sobota 8. března 2014

To je ale žrádlo! | Dobrým papáním k lepšímu životu


Jídlem žiju. Kdo mě zná, ví, že pokud jsem hladová, nemá cenu se mnou vůbec mluvit, nebo se mě na něco ptát, nedejbože po mně něco chtít! Dobré jídlo dokáže zlepšit náladu, napomáhá k lepším vztahům (láska prochází žaludkem, přece..) a navíc, já ho prostě miluju! Takže dnes si dáme domácí výrobu sushi a čokoládového fondánu aneb Čím okouzlíte každou návštěvu, aniž byste se nadřely ;)

Víte, tahle dvojka - domácí sushi a čokoládový fondán jako dezert - je u mě v domácnosti poměrně krátce. Ale za ty dva měsíce jsem s ní stihla okouzlit už nejednu návštěvu a protože to sklízí nemalé úspěchy, vypadá to pracně a draze a přesto je to rychlé a snadné jak facka (i co se týče surovin), tak vám to sem na víkend prostě musím naservírovat. Všeho dobrého pomálu, od kosmetiky si teda na víkend odpočineme a proložíme to papáníčkem..

Jak to začalo.. Jsem zase k Vánocům dostala další kuchařku Nigelly.. Miluju její přístup k potravinám, to jak se dokáže s jídlem mazlit a vychutnávat si ho a taky hlavně to, jak si nekazí celý den zdlouhavými přípravami, ale udělá šup šup, tu a támhle ochutná, onde zamíchá a je hotová tabule pro 10 lidí o pěti chodech. No a Nigella v poslední kuchařce psala seznam domácích spotřebičů, které se jí za tu dobu v kuchyni osvědčily a které jsou naopak úplně na nic. A tak vznikl nápad a později reálný cíl - pořídím rýžovar v kombinaci s parním hrncem.



Po pravdě, když jsem ho moc moc chtěla koupit, našla jsem 1000+1 důvodů, k čemu ho využiju a že se s ním doma denně dveře od kuchyně netrhnou.. No, není to zrovna obrázek skutečnosti, ale je fakt, že sushi rýže (i ta normální) je v něm snadná, bez práce a pro mě o důvod víc, proč dělat sushi (protože se mi líbí, když část práce za mě odvádí někdo jiný =D). Po dlouhém vybírání jsem nakonec dospěla k tomuto hrnci, vyšel mě zhruba na 1100,- a fakt nechápu, co jsem si myslela, když jedním z požadavků byla kapacita rýže pro 8 osob (asi mě ovlivnily ty Vánoce, nebo co). Doporučuju, pokud chcete rýžovar jen na vaření rýže a nejíte ji denně, vykašlete se na to - je to velký jak kráva, zbytečně to zabírá místo, ten můj se nevleze ani do největší police v kuchyni a použila jsem ho zatím všehovšudy 3 - na sushi =D

Začneme tedy sushi. Existuje taková vychytávka, viz krabička "Sushi kit for 2" z titulního obrázku, která se prodává za cca 150,- kaček. Neřeknu vám kde, ale když na něj natrefíte, určitě ho berte. Je tam všechno na přípravu sushi pro dvě osoby, což znamená na 24 kousků. Jediné, co potřebujete je nějaká náplň. Mně se nejvíc osvědčilo avokádo, okurka a losos. Rybí prsty mi vůbec nechutnají a na kuře moc nejsem.. Pokud se vám nepodaří sehnat sushi kit, tak potřebujete jako základ sehnat věci na obrázku..

Sushi kit pro 2 - 2x řasy Nori, sójovku, bambusovou podložku a vinný ocet. Jako doplněk je tu samozřejmě wasabi a naložený zázvor, ale to já nerada a není to ani nutné.

