pondělí 6. října 2014

Jak si udělat šípkový sirup | Vitamínová bomba z našich luhů a hájů


Znáte to.. Papáte prášky na imunitu, cpete se vitamínovými tobolkami, pijete různé čaje podivné chuti a multivitamínové šumáky jsou vaší denní rutinou. No a ouha, ne vždy je to dobré, ne vždy je to levné a ne vždy opravdu víte, co to vlastně polykáte. Dnes si uděláme jeden naprosto výborný vitamínový majstrštyk. Domácí šípkový sirup..

Vlastně nápad přišel naprostou náhodou. Bydlíme na okraji Prahy, ale tak okrajovém, že když k nám jedou O. rodiče z vesnice na návštěvu, jsou překvapení, že se s šokovaným výrazem v očích díváme na jejich sváteční oblečení a obuv. Aby ne, my u nás chodíme v pohorkách, holínkách, teplákách a věcech, které nenesou známky notného venkovního opotřebovávání, nebo u kterých je nám to fuk. No a protože blogo-asistent Matýsek je čipera veliký a my s ním chodíme spíš na túry než na procházky, zvládneme denně obejít dost velké okolí na to, abychom měli dobré povědomí, kde se co vyskytuje. A u nás roste hodně šípků.


Šípky propereme

Pořád s O. mluvíme o tom, že "až se odstěhujeme na tu chalupu", "budeme si pěstovat všechno sami", "vařit budeme jen z námi vypěstovaného" atd., tak jsme si řekli, že už bylo dost planého tlachání, jde se konat. Vyrazili jsme s klíšťkami a narvali přes dvě kila šípků. A sranda může začít.


Mezitím svaříme vodu s cukrem

Trocha plané teorie.. Šípky jsou nacpané vitamíny až po jejich šťopku - posilují cévy, zvyšují imunitu organismu, podporují rychlou léčbu onemocnění a napomáhají při prevenci. Navíc je sirup z nich tůůůze dobrý. Nekecám.  Záleží vlastně jen na vás, kolik práce tomu chcete věnovat. Není totiž vůbec potřeba nějaké dlouhé štráchy. Ve způsobu zpracování šípků na sirup tu  máme dva tábory. Jeden tvrdí, že při požívání sirupu vadí v krku to drobné chmýří. To jsou ti, kteří nejdřív stráví dvě hodiny trháním šípků, obětují tomu vlastní ruce, kalhoty a jiné části oděvu a pak přijdou domů, aby se na dalších 5 hodin zavřeli do kuchyně k přípravě šípků. Každý šípek nejdřív rozkrojí na půl, odříznou bubáka (tu chlupatou černou šťopku na konci) a vydlabou semínka i s pichlavými chloupky. Pak teprve vaří běžným způsobem.


Celé šípky pomeleme (můžete si na to vzít i tyčák, ale moc snadná práce to s ním nebude)

Pokud máte chuť uvařit vitamínovou bombu, aniž byste nad tím strávily mládí a kochaly se pohledem a pohmatem každého šípku zhruba 5 minut, pak uděláte to, co já. Jednoduše šípky jen pořádně omyjete (já jsem je namočila a lehce ručně proprala) a pak pomelete tak jak jsou, i se zelenými šťopkami, občas kousky lístečků apod. a dáte vařit.


Namletá drť

Sice jsme natrhali 2 kila, ale půl kila jsme si nechali na usušení na čaj, takže dávku jsem dělala jen z kila a půl. Jo a právě ten lenivější (pohodlnější?) druhý tábor zastává ještě jedno velké podstatné hledisko a to, že když nasekáte celé šípky, dostanete z nich všechny prospěšné látky v co největší možné míře, neochudíte se o část, kterou byste vyhodily s peckami a vším ostatním. Tak se do toho dáme.


Drť přidáme do vroucí vody a stáhneme plamen. Udržujeme teploty pod bodem varu.

