pondělí 18. listopadu 2013

Z deníčku šílené pleti | PODZIM, díl 1.

Zdroj
Moje pleť není normální. Není taková, jaká by měla být, nereaguje tak, jak by měla reagovat, prostě si dělá, co chce - je šílená. A stejně taková jsem občas i já, Matýsek, O., zřejmě ta pleť už to jen převzala za vlastní. Co dělat s pletí, když vám reaguje jinak než šťastné většině obyvatelstva? Takové malé zamyšlení..

Začnu ideálním příkladem. Končí léto a noci se ochlazují. Při ranní procházce si už musíte brát bundu a boty máte celé ucourané od studené ranní rosy. Teploty si s vámi hrají a skáčou od 8 stupňů až k pětadvacítce. Je září a módní a beauty magazíny do nás už ládují rozumy o přípravě pleti na zimu a o změně péče. Rozumějte, jsem sice ráda originál, který vyniká z davu, ale ne vždy - na to člověk musí mít koule, prostě sebevědomí a když se vám zrovna dvakrát nevede, není to snadné. Jdu tedy s davem i proti rozumu a začnu podvědomí ohýbat a lámat do myšlenek na zimní péči. Má pleť si to však nemyslí a dává mi takovou ťafku, dokud si to neuvědomím a dávám sbohem davům. Prostě je originál a péči ji musím přizpůsobit na míru.



Mastná pleť i mastný vlas, zima přišla mezi nás

Zatímco tedy většině ženského osazenstva pleť s příchodem chladného počasí křehne, má sklony k červenání a vysušování, moje pleť se prčí jakoby si myslela, že ještě svým vzdorem přivolá poslední zbytky letních paprsků, začne se mastit jak papír od špekáčků. Aby v tom nebyla sama, na pomoc ji přispěchá i moje hříva, se kterou jsem po přestoupení na přírodní péči neměla nejmenší problém. Nyní se z ní stala nezvladatelná šelma - hned po umytí se chlupy ježí na všechny strany a o pár hodin později už mi těsně přiléhají k lebce, rovnají se i když jsem po dlouhé době chtěla vyjít vlnitá a skalp mě svědí, že bych se nejradši na cestě do práce drbala o každý keř.

Zdroj

No, moje pleť si prostě postavila hlavu a buď se rozhodla, že na zimní péči ještě není připravená, nebo šla znovu do puberty. Póry jsem mohla ždímat, makeup vydržel 2 hodiny, než definitivně stekl z obličeje dolů (a to byl plně krycí matný MMU!!) a od desíti jsem se musela v práci chodit ob hodinu odsávat matujícími papírky. A teď ať mi ještě někdo tvrdí, že s příchodem zimy se pleť vysušuje!! 

A navíc jsem během tohoto období jen kvůli nehorázně se mastícím vlasům vystřídala asi 5 druhů přírodních šamponů (kdo zažil ví, jak drahá sranda to je) a kondicionéry jsem z péče musela vyřadit úplně. Na pleti jsem zase vystřídala péči od nejlehčích emulzí až po hydratační krémy a nic. Nakonec, stejně jako u každého nepříjmeného problému, pomohla ignorace. Celé to trvalo cca měsíc a pleť se mi pak zase vrátila do normálu. Vlasy už mám zase jako dřív, jsou lesklé, pevné a stačí je mít 1-2x týdně - paráda! Rozhodla jsem se to vzít jako hysterickou vzpouru organismu proti podzimu a nebrat to osobně..



CHEMIE versus PŘÍRODKA

A další šílenost.. Už to bude rok, co jsem přešla s veškerou svou péčí do přírodních rovin. Jasně, občas si na pleť prsknu i něco málo chemie, ale jde o to, že má standardní péče se už zakládá jen na přírodních produktech. Proč to říkám? Protože začátky byly velice krušné.. 

Zdroj

Moje pleť se s přírodkou prostě kamarádit nechtěla, narozdíl od mé hlavy,  která si přírodní variantu vymyslela jako tu nejschůdnější možnost zdravé péče o tělo. Jak vidíte, nějak moc nápadně se to shoduje se scénářem, kdy hlava byla nastavena na zimní péči, ale pleť se sekla a rozhodla se pokračovat v letních projevech. Když tak nad tím přemýšlím, tak má pleť má vůbec nějak dlouhé vedení. Ona totiž zpočátku nebyla na přírodní silice, esenciální oleje a přírodní složky vůbec zvyklá a odmítala je. 

Většinou vás po vyjádření přání přejít z chemie na přírodní péči jako první varují, že vám nepůjde zrovna pod nos. Je to normální - nosánek zvyklý na jemnou a milou parfemovanou vůni krémů a tonik se najednou musí poprat s bylinkami, které nikdy necítil a s produkty, které v lepším případě voní jako seno, nebo rozkvetlá louka, v horším případě jako mazání na bolavou nohu. 

Dalším problémem je, že vaše pleť není zvyklá na vstřebávání těchto složek, které jsou ve své surové podobě docela častými alergeny. Není proto nezvyklé, že už po vkročení třeba do obchůdku Dr. Hauschky vás už ve dveřích varují, že jsou obvyklé i alergické reakce na jejich produkty a to je pak nejlepší ukončení aplikace (já to zažila a nebyl na mě v té době pěkný pohled).

Zdroj

Po překonání prvních dvou problémů, z čehož ten druhý mi trvalo překonat zhruba celý rok, nastalo seznamování a vybírání kosmetické řady (tím mám na mysli značku, výrobce..). Přírodní produkty jsou velice specifické a jelikož většina firem nemá na takové průzkumy a přizpůsobení produktů nejen finance, ale i ingredience (a většinou se těm chemickým spíš snaží vyhýbat), jako velcí kosmetičtí giganti, je pak hodně nasnadě, co a jak vám sedne. V lepším případě jsem se setkala s žádnou reakcí. Pleť mi nijak špatně nereagovala, ale bohužel ani dobře, což vás pak mrzí vzhledem k těm financím, které za drahé přírodní složení dáte. Pak vás taková kosmetika po chvilce začně i nudit a vy se začnete poohlížet po jiné, která pro změnu už něco dělá. V horším případě skončíte s boulemi, docela roztomilou vyrážkou podobající se kopřivce z jahod, šupinkám, svědění. Připomínám, že mám velice reaktivní pleť, takže nemluvím obecně, ale jen o své vlastní zkušenosti. 

Pokud se vám vše výše zmíněné povede překonat, nebo jste ztěch šťastných a nikdy jste s tím problém neměly, začnete hledat ideální péči. Takovou, která vám s pletí dokáže čarovat. Udělá něco, na co jste běžně nebyly zvyklé - žádného zázraku jsem se od chemky, nebo lékárenských utrejchů opravdu nikdy nedočkala (Biodermou počínaje, Caudalie a Benefitem konče..). Takových kouzel (hlavně dlouhodobých) se právě pro vysoký obsah cenných složek dočkáte spíš u přírodní péče (jak u které, ale fakt to chce číst složení, např. není mýdlo jako mýdlo, viz Libebit v LB boxu, že?).

Zdroj

Za poslední rok jsem vystřídala spoustu přírodní i "přírodní"  kosmetiky a docela dost ucelených řad péče jako Dr. Hauschka (šílená reakce - boule, rudá až za ušima, obličej svědil), Nobilis Tilia (kromě Biofáze z jejich produktů moc nadšená nejsem - buď nefungovaly naprosto nijak, nebo tak málo, že jsem našla lepší), Saloos (je mi proti srsti jak filozofií, tak obaly a složením a co se týče pleťovky, tu u mě zřejmě nikdy neuvidíte), Ilcsi (masky nepřekonatelné, krémy lepší průměr, stále hledám ideál), Elemis (moc ovoněné a výsledky průměrné), Lush (nejen příměs chemky, ale dávají do krémů něco co mi tvoří boule a platí to o všech krémech! Bohužel to zjištění bylo až moc drahé a bolestné), Melvita (vůbec nesedla, ale je mi sympatická a tak mě to docela mrzí), Amie (fajn, asi se k ní zase vrátím a vyzkouším s odstupem času), Korres (to si přečtěte zde) a jiné, fakt už si to všechno nepamatuju. 

