sobota 1. března 2014

Přírodní dilemata zeleného mozku | Trampoty s přírodní péčí


Jen používat přírodní péči nestačí. Pro její rychlou kazivost, velké riziko alergií na jednotlivé složky, stále ještě nevelkou základnu nabídky produktů a přetrvávající poměrně rozšířenou neznalost lidí z oboru, ať už jsou to prodavačky kosmetiky, nebo přímo kosmetičky, je třeba změnit i myšlení. Takže, GO GREEN! a vítám vás v dalším dílu seriálu Z deníčku šílené pleti, aneb Zelený mozek nutný!


Prvním krokem je bez pochyby rozhodnutí - rozhodnutí začít používat přírodku. To obnáší změnu spojenou s naším dosavadním nákupem výrobků. Najednou si začnete všímat složení. Ale co kurňa znamená "takovej tokoferol"?? Není to už chemka? Rozhodně to zní chemicky docela dost. No a už jsme u toho. Méně trpěliví jedinci už odpadají a buď kupují první pikslu, na které je uvedeno magické slovo "příroda", nebo se na to vykašlou, konstatují, že je to blbost a vrací se zpátky ke Garniérům, L´oreálům..

Kdo tohle období přečká, kousne se a začne studovat složení i co jednotlivé názvy znamenají, zjistí, že se po čase docela snadno automaticky orientuje ve složkách a později si i vytipuje, které mu vyhovují a kterým se má naopak vyhýbat. Ale stále ještě není zeleným mozkem..

To je totiž tak. Nejsem tu jako mentor, ani pedant, ani puntičkář, který chce vynadat do pekelných hříchů každému, kdo si občas koupí přírodku a střídá ji s chemkou atd.. Tohle prozření jsem učinila poměrně nedávno, velmi jsem u toho psychicky trpěla a jen vyspání se z toho vás zachránilo od článku plného nadávek a litanií.  Edit: Což, jak jsem zjistila po dopsání celého článku, vás od těchto litanií neochránilo nyní. =D


Jak jsem se stala zeleným mozkem

Cca před dvěma lety mě napadla ta prvotní myšlenka "co takhle vyzkoušet přírodku"? Už v prvním dílu seriálu Z deníčku šílené pleti jsem vám psala, že jsem začínala s Lushem. Úsměvné, že? Nazvala bych to tzv. komerční přírodní kosmetikou. Chemické  konzervanty, syntetické parfémy a jiné složky nepřírodního původu jsou totiž umně schovány za sáhodlouhý seznam ingrediencí přírodních. Kosmetika je navíc uživatelsky velmi přívětivá, obaly lákavé, všechno voňavé, produkty vtipné (sprchové želé, nebo tělový pudr a slavné šampuky, tablety na čištění zubů..), prostě skvělá marketingová strategie. "Jsme zelení, ale nepřeháníme to".

Má první velká přírodní láska - maďarská kosmetika Ilcsi..

No jo, ale když jsem hledala vhodný pleťový krém, neseděl mi z jejich nabídky ani jeden. Hm, tudy tedy cesta nevede a šla jsem dál. Navštívila jsem krámek Melvita, kde se debakl s krémy opakoval. Poté jsem riskovala ksichtík s Dr. Hauschkou, kterému jsem se svěřila do rukou zrovna při romantickém výletu s O. do Paříže a po pár dnech byl romantice konec, kdy jsem musela začít používat na obličej kalciovku na uklidnění. 

Nemůžu nezmínit mé hojné pokusy, které vedly dál až ke kosmetice Korres a plán na kompletní zrecenzování jejich sortimentu (dal základ pro vznik tohoto blogu). Nemůžu vynechat ani bábu Kořenářku a proslavené Biofáze, které mě půl roku střídavě přiváděly k šílenství a střídavě oblažovaly párdenním krásným ksichtíkem, což mě zocelilo v přečkávání snad všech možných reakcí na přírodní kosmetiku.

A už jsme v aktuálním čase. Změna neprobíhala jen na poli kosmetické péče, ale samozřejmě i ve změně ve stravování. Nebylo to tak kách, jak to tu vyzní, ale pokud se rozhodnete pro přírodu, tak to nutně časem musí ovlivnit i ostatní sféry vašeho života, nejen tu pleťovou. Je až vtipné, s jakým zaujetím dokážu zkoumat složení na balíčku třtinového cukru a dumat, zda investuju kilo do 500 gramového balíčku Dark Demerrary, nebo dám pade za kilo toho světlejšího. Kdežto.. už mi vůbec nepřijde divné dát za půl litrovku sprchového gelu 500,- Kč a ještě se chválit, jak jsem ušetřila.

S Biofází od Nobilis Tilia jsme spolu strávily asi půl roku života, bylo to perné, ale ráda ji zase zkusím =)

V praxi to vypadá tak, že než bych si koupila k obědu bagetu z automatu, na kterou nemám ani moc chuť a při pohledu na vnitřek se mi spíš navaluje, počkám radši o hladu několik hodin a koupím si nějakou mňamku - viz kvalitní víno, dobré sýry, čerstvý chleba, bla bla. Mléko piju střídmě, ale když už, tak chci se vší parádou, takže dám radši 35,- za litřík čerstvého, než 15,- za krabici mlíka "vždyť je to stejně jen do kafe".

Změny v myšlení u mě probíhaly postupně a vůbec jsem je nezaznamenala. Až teď s odstupem času překvapeně zjišťuju, že se udály a dost mě ovlivnily. Loni jsem začala jezdit do práce na kole, viz Cyklistický deníček. Nebo jsem například úplně přestala chodit na solárko. Jo, je to nezdravé, sluníčko je lepší atd, atd. No jo, ale až s první sezonou, kterou jsem prodělala jako naprostá běloba, protože bylo ten rok poměrně ucourané léto, jsem zjistila, že solárko dost pomáhalo mé pleti. Najednou jsem vůbec nevypadala zdravě jako dřív, měla jsem problémy s pletí (boule na zádech - paráda!! - znáte, že?) a lidé se mě ptali, jestli nejsem nemocná, nebo nemám poruchu imunity. Ale vždyť já žiju zdravě! - chtěla jsem křičet, jenže jsem tomu přestávala věřit i já sama. (pamatujete na článek o komplexech z kůže?)