Velice důležité je sehnat kvalitní sójovku. Do té kousky namáčíte a po pravdě, pokud se vám nepovede rýže, nebo náplň, tak sójovka ledasco galantně zastře. Mám klasickou Kikkoman, která je považována za sushi špičku (klasiku) a neobsahuje žádné chemické srágory ani dochucovadla.

V soupravě byl samozřejmě i pytlík rýže na jednu dávku, který velikostí odpovídá malému 100ml kávovému šálku a vaříme s dvounásobným množstvím vody - v rýžovaru přesně tak dlouho, dokud se toto množství vody neodpaří. Umění přípravy rýže je její zamíchání ještě za horka s octem. Po pravdě, při posledním vaření mi ocet došel a bylo to šumák, jen rýže nebyla rýže+, ale prostě normální rýže na závěr skvěle dochucená sojovkou ;)

A teď už návod. Hodíme to obrázkovou formou, páč leccos napoví..


Když plním sushi okurkou, vždy vyndám vodnatý vnitřek, aby to rolku nerozmáčelo. Já jsem okurku navíc ochutila balsamicem (ne moc dobrá volba, lepší nechat tak) a konopnými semínky místo sezamovými (výborná volba, doporučuji). Čtverec řasy si rozdělte napůl - bohatě stačí na jednu rolku, jinak by měly kousky velikost malého podšálku.


Je důležité, abyste daly rýži až do okrajů, ale ten horní proužek v šíři cca 1 cm nechte volný, nebo vám z toho bude vypadávat rýže. Pokud se vám rýže lepí na prsty, namáčejte si je ve vodě, funguje to a jde to skvěle. Bobeček rýže na obrázku plně postačuje na jednu rolku. Pokud dáte rýži v tlustší vrstvě, nezamotáte pak rolku celou a spodem vám poleze pruh rýže. Vrstva rýže by měla být ideálně okolo 3-5 mm. Náplň dáte doprostřed v rozumné míře (viz obrázek) a pomocí rolování podložky zabalíte (hodně podobné jako zavinování piškotové rolády). Pokud si nevíte rády, určitě se jukněte na nějaký basic návod na youtube, najdete tam skvělé a rychlé vychytávky a když jsem to po shlédnutí dvou videí zvládla takto napoprvé já, vy určitě taky.

Když už máte rolky zamotané, připravte si ostrý nůž a mokrou utěrku. Vždy rolku přepůlíte vlhkým nožem uprostřed, pak uprostřed překrojíte i zbylé dva díly a já v závěru udělám z jedné rolky 8 kousků - nemám moc ráda ty vysoké a tlusté, ale ideál do pusy, aby se u toho dalo živě konverzovat. Však je to společenské jídlo, ne? Nůž po každém zakrojení očistěte vlhkou utěrkou - nebude se vám nic lepit na nůž a budete tak mít nezdeformované kulaté kousky sushi.

No a mělo by vám vyjít tohle.. ;)




Pokračujeme dál dezertem..

Když už návštěvu okouzlíte sushi, můžete se blýsknout čokoládovým fondánem. Pokud pátráte v paměti, co by to tak mohlo být, tak si zkuste vzpomenout, když jste někde v restauračce dostaly na talíř malou čokoládovou  bábovičku, nejspíše ve spojení s nějakým sladkým ovocným pyré a vanilkovou zmrzlinou a po zapíchnutí vidličky se na vás z útrob moučníčku vyřinula horká tekutá čokoláda. Tak to je ono!! =D

A teď pozor! Je to jednoduché jako facka a předem upozorňuju, že to dělám v normálních silikonových formičkách na muffiny (které jsem původně koupila jako formy na mýdla) a že ty čtverhrané se mi osvědčily víc než kulaté.. Z jedné dávky udělá 6-8 báboviček.. Já většinou hned 4 upeču, s O. každý po dvou za tepla sníme a zbylou dávku dám zamrazit i ve formičkách. Ano, jde to. Takže vám klidně může přijít nečekaná návštěva, vy  jim můžete vrazit do ruky řasy a náplň a ať si hrajou s výrobou sushi a zatím potají upéct tyto fondánky a pak si hrát na kuchařskou hvězdu.