Všechny tyhle zkušenosti se mi sečetly a docela z nich těžím. Pleť mám na prapodivnou kosmetiku už vytrénovanou a špatnou trefu tak poznám téměř okamžitě.. Nepotřebuju krém zkoušet 14 dní, když je mi pleť schopná vrátit reakci osypáním do pár hodin od první aplikace. Ale nutno dodat, že se mi to u přírodních produktů stalo naštěstí jen párkrát. Nyní je to přesně opačně. Po roce na přírodní kosmetice je moje pleť schopná okamžitě reagovat na jakoukoli chemku, nebo její větší podíl v produktu (haha, si počkejte, co jsem včera zkoušela za novinku od jedné známé české chemičky! A taková malá nápověda - byl to Ryor! =D). 

Posledních deset let v kuse jsem používala pouze krém Bioderma z řady pro citlivou pleť a divila se, že při jakékoli změně péče se mi pleť hned osype a zanítí. No, teď už je to jinak. Pleť se zpevnila, už není tak přecitlivělá a reaktivní (ani na počasí). A to, že s ní mám furt problém je věc jiná a fakt už to budu muset nacpat do samostatného článku, takže o tom jindá. =)

Zdroj

A co jsem tím vlastně chtěla říct? Respektujte svůj šestý kosmetický smysl a naslouchejte své pleti. Ona vám to všechno řekne sama. A nedejte na nějaké bagatelizování "je zvykem", "má se za to", "v časopisu xy se píše", "dermatologové radí". To jsou jen obecné cancy, které se na vás i navzdory všem rozumným poučkám nemusí vztahovat a kterými se nemusíte řídit. Složení kosmetických produktů se většinou přizpůsobuje právě té většině, která má naprosto normální reakce, nebo spíš nereakce a i kdybyste na ni mazaly krém na boty, bude šťastná a spokojená a pokud budete mít kliku, nikdy vám ten krém na boty nevmete zpět do tváře (doslova). 

Proto, pokud vám nesedí běžná rutina, nezoufejte a udělejte to prostě jinak. Na citlivou pleť klidně dejte tonikum s mírným obsahem alkoholu (moji pleti třeba nic nedělá a navíc desinfikuje, viz články o Beauty Elixiru od Caudalie tu a tady), nebo nemažte pleť navečer, nebo ji naopak mažte jen večer a přes den si vystačte jen s lehkým sérem. Někdo si péče přehodil a na den používá noční regenerační krém, protože v noci narozdíl ode dne nesnese nic těžkého. Někdo používá protivráskové krémy ve dvaceti (viz nynější blogo-posedlost anti-age krémy L´oreal), někdo je ještě v 60 letech používat nezačal (že jo, mami? =), někdo matuje suchou pleť a nevadí mu to, já třeba nemůžu matující verzi vůbec, protože to mou smíšenou až mastnou pleť začne hrozně vysušovat a tahat. Prostě paradax na paradoxu.. A o to jde, zkoušejte, co vašemu typu pleti vyhovuje nejlépe. Od obecných rad se můžete odpíchnout, ale pak už na to stejně budete muset přijít samy.



Tak co, taky má vaše pleť nějakou specialitku, podle které jste musely upravit péči o ni?






73 komentářů:

  1. pche, já taky na zimní přípravu kašlu a mažu se stejně jako celý rok. jedině mi pleť trooošku červená a pne, když třeba trávíme krásných 20 minut nahoru a 20 minut dolů na sedačkové lanovce na Klínovec, kde je asi - 30 a fučí ledový vítr. pak reaguje trochu "zimně" :D
    jinak mi žádné vyložené hrůzy neprovádí, jednu dobu (a občas po některé kosmetice) se mi dělaly takové ty podkožní boule a pak po rozhrabání velké a i rok se hojící jizvy. ale už jsem se naučila nesahat, za žádnou cenu nesahat! taky se mi dělá někdy krupička, která vlastně taky nejde vymačkat, tu si škrabkám a pak vypadám jak pobodaná včelama :D docela dlouho se mi hojí jizvy po beďarech, takže mám pár dnů postaráno o hezké fialové mapičky pod make-upem, ale naštěstí jsem našla mazátka, po kterým mizí rychleji. je to fakt o hledání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucifrid: nejdřív jsem měla bambucké máslo Saloos, bylo myslím v nějakém boxu, ale teď mi ještě víc pomáhá konopná mast, konkrétně mám Trompetol (alias trumpetu :) koupený někde na nějakém jarmarku. a nově testuju kapsle s vitamínem E, prasknu a gel zevnitř natřu na ty jizvičky, ale i na strupy, taky urychlí hojení

      Vymazat
    2. Naty, o tom vit E jsme už slyšela. myslím, že jsi objevila zlatý grál, protože je to nejrychlejší možná cesta hojení a nejúčinnější preparát! musím to někdy vyzkoušet. Docela ti závidím, že se Ti ty fialové mapky po pupínkách léčí tak krátce - já je mám na pleti někdy i 3 měsíce, než nakonec zrůžoví tak, že to není do očí bijící. Bohužel se mě to stále drží, ale o tom v dalším článku ;)

      Vymazat
    3. dekuju, po trumpete nekdy mrknu, zajimavy :) a bambucke maslo by me nenapadlo :) zajimave veci :)

      Vymazat
    4. Luci, bambuc mají i u Ryoru, pro velké nadšení můžeme spolu udělat druhé kolečko ruských nákupů ;) =D

      Vymazat
  2. Já jsem se po neúspěšných pokusech s přírodní kosmetikou musela poslušně vrátit k chemii. Přírodní látky mou citlivou alergenní pleť prostě dráždí mnohem víc než vychytané chemické sloučeniny.
    Jinak má má plť dva nejdůležitější problémy - 1) šíleně se ucpávající póry a 2) poměrně hluboké mimické vrásky (ve 22!!!). No není to šílený?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Val, je to šílený!! =D s těmi póry mám problémy taky a jaké! Po vysazení HA se mi to prostě začalo dělat, bohužel ale i v dekoltu a na zádech. Sice jsme přišla na to, že to fakt není péčí, ale cesta druhou stranou (zevnitř) je dost ošemetná a zdlouhavá, takže si trénuju trpělivost =D

      Mimické vrásky - nemáš pleť křehkou? Vrásky mají větší tendenci se tvořit v suché pleti - je to jako s papírem, pokud je tlustší (pro příklad si vezmeme skicák ;), tak když ho ohneš, udělá se Ti kulatý sklad, ale skoro nikdy se Ti nepodaří udělat ostrou rýhu. Když si vezmeš nějaký tenký papírek a přehneš ho, udělá se Ti tam hned linka jako hrom a už ji jen tak nevyžehlíš (nenarovnáš). To samé je s pletí..
      Ale vidíš, to jsou přesně ty alergeny, o kterých jsem psala.. je to prekérka.. a jak dlouho jsi zkoušela přírodku? A jakou konkrétně?

      Vymazat
    2. Já jsem se právě taky rozhodla, že už je na čase zkusit pleť vyčistit zevnitř, tak baštím lecithin, pupalkový olej, b komplex a žádná změna... Asi k tomu ještě zkusím přidat něco na detoxikaci a pak se půjdu zastřelit :-D
      A pleť křehkou asi mám. Suchou určitě ne, ale je zřejmě příliš tenkou... A co s tím? Copak existuje nějaký krém, po kterém člověk bude mít hroší kůži? :-D

      Vymazat
    3. no, čím víc ji budeš vyživovat, tím by měla pleť sílit ;) tož teda, jestli přírodku ne (jakou jsi teda zkoušela a co Ti dělala a po jak dlouhé době?), tak mi skvěle fungovaly krémy Avene - jsou mi sympatičtější než La Roche, Vichy zavrhuju rovnou a Biderma nic moc nedělá, kdežto Avene jo.. do teď s láskou vzpomínám na ten jejich zázrak na první vrásky +Ystheal - stačilo jedno máznutí a na pleti fakt bylo znát..

