pátek 2. května 2014

DIY publikace "Biokosmetika" | Brát nebo zahodit?


Existuje nepřeberné množství zdrojů a informací, ke kterým díky internetu, knihám a diskuzním fórům máme přístup. Čas je ale drahý. Do čeho se vyplatí svůj čas investovat a čemu se raději vyhnout obloukem? Tento seriál započneme publikací "90 receptů pro zdravou krásu - Biokosmetika" autorek Sophie Macheteau & Vaniny Guet.

Potud oficiální úvodník. Teď už zase trochu lidověji. Asi by mě nikdy nenapadlo na tomto blogu recenzovat knihy (zvlášť od dob úspěšně předaných a oznámkovaných čtenářských deníků k maturitě, ve kterých jsem sfoukla 4 roky povinné četby během dvou dnů). Ale, jak jsem tak četla v rámci študování k výrobě DIY kosmetiky jednu knihu za druhou, začaly vznikat docela velké rozdíly a rozporuplné pocity, kdy se mi po dočtení naprosto skvělé a praktické knížky (už jsem vám ji ukazovala a něco málo k ní psala na FB stránkách), do rukou dostala naopak publikace naprosto bezcenná, plná balastu a nesmyslných pouček typu "nesahej na tu plotnu, je horká", která mi vzala několik dní času a nedala naprosto nic. 

A protože ne každý má čas se tímto kvantem materiálů prokousávat, zvlášť když se některé ukážou jako naprosto k ničemu, rozhodla jsem se svoje poznatky šířit do světa, abyste věděly na tuty, po čem je dobré sáhnout a co ani za pár kaček nestojí. Dneska se tedy podíváme na "Biokosmetiku"..



Autorkami jsou Sophie Macheteau a Vanina Guet. Sophie Macheteau pracovala několik let jako uznávaná školitelka wellness s rozšířenou působností na masáže, přírodní kosmetiku a biokosmetiku. Po čase odešla, aby založila vlastní společnost Bionessence, specializující se na poradenství a výrobu biokosmetiky. K tomu vede pravidelné dílny výroby kosmetiky na TV kanálu Direct 8 a řídí rubriku Krása v periodiku Le nouveau consommateur. Vanina Guet je zodpovědná za koncepci zodpovědného přístupu k životnímu prostředí, která je nedílně provázána celou publikací Biokosmetika.

Na začátku knihy se v sekci "Výbava pro začátečníky" dočtete o nejpotřebnějších a asi nejzákladnějších ingrediencích, které vám autorky doporučují pořídit dříve, než se do vaření pustíte. Upřímně, tohle trochu  nevychytaly.. Víte, ona je celá tahle knížka pro naše středoevropské pásmo poněkud nepraktická co se použití exotických ingrediencí týče. A toto je knize i obecně poměrně dost vytýkáno. Je sice skvělé, že jsou v ní uvedeny všechny ty recepty, ale pro začátečníky se mi zdá dobrá pouze co do inspirace jak se co dělá a s jakými poměry, ale k některým ingrediencím, jako třeba Oreláníkový prášek, Bambusová vlákna, Kosatcový pudr, nebo olej z andiroby se nemáme v našich podmínkách možnost dostat. 



V úvodu vám tedy autorky předloží seznam opravdu základních ingrediencí, ale v receptech po vás budou chtít specialitky, které nebudete mít čím nahradit. A to je problém. Každý recept totiž obsahuje ještě tipy (v zelených lístečcích) a "víte, že" (ve fialových lístečcích se zajímavými doplňujícími informacemi), ale už u nich nenajdete rozpis možností, čím danou speciální ingredienci můžete ze seznamu těch základních nahradit. Nakonec by se dala celá kniha shrnout slovy kuchařka s recepty na domácí kosmetiku. Ona totiž nic moc jiného, nebo užitečného, než recepty, neobsahuje. 