A to je další  krok, ke kterému se dostanete. Jakmile totiž změníte vše ve svém dosavadním životě s tím, že vám to přináší velké psychické uspokojení, jenže to nepřináší ten kýžený účinek, který jste očekávaly (tu pohádku o krásné i nenamalované princezně sršící energií a zdravím, víme?), narazíte na svou vlastní psychiku. Ta vás začne nahlodávat a nahlodávat a najednou se kolem vás opět vyrojí všichni zlí jazykové, jako na začátku a začnou vám říkat "že to věděli už od začátku", že je to blbost, že se to jen přehání, že to je jen aktuální trend a že jsem sama na sobě přece zjistila, že to nefunguje. To musíte vydržet. Jinak nakvačíte do první parfumerky a začnete utrácet těžký prachy za chemkové krémy, které vám slíbí okamžitý návrat vaší osoby zpět mezi "krásné lidi".

Zima tomu nepomohla a hnědovláska byla na světě =/

Že jsem zelený mozek, jsem poznala začátkem tohoto týdne u nové  kadeřnice. Já jsem totiž používáním přírodní vlasovky zcela přišla o svou původní blonďatou barvu vlasů a stala se ze mě taková myší hnědovláska (používáním Amly, vitamínových henn apod.). Vypadala jsem jak přísná úča a vůbec se mi to nelíbilo. Chtěla jsem se vrátit zpět do doby, kdy jsem měla ze sebe radost, ale přitom jsem nechtěla sklouznout zpět ze své milované přírody na chemku. Melír jsem zkoušela už před rokem a vůbec to mým vlasům neudělalo dobře. Najednou zkrepatěly, na tak drastický chemický zákrok nebyly připravené a daly mi to náležitě sežrat. Trvalo mi měsíc, než jsem je vrátila do normálu. Od té doby jsem na melíry zanevřela (a to mi přitom fakt slušely!) a začala si hrát s bezbarvou hennou.

Bezbarvá henna je fajn. Je to takové barvící placebo - vlasům to dá jen zlatavý lesk, ale s barvou  nepohne. To jsem si myslela. No, tak pohlo. Z mé pravé popelavé šedivé blond se stala právě ta myší sytá hnědá. A co teď? Co na tom, že se cítím v obklopení přírody dobře, když tak nevypadám a ani z pohledu na sebe nemám ten pocit?! A zde je právě čas na KOMPROMISY..

Čemu dáváte přednost - ekologii, nebo vám to je jedno?

Tak jsem se ocitla na křesle kadeřnice, která nepracuje s melíry, jakožto s metodou silně narušující zdravý stav vlasů. Ona totiž pracuje s "přeúžasnými barvami ALFAPARF". Hmm, že je to chemka jsem zjistila až když jsem přišla domů a začala gůglit. Co však bylo horší, utrpělo mé přírodní ego. Najednou se ozvala ta zelená část mozku, o které jsem ani nevěděla, že ji mám. 

Se spoustou z těcho ajurvédských pokladů jste se u mě už setkaly =)
 Při každé větě kadeřnice typu "to nevoní chemkou, voní to jako jablka, jenže shnilá" (rozhodně to smrdělo jako chemická barva na vlasy z drogérky a ten puch se mi ve vlasech drží ještě po třech umytích. Jak by však ženská, která asi pravý éterák ani nikdy necítila, mohla vědět, jak voní pravá příroda?), "kyselina HYLARUNOVÁ je nejnovější výdobytek a pozvedne vaše vlasy do nadpozemské krásy - nikdo jiný ji ještě nepoužívá" (ona to neuměla ani správně vyslovit, což ji však vůbec nebránilo v tom to nejmín 20x zopakovat), nebo "on každej myslí, jak používá přírodní šampony a kdesi cosi, ale je to všechno nabitý sulfátama stejně, tahle péče ne" (co myslíte, většina z jejich péče obsahuje nejen oba druhy sulfátů SLS i SLES, ale i pestrý koktejlík EDTA, BHT a parabenků). Poslední třešničkou "tsss, v těch práškovejch hnusech je stejně jenom henna, což je jen srágora, která vlasy obalí, aby vypadaly hezky bezprostředně po umytí/barvení, ale nic jim to nedá" to zabila úplně. Má zelená duše začala v skrytu vzlykat.

Možná vás napadne, že jsem se měla ozvat, že toho vím o složení, o značkách, o kosmetice, prostě asi o všem 1000x víc než ona a že jí to mám dát sežrat. Jenže já jsem chtěla být zase blonďatá. A nemá cenu něco vymlouvat jen na svou pravdu omezenému člověku. Sklapla jsem, sevřela jsem čelisti jak nejvíc to šlo a mlčela. Občas jsem na ni vypotila i slabý úsměv. To když mi říkala, že jsem přišla se strašně zničenými vlasy, ale teď - po asi čtvrté silikony nacpané masce - už jsou zase krásné a vyživené. Jo, aby to vše potvrdila jakože důkazem, že jo.., tak mi dala šáhnout na své vlasy, jak jsou krásné, byť si je odbarvuje touto péčí už 20 let - znáte pevné silonové vlásky barbín? Tolik asi co do zdraví.. Když   mi barvu smývala nějakým jejich "supr trupr šampónkem", tak jen ucedila, ať se nedivím, že jsem měla tak zničené vlasy, když jsem na ně plácala takový sajrajt. Tím sajrajtem myslela nové pleťové Vyrovnávací tonikum od Madáry, které jsem dávala očuchat mamče a ona se k tomu nachomejtla. Nepoznala ani pleťové tonikum od šamponu, ale na 100 % věděla, že je to špatné. =D


První blonďatá mezifáze.. =)

V podstatě teď ani nevím, jak pokračovat, nebo jakou pointu tento článek měl mít. Jo, vlastně vím. Chtěla jsem říct, že byť mi bylo během té návštevy strašně, vzešla z toho jedna úžasná věc. Zjistila jsem, že jsem zelený mozek. Že používání přírodních ingrediencí už není jen mým prvotním rozhodnutím, na zkoušku, nebo aktuálním módním trendem. Já tím žiju a miluju to. Po celou návštěvu kadeřnictví jsem se omlouvala svému svědomí, vláskům a přesvědčení a uklidňovala je, že je to vlastně v pořádku, že už to  bude dobrý. Že jen tohle přetrpíme a bude líp, jen neposlouchat ty strašně tupé kecy. 

