úterý 8. dubna 2014

DIY pečující kombo: Odličovací balzám a Mitsuuko pleťový Zázrak | Jak vařila Mišička kašičku v duchu LOHAS


Jsem zelený mozek, což hrdě přiznávám. Dneska vás tu čeká malý foto report mé zelené domácnosti - co se osvědčilo a kupuji stále dokola a po čem jsem se radši zpět vrátila k chemce, pač to přesahovalo meze únosnosti. Navíc, aby to nebyl jen kecací článek, ve druhé půlce si uděláme nádherně voňavý hedvábný odličovač a Pleťový zázrak jako 1. AID krém pro zanícenou smíšenou pleť a povíme si pár rad a triků jak jednoduše na kosmetické DIY. Oujééé.. 

Prosím vás, neděste se vidinou, že bude následovat další z článků propagujících za každou cenu recyklaci, jen čistě přírodní produkty a ideál v podobě princezny Lesany. Jasně, je to chvályhodné, sama tak v podstatě žiju, ale "vocáď - pocáď" a nikomu do hlavy to drtit za každou cenu nechci. Magazín LOHAS sleduju už dlouho a tak mi jejich nabídka zúčastnit se jejich "Zelené miss 2014" udělala opravdu radost. Ale! Jedním z hlavních témat myšlenky LOHAS (Lifestyle od Health and Sustainability: Životní styl pro zdraví a udržitelnost) má být "udržitelnost" a jak víte, už z mého posledního článku "Přírodní dilemata zeleného mozku" zrovna s udržením zdravé míry žití v souladu s přírodou jsem se dost prala. Nejen s  dnešní společností nabízenými možnostmi, ale i s jejich praktikováním v našich běžných podmínkách (např. blond háro na brunetě prostě s hennou nevykouzlíte, ať se na tu hnědou hlavu klidně postavíte a vydržíte tak do aleluja).


Původně u nás sloužila už několikátým měsícem jako konvička na zalévání kytek. Jakmile jsem začala psát LOHAS článek, Mates se do toho vložil a jako správný blogo-asistent chtěl být nafocen při aktivním recyklování (a máme po konvičce..)

A koho by to zajímalo, volné pokračování seriálu Z deníčku šílené pleti III. už se blíží a nevím, jestli vás to překvapí, ale po měsíčním plnohodnotném užívání si všech výhod, které poskytuje zářivá blond hříva (dezerty v restauracích zdarma, pozvání na drinky apod. - jo, užívala jsem si život pipky a byl skvělý! =D) jsem se rozhodla poslechnout svoje zelené svědomí a zkusím za pomoci henny jít zpět na svou barvu (možná spíš tmavší). Je to divné, ale jít hezkou barvou proti svému přesvědčení bylo pro můj zelený mozek neúnosné a vydržela jsem to přesně měsíc. A páč jsem saďourek, tak to všechno pořádně zdokumentuju, ať z toho taky něco máte. Takže tu bude ještě prča. =D


Věci, které se u mě doma osvědčily: ekologické tablety do myčky nádobí z Rossmanna; naprosto famózní a neuvěřitelně vonící univerzální čistič Orange Sanitol od Hadka (umyjete s ním opravdu naprosto všechno a navíc to pak v bytě božsky voní); jar na nádobí Feel Eco, nebo Hadkova Samea - rozemleté šlupičky z ovoce a lístečků, kterými důkladně omyjete jídlo, nebo nádobí bez tenzidů a jiných hnusáren..

Ale dnes vám nebudu povídat jen o tom, jestli kupuju přírodní aviváže (jo a jsou strašně předražený a s octem na mě nechoďte), jestli peru v ekologickém pracím prostředku (jo a od té doby mám prádlo špinavé a zažloutlé a tak jsem se poslušně vrátila zpět ke svému DenkMit prášku, ale čistič skvrn mám stále ekologický), jestli myju nádobí prostředkem, jehož rozpad dlouhodobě nezatěžuje planetu Zemi (jo a mám po něm děsně vysušené ruce, ale hřeje mě dobrý pocit, že netrpím nadarmo), nebo jestli třídím odpad (no tak, to je snad jasný!).


Asi nejlepší, byť ne-ekologický prášek. Dá se v něm však prát už na 20°C a stačí ho maličko, takže šetřím taky. Všechny prachy za praní však vrážím do šíleně drahé a neustále se zdražující aviváže Ecover, která naprosto úžasně voní (žlutá jako sluníčková letní louka, růžová jako nasládlý květinová parfém). Vlevo je čistič skvrn, který prádlo opravdu pomáhá vybělit od Feel Eco.

Za prvé, jsem ukecaná, takže to o mně všechno z článků víte, za druhé, dnes to bude převážně kosmeticky praktické. Ale abyste neřekly, protože jak dobře víme a reklamní bloky v TV nás o tom přesvědčují neustále, je lepší předložit důkaz místo slibů, takže malá fotodokumentace.. No dobře, pár řádek k tomu taky řeknu..


Eko-pes v domácnosti
Když se ve mně poprvé ozvala eko-vlna zeleného mozku, tak jsem do toho obsáhla samozřejmě celou rodinu, psa nevyjímaje. Očkování jsem ponechala klasické, ale vše ostatní nahradila směsí éterických olejů od Karla Hadka. Na odčervení jsem dávkovala speciální česnekový preparát do tobolek, do oušek kapala Fauna Otis ušní olej a za krček kapala Fauna Spot proti klíšťatům. Jak to dopadlo? Když ještě teď cítím vůni česneku v kuchyni, vždy si vzpomenu na ten úděsný smrad z odčervovače Endoparazinu a letím vyvětrat. Tuto věc jsem tedy zavrhla. Navíc, nedokážu (bez ofiko testů ze stolice) prokázat, zda opravdu funguje a je potřebný, či nikoli, takže mě to nepřesvědčilo a smrad nadobro odradil.


Ani zvířátka nemusejí být ochuzena o přírodní kosmetiku a péči: všechno je od Aroma Fauny - odnože kosmetiky Karel Hadek - Nosní olej, olej proti Klíšťatům, olej do oušek, eleutheroccoccová Imuno fauna, nebo odčervovací Endoparazin.

Co se týče Ušního oleje, když došlo na nejhorší a Mates jako lovecký plachťák chytl s prvním výletem zánět do ucha, letěl nejdřív oknem olej a pak vzápětí my na veterinu. S olejem zánět ani nehnul a Mates skončil na ATB. Jo a k Fauna Spotu mám taky co říct: do slovního spojení "směs éterických olejů" se dá leccos schovat. Tady je toho schováno opravdu hodně a ve velmi silné kompozici, protože mě blbej olejíček dokázal odloučit od psa na celé 4 dny, než z něj smrádek vyvanul. Jakmile vstoupil Mates do místnosti, musela jsem odejít a naprosté peklo bylo společné usínání v ložnici. I když se krčil na prahu pokoje, vždycky mě ten závan udeřil do nosu a pokud nešlo větrat, musel táhnout Mates a pak táhnul i Fauna Spot. Někomu to voní, já jsem na silnou a sladce čpavou směs doslova alergická a navaluje se mi.


Naštěstí, Mates od té doby nezastonal s ničím vážnějším (ťuk, ťuk, ťuk), takže jsem na tyhle utrejchy mohla zapomenout. Odčervuju klasickou chemkou cca 1x za půl až 3/4 roku (vím, že se to má dělat jednou za 3 měsíce, ale je to pro pejsky pěknej sajrajt a podle výzkumů ne tak potřebný, takže jedu zlatou střední cestou "chemka, ale ne tak často". Bohužel, Mates trpí na klíšťata fakt dost a stačí jedna procházka a jak ten svůj zvědavej šňupec strčí do každého roští, tak vytahuju pokaždé aspoň po třech kouscích. Jako nejúčinnější se osvědčily Frontline pipety. Však je jedu jen ve "funkčním" období, takže spotřebujeme cca 4 za rok a je pokoj.



Z mého "hadkovacího období" máme ještě stále narvanou ledničku plnou zelenobílých butelek. Ondrově radosti, kdy jsem mu oznámila, že jsem s KH mánií nadobro skončila (nedělalo mi to dobře a silná vůně bylin nebyla mému nosíku libá. Teď spotřebovávám většinou do DIY, nebo cpu O.), byl rychlý konec, když zjistil, že obsadím ledničku ještě dalšími lahvičkami a to na DIY - jídlo už máme jen ve dvou fochách a pomalu se rozlézám i do zásuvek kuchyňské linky. Pánvičky musely vyklidit místo jako první..


Miluju ten šuplíček!! =)

To byla taková "malá" eko-předmluva a teď už k dnešnímu článku.. DIY čehokoli beru za tu nejsnazší a nejpřátelštější metodu zužitkovatelnosti ať už starých věcí přeměněných v nové potřebné, nebo využití přírodních surovin k obrazu svému. Pro mě nejsamozřejmější byla cesta vaření domácí kosmetiky. Mám tak citlivý čumec, že mi už nesedne ani leckterá přírodní složka, natož syntetická. Bylo nasnadě, kdy se do toho pustím a samozřejmě do toho zatáhnu i celou rodinu.


Momentálně u nás už nikdo kosmetiku nekupuje a pokud je potřeba nové mazání na cokoli (miluju zadání a práci na zakázku!), začnu vymýšlet, pročítat účinky ingrediencí, tinktur, bylinek, olejů a vařím až se hory zelenají. Takhle naposled v noci vzniklo třeba "Bolavé mazání" na bolavá záda a končetiny (už bylo vyžádáno navaření nášupu na potřeby fotbalových tréninků a maratonu). Postupně obsahuju všechny kosmetické kategorie a zastavím se až budu mít vlastní šampon, mýdlo a minerální mejkap. ;)


Vlevo se díváte na Mitsuuko strom - mamča mi ho dala k narození, když byl úplně malinká sazenička a takhle se mnou roste už tři desetiletí - letos nám bude třicet =D Vpravo se díváte na totálně vybydlený balkon, bohužel jinde být kola nemůžou. Ale spočítala jsem si, že na kole mi to do práce vyjde na stejnou dobu, jako když se crcám po cm na Jižní spojce v zácpě - ušetřím za lístky na MHD, něco pro sebe dělám, nespaluju benzin a mám super fyzičku. Praktikovala jsem to loni a letos už se nemůžu dočkat až poprvé vyrazím. A jelikož jezdím přes celou Prahu, k pořádné helmě, pravidelným servisovým prohlídkám a osvětlení jsem si pořídila i úrazovku a hned jsem klidnější, trochu..

Dnes vám zde povím pohádku o zlobivé pleti, která dala šílené prachy ve vidině ideálního pleťového krému za desítky produktů, které do jednoho musela zavrhnout, protože ji namísto přátelství ohrožovaly na zdraví. Joo, zelení vědí, i takové vztahy jsou.. Jo, to taky vlastně asi nebude "LOHAS" - byť se jednalo o čistě přírodní produkty, tak docházelo k jejich hromadění a vršení a nebudu vám kecat, co se neprodalo, po čase chřadlo, chřadlo až uchřadlo a letělo do koše. A jak většina z vás zažila, není navíc vždy všechno přírodní, jak se hlásá (malá syntetická výpomoc u některých výrobků např. Lush, Hadek, Saloos, Nobilis a jiné).

