neděle 4. května 2014

Čistící mycí gel podle Mitsuuko | DIY Recepty


V té nejvíc alergické zakrupičkované fázi obličeje, kdy se mi póry ucpávaly snad jen při vyslovení slova "kosmetika", jsem až na krém dočasně vytěsnila všechno ze své pleťové péče. Musela jsem tak odložit odličovací balzám, několik tonik, olejíčků i enzymových čistících produktů. Ale za co to vyměnit? Co by obličej spolehlivě odlíčilo a zároveň jemně vyčistilo a nepodráždilo? Dnes si vyrobíme odličovací čistící gel, který si můžete každá přizpůsobit podle stavu své pleti.

Kdybych nebyla v tak zoufalé situaci, asi  bych na tento recept nikdy nepřišla. To vymýšlení na DIY je pro mě asi nejtěžší. Chci mít všechno do puntíku promyšlené, dokonalé, vypočítané. A tak se většinou stane, že radši nevytvořím nic, než abych se do toho všeho musela pouštět. Tady to naštěstí vyšlo bez nějakého těžšího propočítávání, protože se jedná o jednoduché smíchání několika ingrediencí a pak už dolaďujete jen samy  na sobě. Já si jako účinný olej vybrala Baobabový, tak si o něm ještě něco v rychlosti řekneme..

*

Baobabový olej
Taky si všechny vybavíte Malého prince? =) Nejenže tento strom naprosto nádherně pohádkově vypadá, ale má taky vysoký obsah vitamínu C a hrozné množství flavonoidů, díky kterým je naprosto fantastický proti akné a jiným kožním zánětům


Olej jsem kupovala na Biostylu od značky Biopurus, kde ho mají momentálně v akci 100 ml za 150,- (zde)


 I přes tyto vlastnosti však dokáže velmi dobře hydratovat pleť, podporovat její pružnost a uklidňovat podrážděné reakce. Baobabový olej je tak vhodný i ke zmírnění projevů ekzémů, nebo lupénky. Zralá pleť jej zase ocení v boji proti vráskám. Zdá se, že je naprosto dokonalý a je škoda ho "plýtvat" do smývatelného gelu, ale já ho prostě už musela do něčeho vyzkoušet a krému mám teď vyrobeno dostatek.

*


Víc netřeba

Ingredience:
- 30 ml Mýdlového základu Manipura (to jsem si vybrala já, můžete použít i jiný vámi preferovaný mýdlový základ)
- 30 ml Aloe vera gelu (můžete nahradit pleťovou vodou dle své libosti)
- 20 ml Baobabového oleje (můžete dát jaký chcete)
- 6 kapek vitaminu E (stačí 4, ale já chtěla "E" využít i jako aktivní složku)
- 6 kapek extraktu z Grepových jadérek 60 %
- 8 kapek ÉO (já použila klasiku: 4 tea tree + 4 levandule)

=> vše pořádně promíchat a máte hotovo


  • množstvím vyrobíte cca 90 - 100 ml gelu (podle množství přidaného oleje)
  • čím více oleje přidáte, tím dosáhnete větší vláčnosti gelu
  • 20 ml oleje je ideální pro smíšenou pleť (gel nevysušuje, ale pěkně pění a čistí)
  • druh ingrediencí si určete samy podle požadovaných účinků (mně z toho například vyšel antibakteriální odličovací mycí gel, který díky obsahu levandule navíc dokáže pleť i zklidnit)

  • gel dobře pění, vytváří jemnou emulzi, je hustý akorát
  • pokud použijete místo Aloe gelu pleťovku, nebo minerálku, tak budete mít konzistenci o hodně řidší, můžete zahustit Xanthanovou gumou
  • poměr ÉO v receptu bych brala jako mezní (i tak se mi to zdá docela silné), klidně bych ubrala na půlku, nebo aspoň na 6 kapek
  • čím méně dáte oleje, tím bude gel více vysušovat, dodržovala bych jako minimum 15 ml oleje 
  • gel je sice docela foremný, ale když ho dáte do lahvičky, bude se vám líp dávkovat (pozvolna vyteče)
Airless 50ml lahvička kupovaná na Ekokoze za cca 35,- Kč

  • doporučuju pro komfort aplikace vyzkoušet airless lahvičky (je možné je použít vícekrát, mají praktické pumpičkové dávkování a ke gelu se vám nedostane vzduch). Jediné, na co jsem nepřišla je, jak se čistí ten vršek s pumpičkou, nevíte někdo?
  • základní mýdlový gel z Manipury neobsahuje SLS, SLES, konzervanty, ani silikony (seženete ho půl litrovku za 200,- zde)
  • pokud máte rády mýdlo Dr. Bronnera, tak můžete použít jako základ i toto. Já ho moc ráda nemám, vysušuje mě a hodně vrže, takže jsem sáhla radši po tom Manipuřím..