A víte co? Druhý den jsem se probudila jako blondýna, skočila jsem si na solárko a s chutí použila svůj DIY pleťový zázrak. Nádobí jsem umyla ekologickým jarem, do pračky nalila měsíčkovou aviváž, tělo si vydrhla kávovým domácím peelingem a sprcháčem Antipodes.. a laškovně mrkla na poličku, kde na mě už čeká nový proteinový šampon SUKIN. Hlavně si s tím nedělat hlavu (haha, jak vtipný dvousmysl! =D).



Tím jsem chtěla říct, že mantinely si každý nastavuje sám ve své hlavě. Já jsem je trochu povolila, abych byla i v tom svém zeleném světě narcisistně šťastná a ono to hned zabralo. (Pokud něco uděláte, čím si nejste jisti a ono vám to udělá dobře, už si být jisté můžete, že jste správně udělaly. Podvědomí ví všechno, jen se o ty poznatky většinou nedělí s vaším logicky uvažujícím mozkem). Jednou za čas si tak skočím na solárko, páč to mé pleti i psychice dělá nadmíru dobře a jednou za čas si půjdu k této kadeřnici procvičit soutředění v umění vytvoření okruhu veřejné samoty (herci budou vědět).

 

Co vy a vaše přírodní dilemata?




Zdroj titulního fota.

54 komentářů:

  1. teda, ale ta tvoje barva je skvělá! Přesně takovýhle nějaký bych ráda docílila, ja se v té mé světle hnědé vůbec ale fakt vůbec necítím a nevím, co s ni dělat :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jane, děkujů =) ale já myslela, že jsi blondýnka =) nooo, tak já si nedala pokoj, šla jsem tam o víkendu znovu a momentálně jsem cca po culík bílá a od culíka světle zlato hnědá.. hmmm.. už to se mnou škube, abych si to šla zase nahoře trochu ztmavit =D

      Vymazat
  2. Přechod na "zdravou" stravu s sebou zhoršení pleti apod. nese poměrně často - tělo se prostě začne zbavovat "sajrajtů". Známá kdysi přešla na raw stravu a první dva měsíce vypadala hrozně - pak se to zlomilo a najednou vypadala líp, než kdy předtím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, to je známá věc< jakmile tělo začne vylučovat toxiny, je to vidět hodně a pletí se to projeví nejvíc a nejrychleji. No, u mě to ale zřejmě nesouvisí s detoxikací, protože to už přetrvává asi druhým rokem.. =/

      Vymazat
  3. Já se odmítám vzdát blond barvy tak usilovně, že už mám taky myší.. ééé.. no, já jí říkám "tmavě blond", ale mám intenzivní dojem, že si to jen namlouvám :D
    A na solárko taky občas chodím, já nechci být bílá, vypadám jako nakažená nějakou ošklivou nemocí a navíc mi občasná návštěva solárka odmašťuje pleť..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, Eni, jestli to nebude mít souvislost s věkem - já taky tmavnu čím dál tím víc =D a tmavá blond je výborná - pomáhá to? ;)
      No, tak vidím, že máme fyzično hodně podobné =) jinak, v sobotu jsem se cukla, šla jsem ke kadeřnici znovu - celý život jsme chtěla zkusit, jestli nebudu náhodou nejkrásnější, když budu úplně blonĎatá.. no, tak teď už to vím, nebudu! =D vypadám hrozně a už zas přemýšlím, kdy tam půjdu znovu na malé ztmavení =/

      Vymazat
    2. Moc to nepomáhá.. se furt studuju v různém osvětlení a vyslýchám okolí, jestli jsem ještě blond.. ale mám pocit, že mi dotázaní lžou v hrůze, co bych dělala, kdyby mi řekli, že mi ta světle hnědá sluší :D
      Tmavnu hlavně proto, že se bojím dát na hlavu zesvětlující barvu, abych ty své chudinky neponičila.. tak jen občas přestříknu kořínky zesvětlujícím sprejem a i tak mám "zelenomozkový" pocit, že tím svým vlasům vyhlašuju chemickou válku :D

      Fakt jsi teď platinová blondýna? :o))) foto sem!!!

      Vymazat
    3. platinová ne, zlatá ano.. je to nějaká italská barva, která nevyžírá peroxidem ani šílenostmi jako v drogerkových barvách, ale ovocnými kyselinami. Tmavou mi dokázala stáhnout v první vlně na tu lištičkovou v tomto článku a v sobotu v druhém kole bych to nazvala jako z Pomády - blond ananas =D foto dám do dalšího článku. Furt nad tím sumíruju, dokonce jsem už volala kadeřnici, ať mi to zítra opraví,a le teď přemýšlím, ež se s tím zkusím trochu poprat =D

      jooo, zelené mozky to mají těžké, to vím =) ale spravím si svědomí tím, že si zkusím dneska uvařit nějaký hojivý tělový krém. A když je to jaro, tak asi pomerančový, nebo litsea cubeba, uvidíme ;)

      Vymazat
    4. a co je to ten zesvětlující sprej? =)

      Vymazat
    5. Určitě ti to sluší!! Jsem zvědavá na foto :o))
      Mmm, ovocné kyseliny, to zní dobře.. jak tak koukám, ta tvoje lištičková je té mojí dost podobná..