A abychom nemusely nic vyhazovat a taky proto, že vás na to lákám a napínám už pěkně dlouho, dneska vám konečně představím plnohodnotný do dokonalosti vypilovaný recept na "Mitsuuko pleťový zázrak". Aby toho nebylo málo a páč krém chodí ruku v ruce (v ruce, jako fakt??) s čistící péčí, níže najdete recept i na mnou osvědčený odličovací balzám, který díky levanduli hojí, regeneruje pigmentové skvrny a navíc neucpává póry.



Mitsuuko Pleťový Zázrak


  • léčí, klidní, zmírňuje začervenání a podráždění (potvrzeno nezávislými pokusnými králíčky)
  • vhodný na den i noc, do jara i do zimy (odzkoušeno)
  • neucpává póry
  • léčí boule i pupínky
  • po 14 dnech jeho používání se mi pleť plně zahojila a boule se mi od té doby neudělala ani jedna (bohužel přesně do chvíle, než jsem další krém udělala složením na suchou pleť a jala se ho na své smíšené testovat)
  • není mastný, je lehce našlehaný, ani trochu tuhý, ale udrží tvar, ve styku s kůží měkne
  • velmi rychle se vstřebává, netvoří mastný povrch
  • skvělý i jako podklad pod MMU
  • působí i na elasticitu (zázračné mangové máslo) a hydrataci pleti a proti prvním vráskám (viz mořské řasy a skvalen)
Ingredience:
- 3 čl Mangového másla
- 2 čl Mandlového másla (můžete nahradit Avokádovým máslem a si pište, že budete mít super lehký fluid - opět vyzkoušeno na vlastní tlamičce)

=> zahřejeme ve skleněné misce v mikrovlnce (vyndáme, jakmile se začnou suroviny rozpouštět, zbytek domícháme)

- 1 čl Avokádového oleje
- 3 čl Jojobového oleje
- 1 čl Meruňkového oleje (opět na light variantu můžeme použít namísto Avokádového a Meruňkového oleje Lískooříškový ve stejném poměru, tedy 2 čl)
- 5-10 kapek Arganového oleje

=> necháme vychladnout, dokud nezmatní a nezíská konzistenci rozměklé zmrzliny

- 6 čl Aloe vera gelu (kupuju na Manipura.cz 500 ,- za cca 260,- kaček)
- 1/4 čl Olivového skvalenu
- 1/4 čl Extraktu z mořských řas
- Vitamin C (dvakrát nabrat na špejli - stačí)
- 4 kapky Vitaminu E
- 2 kapky Vitaminu A
- 8 kapek Grepového extraktu (alespoň s koncentrací 60 %, jinak pozbývá konzervační schopnosti)
- po 3 kapkách od Čajovníkového (Tea tree) a Levandulového éterické oleje

=> pěkně vyšleháme ruční metlou (tou na vajíčka)

  • tato dávka vystačí na cca 60 ml krému
  • krém máte "uvařený" do 20 minut ;)
  • krém má skvělou konzistenci i vůni (o spojení účinků i vůní Čajovníku a Levandule už jsem vám básnila - je to slast a pro smíšenou pleť ideální duet)
  • začala jsem aplikovat ze dne na den, na noc i den na velmi rozbouřenou pleť - do týdne byly excesy pasivní, do 14 dnů plně vyléčené
  • pleť po něm není suchá ani mastná, prostě ideál
  • v malém množství ho mám navařený vždy do zásoby - skvělý na podráždění od hmyzího bodnutí, na alergické kožní projevy, na začervenání



Odličovací balzám "Čičorečka"


  • je pravda, že v názvu jsem se vyřádila (viz blíženecké asociace z tohoto článku), ale smysl to dává: balzám je žlutý - žlutá - "žluťásku, žluťásku, čičoréčkó.." - no a máte to =)
  • nemám ráda vodnaté emulze, musela bych používat konzervanty mnohem silnější než je Grepový extrakt a vitamin E, proto preferuju balzámy bezvodé
  • konzistenci má pevnou, ale ne tuhou a po nabrání ihned taje
  • nádherně voní po včelím vosku a levanduli
  • díky levandulovému éteráku navíc pečuje a podporuje hojení (ne, nesmyjete to všechno do ručníku, takže to zbytečné není, v pleti se přece jen něco udrží a některé éteráky se ihned přes kůži vstřebávají do krevního oběhu)
  • ze všech mých receptů na balzámy je tohle ten nejlepší pro smíšenou pleť
  • pleť je po něm jemná, nevysušená, nemastná
  • neucpává mi póry, nedělá se po něm krupička, ani boule
  • tato dávka vystačí na cca 50 ml balzámu
  • 
Ingredience:
- 1 pl Včelího vosku
- 1 pl Jojobového vosku

=> zahřát v mikrovlnce na cca 5 minut a pak pořádně domíchat

- 5 pl Hroznového oleje
- 1 pl Ricinového oleje
- 1 pl Měsíčkového oleje

=> pokud je nutné, opět lehce zahřejte, abyste promíchaly všechny ingredience a nechte lehce vychladnout. Jakmile se začnou bělet okraje mísy, směs začíná tuhnout a teď si musíte pohnout. Jojobový vosk totiž tuhne ihned do tvrdé krusty a odlučuje se od ostatních složek, proto honem naházejte zbylé přísady uvedené níže, popadněte metlu a pěkně šlehejte.

- 4 kapky Vitaminu E
- 2 kapky Vitaminu A
- 5 kapek Grepového extraktu
- 2 kapky Levandulového éteráku (na podporu hojení by se ještě hodil Medový, nebo Heřmánkový ÉO)

=> šlehejte jako o život, nemusíte rychle, ale pořádně, abyste vše stále mísily dohromady. Pokud chcete proces urychlit, za stálého šlehání ponořte dno mísy do studené vody. Rychleji tak dosáhnete výsledné konzistence.

Prosím, mějte na paměti, že se jedná o výběr ingrediencí a éteráků speciálně vybraných pro potřeby a rozmazlené požadavky mého šňupáku. Vycházejte tedy z toho, že pokud máte pleť podobnou jako já, tedy smíšenou, zánětlivou, citlivou, náchylnou na většinu složek atd, pak by vám mohl sedět. Samozřejmě, pokud třeba nemáte rády Levandulový éterák, tak ho tam nebudete za každou cenu cpát. Recepty využívají hodně i základů aromaterapie a pokud vám není vůně libá, pak se to většinou projeví i na stejně nelibých výsledcích.


Obaly vznikly na vyžádání uživatelů a pokusných králíčků, kteří se mi nabídli - prý: udělej něco, co se mi hned nerozmaže a i po týdnu vím, co si dávám na ksift..

Malý dodatek.. Poslední dobou hodně experimentuju s novými složkami a oleji v pleťových krémech a bohužel se to na mém čumáku projevilo boulemi a krupičkou na čele a tvářích. Když už to bylo neúnosné (dost mi to připomíná Silvestra, kdy vznikla první verze pleťového Zázraku), umíchala jsem si ho znovu a opět mě přesvědčil, že je ten nejlepší. Jasně, ostatní nádherně květinově voněly, některé vyhlazovaly vrásky, některé zjemňovaly pleť až nadpozemsky a některé i tónovaly, ale jen tenhle mi dokázal udělat s pletí opět zázrak => po jednom namazání  mi přes noc zpasivněly boule (přestaly bolet a zmizelo začervenání i otok) a pleť se pomalu začíná hojit. Holt, je to moje srdcovka a asi jsem narazila na své spřízněné přírodní složky, které mi opravdu zázračně pomáhají. Přála bych vám to samé =)


A teď pár rad pro DIY závěrem:
  • do pleťových krémů míchejte vždy max. 2 druhy ÉO (pokud tedy nejste profíci)
  • pokud mícháte novou směs ÉO, vždy si zkuste závěrečnou vůni smíchat někde bokem, ať si tím nezkazíte celý krém
  • ÉO, vitamíny, Aloe gel apod. dáváme vždy až do vlažné, téměř studené fáze nakonec (prohříváním dochází k ničení účinných složek)
  • nikdy nezahřívejte nic na víc než cca 70°C (při vyšší teplotě se ničí účinné složky + dochází ke znehodnocení - např. bambucké máslo vám zhrudkuje)
  • vše desinfikujte (stačí vyvařit a pořádně vysušit, můžete vyšplíchat Thymiconem od KH, nebo vytřít Grepovým extraktem)
  • vždy si pište postup kolik a čeho jste použily - když se vám něco povede, budete to pak moct zopakovat a v  opačném případě se toho vyvarovat
  • pokud vycházíte z cizího receptu, můžete vždy složky obměnit dle vašich preferencí, ale za dodržení původních poměrů
  • vždy zkoušejte vařit nejdříve malé dávky
Já si fakt myslím, že i obaly domácí DIY můžou vypadat k světu. Jasně, z výtvarky jsem měla čtyřku a přílišnou fantazií jsem taky nikdy neoplývala, ale datum výroby, ingredience, název kuchařky a výrobku tam ocením nejen já, ale i rodina, které všechno navařené hned cpu =)
  • chcete zkusit použít nějaké super nové účinné látky? (třeba Fucocert, Naticide, nebo Bisabolol?) Jen do toho. Ale vždy si předem nejdříve vyzkoušejte, zda nejste na složku alergické, jaké je její doporučené dávkování a do jaké fáze se přidává (do olejové/do vodní, horké/studené).
  • začněte vždy nejdřív s vámi prověřenými a osvědčenými složkami a jednoduchým složením - přidat můžete vždy, ale dodatečně už nic neodeberete
  • před vařením je nejlépe zvolený prostor pořádně uklidit a nablýskat - vyhnete se tak infikování směsi, prachu, nebo znečištění složek (vím, o čem mluvím - Matýsek je snad všudypřítomný.. Taky znáte situaci, kdy otevřete jogurt a už je v něm chlup z vašeho psa?? =D)
  • nejenom předchozí úklid pracovní plochy je velkým plus, když k tomu přidáte krátké rukávy a vlasy do drdolu, neuděláte chybu (já jsem naposled natřela krémem na culíku půlku kuchyně)
  • když se vám něco nepovede (nesedne vám to, nevoní vám to), vždy nejdřív zauvažujte, jestli to nemůžete užit jinak, nebo není ve vašem okolí někdo, komu by to sedlo jak pr***...
  • pamatujte, že domácky dělaná a čistě přírodní kosmetika nemá dlouhou dobu výdrže, proto ji vždy skladujte v ledničce (zvlášť pokud je součástí produktu voda) a nabírejte špachtlí
  • a pamatujte, není to nic složitého, nepotřebujete k tomu xy ingrediencí, ani milion speciálních pomůcek. Pokud se vám do toho nechce, kvůli zdlouhavému míchání ve vodní lázni, vybodněte se na to a rozehřejte to v mikrovlnce ve varné misce (jen si pohlídejte teplotu). Já si teď k narozkám koupila  tavící mini hrnec a už se ho nemůžu dočkat (snad ho použiju víckrát než rýžovar =D)

*



Táák, je navařeno, všechno řečeno, všechno zfotodokumentováno.. Co říci závěrem? Pokud se vám článek líbil natolik, že z něj něco vyzkoušíte, nebo uvaříte svůj vlastní recept, budu moc ráda ( a prosím, hoďte mi výsledek do komentu a podělte se). Navíc, pokud budete ze článku doslova nadšené (o čemž mi moje vrozená skromnost nedovolí pochybovat), můžete ho už teď olajkovat na FB stránkách magazínu LOHAS a od 20. dubna na stejných stránkách pro něj i oficiálně hlasovat. Ceny jsou nemalé a zcela přírodní, což já moc můžu..
Všechny firmy a značky, které darovaly ceny do soutěže, určitě moc dobře znáte a spolu s vámi nad nimi slintám už od jejich objevení.