      Baštíš toho teda opravdu hodně.. nevím, kde jsem četla, že ten B-komplex na pleť ne.. kurňa, myslím, že to psala Renča - Rena, tak snad se přidá do diskuze a zopakuje to tu.. (mám dojem, že to dělá přesně opačnou službu - ucpává póry,ale jistá si tím nejsem). Já mám na detox Rakytník, Omega 3 v Rybím oleji v kapslích a Dýňový olej a navíc ještě Měsíčkovou a Kontryhelovou tinkturu, ale to je zas jiná "pohádka" =D

      Vymazat
    4. No... Zkoušela jsem Korres, Nobilis Thilia, Melvita... A asi po 9 měsících jsem se vrátila k lékárenské kosmetice (Avene a Bioderma), která najednou přestala fungovat. Jednu chvíli jsem byla tak zoufalá, že jsem zkusila Ziaju :-D Teď už něco málo přes měsíc používám Clarins a konečně jsem docela spokojená.

      Vymazat
    5. Se nedivím, ale ke Clarins se nechodí jako k nouzovce,ale k hýčkající jistotě ;) =D No, jak jsem psala, Nobilis nic moc, Korres "ee" a Melvita.. mám ji ráda, moc mi jejich věcoo voní, ale co na tom, když mi dělala neplechu. i když.. je fakt, že to bylo ve fázi zvykání, tak jí vyzkouším teď.. ona má v sobě hodně včelách produktů a kytiček a to je pak na alergické reakce pastva..

      Vymazat
  3. Ámen sestro! :) Snažím se poslední dobou svou pleť více poslouchat a vybírám si ty produkty, o kterých alespoň něco vím. Výborný lék pro mou nekontrolovatelnou vášeň v utrácení :)

    Mojí specialitou jsou boláky, které se začaly dělat až po vysazení HA. Avšak ne takové ty, které se dají přetřít korektorem a je hotovo. Ale takové, že všechny dermatologické rady o nerejpání se letí oknem a já "vesele" rejpu. Není nic horšího než bolák, který bolí, i když je obličej v klidu. Joo, veřejně se přiznávám, jsem prase a rejpu se :D Hledám právě nějaký krémík, který bude pleť zmatňovat, ale zároveň bude mít ten přirozený glow efekt :)

    Já jsem teprve na počátku svého vztahu s přírodní kosmetikou a doufám, že se nám bude dařit i v budoucnu, tak bychom v tomto vztahu byli spokojení oba dva :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, ty jsi skromná - krém, který bude zmatňovat, ale zároveň dělat glow efekt!! - no fakt, skromná jako Lenin! =D Víš co? možná TI pár tipů přihodím, vydrž na ten speciál o přírodních MU a tónovacích. Furt ještě pár zkouším,t akže to nemám uzavřené a nafocené, ale je jich už pěkná řádka a zatím vím z hlavy hned o dvou, které dělají přesně to, co chceš - oživí barvu a zároveň zmatní ;)

      Jooo, je fakt, že tenhle vztah konkrétně u mě byl ten nejstrastiplnější a plný odříkání a z mé strany plný ústupků.. nevím, jestli bych to dovolila nějaké člověku, ale kosmetice jo =D

      P.S.: ad boláky - já jsem na ně odborní - celé léto (jak na sviňu v dekoltu!!) celoudobu na zádech (po vysazení HA) a na obličeji téměř furt, už je ani nepočítám. zakrýt to nejde, páč i z pod makeupu hrozně lezou a šahat na ně ani nemá smysl, páč se s tím nic nestane, než že bolí ještě víc, takže chodím s dvěma boulem na čele už druhý měsíc =/

      Vymazat
    2. Doporučuju ti zkusit krém Lavera s měsíčkem a zázvorem. Dostala jsem ho ve vzorečku a hned ho musela pořídit, protože dělá úžasný efekt - zmatní pleť, která zároveň září... Neumím to moc popsat, ale radím ti sehnat si aspoň vzorek. :-)

      Vymazat
    3. Viď? :D Skromnost je mé druhé já :D Ok, držím, ale nevím, do kdy vydržím, když jsi mě tak navnadila :D Už teď se na článek těším, tohle je téma, které mě taky hodně zajímá. Jak je někde MU, tak to je moje :)

      Ale já nechci dělat kompromisy ani ústupky (nevím, proč, ale není to slogan z nějaké reklamy?! :D). Jsem ještě na počátku svého bádání a mám stále růžové brýle, tak mi je nekaž :D

      O dekoltu a zádech mi ani nemluv, simtě. Já v létě měla tak krásnou pokožku na těle, bez jediného pupínku nebo nedokonalosti. Jakmile se změnilo počasí, tak se mi kůže zbláznila a já se osypala a předpokládám, že se mě to bude držet až do jara. Vopruz! :-/ Takže musím nosit vem šály a šátky, abych neděsila kolemjdoucí. Já si vždycky říkám: "Nešahej na to. Bude to horší!" Ale moje prsty mojí hlavu neposlechnou.

      Ty máš dvě boule na čele? Já mám skoro stejné dvě symetrické boule na bradě :D

      Len: Díky moc za tip, zkusím někde sehant :)

      Vymazat
    4. Wesull, Ty nejsi z Prahy, že? Protože vzoreček té Lavery bys možná sehnala v biooo, ale třeba půjde koupit i na jejich stánkách, myslím, že jich tam mají dost (sice nevím, proč malé sachetky prodávají a nedávají k nákupům zdarma, ale budiž..)

      Joo, taky se mi nechtějí dělat ústupky, proto stále zkouším. Mám pro tebe tip na krém.. jukni na ofiko stránky PAI (odkaz najdeš v posledním článku dole na blogu Something new by Helen - holčina s úžasnou kosmetikou!!), tam prodávají za 6€ s poštovným zdarma krabičku 6 vzorků jejich péče. Jako bonus k tomu dostaneš mušelínovou utěrku zdarma ;) Jo a když se Ti nechce hledat odkazy na článek, nebo na Helenčin blog, oba najdeš v jednom z posledních postů u mě na FB ;)

      P.S.: ty boule!! Ještě třetí a budu mít na čele dokonalé souhvězdí Orla! =D

      Vymazat
    5. Bohužel z Phy nejsem, ale do Biooo se chystáme s kamarádkou, se kterou chci jít vybírat MMU. Netipnem si barvu jen tak a navíc můžeme oňuchňávat další věcičky :) Taky jsem plánovala návštěvu Greenwave :)

      Helen znám, díky ní jsem šla do toho Trilogy a chci ten enzymák. že zrovan mluvíš o Pai. Převčírem mi přišel minivrozek s krémíkem pro smíšenou pleť. Zatím je parádní, ale nerada bych to zakřikla. Jen si musím zvyknout na tu vůni :)

      Mně se teď udělala mini krupička po celém obličeji, ale to přisuzuju nadměrnému používání přírodních věcí. Pleť na to není zvyklá, takže si musí kámoška začít zvykat. Já se toho nehodlám vzdát :D

      Vymazat
    6. N atu krupičku - bacha, ať z toho nevypěstuješ alergii trvalého rázu. Je docela dobré, po takovéto reakci na chvilku problematické výrobky vysadit a vrátit se k nim třeba za týden a postupně začít mazat - nejdřív jednou denně, pak i dvakrát. na mě to tak funguje =)

      Joo, odstíny MMU, to je můj věčný problém, já to prostě neumím odhadnout, ale te´d si míchám směsi podle určení a požadované barvy, takže je to prima =)

      Vymazat
  4. Tak! A jdu se napit a zahnat tu skytavku, jsem lehla z toho zacatku :D. Kazdopadne skvele napsano a ja dekuju, ze moje plet nezlobi az tak. Uz si na ni fakt stezovat nebudu. Ale bojim se toho prechodu na bio! Jednou se chemky vzdam, ale nebude to hned :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, ale ty na to jdeš docela fikaně - vlastně tu maskovou péči už dávno přírodní používáš a krémy občas nějaké taky, takže u Těbě to nebude nějaký zvrat a hlavně - máš hezkou bezproblémovou pleť, takže se s ní klidně bav dál, myslím, že tahle Ti nebude nikdy dělat takové scény jako ta moje ;)

      A Ty by ses dokázala vzdát Benefitu, Clarins apod..? ;)

      Vymazat
    2. Hele, ja ti nevim... dekorativky bych se asi vzdat nedokazala. U te pece, tezko rict... kdyz jsem se loni seznamilo s bio (Greenwave), tak jsem si rikala, ze 100% na bio neprijdu nikdy a ze do toho pujdu hodne pomalu. Ale kdyz vidim ty ucinky, tak jako premyslim a premyslim :).