A tím jsme se dostaly k jádru této knihy. Obsahuje mnoho a mnoho receptů rozdělených podle kategorií využití, např. na Moje mýdla, Požitek z koupele, 100% bio deodoranty, Rychlé masky, Přípravky pro pěkný vzhled apod. Bohužel, my omezení na nabídku českého trhu musíme hodně listovat, abychom narazily na recept, který zvládneme vytvořit z nám dostupných ingrediencí, nebo z náhradních složek, aniž bychom se připravily o účinnost přípravku. 



Recepty zde však najdete téměř na všechno a s trochou studia můžete docílit i dost slušné náhrady nezvyklých ingrediencí z našich luhů a hájů s obdobnými účinky. Kniha se věnuje všem sférám pleťové i tělové péče, od past na zuby až po specialitky v podobě tuhých parfémů, rtěnek, nebo tělových masážních svíček. 

V různých částech knihy narazíte na fialové strany, které se věnují bližšímu popisu některých účinných ingrediencí. Samostatnou kapitolu tu tak má propolis, Aloe vera gel, Arganový olej, nebo Oreláník a Acerola. Na modrých dvoustránkách pak zase najdete rady, doporučení a tipy, jak se pracuje s různými oleji, emulzemi, nebo éteráky. Těchto stránek je v knize však poskrovnu a nic moc se z nich nedozvíte. Dalo by se říct, že i jako základní informace pro začátečníky jsou dost kusé. 

Občasný nedostatek jakéhokoli obrazového podpůrného materiálu působí až odfláknutým dojmem..

Pokud si myslíte, že knížka, jak by mohl napovídat už její obal, bude alespoň co do estetické stránky a designového provedení poskytovat nějaké potěšení, asi vás zklamu. Ta úvodní fotografie z přebalu publikace je asi ta nejpropracovanější a nejhezčí. Kdyby takto byla vyvedena celá kniha, nebudu se vůbec zlobit. U receptů však najdete jen fotografii květu, či stromu, ze kterého ingredience pochází, občas samotnou ingredienci a někdy také (ale ne vždy) foto hotového výrobku. Žádnou fotoreportáž z výroby zde nečekejte, což by bylo zvlášť pro začátečníky velice praktické a na místě. Občas mi dokonce přišlo, že prostě zapomněly dodat fotografie a prskly to do tisku předčasně (viz foto výše).

Co se týče praktických informací u samotných receptů, jsou strukturované dobře a je uvedeno vše podstatné - náročnost výroby, trvanlivost výsledného produktu i předpokládanou dobu přípravy. Výroba je pak popsána ve stručných bodech a u každého receptu je uvedeno i složení (buď na gramáž, ml, nebo lžičky) a seznam potřebného příslušenství. 

Jedna z fialových dvoustránek s podrobnostmi k samostatným ingrediencím


Vyplatí se?
Ano, ale jak pro koho. Ač to tak možná nevypadá, tak jsem za knížku ráda. Je tam spousta jednoduchých receptů, které se dají použít, nebo z nich vyjít při tvoření receptů vlastních. Ač přes nedostatech podrobnějších informací, stále je tam toho dost, co vás může obohatit. I kdyby to mělo být jen seznámení s exotickými ingrediencemi. Jako praktickou kuchařku pro začátečníky bych to nedoporučila, ale jako lákadlo pro začínající kuchaře zase ano. Je těžké to popsat, ale mám z ní pocit, jako z exotické kuchařky na vaření, kdy si prohlížíte návody, kocháte se seznamy zajímavých složek a pak ji zase schováte do police. Ale vsadím se, že by každé DIY kuchařce kosmetiky udělala radost a jako dárek ji rozhodně neodmítla. =)


"90 receptů pro zdravou krásu - Biokosmetika"
Sophie Macheteau & Vanina Guet
Vydalo Computer Press, 2009
Počet stran: 143
Cena: 250,- Kč



Četly jste Biokosmetiku? Nějaká doporučení na další publikace? Nebo víte, kde bych mohla sehnat ten zatracený Oreláníkový prášek?? =D


PS: Příště si vezmu na paškál něco, co zase rozhodně nedoporučuju domů pořizovat ani za to utrácet peníze.