Jak vidíte, vyhrát se dá pěkný "balík" mňamek. Jelikož jsem však poslední dobou docela šetřivá a většinu kosmetiky si vyrábím na ten svůj rozmlsanej šňupec sama, tak bych z výhry stejně využila jen část. Pro zbytek si tedy hlasujete samy, protože se vám ocitne v následné GA (skladovat doma to fakt nebudu a ať se přírodní osvěta roznese co nejdál do světa mezi vás =). Jo a doporučuju, jukněte i na ostatní články do soutěže LOHAS Blogger roku 2014, protože se tam sešlo spoustu skvělých článků, mezi nimi doporučuju např. ten od Luc ze  Světa podle Lucie, jeden skvěle kritický, se kterým hodně sympatizuju od 11 koček "udržitelnost, integrita a alternativa", perfektní projekt "Eco Chic" z We and the City - Dvě třicítky ve městě, o DIY vlně od Mišky z Kiss a Bee, nebo "LOHAS šáňo" od ne-dokonalých holek. =)



A teď mě hrozně zajímá, která z vás si dělá pleťovku doma na koleně? A jak vám to vyhovuje? Máte taky nějaký "zázračný" recept?



P.S.: Koukám, že jsem se vrátila délkou do své klasiky a článek už zví zase velikost malé bakalářky. Jak já miluju jaro a svěží závan tvořivé energie! =D

P.P.S.: Schválně, který z čtenářů už umí LOHAS výzvu nazpaměť? Ještě ne všichni? Fakt ne?? Tak si to pro jistotu zopakujeme.. "Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a myslete na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu „jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim dětem. ŽIJTE LOHAS!" =D


*

Edit: Jak už to tak bývá, ne vše se podaří napoprvé a ne u všeho to hned poznáte. Takže s odstupem jen poradím, co bych udělala jinak..

Pleťový Zázrak
Jeho vymyšlení pro mě opravdu zázrak byl. Byla jsem na tom s pletí už hrozně, reagovala mi na všechno a už to hraničilo s nutností navštívit kožní. A pak přišlo zdravé naštvání a zázrak byl na světě. Byl to můj první DIY počin, takže s odstupem času už se jeho verze několikrát proměnila a v dnešní době ho už přes rok používám v nezměněné podobě a znáte ho jako Baobabový krém se zinkem alias "Zinek". Co bych změnila?

- zjistila jsem, že jsem poměrně dost alergická na přítomnost vitamínu C v kosmetice. Moje pleť začne pálit jak spálená sluníčkem, bolet a rudnout. Přestala jsem ho přidávat do svých krémů a v kupované kosmetice se mu snažím vždy vyhnout. 

- tato verze je ač přes složení z rychle absorbovatelných olejů, poměrně hutná a označila bych ji jako vhodnou na zimu na noční regeneraci, nebo do mrazů (přece jen je složena z více než půlky jen z olejů). Nenechte se však oleji zmást, ani jeden z použitých (včetně másel), neucpávají póry a pro náchylnou pleť na neplechy jsou bezpečné.

- i přes nežádoucí reakce grepového extraktu coby konzervantu s xanthanovou gumou (viz edit receptu na Mycí gel), v tomto receptu vám změna konzistence ani žádná podobná nehoda nehrozí, takže nemusíte řešit. 

- do dnešní podoby prošel změnou v podobě přidání emulgátorů, zmírnění podílu olejů a v přidání více aktivních látek (miluju zinek!) a jeho odlehčená podoba je vhodná  k použití jak v létě jako matujícího krému, tak v zimě s navýšením podílu olejů. Obě jsou vhodné pod make-up. 

- tento krém, na rozdíl od "Zinku" je vhodný i pro zralou, citlivou a suchou pleť tak jak je. Sice se podoba Zázraku pro účely k použití na mou pleť dost změnila (prakticky ve všech složkách), ale myšlenka krému a jeho funkce zůstávají stejné, receptura navíc dost vylepšená - hojí jako blázen, neucpává póry, zimní verze hydratuje, letní verze stačí hydratovat a zároveň i víc zmatňovat.



Odličovací balzám
Je skvělý už od začátku. Změna v receptu se pouze týká složek, které jsou naprosto na nic a časem studií jsem i zjistila, že by tam ani neměly být (jsou zbytečné).

- vynechejte konzervant. Je na nic. Jako ano, můžete zakonzervovat samotné oleje, ale v tom případě doporučuju extrakt z rozmarýnu, který se dávkuje opravdu po kapkách a ochrání oleje před oxidací. V opačném případě nepoužívejte žádný. Grepový extrakt totiž slouží ke konzervaci složek na bázi vody a jelikož se jedná o čistě olejový balzám, je zde tento extrakt na nic. Můžete zde počítat s dobou trvanlivosti takovou, jakou nejkratší má jeden z použitých olejů. Pozor na maceráty (např. měsíčkový), tam se to řídí zase olejovým základem.

- přidejte klidně víc ÉO. Já dávám 6 kapek levandule a stačí. Zkoušela jsem i jiné kombinace, ale na odlíčení se mi hodí nejvíc tato. Pleť zklidňuje a připravuje tak nějak celkově organismus na následující odpočinek a spánek.

- balzám můžete používat nejen na odlíčení, ale také místo večerní péče (to jen, kdybyste  chtěly vyzkoušet, jak se vaší pleti bude líbit balzamování - např. kosmetický přírodní high-end v podobě nočního balzámu od Inlight aniž byste zároveň zkrachovaly).

- pokud s DIY začínáte, výroba balzámu je naprosto ideální. Pokud nechcete kupovat pro začátek vícero olejů, v klidu si vystačíte s dodržením poměrů olejů k podílu vosku s mandlovým olejem a včelím voskem.


- jo a malý vylepšovák, nemusíte kromě pořádného promíchání všech roztátých složek dělat nic, klidně nalijte v tekutém stavu do piksly a dejte do ledničky zatuhnout. Balzám bude mít krásný povrch (jak litý z echt výrobny) a bude jemňoučký, aniž byste ho musely šlehat v ledové lázni do zatuhnutí.

101 komentářů:

  1. Paráda, krásné obaly a hrozně závidím šuplíček, máš to krásně uspořádané! A těším se na recept na detoxikační sůl:-)

    Jinak mě hrozně dojal ten strom, to je úžasný nápad:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško, jestli o mě Liška může říkat, že jsem její MMU mamka, tak Ty jsi moje mamka DIY =D S těmi obaly.. já Ti nevím, vždycky když na ně kouknu, tak mi ta 4 z výtvarky přijde zpětně oprávněná =D

      a ten strom.. ten má tak obrovskou historii, že se s ním chodím mazlit každý den a vždycky si na to všechno vzpomenu. Největší sranda je, že je tak krásně malinky, že si představ "já mám 30letý strom v obýváku"!!! =D (no dobře, už má přes dva metry, ale až bude mít metry tři, už snad budeme bydlet na chalupě, kam se vleze;)

      Detoxikační sůl bude, ale ráda Ti ji i dám, od té doby nepoužívám nic jiného,, což už je u mě co říct =) už jsem Ti dala balíček stranou ;)

      Vymazat
  2. Ach, ja bych chtela byt tak sikovna jako ty :). Ale to bych nesmela byt tak děsně línááá :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, koukám, že mixuješ dva poslední články najednou ;) =D nojo, lenost je šílená a neboj, platí to i u tohoto vaření a mám to dost často.. Ale moc moc děkuju, poslouchá se to krásně =) a teď mi došlo, že jsme naprosto pitomá, protože pro Tebe na dnešek nemám ani vzorek té soli, chjo.. ale hlavně že mám lístky ;)

      Vymazat
  3. Musím říci, že jsem se celým článkem neskutečně dojala a rozněžnila. Asi už na mě taky jde jaro...
    1. Baví mě, jak jsi přemýšlivá a jdeš u výroby produktů opravdu do hloubky
    2. Musím ti opravdu poděkovat za spoustu cenných rad a tipů, které jsem od tebe v posledních pár týdnech obdržela- jsem zase o něco chytřejší! ;)
    3. Nadchla jsi mě tím kolem, asi ho taky opráším po zimě a začnu jezdit do práce na něm místo auta!
    4. Ten tvůj "strom života".....co dodat
    5. Oceňuji obaly na kosmetiku! Paráda!
    Měj se zelenokrásně! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, jaro, nebo hormony =D
      Lucí, Ty jsi fakt poklad, co slovo, to perla, moc jsi mě tím. .jaké je to správné slovo? jo, už vím, rozněžnila =) díky moc..
      1) to budu muset tlumočit mamče.. nebo radši ne, ona zas řekne, že je vidět, že dělám pořádně jen to, co mě baví a na zbytek kašlu =D
      2) moc rádo se stalo, je zvláštní vidět/vědět, že když získáváš poznatky tím, že se něco učíš, mohou být potřebné i dalším lidem. Hned z toho mám dvakrát větší radost a pocit zadostiučinění =)
      3) Tak to bych ani nečekala a moc mě to potěšilo, škoda, že to sem nemáš takový kousek, bychom si vyjely na jedno jarní na výlet ;)
      4) až takhle napsané to vypadá opravdu tak nádherně, jaké to je. Vidíš, do teď jsem nevěděla, jaký poklad vlastně mám. Jako jo, věděla, ale neuvědomovala..
      5) TO jsem moc ráda, sice jsem Ti zničila překvapení, ale aspoň víš, na co se můžeš těšit ;)
      Haha a koukám, že už mám ve schránce další mail, takže Ti budu v psaní volně pokračovat do něj =)

      Vymazat
    2. Tyjo, ale na jedno bych fakt vyrazila! :D

      Vymazat
  4. Moje Zlatá, to je ale výživný článek!!!!! Hele já snad přejdu z henny na blond, chci si taky užít život pipky - aspoň jednou kurňa...ehmmm....
    Tvůj šuplíček je nádhernýýýýý, to jsem Ti psala, takhle ve větším formátu je eště lepčí než na mobilu...a kola na balkoně - hm to moje taky půjde ze zdi na lodžii asi....Týýýý jo a Mitsuko strom! tak ten já nemám, mám jen palmu kerou jsme dostali, když jsme se přistěhovali do našeho bytu, už je to patnáct let a furt žije..tak se to počítá ne? !-D
    No moc teď nevařím, ale ty Tvoje receptíky vypadají tak nádherně, že snad zas začnu, ale jak jsem dostala tu jarní limitku, tak to asi ještě odložím !-D
    Jo koupila jsem o víkendu nějaké čističe se "žábou" ale pak taky i nějaké trošku drsnější, tak zde to ještě vymakaný nemám no - kombinuju ecover s hnusnou chemií...tak kompromis no §-) ale zas to asi dle Tvé inspirace vykompenzuju tou jízdou na kole, páč teď auto nebude a jak to tak čtu, tak kolo je levnější - vlastně bez nákladové a ještě budu fit!!!
    Díky za pohodový článek a inspiraci!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eMí, až budeme jednou pořádně z kola vymakaný, každá pojedem na plku cesty a sejdeme se někde na dekadentním posezení u vínka - viděla bych to třeba někde na vinicích - Velké Pavlovice, může být? ;)

      Mitsuuko strom miluju. Dlouhou dobu byl na chodbě v paneláku u mamči. Měl se tam moc dobře, ale když jsem se tam přestěhovali, tak mi ho bylo hrozně líto. Mamča za ním chodila každý den, ale mě to bylo blbý - no jo asociál, takže jsem nechtěla potkávat sousedy a tak, byl v jiném patře.. Po Vánocích jsem však uklízela stromeček a hrozně mi tam chyběl, už jsem na něj byla zvyklá. Konečně mě osvítilo a přestěhovala jsem ho domů. Povedlo se, snad se mu tam bude i dařit, je zvláštní mít v bytě 30letý strom =) a 15letá alma se taky počítá ;) Já mám zase v ložnici nádhernou palmu, kterou moje kolegyně z práce jednou vyhodila do koše - byla zcela zdravá (palma, ne kolegyně), ale jí se holt nelíbilo, že jí moc vyrostl kmen, na kterém už od hlíny nerostly listy, takže byl holý a že to působí neesteticky. Řekla jsem jí, že jestli to vyhodí, tak bych jí musela ruce urazit a ať mi ji radši dá - no a teď mám doma už 4. rokem nádhernou dvoumetrovou palmu =)

      Kompromisy musí být.. ono se to časem stejně vykrystalizuje, neboj ;) hele, postupně sem nafotím i zbytek ledničky, jarní úklid v olejích jsme si fakt užila ;) =D

      Měj se krásně sluníčko =)

      Vymazat
    2. Zlatí to abych začala makat :-) já to mám do práce 10 minut, neujedu tolik co Ty, ale zas kdybych každý den vyjela ten kopec, tak bych byla v kondici brzo hehe....Jééé víno - super styčný bod!!!!