Budete potřebovat:
1,5 kg celých šípků
1125 g třtinového cukru
12 sklenic vody (klasických 2 dcl)

Šípečky hezky postupně namelete, jak vám to jen půjde. Všude se radí, že tuhost šípků v mixéru je dobré zmírnit přidáním trochy vody. No, já ji nepotřebovala. Mám klasický malý elektrický sekač s miskou, kdy tělo tvoří vlastně ruční mixér a podle nástavců si ho přizpůsobíte. Není to tedy žádný mistr mixér za x tisíc, tenhle je od Ety a stál tuším 600,- Kč a s rozemletím celých tvrdých šípků neměl nejmenší problém. Nepotřebujete je nasekat na jemné puré, stačí jen tak, jak je to na fotkách. V některých receptech dokonce šípky nesekají a vaří je v celku.


Po nějaké době začne směs lehce probublávat (pro mě překvapení, myslela jsem, že voda bublá jen při 100°C =D) a pěnit

Naprosto perfektní je práce na sirupu ve dvou. Jeden bude sekat šípky a druhý zatím svaří vodu s cukrem. Jednoduše přivedete vodu k varu a cukr v ní zcela rozpustíte. Pak přidáte drť z šípků a udržujete teplotu lehce pod bodem varu (je důležité, abyste zase z šípků nevyvařily všechny dobrůtky a vitamíny), cca pod 95°C, a vaříte do lehkého zhoustnutí. Postačí vám už 30 minut, já vařila hodinu, aby mi sirup víc zhoustl.


Propasírujeme přes síto a nachystáme si vyvařené a vydesinfikované nádoby.

Trochu jsem se bála strašení o několikanásobném propasírovávání přes síto a pak přes plátno. Víte, jak šípky barví, to by byl v kuchyni mazec. Ale naštěstí se nic takového nestalo. Použila jsem klasické ocelové síto, ani moc jemné, ani moc hrubé a jemně propasírovala obsah hrnce za pomocí žufánku (byl umělohmotný, takže si dovedete představit, že moc velkou námahu vynaložit opravdu nemusíte). Šlo to lehce. Plátno nebylo vůbec potřeba a sirup byl vynikající. Na jazyku to připomínalo jahodovou dřeň ale jemnější, bez zrníček. Ondra dokonce vylizoval cedník i zevnitř, takže nebojte, po vaření a pasírování tam žádné chloupky nezůstanou.


Přemýšlela jsem, jak využít drť, ale bohužel, je již hodně převařená, takže čaj z toho nebude. Co je mi ještě víc líto, že nemám zatím ruční lis na olej, takže zrníčka přišla taky vniveč. Z této várky už by to aspoň na 100 ml, myslím, bylo. Nakonec vyhazujeme.

Zatímco budete pasírovat, váš pomocník vydesinfikuje již jednou vyvařené láhve a sklenice. Stačí vyšplíchat lihem. Já použila ten konzumní 80%. Je důležité, abyste sirup lily do nádob ještě horký. Pokud vám stihne vychladnout, tak ho znovu v hrnci ještě trochu přihřejte. Naplňte nádoby a vršek ještě jednou přestříkněte lihem. Pak zavřete a obraťte dnem vzhůru. Skladujte pak v chladném temném místě a po otevření už raději v lednici.


Přeceděný sirup s dření

Byla jsem překvapená, jak je sirup chuťové dobrý. Celý byt zalila nádherná vůně vařených šípků a na poličce na nás na zimu čekají vítamínové mňamky, o kterých přesně víme, co obsahují.  Proto jsem tam taky dala třtinový cukr. Navíc, je to krásný dárek, nezabere to moc námahy, vlastně jen tu vynaloženou na trhání, protože se to vaří už samo. Z chuti sirupu jsme byli tak nadšení, že tento týden vyrážíme na šípky znovu a tentokrát budeme dělat i šípkovou marmeládu.