29 komentářů:

  1. Tuhle knížku mám už asi rok doma, ale přesto jsem se k vaření své vlastní kosmetiky nedostala... Asi to bude i těmi podivnými ingrediencemi, které se mi nechce shánět, leností... či co já vím čím. :)) Ale ráda si ji prohlížím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hih, An, tím mi vlastně jen potvrzuješ to, co si o ní myslím já =D není prostě napsaná tak, aby Tě naplnila chutí něco začít tvořit. A ten seznam šílených ingrediencí je prostě nad moje chápání. Je škoda, že kromě překladu do našeho jazyka se o to nepostaral také někdo, kdo by to upravil pro naši zemičku - nezmínil české eshopy, výrobce, prodejce a u nás dostupné náhrady.. =(

      Vymazat
  2. Já nečtu nic, co by mělo být nějak praktický a napsal to francouz a není to kuchařka. Jo, jsem rasistka, ale po 25 letech zkušeností z francouzského a frankofonního prostředí na to mám nárok :-) Já narazila na Ve rtěnce je olovo ve slevách a i když si myslím, že je to spíš pro "začátečníky", tak mě to celkem mile překvapilo (bo to stálo 49 korun :-) ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, takový "poklad" mám taky doma. Našla jsem ho za 39,- na Budějovické u stánku u metra =D Ježiš Reni - 25 let z frankofonního prostředí? Něco mi ušlo?? Já o Tobě nic nevím =D

      Vymazat
    2. Cha, tiež som ju zohnala, najlacnejšie za 4 eurá. Tssss :D

      Vymazat
    3. Hihi, no, tak to jsme měly s Renčou kliku! ;) =P

      Vymazat
  3. Tuhle knížku mám doma pul roku, jak píšeš je vhodná pro inspirace, poměry surovin, jako takový návod,ale suroviny jsou tu jaksi téměř nesehnatelné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, nedá se s ní moc pracovat.. a ty suroviny - fakt byl takový problém, vedle překladatele posadit ještě někoho "vod fochu", kdo by to čechům trchu zpřístupnil? =D

      Vymazat
  4. Zrovna dneska jsem na tuto knížku narazila v naší vysokoškolské knihovně a půjčila si ji domů. Ale přesně jak píšeš, tak mě zklamaly ty ingredience.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adel, to je prostě průšvih, který nedomysleli.. K naštvání ještě je, že půlka z těch nejexotičtějších složek (tedy těch nejmíň sehnatelných) se opakuje v nejvíce receptech =D Ale je zase fakt, že se takto dá knížka přečíst za pár hodin a člověk se taak naladí na pořádné čtivo. Já jsem pak sáhla po bichli, kterou zde hodlám opěvovat až do nebes a jsem z ní nadšená =) ta je naopak napsaná hrozně čtivě, nadšení autory pro věc z ní jen sálá, taže člověk má chuť nejradši všeho nechat a začít vařit a informacemi je doslova natřískaná..