A teď si představte, že mýdlového základu je tam pouze 1/3 (a to ho více jak 50 % tvoří voda), ta vám zaručí odlíčení mejkapu a čistou pleť, zbylé 2/3 vám budou opečovávat pleť

Samozřejmě si můžete pohrát i se skladbou ÉO. Např. na ráno doporučuju nakopávací levanduli s mátou, na večer můžete zase přidat něco víc pečujícího. Zase na druhou stranu, je to "jen" čistící gel, takže bych si vzácnější účinné složky schovala na krém, nebo sérum a do gelu dala spíš regenerační a antibakteriální základ, který se zároveň bude podílet i na konzervaci gelu. 

Benefity tohoto gelu jsou patrné hned při prvním použití - nevysušuje pleť, velmi dobře a spolehlivě čistí od mejkapu a jiných celodenních znečištění, uklidňuje pleť, ta je po něm jemná, hladká a nepne. Hodí se i na citlivou a podrážděnou pleť - vyzkoušeno. Prostě príma. A když se vám podaří namíchat ještě nějakou dobrou, účinnou aromaterapeutickou směsku (co třeba levandule a pomeranč? ;), tak se vám bude usínat s úsměvem na rtech jedna báseň. Doporučuju pak zkusit použít třeba stejnou skladbu i do nočního krému a uvidíte, jaká vonná symfonie vám bude hrát před spaním. No a teď už si to jen koukejte užít ;).



Už jste si zkoušely vyrobit vlastní pleťové čistítko? Jak jste dopadly?


Edit: Jak už to tak bývá, ne vše se podaří napoprvé a ne u všeho to hned poznáte. Takže s odstupem času poradím, co se mi osvědčilo udělat jinak..


Na tento gel koluje po internetu poměrně dost sdílení a k tomu také komentáře, že časem zvodovatí. Pokud se vám tak už stalo, nevěste hlavu. Zkuset doma vyštrachat nějakou prázdnou lahvičku po čistící pěně s tou príma širokou pumpičkou na dělání pěny a nalijte roztok tam. Z původně mycího gelu budete mít rázem mycí pěnu, která drží a krásně čistí. Docela fajn zlepšovák, nebo přímo recept na pěnu, ne? ;)


A proč se tak děje? Je to bohužel dáno kupovaným gelem Aloe vera. Ten je většinou, ač se to skoro nikde nepíše, dohušťován xanthanovou gumou. A protože vztahy jsou vždy zapeklité, ta se nemá v lásce právě s přírodním konzervantem aka extraktem z grepových jadérek. Tzn., že mu to sice trvá trochu dýl, ale časem vám zreaguje a xanthanku rozpustí, čímž se vám z gelu stane voda.


Pokud se tomu chcete vyhnout, použijte jiný konzervant (já používám Cosgard, ale zkuste třeba i prý květinově vonící Senzivu z Manipury - mně smrdí jak antibiotika). S ním zůstane gel gelem a nic se vám nerozpustí.

72 komentářů:

  1. Krása! Dotáhla jsi to pravdu k dokonalosti! Super recept a ta etiketa.. nechceš začít vyrábět kosmetika jako Kiss a Bee? :) Až budu mít čas, gel si asi uvařím, nějaký hoodně zklidňující, páč se mi pleť zase zbláznila.. a to jsem na ní neplácla nic nového!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude tím jarem, mám to stejné, i když, u mě to bude asi hlavně tou Nimbou =D chystám update, abych uklidnila spoluzkoušející ;)

      Noo, já ji už vyrábím a docela ve velkém - než obsáhnu celou rodinu a kamarádky jak ty "živé", tak ty "písemné", tak to docela vydá =D Možná proto už mám jak obaly, tak etikety.. Mně prostě baví se koukat na hezké kalíšky, takže si dost hraju s představou průsvitných, viz balzám ANtipodes, nebo skleněnky, uáááá =D
      Uklidňující.. zkus měsíček (klidně tam dej i extrakt ;), jako základ třeba jojobový olej (pečující univerzál) a éteráčky.. co takhle levandule, růžové dřevo a citronová tráva? ;) dohromady antibakteriální, zklidňující, regenerační a hojivá kombinace ;)

      Vymazat
  2. Obdiv, ale já na tohle domácí tvoření vůbec nejsem:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale to vůbec nevadí.. někdo to taky musí zkoušet ;) =D