Výsledek

Výsledný objem: cca 2,4 litru sirupu

Cena: cca 80,- za cukr (cukru je tam akorát - je to sladké, ale ne moc a ze sirupu je cítit chuť šípků)

Sirup můžete používat na posílení imunity jen tak na lžičku (lžíce denně), nebo si ho lít do čaje (do lehce vychladlého), anebo klasicky rozmíchávat  s vodou. Ve sklenici se vám časem začne oddělovat dřeň od tekutiny, proto vždy před použitím protřepte. Tip: teď jsou šípky už malinko přezrálé, ale některé druhy jsou stále ještě dostatečně tvrdé, tak vyrazte co nejdřív. Říká se, že když necháte šípky přejít prvním mrazíkem, budou ještě sladší a cukru tam můžete ještě ubrat.



Tak co, jak jste se začaly chystat na podzim vy? Máte nějaké vaše recepty?


Edit: Jak už to tak bývá, ne vše se podaří napoprvé a ne u všeho to hned poznáte. Takže s odstupem jen poradím, co bych udělala jinak a ještě posichrovala, aby se vám nezkazil..

Sirup musíte nalévat opravdu horký do dobře vymytých a vydesinfikovaných nádob. Já jsem je ještě vylívala lihem a na povrch sirupu šplíchala sprejem také líh a stejně se mi pár dávek zkazilo a zplesnivělo. Abyste plísni zabránily, přidejte do sirupu při vaření kyselinu citronovou, funguje jako konzervant ničící zárodky bakterií a zároveň dodá sirupu zajímavý šmrnc.

Po naplnění do sklenic je nejlepší ještě celou várku mírně povařit, čímž zmírníte riziko zkažení sirupu na minimum. Nádoby dáte do hrnce, zalijete do půlky vodou a na mírném plameni (jemné bublinky ode dna, ne var jako blázen) prohřejete cca 30 minut. Hlavně to neuvařte moc, jinak zbavíte sirup o všechny jeho živiny a vitamíny. A rozhodně od vychladnutí skladujte v chladu, nejlépe v ledničce.

U nás se hrozně osvědčil a nejvíc nakonec chutnal jen tak s vodou jako šťáva nebo v období chřipek na lžičku. Jeho levandulová varianta je taky fajn, jen počítejte s tím, že kdo nemá rád levanduli, smrádek z vařených květů doma asi ještě dlouho nevydýchá. =)

21 komentářů:

  1. To jsi mi akorát kápla do noty, protože šípků už mám nasušeno tak na dvě zimy. Uvažovala jsem i nad marmeládou, ale trochu se téhle premiéry bojím a sirup mě nenapadl. A to se přitom letos snažím zesirupovat, co jde. Bez, rybíz, meduňku, jablka..
    P.S. Co je to za roztomilou kravičkovou lahev? Ta by se mi taky líbila.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, no tak šup, šípkový sirup je skvělý! Já jsem zase prošvihla období bezu a teď toho lituju, když si kupuju ty bezové slátaniny v obchodě =/
      P.S.: ta kravičková lahev je původně na mléko a prodává se v Kik tuším za pade ;)

      Vymazat
  2. Dík dík, snad někde seženu šípky! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to! ;) jen doporučuju vyhnout se obloukem všem silnicím a dálnicím - většinou u nich rostou paradoxně ty nejbuclatější a nejrkásnější =D

      Vymazat
  3. Hmm takhle jednoduché jo? :) to není špatné,, že bych zkusila, šípkové čaje i sirupy miluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, nejen jednoduché, ale nevyžaduje to v podstatě žádnou práci. Taky dost urychlit trhání jde například stříháním celých trsů šípků - ale je to keř od keře, někde ty mrchy rostou jen po jednom =)

