pondělí 25. listopadu 2013

Pasty na zuby SUPIRIVICKY a SUMUDU | Ajurvédské každodenní potěšení



Fakt vás nechci zahlcovat tou ajurvédou, ale já si nemůžu pomoct. Nejenže je cenově dobře dostupná, voňavá, velice nezvyklá, ale navíc opravdu funguje. Tímto článkem tedy pokračujeme v mém ajurvédském běsnění. Dnes vám představuji super pasty na zoubky -  Supirivicky a Sumudu - mé nepostradatelné každodenní pomocníky (-ce?). Věděly jste, že pasta na zuby může být zcela přírodní, bělící a navíc i chuťově dobrá?

Jedná se o duo zcela přírodních úžasných pastiček. Dá se sice používat každá zvlášť samostatně, ale je léty používání potvrzeno a doporučeno (i samotnými výrobci), že je nejlepší mít obě a používat jednu na ranní a jednu na noční očistu kelcňáků. Já jsem si koupila po přečtení mnoha recenzí a názorů obě najednou. Naštěstí! Jinak bych hned následující den platila další poštovné za objednávku druhé pasty, páč by mi nedalo tu "zaručenou" kombinaci nevyzkoušet na vlastní zuby. Navíc bych se ochudila o tu výbornou skořicovou chuť večerní Sumudu (znáte žvýkačky Big Red?).

Jak duo funguje? Supirivicky je totiž bělící zázrak, kterým když si po ránu vyčistíte zubiska, zůstanou hladká a lesklá po celý den až do večera a dávám ruku do ohně za to, že se vám nebude přes den usazovat nikde žádný plak ani neřád z jídla a pití (vyzkoušeno). Sumudu je oproti tomu večerní pastička spíše pečující a hojící, napomáhá regeneraci dásní a pořádnému vyčištění našich hubiček. Pocit vyčištěných zubů vám přetrvá až do rána a několikrát jsem si musela čisti zuby v práci, protože jsem z domu odešla s pocitem vyčištěních zubů, ale ještě z večerního čištění!



Vůně a barva
Obě pastičky voní skvěle. Bělící Supirivicky voní víc svěže po mátě a Sumudu zase po skořici. Je pravda, že pasty mohou mít trochu netradiční barvu a vzhled. Supirivicky vypadá jak šedé blátíčko s kousky tmavých lístečků a Sumudu je zase lehce béžová (zřejmě po skořici?). Ale po prvním ochutnání vám v hlavě všechny otázky typu "jak asi to bláto chutná" ustanou.


Vzhled
Co se týče balení, tak krabičky jsou fajn, ale pokud milujete nějaké speciální dávkovače (například stojací tuby s pumpičkou, nebo ztenčenou hubičkou), nebo moderní barvy, tady si asi na své nepřijdete. Pasty jsou v klasické měkké plastové tubě s umělohmotnými fórovými vršky, které však plní funkci zavírání, což by mělo stačit. Jinak, já jsem za jejich minimalistický vzhled docela ráda, na umyvadle působí nezvykle a hezky.




 Pasty jsou o obsahu 75 ml, což je myslím o 1/4 menší, než běžně prodávané (100ml), ale zase působí na umývadle roztomileji (zvlášť, když se tam mají vejít obě). Jo a jak jste si všimly, Supirivicky je celá žlutá a Sumudu zase bílá. Nevím, jestli to byl záměr, ale mně tohle rozlišení funguje jako mnemotechnická pomůcka (žlutá Supirivicky na ráno, jako východ Slunce), abych ráno nesáhla omylem po té večerní a opačně.


Chuť
Tady asi budete hodně zvědavé, že? No, tak dámy, z toho jsem si sedla na zadek i já! Ony jsou obě hrozně dobré!! Vůbec nechutnají jako většina přírodní past - jsou buď hnusně slané, nebo divně bylinkové. Tyto jsou obě skvělé - Supirivicky svěží ostřejší mátová a Sumudu lehce pálivá skořicová.



Pěna
Ha! Další otázka, která vám hned proběhla hlavičkami, že? Mně teda jo, když jsem ji zkoušela poprvé. Tak vězte, že stačí opravdu maličkaté množství (to na fotkách je opravdu jen ukázková dávka, ale na zuby stačí zhruba 1/3) a pěna se vytvoří až neskutečná. Nevím, čím to je, ve složení mi nic jako pěnidlo nepřijde, ale nechávám koňovi a užívám si to.

Složení
Kvůli vám jsem opravdu nazkoumala celé složení. Vypisovat vám sem jednotlivé názvy keříčků, ovocných plodů, stromečků a lístečků, které jsou do past přidány se mi však opravdu nechce. Tak si z toho můžete udělat hru, kdo dřív zjistí české názvy všech ingrediencí. Já vám uvedu jen ty nejdůležitější a nejpočetněji ve složení zastoupené.


Nahoře Supirivicky, dole Sumudu


Základ je u obou past stejný, každá obsahuje Calcium Carbonate, Sorbitol, Glycerine a vodu. Calcium Carbonate (uhličitan vápenatý) je moc príma - váže kyselinu chlorovodíkovou v žaludku, chrání žaludeční sliznici a tím mírní pálení žáhy a pocity nadutosti (neznamená to však, že když se přejíte, půjdete vycucnout celou tubu na ex).

Sorbitol je už jiný oriešok - jedná se o alkoholický cukr obsažený zejména v ovoci jako jsou jablka a hrušky. Je hojně využíván jako náhradní sladidlo pro diabetiky (v organismu se přeměňuje ve fruktózu). Potud dobrý. Horší je jeho označení E420, které vám dále napoví, že se jedná o docela sporné éčko, které může působit nadýmání a neplechy v žaludku. V kosmetice se používá jako zahušťovadlo a smáčedlo. no, vidím to tak, že je ve složení pastiček víc prospěšného vápníku, takže všechny ty negativní účinky stačí levou zadní potlačit. Navíc ho tam asi moc nebude - pasty sladké spíš nejsou. Glycerine a vodu netřeba představovat.

Sumudu obsahuje jen pár složek: základní koktejlík viz výše + skořicový, eukalyptový a hřebíčkový olej, vše dovršeno lékořicí (najdete na obrázku přímo na pastě).
Supirivicky je oproti tomu přírodními složkami doslova nabitá: k základnímu koktejlíku přimíchali třeba Pepřovník černý (Piper Nigrum), Amlu (pamatujete na indický angrešt v prášku jako masku na vlasy z tohoto článku?), Hřebíčkovec kmínový, Tamarind malabarský (Garcinia cambogia) a další.