      Ty jsi můj člověk prostě. Já bych taky nedokázala mít strom někde na chodbě, musí být hodně odolnej a silnej (jako Ty :-) že to vydržel - mě většinou na chodbě všecko "odejde" anebo mi to někdo šlohne...(ale zas krást tak velkej strom už jde blbě to chápu !-) jenom muškátům se tam daří dobře přes zimu.
      A řeknu Ti, že mě vánoční stromek taky vždycky chybí, tak jsme místo něho dali na jeho místo jukku, taky hezkou vzrostlou (bohužel ta je P.)...škoda že se nedají navěšet na ni světýlka, miluju stromeček jak osvětluje tmavý pokoj těma světýlkama :-)))
      No ta kolegyně - hele fakt ruky urazit! No řeknu Ti, že ta palma u nás žije vyloženě jen díky mě, páč já ji bráním proti P. - už několikrát řekl, ať ji vyhodím, že to je koště - pche.....ta palma je s tím bytem spojená a jsem ráda,že jsem ho neposlechla - koště to sice je a dvoumetrová není, ale je to "živý člen rodiny" !-) Já prostě kytky miluju a neumím se jich zbavovat a vždycky je mi líto, když nějaká časem "odejde"...
      Já si taky myslím, že člověk prostě najednou nemůže být celej zelenej, ale postupně prostě vyšoupává tu chemku a nabírá nové zelené kámoše až jednou zjistí jako ty, že už je jenom zelenej hihi....
      Těším se na Tvou lednici....hele tak víš, že mě velký "jarní úklid" teprve čeká, že - asi nejzásadnější v mém životě....ale pšššt !-D
      Krásný den Zlatí moje!!!!! a víc tak krásných a pohodových článků je to pro mě úplný balzám, krom "čtení obrázků" interierových inspirací !-)

      Vymazat
    3. No, mně ho bylo opravdu líto, prý ho dokonce jednou porazil nějaký opilec po cestě do druhého patra - hajzl, fakt nemám slov - takový křehký stromeček, sakra =( jsme ráda, že to přežil a moc doufám, že přežije i mou péči. Zatím je doma od ledna a nevím, jak se mu bude pozdávat to odpolední sluníčko, které svítí skrz balkon do obýváku.. =/

      Hele, Zlatí, ale jak znám chlapy, tak by ji tam mohl nechat, přece by si nelajzl vzít s sebou kytku, aby nevypadal jako měkota, ne? ;) a jo, dají!!! já měla jednou z Mitsuuko stromu i vánoční stromeček - sice vypadal jak ozdobená svítící palma, ale jednou si zahrál i na vánoční strom =D a na palmy to jde navěšet taky ;)

      Hele, Ty jsi emí stejnej kytičkovej záchranář jako já =D naposled jsme nechala v Bille při nákupu snídaně 200 za zlámané zubožené orchidejky s tím, že je nikdo nechce a určo by je vyhodil. Chleba jsem tam samozřejmě zapomněla a naprosto mě dorazila věta pokladní, která říkala: a nechcete nějaké jiné, hezčí? vzadu jich máme ještě celou paletu!! =D a abys věděla, obě dvě jsem "odzravila" zasadila do mechu a do kůry a obě jsou teď obsypané pupeny - jsme zvědavá, jak budou kvést! ;)

      no právě, člověk zezelená celej a ani to nepostřehne.. ale je to fajn. Jenom teda nejsem takovej radikál, jako třeba O., který už si nedá ani omeletu zkupovaných vajíček, pokud dojdou domácí, byť na ni má chuť - to samé se zeleninou. Mně prostě chyběly saláty i přes zimu, tak jsme si jednou z a čas koupila rajčata, nebo rukolu a on, že to jíst nebude, že to není "naše" =D

      Jooo ,jarní úklidy jsou ty nejlepší, dávají člověku volnost ;) to mi připomíná, podle nějaké zenové úžasné teorie a myslím, že taky podle "fengšuji" (=D) by ses měla zbavit všeho mrtvého, nebo nepotřebného doma - ničí Ti to osobní duševní rozlet a brání vzniknutí novým možnostem a životním příležitostem ;) takže jen směle do úklidu, pryč s nepotřebným! =D

      TO jsem ráda, že Tě aspoň nějak můžu pohladit po dušičce.. jo a další inspirace na paletový úžasný nábytek dnes u mě na FB ;)


      Vymazat
  5. Som úplne unesená, ty si kráľovna! Znalostí a kozmetickej starostlivosti! A aké etikety, no ja padám od údivu! Veľký obdiv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ááá a ne carevna? =D Juli, moc děkuju za slova chvály, vážím si toho =)

      Vymazat
    2. Nieee, ved to je v takej krajine, kde je kralovstvo, nie carstvo ;-) Ale dobre, moze byt aj rimska cisarovna! Ave Mitsuuko de Octavia ;-)

      Vymazat
    3. chichi, Juli, Ty jsi úžasná! =D no, ale království už by u nás taky člověk pohledal.. to už spíš prezidentka Mitsuuko!! =D to mi připomnělo životní sen Lízy Simpsonové ;)

      Vymazat
  6. Krásne! Hlavne tie prísady.. Ja ich skladujem v krabici od čižiem, ale už sa mi nejak rozpadá.. Ja mám stále odličovací balzam príliš tuhý, skúsim aj tento tvoj..:)
    filozofiaženskejkrásy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, mně se už do žádné krabice nevešly.. měla jsem všechny ingredience hezky po přepravkách, ale když jsme je musela s prvními teplými dny přesunout z balkonu do bytu a někam do chladna umístit, nashromáždila jsem na stole 5 velkých přepravek, takže jsem už musela udělat jarní úklid =)
      Tuhý odličovač? A jaký používáš poměr? Mně se nejvíc osvědčil poměr 3:1 (olej:vosk). Zvlášť Ricinový olej je velmi vazký, čím ho dáš víc, tím Ti odličovač zůstane mazlavější. Předchozí verzi jsem měla se dvěma lžícemi Riciňáku a odličovač byl opravdu hodně mastný a kluzký a hodil se spíš pro suchou pleť. 1 lžíce Riciňáku bohatě stačí =)

      Vymazat
    2. Ja som robila recept aj s bambuckým maslom. 2:1:3:3 (maslo, vosk, olej z marhulovych jadier a jojobovy)...a trosku medu, pomer ako vosk, davala som vceli..EO som pridala iba Geranium...

      Vymazat
    3. hmmm a jaké bylo to maslo?a jaký vosk? třeba včelí je rozhodně měkčí a mazlavější ve směsi víc než ten jojobový.. jde třeba zkusit i mimozový vosk, na ten se chystám, ale je docela drahý..

      Vymazat
  7. Páni no tak to tedy žasnu. Asi budeš muset zajít za mými kamarády a dám jim pořádnou přednášku o zelené vlně. Nemám totiž ani polovinu věcí jak ty a považují mě za cosi no prostě za divnou. Málo kdo chápe to, že chci používat ryze přírodní věci a mě naopak rozčiluje to, že nechápou jakou a kolik chemii na sebe patlají oni :/ Ale jak tak koukám tak na tebe asi nikdy mít nebudu, fakt koukám kolik věcí se dá pořídit přírodních. Ohledně těch psích jsem vůbec netušila. Z kosmetiky jsem zůstala pouze u barvy na vlasy. Bohužel na hennu přejít nemohu :( Ale jinak mycí prostředky stále chemka, ale alespoň ten jar bych si chtěla pořídit. Víš, že nad pracím práškem a avivážema jsem přemýšlela skoro celý víkend. Když je to všechno chemické a musí to být i mega drastické, když to odstraní odolnou špínu a my to pak na sobě nosíme 24 hodin nepřetržitě, to se určitě musí nějak vstřebávat do těla O.o ehm už si přijdu trochu jak blázen :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nad Tvým komentářem jsem se fakt pobavila =) noo, dejme tomu, že ze začátku (před pár lety) jsem si taky připadala jako exot. ALe pak se to tak nějak zažilo a sžilo, převzali to ode mě jako naprosto samozřejmé i zbylí členové domácnosti a bylo. Takže u tohoto článku jsem fakt musela zapřemýšlet, co vlastně zeleného dělám, protože kdyby ses mě o půlnoci zeptala, tak Ti řeknu, že nic, nebo je toho tak málo, že to nestojí za řeč.. ono to tak postupně prosakuje do všech životních sfér člověka a chodu domácnosti.

      S tím pracím gelem jsi mi připomněla - včera jsem očichávala eko gel z pracích ořechů s levandulovou silicí a řeknu Ti, to byla ale "rychna" =D a navíc, než utrácet v drogérce, tak to si ho radši udělám.. Ale zas na to tak zelená ještě opravdu nejsem.. Jo a co se týče těch psích věcí, chudák Mates to se mnou měl těžký zvlášť jako štěně. Pořád jsem se ho snažila i přes jeho příčící se organismus navyknout na holistické krmení. Říkala jsem si, když už jíme domácí vajíčka, ovoce a zeleninu, pečeme chleba atd, tak proč kurňa mám cpát psa nějakými komerčními vycpaninami? =D no, Mates to vzal po svém, párkrát se z toho pos*** a když jsem skončili na VET s podvýživou z nedostatečně energicky vyváženého krmení, tak jsem se na to vybodla, zvolila nejmenší zlo a teď má takovou zlatou střední - kvalitní, ale lehce celozrnně vycpané granule =)
      Ale koukám, že jsi taky dobře zeleně nahlodaná.. mi tu nic nevykládej, jestli už takhle přemýšlíš, tak mě předstihneš dřív než řeknu švec =D =P

      Vymazat
  8. Teda, víc takových článků! Že je dlouhý mi vůbec nevadí, aspoň si ho budu moci přečíst víckrát :)
    DIY šuplík vypadá úžasně, chci taky takový! Recepty máš promakané do posledního detailu, žluťáska určitě zkusím :) Etikety též pěkné.
    A koukám, že s blogoasistentem se člověk vážně nenudí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenudí, nikdy! =D asi je to jeho životní poslání ;)