      Vymazat
  4. Ahoj Mitsuuko :-) já zírám a děkuji za inspiraci,protože šípkový sirup jsem tedy ještě nedělala ............a že jsem už vařila a pekla kdeco :-) Super nápad na podzimní odpolední výšlapy s dětičkami ......... nechám je trhat šípky a hned je přejdou roupy :-) ...... odměnou jim pak bude domácí sirup, protože v obchodě já sirup nekupuju,to raději pijeme jen vodu,nebo vodu s citronem. No a jinak šípky, když přejdou prvním mrazem moc rádi venku na procházce jen tak uždibujeme a mlsáme jako vitaminové bonbóny :-) Sirup bude ale jistě o moc lepší. Díky a přeji pěkné podzimní dny :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže chodíte po prvních mrazících na zobanou? ;) TO musím zkusit, nejsi první, která opěvuje šípky za syrova jako lahůdku.. Šípkový sirup je skvělý. TO trhání je tedy docela zdlouhavé, ale když narazíš na krásný keřík s velkými šípky, jde to skoro samo ;) Krásný podzim Tobě také =)

      Vymazat
    2. My tu právě kousek od domu takový jeden keřík s obr šípky máme ........ nebýt dětí,tak o něm ale sama ani nevím :-) Jinak na první mrazíky,aby šípky měly tu správnou chuť a konzistenci zatím čekám :-) Hezký víkend !!!!!

      Vymazat
  5. Dakujem za skvely navod na sirup, to by ma teda vobec nenapadlo, tento rok sme s detickami nazbierali trosku sipok, na obnovenie spomienok zo skolskych cias kedy sme ich zbierali napovinne, skvela inspiracia ak sa nam podari a este nazbierame urcite idem varit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. July, tak dej pak vědět, jak se vám povedl ;) a kdybyste se už nedostali k většímu množství, tak si jich pár aspoň usušte na čaj ;)

      Vymazat
  6. Veľmi si ma tým oslovila, toto určite vyskúšam, lebo šípky nám chutia, aj ako čaj a hlavne šípkový džem. Pri venčení psa šípkové kríky tiež míňame, takže sa do toho čo najskôr pustím. A tvoj spôsob- nebudem si to zbytočne komplikovať (vyrezávať stopky, vyberať semienka) sa mi mimoriadne páči :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že? V jednoduchosti je krása, já to říkám furt =D Si řekni, kolik lidí míjí šípkové keře po cestě kamkoli a kolik si z nich řekne, že by s tím byla moc velká práce a vybodne se na to. Takhle si je jen semeleš, svaříš a máš to ;) Tak dej pak vědět, jak se zadařilo ;) My jsme nakonec džem vzdali, chtělo by to dost šípků navíc a hlavně by to nemělo takový efekt. To radši sirup, který si můžeš dát i na lžičku a bude léčit na rozdíl od džemu, kterým si namažu chleba jednou za půl roku =D

      Vymazat
  7. Tak včera jsem se odhodlala a sirup udělala, je výborný i přítel si pochutnal. Děkuju za nápad, tohle by mě určitě nenapadlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, takže se povedl? Tak mám ještě jeden tip. Dlouho jsem pátrala po uzavíratelných lahvích a nakonec jsme našla v Ikee za 39,- nádherné litrové skleněnky. Jo a když půjdete na šípky teď, tak už budou sladší a bude z nich výborná marmeláda ;)

      Vymazat
    2. Povedl se :) Ty láhve z Ikei mám, sirupy dělám (miluju ten z bezového květu), takže už jsou povinná výbava :)

      Vymazat
    3. Na bez se chystám za rok. Jako malá jsme bezovku nenáviděla a teď bych se po ní utloukla ;)

      Vymazat
  8. Boží!!! Chci chci!! Tak teď ještě namyslet nějaký ten "šípkový" výlet a může se začít!!! Jen škoda, že nám to nemůže provonět naši novou kuchyň (nová totiž bude až cca za měsíc) :D
    Díky za tip a přeji krásný šípkový den :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ALe až budeš mít novou kuchyň hotovou, můžeš ji provonět jakým sirupem si budeš přát ;)

      Vymazat
  9. Vdaka tomuto clanku som sa pridala k pravidelnym citatelom :-)
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...