      Vymazat
  3. Jsi moc šikovná, já bych si ho od tebe taky nejraději koupila, protože kdo moc pro sebe kosmetiku nevaří, tak do toho vrazí víc peněz a nemusí to sedět. K mycím gelům se chci vrátit, zase jsem se musela chytit na vlnu odličovacích balzámů a olejů a jako je to ok, ale takové nepraktické, více mi seděly ty mycí gely.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristi, napiš mi do mailu, můžeme se domluvit i na malém balení, ať si ho můžeš třeba vyzkoušet ;) No jasně, jsem stejného názoru. DOkud jsem "nevařila", tak to bylo hrozně prachů komínem a kde nic tu nic. V závěru jsme se vždycky jen dozvěděla, že ani tento krém mi nesedl =/ chce to zkoušet. Popřípadě, když víš, co Ti dělá dobře, dá se Ti namíchat něco na míru ;)
      Odličovací balzámy - mně na nich nejvíc vyhovovalo to, že mi následné horké frotýrování krásně oživilo a prokrvilo pleť a nepotřebovala jsem peeling. Teď, co jsem ho poslední 3 týdny přestala používat, vidím, že už by to zase něco chtělo.. =/

      Vymazat
    2. jéé ty si hodná, děkuju moc, první musím dobrat ty šílené zásoby, ale pravděpodobně se ozvu:)

      Vymazat
  4. Ty jsi prostě úžasná!! Čekám, kdy začneš vyrábět zubní pastu a tužidlo na vlasy :o)))
    A baobabový olej mi okamžitě asocioval Malého prince :o) a asi ho chci!! Ty jsi ale.... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, joooo, tím jsem nalákala nejen fanynky kosmetiky, ale i literátky, co? ;) =D noo, Ení, můžeš být v klidu, do zubních past nejdu, páč jsem plně spokojená s těmi ajurvédskými a jiné nechci. Míchám jen to, co jsme nenašla komerčně připravené a vyhovující ;) (takže vlastně až na pastu na zuby a roztok na čočky všechno! =D)

      Vymazat
  5. Hmm tak to si mě zas nalákala...chjo nějak se poslední dobou nemůžu k DIY dokopat,ale tohle je dost dobré!! Chjo já budu fakt už muset. Jinak levanduli já nějak vůní nemusím poslední dobou takže bych určitě nahradila..jinak tea tree určitě super. Hmm a ten Baobab :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, jojo a zvlášť takhle jednoduchým receptem, že? =) ale tak jsi asi spokojená s tím, co nakupuješ - asi na to máš dobré oko, já se zatím ve všem sekla =D noo, klidně nahraď Baobab Jojobou, dle mého jí stačí míň a bude víc pečovat - ten Baobab patří lk lehčím olejům, takže je ho třeba fakt dost. ALe nemohla jsem si pomoct =D

      Vymazat
  6. Tyjo, vypadá to fakt parádně. Hned bych do toho šla, ale mám trochu obavy. V době, když jsem naposledy začala experimentovat s oleji - používala jsem jojobový, se mi šíleným způsobem zhoršila pleť a mám trochu strach do olejů jít znovu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, c mycím gelu by ten olej vadit neměl. Zvlášť když použiješ nějaký lehčí (třeba hroznový, nebo lískooříškový), tak věř mé na boule náchylné pleti, že s nimi Ti nic nehrozí ;)

      Vymazat
  7. Ahoj, hezký článek:) právě u mě probíhá giveaway, budu moc ráda, když se také zapojíš :)

    http://evelinkablog.blogspot.cz/2014/04/giveaway-nivea-body-shop.html

    OdpovědětVymazat
  8. Nemohlas to napsat o pár dní dřív? Minulé pondělí jsem vybrakovala kozu i manipuru, takže s další objednávkou budu muset počkat (manžel už se ptal, jestli by nebylo levnější si ten krém hotový koupit:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, no jasně, že bylo! =D má pravdu.. chichi no, vždyť já vám to sem ale píšu furt. Ať si každý říká so chce, DIY je, pokud to začnete brát vážně, docela nákladný koníček =D to je tam "pade" za jeden pytlíček, tu pade za druhý a v závěru jsou to tři tísíce a jde se na druhý eshop, protože v tom prvním neměli všechno =D

      A co konkrétně jsi teď zjistila, že nutně potřebuješ? ;)

      Vymazat
    2. Mýdlový základ nevlastním, doteď jsem na druhé čištění používala přírodní mýdla - holt mám asi plechovou hubu, mě nikdy nevysušovaly (až na jedno - Dudu Osun, to sice nevysušovalo, ale zato se mi začaly dělat podivné červené fleky). Jo taky bych potřebovala okurkový olej, konopný a baobabový taky nezní špatně, pak cetearyl alkohol, nějakou tu gumu, .... Takže asi tak,-))