Tady obráceně (zkouším vaši pozornost): nahoře Sumudu, dole Supirivicky

Co pasty dokážou
Sumudu je tvořena převážně z bylinných olejů, které zmírňují přecitlivělost zubů (hřebíčkový olej) a chrání a zpevňují dásně. Působí preventivně proti otokům a krvácení dásní a zubním kazům. Docela silný bojovník i proti aftům a bakteriím běžně se nacházejícím v pusinkách. Pozor, prý se jedná o naprostý zázrak proti paradentóze!


Supirivicky vám zase přes den ochrání zubní sklovinu proti všem zákeřným bakteriím a pochutinám, pomáhá regenerovat dásně a udrží zoubky krásně bílé. Jako fakt!


Po obou pastách zůstává v puse velice příjemný pocit čistoty, zuby netrnou, nedrhne vám patro, ani dásně, nebo se vám nesvraští rty (to mi dělají hodně ty bělící sh***y).


Cena
HA! A tohle je další superlativ, který na vás vychrlím. Jestli jste si někdy kupovaly přírodní pastu (kolem 100 - 150,- Kč), nebo nějakou bělící (v drogerkách kolem stovky - hnus!, v Profimedu kolem 250,- Kč - nic moc a já měla dokonce jednu z USA za 500,- a stála úplně za h***o), víte, jak může být spolehnutí se na známé značky (Rembrandt, Marvis..) ošidné - zvlášť složení se SLS a tunami fluoridu (fluor/fluorid - víte, co myslím) mě teda dostalo, páč mi nedělá vůbec dobře. Každá vás vyjde na 88,- Kč a seženete je třeba zde.


Shrnutí
Skvělá chuť, perfektní pěna, příjemný pocit svěžesti, který trvá přes celou noc i den, prímové složení, neuvěřitelná cena. Jako bonus si připočítejte o 1-2 stupně bělejší zuby (ano, je to tak, bohužel nemám fotku "před", ale poznám to i na čistých zubech ve špatně dostupných místech zezadu, které tmavly vlivem barviv od čajů, vína, občasných cigaret apod.), naprosté vymizení pupínků a boláčků v oblasti úst a potlačení citlivosti zubů natolik, že můžu kousat led, nebo pít horký svařák a nic přitom nebolí. A protože mi je po jednom ochutnání začal brát i O., který na "tohle" jinak nedá, můžete to brát jako důkaz, že jsou vážně skvělé. Od té doby totiž odmítá používat jiné.



Taky vás dostává kosmetická ajurvéda? =D





P.S.: Jedná se o produkty společnosti Siddhalepa ze Srí Lanky. Jejich výrobky jsou skvělé a v následujících dnech se tu objeví jejich pleťový krém i zázračný šampuk na vlasy..


Edit: Jak už to tak bývá, čas vše mění a bohužel tomuto pravidlo jdou i naproti sami v Siddhalepě. Nemám naprosto žádné tušení, proč změnili složení. Základní složky zůstaly stejné, o to větší je to pro mě překvapení, když jsem poslední rok začala na pastách objevovat na předních místech ve složení sulfáty. Proboha, na co?? Pasty pěnily výborně i bez nich. To se chtěly přiblížit kolem panujícímu trendu, nebo co? Vždyť na nic jiného tam sulfát není, žádnou jinou přidanou hodnotu nemá. 

No nic, nebudu se v tom frfňat. Pro ty, které si čtou článek poprvé nyní jen dodám, že pasty i po více než roce používání (konstantního), se ukázaly jako skvělé. I přes v komentářích dosti diskutované absenci fluoridu, nemám zvýšenou kazivost zubů, zuby jsou opravdu světlé a na závislého pijáka černých čajů až nezvykle bílé, což kvitoval i můj zubař. Stále doporučuju jako nejlepší pasty, se kterými jsem se kdy setkala.





90 komentářů:

  1. Tyjo já si tě asi budu muset odebrat z news feedu. Po každym článku mi přibejvá na nákupní list další položka:D Zní to skvěle a 100% vyzkouším! Zrovna žvejkám kartáček s Lush tabletkou, vzhledem k tomu, že mi jich zbývá pramálo, mám aspoň důvod objednat ajurvédu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak chutnají Ty Lushácké? Já už si je několikrt chtěla koupit, ale nějak mi to nedalo - mají moc příchutí a ne na všechny byly pochvalné recenze..
      Haha, tak to už se těším, až o něčem tady odtud budeš psát ;)

      Vymazat
    2. Hele mám vyzkoušenou variantu Sparkle a Atomic, se Sparkle bych si čistila zuby od rána do večera, jak mi chutnají! Atomic jsou taky v pohodě, ale na Sparkle to prostě nemá... Vyzkoušej, už pro tu srandu rozkousávání tabletek to stojí za to:D

      Vymazat
    3. Tak dobře, napíšu Ježíškovi ;)

      Vymazat
  2. Ja jsem jima taky desne nadsena :). Sice to blaticko v tom umyvadle... :D. Ale dobre chutnaj, cistej a vonej :). A pocit cistoty mam dlouho. Beleni zatim nepotvrdim, na to je pouzivam kratce. Kazdopadne je zeru :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chacháá, takže jsi jim taky propadla? nno já byla zvědavá, co na ně řeknš.. Klárka je má ještě pořád u mě, vidím, že to asi dostane jako dárek k Vánocům =D
      No, ono to tak hezky napění, že mně pak žádné blátíčko do umývadla už nejde a plivu jen bílou pěnu.. čistím přes tři minuty a je pravda, že pak mám pěny plnou "hubu" =D