      Zesvětlující sprej je Balea, no, složení je v podstatě voda a peroxid, panthenol na třetím místě, pak nějaká ta chemka a nějaký ten heřmánek, aby se neřeklo :D jestli chceš, napíšu ti celé složení, no "zelené" to není ani náhodou, ale hlavu mi to nežere a trošku to zesvětluje.. něco podobného dělá John Frieda, ale ten tu nekoupím, žejo... a navíc nemám důvod si myslet, že by v tom složení byl nějaký zásadní rozdíl.. :D prostě zředěný peroxid.. hit z doby našich matiček.. :D

      Vymazat
    6. Ty jo, Eni, ale to může docela ty vlasy drát, že? =D tě pic, jestli Ti nerostou tmavý kvůli tomu, že jsou buď závislý na chemce, nebo se Tě bojí =D O těchto sprejích jsem ani neslyšela.. no, jsem zvědavá na první odrosty, vždycky mi odrůstal akorát tmavá barva do mé světlé, ale nikdy ne naopak! =) a článek je už v procesu a na konec házím foto ;)

      Vymazat
    7. Kupodivu mi to vlasy nežere, ty co jsou zesvětlené jen tímhle, jsou zdravé, zato
      konce zesvětlené lorealem jsem musela ostříhat.. :o(
      Ale info o tomhle je pro tebe myslím k ničemu, vzhledem k tomu, že ses drbala i po Urtekramu.. k tomuhle by ses neměla ani přiblížit.. :D

      Na foto těšííím!!!

      Vymazat
    8. Ajaj, tak to musí být drijáček =D jo, loreal světlejší barva - to mi tak dokonale spálilo vlasy, že jsem je taky musela šmiknout.. dávají tam hrozná svinstva =/

      Vymazat
  4. Tu kadeřnici bych nedala, už jenom za ty keci okolo :D Ja se chodím jenom stříhat pravidelně a to se kroutím když na mě použije sprej, naštěstí bez silikonů. Jsem ji vysvětlila, že chemku na vlasy nedávám, sice je vidět, že to moc nechápe, ale naštěstí to nekomentuje a snaží se mi na ty vlasy nic zbytečnýho nedávat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale jak jsem psala, ono si nevybeřeš, bába kořenářka měla taky kecy a byly šílené podobně. Jen místo na vlasy kydala špínu na pleťovku,kterou neznala =D
      Když už je čím dál víc přírodních kosmetiček, tak proč neudělají i takové kadeřnictví? Docela bych brala, kdyby mě v kadeřnictví jednou pochválili výběr šamponu, občasné použití přírodní masky z kokosáku a tak. Ale zatím mě jen sprdnou, že nepoužívám nic se silikony, takže mám dráty a prý že o sebe vůbec nepečuju =D

      Vymazat
    2. Buď se o to ty kadeřnice sami nezajímají nebo mají strach, že by se neuživili menších městech. Naštěstí mě chválí jak mi teď krasně rostou a mam pěkné i konečky a že je to amlou a ne silikonama dál nekomentuje. Chtěla jsem se zeptat jak jsi byla spokojená s tím kokosovým šamponem od dessert essence. Mám ho v plánu a k němu malinový kondicioner. Urtekram rhassoul mi teda moc nesednul. :)

      Vymazat
    3. no, Já po asi 3 flašce urtekramu už taky změnila šampon.. je to moc tekutý, hrozně to ubývá a málo myje a navíc, stejně mě po tom svědí hlava.. Kondicioner od Desertu je fajn, klidně do něj jdi, ale nenech se zmást jako já složením, kdy jsem při pohledu na ty vzácné oleje řekla, no tak ať si kůže taky užije, masírovala tím i skalp a pak zjistila, že mě hlava svědila právě po něm - takže jen do délek..

      NA jejich šampony bacha, pokud jsi citlivějšího ražení (kůže), tak po něm opravdu hrozně svědí, je víc agresivnější, než jiné přírodní šampony. Je tam docela velký obsah toho mycího coco-sulfátu a já s epo něm mohla druhý den málem udrbat, takže jsme darovala dál a používám jen kondiš..

      Vymazat
    4. Teď si mě vyďěsila, chci objednat oba právě :) Přemýšlím ještě nad laverou pro suché vlasy s ružovým olejem, myslím, že je to novinka teď ..nezkoušela jsi nebo nečetla o ní něco?

      Vymazat
    5. Mně obecně šampony od Lavery nesedly ze stejného důvodu a to jsme měla ten pro citlivé vlasy... Ale zase je dost lidí, kterým i přes ekzém sedly perfektně. S šampony mám kříž a jsem na ně dost citlivá, takže v tom Ti asi neporadím, to bys nemohla mít pomalu žádný jiný, než práškový =D

      Vymazat
  5. Taky jsem jednu dobu podlehla prirodnimu silenstvi, tedy prir. kosmetice i zdravym vecem davam stale prednost, ale ne za kazdou cenu. Kdyz vidim, ze to nefunguje, nebo naopak prichazi zhorseni, ktere trva, priroda nepriroda, davam od tpho ruce pryc. A naopak kdyz narazim na nejakou chemku ( ale zase ne silenou, obaly studuju stale) a dela mi dobre, tak se ji nebranim. A to i s jidlem, obcas nejaka prasarna taky neuskodi, vseho s mirou :-) (musim ale i presto poznamenat ze pro pritele a pratele jsem extrem a delaji si ze me kolikrat srandu, kdyz si ctu slozeni a jak vidim, tak jsem slabej odvar :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, asi takhle, dekorativku furt používám zcela běžnou, až teda na BB a MU, těch se bojím, tak se snažím to co nejvíc do přírodna vrazit, ale ne vždy se povede.. Joo, taky platím u nás v okolí za takového blázna. Teda, takhle, nikomu nic necpu, už jsem se poučila, takže ani nikomu nic nekomentuju, pokud si to sám nevyžádá =) Blondýna už jsem po druhé návštěvě totální a te´d už jen dohnat to solárko a jsem spokojená =) jojo, prostě je třeba najít takový ideální poměr mezi tím vším ;)

      Vymazat
    2. Jo a pro přátele jsme extrém taky, ale přítel se semnou naopak ještě chlubí a všude povídá, jak si to i míchám sama =D

      Vymazat
  6. Tyjo, ty mas super vlasy! Jak z reklamy :) vyjadruju objektivni zavist :D (tj. takova, ze mne by to nesluselo, tak ani nechci, ale kdybych chtela mit blond, tak presne z takovejch vlasu bych mela pocit menecennosti, hehe)

    jinak se zelenomozkovanim to neprehanim, ono ne vsechno zeleny funguje, chce to pristupovat kriticky i k prirode no ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, Můrko, díky, od "černé" brunety si pochvaly opravdu vážím ;) Teď už je situace sice trochu jiná, ale snad budu blonďatá zvláštním způsobem dál =)