      Vymazat
  5. Hezký den.....zrovna se chystám na výrobu třpytivého oleje na opalování ze zmiňované knížky :-) a když jsem zadala na netu klíčové slovo oreláníkový prášek, narazila jsem na Váš článek :-) Z knížky mám tedy naprosto stejný pocit,jako vy - bohužel. Já si ji pořídila s jasnou vidinou,že podle ní také budu vyrábět a že určitě bude použitelných hned více receptů ............ no zatím jsem zrealizovala už poněkolikáté a s úspěchem odličovač na oči s chrpou, chystám se na antiperspirační pudr s kosatcem (kosatcový pudr lze sehnat na www.ekokoza.cz) a na zmiňovaný třpytivý olej na opalování. Jenže ......... chybí mě oreláníkový prášek (myslím opravdu nesehnatelný),takže ten budu muset zřejmě vynechat. Možná jsem za něj našla adekvátní náhradu (urucum pudr prášek - z ekokozy) a když vynechám zlatou slídu a olej ovoním něčím jiným,než extraktem z karamelu,tak snad bude mít stejné účinky, jako ten z originál receptu :-) Také mě v knize chybí více praktických informací o jednotlivých surovinách a třeba i možnosti čím zmiňované suroviny případně nahradit. Ani odkazy na užitečné zahranič.adresy mimo ČR asi pro mě nejsou příliš užitečné. Kromě této knihy vlastním ještě čerstvý výtisk knihy od Aleny Thomas (Děláme si to doma sami),ta si myslím je zaměřena na úplné začátečnice (já se tedy výrobou vlastní kosmetiky začala zaobírat teprve nedávno), ale i tak myslím stále tu moji nej knížku o výrobě domácí kosmetiky hledám.........v obchodech toho k sehnání moc není. Vlastním ještě spoustu užitečných brožurek, knížky o pěstování bylinek apod.,ale ráda bych měla vše pohromadě v jedné kvalitní knize, která bude sepsaná tak,aby odpovídala našim zeměpisným šiřkám :-) A děkuji za článek,moc ráda jsem si ho přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, Marti, ano, pro začátečníky tahle knížka určitě není. Nebo ano, na kochání se, ale po praktické stránce už pokulhává. Děláme si to doma sami je skvělá, chystám na ni taky chvalozpěv, protože si s ní užije jak začátečník, tak pokročilý. Oreláníkový prášek by snad šlo nahradit hnědým oxidem? Ale dala bych ho tam opravdu málo, oxidy dost barví.. co se týče zlaté slídy, nebo třpytivé slídy, seženete ji určitě na Ekokoze i na Manipura.cz - to tam bude dělat ten třpyt. Ale je vždy dobré před aplikací protřepat, jelikož slídy i oxidy železa usedají ke dnu.

      Já jsem sem začala vkládat recepty teprve nedávno, ale budou určitě přibývat Původně jsem nechtěla narušovat jakés takés dané zaměření blogu, ale život je změna a když tím žiju já, zákonitě to ovlivní i mé psaní =) Pokud chcete víc receptů, doporučím prošmejdit stránky Manipury, kde je jich opravdu hodně a stránky blogu Kiss a Bee. Ještě Belleza (blog) publikuje recepty..

      Děkuji za hezký komentář, mějte krásný den

      Vymazat
    2. Děkuji za rychlou odpověď :-) Dnes jsem objednávala na ekokoze a místo oreláníkového prášku jsem přihodila do košíku prášek s názvem urucum ..... měl by fungovat úplně stejně,jako oreláníkový). Myslím,že když vynechám slídu,nic se nestane, hlavně,aby olej fungoval na sluníčku :-) Ještě mě napadlo,že bych možná pro vyšší UV filtr mohla přidat malinko zinku zinečtatého. Před chvílí jsem si všimla,že tu máte i vlastní recepty ........ráda se podívám. Jinak na Manipuře už jsem také v minulosti objednávala,takže ji znám. Blog Kiss a Bee je super, často tam nakukuju, jen neznám Belleza blog, takže prošmejdím i ten...děkuji za tip. Poslední dobou mě výroba vlastní kosmetiky dost chytla.........dávám si Váš blog na horní lištu a budu se těšit na další příspěvky. Mějte se hezky..............

      Vymazat
    3. No, nevím, jaký je to název, ale ten prášek Urucum je to samé, co oreláníkový, jukni na název, je to z: Bixa orellana ;) A co má ten olej na sluníčku dělat? bude hodně barvit, s tím počítej a pokud vynecháš slídu, nebude se vůbec třpytit.. Pokud chcete posílit účinek oleje, jukněte do dnešního článku, je tam i jeho koncentrace, jak ji přidat pro jak silný filtr.. jaký je základní olej v tom receptu, malinový?

      TO jsem moc ráda a děkuji =) ju, ještě jsme si vzpomněla na mou oblíbenou webovku s DIY.. http://www.diynatural.com/
      je tam snad všechno - já se samozřejmě rochním nejvíc v sekci Beauty ;)