      Vymazat
  3. Mitsuuko, ty dokážeš každý pochvalný článek napsat tak, abys zblbla stovky lidí, takový dar má málokdo. Počítám, kdy si na základě tvé recenze koupím kondicionér, který nepoužívám (protože mám zdravé krátké vlasy). :D
    Ale zas bych z těch past nedělala něco, co nejsou... Sama od pasty požaduju jen to, aby měla fajn složení (konkrétně bez SLS), moc nepěnila (z pusy plné pěny totiž pěním já :-)) a měla příjemnou chuť. Jediný faktor, proč si pořídit zrovna tuhle, je pro mě tudíž ta skořicová chuť, tu totiž miluju. :-) Jinak myslím, že hodnotit obsažené látky, co mohou dělat v žaludku, je už přehnané - mohou se tam dostat ve fakt extrémně malé koncentraci, kdy nebudou mít pražádný účinek, tudíž bych se třeba sorbitolu fakt nebála. Pasty se SLS mi taky dělají neplechu (konkrétně afty), ale všechny jiné, co jsem zatím vyzkoušela, byly ok. Právě teď používám dětskou sadu past (respetkive pastiček) se 7 příchutěmi - např. třešňová, hrušková, vanilková apod. Co se týče dalšího složení, hřebíčkový olej je opravdu fajn věc, ale často vyvolává alergie. Těm bělicím účinkům osobně nevěřím, ale pokud jsi je zaznamenala, je to jen dobře. :-) Ajurvédské příprvaky jsou obecně zázračné, tak proč by neexistovalo i přírodní bělidlo zubů (já jsem v tohmle teda skeptik, ale proč ne)? Jinak, kdyby mi všechny pasty způsobovaly tolik problémů, tak radši nepoužívám žádnou. Omlouvám se za takový román, ale nedalo mi to. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, budu t brát jako poklonu, takže za ni moc děkuju ;)

      Neboj, do kondicionéru Tě umlouvat nebudu, jsme na to s vláskama teda asi podobně, takže ho taky moc nepotřebuju a třeba ta Amla jako maska na vlasy mi zcela stačí =)
      No vidíš a zrovna poprvé jsem rozebírala složení,a by se nabažily i ty, které prahnou po rozebrání každého detailu a hned to slíznu =D no, rozhodně jsme to nemyslela tak, že Calcium působí jako lék a Sorbitol jako jed, spíš jako vtipné srovnání toho, ať se ortodoxní přírodomilky nebojí Sorbitolu jako éčka, protože je vykoupeno stejnou měrou látek dobrých ve složení.. takže tak.. žádnou cehmii v tom nehledejme..
      Navíc, já vím, že jsou to jenom pasty, ale chemické mi už nechutnají - žádné, ani mi nedělají dobře, bělící nesnesu, vždycky mě po nich rozbolely zuby a léčila jsem to další měsíc a žádné uspokojivě bělící jsem nenašla. Vtipné je, že jsem jednu dobu používala jen Hadkuv zubní čistící olej a po cca měsíci koukám, že mi zuby zašedly, ale opravdu hodně viditelně - vypadalo to jako kazy. Čistila jsem to pak hodně dlouho, než se to vrátilo do normálu. A jsem ráda, že jsem arazila na tyto - ralitvně levné a skvělé ve všech směrech. Takžeeee.. jsou to sice jenom pasty, ale (až se to skoro bojím vyslovit) koksmetika je zase jen kosmetika a jídlo je jen jídlo, too už by pak na světě nebylo žádné radosti =)

      Vymazat
    2. Ber to ajko poklonu, jinak to ani enbylo myšleno! :-)
      Já mám naopak tvé pitvací postřehy o složení kosmetiky moc ráda, ale tady mi to přišlo už trochu moc.:D Jinak chápu, s chutí některých past mám taky problém a nepoužívala bych je už kvůli tomu.
      Tyjo, ten Hádkův olej mám doma taky! Ale naštěstí jen ve vzorku. Ještěže jsem se nedokopala ho zatím objednat, díky.

      Vymazat
    3. No, do velkého asi fakt nechoď, používala jsme ho docela dlouho a fakt jsem nechápala, jak o něm můžou kolovat ještě nadšené recenze, že prý bělí zuby! nojo, co nezkusíš, nezjistíš =)

      Vymazat
  4. Téda, musím přiznat, že jsem ten článek nejdřív nechtěla ani otevírat. Říkala jsem si, že Elmex za nic nevyměním, tak proč bych si četla i o jiných pastách na zuby. Ale po tvém článku tyhle dvě určitě zkusím. A to hlavně kvůli té zmínce o aftech. Mám teď jeden úplně obří. Takže jestli by mohlo něco na afty pomoct, tak na to slyším. Dík za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na afty občas taky trpím, hlavně při stresu, nebo oslabené imunitě a můžu říct, že tohle funguje jako výborná prevence - ještě jsem s těmito pastami žádný neměla =) Pokud miluješ Elmex, tak třeba pořídit jen jednu z nich, tu "aftovou" a koza se tak nažere a vlk zůstane celý ;) =D

      Vymazat
  5. Moc díky za takový článek. Mám (mimojiné) po operaci žaludku a bylo mi doporučeno baštit uhličitan, tak jim na kontrole vytřu zrak, že si s ním i čistím zuby. Ještě mě tedy nalákala chuť (jo Big Red to je moje láska), doteď jsme to měla tak pade na pade - Kiss My Face nebo Korres pasty dobrý, ale třeba pasty Jason jsou humus všech humusů. Jo a afty mi taky říkaj často pane, to by mohlo zabrat. Teď ještě to blátíčko obhájit doma u těch mých skeptiků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdo miluje skořici, tak u SUmudu není co řešit, stačí mu dát čichnout ;) blátíčko je jen ta ranní, takže třeba ještě v polospánku by to projít mohlo =D a když bude nejhůř.. já to udělala tak, že jsem si v klidu používala tyhle pastičky a nechala jsem tam i ležet nějakou Vademekáckou.. O. si furt čistil zuby touto a pak jednou přišel za mnou, že musí vyzkoušet ty moje, když se od té doby odmítám dotknout těch drogerkových (aby ne, drogerkovou Big Redku jsem ještě nepotkala a Marviskám nevěřím, byť by mě třeba ta jejich lékořicová moc lákala). No a bylo, od té doby, co je jednou ochutnal, už mi je bere a koukám, že Vademecum netknuté a moje zlaté pastičky nějaké pomačkané =D

      Vymazat
  6. Fakt to na ty přecitlivělé zuby funguje? (Bez zelené Elmex nedám ránu, nemůžu.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jo a já mám zuby hodně citlivé. Elmex jsem neměla, ale musela jsem po jedné krizovce, kdy jsem si úplně narušila zoubky tou bělící Colgate One! (ta červená, snad se tak jmenuje), jsem musela léčit Sensodyne Sensitive to byl teprve humusííček - ona byla slaná, nepěnila a vůbec nevoněla, ani pak z pusy, no hnus, bylo to spíš za trest =( Tyhle mi moc vyhovují.

