pondělí 26. května 2014

Balzám na rty s pomerančem a vanilkou se SPF | DIY


To je tak, sluníčko vysvitne a po těch mrazech, deštích, kroupách jste najednou vděčné za každý teplý paprsek. A zapomenete si dávat bacha a naopak se ještě vystavujete a chytáte, aby vám ani jeden hřejivý paprsek neutekl. No a pak si spálíte pusu.. Dnes si uděláme pečující balzám s omamnou letní vůní pomeranče a vanilky s mokrým finišem na konci. Zabere vám to asi 3 minutky i s vážením.

Protože je většině z vás líto, že na krémy a balzámy nemá doma dostatek ingrediencí a nákup všeho zrovna nevyjde levně, dneska si uvaříme úžasnou věc o 4 ingrediencích. Bohužel, k tomuto budete potřebovat setinové váhy. Můžete zkusit i digitální kuchyňskou gramovou váhu, ale ten půl gram kakaa pro vás asi bude dost prekérka. Ale na to se vybodněte a udělejte větší dávku tak, aby vám to vycházelo na víc balzámů po celých gramech. ;)
 
Mám honičku a nemám na blog tolik času, kolik bych chtěla. Pořád pro vás chystám článek o Lávové zemi, ale protože jsem nečekaně v pátek dostala od Terezky jako dárek ještě bílou lávovku (moc moc děkuju!! =), tak chci článek úplný i s vyzkoušením a srovnáním obou verzí a momentálně tak zkouším jak divá až lávovka lítá. Dnes tedy rychle.. Hned ze začátku si povíme něco o kouzelných účincích Ricinového a Malinového oleje.

 
* 
 
 
Malinový olej
 
Zmiňuji ho tu schválně, i když ho konkrétně ve složení neuvádím. Je to přesně ta varianta oleje, kterou když použijete, dosáhnete vysoké ochrany před slunečním zářením. Síla ochranného faktoru záleží na kvalitě oleje a obecně se pohybuje mezi 20-30 SPF. Chce to najít dobrý zdroj, nejlíp u vašeho osvědčeného dodavatele (e-shopu).



Mimo to se jedná o olej natřískaný antioxidanty a s vysokým obsahem vitaminu E. Dokáže tak perfektně bránit stárnutí pokožky a navíc má silné protizánětlivé účinky. Bude tvořit i hlavní složku mého letního krému, tak si počkejte na recept. Ještě malé doplnění - běžný malinový olej by měl mít neutrální vůni. Ten, který prodávají na Manipuře je docela silně voňavý, hodně ovocný a sladký (maliny mi teda nepřipomíná ani náhodou, spíš takové to přeslazené červené lízátko, jak se prodávalo před 20 lety za kačku) a dám ruku do ohně za to, že pokud z něj uděláte krém, či cokoli jiného, tu vůni z produktu už nedostanete, počítejte s tím.


* 
 
 
Ricinový olej
 
Jedná se o vazký olej, který právě pro svou hustotu skvěle doplňuje přírodní rtěnky barvené pigmenty (pigmenty totiž v olejích zpravidla klesají hned na dno - Ricinový olej jako jediný dokáže udržet pigment rozptýlený, aniž byste musely obsah neustále promíchávat). Ne náhodou se používá i do nebarvených balzámů.. Kromě vazkosti má ještě benefit v podobě mokrého efektu, který na rtech udělá. Konzistence balzámu tak zůstane zachována, jeho pečující vlastnosti taktéž, ale rty budete mít šťavnatě mokré jako po lesku.
 
A něco málo k technikáliím - má neutrální vůni a pro jeho pomalou schopnost absorpce se hodně využívá při výrobě masážních přípravků. Asi znáte tu klasiku - natírejte si jím řasy a budou vám růst jak o život. Vůbec v péči o oční okolí je to odborník - přidejte ho do očního krému - skvěle pečuje, vyživuje a navíc nepodráždí ani citlivou pleť očního okolí. Většina lidí se ho bojí po ne moc dobrých zkušenostech s OCM a ucpáváním pórů. Je to blbost. Jen se to s ním nesmí přehánět.  Do balzámu na rty bych vám doporučila ho přidat vždy - mimo výše zmíněné má navíc silnou hojivou a léčebnou schopnost a dokáže tak zahojit i popraskané a velmi suché rty (i paty =P). Jo a nepijte ho, je silně projímavý!


