pátek 16. května 2014

DIY péče o suchou pleť | Pohlazení pro sušenky krém a Mandlový odličovací balzám

Minule jsme si ukázaly kombo odličovacího balzámu a pleťového krému na vrtochy smíšené pleti, dneska to budou recepty na balzám a krém pro majitelky sušší pleti. Zůstáváme ještě obtížností u "studeného" vaření, tedy bez emulgátorů a jiných vymožeností. Udělat si je tak může úplně každý..


Předem chci varovat majitelky smíšené pleti, že zatímco Mandlový odličovací balzám jim prokáže stejně dobrou službu jako Čičorečka, tak krému by se měly vyhnout obloukem. Je opravdu určen na suchou pleť a například na mě osobně je moc mastný a výživný a pleť se mi po něm hned oboulovatí. Ale pokud máte citlivou sušší pleť kolem 30let věku, je to ideál pro vás.. ;)



Pleťový krém "Pohlazení pro sušenky"



Schválně jsem v úvodu zmínila, že se stále jedná o "studenou kuchyni". Nebudeme totiž používat spojování horké a studené fáze, ani dělit fáze na vodní a olejovou. Jediné, bez čeho se neobejdete je mikrovlnka a metla na vymíchání (ruční stačí - není potřeba mixér). Nebudeme tedy ani potřebovat speciální emulgátory, ale pokud se u vás doma najde pár kapslí lecitinu, doporučuju ho dát tam. Nejenže pečuje o pokožku, ale zároveň vám i posichruje jako ko-emulgátor konzistenci emulze. V této várce na fotkách však není a jak vidíte, tuhé je to stejně a emulze se nerozjíždí.
  • krém perfektně pečuje o potřeby suché pleti a zajišťuje její regeneraci
  • zanechává zpočátku lehce mastný povrch, než se vsákne
  • pleť je po něm heboučká a zvláčněná
  • podporuje pružnost pleti (mořské řasy a koenzym Q10)
  • díky Bisabololu má i značné hojivé účinky
  • vytuněná verze obsahuje i Avelánový olej, který působí jako přírodní antioxidant
  • Baobabový olej zase působí na hojení flíčků po akné a proti pigmentovým skvrnám
  • ÉO Růžové dřevo je skvělý na péči o suchou a citlivou pleť a pomáhá příznivě působit na suché ekzémy, lupénku, nebo neurodermatitidy


Foto č. 1, 2: Mangové máslo je drobivé a hrozně tuhé, nelekejte se ho. Foto  č. 3: Mandlové je oproti tomu žlutější, mazlavější a poddajnější a taky se vám začne dříve rozpouštět. Foto č. 4: Másla musíme rozpustit úplně. Mícháme tak dlouho, dokud se nám to nepodaří, jinak budete mít v krému tvrdé kousky.


Ingredience:
- 3 čl Mandlového másla
- 2 čl Mangového másla
=> zahříváme v mikrovlnce a vyndáme hned jak začnou másla tát, zbytek domícháme (viz foto) a ihned přidáváme následující ingredience
- 2 čl Mandlového oleje (můžete použít i Meruňkový)
- 2 čl Avelánového oleje
- 2 čl Baobabového oleje (můžete použít vyživující Sezamový a proti pigmentacím zvýšit podíl Arganu)
- 1/4 čl Olivového skvalanu
- 15 kapek Bisabololu (léčivka a hojivka, vyplatí se koupit, budete ho pak používat do všech krémů a nádherně nasládle voní - po heřmánku a vanilce ;)
- 2 kapky Vitaminu A
- 4 špejle Koenzymu Q10
* pokud chcete přidat Lecitin, pak přišla jeho chvíle (na dávku stačí 3 kapsle)
=> důkladně promícháme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu a pak ještě do tekutých olejů zašleháváme následující složky
- 12 kapek Grepového 60% extraktu
- 2 špejle Vitaminu C

Krém se na ruce dobře roztírá a nezanechává stopu. Vsakuje se několik minut, což by suché pleti nemělo dělat problém. Smíšená však bude házet prasátka až do večera.

=> Grepový extrakt nemá moc ráda xanthanová guma, kterou je zahuštěný Aloe vera gel, proto extrakt zamíchejte do směsi ještě před jejím přidáním (jinak hrozí, že se vám směs zdrcne). Pro jistotu to samé udělejte i s vitaminem C.
- 5 čl Aloe vera gelu
- 1/4 čl Extraktu z mořských řas Algo Boost
- 4 kapky Vitaminu E (dejte klidně  i 6-8 kapek, pokud chcete Vitamin E použít jako aktivní složku, ksichtík vám bude vděčný)
- 4 kapky ÉO Růžového dřeva (můžete dát až 1 % ÉO, ale na mě už je ta koncentrace vůně moc silná, navíc se na citlivou pleť nedoporučuje to s ÉO moc přehánět)
=> všechno pěkně vyšleháme a ládujeme do kelímků. Tato dávka vám vystačí na cca 60 ml krému.