Ingredience:
  • 90g másla
  • 90g kvalitní čokolády (fakt kvalitní)
  • 45g hl. mouky
  • 70g krupicového cukru (dávám třtinový)
  • 3 vajíčka


Důležité je mít kvalitní čokoládu a zbytek už nějak uplácáte. S recepty se moc nepářu a dělám je po svém, takže nejjednodušší postup, který mám několikrát ozkoušený, je vyšlehat vajíčka s cukrem do pěny (ne vždy to jde, ale to neřešte, prostě to cca 3 minutky mixujte a pak to nechte být), mezitím hodíte nalámanou čokoládu spolu s rozkrájeným máslem do misky, pod kterou dáte druhou misku s horkou vodou (jo, tohle je moje instantní verze vodní lázně) a až se to rozpustí, přimíchejte to do vajíček a nakonec zapracujte mouku. Jak říkám, nepářu se s tím, takže všechno klidně stále šlehačem na menší obrátky, neb jen metlou, podle toho, co se mi zrovna chce mýt.

Pak naliju těsto do 2/3 silikonových formiček (není nutné je vymazávat) a šoupnu do předem vyhřáté trouby na 180°C. Bacha na to, každá trouba peče jinak, já to dělám v horkovzdušné, protože je to rychlejší a rovnoměrnější, byť mám jinak radši klasiku. A teď bacha, jakmile začne vršek bábovičky popraskávat do žilek a bude nafouklý - zabere to tak 6 minut - ihned vytáhněte. Jinak se vám díky množství cukru a čokošky bábovky připálí a pekelně to smrdí a navíc zhořknou. Pokud pečete ty zmrazené, ty nechte cca 8-9 minut a opět kontrolujte povrch báboviček.

Pak jen za horka, těsně po vytažení z trouby vyndejte na talíř (nevyklápět vzhůru nohama, zespodu jsou bábovičky nejmíň upečené a mohly by se vám potrhat), pocukrujte moučkovým cukrem a obložte vším, co máte rádi. V hospodě je tam nejčastěji ta vanilková zmrzlina, ale u mě doma se nejvíc osvědčila kysaná smetana a bio marmeláda s kousky jahod, nebo třešní. Dobrou chuť ;)

*

A teď už jen pár fotek papání z Vysočiny, z té milované hospůdky Klokočí (je to i penzion a nalézá se v Kadově), kde skvěle vaří a občas máte problém si tam sednout, protože se tam dveře netrhnou.. I hranolky jsou u nich gastronomickým zážitkem..

Vlevo: O. si dal pstruha na másle s bylinkovou omáčkou a zeleninou. Vpravo: moje obr porce a snědla jsme to všechno! - Restovaná kuřecí prsíčka se špenátovými smetanovými bramborami a s parmezánovou omáčkou..

A ještě nějaké bumbání.. O Vánocích jsem si zamilovala švestkový čaj s panákem červeného punče. Tohle je však jiná dobrotka a neskonale lepší..

Svařený jablečný bio mošt s rumem a jablečnými křížalami a rozinkami.
A tímto posledním optimistickým obrázkem už vítám jaro a nastávající cyklistickou sezonu. V neděli kolu zdar! =D

Miluju všechny druhy pšeničných piv a weissbierů





Jak vítáte jaro, nějaké plány na víkend? Třeba gastronomického rázu? =)





33 komentářů:

  1. Téda, obdivuju Tvoje krásné domácí sushi!
    Hodně záleží na surovinách a proto se o něj ani doma nepokouším, navíc přirozená lenost:) Když máme chuť na sushi zavolám mám kamarádce, která ho dělá (nechává si všechny suroviny vozit z Koree) a to její nepředčí žádné jiné. Leda se vydat do Asie:-) Výborné je i s avokádem nebo s naloženou ředkví. A zapoměla bych na naložený zázvor a sojovku s wasabi, to ale dáváme bokem, protože u nás to dlabou i děcka.
    Čoko fondán vyzkouším, dík za recept:)
    Kolu a cyklozastávkám zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, avokádo vede i u nás, jen jsem gramla na vybírání zralých kousků, proto většinou skončím u lososové klasiky a z avokáda pěstuju jen ty pecky (Mitsuuko mičurin =D)
      Já si nemůžu pomoct, ale jak ten zázvor, tak wasabi mi sushi hrozně kazí =D takže já nemám ráda ani když mi to zabalí v číně dohromady v krabičce, protože to pak všechno načichne =)
      Cyklo pivo potvrzeno, na zahrádce - byl to 11° kozlík a byl výtečný ;)

      Vymazat
    2. Mičurin:) držím palce ve výpěstcích!!
      My naopak wasabi rádi:)

      Vymazat
    3. Hlásím, že kromě špinavé barvy to ještě nepustilo nic ani vzdáleně se podobající kořínku =D

      Vymazat
  2. Ty mi teda dáváš zabrat, hnef bych si dala na oběd sushi se skvělým dezertem! No kdybych to nezbabrala, bylo by to super, určitě bych nemohla machrovat takhle na rychlo. U mě to chce přípravu jako prase:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, zkus to, nejlepší je první dobrá, to má z toho člověk největší radost, navíc, pokud jsou strávníci dostatečně vyhladovělí, pak to bude zaručeně mana nebeská ;)

      Vymazat
  3. Hmmm, fondán vypadá báječně! Asi se půjdu podívat, co mi v krabici na sladké zbylo za čokoládu.... (Sushi teda samozřejmě taky vypadá dobře, ale to jako osoba s alergií na rejži statečně ignoruju, abych se nad tím nerozplakala... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. noo, zajímavé by bylo udělat sushi třeba s těstovinami, nebo kuskusem ;) teda, alergii na rýži. Slyším prvně, ale tiše soucítím. Každopádně budeš mít aspoň víc místa na dezert ;) do toho čokofondánu lze dát jak hořkou čokošku na vaření, tak 80% hořkou, nebo třeba tyčinky ledových kaštanů ;)

      Vymazat
  4. Já teď dělám sushi snad každý víkend :-) Jsme jím úplně posedlá :-) Sushi kit jsem nikde nesehnala, ale všechno se dá snadno sehnat v obchodě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže taky sushi maniak? ;) já ho miluju a od té doby, co lze dělat takhle doma, tak jsem ho už neměla nikde v hospodě, prostě přijdu domů, udělám rýži a začnu zamotávat ;) a jaké děláte náplně, klasiku, nebo něco speciálního?

      Vymazat
  5. Pěkný to máš, takhle podobně děláme sushi taky, i bez kitu. :)) Jenom krájet to musí muž, protože já nejsem tak přesná a neustále u toho nadávám. :)) Ostatně za půl hodinky jdeme na to. :))
    A zbytek taky vypadá mňam! :)

    OdpovědětVymazat
  6. S jídlem to máme podobné. Když na mě jde hlad a nemám nic sebou, tak jsem hodně nervozní a podrážděná. =D A kdo mě zná ví, že nejvíc mi udělá radost něčím dobrým k snědku. A sushi já tuze ráda. Poprvé jsem ho dělala doma na Vánoce a mělo to velký úspěch. Zítra si sushi budu dělat k obědu a už se mooc těším. A čokoládový fondán taky miluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmmm, koukám, že se tu sešly všechny sushi mlsné jazýčky =D vidíš, teď už si to každý "vaří" doma a když jsme v práci referovala poprvé, že jsme dělala o víkednu sushi, koukali na mě jak z jara, jestli jsem se náhodou nezbláznila - Bože, kde to pracuju?? =D

      Vymazat
    2. Tak to je asi nejspíš z nevědomosti. Když víš kde to koupit, tak to máš nachystané za chvíli.