      Vymazat
    3. ajaj, takže vlastně všechno, co bys ráda do něčeho přidala, že? nooo, tak to madam aspirujete na moje velkosklady =D ;)

      Vymazat
  9. Začínám Tě nenávidět:) Sice čistícím gelům a čímkoliv s "mýdlem" neholduju, ale ten baobabový olej asi musím mít.. Ne že bych zrovna měla dneska přišlý balíček z ekokozy za asi 700, že.. (a pro manipuru si půjdu brzo...) Ach jo. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, Veru, vím přesně jak se cítíš, já už mám zase nový seznam jak na Kozu, Manipuru, tak i na Hadka =D nojo, máme to ale kříž..
      Baobabový olej je fajn, ale musím ho prověřit ještě v séru a krému, tam je to pak jistota, když obstojí ;)

      Vymazat
    2. Kdybys odsud zase něco objednávala, ráda se přidám.. to poštovné je moc vysoké (manipuru a ekokozu si člověk vyzvedne...). Hádka jsem už delší dobu neobjednávala, hm...:) Veronika

      Vymazat
    3. No, momentálně bych potřebovala od všeho =D ale konkrétně budu teda objednávat určitě koncem týdne Hadka, tak jestli chceš, napiš mi do mailu, co potřebuješ.. manipuru bych bral au nich zase až na kurzu - koncem května, tak bych Ti taky mohla něco vzít (naposledy to bylo s 10% slevou na vše) a ekokozu - tu potřebuju pořád, momentálně trpím na velký nedostatek obalové techniky =D

      Vymazat
    4. Máš mail:) Vlastně dva jak jsem zapomnětlivá... :) Veronika

      Vymazat
  10. To by bylo něco přesně pro mě :). Už jen podle tý první věty, kde píšeš o ucpávání pórů už jen při vyslovení slůvka kosmetika :D. Mně je ucpává snad už i jen myšlenka na ni :D.
    Každopádně škoda, že odličovadlo nejde pořídit už hotový, vyrobený, to bych brala hned :). Nejsem zrovna zdatná ve vaření jídla, takže i míchání jakýkoliv kosmetiky se děsím :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno jde, když se chce a já chci a moc mě to baví, takže pokud máš zájem, napiš mi do mailu a domluvíme se ;)

      Jo, to ucpávání pórů - je to taková metla kosmetiky. TOho se asi děsím u zkoušení nových produktů nejvíc. Pleť mi na všechno reaguje obsypání, které je okamžité, ale léčí se pak několik týdnů.. =/

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. nikdy jsem to nezkoušela, ale je to zajímavý a líbí se mi, že člověk přesně ví, co si dává na obličej. šikovný :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. AHoj =) to jsme ráada.. a jak děláš mýdlo, celým procesem, nebo jen mícháš už hotovou směs s dalšími složkami a oleji? Já se právě na kompletní výrobu mýdla chystám, ale čekám na prázdniny, až bude volno od školy a hezky po práci se na to vrhnu =D

      Ty nálepky - není v tom žádná věda a ač bych moc ráda, tak to není žádné gró - je to obyčejný papír do tiskárny, normální potisk, podlepené lepícím permanentním Rollerem Kores a přelepené ještě izolepou. Je to docela sejření a navíc na zakulacených površích se to zohýbá =/

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Ahooooj =) to nic - 6 blog"? Panečku, já nestíhám ani jeden =D

      No, sice by mě hrozně těšilo, kdybych to byla já, ale určitě nebyla - na trzích jsem byla naposledy před rokem a to jsme stála u jednoho jediného stánku a ten byl s pivem =D a Mates štěkáal s Ondrou v dáli (krásné dopoledne to bylo, když tak na to vzpomenu =D) Ještě je možnost, jestli nemyslíš na veletrhu Biostyl? Tam jsem totiž u Biopurusu stála afakt několikrát, dost dlouho a s O. =D Ale nepamatuju si, že bych na sebe s někým takto zírala - nekoukala jsme jen do blba a nepočítala peníze za ty oleje? ;) =D

      Hehe, možná jsem to popsala složitější, než to je - prostě normální papír, na který se tiskne v kanclech, klasika. Normální tiskárnou - je jedno jestli inkoustovkou, nebo laserovkou. Navíc, každý grafik by se křižoval, ale dělám vše ve Wordu - za ta léta praxe v něm umím už zázraky a hotová kouzla, že i grafici v minulé práci nechápali =D Jednoduše navrhnu etiketu a tu pak vytisknu. Vystříhám tvar, ten celý podlepím tím rollet kores lepidlem. Vezmu si průsvitnou širokou izolepu a všechny ty etikety na ni nalepím lícem. To pak vystříhám, ponechám lehké okraje, aby se k papíru nedostala voda a nalepím, hotovo =)