      Vymazat
    2. No, to je známý fakt, jakékoli bělení mechanicky poškozuje sklovini. Senzodyne jsem si koupila jednou, ale Elmex mi přijde lepší. Radila mi to i zubařka, když tam jdu, dává mi na zuby Elmex gel. Na chuť moc nekoukám, standardní pasta, taková jemně sladkomentolová, voní, pění, normální. I kdyby to byl hnus, asi bych to přežila, protože mi alespoň přestaly trnout zuby po sladkém. :-) (

      Vymazat
    3. Jóó, to znám, je hrozný pocit, zakousnout se do čokolády a v tu chvíli si za to málem nafackovat a svíjet se bolestí - tak jsme to měla já po těch bělících pokusech =/

      Vymazat
    4. Já to mám právě bez těhle speciálních past pořád. Jinak mi nedělá dobře studené, nemůžu kousnout do zmrzliny, protože bych bolestí zešílela, problém mi dělají i potraviny čerstvě vytažené z ledničky. I zelená Elmexka je na přecitlivělost na studené bohužel krátká, čokoládu už si můžu dát bez problémů (i mléčnou). :-)

      Vymazat
    5. ha!to já sice taky,ale levná mléčná s velkým obsahem cukru mě stejně trochu pobolívá.. hořká je lepší.Ale už můžu ledové.. Já bych to asi být Tebou zkusila. Při nejhorším utratíš "jen" 170 kaček a ty můžeš vždycky někomu dát jako dárek ;) bylo by fajn, kdyby Ti fungovaly stejně jako mně..

      Vymazat
    6. Levné čokolády nejím ne kvůli tomu, že by mě bolely zuby, ale mně ani nechutnají. :-D Mám otestováno na Milce, není to špatná čokoláda složením, ale je fakt dost sladká a to je v pohodě. :-) Ještě přemýšlím prubnout novou fialovou Elmexku, něco na ochranu přímo skloviny, já mám špatnou tu, odhalené krčky nemám... Do bělících pokusů se nepouštím radši vůbec, smutním teda, že nemůžu, ale mám se ráda, zdraví je mi přednější než paráda. :-)

      Vymazat
    7. No, tak to jmse dvě. Já fakt zkoušela na bělení od těch drogerkových, na kterých jsme začínala a zjistia, že je to fakt peklo, tak po ty nedjražší přímo od zubařů.. ale.. samá marnost, já na bělení nejsem. Proto mě potěšila tahle.. nebělí doslova,ale vypořádá se s přirozeným zabarvením (tvl! teď jsem s klidem napsala "s přirozením"!! =D) a je dost silná proti plaku.. a zuby mě po ní naštěstí ani nebolí, ani netrnou a zatím se teda ani nekazí.. =D

      Vymazat
    8. Milky jsou peklo, taky je nemůžu. Navíc, už jsem si zvykla do čokolád nekousat, ale jen je cucám a takhle zvládnu i nutellu na toastu, ale musím nakusovat hodně opatrně a pak jen cumlat =D ale třeba taková mléčná LINDT - to je hrozný, v tu chvíli, když fakt zapomenu a neodolám, mám chuť mlátit hlavou o zeď - bolí to jak sviňa. Zlatá hořká, ta je v cajku

      Vymazat
    9. Malá technická: bělení sklovinu nepoškozuje, ale hodně zvyšuje citlivost zubů... Jinak na citlivé zuby se nejčastěji doporučuje pasta Sensodyne pronamel, ale netuším, jak je na tom se složením (SLS tuším nemá). A ten Elmex gel, který tu zmiňujete, je taky super. :-)
      Jo a Milku bych mohla jíst pořád, hlavně mléčnou nebo oříškovou! :-) Já nikdy takové bolesti neměla, ale zrovna předevčírem jsem kousla do lentilky, a pak se minutu proklínala, jak to bolelo.

      Vymazat
    10. No tak vidíš, my Milka prokletí a ty Lentilkové =D nojo, naštěstí mi čokoláda ani moc nechutná, takže to není zas takový problém. A po bonbonech, které jsou cukrem narvané mě zuby paradoxně nebolí =D

      Vymazat
  7. Néééé.. zrovna jsem tam udělala objednávku, a to jsem se na ty pasty dívala, pak jsem si řekla, že to kašlu, že paradontax je ok, ale teď, po Tvé recenzi? no zkusím je umluvit, ať mi objednávku spojí, nebo to nechám na jaro.:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. =D Zkus to , mohlo by to vyjít, mně od nich šla objednávka přes týden a po celou dobu jsem jim posílala maily a ještě jsem tam další 4 roztomilosti přidala - jsou v tomto moc přívětiví ;) A když ne, tak mi dej vědět, kdyby náhodou, a když tak to hoď ke mně na zeď na FB a třeba se někdo přidá k objednávce.. my to tak s holkama děláme a pak buď nebudete vůbec platit poštovné, neb si to napěkně rozdělíte ;)

      Vymazat
  8. Ach jo, ale já jsem líná a ještě skrblík platit poštovný za pasty:-D Proč to nemůžou prodávat ve speciálním koutku v drogerce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, protože by ke každému produktu museli uspořádat přednášky, aby lidi z těch roztodivných krabiček pochopili, že na co je to dobré =D Dejni, zkus kouknout k nám na Buďárnu, do toho bylinkového obchůdku u metra, jestli to tam nemají, nebo nemůžou objednat.. ;)

      Vymazat
  9. S těmahle pastama je to těžký.... používat pastu bez fluoru nemůže každej a bohužel já jsem jedním z těch (ne)šťastníků. Kdo má sebemenší sklon ke kazivosti zubů se po pár měsících používání těchto past bude chytat za hlavu:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho se taky docela bojím, i když s kazivostí zubů problém nemám. Nicméně nikdy bych na takové pasty nechtěla přejít úplně. Myslím, že to ale může být fajn alternativa na prostřídání :)

      Vymazat
    2. Já tedy nevím, ale podle mě přírodní pasty obsahují zase jiné věci, které ty breberky způsobující kazy zlikviduje.
      Zkoušela jsem klasické pasty (Parodontax, Elmex apod.) bez fluoridu a už po týdnu jsem měla značně citlivější zuby. Nedala jsem se a už přes rok používám zubní pasty na bázi Aloe Vera gelu a citlivost i kazivost je v rámci normy.
      Takže tyhle ajurvédské pasty stopro vyzkouším až dodělám momentálně používané.