      Děkuji, děkuji, děkuji, krásné pochvaly =) a DIY šuplík.. já se jím chodím kochat každé ráno ;) ještě teda mám DIY dvě police a lednici, ale čekám, kdy mě s tím vyženou z domu =D

      Vymazat
  9. Dá se u tebe nějaký ten krém objednat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, něco vymyslíme ;) Určitě mi prosím napiš do mailu mitsuuko@gmail.com. Krásný den =)

      Vymazat
  10. ten Matesův pohled je k nezaplacení fakt! :D ... já tyhle ty Tvoje sáhodlouhé eseje miluju, člověk se aspoň něco dozví, žádné odfláklé šup, šup, všechno hezky vysvětlené a propracované! ;) ... já jsem teda oproti Tobě úplný šumař, zatím se na přírodku přeorientovávám i v ostatních směrech než ve vlasovce, kterou to vlastně začalo, ale jsi můj vzor (to už ostatně víš :D) ... ono když člověk vidí výsledky na jedné části těla (najednou mám vlasy do půl zad, což jsem neměla NIKDY) a začínají se mi pomalu ale jistě ztrácet kožní problémy, tak začně přemýšlet i nad těmi ostatními ... já bych tomu snad ani nevěřila, kdybych to nezažila na vlastní kožich ;) ... a dělat si vlastní patlátka je podle mě už hodně vysoký level, zatím mi stačí být Tvou zákaznicí ;) jo a musíš mi napsat návody k všem těm úžasným vzorečkům, které jsem dostala, ať zas něco nepoužívám blbě jak ten krém :D ... btw. ten anti-age dostala mamka k narozkám a tvářila se na něj teda dost skepticky, zatím leží na poličce, ale chci ji donutit jej používat, ať taky zažije ten pocit! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Źe? A jaký má důležitý a vážný výraz při té recyklaci =D

      hihi, u mě to začalo pleťovkou, pokračovalo vlasovkou, tělovkou a postupně prosáklo do všech sfér života.. jak to tak vidím, jsi sice na začátku, ale už taky nakažená na tuto cestu ;) =D =P no právě, největší sranda je, zažít ty účinky na vlastní kožich =D hele, takhle Tě třeba naučím i na tu ajurvédu - je neuvěřitelná a funguje, což je pro mě, odkojence na komerční drogerkove kosmetice, něco naprosto neuvěřitelného =D

      Jaký Anti-age? jako ode mě?? kurňa, tak bacha, ať neleži na poličce moc dlouho, holka, on přežije dva měsíce v lednici, na poličce za denního světla a normální teploty stačí cca týden a je po něm.. takhle bys moc mamču k používání nepřiměla, kdyby ji do nosu uhodil žluklý tuk =D

      a návody už jsem napravila ;) takže doufám, že si Tvůj čumáček pošmákne ;) Jsi moje první zákaznice z lesa, což Tě dělá jedinečnou ve své kategorii ;) no, s tím patláním vlastní kosmetiky máš docela pravdu.. pokud nejsi blázen jako já a neskupuješ každou druhou ingredienci, abys hned vyzkoušela její ne/účinky a hlavně nemáš lidi, kteří by to byli ochotní používat a mohlas je tím zásobovat, je to na nic - budou Ti ležet ladem dost drahé věci, které budou pomalu hnít a kazit se =( spíš smutný pohled.. navíc bys musela bmít na nějaké "hlubší" mchání fakt dost složek, abys udělala něco s přesahem základních ingrediencí a to už pak je docela blbé na spotřebu, na skladování i na odbyt.. takže já teď momentálně míchám a vymýšlím recepty jak divá a už se nemůžu dočkat až dnes vybalím tu setinovou váhu a pigmenty a pustím se do toho mejkapu =D

      Vymazat
    2. jo, nakažená jsem určitě a Ty na tom máš taky svůj podíl :P a o ajurvédě nepochybuju, já teda musím všechno po malých krůčcích, ale je mi jasné, že k ní taky časem dojdu, henna byla takovou první vlaštovkou ;)

      jj, ten! neboj, je schovaný v takové té zabudované otvírací poličce, takže sluníčko na něj nevidí ;) ... kdybych ho dala do ledničky, tak si ho nevšimne vůbec nikdo :D ... musím mamině nakecat, že stál neskutečné prachy, ona dá na cenu, jakmile vidí v lékárně, že Vichy stojí přes pětikilo, tak okamžitě usoudí, že je to kvalitní kosmetika :D a pak z ní po několika letech (!!!) používání vylezlo, že ji to štípe a pálí :D

      no já mám u Tebe samé prvenství a až budeš slavná a bohatá, tak si nemysli, že to nebudu všude vytahovat! :P

      Vymazat
    3. Hihi, takže ajurvéda, počkej, hned Ti sem hodím pár článků ;) takže mamina dá na ceny? tak to jí ani nemusíš nakecávat, stačí, když jí řekneš, jak jsou drahé jednotlivé složky, se jí protočí panenky =D ;)

      Vymazat
  11. Eko pes :D si s tebou užil, bobík.. :o)) no, něco přírodního na klíšťata bych brala, ale jestli to smrdí lidem, jak to asi muselo smrdět pesanovi.. a neměl před tím kam utéct.. :D i když oni si taky nelámou hlavu s tím, že je bezva vyválet se v nějakém sajrajtu a smrdět tím tři dny.. :o))

    Ta tvoje manufaktura je úžasná! Úplně to ve mě vzbudilo chuť začít něco vyrábět.. třeba něco, co by mi odehnalo z krku tu masakrální bouli, která se mi spolu se dvěma kolegy na zádech vyhodila proto, že jsem si já kráva umyla zas jednou hlavu sulfátama.. bych si nakopala.. taková velká a taková blbá.. :D

    Strom je nádherný a tu tvoji zachraňovací akci úplně chápu.. vyhodit palmu do koše.. fuj.. :D

    Těším se na čtvrtek!! :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, Hadek to má samozřejmě ošetřené, že to jsou jen jemné esence a v malé koncentraci,aby to psům neškodilo a nevadilo, ale mně to teda vadilo hodně a už tu vůni nechci moc cítit.. i když většina lidí si tu vůni strašně chválí, tak nevím =D

      tak na boule je perfektní právě zázrak, vím o čem mluvím a neplácám do větru, fakt mi zachránil kejhák už několikrát. Jo, to jsem tam nenapsala, ale stejně to zní tak neuvěřitelně, že se tomu sama zdráhám věřit. V lednu jsem byla hrozně nachcípaná, dokonce jsem s tím lehla asi na týden do postele - rýma jako blázen. Od začátku jsem si po každém použití kapesníku namazal nos Zázrakem a nejenže se mi nezačal za celou dobu loupat, ale ani nezčervenal! natož aby se stihl odřít. prostě Zázrak fakčí jak fretka, hrozně hojí a dokáže fungovat i jako prevence. Když jsem pochopila, jaký Zázrak jsem vytvořila (ty vado, já jsme čím dál skromnější jak tak koukám!! =D), nemohla jsem si ho nechat pro sebe a musela ho vypustit do světa, aby těšil, hojil a pomáhal i všem ostatním =)

      Já už se těším na zítřek! ;)

      Vymazat
  12. No tedy, recepty mě pěkně nadchly. Bohužel 90% ingrediencí nemám... měla bych se stydět! Neměla bys ale náhodou recept i na nějaké tonikum či pleťovou vodu pro pleť, kterou si popisovala i v článku (citlivá, zánětlivá, mastná i vysušená, krupička, sem tam pupínek)? Přemýšlela jsem nad ovesnou pleťovou vodou, ale ještě nevím :/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je fakt, že jsem rozhodně nepoužila jen základní ingredience, ale možná proto je tak zázračný =) to tonikum.. tak abych pravdu řekla, mně skvěle funguje naprosto jednoduchá Mátová pleťovka, nebo zelený čaj s mátou, jde tam dát i kapka aloe, vitamin. Já používám fakt jen čistý výluh.. dávám ho navečer pod olej.. ale na ráno používám adstringentní vodu - momentálně miluju balanční tonikum od Madáry - opravdu zavírá póry ;)

      Vymazat
  13. Pěkný a obsáhlý článek :) Jsi best šikulka ...můžu se zeptat jak na ty nádherné obaly??:))))) Určitě vyzkouším balzámek podle tebe, můj dochází a chtěla bych jinou konzistenci a tvá vypadá hoodně zajímavě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AHoj Jani, tak to jsem zvědavá, jak se povede a co na něj budeš říkat ;) a děkuji za pochvalu ;)
      joo a co s těmi obaly? budeš se mi hrozně smát, ale protože jsem absolutně prostá jakéhokoli grafického programu, strávila jsme nad nimi asi 18 hodin ve Wordu =D a pak další hodiny nad polepováním, ještěže mě baví ruční práce ;)

      Vymazat
    2. Takže to nejsou samolepky?? :) Já už myslela jak máš speciální tiskárnu na samolepky apod. :D Tak to bych dopadla s těmi xhodinami stejně , hahaha

      Vymazat
    3. haha =D no jo, já a word jsme takoví nerozluční kamarádi, že v minulé práci se mi divili i grafici, co spolu dokážeme! =D

      Vymazat
  14. Tak to klobouk dolů. Nechci malovat čerta na zeď, ale nech si to patentovat, abys někomu nepomohla vydělat balík . Ne nejsem paranoik . No možná trochu :-)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, taky jsem nad tím přemýšlela, ale patent je za 5000,- =/ ale uvidíme, možná by to stálo za myšlenku.. a jo, jsem paranoik taky, možná trochu? =)

      Vymazat
  15. Pokaždé když čtu nějaký návod na DIY kosmetiku u Tebe nebo Míši z Kiss a Bee, tak mám hroznou chuť něco stvořit, akorát mě děsí, že na mé domácí míchání jen pro sebe by se mi pak některé složky kazily doma. Ale ten odličovací balzám mě láká...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je fakt, že když začneš s bezvodým odličovacím balzámem, tak potřebuješ minimum ingrediencí, většina je velice snadno sehnatelná normálně v kamenných prodejnách a tak se nekazí. Jinak, určitě všechno skladuj v ledničce, je to jistější ;)
      A jdi do toho, jen varuju, jak jednou začneš a chytne Tě to, nebude umět přestat =D

      Vymazat
  16. wau! Vypadá to úžasně teatree+levandule je taky má oblíbená dvojka! Na svůj první krém se chystám, měla jsem v plánu něco jednoduchého, ale tohle je tedy výzva :-). Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo, děkujů =) já chtěla poprvé taky na krému "šetřit", prostě zkusit ten základní - co Ti budu povídat, dělala jsem ho celé rodině k Vánocům a většina z krémů byla vyhozena časem pro nepoužívání, jelikož byly moc mastné a nic moc to nedělalo. Myslím, že v tomto krému se mi povedla taková neuvěřitelná kombinace, která se skvěle doplňuje, ale za boha neumím přijít na to, jak to aplikovat i do dalších odměněných receptur =D

      čajovník a levandule je úžasná směs. A taky doporučuju levanduli a citronovou trávu ;)

      Vymazat
  17. Úúúžasný článek..:) DIY kosmetika se mi líbí a tvoje nadšení pro ni je strašně nakažlivé, ale nechystám se ji zatím vyrábět, jak už psaly holky nade mnou, mám strach, že by se mi pak doma drahé přísady kazily:( ale domácí odličovací balzám, no jé, už jsem si říkala, že si ho objednám u Míši z Kissabee, ale zatím mám velkou zásobu.. jsem zvědavá, jestli tě komentáře taky přesvědčí k prodeji vlastní kosmetiky, navíc, když už máš i moc hezké etikety..;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, zatím jen míchám rodině a kamarádkám =) ale právě z důvodu skladnění velkého množství ingrediencí, nejsem proti umíchat cokoli komukoli. Odbyt musí být. Za prvé mě hrozně baví vymýšlet něco nového a za druhé mám radost, když ty výtvory někdo používá a pomáhají mu a mně tu pak neleží suroviny ladem =) Jo a já taky nejdřív dojela všechny nakumulované zásoby, než jsem začala vařit a pak, když už jsme doma nic neměla, mi nic jiného nezbylo a bylo navařeno =)

      Vymazat
  18. Moc děkuji za recept na zázrak. Az nebudu některý měsíc platit povinné ručení, doplatky, poplatky a jiné mě vytáčející věci, tak si slibuji, že si nakoupím ingredience ;)
    A pokud bys měla někdy náladu na experimenty, tak na praní doporučuji prací prášek od Auroville - je výbornej, fakt pere, nestojí moc a vydrží. A ještě jdou penízky na dobrou věc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? děkuji za doporučení =) já plánuju prací prášek spíš vyrobit sama. Je pravda, že peníze na dobrou věc jsou skvělé, ale to si radši upatlám něco doma a penízky pošlu na pomoc někde po naší zemičce - stále trpím dost na pomoc útulkům, depozitům pro zvířátka..