      Vymazat
    4. Mitsuuko, díky za info :-) já se včera už také dovtípila,že jde zřejmě o oreláníkový prášek,jen pod jiným názvem :-) Recept je právě z této tebou komentované knihy receptů :-) (dovoluji si teda tykat,jak jsi navrhla) :-))) Měl by to být třpitivý olej na opalování, měl by chránit před sluncem a díky oreláníku také před komáry :-) Jak bude opravdu fungovat zatím nevím,musím vyzkoušet. Jako základ.olej je zde použitý kokosový a babassu olej (tím pádem by mohl možná opal.olej mít ve finále při nižších teplotách vzduchu i malinko hustší strukturu???? Toho prášku z oreláníku je tam jen malinko,ale samozř.počítám,že barvit může........a ještě asi budu muset pro lesk dokoupit tu slídu :-)

      Vymazat
    5. Marti, tam je jen babassu a kokos? tak to počítej maximálne se SPF 10 a to opravdu maximálně, spíš bych to brala jako samoopalovací třpytivý olej a barvit bude asi pořádně, co jsem četla o oreláníku =D Prosím, tohle chci moc vědět, jak dopadne, dej mi vědět ;)

      Vymazat
    6. Ano, jen babassu a kokos. O SPF není v návodu řeč,takže děkuji za upozornění na faktor č.10, to mě totiž taky hodně zajímalo a sama jsem prostě nevěděla. No ale ten prášek by měl také nějaký UV faktor snad obsahovat???? Možná bych mohla přidat zinek :-) ale zase nemám ten mlýnek. Určitě Ti dám vědět, až se do něj pustím .......sama jsem zvědavá. Takže ještě jednou veliké díky za okamžité odpovědi na mé otázky.....a že jich dnes bylo :-) Na tvém blogu je moc fajn. Dobrou noc ...........

      Vymazat
    7. No, obávám se, že byste ho tam musela dát opravdu dost a pak byste byla jak nabarvená hlinkou. Nikde jsem nenašla, že by se používal i k jinému účelu než jako barvivo, rozhodně bych na něj v tomto nespoléhala. A v jakém poměru se do oleje přidává?
      Jinak oficiální se u kokosového oleje uvádí SPF 2-8. Babassu jsem prozkoumala, kde jsem mohla (mám ho taky doma) a opravdu se žádné SPF vyššího stupně neuvádí, naopak, že patří do podobného ranku jako kokosový a používá se dokonce jako náhrada pro lidi, kterým kokosový olej ucpává pory.. Je hlavně hydratační a ochranný, ale ne proti sluníčku. Dá se tedy očekávat, že bude mít SPF obdobné jako kokosák.. Pokud ještě přidáš zinek, pak už budeš mít skoro opalovací mléko =) ale to by zase chtělo posichrovat emulgátorem, aby to drželo pohromadě a složky se neoddělovaly.. No, jsme na to moc zvědavá =D

      Vymazat
    8. Mitsuuko :-) do oleje se přidává podle receptu z knížky takto ......... na flakon 100ml přijde 50ml kokos.RO,50ml oleje babassu,1 až 2 kávové lžičky oreláník.prášku (podle požad.barvy), pak 20kapek karamel.extraktu,7kapek přírod.vitam.E,na špičku nože zlaté slídy :-) Nemám karamel.extrakt a tu slídu.....ale myslím ten karamel se dá oželet,nebo nahradit něčím jiným a slídu můžu ještě dokoupit. O oleji jako takovém je v knížce napsané,že opálení prodlouží,ale zároveň hrání před sluncem a také před komáry. O tom stejném jsem se u oreláníku dočetla také na ekokoze přímo u zboží :-) Tak nevím.....každopádně to i tak může být příjemné letní mazání po slunění,když už by to nemělo jiný účinek :-) S tím emulgátorem mě to napadlo,ale mám doma jen emulgač.vosk č.3 z ekokozy :-) Můžu ho použít a v jakém poměru,pokud víš? Moc děkuji,všechny informace jsou pro mě velkým přínosem :-) A ještě jsem dnes nestihla juknout na ten minerál.makeup-nebyl čas........tak se těším,že se k tomu dostanu. Je neuvěřitelné, s jakou rychlostí tady ty podle mě fakt podrobné návody a články tvoříš :-) Jsi moc šikovná!!! Prozatím jsem si včera objednala další makeup u paní Míši z Manipury :-)