      K těm mýdlům - a to děláš z čeho, ta složitější - klasicky z hydroxidu a olejů? Já z toho furt mám ještě až moc velký respekt (dalo by se říct spíš, že jsme předpis***, ale jednou se pochlapím a pustím se do toho taky ;) počítám, že tento měsíc, snad..
      No hele a pod jakým nickem jsi teda byla? Píšeš, jako bychom se znaly už z komentů, ale nepoznávám Tě asi právě kvůli novému nicku? A tu poslední větu jsme zase vůbec nepochopila já =D

      Vymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiši, tak to jsem byla já! =D jako faaakt? 12.000,-?? Panečku, to máš vývařovnu, že? ;) a cos všechno koupila? vsadím se, že jsi jim tím udělala největší kšeft z celého veletrhu =D

      nene, ale ráda bych, i když, to nemá cenu na to malé domácí vyvařování, to už bych musela fakt rozjet ve velkém..

      No právě, já vím, proto jsme se do toho ještě nepustila.. Tak vážně, kdo jsi a odkud jsi (z jakého blogu)?? =D teď už jsem vážně napjatá

      Vymazat
    2. Jo a Tos klidně mohla přijít, aspoň bych Ti řekla o tom skvělém mangovém lassí na konci haly ;) nezaručuju, že by to nebylo trapné, protože jsme před cizím dost stydlivá, ale na lassí bych Tě poslala ;)

      Vymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, stařenko nad hrobem.. takhle si říká moje mamča, která v 65 lítá jak čečetka a má lepší tajli než mám já! Takže tyhle "stařešinkové" řeči jen tak nezblajznu =P

      Teda, jsem červená až na zádech, to mi nedělej, prý legenda!! ALe děkuju, je krásné to slyšet. Nechceš mi poslat, klidně do mailu odkazy na blog a ty webovky? Těžko říct, co je lepší, myslím, že to nejde říct, obojí jsou dvě rozdílná média, která se spíš propojují a doplňují,a le táhnout to aasi musí být masakr. Ráda bych Tě pak zneužila pro malé poradenství u první výroby pravého mýdla, pomohla bys mi prosím? Fakt se toho trochu obávám a sice už mám doma slušný kosmetiický arzenál, ale na výrobu mýdel ještě není připravený =) Ale mě už to začíná cukat s vařečkou =D

      Všechny oleje jsou naprosto skvělé! Na baoba nedám dopustit, dělám z něj zinkový i lehký krém pro smíšenou pleť a je to paráda. Kávový u mě bohužel zůstává nevyužit, protože mi nevoní zrovna vábně - nemám moc ráda vůně potravin v kosmetice - prekérka =D

      Avelán je skvělý, maliňák taky - určitě ho zkus do těch opalováků - už mám několikátou várku navařenou a pokud to není ten navoněný smradlák z Manipury, tak jsou skvělé a hezky pečují.. Já mám zase zálus na černorybízový, strašně drahý Opunciový, broskvový, bodlákový taktéž =) a spoustu dalších. Ale teď se musím klidnit.. Mrkvák je taky skvělý - zkus ho pro barvu pleti dát trošku do krému. Dala jsem ho do toho malinového opalovacího a nejenže udělá krásně nažloutlou barvu, ale lehce tónuje a je plný betakarotenu. Rakytník je na to však větší mistr a stačí ho opravdu malinko, zdá se mi barvící víc než Mrkvový. Prosím Tě, to bys mohla vědět, když se tak rochníš v olejích.. Po maliŇáku by měl být jako druhý olej s nejvyšší přirozenou ochranou SPF z mrkvových semen. Ale tak se mi zdá, že to je na hony vzdálené tomu Mrkvovému macerátu, který s eu nás běžně prodává. Taky se u něj SPF žádné neuvádí. Měl by to být tedy pravý mrkvový ze seme lisovaný za studena? existuje vůbec? U nás jsme ho nikdě nenašla prodávat..