      Vymazat
    3. No jo, ale Primavera je opravdu high-end přírodky, takže to jsi nasadila laťku dost vyosko =D a zrovna u ní si dovedu představit, že skončím jednou taky ;)

      Vymazat
  5. Moje pleť žádnou výraznou specialitku nemá, zato já se pyšním jednou výtečnou specialitkou a to takovou, že mám ruce co musí všechno roznípat, fakt vopruz! Nejlepšího výsledku dosáhnu ve stresovém zkouškovém období, kdy sedím na zadku u stolu, na kterém se vyjímá zvětšovací zrcadlo a už to jede, místo učení nípání pleti, no hnus, velebnosti.

    Jinak pleť neukládám k zimnímu spánku žádným způsobem, používám to samé. Resp. zkouším zrovna nové produkty, ale zatím jsem nemusela vůli zimě přidat žádnou speciální péči. I když možná, mám celkem suché oční okolí, které se začalo teď mírně projevovat, tudíž mažu i horní víčka, ale jinak nic.

    Prozraď, co máš proti Saloos? Aktuálně používám odličovací olej s bergamotem a spokojená jsem moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám, zažila a zažívám to taky - v období zkouškového je to nejhorší. A největší zlo nastává, když čučím do papírů předmětu, kterému fakt nerozumím a ani mě nebaví, to pak jedu dvakrát tolik! =D takže upřímnou soustrast, vím, jak takové následky vypadají a jak dlouho se to pak po zkouškovém léčí =/

      P.S.: viz Saloos.. za prvé jem i nesympatický (chabá obhajoba, že? =D), za druhé, díky nějakým boxům jsme od nich zkoušela odličovací a regenerační oleje, když jsem viděla složení, fakt jsem si myslela, že si ze mě musí dělat pr***, protože to, co tam bylo, do čisté přírodky, kterou se tak všude ohánějí fakt nepatří. Navíc, jejich věci mi moc dobře neslouží. Když jejich produkty srovnám se "stejnýmiL produkty jiných značek, viz oleje a podobné, tak mi Saloos vyšel jako "drogerková"verze snahy o přírodu. No, samozřejmě to neplatí na všechny jejich věci, třeba ten nový tělový peeling bych taky chtěla zkusit (tam snad nic pokaňhat nemůžou), nebo ta jejich malá máslíčka jsou taky docela fajn, ale tím bych tuto značku pro mé použití uzavřela =D

      Vymazat
  6. Já mám neustálý problém se suchou křehkou pletí u kořene nosu, kde se mi ale zároveň dělá hromada černých teček. To je hrozné. :) Odhodlávám se zkusit ještě OCM a potom už vážně nevím. :)
    Jinak mi osobně vyhovuje odlíčit pleť micelárkou, potom ji umýt (třeba nějakým šetrným "mýdlem" na obličej (mám teď Alverde) a potom naolejíčkovat. V hodně suchých dnech potom na olej máznu ještě vrstvu krému.
    Každopádně se z toho obličeje jednou zblázním. Až se mi jednoho krásného dne přestane loupat nos na déle než měsíc, bouchnu šampaňské... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm.. tohle jsem měla asi půl roku, až jsem z toho podezřívala nějaký ekzém, mezi obočím nad nosem. Pořád se mi tam ucpávaly póry a přitom se tam tvořily šupinky. Nakonec jsem na to vyzrála, ale vhodné mazání jsem hledala strašně dlouho (toho půl roku =/). Nakonec mi na to pomohl ten řebříčkový olej ana to ještě výživný krém - dávám na den a pak všechny šupinky jako zázrakem zmizely.
      Když už jsme u té OCM, takovou malou obdobou a rozhodně pro mě schůdnější je to čištění balzámem a pak ještě nějakým gelem. zkus místo té micelárky nějaký ten balzámek a pak to alverde a a uvidíš, mohlo by to pomoct ;)

      Vymazat
    2. To nezní jako špatný nápad. (Jo, taky už jsem o tom přemýšlela...) Děkuji za radu. :)

      Vymazat
  7. Moje pleť je taky magor. Dělá si co chce a já jsem na ni ten správný cukr a bič ještě nenašla. Nejvíc mi vadí, že mám naprosto evidentně jinou kůži na obličeji a zbytku těla, respektive od krku dolů - na obličeji se vůbec neopaluje, na těle jo, na těle je jemná, na obličeji hrubá, s póry a mastí se...chm...na rukou mám lžutý podtón, na obličeji zeleno-rúžový. Je to záhada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záhada ajak jsem Tě viděla, tak Ti nevěřím ani jedno!! Vždyť máš pleť bez chybičky - a to bez jakéhokoli pochlebování.. Takže mě "neštvi" s Tvou bezchybnou pletí =D =P
      Ale k tomu jinému tónu.. to je docela prekérka - já mám zase víc pigmenotvaný obličej, než zbytek těla, který mám žluto-zelený a obličej růžovo fialový, haha a teď babo raď! =D

      Vymazat
    2. Ha, souhlasím s Mitsuuko! :D Vždycky když koukám na tvá videa, tak přemýšlím, kde schováváš tu příšernou pleť, o které píšeš. ;-) Jinak odlišnost kůže na obličeji versus na těle řeším taky.

      Vymazat
  8. Díkybohu pleť na obličeji mám celkem v pohodě a jediné s čím bojuju jsou červené žilky. Momentálně používám krém od Amie a na to že se tváří přírodně a netestují na zvířatech, tak mě překvapil silikon ve složení. Ale už mám vybraných pár věcí od Hádka, tak se už těším na testování. Jinak teda já se na obličej snažím patlat spíše přírodnější věci, až teda na dekorativku, tam je mi to zatím tak nějak fuk. =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo,přírodní dekorativka je vůbec docela not users- friendly.. A Amie, to máš ten žlutý, ten matující? No, silikonky.. to je docela zvláštní věc.. mně to u krému na den moc nevadí, teda pokud tam nejsou nacpaný po kilech. Samozřejmě, když najdu nějaký bez nich, je to lepší, ale pak je i sníženkomfort nošení a nanášení - většinou, to záleží...
      Co se týče Hádkových krémů - tam mi nesedl ani jeden - od lecitinových sér a krémů počínaje až po regenerační oleje a regenerační krémy konče, prostě mě po tom obličej pálil a nevyhovovaly mi - tak ypatří do té kategorie, která, když už nic neudělá za paseku, tak je to docela uživatelská nuda a Hadkovy krémy mi smrdí.. V čem si vysloveně lebedím jsou krémy Trilogy a Primavera a pak jeden ajurvédský zázrak, o kterém bude určitě samostatný článek ;+)

      Vymazat
    2. Myslela jsem ten žlutý matující, no a právě mě ani nenapadlo, že by tam nějaké silikony být mohly. Snažím se jim spíše vyhnout v krémech. Jsem zvědavá jak mi sednou věci od Hádka. Mám vybraný levandulový krém a pak nějaké vzorečky. Co se týče krémů, tak nejhorší reakci jsem měla kdysi z olivového krému od Ziaji a mi šíleně hořel celý obličej.
      A krémy Natura Siberica jsi zkoušela? Ten mi přišel celkem fajn, ale na mě byl málo hydratační.

      Vymazat
    3. No, já bohužel Natuše S. moc nevěřím, ať si mají hezké obaly, jaké mají, ale vzorky a masky, které jsem měla, nic nedělaly, jen to všechno hezky vonělo, dobře se nanášelo a bylo hezky zabalené a tím to všechno skončilo. Takže do toho bych ani nechtěla jít. Docela príma mi přijdou krémy od Logony - co jsem zkoušela, jsou hrozně příjemně, krásně voní a dobře pečují.. Vyšší level (a to i finanční) jsou krémy od Primavery - ale je to high-end v přírodce a nejenže je to složením čisťounké, ale doopravdy to na pleti funguje. Ziaja - nevím, přijde mi jako rádoby přírodní Avon =D do úvah o péči o pleť vůbec nezařazuju =D levandulový krém od KH jsem si nakonec míchala sama z toho jeho lecitinového základu a levandulového éteráku - mamča ho má hrozně ráda, já ho nemůžu ani vystát - mám nějakou divnou reakci na levanduli - prostě ji nemám ráda a na pleti ji nesnesu..
      Ten Amie, já ho zkoušela na jaře, ale už si to moc nepamatuju. Zkusím vyhrabat staré balení a jestli není ještě prošlé, vyzkouším =)

      Vymazat
    4. No na Primaveru jsou koukala, ale na mě je to pořád moc peněz za krém. Po Logoně se ale podívám, díky za tip.