Mandlový odličovací balzám



Opět se jedná o bezvodý odličovací balzám. Nenajdete v něm tedy žádnou ze složek, které by mohly podlehnout bakteriím a zplesnivět. Dávejte si však pozor na oxidaci olejů, ty v teple a na světle můžou zežluknout docela rychle. Spotřební dobou se řiďte podle té nejkratší z použitých složek. Já skladuju normálně v koupelně na poličce v pohodě i 3 měsíce.
  • balzám je hedvábný, vláčný, jemný a krásně klouže po pleti
  • je jako máslo, které si večer vytáhnete z ledničky, abyste z něj mohly ráno zadělat na buchty =D
  • pleť snadno odlíčí od mejkapu, můžete použít i na odlíčení očí (dle referencí si prý poradí i s řasenkou a linkami, já na to mám radši nemastné kokosové odličovací mléko na oči, ale o tom až někdy jindy)
  • určitě stahujte navlhčeným co nejteplejším ručníčkem/mušelínem/žínkou, jinak vám na pleti zůstane mastný film
  • pleť po odlíčení není mastná, ale pocitově opečovaná jako po krému




    Ingredience:
    - 1 pl Jojobového vosku (můžete použít jenom včelí, je to jedno)
    - 1 pl Včelího vosku
    => zahřát cca na 7 minut v mikrovlnce a zcela rozpustit mícháním
    - 5 pl Mandlového oleje
    - 2 pl Ricinového oleje (je úžasný na péči o jemnou a citlivou pleť obzvláště očního okolí ;)
    - 2 kapky Vitaminu A
    => v případě potřeby znovu trochu ohřát a pořádně promíchat. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následující složky přidáme hned, jak se začnou na míse tvořit lehce bílé okraje
    - 4 kapky Vitaminu E
    - 3 kapky ÉO levandule (kdo ji nemá rád, nebojte se, spolu s včelím voskem udělá nádhernou vůni)
    => metlou šlehejte pořádně až k okrajům kde začne směs pomalu tuhnout. Měly byste dosáhnout konzistence viz foto a pak ještě  vlažné ládujte do obalů a nechte v nich zatuhnout. Konzistence nebude tekutá, ale viz máslo na buchty výš. Vyjde vám to zhruba na 45 ml balzámu.



    Tak si to dámy užijte, snad s tím budete spokojené stejně jako moje kamarádky, pro které krém i odličovací balzám dělám ;)


    Jak jste s DIY daleko? Už jste něco zkoušely, nebo už máte vlastní Zázrak? =)




    Vysvětlivky: čl = čajová lžička; pl = polévková lžíce

    32 komentářů:

    1. Milá Mitsuuko, prosím, prosím! Mohla bych si od tebe odkoupit již hotový krém a balzám? Doma mi chybí tak polovina věcí na výrobu a ráda bych to otestovala, jestli mi budou vyhovovat než začnu shánět chybějící ingredience. :D Jako extrémně křupavá sušenka s mimozemsky dehydratovanou pletí používám jen (míchané) oleje jak na odličování, tak i místo krému na pleť, ale tyhle tvé výrobky mě nesmírně zaujaly. .D

      Lo°

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Mam to tak podobne....navic mi tyhle piplavy veci nejdou...co nejaky obchudek na fleru? JInak mozna bych zvazila nejaky piplani pokud by se jednalo o opalovaci krem...nemas neco nachystane,nejaky recept?

        Vymazat
      2. Ahoj holky, určitě není problém, napište mi do mailu (mitsuuko@gmail.com) a domluvíme se ;)

        Co se týče těch ingrediencí.. no, to já znám. Kdybych nechtěla "tunit" krémy pro svou pleť, asi bych si taky vystačila s menším množstvím. Takhle už jsem o víkendu pro ingredience vyřazovala další dvě nově police =D

        Opalovací krém určitě budu dělat, počítám, že si konečně užije ten Malinový olej své chvilky slávy ;) počítám, že budu dělat hlavně opalovací mléko a možná nějakou emulzi do rozprašovače, aby to šlo dobře natírat a brát s sebou na cesty ;)

        Obchůdek na fleru asi ne. To bych musela zoficiálnět a zlegalizovat výrobu, což si nejsem jistá, jestli by zatím odběr překonal náklady =/ uvidíme =D

        Vymazat
    2. Jsem moc ráda, za recept na odličovací balzám, protože teď jsem si ho pořídila od BalmBalm a jsem z něho nadšená. Je funkční a navíc je mi moc příjemné jak to pak stahuju teplým mokrým ručníkem. Tvůj recept určitě zkusím, až dodělám BalmBalm.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. No paráda, vznikne na to článek? Už jsem moc zvědavá ;)