      Haha a já už taky nejsem pár let náctka, ale čím jsem starší, tím se víc vracím do zábavy mých dětských let (vaření, kuchtění, plácání, brouzdání v loužích, olizování vařečky a příborů - a nikdo mě za to už nepeskuje! =D

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. No si piš a nebudou se na něm dělat vrásky ;) =D hehe, tak jo, jak budeš mít chvilku, tak se víc rozpovídej. Skvěle se čte od Tebe jakýkoli koment, kurňa, holka, mám pocit, jako bych seděla v hospodě a klábosila s eMkou a ENkou a to jsou taky takové super baby ;) jo a stím ukápnutím - to moje recepty jsou toho plné! každou chvilku, když po sobě luštím nějaký recept, tak tam v závorce vedle vypočítaného množství najdu třeba o 10 kapek víc, nebo pár gramů víc a pomlčku "omylem" =D

      Beru Tě za slovo, vaření mýdla.. chtěla bych se do toho pustit snad už tento měsíc.. zatím si hraju s pigmenty, ale protože jsem si dala nejzazší metu - vytvořit minerální mejkap - a tu už jsme pokořila, tak se musím zase co nejdřív pustit do něčeho nového =)

      No, tak mrkvák prostě neseženem, to se shodnem. Jen mě štve, že třeba na Biopurusáckých olejích, viz zrovna ten mrkvák je napsáno "olej lisovaný za studena" - já si pod tím hned představím ten pravý a pak zjistím, že jde o macerát =/ No nic.. je fakt, že si nedovedu představit, jak někdo lisuje semínka mrkve, ale zase sezamový olej taky je =D a kmínový a ... blabla =)

      No, mně oleje do vlasů fakt nefugnují. Asi už je nemám tak suché, nebo co, ale prostě jsou jen mastné a když to smyju blbě, jsou mastné dál, když to smyju dobře, nejsou o nic lepší než před olejovou kúrou. Naopak bych řekla, že spíš vždycky ještě horší - divně drhnou a nejsou tak hezky pružné =/ zlatá lávovka =D

      Vymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hehe, no jasně, klávesnice si dělají co chtějí, ta moje taky. Zrovna včera mi zákeřně prohodila ve slově mýt vlasy za mít vlasy, což chápeš, podstatně změnilo smysl celé věty =D

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Ježiši, to je na mě z brněnských šalin až moc podrobných informací!! =D

      A kdybych vlasy "nemííla", pak bych nemohla psát diplomky o lávovce =D

      Vymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, odepsala jsem Ti rovnou do mailu ;)

      Vymazat
    2. Tak nic, mail se mi vrátil s tím, že schránka má dlouhodobý error.. =/ takže zase sem:
      No, ale já právě nechci rádoby povýšenecké zasvěcené kecy profesionálů mýdlařů, kteří si hlavně většinou to hlavní gró a tipy pro zjednodušení nechají pro sebe, aby lidi odradili si dělat mýdlo doma sami a šířili do světa myšlenku, že to není vůbec tak jednoduché.. Takže naopak budu moc ráda za vlastní zkušenosti a postřehy z domácí výroby mýdla. Mám na to i pár knih, které čtu pořád dokola, protože mě hrozně ten proces i řemeslo baví =)jo a v září jedu na mýdlařský kurz do Chocně od mýdlárny U tří lilií ;)

      Tak uděláme dohodu - já dodám celulitidu a ty dodáš recept! ;) =D Ale já teda nikde nechci základ ze sádla, jen čistě rostlinný.. vím, že to sádlo urychluje a zjednodušuje ten proces, ale mně osobně vadí a neptej se proč. Na chlebu s cibulí a octem paráda, ale do mýdla a kosmetiky ho nechci..
      teploměr mám zavařovací skleněný (to zvládne, nebo to musí být nějaká speciálka?) Hrnec, kurňa, to Ondru švihne. Za celý život jsme si nekoupila hrnec a teď budu šetřit na nerezák kvůli mýdlu!! =D Ježiš, jak může nakynout hydroxid?? jako bublinky? no to bych taky valila bulvy =D

      Tss, tak dneska se mi zdálo o novém šamponu, naposledy jsem zase byla v nějakém indickém obchodě s oleji a dávali mi tam všechny ochutnat, osahat a já vybírala anakupovala =D takže neboj, tahle šílenost už byla dávno započata a počkej až uvidíš příští článek o pigmentech, vybavená už jsme i na dělání dekorativky docela obstojně ;) Jo a mám novinu a je mi jasné, že Ty to zrovna jako nadšenec pochopíš - budu mít novou ledničku jenom na oleje a kosmetiku!!!!!!!! juchůů =D mamča si kupuje domů novou a tu starou malinkou budu mít já - takže hezky mrazáček na rychlé zatuhnutí másel a olejů a pak 3 police, dvířka a dvě zásuvky jen pro mě!! ;)

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. Chacha, tak já naposled pekla bublaninu, došel normální olej, i s těžkým srdcem nalila jsme tam hrnek slunečnicového lisovaného za studena - až se mi peněženka překlápěla v kapse =D Ondra si zase maže pod med mangové máslo a nadává, co jsme to koupila za šmejd, že se nedá roztírat. KDyž si naposled chtěla dělat se sirupu bezovou šťávu, nalil si na dva prsty do sklínky mandlový olej =D