      Vymazat
    3. No právě, je to rychlé a dobré a nevšedně to vypadá.. prostě ideální na nevšední večer, nebo sváteční posezení ;)

      Vymazat
  7. Holka, Ty máš štěstí, že jsem dnes měla sushi hostinu, jinak nevím, co bys tu s mým slintavým komentářem dělala. Vypadá to výborně a ten hrnec, no, stane se. Taky jsem ho chtěla:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A předpokládám, že už ho taky nechceš =D Jsme na Tebe Luci celou dobu u článku myslela. Proto jsem na FB psala upozornění pro hladové ;) V podstatě jsem sushi poprvé ochutnala v létě v Grennwave a pak jsi mě tak dlouho nahlodávala fotkami sushi, že jsem se do toho pustila taky a závislost byla na světě =D

      Vymazat
  8. Mňaam :) obě jídla vypadají naprosto perfektně :) jsi moc šikovná ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ooo, moc děkuji ;) navíc naštěstí i perfektně chutnají, což je klika, nevím, čím bych to musela zajíst, kdyby se to nedalo pozřít =D

      Vymazat
  9. jé, sushi, zbožňuju..:-d škoda jen, že u nás je trošku hůře sehnatelný čerstvý losos (toho vakuovaného nemám moc v oblibě), jinak bych ho měla co chvíli:) zrovna ve středu se ho chystám dělat. Ale ten sushi kit mi tedy přijde dost předražený:-o a navíc tak málo rýže, vařím vždy půlkilový pytík:D kikoman je dobrý, ale mi víc chutná tohle http://tescoviny.cz/product/detail/2001018064426, kdybys natrefila, tak určitě zkus..
    dezert vypadá moc hezky, jen já čokoládové věci moc nerada.. zkusím upéct zlatíkovi, bude rád:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňousková, já taky nemám ráda čoko věci, proto mě překvapil tento dezert, že se po něm můžu užrat. Asi to dělá ta kysaná smetana spolu s těmi jahodami - prosě to v tom tu čokošku tak potlačí a doplňí, že je z toho najednou úplně jiná a neuvěřitelně skvělá chuť ;)

      jo, ten kit je možná předražený, ale jako startovačka je to fajn a nemusíš shánět od každého celou pikslu, takhle ochutnáš, vyzkoušíš a víš, jestli pořídit velká balení, nebo ne. Prosím Tě, jakou kupujete rýži? a jaký ocet do ní?Jsem tam nalila normální vinný a byla to pohroma =/ na sojovku kouknu, až mi dojde tahle ;) díky za tipy

      Vymazat
    2. Rýži kupuju od Lagris, která je na sushi určená a ocet se používá rýžový. Všechno na sushi kupuju v Tescu.. =)

      Vymazat
    3. Že bych taky tedy zkusila čoko?:)
      rýži jsem zkoušla:
      http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001015404416
      http://www.mixbox.cz/produkt/842-itakomachi_sushi_ryze_1kg
      http://www.degusto.cz/zencart/ryze-sushi-500-g-p-243.html?zenid=a58492c675e1a2f3d58303abbdbca16f
      a tuhle http://ryze.heureka.cz/diamond-sushi-ryze-500g/
      a jako nějaký výrazný rozdíl jsem u nich nezaznamenala, co zrovna mají v tescu nebo albertu (přip. makro) a stojí cca 50-60 Kč/0,5 kg
      co byla tragédie, tak to sushi rýže od lagris:-O
      rýžový ocet byl fajn tenhle http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=54610 protože ho bylo 250 ml a stál 50 kč, ale nedaří se mi ho poslední dobou sehnat, tenhle je taky fajn, akorát je ho polovina za stejnou cenu:( http://www.degusto.cz/zencart/ryzovy-ocet-150-ml-p-246.html

      tak je pravda, že pro začátek je ten sushi kit fajn, akorát, že z něj děláš hlavně maki (říkám řasu, bo to furt pletu:)) mi přijde taky trošku jako nevýhoda, protože mamka ani zlatík ze začátku chuť řasy neměli vůbec rádi a tak jsem jim převážně dělala nigiri a na chuť řasy si zvykli až časem..