      Vymazat
    3. Tam nejde o ani tak o likvidaci breberek, ale oslabenou sklovinu. Ja jsem totiz omylem pouzivala 2 mesice pastu bez fluoridu a me zuby se z toho teprve nedavno po dalsich dvou mesicich vzpamatovaly. Zubar mi na to rekl, ze sice jsou zastanci past bez fluoridu, ale mezi zubari jich je fakt minimum, zejmena proti tomu broji zastanci homeopatie. Ja mam treba stale pomerne kratce po rovnatkach, takze absence fluoridu je pro me naprosto nepripustna, protoze ty zuby jsou uz tak oslabene....:-/

      Vymazat
    4. Aha, to chápu. Tak házím do placu pastu BioRepair, která mě osobně hodně láká vyzkoušet. Zatím jsem úplně nezkoumala složení, ale dle popisu by mohlo být fajn.

      Vymazat
    5. No, tě pic, Plum, jeslti to máš takhle, tak samozřejmě ruce pryč, ale ještě je tu stále možnost, jak psala bakterie (=D) na prostřídání, nebo třeba jen na chuť.

      Zas je třeba si uvědomit, že já tu píšu zkušenosti po dvou měsících používání, ale ne po dlouhodobém (třeba ročním) vlivu pouze těchto past na zuby. Ale za sebe, co můžu říct, tak mám velké problémy s citlivostí zubů (fixní rovnátka mám sudnané asi 10 let) a velké problémy jako milovnice černého čaje aa červeného vína a kávy zase s nepěkným zabarvením zubů a s tím mi tyhle pasty dokázaly pomoct zatím jako jediné.

      Co se týče ostatních problémů, po rovnátkách jsem měla obrovský problém s odvápněním zubů a teď kolem třicítky se mi to bohužel nakumulovalo a na zubech za poslední rok vylezly nepěkné bílé skvrny. Za poslední měsíce skvrn však ubylo.. Uvidíme, co mi řekne zubařka v lednu na kontrole, ale zatím mám zuby bělejší, bez skvrn a bez plaku, navíc netrnou a nebolí..

      Dee: BioRepair, ot om slyším poprvé.. Má to mít nějaké speciální účinky?

      Jo a co se týče homeopatie, tak minimálně jedna pasta z těchto dvou není vhodná, nebo si čistit zuby s dvouhodinovým odstupem od homeopatik, jinak pozbydou úplně, nebo se rapidně sníží jejich účinnost.. =/

      Vymazat
    6. Na biorepair jukni sem: http://www.profimed.cz/znacky/biorepair
      V podstatě to obsahuje mikročástečky, které vyplňují zubní sklovinu jestli dobře chápu. Mají také denní a noční pastu a taky ústní vodu.
      Ale vypadá to, že bude obsahovat parabeny :(

      Vymazat
    7. No, já bych se spíš bála sulfátů, v profimedu mají pasty, které téměř všechny obsahují SLS a Fluo., vlastně jsme nenarazila na jedinou, která by to neobsahovala, ale zas tak mě to prozkoumávat nelákalo, takže se tam třeba i výjimka najde..
      Jo a koukám, že Biorrepair neobsahuje fluoridy,ale o SLS ani zmínka, takže ty tam asi budou..

      Vymazat
    8. Já koukala sem: http://www.cosdna.com/eng/product.php?q=biorepair a nevidím je tam.

      Vymazat
  10. To zní suprově. Jen mi teď vrtá hlavou, jak je to s tím fluorem... :) Každopádně tak jako tak jsem velmi silně nalomená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, někde jsem četla, že fluor je těkavka a že je blbost, aby byl v pastách, ty že obsahují jeho nějaký "nevímco".. Každopádně, na některých pastách se píše "s fluorem" a na některých, že obsahují "fluorid" =D

      Vymazat
    2. Fluor je jedovatý plyn a pasty obsahují fluorid. :-) No a fluoridy zpevňují sklovinu, ale pro ty, kdo mají perfektní hygienu, nejsou potřeba. Já třeba pasty střídám, někdy fluoridované, někdy bez a pokud nemáš zuby se zvýšenou kazivostí, tak můžeš požívat kterékoliv, protože je to pořád jen pasta.

      Vymazat
  11. supirivicky používám už 2 roky, střídám s jinými pastami, ale neustále se vracím, chutná mi a jako po jediné pastě mám po ní celý den zuby čisté a hladké!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto mě překvapilo u past na bázi aloe vera gelu. Na zubní plak jsem trpěla docela dost, ale teď už slýchávám jen od přítele: Jdu si vyčistit zuby, mám povlak.
      Ale jen občas, jeho zuby mají zase jiné vrtochy. Používá Parodontax. To jen pro upřesnění :)

      Vymazat
    2. Meduňko, tak super, schválně, četlas tu debatu výš, jak psala Plum? Ty bys nám mohla říct, jaké dlouhodbé účinky má tato pastana na zuby, třeba na jejich kazivost atd.. =)

      Dee: Prosím, rozepiš se o těch pastičkách na bázi aloe, to mě čím dál tím víc zajímá, ale ještě jsem se s nimi nesetkala..

      Vymazat
    3. Moc nevím co bych k tomu řekla :) Mám vyzkoušenou od Kiss My Face a Aloe Fresh. Je to opravdu zelený gel.
      Kiss My Face mi přijde krapet lepší, nedělá mi tolik bílý povlak na jazyku.
      Kupuju třeba na www.biooo.cz

      Vymazat
    4. A jak to chutná? Jak to pění, jak dlouho to udrží zuby "vyčištěné" = lesklé? a tak.. =D

      Vymazat
    5. V tuto chvíli mám doma tu Aloe Fresh a od Kiss My Face Sensitive Whitening.
      Chutnají klasicky svěže, asi mátově? KMF blbě pění, Aloe Fresh pění brutálně :)
      Povlak se mi vytvořil za poslední rok asi dvakrát.