      Vymazat
  9. Mě se obličej naštěstí po levandulovém oleji (právě od Saloos:)) dostal do normálu, ale vlasy, ty stále odolávají. Měla jsem je mastnější vždycky, pomáhal na to melír, pak přestal fungovat i ten, tak jsem přešla na barvu, která to snad ještě zhoršila.. za 4 roky jsem vyzkoušela hennu, různé šampony z lékárny (fuj, tam bylo chemie!) i přírodní. Teď používám šampon Natura Siberica, ze začátku jsem z něj byla nadšená, teď ale jedu druhé balení a vlasy se mi kolem poledne opět mastí.. Co vyhovuje tobě?
    PS.: Na dermatology zvysoka kašlu, já dopřávat pleti výživnější krémy, tak vypadám jak v pubertě! :))
    Wonderfull Today

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začnu netradičně..
      P.S.: =D pravdu díš, když mě posílaly kolegyně za kožařem, řekla jsem, že průměrný kožař toho ví o kosmetice 10x míň než já a na kortikoidy a antibiotika jim kašlu, není to dlouhodobé řešení..

      Takže..na speciál o vláskách se tu taky chystám, jen je to moc dat najednou a je to docela zdlouhavé, takže to zpracovávám postupně. Ale! mám zatím radu,jdi do regerace hadkových mycích olejů. Probíraly jsme to s Jane Perry, myslím.. a ta ještě navíc přišla na to, že u Atoku dělají ty oleje bez příměsi Laurethu-4 - je to sice neškodná látka podporující smývání z vlasů, ale přeci jen, kdybys chtěla něco 100%0 čistého, bude možná lepší složením ten Atok.. ALe s tím nemám zkušenosti.

      Když jsem měla úplně v háji vlasy, hrozně mi na ně pomohl tento mycí olej (mají i variantu přímo pro rychle mastící se vlasy) a po 3 měsících této ozdravné kúry byly vlasy jako nové a mohla jsme už začít používat zase normální péči.. a rozhodně Ti to vlasy nemůže poškodit a s pokožkou to dělá divy ;)

      Vymazat
    2. Děkuji za tip, asi se do toho pustím.. mastit se snad už víc nemůžu! :D

      Vymazat
    3. A teď mě napadlo, jak jsi na tom s pletí? Mastí se Ti stejně jako vlasy? Jestli to není spíš něco hormonálního..

      Vymazat
  10. Ve 20 mám pleť taky docela bláznivou. Brutálně vysušenou, že bych si tam nejradši napatlala indulonu. A to není den abych neměla nějaký ten pupínek. Tak je to normální na vysušené pleti? Minochodem mám ji celoročně. Ted používám olej Santalové dřevo od Saloos a zatím dobré. Šupinky už nejsou viditelné a pleť je hydratovanější. S přírodní kosmetikou teprve začínám tak uvidím do budoucna. Ale nečekám lehké začátky. Používáš nějaký přírodní make up?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, dá se říct, že to normální i je. Čím je totiž pleť sušší, má tendenci produkovat v obraně víc mazu a protože není jeho činnost už regulována a pleť to nestíhá nijak vstřebávat, póry se ucpávají a vznikají tak zanícená místa a pupínky.. Mám nápad, co kdybys zkusila to hydratační sérum Hyaluronové od Nobilis Tilia pod běžnou péči a na noc něco regeneračního (na hojení těch neplech)? Nebo ještě je docela dobré - na hydratacimi hodně pomohla Biofáze sérum Bazalka a na hojení zase Calendula (tak první ráno pod krém, druhé večer jen tak..? ;) Všechno mají v malých lahvičkách, takže se to dá vyzkoušet i za docela malý peníz a je to sehnatelné i v kamenných prodejnách. A pokud chvilku vydržíš, chystám pojednání na jeden výborný krém ;)

      Přírodní makeupy - ano, ale protože jsou většinou spíš podstatou lehce obarvených pečujících krémů, mám je jakopodklad pod minerální makeup EDM - ten je perfektní a na zánětlivou pleť pecka. TO vlastně jakýkoli MMU - dobře kryje, dlouho vydrží, pleť zmatní a ještě navíc hojí (některé, chce to vybírat, ale EDM už mám zevrubně prozkoumané a na pleti to nezlobí ;) Na přírodní MU bude taky speciál ve velice dohledné době..

      Vymazat
    2. Děkuju za tip. Rozhodně se po něm podívám. Já raději nakupuji na netu. V klidu si přečtu složení a srovnám ceny. Make up rozhodně zkusím až dopatlám ten svůj drogerkový :/ Já koukala zatím na make up od Lavery. Nemáš s tou značkou nějaké zkušenosti? A ještě jedna otázka, určitě důkladně zkoumáš složení výrobků, máš na to nějakou speciální stránku, kde by byly vypsané třeba i se stupněma škodlivosti? Nevím jestli něco takového vůbec existuje. Beru názorný příklad z toho, když si na internetu hledám éčka. Tak jestli něco podobného neexistuje i pro kosmetiku. Jinak děkuju :)

      Vymazat
    3. Určitě existuje, ale i kdybys mě teď praštila po hlavě, tak si ani jeden nevybavím. Ale třeba se sem přidá eM, která je už určitě bude mít uložené někde vzáložkách. Většinou teda hledám spíš na googlu a co mi vyjede, z toho si vyberu - většinou Ti to hodí nějaký velký ksoemtický server mezi prvními návrhy..

      Lavera.. no, je to docela ošidné, třeba ten jejich BB mi sednul a dobře s emi i roztíral, ale spousta holek psala, že flekatí a rychle zasychá a vůbec se s ním špatně manipuluje. CO se týče jejich tekutého makeupu, tak od něj ruce radši pryč - je hrozně do oranžova, zalézá do pórů i vrásek a obočí a šíleně žmolkuje =/

      Vymazat
    4. Já taky hledala přes google a nebo pres slozeni kometiky. Ale spoustu věcí nemohu najit :-/ no dík, že jsi mě o tom make upu informovala dříve než jsem si ho objednala :-)

      Vymazat
    5. rádo se stalo.. mám ještě fajn tip na blogy, kde přímo složení rozebírají - jednotlivé složky, např:
      http://baldandpale.blogspot.cz/
      http://50shadesofanna.blogspot.cz/
      =)

      Vymazat
  11. Krásné povídání Zlatí až mě bolelo číst, jak Tvoje pleť citlivě reaguje, je pěkně zlobivá teda...No jsem zvědavá co napíšeš o Ryoru ale nedělám si vůbec žádné iluze, zvlášť když napíšeš česká chemička haha....ja panimaju :-D
    No moje pleť je rozverná dáma ve středních letech, loni na podzim a celou zimu jsem nevěděla co s ní a používala mastný dětský krém, který ji jediný vyhovoval, v létě se splašila a řekla si, že si zapuberťačí a zabrala na to jen chemka a vůbec žádný krémy.....teď na podzim se chová kupodivu slušně není dehydratovaná....ale mám problém ji nacpat do nějaké škatule - není úplně smíšená a není ani úplně suchá ani mastná jen někde....a tak používám výrobky na čelo jiné a na tváře jiné a hlavně mou pleť baví jakákoliv séra, tak to respektuju a dávám ji napapat biofázi hyaluron Ilcsi a spol....ale MU chce zatím jen chemku, ale já bych chtěla přírodku, toš je to normální? :-)) Ale moudře jsi napsala, že ji musíme poslouchat i když si nehorázně vymýšlí :-), já se snažím a docela to zatím vychází...klepu....no uvidíme zas na jaře nebo už dřív v mraze....ble.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty panimajes? ;) no, jsi mě prokoukla =D Se po***! Takový výsledek ani já nečekala!! a Ondra se mi divil a pak se řehtal ještě celý večer ;)

      No právě, když j i neposloucháš a snažíš se ji zaškatulkovat,t ak se Ti to většinou nepodaří. Teda aspoň u mě je to věčný boj a vždy mě pobaví, když hledám na netu v sériích kosmetické značky a fakt sie tam nemůžu do ničeho napasovat. Protože většinou není obvyklé, aby smíšená pleť byla zároveň suchá i mastná, zánětlivá a do toho velice přecitlivělá =)

      no, však uvidíš v zimě, ale já mám takový malý tip na zimu a o něm si snad povíme tento týden ;)

      Vymazat
    2. se na Tvůj zimní tip těším :-).....no právě, já už se snažím neškatulkovat, ona ta pleť má svůj vlastní život a prožívání, které se prostě s hlavou vždycky neslučuje..a mě právě baví, jak jsou i všecky výrobky rozdělení podle druhů pletí....