      Vymazat
    2. To chválím :)
      Je pravda, že složení toho prášku je opravdu jednoduché, takže by se určitě dalo spachtit doma :)
      Já jsem na to bohužel líná :D Tak nějak když mám čas, tak ho raději věnuji výzdobě bytu a přeorganizovávání věcí, protože v tom máme zatím docela chaoz...bydlíme v novém bytě už pár let, ale nábytek se dokupuje postupně, tak postupně vymýšlím kde co bude :)

      Vymazat
    3. Jo, tohle zařizování a vymýšlení interiéru miluju =) tak jasně, je lepší dělat něco, co vidí a ocení všichni, člověku to taky přináší větší uspokojení. Proto já prášek zatím kupuju,ale až mě začnou štvát, neúměrně ho zdraží a přestane dobře prát, seknu se a začnu ho vyrábět sama - za kolika vynálezy asi stálo takové zdravé nas*** ? =D

      Vymazat
  19. to jako chceš říct, že Nobilis, Hádek a Saloos nejsou stroprocentně přírodní? :D no to ne! :D to mi kazí iluze :D btw nebudeš ten svůj zázrak i prodávat? :D já mám právě Bee zázrak, ale je na mě trochu moc mastný, i když mi teda vyhovuje a neucpává pleť, což je super, ale ráda bych zkusila i ten tvůj (myslím, že mám podobnou pleť jako ty) ale jsem hroznej patlal a na DIY si netroufnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, ale na Lush ses nezeptala co? =D no, tak se jukni, co někdy dává třeba Saloos do těch svých príma olejíků, u Nobilky jsme zase našly konzervanty a nějaké docela velké alergeny a Hadek, ten to umí umně skrývat ve složení, ale po přečtení položky po položce to tam taky najdeš ;)
      Jéé, vidíš, na můj Zázrak mě právě přivedla Bee - bohužel ten její krém mě teda ucpával a hned jsem se po něm osypala, ale zkoušela jsem to tak dlouho, dokud nevzniknul Zázrak, který mi to nedělá a právě mě nemastí. Jestli chceš vyzkoušet, napiš mi do mailu ;)

      Vymazat
  20. Tak to vypadá božsky! Hlavně ten odličovací balzám.. Snad budu mít o prázdninách čas a konečně něco podle Tvého návodu vyrobím. :3 Chystám se už snad rok a vždycky na to nakonec zapomenu nebo to nestihnu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji =) tak držím palce, ať se kt omu dostaneš co nejdřív to půjde - s časem bojuju taky, chci na to mít klid a většinou v týdnu po práci na to nemám ani náladu ani mozkové buňky =/

      Vymazat
  21. Nádech, výdech a...

    1, To, že nekomentuju, neznamená, že nečtu. Většinou ale po přečtení tvých článků buď vysedám z vlaku nebo jednoduše nemám energii na komentování :)

    2, Na zalívání je lepší než PETka flaška od vína :P aspoň je to sklo

    3, Mitsuuko strom je geniální! Já jsem měla psa, který se narodil +- stejné datum jako já. Dnes už samozřejmě nežije, ale bylo to první zvíře, které mě chytlo za srdce a proto na něj s láskou myslím i teď.

    4, Dej pusu Matýskovi.

    5, Takže za přírodní aviváž nemám utrácet? Při minulém praní mi došel prášek i aviváž... Jsem si jistá, že ještě malej Persil tu někde mám, H. to nosil z bývalé práce a prostě ještě jeden tu musí být, tak se ještě neobtěžuju nákupem... Ale ta aviváž je teda naprd? A na nádobí nepoužíváš rukavice? Já jsem začala kvůli nehtům a nemůžu si to vynachválit, i když mě má kamarádka za pizdu :D Hele, být tebou, tak to zkusím. Mi teď dochází klasický Jar (který miluju k zbláznění, ostatní běžně prodejné prostředky na nádobí naopak k zbláznění nenávidím) a už jsem rozhodnutá přejít na Ecover, i když tak nějak toužím spíš po Feel Eco, ale tu jsem v Olomouci nesehnala.

    6, Zamilovala jsem se do tvého šuplíku a přemýšlím, jak se dostat k tobě domů na návštěvu :D:D

    7, Jestli chceš uklidnit, H. jezdí každý den do práce 16,5 km tam a stejnou trasu zpátky, občas mu jedu "naproti" (dojedu až k němu před vrata) a jsem ráda, že to nemusím jezdit v pět ráno.

    8, S Orange Sanitolem mě dokonce baví úklid domácnosti! Fakt že jo, ta vůně je neskutečně krásná a zábavná, že se i hecnu a dám se do toho :D A pokud se najde i další takový čistič, budu jenom ráda a třeba začnu mít uklízení i ráda!

    9, Neuvažuješ o prodeji svých kosmetických matlátek? Sabinečka by prosila! Sama jsem na to moc... líná? pohodlná? nevím co, tak nějak to, co popsala trb ve svém článku. Nicméně tvoje kousky mě fakt moc lákají, ani nevím co víc, jestli odličovátko nebo mazátko. Jenom mě zarazilo rozpouštění v mikrovlnce, vzhledem k tomu, že se v poslední době mluví furt o mikrovlnném vlnění a o tom, jak je škodlivé... Nezabíjí to ty supr trupr látky z máslíček v mikrovlnce?

    Sama jsem na té půl, spíš možná čtvrt cestě. Mezi kamarády divnej bio exot, mezi skutečnými bio maniaky hloupej konzument. :) Předsevzetím pro tento rok bylo mezi ostatními používat víc přírody, zatím se to drží furt v těch relativně konvenčních mezích. Mimochodem, nějaký rychlý tip, co si objednat z biooo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za chyby, překlepy a nesrovnalosti, všechno popřípadě doplním za bílého dne :)

      Vymazat
    2. Haha, tak teď jsi dohnala všechny předdtím "nevyřčené" komentáře =D tak po bodech, ať si udržíme formu..

      1) to plně chápu =) já zas čtu většinu článků na mobilu před spaním a aplikace bloglovin dost blbě schroupává komentáře a většinou mi je spíš maže, takže jsem na tom stejně

      2) no, jde o to, jak tu petku využít. Navíc, je tu faktor v podobě perpetum mobile - Matýska, takže něco jako otevřená skleněná flaška plná vody bezprizorně postavená kdekoli do 1,5 metru výšky je potenciálně nebezpečná katasrofa pro náš byt =D mívala jsem krásnou plechovou konev, která - světe div se - zrezivěla a přišla jsem až na to, kdy mi vyplavila celý balkon.

      3) netřeba komentáře, víme své =)

      4) done, ale málem mi utrhnul ucho

      5) noo, tak jsem to určitě nechtěla říct. Jde o to, jak moc zelená chceš být. Jestli půjdeme do extrémů, tak by Ti měla stačit octová voda =D, protože cokoli, co se komerčně hromadně prodává, viz ekologické prostředky v drogerijních řetězcích, tak je také masvě vyráběno a bla bla.. Ta aviváž je skvělá! fakt je, miluju ji a její vůně je snad nejlepší, kterou jsem kdy z aviváže na prádle měla. Ať z té žluté, nebo z té růžové. ALe ta cena je hrozná - je vidět, že to natahují úměrně tomu, jak eko přístup roste ve společnosti na oblibě. Dřív stála 79,- a i to je za litrovku docela dost a teď už je za "krásných" 99,- =/ já kupuju za 39,- denkmiťáckou 1,5 litru - žlutou a jsem spokojená, to samé prášek. Až se jednou naštvu, začnuu vyrábět svůj, ale to až asi budeme bydlet fakt na té chalupě v horách a nebudu chtít nijak ničit spodní vody odpadem z praní..

      6) šuplíček už musel být od té doby rozšířen a roztáhl se do další kuchyňské skříňky - jsi srdečně zvána ;)

      7) No, uklidnit, já to mám 17 tam a 17 zpátky. o štreku nejde, ale když poslouchám ty nehody, jak auta srážejí cyklisty.. fuuuj.. zas naoopak, jednou se mi naférovku cyklista opřel o auto - normálně mi pod něj vjel a hodil myšku, takže si nevybereš, prasátka jezdí v obou táborech

      8) Orange Sanitol je něco neuvěřitelného, za co KH vychvaluju stále v okolí, i když mi všechny jeho ostatní věci nesedly. Jo, ještě mám ráda jeho éteráky, nějak jim věřím víc než těm ostatním.. přitom u jeho krémů to mám naopak, divné..

      9) hihi, hele, povrcchní pizda jsem i já, kdyby ne, tak se nebudu sejřit s obaly 18 hodin jen pro mou potřebu. CO si budeme povídat - sním o skleněných obalech s omyvatelnou průsvitnou polepkou.. no, t už bych se do toho fakt musela dát a to nevím, jak toho docílit =D Ale protože mám mraky ingrediencí a miluju vymýšlení nových a nových patlátek, tak strašně ráda komukoli cokoli umíchám na míru =) A Ty jukni do mailu ;)

      9) přidávám body.. mikrovlnka - jak jsem tam psala, k ničení těch dobrůtek nedojde, pokud si ohlídáš teplotu a nezačneš to tam vyvařovat jak velké prádlo. Chce to prostě na malý stupeň, jen lehce zahřát a zbytek rozpustíš mícháním. Chce to fakt znát svou mikrovlnku. Je to jako s mlíkem. Je snazší ho ohřát v mikrovlnce, ale musíš to fakt umět, jinak Ti hned vybublá =)

      10) jooo, v Biooo se jukni určitě na Madáru - jak jsem od nich dostala na zkoušku to Balanční tonikum, tak mě tak překvapilo jak krásnou vůní, tak účinkem, že si chci k němu koupit jejich čistící pěnu ;) Víc toho v bioo nemám, pak už jen mýdlo od Nablus a koktejl od Kivvi, na to se chystám já =D

      11) jakmile se začnu zabývat tím, že to chci a že si vytyčím za úkol víc přírody ve svém životě obsáhnout, pak u mě zaručeně funguje efekt vzdorného dítěte - jdu od toho a na just dělám vše proto, abych se tomu co nejvíc vzdálila - jsem asi fracek, ale u mě to taak fakt funguje =) takže v tu chvíli, kdy jsem si nakoupila kompletní péči od Benefitu a vybodla se na Hadka, najednou jsem zjistila, že se k tomu začínám sama podvědomě vracet a do roka byl zelený mozek na světě =D

      Vymazat
  22. ahoj:)
    fakt super recept, teda zatim super jen vypada, ale jdu na to...akorat tak nejak nevim cim zacit, nemuzu sehnat vsechny ty ingredience, mas nejake tipy, kde co koupit, prosim? proklikavam se internet uz x hodin a porad nejsem moudra...na jednom webu maji jednu vec, na dlasim zase par jinejch a tak furt dokola:/ ale asi se to proste neda sehnat tak nejak vse najednou, co?:D nebo? ja doufam, ze jo:) diky moc za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a jeste jednu vec bych rada vedela:) ja uz zkousela jednodussi kremy (asi 2 :D) a protoze vetsinou se psalo o vodni lazni, delala jsem to v klasickem parnim hrnci....ale jak si ohlidat teplotu?