      Vymazat
    6. Tak to je dobrá bilance =) Já nějak KMF nedávám - nelíbí se mi obecně jejich voňavé spektrum výrobků.. ale třeba pasta by mi sedla.. no, každopádně, teď mám ještě co dopatlávat a pak musím vyzkoušet tu skořicovo-pomerančovou =)

      Vymazat
    7. Mně ta značka celkově nějak nesedla, ale jelikož jsem začala právě u past, tak proti nim nic nemám a vím, že jsou dobrý :)

      Vymazat
  12. TY!!! Chceš mě finančně zlikvidovat? :o)) Objednala jsem si pasty a cena objednávky je dva litry!! Prej levná :o))) No dobře, je tam i tušový šampón a pár dalších věcí a spousta vánočních dárků :o)
    Naše nové štěně zdraví Matýska!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ááá, Matýsek zdraví nové štěně!! =D A co máte, holčičku, nebo kluka? A jak se jmenuje a co ja to zač? =) no jo, dva litry, to znám, zvlášť na tom jejich eshopu - člověk neví, kdy má přestat - jsou tam fakt ňamky všeho druhu a navíc cenově velice příjemné, což se však při 20 položkách načte =D

      Vymazat
    2. Nový majitel mě a mého O. se jmenuje Fernando (jako Alonso, ne podle nějaké telenovely, aby bylo jasno :D), prostě Ferda.. v den odchodu našeho dědouška do psího nebe ;( vyrazil O. do útulku (já tam nemůžu, chtěla bych je všechny..) a přivedl štěňato rasy neurčité, něco mezi jezevčíkem a dobrmanem :o).. pracovní jméno je Krtulník, páč je víc ve vzduchu, než na zemi.. je mu asi půl roku (dnes naší zlatou paní veterinářovou upřesněno)..
      Já vím, že to leckdo nechápe, že můžu hned mít dalšího pejska, ale já bych se jinak utrápila a Férenc nás zaměstnává a zbavuje depresí a stesku po Árčíkovi, jak jen to jde.. a další útulkový hafík si polepšil :o)

      Ad ten shop.. naházela jsem toho do košíku za tři! litry, ale jsem holka spořivá (muhehe), tak jsem to trošku zredukovala :o)

      Vymazat
    3. Ach Eni, on vám umřel pejsek? To je mi moc líto.. Já jsem tohle zažila cca přeed dvěma roky touhle dobou. V sobotu to budou přesně dva roky, kdy Fruťa umřel.. takže naprosto chápu, že jsi prostě bez pejska nevydržela. Prvních pár hodinn jsme na nového nechtěla ani pomyslet, ale hned ráno jsem začala hledat a pak jsme si jeli pár dní před Štědrým dnem pro Matýska..Ať se máte s Krtulníkem dobře, myslím, že už teď máte co dělat, abyst ho uhlídali, co? ;) =D

      To jsi tedda hezky redukovala.. =) pochlub se s něčím, já budu dělat,jako bych si to objednala taky a budu se tím kochat alespoň virtuálně ;)

      Vymazat
    4. Tenhle rok mi fakt dává.. tři blízké bytosti mi vzal.. pak nevěř na třináctku.. :(
      si piš, že nám Krtulník dává zabrat.. ale zaplaťpámbů za něj.. je to enerdžajzr.. :o))
      A to víš, že se pochlubím, až balík otestuju, je tam i Urtekram, se na něj fakt těším! Jestli mě nadchne, beztak se vetřu k eM na blog. :o))
      A děkuju.. vím, že víš...

      Vymazat
    5. Nedávno jsem se o tom s někým bavila.. jak byly prognostiky, že dojde ke konci světa, zároveň se přece začalo podle čínských horskopů vykládat, že rok 2013 bude přelomový - blízcí budou umírat, vztahy končit, prostě se všechno nějakým hroznýě drastickým náhlým zásahem "vyřeší".. je to šílené, ale co slyším kolem sebe, opravdu to taak je.. =( Ale zas máte záchranu v podobě Krtulníka. A jeslti se vetřeš k eMce, tak se tam určitě vetři i s fotkami Krtuli, jsem na něj hrozně zvědavá ;) a Urtekram.. toto slibně začíná =)

      Vymazat
    6. Fakt na tom prokletém roku něco bude.. taky to vidím i v okolí.. no co už, ještě měsíc a je po něm, po šmejdovi..
      Krtulníka určitě zveřejním, je velmi fotogenický :o) a taky se zajímá o kosmetiku, rád se mnou pobývá v koupelně a očuchává a ochutnává :o))
      Urtekram mám objednaný ten heřmánkový šampón a aloe kondicionér, taky Amlu (rozhodla jsem se to risknout), arjuvédské mýdlo, nějaké saloos oleje, čajíky a arjuvédské kafe. Tak jako pěkně si mě do té arjuvédy uvrtala, ale když mě se ta přírodka zatím fakt osvědčuje.. před pár dny jsem z nouze použila drogérkový kondiš a mohla jsem si pak hlavu udrbat, to mi nikdy nedělalo, asi jsem si tu kůži už pěkně rozmazlila :o))

      Vymazat
    7. Haha, tak to je právě problém. Jako, já nechápu, proč mě každý bere za ortodoxní přírodkářku. A já přitom proti chemce nejsem,ale ten organismus - mrcha - si tak zvykl na přírodku, že na něj dám cokoli jen letmo chemií zavánějícího a už se to sype =D Ale tohle mi nidko nevěří. To, že jsem se zhlédla v ajurvédě fakt neovlivním, prostě to funguje, tak zkouším další a další věci, nemůžu si pomoct, musela bych být "blbá" kdybych něco zatratila jen proto, že to zavání cizotou =D Takže Tě to taky chytlo, koukám.. no, to ajurvédské kafe jsem hrozně chtěla vyzkoušet, ale ted uz nemuzu nakupovat,t akze si pockam,az se jenou k nemu třeba dostanu =) tak dej vedet, jake to je.. hele, teď mě napadlo, dkybys chtěla ajurvédit, tak Ti nabízím i svůj prostor, mohly bychom to vzít najednou obě a každá ze svého pohledu ;) haha a ne že se teď na mě vrhne eMka, že jí beru její "válečnou" dopisovatelku!! =D

      Vymazat
    8. Óóó, jsem polichocena :o)) Slibuji, že budu poctivě arjuvédit, dělat si poznámky a podám písemné hlášení :o))
      A eM se o mě určitě podělí, jak sama říká, je to moje objevitelka :o))
      Já chemii v žádném případě nezavrhuju, beru cokoliv, co mě udělá hezčí :o) a ta reakce mojí hlavy mě fakt překvapila, přitom to byl kondiš, který jsem běžně používala a stačilo pár týdnů dobrotek a tohle je výsledek.. mě zajímá, co budu dělat s tou tunou věcí, co mám nasyslenou do zásoby.. asi udělám v práci výprodej za granule pro útulek. Už vidím ty prázdné police řvoucí, že chtějí zaplnit :o))