      Vymazat
    3. že? to by bylo jako bys chtěla, aby se Tvé dítě chovalo určitým způsobem, protože se tak "děti v tomhle věku prostě chovají".. jde jen o to, zbavit se těch škatulek v hlavě a pak je to docela sranda ;)

      Vymazat
  12. Moje pleť si taky dělá, co chce. Takže na obecná doporučení zvesela kašlu. Jo, jasně, sice se mi přes zimu vysušuje, ale já to vítám, občas trpím na ucpané póry a v zimě je to mnohem lepší než v létě. Péči na zimu neměním, hydratuju jen podle potřeby (když jsem fakt brutálně vysušená, pleť pne, svědí), odličuju se jen tehdy, když jsem skutečně nalíčená... Když jsem zkoušela o svou pleť pečovat jakože důsledně a pravidelně, čistit se a mazat, okamžitě mi vyskákaly ucpané póry. Pravidelně nemůžu používat skoro nic, protože mám taky citlivou a reaktivní pleť. Mně se osvědčil minimalismus ve všech směrech, ve frekvenci i co se složení týče. Nesahat, nedráždit, neaplikovat miliony přípravků, nechat kůži, ať si poradí sama. Pokud už se musím namazat, tak tou zmíněnou Indulonou (slečně v komentáři nade mnou vzkazuju, ať to klidně zkusí), na pupínky jedině Pityol (kdo má malé děti nebo s nimi přichází do kontaktu, ví, že se s tím ti prckové mažou kvůli opruzeninám), na hojení čehokoli Infadolan a na hlavu dětský šampon (modrá Nivea - nikdy jsem po ničem neměla tak krásně nadýchaný vlasy a nedráždí mi ani pokožku hlavy). Úplně na přírodu nejsem a procházet sáhodlouhým procesem zvykání na přírodní suroviny se mi nechce, ale dávám si na sebe takový základ. Tenhle systém je zatím to nejlepší, na co jsem u svojí pleti přišla. :-) Jasně, mám sice sem tam ucpané póry stále, ale to je taky vlivem hormonů a pořád jsou na tom slečny i hůř, už mám v podstatě fajn pleť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HA, no vidíš, koukám, že jsi taky osvícená a smířená! =D hlavně, že Ti to vyhovuje.. Já Niveu mít na vlasy fakt nemůžu - hrozně se mi po ní cuchají a svědí mě po ní hlava, ale šíleně - nemůžu na ty butelky ani pohlédnout, aniž bych se nezačala drbat =D

      Tak Tob funguje minimalismus? Mně jednu dobu taky vyhovoval, ze začátku, ale pak toho bylo málo.. najednou jsem najela na opačný systém a ono to funguje! a ještě líp, než minimalistické pojetí předtím! ;) takže jsem zůstala u toho a je fakt, že až na pár hormonálních boulí se mi póry už skoro neucpávají, velice zajímavé.. =D

      Vymazat
    2. Takhle se škrábu po Dove šamponech. Já mám hodně hodně jemné i vlasy. Takže asi svou strukturou podobné právě dětským vláskům a sedí mi dětský šampon nějak celkově. :-) Jasně, trošku hůř se to češe (s čímž počítám od té doby, co jsem se začala vyhýbat silikonům o kterých jsem si ověřila, že mým vlasům se nelíbí), ale když je v zimě vážně ouvej a vlasy mi elektrizují, tak používám růžový Elséve ve spreji (kdysi mi to někdo nadělil v sadě se šamponem, ten jsem poslala dál, neseděl mi, ale sprej ráda mám).

      Je fakt, že krom genetiky a pak hormonů, se kterýma nehnu a který mají vliv na stav pleti, vlasů, jejich (ne)maštění, bude svou roli hrát počasí, roční období (zima a zkuste si žít v zatepleném paneláku, suchý vzduch vám dá poznat, zač je toho rozpraskané rty, suchá svědící pokožka hlavy a pálící zarudlé oči).

      Že budu mít miminkovsky dokonalou pleť a bujnou hřívu vlasů tudíž nečekám. Ale podobná péče založená na heslu "podle potřeby a momentální situace" mi fakt zabírá. Důslednost a pravidelnost na mě fungovala před pár lety, když jsem měla pubertální, tak patnácti až osmnáctiletou mastnou pleť. Věkem mi zcitlivěla, stala se normální, možná sušší (ale jak říkám, těžko odhadnout, co je přirozená vlastnost pleti a co je získané vlivem prostředí, ve kterém se pohybuju a pohybovat musím, jestli mě vysušuje spíš zimní přetopený interiér, co s tím nadělám). Taky citlivější, projevila se mi sluneční alergie, často reaguju zčervenáním na ostrá či teplá jídla, na změnu teplot. Byť i tohle z největší části přičítám genům, dílem po mamince citlivější kůže a dílem dál do rodiny něco od babičky, která má občasný pupínek ještě ve svých šedesáti. :-) Limity svojí pleti tudíž znám, nečekám zázraky, ale současný systém péče mi vyhovuje.

      A víra v "dělej si to, jak to tobě vyhovuje" je posilněna od té doby, co jsem radikálně změnila životní styl, zhubla a přitom se vykašlala na pilíře hlásající věty typu "kdo chce hubnout, musí snídat a jíst šestkrát denně". A mimochodem, ne, kvůli pleti jsem to nedělala, po změně životosprávy se cítím fit tak nějak celkově, zhubla jsem a s pletí to ani nehnulo. Tudíž jsem těmhle věcem nějak přestala definitivně věřit, jakože když něco vynecháte nebo přestanete jíst fuj nezdravé věci a naučíte se papat ovoce a zeleninku, zlepší se vám pleť. Fakt ani o kousek. :-)

      Vymazat
    3. =D krásné počtení.. =) ono jde asi fakt o to se stím vším prostě smířit. Snaha o nějaké zařazení do kosmetickým průmyslem stanovených typů a pak následné přizpůsobení péče, to je na nic. To pak můžeš dělat vše sebelíp podle daných rad, ale když na Tebe nesedí, tak se Ti to zkrátka dobře nikde neprojeví.. ;)

      Já mám takový zajímavý poznatek - všechny krémy, které jsme si později zamilovala a fungovaly byly až na druhý pokus. první seznámení s nimi bylo fatální s katastrofickými následky. Po čase, když jsme je jen letmo zkusila, sedly mi natolik, že už jsem je pak zařadila do běžné rutiny a byla to láska jako trám. Tohle se mi nikdy z běžnou a lékárenskou kosmetikou nestalo.. Asi podle přizpůsobení organismu na dané přírodní látky..

      A jak jsi teda zhubla, co jsi změnila, když nic podle běžných pouček typu, které jsi jmenovala? mně osobně na hubnutí nejvíc pomáhá štěstí - když jsem maximálně štastná a užívám si život, najednou zjistím, že jsme sama zhubla, prostě organismus se sám dostane do pohody a vyrovná se.

      Vymazat
    4. No, někdo tvrdí, že je to blbost, ale když jsem se pokoušela problematickou pleť léčit u kožní, tak mi říkala, že přechodný zhoršení je při použití přípravků normální. Snad se ta pleť opravdu čistí, když to pak začne fungovat? Já nejsem znalá ani biologie, ani medicíny a co se týče léčby pleti, tak málem každý dermatolog stejně říká něco jiného, tak těžko říct, co si o tomhle myslet. Jako samozřejmě, pokud se osypu na první dobrou po něčem, co nemá mít primární vliv na pupínky, třeba po make-upu, tak je na vyhození, to si na tvář dávat nechci. Pokud mě to má léčit, tak se to dost dobře nedá posuzovat po prvním týdnů a po prvotní reakci pleti. Chce tomu dát týdnů několik.