      Tak já se zase tak bála mýdel, že jsem začal dekorativkou.. i když to ne, bála je špatný slovo - potřebovala jsem tak nutně nové MMU, protože jsem už vysosala z domu i ty poslední vzorkové zbytky, že jsem se na to prostě vrhnout musela.. moje poslední meta v dekorativce budou řasenky, všechno ostatní už dělám =D vlastně ještě taky spojení péče s dekorací - chci udělat vlastní BB ;)

      A ten teploměr mám taky od Khadí! =D až doma jsme si všimla, že je na něm popisek "teploměr k zavařování" ;)

      Schválně pátrej, milý Watsone, jsme zvědavá, na co v jejich továrních halách přijdeš - ten maliňák by snad měl být normální, ten jsem u nich nekontrolovala, jestli to není macerát, to mě za tu cenu ani neanapadlo, ale radši na to juknu.. od té doby, kdy jsme si koupila tavící na h***o hrnec z hliníku a zašedil mi krém, tak jsem podobnou super vtipnou zkušenost ještě neměla =)

      Vymazat
    6. Jo a ten idiot jsme já, samozřejmě jsem to posílala na IDETOX, ne na LDETOX =D tak příště, no, teď už jsme zase odpověděla tady =)

      Vymazat
    7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    8. No, určitě bych ji zkusila. Lávovka ty vlasy nevysuší, naopak je tak nějak vyživí jako kondicionér. Mám je po ní sice drsnější, ale ne vysušené a navíc hebké a pružné a s opravdu velkým objemem.. Teda, to je něco - dělat si hennový melír, o tom jsem snad neslyšela. A nechceš na to napsat nějakou velkou reportáž s fotkami? ;)

      Vymazat
    9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je jasný, to jsme spíš myslela bambuc, nebo něco podobného.. =)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Mám a záleží, jestli to chceš do krémů, nebo na jezení jako doplněk stravy? Jinak, osobně si myslím, že je to velice předražené - normálně to mají ze stovkového balení z lékárny a prodávají pak po jedné kapsli za nějakých 7 kaček. Přitom do 50ml krému spotřebuješ 3 a ještě to musíš podpořit aspoň gramem GSC =/ Pokud ho chceš na vaření jako emulgátor a výživu pleti, pak si kup ten sójový lecitin prodávaný po 100g za cca 60,- na Ekokoze ;) odtamtud ho mám i já ;)

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. No, třeba Hadek dělá lecitinové celé řady.. já osobně to používám pouze jako emulgátor. Když jsem toho dala do krému víc, zdrclo se mi to jako puding a musela jsem pak dodatečně ředit květovou vodou.. co se týče účinků na pleť,. nevypozorovala jsme oproti krému bez něj žádný rozdíl. Ale velký rozdíl tam asi bude hrát i stav a druh pleti..

      Vymazat
    6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    7. LeeEn, asi jsi to tu už našla, ale stejně ještě doporučím - dají se sehnat už téměř kdekoli (např v Madal Balu, v čajovnách, ve zdravých stravách..), ale co jsme viděla, tak cena cca 90,- je všude stejná..

      Vymazat
  20. Ahoj Mitsuuko :-) tak jsem si v pátek vyrobila na cesty čistící gel podle tebe.....neměla jsem baobabový olej,tak jsem použila lískooříškový (snad se na mastnější,nebo i smíšenou pleť také hodí,jak jsem se dočetla), jinak vše podle návodu a gel je perfektní :-) Žádné začervenání kolem očí,jak jsem zažila dříve třeba od odličovacího gelu La-roche a o složení,které si přizpůsobím své pleti ani nemluvím :-) paráda. Jen lahvička airless,co mám doma se mě zdála malá,tak jsem gel celkem složitě,ale nakonec s úspěchem přesunula do normální lahvičky s uzavíretelným dávkovačem (je sice tvrdší,ale i tak jde trochu mačkat),takže obsah dostanu bez problémů ven. Došel mě aloe vera gel,takže na příští dávku musím dokoupit a těším se,že ještě vyzkouším i jinou kombinaci EO olejů :-) díky a měj se moc hezky ............