      Přesně, kritika všude, nejde stranit. Jen si to člověk musí uvědomit a najít zdravý kompromis

      Vymazat
  7. Ale tu barvu máš super! :) Já jsem taky taková myší blond, ale po letech jsem se s tím smířila a už se nebarvím.
    Kadeřnice na mě sice plácá silikony, ale na druhou stranu zas nepomlouvá přírodní kosmetiku.. takže mě ani nedráždí. Ale když mi prodavačka v YR začala tvrdit, že prodává přírodní kosmetiku.. začala jsem se s ní hádat.
    Takže jo, jsem zelenej mozek, složení si čtu u všeho, co jde a umím to z fleku rozebrat. Přítel mi už říká bio manželka..Ale já jsem za přírodní kosmetiku ráda, pomohla mi od kožních problémů, svědění, akné.
    <"Wonderfull Today">

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, jakmile zjistíš, že to opravdu pomáhá, což třeba u chemkového krému jsem na žádný účinek ještě nenarazila a to že neškodí neberu, jako že pomáhá, tak se toho držíš zuby nehty a pak to pro ty ostatní, kteří "nevědí a nepoznali" zní až sektářsky.. No jo, viz YR a podobné. Takhle jsem se jednou pohádala s jednou starou můrou na call centru Fleur de Santé - prý přírodní kosmetika, což je vidět už z názvu! =D

      A bio manželka je moc krásné pojmenování ;)

      Jinak, s tím barvením, stále máš možnost přírodně ztmavit tou hennou - je hrozně moc odstínů a je to tak zelené, že víc už to být nemůže ;)

      Vymazat
    2. Já bych tedy měla raději světlé vlasy, ale i taková rezavá má něco do sebe.. :)

      Vymazat
    3. To rozhodně, ale henny jsou i studené, tak můžeš mít i jakýkoli odstín od medové až po hnědou ;) no, není zas všechno světlé zlato, co se třpytí - dneska jsem byla poprvé na denním světle a je to tak světlé, že už jsem jí volala do třetice všeho dobrého, že musím zajít na ztmavení =D

      Vymazat
  8. Barvička se myslím povedla na jedničku :) Já mám ráda kompromis, takže nazeleno jen z části. V šamponech jsem zatím stále věrná profikosmetice, ano chemické. Zatím jsem moc přírodních značek nezkoušela,ale když už něco tak to nevyhovovalo. Kosmetiku mám většinou "zelenou" ,ale dekorativku klasiku. A solárko už jsme si leta nedopřála,ale letos mám zase chuť nevypadat bledě :))) Takže asi tak, nic se nesmí přehánět :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují Jani..
      Jojo, pokud je člověk zvyklý na vlasech na chemku a zvláš´t na profi, takže účinnou chemku, k přechodu je třeba víc než kvalitní přírodní šampon, ale rovnou ten zelený mozek - nikdy totiž po žádném přírodním šamponu nebudeš mít takové vlasy, jako po nějakém profi stylingovém se silikony, které vlasy vyhladí, zpružní, zpevní... už jsem psala, že vždycky mě chemkové kadeřnice spíš sprdly, že si prý ničím vlasy, že je mám jak dráty.. Nojo, ale o no je těžké cpát na zravé vlasy kondicionér a masky, které Ti po nich jen zplihnou, protože už jsou samy o sobě přirozeně hydratované, na rozdíl od vlasů po chemkových šamponech..
      A na dekorativce klasice se shodneme, ještě jsem nenašla tak kvalitní, abych jí nahradila celý dekorativní necesér. Jen občas pro zábavu si koupím třeba ALverde řasenku, nebo stíny, ale neberu je moc vážně =)

      Žě? nevypadat bledě.. já nevím, asi je to tím brzkým jarem, je něco ve vzduchu a nutí mě to vypadat jako pin-up (nebo se k tomu aspoň co nejvíc přiblížit =)

      Vymazat
  9. Co se týče kosmetiky, jsem zelená komplet. Ani nikoliv tak zcela z přesvědčení, prostě mě to baví, už jako malá jsem si pěstovala na balkoně léčivky a dělala si bylinný přelivy na vlasy a tak. Vyhýbám se lékům, chemickým čistidlům a tak, bo to podle mě víc škodí, jak pomáhá (ocet a soda čistí líp jak 90% všech těch hajzlů z drogerky a nežere mi to ruce). Trochu paradoxně toleruji chemii v jídle, ale to spíš proto, že nechci sebe ani děti stresovat tím, že něco nejíme a pak si nemoct ani koupit nikde jídlo, protože v dohledu není žádná zdravá výživa. Ono je to potřeba s mírou a hlavně tak, aby měl člověk dobrý pocit, že dělá pro sebe něco dobrého a dělá to rád. Pokud někdo jede v zeleným proto, že má hrůzu z toho, že okolí je zamořeno jedy a pokud pozře hranolek z mekáče, tak zaručeně má zaděláno na rakovinu žaludku, tak na tom není nic zdravýho. Zdravý životní styl spočívá hlavně v harmonii a pokud je někdo kvůli zdraví permenentně ve stresu, protože nemůže tohle a táhleto a šestkrát týdně cvičí a když jednou vynechá, tak z toho má špatný sny, tak si akorát koleduje o průser.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, má slova Reni.. a jinak, z docela těžké chřipajzny, kterou jsem se snažila léčit jen bylinným čajem, jsem nakonec povolala do bitvy homeopatika, ta běžná z lékárny a do tří dnů jsem byla jak rybička =)
      jo, já taky miluju, když si jednou za čas udělám svátek a dám si nějakou pořádnou prasánu v mekáči, občas jen tak hranolky na chuť. Zas na druhou stranu, včera jsem na večeři dělala rukolový salát s medem, oředchy, rajčátky a kozím sýrem a slintali jsme s O. oba dva ještě po druhém přídavku ;)