      Já se naučila daleko víc poslouchat svoje tělo. Nechceš snídat? Nesnídej. Nechceš jíst šestkrát denně? Nejez, dej si snídani, oběd, večeři. Máš už dost? Nech talíř i kdyby na něm zbyla dvě sousta. (To, jak nás babičky odmalinka učily dojídat je naprostý mor, protože jsme zvyklí s prominutím sežrat zcela neúměrné porce.) Měla jsem dneska svačinu, oběd a večeři nechci, protože nemám hlad? Taky v pořádku.
      Moje tělo si prostě přirozeně nastavilo kdy, kolik a čeho. A tím pádem mě nezradí ani v případě různých pamlsků. I v tomhle mu nechávám vůli a když mám chuť na něco nezdravého, klidně si to dám, protože vím, že mému tělu to naprosto přirozeně stačí občas a v rozumném množství a prostě mi nehrozí, že budu mít takovou strašnou chuť na sladké, že sním na posezení rodinné balení zmrzliny. Dneska mám chuť na řízek, ok, dám si ho. Vím, že mi to bude stačit a zítra dostanu chuť zase třeba na rýži nebo něco jiného odlehčeného. Tělo si samo řekne, z přemíry těžkých, nezdravých jídel bude totiž unavené, bez živin, s mizernou fyzičkou. Což nechce. Stačí ho "poslouchat". Ví, kdy má chuť na zeleninu, kdy na rýži a kdy na smažák (ano i ten si příležitostně dám, je to strašná gastronomická prasečina, ale když si ho dám ve chvíli, kdy na něj mám opravdu chuť, děsně si to užiju a pak už ho zase půl roku mít nepotřebuju). :-)

      Určitě to souvisí s psychikou, mně nepomáhá se na sebe vytočit a říct, že už teda od pondělí jako fakt začínám, protože to není možný. Ultimáta na mě nefungují. Potřebuju být v pohodě a hlavně to chce sebejistotu, protože jakmile má člověk pocit, že se mu všechno hroutí pod rukama a nic se mu nedaří, tak ani nezhubne. Hubnutí se musí, podle mého tedy, právě uchopit tím stylem, že já jsem ten, kdo to drží v rukou, kdo má tu moc to dát. Já nejsem otrokem toho, že abych zhubla, tak do konce života musím chroupat mrkev. Jinak, ano, ve stresu hubnu, ale to je tím, že se mi stáhne žaludek a nedokážu nic pozřít, což není zrovna zdravý způsob, jak ztratit přebytečná kila. :-)

      Vymazat
    5. S tím souhlasím -ale u sebe už například poznám, kdy se jedná o reakci špatnou a kdy se jendá pouze o zhoršení symptomů kvůli léčbě. Pokud chci vyléčit - vyčistit pleť od pupínků, většinou se dá předpokládat, že jich vyleze na povrch mnohem víc. To se chvilku s MMu přestojí a po týdnu už je to zase v klidu. bohužel, když se do 5 minut od namazání krémem osypu vyrážkou, tak je to pro mě známka špatné reakce a přípravek letí. To samé, když mě po několika hodinách (většinou pravidelně kolem poledního) začne obličej pálit.. To už jen vím, že sice špatný nebude, ale mně prostě nesedl. neboj, kvůli tomu bych produkty jen tak nezatracovala. =)

      S tím smažákem to znám!! Normálně ho nemůžu ani vidět, ale občas přijde chuť na takovéto "prasácké" hospodské jídlo a to pak sním i hranolky (které teda normálně nevezmu do úst =D Joo, ty chutě... já to mám ještě nastavené tak, že když nevyvíjím dostatečnou fyzickou aktivitu, tělo prostě nemá hlad a někdy ani na nic chuť a pak přežívám třeba celý klidný den jen o jednom jídle a tekutinách..

      když to tak čtu celé, včetně posledního odstavce, myslím, že máme na styl života a pochopení organismu i chápání kosmetických vlivů stejný názor =)

      Vymazat
    6. No, ono je jednodušší se nechat vést někým a masírovat se reklamou a radami různých zaručených odborníků (co by jinak umřeli hlady nebo by museli dělat něco jiného, kdyby to každý dělal, jako my). Já si myslím, že každý se zná nejlépe a nejlépe zná reakce svého těla, tak ať si to prostě dělá, jak vyhovuje jemu. Jenže je to trošku náročnější se pozorovat a své tělo poslouchat než to prostě bezmyšlenkovitě dělat, protože se to tak má, někdo to řekl. A taky uznávám, že žijeme ve zmatku a rychlosti a tak si myslíme, že se z toho sami nevymotáme a někdo nám musí dát nějaký zaručený návod, jak žít a všechno nalinkovat a říct, kudy na to. Nechat si poradit, pokud opravdu nevím, tak ano, proč ne. Ale ne brát to jako dogma. Spíš první krok udělat s pomocí a nečekat, že mě někdo za ruku dovede až do cíle.

      Vymazat
  13. Jó, ignorovat, to se mi taky osvědčilo.. někdy jsem přílišným přepečováváním dosáhla mastného ksichtu se šupinama.. nádhera :o) teď večer Biofázuju, jako třetí sérum dávám túji, původně koupenou na celulitidu, ale kdo by se s tím studivým mazal, zvlášť teď, když má ten boží citronový olej (díky eM!) a co s tou velkou flaškou, žejo.. na obličeji to pár vteřin štípe, ale pak se to uklidní a nese to lepší výsledky, než šalvěj.. kupodivu :o) nakonec to těsně před spaním přemáznu Miracleanem (ať žije chemie) a pokud někoho zajímá, kde je teda to ignorování, když si večer namatlu na obličej čtyři věci, tak ráno. Ráno si obličej umyju jen vodou, nemažu se ničím a dám MMU. Teda teď experimentuju s bází od Alverde.. ale jinak už nic, fakt :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HA! ty jsi teda úkaz!! =D no krásné lubovůstky máš vymyšlené!! Ta ranní (ne(péče je super =)

      A ta túje, to je normálně biofází sérum? Jde to dát na pleť? když píšeš, že je na celulitidu.. =D

      A jaký máš MMU,že pod to nepotřebuješ krém? Já mám pod něj hrozně ráda právě něco hutného..

      Vymazat
    2. Túje je biofází sérum, má odvodňovat a detoxikovat. Vzhledem k ranním pytlům pod očima (ať žije zdravý životní styl) jsem usoudila, že to zkusím :o) funguje :o)
      MMU mám Lily, známý to sušič, čili něco pro mě. Hutnou mastnotu vyrábí můj obličej sám, mazati netřeba :o) aspoň ušetřím..

      Vymazat
    3. a už jsi třeba zkoušela jen tak ze srandy samozřejmě, zkusit ráno mazat naopak něčím hydratačním? Třeba pár dní? Mně se jednu dobu hrozně mastila pleť a na nějakém screeningu mi naopak přišly na to, že mastná není, že je dehydratovaná a právě proto se tak mastí v obraně a ono mi to do 3 týdnů pomohlo..

      Vymazat
    4. No, já věřím, že mám pleť dehydrovanou (počasí, klimatizace..), ale nemůžu přijít na to, čím ji hydratovat.. Nesmí v tom být silikony, jinak pupencuju.., zkoušela jsem nějaký nemastný fluid Alverde, růžovou vodu, nějaký lehký gel, ale výsledky mě nepřesvědčily. Stále hledám.. Poradíš, prosím? :o)

      Vymazat
    5. Tak o tom krému napíšu - neucpává a je skvělý, vlastně si budeš moct vybrat, budou dva články - na podzimní péči a na zimní krém ;) jenv ydrž, dávám to dohromady, ale bude to stát za to. Na tu hydrataci aztím doporučím sérum Bazalka, mně opravdu dost pomohlo. Nebo můžeš zkusti to Hyaluronové sérum od NT, jak o něm psala eM, normálně ráno pod krém a večer klidně taky..