      Vymazat
    9. Glyceryl stearát - cca 7-8% z celkového objemu produktu.. píšu o něm ve článku o malinovém opalováku. Bohužel tohle dělá docela hutné konzistence. ALe jak tak koukám, tak tam není žádná vodní složka, takže zase není důvod dávat emulgátor.. no, jsme zvědavá, co Ti z toho vyleze =D tyhle recepty mě naštěstí nechávají chladnou, protože bych je ani nevyužila =)

      Vymazat
    10. Já totiž emulgátor ještě v ničem nepoužila, zatím míchám spíš jednodušší krémy a jak jsem už psala jinde,tak právě jeden krém s vodní a olejovou složkou mě zplesnivěl,takže teď v létě se nějakému složitějšímu míchání spíš vyhýbám, tím pádem ani emulgátor nepotřebuji. Zase ale když mám ten emulgátor doma by byla škoda ho nevyzkoušet. Jinak byla jsem zprvu z knížky nadšená,než jsem zjistila,že je pro našince celkem nepoužitelná :-) Ale i tak mě lákalo nějaký recept vyzkoušet. Protože je tu léto,tak jsem si vybrala olej na opalování. Bude to hold míchání pokus,omyl,co nadělám, když už jsem si to naplánovala :-) Ten babassu olej je celkem hustý, takže možná to nebude tak strašné. Každopádně recept od tebe na opalovací krém bude příště asi jistější volba :-) PS: Ale mám z knížky několikrát vyzkoušený recept na odličovač na oči s chrpou a je perfektní :-) tak aspoň něco..........hezký večer

      Vymazat
    11. a ten odličovač je vodový, nebo olejový? Já už si ty recepty nepamatuju, do té knížky nesahám, opravdu jsme ji jako praktickou taky moc neshledala, takže jsem jí už neměla důvod znovu otevírat.. ALe chrpa je něco, co mě moc láká vyzkoušet.. zatím jsem ale přeskladněná vším ostatním =)

      Vymazat
    12. V odličovači je jak olej (sezamový), tak vodní složka (chrpa + heřmánek),konzistenci vylepšuje rostlinný lanolin :-), jako konzervant jsem přidala pár kapek z grepových jadérek a vitamin E. Chrpa je fakt hodně zajímavá, chtěla bych s ní vyzkoušet i něco dalšího :-)

      Vymazat
  6. A ještě prosím, jestli mě můžeš poradit ............... jakým způsobem se co nejrychleji tady na blogu dostanu k mým příspěvkům do diskuze a tím pádem i k odpovědím ???? Vždy musím hledat článek, ke kterému jsem něco napsala a bloudím tady. Moc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to je jednoduché, pod okýnkem kam píšeš komentář je malé zaškrtávací políčko s volbou "Chci zasílat oznámení" - když to zaškrtneš, bude Ti chodit do mailu upozornění na odpověď nebo nový komentář pod článkem =)

      Vymazat
    2. Ježíši :-) to je trapas, že mě to hned nenapadlo :-) No,zřejmě jsem málo zběhlá na blozích .........nevšimla jsem si. Tak moc děkuji a hned zaškrtávám....hurá, konec hledání a tápání :-) Já si říkala,že to přece musí jít nějak vyřešit :-) :-) Díky

      Vymazat
  7. Můžu ještě poprosit o radu? Jak se můžu, pokud je na to odpověď dostat co nejrychleji tady na webu k mým příspěvkům do diskuzí???? Vždy musím hledat a bloudím tady ....... zpětně už pak nevím, kde jsem vůbec něco komentovala. Je na to nějaký klíč? Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezky zpracovaný článek :) Děkuji za něj :) uvažuji o koupi něčeho takového, tak uvidíme co vymyslím :D Spousty super článečků přeje blogerka Llaaddyss ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj Lejdys =) D9ky moc, určitě tohle doporučím,ale jak jsem psala, je to spíš na kochání, než praktické. Pokud chceš opravdu inspiraci a hodně praktických receptů, kup si "Děláme si to doma sami" - ta je skvělá, je tam asi 3násobně víc receptů, všechny jsou upotřebitelné a z dostupných surovin ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...