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, to jsem moc ráda =) Ten Baobabový olej můžeš nahradit naprosto jakýmkoli, který Tvé pleti sedí ;) Mám pro Tebe malý tip, zkoušela jsem ho teď víkendu.. Je možné, že po čase se tento gel, při větším podílu vodní složky, změní na tekutinu. Pokud máš doma po nějaké pěně dávkovač s pumpičkou na pěnu (nebo stačí koupit tu pěnu od ALverde a máš to hned), takti ji z této vody zaručeně udělá a je jemná a krémová ;) a zase, pokud nemáš doma aloe gel, nemusíš ho kupovat (je zbytečně drahý), jukni do mého posledního článku a kkup si aloe koncentrát v prášku - vyjdde Ti za 70,- na 600 ml a pokud z něj chceš udělat gel, stačí přidat xanthanovou gumu a vyšlehat. Je to super jednoduché a gel drží jako blázen ;) a v těch prodávaných gelech je na zahuštění přidávána taky ;)

      Vymazat
    2. Ahoj Mitsuuko :-) zpěňovač lze myslím zakoupit i u ekokozy a viděla jsem ho i jinde......ten by také měl udělat pěknou pěnu? Uvidím,zatím výrobek testuju jen od pátku a je v pořádku. O koncentrátu v prášku už jsem u tebe četla a chystám se na něj. Xantanovou gumu už doma mám od posledního nákupu, tak to pak vyzkouším. Teď jsem ještě dokoupila Aloe od ESI (100ml balení),protože potřebuju rychle vyrobit ještě opalovací mléko a zbytek pak ještě nějak využiju. Prášková verze je určitě praktičtější a jak píšeš, stejně se do výrobku většinou ještě něco přidává. Ovšem našla jsem na netu i aloe s takovými přísadami,že to bych si nenamazala ani na nohy :-)))) Jinak koukala jsem k tobě a např.u tady toho čistícího gelu jsem viděla aloe od aroma zone a ten jsem našla jen na cizích e-shopech.

      Vymazat
    3. TOmu nerozumím - aloe od aroma zone? U mě? ESI je vůbec divný, když jsem viděla, co je ve zbytku, tak jsme to doma nechtěla. Navíc, je o strašně drahé.. Jinak, do opalovacího mléka aloe gel není třeba, buď je lepší voda s tímto aloe koncentrátem, nebo tam dát jen destilovanou. Taky ho dělám s květovovými vodami, nebo dřív i s gelem, ale.. gel vše jen zahustí a to v konzistenci nechceš a co se týče vodních dražších složek - je to poměrně zbytečné vzhledem k tomu, že opalovací mléko se většinou brzy zpotí/smyje koupáním/smyje po opalování mýdlem - to radši investuj drahými pečujícími investicemi do poopalovacího mléka a tam si s aloe geleme a květovkami můžeš řádit a kúže to ocení ;)

      Vymazat
  21. :-) No, myslím to aloe vera tady nahoře na obrázku u tohoto receptu :-) .......na lahvičce je napsáno aroma zone (našla jsem tyto gely na spoustě stránek,ale ani jedna není česká) ....nevím,možná to není gel,ale pleťovka (z obrázku to nepoznám). Jinak příště opravdu raději zkusím ten aloe koncentrát (je to praktičtější už v tom,že to dlouho vydrží a použiješ jen opravdu to,co nutně potřebuješ). Poopalovací péči si právě chci taky vyrobit a i tam potřebuju aloe vera gel - neboj, na to,kde to využít co nejlépe jsem také myslela :-)))) Ještě chci vyzkoušet opalovák od Kiss a Bee a tam je také aloe .............no a samozřejmě si taky počkám na tvůj recept na opalovací mléko, které,jak jsi psala by mělo být odlehčené :-) Díky za tipy a rady, všechny se moc hodí a jsem za ně vděčná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo aháá, už jsem doma =) To je aloe z Ekokozy ;) a strašně drahá - je to snad 250ml za 500Kč? Nějak tak to bylo.. ale hodně tam mění ceny i druh zboží, tak je to třeba už zase jiné.
      A já jsme zase ráda, že tu mám jednu aktivní přispěvatelku a zároveň kuchařku, o oreláníku jsme se třeba dozvěděla od Tebe ;)

      Vymazat
    2. Hezký den Mitsuuko, přijde mě hloupé,jen to tady číst, komentovat a nic nevyzkoušet :-) takže já jsem aktivní moc ráda. No a o vaření a pečení bych si mohla psát a vyprávět hodiny, to je můj velký koníček (ovšem tady se vaří kosmetika :-))) ) Já doma včera zapátrala v zásobách a našla jsem zrovna z ekokozy mátovou květovou vodu aroma zone (ještě jsem ji nezkoušela) a aloe tam teď momentálně mají od ESI, pak ještě nějaké další,ani nevím jaké. Ten oreláník jsem zatím použila jen jako lehké dobarvovadlo do balzámu na rty, takže další informace nemám,ale určitě s ním vymyslím ještě něco dalšího. Tak pěkný den .......nebo teď už odpoledne :-) ......... já jdu péct jablečný štrůdl (těsto už mám odležené)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...