* 
 
 
A teď už k samotnému balzámku.. Tohle budete potřebovat:



Ingredience:
- 2,5 g Kakaového másla (pokud chcete potlačit jeho výraznou vůni, můžete nahradit dát 1 g kakaového másla, 1 gram kokosového oleje a o 0,5 gramu víc včelího vosku)
- 1 g Včelího vosku
- 3 g Ricinového oleje (pro SPF verzi: 2 g Malinového oleje a 1 g Ricinového)
 
=> zahřejeme ve vodní lázni (jo, přišla jsem na objev "objev" - vybodněte se na rádoby zrychlování přípravy v mikrovlnce - když hodíte nerezovou misku do pánvičky s vodou, roztaje vám i odolný Jojobový vosk do pár vteřin, v mikrovlnce to trvá většinou okolo 10 minut a ještě musíte dlouho čekat, než vám miska vychladne)



- kapku Vitaminu E (rovnou z lahvičky, tu velkou kulatou)
- 4 kapky ÉO Červený pomeranč
- 3 kapky ÉO Vanilky, nebo vanilkového extraktu
* pokud chcete, aby byl balzám i sladký, můžete přidat pár kapek glycerinu
 
  • množství vám postačí k naplnění jedné klasické tuby o objemu 5 ml
  • obaly zkuste koupit na ebay, u nás jsou strašně předražené
  • bacha, tento balzám je silně návykový - spojení pomeranče a vanilky je smrtící a poprvé jsem si od dob Labella ze střední vypěstovala závislost na balzámu na rty..
  • balzám dobře hydratuje, mokrý efekt je hrozně příjemný a navíc ta vůně a chuť
  • zatím, kdo ho vyzkoušel, musela jsem hned vařit nový
  • pokud budete dělat SPF verzi s Malinovým olejem, klidně přidejte ÉO Vanilky (co jsem našla, tak pokud nebudete trvat na jejích léčebných účincích, ale vystačíte si s její božskou vůní, nejlevnější je za nějakých 80,- na Manipuře. Pravá Vanilka absolue vás pak vyjde na nějakých 800,-), ale vždy vyzkoušejte, jak bude směs vonět po vychladnutí před přidáním dalšího ÉO



Vylívání do tuby je jednoduché, prostě jen nalijete a necháte ztuhnout nejlíp v ledničce - nic nešroubujete, nic nevyndáváte. Směs jde vylít i z kulaté misky velmi dobře. Pokud vám začne zatuhávat, můžete nechat zase povolit ve vodě a takhle až do poslední kapky. Nedoporučuju se pokoušet nabírat směs do injekční stříkačky, nebo pipety. Hned vám to ztuhne, takže to většinou ani nejde vyndat ven, navíc ztratíte dost materiálu na stěnách stříkačky a nevymyjete to ani kdybyste se postavily na hlavu. Takže v závěru ještě přijdete o stříkačku. Prostě lijte, jde to snadno. Pro fajnšmekry doporučuju pořídit kádinku z varného skla, kterou můžete klidně do pánve postavit a vařit směs v ní - kádinka se skvěle vymývá, dobře dávkuje směs do obalů, má většinou i mililitrovou stupnici a velmi dobře se s ní manipuluje. (doporučuju tyhle)


* 
 
 
Jo a jestli si říkáte, že balzám na rty už umí udělat každý a že jsou jich na netu mraky, tak jo, souhlasím. Jen jsem ještě v žádném návodu nenašla ricinový ani malinový olej, takže tak..
 
 
 
Co jste si uvařily naposledy? Láká vás malinový olej? =)

 

49 komentářů:

  1. Za sebe můžu říci jen to, že je božský, takže není nic divného na tom, že při čtení těchto řádků si balzám hoví na mých rtech ;))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, na mých taky! =D ;) a děkuji, jsem ráda, že dárek je permanentně využíván ;)

      Vymazat
  2. Já z něj jsem taky paf, ten se ti povedl! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, děkujííí =) A Luci, Ty ho zatím máš jen v tom srdíčkovém kelímku, že? Neboj, už se připravuje verze v tubě ;)

      Vymazat
  3. ..o nějakých pigmentech jsi nepřemýšlela? že by to i mírně barvilo... i když...to už by bylo natolik dokonalé, že teda nevím, ruce bychom ti utrhaly ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vždyť o nich píšu ;) Ale mám ho především na hojení a rozhodně nechci používat celý den balzám s pigmenty, nebo na popraskané rty, to by nedělalo dobrotu.. Tohle je prostě voňavý univerzál. Pigmenty si tam může dát kdo chce a jaké chce ;)

      Vymazat
  4. Zní to zajímavě, alr já slyšela, že ricinový olej je docela silné projímadlo. Vážně je vhodné ho používat do balzámu na rty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, připomíná mi to trochu strach ze sedání na toaletní prkénka, aby člověk neotěhotněl =D
      Néé, vážně, musela bys ho pít, aby měl projímavé účinky, ne slíznout 0,05 ml ze rtů..