      Vymazat
    9. =D joo, to si piš, že řvát budou a jak! =D no, já jsem většinu darovala, něco málo prodala a zbytek vyhodila, nebo dopotřebovala jiank (k čištění vany, podlah a podobně =D)

      No tak prima, já si to kdyžtak od eM slíznu, to si lajznu =D tak už se těším na Tvé postřehy. Jestli Ti takhle z ničeho nic zafungovala chemka, tak počkej, jak to bude pokračovat.. doufej, že ne tak drasticky jako u mě ;)

      Vymazat
  13. je ten eshop dobrej? já že bych tam objednala rovnou i věci od nobilis tila, ale mají je tam podezřele levný, tak jestli někde není háček :D
    jinak super, ty pasty určitě chci! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten eshop je výborný.. Tobě to přijde jako přehanně levné? Tak to mně ne, přijde mi to zrovna u Nobilis Tilia jako průměrná cena, třeba v různých obchůdcích s přírodkou ji seženu taky okolo takové ceny, tedy aspoň tady v Praze.. Každopádně, eshop je super, jen je tam tak velký výběr, že docela trvá, než se tím prolouskáš ;)
      Co vím, tak tam nakupuje eMka, Meduňka a teď si honem nevybavím další jména, ale mají tam kvalitní a dobré zboží, jestli ses ptala na tohle ;)

      Vymazat
  14. Ty pasty vypadají dobře, ale trochu mě vyděsila Plum. Tohle mě nikdy nenapadlo, už nějakou dobu používám Jason pasty a teď desert essence, ale tam mi přijde hrozná a vůbec mi nechutná :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš kvůli nefluoridu/fluoru? No, kdyby se to fakt muselo tlačit na pilu, tka jde vžycky koupit ten fluo-Elmex gelík a používat jednou týdně jako takovou "masku" na zuby a normálně pak používat tyto pasty...
      Ona většinou je kazivost dána především geny (pokud není dána jinými zásahy jako třeba u Plum - rovnátky, jak psala). Co se týče dlouhodobějších účinků, tak čekám na nějaký posudek Meduňky, jak psala, že je používá už dva roky. Já zajdu na kontrolu v lednu, tak uvidím, coo se změnilo.. =) ale kadžopádně rozhodně neuškodí vypoužívání jedné tuby a střídání s běžnými pastami.. já mám reakce na pasty cca do 14 dnů a takhle jsme nejednu musela přestat používat, tahle (musím to zaklepat) mi zcela vyyhovuje.

      Vymazat
    2. Já si vždycky u debat o kažení zubů říkám, ať se do toho nepletu, ale nedá mi to a musím, fakt se omlouvám - kazivost není záležitost ani tolik genetická (jen minimálně), jako hlavně záležitost správného čištění zubů a stravy... A zubní pasty mají na ochraně před kazy snad ještě menší podíl než genetika. Tudíž ti, kdo netrpí na zvýšenou kazivost nebo nemají třeba problémy kvůli rovnátkům (jak píše Plum), můžou používat pasty bez fluoridu úplně v klidu, případně pro svůj pocit semtam použít ten Elmex gel.

      Vymazat
    3. HA a jsme u toho, takže FL. není nezbytný..! =D no, já to mám bohužel po rodičích =( navíc jsem do toho měla fixní rovnátka asi 1,5 roku no a nakonec mě odzbrojila doktorka, že (teď to řeknu přehnaně) kdykoli jsem se vykašlala na nit, mezizubní kartáčky a vůbec správné čištění, tak se mi to teď v přelomovém věku ozve všechno najednou, což se mi bohužel poslední rok opravdu potvrzuje.. A Len, Ty jsi zubní "něco", nebo ne? že ses tak chytla =D

      Vymazat
    4. Já jsem zubní víla. ;-) Ba ne, budoucí zubařka. A jakmile vidím nějaké debaty o zubech, tak mi to nedá. :-)
      Tak to máš smůlu, já bohužel taky trpím na vysokou kazivost, ale dávám si pozor a od té doby, co mě naučili správné čištění, plus používat mezizubáky plus nit, tak se mi žádný kaz neobjevil. A jsem v tom strašně líná, ale bojím se tu hygienu flákat, protože následky jsou velké. Fixní rovnátka jsem nosila skoro 5 let a malé flíčky se mi na zubech objevily. Naštěstí byly hodně povrchově, takže stačilo zuby lehce zbrousit a zmizely. Pokud máš takovou vysokou kazivost, tak je fajn používat ty fluoridové přípravky, ale nutné opravdu nejsou.

      Vymazat
    5. No tak to jsem se s tou zubní vílou nesekla, no tak dobře, zubní víla "v zácviku" =D

      Nojo, když mě fluorid zuby hrozně podráždí a jsou tak citlivé, že opravdu bolí. Jendou za týden zvládnu Elmexí "super"gel, ale to je asi tak vše.. No jo, správné čištění, to je bič na takového lenocha jako jsem já. Já si klidně budu noc co noc před spaním patla 50 minut Biofázi, ale jakmile mám po čištění ještě vytáhnout mezizubáky a nit, tak si nadju tisíc výmluv, prtč radši rychle usnout u TV a neudělat ani jedno =/ Vždycky mě zubařka náležitě poučí a vyděsí, chvilku sekám dobrotu a pak to začnu flákat =D

      P.S.: Fixy 5 let? to je možné??

      Vymazat
    6. Tady se musím přidat, protože jsem viděla v rodině co dokáže genetika (asi i v kombinaci s antibiotiky v dětství). Já s tátou a s dědou si čistíme zuby ráno. A to je všechno. Žádná zubní nit, mezizubní kartáčky ani hygienisti. Prostě první pasta která přijde pod ruku. A děda má v 88 stále své zuby v pořádku, táta asi tři plomby a já jednu. Naopak maminka, která si od malička čistila zuby po každém jídle, používala zubní nitě i mezizubní kartáčky, ústní vody a já nevím co všechno, tak má už zaplombované úplně vše a i nějaké ty inleje by se našly... Takže si nejsem jistá nakolik je péče majoritní příčinou.. Čímžto teda nechci snižovat nutnost péče o zuby. Kvůli pití kávy a červeného vína jsem si všimla, že mi zuby trochu žloutnou, tak už čistím i večer a přidávám kokosový olej na dvacet minut po čištění. Uškodit to nemůže:) Veronika

      Vymazat
    7. No, Veru, už se k tomu taky přikláním - jsem od poslední prohlídky čistila nití, mezizubními kartáčky a gelem na dásně jak blázen a stejně jsem teď skončila s dvěma kazy.. =/ Ale co jsem vyzkoušela po dojetí těchto past někým tady doporučovanou Jasön pomeranč se s kořicí z Profimedu, poslušně se vracím k těmto ajurvédským pokladům, hned jak tuto dopatlám. Chuťově se vůbec nedá srovnávat a účinky byly 100x lepší a hlavně i viditelnější u těch ajurvédských..