      Vymazat
    2. No, tak Tě hned na začátek zklamu, ale nedá - ingredience nakupuju různě, podle toho, kde jaké mají a pak taky v jaké kvalitě a za kolik. ÉO nakupuju většinou u Hadka, ale u něj taky nemají všechny, zbylé "nevšední" pořizuju na manipura.cz, tam seženeš i nějaké levnější doplňky, jako Aloe gel, nebo určité neobvyklé druhy olejů. Většinu pak seženeš na Ekokoze. TO jsou asi takové tři největší, kde snad seženeš všechno. Bohužel, tahle rozházenost většinu lidí od DIY odrazuje - nakoupit to po všech čertech je nejen logisticky náročnější (všude se platí poštovné), tak taky to zabere dost času, v závěru dost prachů a jako třešnička na dortu je, že to doma nemáš kam dát a rychle se to kazí - proto si to stále, ať je to na přírpavu vlastně lehké, radši lidé koupí, než vytvoří..

      Jo a ta mikrovlnka. buď existují teploměry do mikrovlnky, nebo pokud už znáš, jak moc je silný ohřev u Tvé mikrovlnky, to ohřeješ jen na chvilku, na nižší stupeň - dobře platí pravidlo, jakmile začne složka tát po okrajích, vyndat a zbytek roztaje vymícháním.. Existují i tavící hrnce a o těch určitě napíšu ;)

      Vymazat
    3. ja prave vsechno delala v tomhle parnim hrnci http://www.kaboodle.com/reviews/tefal-aquatimer-steamer. , jestli uz jsi v tom nekdy varila nebo tak neco, mikrovlnku neci :D prijde mi to takovy fujky, v ty nasi stary, kdy i pocisteni bych se bala, ze mi do toho 100%bio prirodniho patladla pribude neco co nechci :D a jinak teda ty ingredience, ted koukam, ze na ty ekokoze to asi bude nej, pac tam je toho vetsina :) a jeste jedna vec...od Kissabee jsem pochytila vitamin e, mam ho v kapslich z lekarny, ale tady koukam, ze maji v lahvicce tokoferol-vitamin E...je to rozdil? promin za tolik otazek, ktery urcite ctes po stopadesaty :D ale jsem zvidava :)

      Vymazat
    4. No, tak co Ti na to mám říct? když miluješ svůj stamer, není co řešit =D jasně, dělej to v něm, já to dělám v mikro a teď mám ten tavící, který má max teplotu omezenou akorát n dělání kosmetiky, takže už to mám taky "ošéfovaný" ;)

      No, s tou čistotou bio, třeba zrovna ty vytimanové kapsle s Ečkem většinou obsahují ještě další přídavné syntetické látky od konzervantů až po různé lešticí látky, jukni na to. Určitě si kup normální Ečko v gelu - tokoferol, je to čisté a príma ;) a dobře se to dávkuje po kapkách. K té čistotě ještě. Jasně, když dělám něco s tím, že to bude třeba krém, který musí vydržet nějakých pár týdnů, dbám na striktní čistotu, ale jakmile v noci zjistím, že mi došel odličovač, tak si prostě narychlo jdu "spíchnotu" nový a to je mi pak jeedno, jestli to míchám v misce na polívku, nebo ve varné misce, do které dávám jen krémy =D

      Jo, ekokoza je asi taková největší základna, tam jdi jako první. Ale třeba ten aloe gel je tam hrozně drahý, proto jsme přešla jinam. Jako složka, která tvoří poloviční základd všech mých věcí, bych na tom finančně vykrvácela..

      A jen sem s otázkami, smaa si odpovídáním třídím myšlenky a baví mě to =)

      Vymazat
    5. a kdyz nemuzes sehnat treba mandlove maslo a je k dispozici jen vosk a nebo olej? moc nemusim vareni ala Babica, ale v tomhle pripade.....nejde to vynechat? nebo nahradit necim jinym?

      Vymazat
    6. V tom už je rozdíl.. každá věc má jinou konzistenci a jiný vliv na emulzi i na její účinek.. Určitě nejde nahradit mandlové máslo voskem, ale určitě ho můžeš nahradit mandlovým olejem. Jen musíš počítat s tím, že je tekutého skupenství a musíš to na druhé straně zase něčím zahustit.. s Babicou bys v kosmetice moc nepochodila.. =D

      Vymazat
  23. Clanok paradny co dodat, stale zvazujem to varenie a miesanie kremov, mas presne taku plet ako ja aspon podla popisu, tak fakt zvazujem, akurat ma odradza nie to miesanie, ale to ze nemam doma ingrediencie.
    Pre domacnost pouzivam v prevaznej miere len eko pripravky Sonett, som fakt s nimi spokojna, na pranie super pouzivam univerzalny s levandulovou vonou paci sa mi jeho vona, na flaky mi super sluzi ich zlcove mydlo, vyuzivala som ho hojne ked sme latkovali teda vyuzivali latkove plienky a zislo vsetko, na vybielenie maju bieliaci prasok, ktory funguje ale musi sa pradlo prat na 60, avivaz mam ale momentalne nepouzivam, nema ziadnu vonu je to len citronova zvyrena voda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ingredience jsou největším problémem. Právě proto jsem se do toho už pustila úplně, protože jsem stejně chtěla všechno nakoupit. Jelikož to mám teď ve větším množství, tak vařím celému okolí ;) oni jsou spokojení, že nic nemusejí kupovat a míchat a skladovat, já zase, že mám odbyt =)
      Děkuju za tip na Sonett, kouknu po tom. Teď na veletrhu bylo mraky čistících značek, tak jsem zvědavá, kolik z nich najdu u nás v přírodním obchodě. Do drogerie se mi taky už nechce chodit ani pro Ecover ani pro Feel Eco.. Levandule je krásná, ale mám ji radši pro její účinky než pro vůni, takže na podlahy a do bytu jen pomerančový čistič od Hadka - všechno pak voní jak o Vánocích.. =)

      Vymazat
  24. Dechberoucí :) Já miluju, když někdo vytváří DIY, já na to nemám kapacitu, ani odvahu a nevím, možná ani chuť a jsem krapet líná...To je jako s vařením...Taky si radši skočím někam do restaurace. Asi ze mě nikdy nebude ten hospodyňkový typ, kterým bych chtěla být :D Strašně mě tyhle články baví ať už u Tebe nebo kdekoli jinde. Já jsem totiž hroznej konzum. Radši koupím než abych se s tím patlala :) Tudíž se chci narovinu zeptat, zda by se nějak nedalo k tvým výrobkům přijít. Dochází mi můj balzámovač-odličovač a nutně budu potřebovat náhradníka a ten Tvůj Zázrak? No co k tomu dodat. Pro mě ideál :)

    PS: Eko-Mates se jeví jako výborný příklad pro všechny psíky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wesullko, díky díky díky, kurňa, každá pochvala je jako balzám a krásně se to čte. Ještě že mě nikdo nevidí v práci jak odpovídám na komentáře, páč se vlastně permanentně červenám =)
      Já jsem zase takový hospodyňkový typ co se týče vaření - miluju kuchařky, možná i samotný proces, ale všechno to kolem se mi fakt nechce, takže si na konečný produkt radši dojdu do restaurace a pak si nadávám, protože to tam třeba odfláknou =D
      No, jestli potřebuješ odličovač a chtěla bys i Zázrak, tak se domluvíme, to je jasný.. =) napiš mi do mailu mitsuuko@gmail.com ;)

      Vymazat
  25. Skvelý článok, presne akoby si písala aj v predchádzajúcich príspevkoch o mojej pleti. Na základe tvojho článku som objednala ingredincie s vierou, že výsledný produkt urobí rovnaký zázrak aj s mojou pleťou :D

    Len jedna otázka: Akú konzistenciu má mať to mangové maslo? Lebo to moje, čo mi prišlo, je samá drobná hrudka. Aj som sa pokúsila kúsok masla roztopiť, ale hrudky mi nezmizli. Zase to nechcem ohrievať moc, a ktovie či by to pomohlo. Ono sa to na pleti horko-ťažko podarí porozotierať, ale je to veľmi nepríjemné, akoby som si pleť pílingovala a nie krémovala.

    Akej konzistencie máš to maslo, tiež s takými hrudkami ako zrnká piesku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak podej zprávu, jak jsi s výsledkem dopadla ;) To mangové máslo.. je to docela tuhé a tvrdé, ale rozehřát to jde bez problémů. Jen teda počítej s tím, že to má vyšší teplotu tání než běžná másla, oleje a tuky (třeba kokosový olej taje už skoro jen při pohledu na něj =D) To už je horší avokádové máslo, které navíc lehce bělí, takže když ho nerozpustíš pořádně, nechává za sebou v produktu i jinou barevnou stopu =D Pokud se bojíš to pořádně rozehřát v mikrovlnce, abys to nepřepískla s teplotou, pak to zkus nejdřív s první várkou ve vodní lázni a rozpouštěj s mícháním, dokud se poslední hrudečka nerozteče. Musí to být v závěru čirý olej.

      A ne, nemám ho ve studeném stavu zrníčkové, ale souvislá tvrdá hmota. Tak mě napadá - kde jsi ho kupovala? Vypadá to totiž, jakoby by bylo přehřáté už při výrobě - při odměřování a rozlévání do obalů.. =/

      Vymazat
  26. tak to teda klobouk dolu...obdivuju tvoje odhodlání páč je mi jasný že sehnat všechny ingredience zabere hafec času a korunek taky to je mi jasný :) ale ten výsledek musí stát zato...tiše závidím:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ani netušíš o jakých částkách tu vlastně mluvíš =D ale pak to blaho, když máš doma dostupné téměř vše, co potřebuješ Ty, nebo někdo jiný na jakýkoli problém a prostě to jen vymícháš do podoby krému, nebo gelu.. paráda, ta slast.. =) Zdraví, malý chemik ;)

      Vymazat
  27. Tak dneska jsem si oba umíchala, první pokus odličováku jsem vylila na zem, ale na podruhé už se zadařilo :D
    Chci se jen zeptat, máš ten odličovák taky tak hutnej? nějak se mi totiž z pleti nechce smýt a já moc nemusím ten ulepenej pocit...
    Jinak díky moc za skvělé nápady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, tento odličovák musíš setřít žínkou/mušelínem/froťákem.. tohle z pleti nesmyješ jen tak vodou.. Ale je tak odlehčený, že po setření tou mokrou žínkou nezůstane pleť mastná..
      A co říkáš krému? ;) A moc díky za zpětnou vazbu =)

      Vymazat
    2. OK, mně se jen zdá, že ho máš o dost krémovější...:)
      Krém byl týden super, potom mi zplesnivěl, ale nedivím se, neměla jsem ho v ledničce :D

      Vymazat
    3. Neboj, sem jsme dávala přesně recept, ze kterého ten na fotkách vznikl ;) a krémový opravdu je jak na dotyk tak na pohled.. kurnik, nedalas tam moc vosku? ;) Teď jsme znovu kontrolovala poměry a sedí dobře.. ještě mě napadá.. co velikost lžíce? aby bylo všechno ve správném poměru, musí být od všeho zarovnané.. nebyly třeba ty s voskem vrchovaté?
      Je to zvláštní,a le já můžu ten krém mít i týden mimo, záleží teda na světle a okolní teplotě a na těsnění kelímku.. každopádně, doporučovala bych tam vždycky radši dávat hodně grepu, hodně vita E, jde tam dát i třeba Sezamový olej, který taky pomáhá konzervovat a nebo prostě nechávat v té ledničce a nesahat do toho prsty.. je to dost náchylné =)

      mně takhle zplesnivěly dva malé kelímky a pak už jsme si dávala bacha, naštěstí to bylo jen pokaždé 5 ml..