      Vymazat
  5. To vypadá moc dobře :) Asi se po zkouškovým pustím do vaření kosmetiky. Už se rozhoupávám dlouho a takovéhle jednodušší recepty (aspoň takhle od počítače :) mě v tom jenom utvrzují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, z vlastní zkušenosti - nejlepší je začít hned ;) člověk s od učení odreaguje a jde pak do toho po vydařeném navaření s větším elánem ;)

      Vymazat
  6. Kombináciu pomaranča a vanilky poznám, je to božská vôňa :)
    Doma mám ale len kandelilský vosk - z toho použijem rovnaké množstvo ako pri včelom?
    O malinovom oleji som už čítala a mne by náhodou sladká vôňa nevadila :) Doma mám zatiaľ len černicový (i keď ten zrovna nemá ovocnú vôňu). Každopádne teším sa na recept na letný krém, ten veru určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, stačí! =) já si na něj taky brousím zuby, ale momentálně mám vosku dost, tak nechci kupovat další.. ale ještě mám na seznamu karnaubský ;)

      A jaký je ten ostružinový? Já mám ještě spadeno na jahodový, z černého rybízu a broskvový =D

      Vymazat
    2. Úprimne? Ani neviem...kupovala som ho preto, že bolo pri ňom napísané, že má byť pekne voňavý a tak nejak som naivne dúfala, že bude voňať ovocne po černiciach. Ale tak vôbec nevonia, je skôr aróma lístkov, alebo čoho, farba je tmavo-zelená...čiže som ho sklamane odložila medzi surovinové zásoby, ale skúsim ho šupnúť do balzamu na pery, alebo na tvár.
      Doma mám ale aj macerát z goji a ten má dobrú vôňu :)
      PS: už mám (úspešne) po štátniciach, tak budem mať zas trošku času aj niečo vyrábať :D Ďakujem za držanie palcov! :)

      Vymazat
    3. jojo, já mám taky z Goji a voní pěkně, i ten Brutnákový.. Vlastně, teď jsem si vzpomněla, že ostružinový olej mám taky doma a přesně, jak píšeš - vůbec nevoní, natož po ostružinách, to ten malinový je jiná liga..
      PS: Gratuluju ;)

      Vymazat
  7. Boze, to zni jako uplna lahoda pro rty, jenze ja sem na tyhle patlavy veci vic nez leva.. Je mozny si ho od tebe treba koupit?
    Julit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tohle se opravdu jen smíchá a zamíchá a přelije ;) ale ráda Ti ho udělám, napiš do mailu (mitsuuko@gmail.com) a domluvíme se ;)

      Vymazat
  8. Tak to je úžasný recept! :) V zimě jsem si vařila jen obyčejný balzám, ale už mi dochází, tak koukám, že obnovím zásoby. A ten malinový olej.. to je super!
    Já jsem naposledy macerovala vlaštovičník a dělala z toho mastičku..akorát mi jí členové rodiny rozkradli, takže mám zas prd! :D Ale naložím si takhle měsíček a nikomu nedám ani čuchnout!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, já právě dělám 6týdenní pokusnou maceraci se srovnáním s jiným postupem a mám taky měsíček a heřmánek =) já taky většinou nestihnu ani vyzkoušet a už je všechno pryč, tak si radši vařím potají doma, abych si aspoň jeden kus pro sebe rovnou ulila =)

      a obyčejný balzám, to znamená z čeho? Dneska vařím další malinovou dávku, tak se na něj už těším ;)

      Vymazat
    2. Páni, ty ses do toho pustila ve velkém! :) Kde jsi sehnala měsíček? Sušený? Já teprve čekám, až mi na záhonku rozkvete, ať to mám hezky bio eko Demeter :D