      Vymazat
  15. Já docela dlouho používala zubní pasty od Urtekramu, ty byly moc fajn a i chuťově žádná katastrofa... Teď mám skořicovo-pomerančovou?? od Jasona a teda s tou jsem taky moc spokojená a navíc božsky chutná - a vždycky mě strašně překvapí ta pěnivost! Nemá to žádné sulfáty atd. a přesto je z toho 3x víc pěny než z klasické pasty a navíc ještě z takového pidi množství :) alespoň pomaleji ubývá :)) teď mám v merku zubní pastu od Dr.Organics, a hned po ní pǔjdou tyhle dvě tvoje - ty musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha a mě jsi hrozně zaujala tou skořicovo-pomerančovou - moje zamilovaná kombinace.. Kde se vlastně shánějí Jason pasty?

      Vymazat
    2. Už to asi mám, je to tahle? http://www.profimed.cz/katalog/jason-nutrismile-bio-zubni-pasta-120-g

      Vymazat
    3. Anooo to je ona! Je strašně chuťově dobrá a monstrózně pění! =oD já jí kupovala náhodou v jednom bio krámku, zaujala mě právě ta kombinace pomeranče a skořice... a strašně dlouho vydrží, protože to chce na jedno použití opravdu kapku velikosti hrášku =o))

      Vymazat
    4. Jo a koukám, že jí mají i v Biooo - http://www.biooo.cz/zubni-pasta-nutrismile-jason-p-1317.html

      Vymazat
    5. tak až dodělám tyto, tak si hodím vánoční ladění v podobě pomeranče se skořicí ;) díky za tip, tuhle kombinaci opravdu zbožňuju =)

      Vymazat
  16. Mela jsem Sumudu asi před rokem a byla fajn, ale nějak mě neohromila... Tak možná to chtělo i tu druhou. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, tak až jednou nebudeš vědět, jaké pasty koupit, zkus tohle duo a dej schválně vědět, jestli je to v kombinaci lepší. Já jsme je samostatně nezkoušela..

      Vymazat
  17. Ahoj Míši :-) mám doma také obě pasty a nemůžu si je vynachválit :-) ......... jediné,co bych jim vytkla je právě ten zmiňovaný sorbitol (E420), více by se mě líbila třeba stévie,ale klady bohatě převyšují mínusy, takže za mě rozhodně ano !!!! A děkuji za názor ........moc ráda jsem si ho přečetla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AHoj Marti,

      no, snad ho tam není tolik. Bohužel je tam víc těch sulfátů, které mi tedy neuvěřitelně "pění" krev =D ale co naděláš. Pasty naštěstí fungují pořád stejně, ale ne že by mě neštvali.. =/

      Vymazat
  18. Asi upravovali yloženie odkedy si ich kupovala ty, obe už obsahujú aj sulfát http://www.biooo.cz/zubni_pasta_supirivicky_siddhalepa-p-337.html?gclid=COzIhMHY_8MCFSgcwwodmZwAJw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, všimla jsem si toho už dřív a náhodou, jak jsi napsala do komentu, byl na světě i edit k několika starším článkům včetně tohoto..

      Vymazat
  19. Podle té tvé recenze ty pasty vypadají fakt skvěle! Děkuji za tip ... mám citlivé zuby a mám s nima pořád nějakou "patálii" ... takže takováhle pasta ... hm... to by si daly říct..

    Jinak jsem ráda, že jsem našla tvůj blog přes blog U Sedmikrásky. :) Sleduji a pokud chceš, mrkni na můj blog!

    OdpovědětVymazat
  20. Jéé, děkuji za pozvání, kouknu k oběma ;) A jsem moc zvědavá, co budeš říkat na pasty ;) u nás se už drží tradice v jejich pravidelném dokupování po celé rodině =)

    OdpovědětVymazat
  21. Skořicové pasty miluju, mám nějaké bio i ajurvédské, jen je musím používat jen na noc, ten skořicový olej mi způsobuje dočasné zčervenání kůže kolem pusy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani a od jakych jeste mas znacek? Ze bych zkusila i jine skoricove. Skorici v pastach miluju!! 🙂 Bohuzel je opravdu dost vysoce drazdivy skoricovy olej, takze se vubec nedivim, ze takhle kuze muze reagovat.. Ja si musim davat bacha na matlani pasty kolem pusy uz kvuli sulfatum, ktere by mi casem zase zacaly pusu vyusovat, loupat a osypavat.. 😕

      Vymazat
  22. Mrzí mne, kam to s tím složením dopracovali. Sice je ponechávám v nabídce, ale popisek jsem značně "vyšperkovala": http://cestaprirody.cz/www/product/supirivicky_pasta/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, jste úžasná! Jste první dovozce, který pněco prodává a přitom to popíše tak, jak to je. Díky moc nejen za to, ale i za ty skvělé tipy, co jste tam vypsala, určitě vyzkouším to regenerační sérum Cannadent, myslím, že se takový malý zázrak bude doma vždycky hodit. Supirivicky i Sumudu jsem používala snad přes dva roky v kuse a je mi hrozně líto, jak to s nimi dopadlo, protože byly chuťově skvělé. Na konci mě začlo vadit, jak už moc pěnily a na dásních zůstával vrzavý pocit, jako po komerčních drogerijních pastách. Teď už mám půl roku Urtekram Aloe&Mint, která nepění vůbec a když jsem jen taak na zkoušku použila jednou Supirivicky, překvapilo mě, jak je odlišná a hrozně pění..

      Vymazat
  23. Pastu Supirvicky jsem si dovezl ze Srí Lanky a má jiný obal, jiné obrázky :-) a dvoujazyčné nápisy - anglické a tím jejich "malovaným kulatým" písmem. Jen bych se zeptal, ta zde probíraná pasta má složení stejné? Odkud je? Předpokládám že z Indie, Indie a Srí Lanka toho mají hodně společného.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...