        Vymazat
      2. Až si budu naprosto jistá s názorem, tak bude recenze. =)

        Vymazat
    3. Dělala jsme odličovací balzám podle nedávného tvého receptu a moc se mi nepovedl, i když na druhou stranu funkci plní :) Ale přesto se do tohodle balzámu určitě pustím! :) Mám spíše sušší pleť, takže to pro mě bude ideální. Moc děkuji za recept, vážně mi tím pomáháš a šetříš peněženku! :)
      - Elma

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. TO jsem ráda =) tak at se tento už podaří.. A co se s ním stalo - moc tekutý, moc hustý? pokud plnil funkci, tak asi šlo jen o estetickou chybu?

        Vymazat
    4. Opět mě stihl záchvat závisti, že má někdo suchou pleť :D nejen, že na sebe může mazat takové laskominy, ještě se mu tak hezky říká sušenka, zatímco mě se říká mastňák.. to není fér!! :o)))) a nechci slyšet nic o šupinách, které já díky mastnému xichtu nemám.. mám!! A často! :D Není lepšího pohledu na sebe do zrcadla, než mastnotou se lesknoucí kůže s vysráženými fleky pudru na šupinách!! Fakt princezna.. :o))))))

      Hezký víkend krásko! Co Matesák? Bonsaj, jak je nevylítaný, protože venku se mu nelíbí, zimáááá, prší mi na zádááááá.. je na zabití :o)) prudí i o půlnoci.. :D

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. No ENi, jakýpak masťnák? Mastněnka, nebo Smíšenka a to je už lepší, ne? ;)

        Holka, tak to v tom případě asi málo hydratuješ a pak se Ti mastí obličej dvakrát tolik. Kdybys byla echt mastněnka (;) tak nemáš problémy s šupinkami..

        Haha, tak to si dovedu představit, jak Bonsaj doma asi pěkně vyvádí, viď? ;) =D Matesák chodí ven déšť nedéšť, takže je vybouřený (nevybouřený) furt stejně. Jen jsme byli včera na vet a tam nás pěkně sprdli, že je tlustej!! jak se O. začal před maratonem šetřit, tak Mates to nepochopil a prostě jedl stejně, i když už neběhla a stala se z něj černá koule. A přitom má jen o kilo víc. ALe hned jsem si vzpomněla na Pažoutovu hlášku: " a když už jsme u té upřímnosti, jsi ztloustla. Ne moc, tak dvě tři kila, ale je to vidět" =D hehe, takže jsem s ním začala teď běhat já a jsem zvědavá, jestli dřív padnu, nebo se Mates rozesměje nudou =D

        Vymazat
      2. No ani mastněnka není bohviečo :DD
        Já už teda nemám nápad, čím hydratovat víc.. večer mažu hyaluron a brčál, ráno hydratační Alverde.. ty šupiny si způsobuju taky svou snahou zlikvidovat pupence.. no, budu hledat dál.. a JMO to nebude :D
        A nebo málo piju!! To bude ono!! :DD

        Mates a koule??? No toto? :D Pažoutova hláška mě rozsekala :o)))
        Nechceš Matesovi pořídit takový ten vozík, co tahají huskyové? On by se vyběhal a ty by ses povozila :D

        Vymazat
      3. No, já teda brčál a hyaluron používala na ráno ještě pod denní krém.. a navečer Zázrak, protože to je pecka a pod něj ještě regenerační růžovo šípkový olejíček.. takže i tam je možná ukrytá nějaká ta hydratace =D

        no to ne, to by se pak obrátilo a já bych byla koule! =D Nene, hezky budeme běhat oba, abychom byli krásní a štíhlí ;)

        Vymazat
    5. Šikulka. Já jsem lemra líná a nedostala jsem se dál než ke konopné mastičce (velice jednoduchý recept) a domácí pleťové vodě. Takže tak.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. A jakou jsi dělala pleťovku? a Konopnou mastičku, viz vazelína + tráva a nechat odležet? ;)

        Vymazat
    6. Ty jo, ten krém má na pohled úplně skvělou konzistenci! Já si zatím krém na obličej nedělala, ale dělala jsem mastičku na poraněnou nebo podrážděnou kůži a musím se pochválit, protože je skvělá! Ještě chci teď o něco více vymazlit složení, ale už teď plní svoji funkci na jedničku :-).
      A na závěr dotaz - kde seženu Bisabol?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Nevím, kde všude možně, ale mám ho klasicky z Ekokozy.. Stačí ho poměrně málo, doporučené dávkování je hodně milé vůči peněžence a funguje skvěle. Navíc, i když se pak do krému nepřidá žádný éterák, jemně nasládle po něm voní ;)
        A mastičku jsi dělala jakou? ;)

        Vymazat
      2. S konopným olejem, bambuckým máslem, kokosovým olejem a spoustou dalšího...bude na to článek :-).
        Na ten Bisabol se na Ekokoze podívám, určitě bych ho využila! :-)

        Vymazat
      3. No tak to není základ, to vypadá jako fajný recept ;)

        Vymazat
      4. No a to si počkej na finální verzi ;-)!