      Obyčejný balzám je u mě 5 kokosáku, 5 bambuckého, 3 včelího vosku a éčko či grepové jádro na konzervaci. Ta malina mě opravdu zajímá, přineseš mi alespoň čuchnout? :)

      Vymazat
    3. No, pokud mi zbyde pro vlastní potřebu tak jo =D
      Jojo, tak já se vrhnu do pěstování až bude ta chalupa, to teprve bude lítat =D a jo, zatím mám sušené zásoby. Právě teď přemýšlím, co tahle vytvořím z bezových květů =D ;)

      Vymazat
    4. Neboj, já to jenom omrknu a přivoním si, strašně mě to zajímá :))
      Téda, tak to se moc těším až budeš mít chalupu! Už takhle mě motivuješ k nejrůznějšímu vaření. Já jsem z bezu udělala jen limču, nic originálnějšího mě nenapadlo.. ale je výborná..! :)

      Vymazat
    5. No to věřím, že musí být úžasná. Já ho jako malá nesnášela a teď se po něm můžu utlouct. DOporučuju bezového Pardála - snad nejlepší odlehčené pivo, které jsem kdy pila ;) já bych hrozně chtěla udělat bezinkové víno, ale nevím, jestli to už na mě není moc vysoký level =D
      Joo, kéž by ta chalupa vyšla a ještě co nejdřív.. už i O. plánuje, jak tam budeme pěstovat všechno sami, abychom nemuseli nic kkupovat - domácí zvířectvo jsme museli zavrhnout, protože ty menší kusy by sežral Mates a ty větší zase nechcem sežrat my, takže to vypadá na vegetariánskou farmu ;)

      Vymazat
    6. Ano! Bezový Pardál je výborný! Jsem už delší dobu zatížená na tyhle ovocné 'piva' a bez a zázvor jsou jasnými favority!
      Zvířectvo je fajn, ale přesně jak říkáš.. my jsme chovali akorát slepice a stačilo to :)

      Vymazat
    7. Hihi, no jo, tak to je jasný, kvůli tomu nemůžeme mít králíky, kočky, kuřata, ryby, kozy, no takže to budou brambory, ovoce, bylinky a tak ;) a jak znám nás dobráky, bude tam i malý kukuřičný lán, protože Mates miluje sklízení kukuřice ;)

      Vymazat
    8. Páni, jak že je ta chalupa velká? :D

      Vymazat
    9. No, pozemek by měl být obrovský, s loukami, lesem, stromy, malým sadem ;) a chalupa by měla být velká a nejlíp ještě se stodolou ;) jako, je jich hodně, zvlášť teď, asi nejsou moc snadno prodejné, takže je rozhodně z čeho vybírat, ale nejsou prachy, no =D

      Vymazat
  9. Balzámů mám zatím zásobu, takže vařit nebudu, ale pracuji na krému!

    OdpovědětVymazat
  10. Když dělám s kakaovým máslem používám malé množství vosku nebo někdy i žádný, třeba při výrobě krému. Jinak si dělám podobné balzámky, bože chtěla bych je zkusit s tím malinovým olejem. Hele jaký olej má nízké SPF? Má třeba kokosák nějaké? Hledám nějaký olej na opalování, nechci si kupovat už hotovo výrobky, jsem hold olejová. Nejlépe by bylo něco do 10. Děkuji ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, určitě má, většina klasický olejů má mezi 3-6 SPF, což však na sluníčko, zvlášť na citlivých rtech asi stačit nebude.. vosku tam musí být hodně, aby se na teple ve sluníčku jen tak neroztekl ;) já zas obecně nerada pracuju s kakaovým máslem - stačí mi s ním vařit dvacet minut a jsem toho tak přečichaná, že nemůžu čokoládu ani produkty ani vidět =D

      Tak do deseti, to máš docela dobré vyhlídky ;) Skvělý na to je Avelánový olej, který má 12 SPF a perfektně pečuje.. Kokosák má cca 7SPF.. blbé je, že všechny tyto s nižším faktorem nejsou dostačující co do ochrany proti škodlivému záření. Lepší je opravdu volit 10 a výš.. Jinak, ten malinový se uvádí v rozpětí od 28-50 SPF ;)

      Vymazat
    2. Když já se nad 10 prostě neopálím. Ztěží se opálím s tím pod 10. Já tedy nijak výrazně dlouho na sluníčku nevydržím. Tam vždy ležím tak 10 minut pak se zchladit dalších 10 min a pak stín. Vloni jsem se třeba nemazala vůbec ničím, jen tak se nespálím tak jsem na sebe nechtěla nic patlat. Teď vím, že ochrana před slunečním záření je potřeba. Avelánový, tak o tom jsem neslyšela a když perfektně pečuje, tak ten musím zkusit.
      Kakaového másla jsem vždycky taky přečichaná :D Jo do těch lojů je potřeba vosk, to jsem se trochu blbě vyjádřila. Přeji jenom tekoucí lůj není to pravé. U těch krémů mi to nějak nevadí.