      jíš sushi jako pravý japonec..:) kdysi jsem četla, že kikoman nebo sójovku vůbec nepoužívají (nevím, ale jak dalece si článek pamatuju, možná to není pravda:)) a wasabi by mělo potlačovat "smrad" rybiny, to taky nevím, protože mi losos voní.. a v tom kitu je práškové nebo pasta? zázvor jsem si kdysi nakládala doma, bylo to celkem dobré, akorát, že neudělám tak tenké plátky v domácích podmínkách:(

      Vymazat
    4. ad Adelaide..:
      Lagris jsem koupila, jak se u nás objevila v obchodě, což je tak min 3 roky zpět, možná se zlepšila..:)

      Vymazat
    5. Pan Mňousek: Mě ta Lagris chutná a přijde mi fajn. Příště zkusím možná nějakou jinou, ať můžu porovnat.

      Vymazat
    6. No, já mám taky Lagris a právě mi nechutná. měla jsme pravou sushi rýži od "číňánků" a ta se s tím nedala srovnávat - byla nasládlá, kulatá, výborná.. No a rýžový ocet jsem poťala já, když jsme pro něj poslala maminu a ona mi omylem přivezla dvě flašky rýžového vína. Zkusila jsme teda vinný a je to teda síla a pěkně hnusné =D

      No, Mňousková, určitě vyzkoušej ten fondán, já jako naprostý hater čokolády jsem se do ní v této podobě zamilovala.. na lagris rýži koukám máme stejný názor.. chuť řasy jsme taky ze začátku neměla ráda, ale už ji miluju. Právě jsem si říkala, nemám potřebu si ničím mezi sousty pročišťovat papulu, tak se nemusím ani přemáhat do zázvoru. A to wasabi tam bylo v pastě..

      Vymazat
    7. Slintám Zlato!! Je eště potřeba další komentář? !-D....Já bych jedla až bych plakala, ale včera jsem upekla brownies, jó :-))....samé mňamky tu máš. Hergot a kdybych nebyla tak líná, tak to sushi fakt vypadá božsky. Jsi mě právě umučila krásnýma fotkama jídla, víš že na to já slyším :-)...no to bude chtít odplatu !-)

      Vymazat
    8. včera večer sushi hody, mňaaaam.. a o víkendu bych si nejradši udělala zas, jen scháňka toho lososa je u nás problém:(
      já jen, že to práškové wasabi má podivnou chuť, nebo to jen možná neumím namíchat:)
      vinný ocet vůbec nevím jak chutná a ten rýžový mám jen matné povědomí, jsem ho asi nikdy přímo nezkoušela, jen už namíchaný s vodou, ať se rýže nelepí.
      a zítra zkouším fondán

      Vymazat
    9. eM, překonej lenost, za tu dobrotu to fakt stojí;)

      Vymazat
    10. holky, vy jste mi daly - samozřejmě jsem o víkendu pokračovala v hodování a oba pokrmy měly další reprízu =D Jo, mám nové poznatky - v Bille jsme koupila rýžový ocet přímo na sushi a je to úplně to samé, co normální vinegar. Navíc se to s ním taky nesmí přehnat, dala jsem na 250 g rýže (za sucha) 3 lžíce a bylo to moc.. jo a povedlo se mi oddělat můj nový rýžovar - nevydržel ani 4. dávku sushi rýže a už se odporoučel do rýžového nebíčka, takže jim ho půjdu hodit na hlavu!

      Jo, eM, tak odplata.. =D šup sem s ní, třeba i na brownies, miluju je! =D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...