        Vymazat
    7. tak to jsme se zrovna hezky sešly, ani jsme se nedomlouvaly, ale já o odličovacím balzámku zrovna psala ve večerní péči o pleť (http://zapisky-pro-lisku.blogspot.cz/2014/05/vecerni-pletovi-bojovnici.html), takže pokud se někdo chce mrknout na mé dojmy ... ;) přísahám, že nesjem podplacená ani zaujatá! na holý pupík! :D

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Hééj, no neke!! Takže jsou dva články v Bloglovinu s titulkou stejného výrobku?? To už jsme skoro jak Essence nebo FA! =D hehe.. musím si to jít k Tobě přečíst, protože jak znám Lišky, jsou pěkně podšité, takže jdu zkontrolovat míru zaujatosti ;) =D

        Vymazat
      2. Úplný kosmetický mainstream! :D

        Menší dotaz k mangovému máslu, myslíš, že by šlo používat i samostatně? Třeba občas na prostřídání, když je potřeba něco hutnějšího. Jestli třeba neucpává póry.

        Vymazat
      3. Nooo, jako šlo, ucpávat póry by nemělo. Je to základ mých hutnějších krémů a nikdy jsme na něj žádnou reakci neměla, ale teda, nedovedu si představit, jak bys dokázala ho používat samotné =D jestli znáš konzistenci kakaového másla, tak to tohle je skoro stejně tvrdé a drobivé =D doporučuju vyšlehat s nějakým olejem a asi jen na noc, na den by to mohlo být moc hutné..

        PS: mainstream, viď? =D

        Vymazat
      4. Obzvlášť v chladnějších měsících by to mohl být problém :D Budu tedy míchat.

        Vymazat
    8. Tak ťa teraz obdivujem, ja som odličovací krém skúšala vyrobiť len raz (a samozrejme sa mi nepodaril :D) a odvtedy som na takéto zložitejšie DIY lenivá, ostala som pri svojom našlahanom masle, ktoré je momentálne asi vrcholom môjho kozmeticky-výrobného umenia :D

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak já se zase přiznám, že když je tak dobře cenově dostupné ALverde tělové máslo a navíc mi skvěle vyhovuje, tak jsme zase líná dělat tělové šlehačky =D A jak to, že se balzám nepovedl? Nefungoval, nebo špatná konzistence?

        Vymazat
      2. Skúšala som zmes olejov, aloe vera gélu, vosku a ružovej vody a nejak som neodhadla teploty a vosk sa mi tak nejak "rozcuckoval"...ďalšíkrát sa mi s tým babrať nechcelo :)
        Aj keď chyba mohla byť aj inde, nechcela som postupovať podľa receptu, ale vymyslieť si svoj vlastný...zatiaľ sa (evidentne) nepodarilo :D

        Vymazat
      3. Noo, jestli šlo o balzám a ne o krém (byl to původní záměr, že jo? =D), tak bych vinila ze všeho ten aloe gel - ten nemá co v této požadované balzámové mastné konzistenci co dělat. Navíc, jedná se o vodnatou složku, která podléhá rychlé zkáze, takže bych ji doporučovala doprovodit v receptu vždy konzervantem ;) jo a bacha fakt se nesnese napřímo s greopvým extraktem, takže konzervant musí být volen obezřetně..

        Vymazat
    9. Ty a Míša z Kiss a bee mě hrozně moc lákáte, vždycky mám chuť si také něco uklohnit. =D Obzvlášť ten mandlový odličovací balzám vypadá skvěle. =3

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. To obě určitě moc rády slyšíme (čteme) =D tak šup do toho, je to opravdu snadné ;)

        Vymazat
    10. Máš super blog!!! Aj ja trošku tvorím a konečne som našla receptík na krémik na suchú pleť, ďakujem :-) Samozrejme, že ho trošku pozmením :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jéé, děkuju. A určitě ho trochu změň. Koukám, že je to jeden z mých prvních receptů =D Teď už bych ho udělala úplně jinak =D A co tam plánuješ dát? Doporučuju Avokádový olej, ten je skvělý, bambuc, to mangové máslo taky, nebo rovnou avokádové. Taky panthenol a lehce glycerinu, ale ne moc a určitě tam přidej ureu a jako emulgant třeba Cetearyl Alc. nebo emul. vosk č. 3, je hutnější ;) Tak dej vědět, jak se Ti povedl ;)

        Vymazat

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...