      Vymazat
    3. No, ale zase bacha, tohle není jako klasické syntetické sluneční filtry. Když má olej přirozený faktor 10, neznamená to, že se s ním můžeš vyplesknout na hodinu na sluníčko a budeš bílá, tak to nefunguje.. No a k tomu nemazání.. bojím se, aby sis na tento rozhovor nevzpomněla ve 40ti =D fakt, není s tím radno si zahrávat - mám kamarádku, která se aktivně opalovala přes zimu v solárku a od jara do podzimu až byla vždycky černá - teď jí je 28 a vypadá jak stará kožená kabela.. =/

      Vymazat
  11. hmm ten malinový olej mě moc zaujal :) SPF je krásn vysoké to se bude hodit na léto

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Jani, a to jsem ještě hodně podcenila - udává se, že má SPF 30-50 ;)

      Vymazat
  12. Aaach, červený pomeranč a vanilka je moje nejmilejší kombinace! Už ti musím napsat mail, chci už pomalu úplně všechno cos kdy vyrobila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen piš ;)
      i moje.. zkoušela jsem sice ještě vánoční obdobu se skořicí, ale ta to všechno hrozně přebije, takže ji už docela omezuju..

      Vymazat
  13. No tak u mě vždycky riciňák evokuje vzpomínku na můj pokus vyvolat porod "nápojem" dle Stadelmannové. Bylo to enormně hnusné, což bych odpustila, kdyby se povedlo. No ale připisuju si další surovinu na seznam objednávek z ekokozy.
    Jinak to sem sice nepatří - piju Nimbu druhý týden a nic. A ta chuť mi přijde docela dobrá (ale přišla jsem na to proč - miluju v čajích lékořici a tenhle ji obsahuje a když jej vařím ty 3 minuty, ani není hořký).
    Víc receptů diy od tebe a budu v insolvenci:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, znám, taky se potácím na pokraji bankrotu a i když není skoro na chleba, holt na olej musí být vždy =)
      Jo, tak já jsme tu Nimbu neměla nakonec čas vyvařit ani jednou, takže jsem ji pila pěkně hořkou od začátku až do konce =D Ale hurááá, už mám 40 dní kúry za sebou a za měsíc znovu =D

      Vymazat
    2. Jo hele, náhodou malinovým mám (byl v akci), předpokládám ale, že ředěním jinými oleji se SPF snižuje. Ještě vysoké SPF by měl mít mrkvový olej, ale ten bude asi barvit, a pak olej z obilných klíčků (nevím jestli sem spadá kukuřičné a pšeničné klíčky). Přemýšlím, že bych vyrobila jakýsi opalovací olej ve stylu Hádka.

      Vymazat
    3. Jojo, mělo by to tak fungovat - čím koncentrovanější olej, tím vyšší SPF.. Otázka je, jestli vycházet z toho maximálního mezního údaje 50 (u maliňáku) a pak snižovat dle poměru v produktu..

      Vymazat
    4. No asi to budu muset zkusit...
      Ještě mám nápad na druhou verzi - ze zmíněných olejů a aloe vyrobit krém a přidat oxid zinečnatý. Myslím, že v našich podmínkách by to mělo stačit (k moři bych to neriskovala).

      Vymazat
    5. No, to je klasika, ale při vyšším SPF začne bělit. Navíc, pokud smícháš aloe a oleje, budeš potřebovat emulgátor, zvlášť do teplejších měsíců, aby se krém hned nerozjel, nebyl vodový a v závěru, abys ho nemusela furt tak úzkostlivě nechávat v ledničce. Přeci jen, jedná se o letní péči a třeba u tělových krémů asi těžko budeš mít po ruce u vody furt chlaďák =) jo a oxid zinečnatý můžeš dát do produktu mám dojem do koncentrace 20% , aby ses vyhnula zbělení.. Jo a nejsem si jistá, ale mám za to, že SPF se nesčítá, ale vždy se považuje jen ten nejvyšší filtr z použitých surovin za platný pro celý produkt.. musím to ověřit..