      Vymazat
    2. Tak to je fajn, že ti sedly, to by v podstatě mohly už pokaždé. Jo a jak sis stěžovala hore an tu kadeřnici, tak zkus Lídu z hairbeauty, je úžasná, zelená půl na půl (jak mě zná, tak se okamžitě ptala, jestli mě má umýt amlou od khadí :-) jasně, že jo :-) ) a má vyzkoušený všechno na světě. Stříhá i barví skvěle. A mně se ta barva teda líbí, se těším, jestli ji uvidím na živo, neopravuj to :-) A ty negativní názory musíš filtrovat a třeba baby nebrat v potaz vůbec. Jako sorry, ale kdo normální chce mít ve svojí blízkosti mladou, krásnou, chytrou BLONDÝNU? No ty vole... Já s tebou někam půjdu jen proto, že už jsem stará a je mi všechno jedno :-P

      Vymazat
    3. JJééé, děkuju za motivovací nalejvárnu =) děkujuuu.. no jo, když oni to byli i chlapi =D ale konzervativního chlapa ne zrovna spokojenýho se svým životem beru stejně jako závistivé ženské, takže už je mi líp ;)

      Takže Lída z hairbeauty má i kadeřnictví? vidíš, to mě vůbec nenapadlo, že když se ty věci mohou vyzvedávat u ní v kadeřnictví, že by mohla i stříhat =) tak až to bude zase aktuální, tak se s Tebou domluvím a vytáhnu z Tebe nějaké rozumy a pak se třeba objednám..
      No, já právě použila takovou klasiku, jako Homeogene, Homeovox, Paragrippe.. fakt to zabralo. Jen nevím, co teď na ten kašel, když už ho mám 14 dní a bylinky mi už nepomáhají, nemáě nějaký tip?

      Vymazat
    4. Ona je inženýrka ekonomie a baví jí stříhat :-) Takže ideální stav, kdy člověk dělá, co dělá, protože ho to baví a ne proto, že se nic jinýho nenaučil. A taky může za to, že dělám, co dělám, protože už hodně dlouho do mě hučí, že nejdůležitější je, abych dělala, co mě baví, nebála se a tak... Já ji mám jako koučku :-)
      Já mám kašel už skoro měsíc. Léčí se velmi pomalu, protože odstranění příčiny mi jde fakt pomalu. Ti pak o tom napíšu, třeba ti z toho něco pomůže.

      Vymazat
    5. Určitě napiš, beru jakoukoli radu, nebo doporučení, už mě to štve, navíc pořád huhňám a mám rýmu - neverending story..

      Vymazat
  10. Ty máš tak krásný vlasy!!!

    Hele... A když už barvit chemkou u kadeřnice, tak se vší pompou a ne se trápit u nějaké blbky, ne? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ona tohle je blbka jen co se týče názoru na přírodku. většina kadeřnic o ní neví vůbec nic, tak raději mlčí. tahle prostě rozhodně není na slovo skoupá =D
      Jinak, po opadnutí prvotního šoku, během druhé návštěvy, jsem vyzjistila pár info a byla velice příjemně překvapená. ty barvy, co používá (které právě umožní být blondýnou během dvou dnů z tmavých vlasů), fungují na bázi ovocných kyselin, jako enzymatické peelingy, takže je třeba daleko míň chemky, aby vlasy byly sytě nabarvené.. Ve srovnání s barvami z drogerky se prý jedná o poměr chemky 9:60, což je docela síla. A je pravda, že na to, že mě za poslední 4 dny odbarvovala a barvila dohromady 3x, tak mám krásné vlasy ;)

      PS: a děkuju, hned se cítím líp, byť jste ještě neviděly výsledek po sobotním barevném řádění =D

      Vymazat
  11. Já už si připadám jak naprostý pošuk. Léta už sleduji složení potravin, to se dá ještě pochopit, ale teď už dělám i to samý s kosmetikou. Pomalu, ale jistě začínám nesnášet chemii. Na potraviny mám v telefonu šikovný program, který mi vypíše všechny éčka a tak. Škoda, že něco takového neexistuje i na kosmetiku. Na spousty značek narážím právě u tebe, ale ještě jsem se nějak neodvážila vyzkoušet. Hodně mě lákají ty biofáze. Teď už si přírodní kosmetiku kuchtím taky sama doma, tak se hned cítím lépe, když vím jaké to má složení. Myslím, že časem pofrčím jen na zelené vlně. Jediná chemie vždy asi bude barva na vlasy. Jelikož mám hodně chemicky barvené vlasy, i když už teď používám jen barvící šampony, ale furt je to chemie nikdo mi hennu nedoporučí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je pravda, to bys musela nechat nějaký čas odpočinout a pak až zkusit hennu. zas na druhou stranu, já mamče léta barvené chemkou dala tmavěhnědou hennu a moc jí to slušelo. Jen má bohužel vlasy zničené 20letým trvalením, takže měla vlasy suché a prostě to nevydržela nechat odrůst a zase si to raději obarvila chemkou, páč to vypadá okamžitě líp )bohužel velice krátkodobý efekt)

      Jojo, tak to jsme na tom stejně =) jen já tak neplaším s Éčkama, protože radši kupuju věci úplně bez nich. Pokud ale mám chu´t na chipsy, tak si je prostě koupím a neřeším, co obsahují (jo, ale třeba jsem si všimla, že mi přestaly chutnat klasické slané Bohemky a už kupuju jen ty Farmářské, které mají úplně jinou chuť =)

      Co se týče chemky v kometice, cca před dvěma měsíci jsme na chvilku úplně zatratila i přírodní kupovanou, to se však po čase ustálilo, ale už to u mě zůstane tak, že mám DIY a kupovanou přírodku 50:50. Jak jsem psala, třeba o krému na pleť - kupovaném - se u mě už nedočtete, protože po těch DIY nemám nejmenší chuť zkoušet za těžké prachy kupovat ty nevyhovující byť přírodní, prodávané..

      A co si třeba vaříš za kosmetiku? ;)

      Vymazat
    2. Myslím, že než bych tu chemku z vlasů trochu vypustila, tak budu dřív mít šediny :D Hold někdy bych vrátila čas, abych mohla pár věcí udělat jinak. Ale brambůrky si koupím občas taky, hranolky i smažák i štávu s mega eckama, nijak si to nevyčítám, ale snažím se tomu vyhýbat. Ono jenom zdravě žít taky nejde, možná chvilku, pak to leze na mozek a psychika je mocná čarodějka. Zatím jsem ve vaření u fáze začátečníka. Klasika balzámy na rty. Balzámy na nehty. Na ty jsem hodně úchylná. Kupovaný přírodní mi sice vyhovovaly, ale neměla jsem ráda tu parfemaci. Teď si pěkně navolím jaké oleje chci i jakou vůni :) Včera jsem si uvařila i něco na suché konečky. Tak jsem zvědavá, jestli se nějak zlepší. Hodlám jít i dál na krémy, ale zatím se na to nějak necítím.