      Jo a teď jsem tu naši konverzaci přelouskala celou znovu, takže jen dodám, ten krém na recenzi, co sem frknu se Ti asi vážně šikne ;)

      Vymazat
    6. Děkuju, jsi zlatá, těším se!! :o)))

      Vymazat
  14. jojo, to vrzání znám.. Ale to bude podle mě tou chemkou - barvou.. Já jsem měla cca před rokem jednu chvilku naprosto přírodní netknuté vlasy (doba, kdy mi akorát odrostly barvené a narostly moje) a po melírech na v kadeřnictví se mi vlasy na čas úpkně zbláznily a "zelené" šampony mi začaly taky dělat tento bordel na hlavě.. Kdybys mázla na vlásky hennu a používala jen přírodku, tak bys koukala, jak rychle by se vlasy přizpůsobily novému režimu ;) =D (já taky koukala - barvila jsem si je toiž od 14ti až do 25 =D)

    no, ono si to chce sesumírovat.. koukej, zkus si odpovědět na tyto otázky:
    Kdy jsem vysadila HA? Bylo to hend po tom už v takovémto stavu? Souvisí to s tím vůbec?
    kdyby to byla bouřlivá reakcee na biofázi, tak by po pár dnech přišlo zase zklidnění, většinou ty vrcholy bouřlivých reakcí bývají maximálně týden dva dlouhé..
    Určitě nezkoušej najednou nový čistící gel, nový krém, novou Biofázi a olej =D Takhle na to nikdy nepřijdeš. V takových situacích se vracím na začátek. Vysadím naprosto všechno kromě běžné pro mě nereaktivní péče.. pokud nastane zklidnění, bude to nějaký z těch nových přírpavků. Teď jen zjistit, který.. postupně přidávej vždy po jednom novém výronku do péče a dej mu aspoň týden dva, aby se plně projevil (pokud to ovšemnebude alergická reakce okamžitá ;) -tu poznáš od běžného zhoršení stavu vlivem léčby například na fotkách v posledním čláánku o enzymáku od Ryoru ;) ). Když Ti produkt sedne, přidej další a zas zkoušej a používej.. Takhle po čase narazíš na to, čím to je.. ;)

    A teď jdu na Tvůj mail ; )

    jinak, co vlastně teĎ používáš za péči a jaký máš typ pleti?

    OdpovědětVymazat
  15. Naopak, henna krásně jemné vlasy obalí a zpevní a ve výsledku budou zdravé a hezké ;)
    No, ten Weleda mandlový je na mě i v lehčím provedení docela dost hutný - ucpává mi póry.. možná bych přes ten olej ještě dala něco lehkého - ty šupinky znamenají, že Ti to fakt nestačí. Počkej až sepíšu, co si plácám se s míšenou pletí na obličej pod MMU já! To padneš! =D
    Jo a nechci do toho kecat, ale.. jaké máš reakce na Hadka? já jsem ta jeho ksichtová mazadla nesla docela blbě, než mi došlo, že je to jimi.. =/

    OdpovědětVymazat
  16. Anooo, bude, jak tak koukám, od článku "Co na sebe všechno napatlám" už se hodně změnilo, takže to chce aktualizovat data =D

    OdpovědětVymazat
  17. Ach, to neboj, zas tak žhavý to pro peněženku určitě nebude =D teda, aspoň pro tu mou - jsou to všechno nákupy z léta, kterým jsem neodolala,a le přišel na ně čas i počasí až teď =)
    Ty Pai vzorky dooručuju. Posílají to z Německa zdarma, cena celková je fakt jen 6€ a mně to vyšlo na 164,- ten nový kurz mě zabije! Klika je, že na FU, LF a HQhair si můžeš nastavit platbu v Ł, která má pro nás teda o hodně výhodnější kurz než momentálně €.

    Já Ti tam nabalím ochutnávku mé podzimní péče, jo? Ber to jako Vánoční Mitsuuko box ;)

    s tím Hadkem.. já nevím, mně jak něco smrdí, taak jsem na to vysazená a nebude mi to fungovat už psychicky, i kdyby to byl hotový zázrak =D

    OdpovědětVymazat
  18. Holky, já vám tu taky něco řeknu. Předloni mě chytla přírodní kosmetika. Vyzkoušela jsem saloos, Karla hádka i Nobilis. Líbily se mi hlavně obličejové oleje.
    Tak a teď co se stalo - vždy jsem měla mírné akné - mírné, semtam pupínek, v T- zoně černé tečky. Po těch olejích se mi zanesly póry a udělao těžké cystycké akné. Třičtvrtě roku jsem to léčila u kožaře, naštěstí se to podařilo zastavit. Bylo to opravdu zanesením porů, protože se mi udělaly opravdu veliké černé puntizny, které jsem nikdy předtím neměla. No,... taky zkušenost. Nyní používám ziaju a ryor a jsem spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jojo, tuhle rekaci znám. Já jsem se proti tomu ale jala bojovat zase přírodkou, jen jsem teda musela hodně hledat. Co se týče Saloosu a Hadka, pak se vůbec nedivím, mně například Hadkovy krémy, séra a oleje dělaly takovou neplechu, že mě po ní pleť i pálila - normálně přes den - a dělala taky nepěkné věci. Nobilis je takový o ničem - co se týče krémů "neurazí, nenadchnou".. Jde o to, jestli to člověk vydrží, nebo skončí u té kožařky na ATB nebo kortikoidech - to už je v podstatě vnější chemický zásah do pleti a ta kožní bariéra se tak poruší. To už nejde normální přírodní cestou odbourat, zase jen chemkou. Vidíš a zrovna jsi jmenovala jednu ze značek, která mi dělá přesně stejnou neplechu - nepěkné podkožní bolavé boule, které se nehojí a bolí od nich celý obličej. Co jsem koukala na složení produktů Ziaja, je to hodně podobné jako Ryor, takže nemám žádné iluze o tom, co by mi to udělalo na obličeji..
      Možná to chtělo pátrat déle, nebo zkusit jinou kosmetiku.. Ona ta přírodka holt má své mouchy a ne každému napoprvé sedne.. ale nějaká Ti sednout musí, věř tomu ;) já si vybrala ji i za cenu toho dlouhého pátrání, zdálo se mi to lepší než cpát do pleti to, co cpou do Ryor a Ziaja krémů.. =/

      Vymazat
  19. Já to všechno vychytala poměrně nedávno, ačkoliv přírodu používám už dva roky. Zjistila jsem, že na vlasy to prostě nepůjde. Mám pocit, že je mojim vláskům asi uplně jedno, jestli použiju přírodní nebo chemický šampon, ale jakmile používám delší dobu přírodní, dělá se mi na čele neustále krupička a kromě toho mi časem začnou padat moc vlasy a stanou se nerozčesatelnými. Ono se furt říká vydržet – jo, já vydržela několik měsíců a za tu dobu jsem měla vlasů polovinu, byly jako sláma a bůhví proč zesvětlaly. Zjistila jsem, že nejvíc mi vyhovuje šampon Cien z Lidlu, uplně obyčejná levná chemka, ale fakt funguje skvěle. A nebo ještě dětský šampon Nivea :). Dr. Hauschka byla u mě taky docela katastrofa, ačkoliv jsem používala růžový krém, tak jsem měla obličej vždy hrozně vysušený a všude jsem se loupala. V podstatě teď už můžu používat většinou hlavně oleje (hodně mi pasuje růžový Alverde, podle mě mnohem lepší než Saloos, i když Saloos taky můžu), pak pleťovka celkově klidně Alverde (řada s růží nebo heřmánkem, jinak mám pleť ucpanou a hnusnou po těch jiných řadách) a hodně moc vyhovuje i Weleda :). Zkoušela jsem i jiné značky ale vesměs podobná zkušenost, jakou máš i ty. Podle mě nemusí být člověk moc radikální a používat striktně jen přírodu, ale je důležitá rovnováha a přesně jak píšeš si musí člověk najít přesně to co mu pasuje :). Já třeba paradoxně hodně dobře snáším i modrou Niveu a podle mě není na zklidnění rozdrážděné pleti nic lepšího, i když je to jen chemka a podle složení brutálně komedogenní, mně zrovna póry vůbec neucpává :D. A když mám na obličeji nějakou neplechu s nepovedenéo přírodního experimentu, tak všechno vysadím, používám chvilku jen tu modrou Niveu a pleť se mi krásně spraví a vyčistí a pak můžu normálně zase nasadit osvědčené značky přírodní kosmetiky jakoby nic a uplně v pohodě a pleť je zase pěkná :). Takže modrá Nivea má u mě místo vždycky v poličce s věcmi "první pomoci".

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...