      Vymazat
  28. Téda, tys to vaření vzala ve velkém! Šuplík Ti závidím, já v tom mám nekonečný bordel... A na tvoření etiket jsem líná, ale jednou mě to také nemine. Tak tvoření ZDAR! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, no jo, jak se to jednou rozjelo, už to nešlo zastavit =D ty etikety jsou velice praktické, aspoň si pamatuju, z čeho to je a kdy to vzniklo ;)

      Vymazat
  29. páni!! krásně napsané! obaly jsou velice vydařeny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hihi, díkec, madam, od Vás to beru jako obrovskou poklonu ;) až budeš žebrat s kalíškem u dveří, ráda Vám dám na ochutnávku =D =P

      Vymazat
    2. a ještě velmi laskavá =D

      Vymazat
    3. .. a krásná, jako hvězda jasná!! =D ;P

      Vymazat
  30. MIšul, Matýskovi můžeš místo chemky nechat udělat koprologii, a když tam nebude nález, tak ho ušetříš prášku.
    POdle mě supr způsob, jak občasně vyhnout někdy zbytečnému odčervení prášky.

    OdpovědětVymazat
  31. Jojo, Pájo, já vím, jenže u nás na vet to stojí okolo litru a takhle když to dávám jednou za půl roku, tak mě to stále vychází cca na 1/3 ceny. Navíc teda nedodržuju ani to pololetí, spíš jednou za rok jako očistu, když nevypozoruju nic špatného, nebo nepřijde s něčím špatným do styku..

    OdpovědětVymazat
  32. Zdravim, rada bych zkusila tvuj rcept, ale moc nevim, co je to za mnozstvi u toho kremu - cl?:D
    lamu si nad tim hlavu a nejak me nic nenapada. slo by to tak nejak prevest do ml nebo kapek\lzicek? dik moc!

    OdpovědětVymazat
  33. Zdravím, mám ráda tvé články a máš vše tak krásně vymazlené ;-)
    Mě by zajímalo, jestli by jsi mi "uvařila" Mitsuuko Pleťový Zázrak přesně ten, který zde popisuješ pro smíšenou pleť ?? ;-) Obávám se, že nejsem moc zručná a samozřejmě by to bylo za penízky, jak jinak :-) Tak jestli by to bylo možné dej mi vědět ;-) No koukala jsem i na makeup a teda super, ale také si na to moc netroufám :D
    Děkuji za tvé články a také za tvoji jakoukoliv odpověď ;-) Kdyžtak můj email je hnhn@spoluzaci.cz
    Děkuji HanaN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, díky za krásnou chválu a jdu Ti psát do mailu ;) papa

      Vymazat
  34. Ahoj Mitsuuko, tak bych ráda vytvořila Mitsuuko Pleťový Zázrak, ale chybí mi aloe vera v gelu. mám tu pouze suchou variantu z ekokozy. bojím se té vody, aby se mi krém nekazil. myslíš, že mohu přidat pouze suchou složku bez rozmíchání ve vodě? Díky za pomoc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko. Určitě ne.. aloe vera se rozpouští ve vodě, v oleji by to udělalo jen cucky. Holt budeš muset vymíchat ve vodě aloe +1-2 % xanthanové gumy. V opačném případě, není problém vymíchat jen daný díl vody se sušenou aloe. Aloe vera gel je také vodní složka, bez ní by Tě krém po nějaké době vysušoval. Konzervovat budeš muset stejně. Pokud nechceš echt konzervant (já používám Cosgard schválený Ecocertem pro použití v BIO kosmetice), tak určitě použij alespoň kombinaci extraktu z grepových jadérek alespoň 60% spolu s vitaminem E.

      Jinak, už se docela dost změnilo od tohoto receptu. DOporučovala bych použít i nějaký emulgační vosk. Mám výbornou zkušenost s kombinací Glyceryl Stearate citratu spolu s Glyceryl Stearatem - udělá hedvábný krém.. Olejové složky doporučuju použít maximálně 30%, zbyek vodní složka a účinné látky. Skvalen + vitaminy do oleje + emulgátor a Algo boost a všechny účiinné maceráty, extrakty na bázi glycerinu zase do té vodní složky.. Ať se daří ;)

      Vymazat
  35. Moc děkuju za tvé cenné rady. V tomto směru jsem opravdu velký začátečník a díky dětem jsem tak vyšťavená, že mozek moc nové informace nepobírá. Před chvílí jsem umýchala ten krém dle původního receptu, emulgátor zatím nemám :( Tak uvidím co mi tyhle ingredience s tou mou pusou vytvoří a pak budu experimentovat. Asistovali mi u toho ti naši svišti, takže to bylo veselé míchání a málem jsem tam zapomněla dát tu aloe vera, kterou jsem tu pracně rozpouštěla a to přepočítávání byla taky vyšší dívčí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, to přepočítávání mi zabere vždycky tak půlku času z vaření a nakonec občas zjistím, že jsem se sekla a pak musím horko těžko dopočítávat a napravovat =)

      Pokud jsi dělala krém podle této receptury, určitě bude hojit a hodně vyživovat, neboj ;)

      Vymazat
    2. No jestli nám bude vyhovovat, tak na příště si pořídím aloe gel :D a zkusím i nějaký ten emulgátor. Jinak ještě taky díky za tip na zubní pasty smudu a supervicky. Jsou fakt skvělý.

      Krém pro děti dle tvého odkazu dopadl taky dobře a testuje ho i manželův kolega z práce na jejich prckovi, bo má ekzém. Skříň se mi tu plní. Jakmile je krabice u dveří manžel při příchodu z práce už sonduje co, že jsem to zase objednávala. Jen mít trochu víc času a financí ...

      Vymazat
    3. S těmi financemi to znám - jakýkoli výdělek navíc letí rovnou do dalšího zboží.. ALe na ten ekzím.. teď jsem dělala na ekzém hodně krémů i mastiček a naprosto dokonalý je extrakt z Brutnáku, mangové máslo, avokádový olej, avokádové máslo, panthenol, glycerin. Když k tomu ještě přidáš sušenou aloe a základ z levandulové květovky, neuděláš chybu a s emulgátory GSC a GS dostaneš parádní krém ;)

      Vymazat
  36. Ahoj, inspirovala jsem se tebou a udělala podobný krém. Myslela jsem, že výběr másla nemá takový vliv, tak jsem vybrala bambucké. Z olejů jsem použila hroznový a jojobový. Dále jsem použila vodu z máty, vilínu a levandule. Vše pomocí emulgátoru olivem 1000 spojila a nakonec přidala aloe veru, oe tea tree a eo levanduli.
    Ale na obličej to mělo neutrální, možná až dokonce opačný efekt. Nevíš, co jsem udělala špatně? Musím tedy přesně použít másla a oleje jako ty? Nebo je to těmi vitamíny? Ty jsem nepoužila... Nemůžu si totiž dovolit nakoupit všechny suroviny, ze kterých krém děláš, už takhle toho mám doma tolik, že jako student už brzo nebudu mít ani na oběd :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to znám, on ten krém rozhodně není levná záležitost.. =) No, jasně, že není máslo jako máslo a olej jako olej. V hroznovém oleji by problém být neměl a jojobu tam mám taky. Kolik jsi tam dala ÉO? Vitamin C není potřeba, vit E jo. Co se týče těch másel, no, bambuc a jaké kvality ho máš? Je aspoň pravé nerafinované, nebo rafinované? Nerafinované by mělo hojit a být nemastné a prospěšné, hojivé.. Každopádně, mangové máslo to rozhodně nenahradí, to má jiné vlastnosti a je to taky jedno z dražších másel pro efekt na plet - pružnost, měkkost, rozjasňuje.. Mandle je neutrální a pomáhá kůži zvláčnit.. SKvalen taky není potřeba, ale zase pomůže víc účinným látkám dostat je do kůže a navíc pomáhá udržovat hydrataci a vláčnost. No a ty oleje, horznový je neutrální, ten by byl i na smíšenou/mastnou pleť fajn, ale avokádový už funguje svými vlastními účinky a meruňka taky.. V podstatě sis udělala úplně jiný krém, takže i musí fungovat jinak.. podle toho, co jsi tam dala bych řekla, že to bude takové neutrální mazání pro citlivou pleť se sklony k vysušování, k čemuž ale zase nesedí hroznový olej a čajovník =D

      Vymazat

  37. Ahoj ahooj i Matýskovi :-) Zase jsem si skvěle početla, tyhle tvoje slohy jsou nejlepší, koncentrace informací 120% :-D Chtěla jsem se zeptat, jestli bys mi prosím prosím neprodala (nepochybně cena zlata!) kalíšek zázraku..naše pleť je podobná a ráda bych to zkusila, jen se mi nechce nakupovat suroviny, protože na DIY jsem levá :-( Ještě s Míšou z Kiss a bee jste prostě úža a nechápu, že vám to tak pěkně jde! :-) Děkuju předem za odpověď, hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kájo, děkujeme, oba ;) Napiš mi na mail a domluvíme se ;) Přeju krásný Nový rok

      Vymazat
  38. Ahooj,
    objevuji tvoje recepty a recenze postupně :) teď přecházím na přírodní kosmetiku (přestala jsem brát HA a pleť je v háji :( ale věřím, že se to dá napravit) a hledám vhodný krém. Chci zkusit i něco uvařit a vytvořit, myslíš že by jsi mi mohla jen napsat, jak vypadá ta odlehčenější verze na léto? Aby to nebylo moc hutné a těžké, věřím, jak píšeš, že na zimu to potřebuje víc hydratace, ale teď bych radši něco trochu odlehčenějšího.

    Děkuji,

    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru,

      tak to jsme ráda, že jsem sem už dřív psala ten Edit. Na ten jsem totiž úplně zapoměnla a nejdřív četla s hrůzou článek, který je poměrně dost chybný v bodech receptu a najednou pod tím čtu Edit, že už jsem to dementovala =D

      Tady máš odkaz na recept na tu odlehčenější hojivou zinkovou variantu na léto a navíc má i SPF cca 10-15 díky koncentraci zinku, takže s ebude hodit ;)
      http://www.mitsuuko.cz/2015/03/namichejte-si-zinkovy-krem-podle-sveho.html

      Pokud budeš cokoli potřeba poradit, tak se sejdeme v komentech zase pod zinkovým článkem ;) Zatím přeji krásné májové ráno ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...