      Vymazat
    3. Chce to trochu odvahy, ael po prvním krému si budeš připadat jako královna ;) ježiš, teď jsi mi udělala takovou chuť na jahodový shake, jablečnou taštičku a třeba takový Big Mac =D

      Vymazat
  12. páni, tak nějak v polovině jsem si říkala "ježiši, já se teď snažím přejít na přírodní péči o pleť (obličej) ale když to vidím.. to je jak nějaká sekta" :D ale nakonec jsi to vysvětlila. je to tak. já mám prostě vnitřní pocit, že čisté přírodní ingredience mé pleti pomůžou. uvidím, možná se zklamu, ale za zkoušku mi to stojí. jenže nechci být 100% přírodní. není to můj styl. nedokázala bych žít bez sprcháčů od Baley :D jelikož složení nerozumím a nechce se mi to nějak zkoumat, budu prostě věřit značkám, o kterých vím, že by měly být stopro přírodní (počítám, že na stránkách biooo.cz ani jiné nemají) a už se těším, až si budu moc nakoupit v obchůdku Kiss a Bee. A ta kadeřnice.. no commentt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Baru, nechci Ti to říkat, ale náběh máš podobný jako já před dvěma lety =D To jsem si ještě byla před rokem schopná koupit i Niveu do sprchy ;) =D

      Ona je to změna opravdu pomalá a hodně postupná. já si ji sama neuvědomila až do té návštevy kadeřnice minulý týden. Až v tu chvíli, dky mi začala říkat ty bludy mi došlo, že žiju oopravdu o hodně jinak. ale co.. ta příroda je strašně príma, protože něco opravdového dělá. I kdyby to měla být alergická reakce, tak pořád máš důkaž, že na ni pleť nějak reaguje. Kdežto u chemky se Ti maximálně ucpou póry, nebo máš vysušenou pleť, ale ještě jsme nezažila krém, který by dlouhodobě i po jeho vynechání nechával pleť krásnou..

      Kiss a Bee je holka šikovná, jsem zvědavá, co bude všechno nabízet ;) A s Bioo šlápnout vedle nemůžeš, tam je přírodní naprosto všechno ;)

      Vymazat
  13. Já mám vlasy zrzavé od henny a jak jsem si přečetla článek,mám chuť někam skočit zpět na blond :D Nebo alespoň tu medovooou co jsi měla :D Jééééj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako fakt? Já zase jak slyším "zrzavé" a vidím Tvou ikonu, tak mám chuť vlítnout do kadeřnictví a jít na zrz =D

      Vymazat
  14. Já si vlasy už asi od roku 2006 nebarvím, (před tím jsem na nich měla vždy jen nějaké přelivy apod., takže nikdy barvu). Pak jsem se rozhodla na popud kamarádky svou barvu zesvětlit (měla jsem ji až černomodrou) a díky své lenosti na barvení přestala ke kadeřnici chodit. Naštěstí se mi barva postupně vymývala, a tak nějak splynula s mou původní, takže jsem ani neměla odrosty a zjistila jsem, že se za ty roky přelivů má původní barva velice pěkně vybarvila! Sice vlasy nejsou tak lesklé, jako by byly kdybych na nich měla barvu, ale stejně je to krásná tmavě hnědá! Jenže, začínám docela dost šedivět a počítám, že tak za rok budu muset zase začít barvit :-(, což mě hodně štve, takže kdyby měl někdo nějaký tip proti šedivění, sem s ním :-D.

    Jinak myslím, že tvůj přístup je skvělý! Nemám ráda extrémy a fanatismus v čemkoli v čemukoli, myslím, že všude musí být rovnováha (a pro každého je ta rovnováha jinde) a nic se nemá přehánět! A já zase díky podobným blogům, jako je ten tvůj, objevuji různé přírodní mazlátka a je to skvělé, zkusit taky něco jiného. I když já jsem prostě ta nějak pořád věrná drogérkovým krémům Avéne, protože mi vyhovují nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na šediny je hrozně príma buď ta henna, tou by šlo docílit Tvé barvy, myslím, že třeba Trb z ..den je krásný si barví právě šediny hennou, že to psala v článcích.. Jinak, já zas si nechávám u kadeřnice dávat přírodní barvu Colorwear a ta dokáže šediny překrýt taky a mají skvělé odstíny, nevíc je to fakt přírodka, takže bájo..

      Óóó, děkuji ;) no, já z těch lékárenských chemek mám Avene asi nejradši. hlavně to byl (myslím že zrovna +Ystheal) jediný takový krém, který na mě opravdu něco dělal a byla po něm krásná pleť.. =)

      Vymazat
  15. Jó to mi povídej o dilematech a vnitřních bojích :-D, co já si užila u hledání make-upu, jsem se na to vyprdla ve finále, bo to fakt nešlo - prostě rozum do hrsti, silikony kloužou a když jsou dobře "namíchány" a je v tom barva, která sedí - tak prostě chci mít pěkný ksicht s dobrým MU a né se trápit s přírodním, který nesedí odstínem a konzistence-žádný komfort, že jo....
    Do solárka nechodím, vlasy barvím hennou, ale jen proto, že jsem se prostě po té operaci rozhodla nebýt blondýnou :-).....dělám spoustu kompromisů a hlavně u léčby ekzému mi bylo fuk co, ale hlavně ať to kurňa zabere a to dítě se psychicky cítí dobře, páč je to pak začarovaný kruh - k čemu Ti je krásný pocit z přírody na vlasech, když se v té barvě necítíš - v pohodě...Nelíbí se mi drastické škatule - příroda vs. chemka, ono v mnoha ohledech se vyplatí vydržet - "dieta" je taky dost podstatná, ale zas se stresovat, že mám chuť na hranolky s tatarkou, eee....ale zas když nemám dostupné svoje eňoňuňo kafe, tak radši kafe nepiju než si koupit nějaký blaf :-)...super článek Zlato!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eMí, to si pamatuju, s těžkým srdcem jsi pak prohlásila za nej pro Tebe ten bourjois, že? ;) A teď si představ, že nějaká holčina, prý studuje chemku, psala u Verunek, že silikony právě póry vůbec neucpávají, spíš vysušují, ale že hlavním ucpavačem jsou minerální oleje, které se většinou objevují v ruku v ruce s těmi silikony ve složení..