      Vymazat
    6. Díky za cokoli, na co přijdeš. Já to chci na použití na zahradu nebo na namazání před výletem pro děti a sebe, takže v lednici to uchovávat budu. S emulgátory už jsem 2x kuchtila, tak se snad znova povede. Máš vyzkoušený Olivem? Měl by být vhodnější než Glyceryl stearate pro emulze s větší obsahem vodní fáze (např. Mléka).
      Jinak na ekokoze by prý měli do týdne zveřejnit recept na opalovací krém.

      Vymazat
    7. Momentálně pracuju se třemi druhy emulgátorů + ko-emulgátory jako je lecitin a vosky a gumami. Na mléka není Olivem vhodný naprosto vůbec - z vlastní zkušenosti.. vždycky mi to krém zhrublo, zmastičkovatělo, zmatnělo a tak zadrhával. Naopak na mléčné konzistence je naprosto nejlepší GS citrate (http://www.manipura.cz/products/emulgacni-vosk-citrat-glyceril-stearate-citrate-55g/). POkud bys chtěla cokoliv transparentního, tak můžeš zkusit xantanovou gumu ;)

      Jo a kdybys pracovala s tím citrátem, tak ho dej do olejové složky, líp se s ním pracuje než ve vodové ;)

      Vymazat
  14. Milá Mici,
    o malinovém oleji jsem nikdy neslyšela, a tak jsem díky Tobě objevila další skvělou vychytávku. Na tvůj balzám už si brousím zuby, jen sehnat ten malinový olej a jde se na to! :)
    Recept na bylinkový balzám na lifeinimperfection.blogspot.cz
    Zdraví Janie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem četla i odpověděla, díky za odkaz ;)
      Jo a co třeba melounový, už jsi zkoušela? Ten se dá sehnat rozhodně snadněji než malinový..

      Vymazat
  15. Zrovna se chystám míchat balzámek na rty a říkala jsem si,že vyzkouším nějaký nový osvědčený recept :-) narazila jsem na tvůj. Pokud nemám malinový a ricinový olej a použiju třeba jen slunečnicový, bude balzámek stejně pevný,jako ten tvůj? A nebo hodně záleží právě na tom ricinovém oleji,jak tady píšeš? A jinak už se dlouho chystám na nějaké nákupy u Hadka :-) ....... a vidím,že se tam dají koupit celkem zajímavé a myslím,že i cenově dostupné věci???? Díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, u Hadka nakupuju většinou ÉO - nejsou nejlevnější, ale dle mého mají nejhezčí vůni a jsou jedny z těch opravdu kvalitních - jiné bych si nedovolila třeba požívat vnitřně.. Riciňák je na rty skvělý, zajišťuje vazkost a lesk. Když ho tam nedáš, nic se nestane, ale lesk ztratíš. Tuhý by měl být stejně, to se neboj. Jen bych teda ještě k tomu slunečnicovému dala něco navíc, třeba avokádový, nebo cokoli víc pečujícího..

      Vymazat
  16. Prosím Tě, já píšu rychle u toho přemýšlím nad spoustou věcí, za zády mě hulákají děti a pak píšu samé nesmysly :-) nemyslela jsem slunečnicový,ale meruňkový (to už jistě zní lépe,ne?) Právě jsem se chystala vařit a zrovna na slunečnicovém oleji....možná mě to malinko zmátlo :-) Dnes odpoledne jsem dělala zrovna dva balzámky na objednávku pro kamarádky a dala jsem tam dle rad Mišky z Kiss a Bee vše v poměru 1:1:1 (včelí vosk, bambucké máslo a nakonec kokosový olej), navíc jsem přikápla pár kapek esenciál.oleje sladký pomeranč z Manipury. Myslím,že balzámek dopadl dobře, dala jsem si malý vzorek bokem. Jsem ráda,že ten ricinový olej není podmínkou, zrovna ho totiž doma nemám a chtěla bych vyzkoušet i balzámek v klasickém vysouvacím obalu. Díky moc za všechny rady, moc si jich cením :-) A na toho Hadka určitě mrknu...........dívala jsem se,že má i vitamin E za přijatelnou cenu (já si totiž koupila vitamin E v sypkém stavu a ten myslím není rozpustný v tucích)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...