      Chtěla jsme nějak okomentovat ten poslední odstavec, ale nemám slov, všechno jsi tam obsáhla a se vším naprosto souhlasím - jéé takové hranolky s tatarkou miluju! =D a jak říkám, jsem čuně a miluju Big Maca, takže proč ne? Naštěstí taky třeba miluju rukolu s kozím sýrem, rajčátky, medem a ořechy a to u mě vede teda trochu víc než mekáč. Jinak bych byla asi dvounásobná. Pravdou však je, že kdybych tak neměla od přírody ráda luštěniny (na víkend mi ke gastro labůžu plně stačí kilo vařených krup =D, tak bych měla asi velký problém, protože co se jídla týče, opravdu se nijak nekrotím a nikdy nehlídám. někdy si připadám, jak nějakého dílu Nigelly, která chodí vždycky přes den navařené dobroty ulizovat na půlnoční svačinku ;) =D


      Vymazat
    2. Jo ono to tak je s těma silikáčema, když jsou dobře namíchané a není tam moc těch "ropáků", tak se to dá, ale zas nemůžou být samotné, páč to fakt vysušujou......
      Že jo jednou za čas hranolky nebo Macka, no stres - jsou horší stresy na světě, a zrovna baštím rukolu!!! a večer červené vínko k tomu, a pak kdo tu nežije zdravě že jo....prostě harmónie a hlavně jak říkáme u nás: "to musí bavit", jíst jenom zdravě a nemít z toho požitek - to nedám. Jéé luštěniny miluju, kurnik ale krupky jsem neměla milion let. No a však víš jak je to s tím ekzémem, takže taky dietka i u Bebe a pěkně papat zdravě, žádný hnus bílý cukr ale alternativy ,uvařit "zdravý puding" atd a děcko se aj oblizuje, když chce mlsat tak ne Marsku ale pěkně oříšky, bála jsem se u ní, to víš dospělý si víc dokáže rozkázat, ale zvládá to holka moje :-)))....no neboj já se taky nehlídám, ono tělo si samo řekne a navíc já když mám stres tak nejím, tak se to vybalancuje, to tělo prostě rozkáže a je to - teď žeru jak urvaná !-D

      Vymazat
    3. No hele, já marsku nemůžu, mně to tak strašně nechutná, že to radši si odepřu sladké, než totok =D a s těmi oříšky, zkus je smíchat s medem - miluju tu kombinaci! =) a další sladkost - domácí banánový koktejl - mňamka.. ;) jo, ty kroupy.. já jsme docela nenáročná. Miluju jejich pevnost na zkus a jejich chuť. Jen mi smrdí při vaření, ale co se d dělat =) já si vždycky udělám bokem bujón a pak si naberu mísu krup a jen je zvlhčím tím bujónkem a pak to tak dlabu celé dny - také bláznivé rizoto =D

      Vymazat
  16. Já si vždycky v takových chvílích řeknu "žiju pro sebe a chci se cítit spokojená". Barvení vlasů jsem se teda vzdala a přijala jsem svou hnědou barvu, i když "zrzavá bylo tak strašně sexy". To možná ano, ale barvení mi dělalo výčitky svědomí a ten nepříjemný pocit při natírání barvy na hlavu, když cítím ten odporný amoniak a představuju si, jak se mi všechen ten chemický hnus vsakuje do kůže, za to nestojí. Naopak kompromis jsem udělala u make upu. Ráda se maluju, ráda vypadám pěkně, a co nešlo nahradit přírodní kosmetikou (protože ta občas spíše škodí než pomáhá, když jde o estetiku), to prostě zůstalo. Aspoň všechno co kupuju zkontroluju na Skin Deep databázi, jestli u toho nesvítí červené světýlko. Stejně si nedělám každý den make up jak na ples a přes letní měsíce ho nenosím vůbec, tak co. Kde jsem úplně upustila od přírody, je oblečení. Samozřejmě mi srdce zaplesá, když v CA nebo HM vidím nápis bio cotton, ale stejně se pořád řídím spíše tím, co mi sluší a co se mi líbí, než z čeho je to ušité.
    Stejně je to všechno boj s větrnými mlýny. Člověk aby vydělával miliony, pokud si chce kupovat bio produkty, a i v těch je občas nějaká ta chemie, aby to aspoň někdo koupil, protože co si budem říkat, bio není tak přitažlivé, jako drogerkové stojany plné barevných obalů slibujících věčnou krásu. Nejdůležitější je si uvědomit, že dělám pro sebe to nejlepší, co zmůžu, a napůl bio je lepší, než žádné bio.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrzavá je sexy, to souhlasím!! =D Zas na druhou stranu, zrzku ze sebe uděláš i hennou a ta je prospěšná, takže stále máš ještě možnost ;+)

      Haha, tak jsou na tom lidé hůř.. na oblečení se třenba nedívám vůbec. jako je pravda, že nekupuju levné hadry, protože jsou mi prostě nepříjemné a mám na to alergii, takže než nějakou krupičku na těle, tak radši pořádný materiál, ale že bch striktně hledala oblečení podle složení, to se říct nedá =D Já to mám zase s mejkapem tak, že zrovna tam nedělám kompromisy žádné. Ještě zkousnu trošku silikonu, kvůli komfortu nanášení, ale to musí být až cca na 10-20 místě, jak je v první pětce, dávám od toho ruce pryč. Mejkap jsem stejně vyřešila sypkým minerálním, takže je to tam taky bez problémů a tekutý snad už vyřešeím taky, až mi dode ten objednaný - má být skvělý na nanášení, byť je čistě přírodní, tak uvidíme..

      A pod poslední odstavec se podepisuju ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...