čtvrtek 3. července 2014

Minerální makeup se SPF 20+ | DIY

 
A je to tady. Něco pro mě dřív naprosto nemyslitelného se stalo skutečností. Povedlo se mi udělat vlastní MMU. Dokonalý, krycí, dlouhodržící, nevysušující, neslévací, se SPF, prostě neuvěřitelný MMU. Dnes si tedy povíme jak na to, jak se pracuje s pigmenty, co budete potřebovat a na co si  máte dát pozor. Na své si přijdou jak opálené prázdninové krásky, tak bělostné sněhurky. 

Úplně si představuju, jak si otvíráte tento článek, vynecháváte úvod, přeskakujete všechny pasáže s textem a jako první zabrousíte na fotky =D. Jo, taky bych to udělala. Byla bych totiž zvědavá, jestli je MMU použitelný, jestli ho kuchařka, také nosí (dost podstatný fakt, který vám o kvalitě MMU hodně napoví), jak často, k jakým příležitostem a jestli k tomu nepoužívá vyšší technickou dívčí (něco na principu štěpení atomu apod. - tedy něco na hony vzdálené domácímu "kuchtění"). Takže, už jste zase zpátky u úvodu? Klidné a natěšené představou, jak si tento MMU uděláte? Nebo pořídíte, nebo co já vím..? ;)
 
Moje skromná sbírka (nic dalšího k pigmentům jsem na českém trhu nesehnala =D)
 
Asi vás zklamu, ale není to vaření, kdy vše smícháte v jednom rendlíku, zamícháte a máte minerální mejkap. Přinejmenším si vyhrajete s vlastním odstínem a vymýšlením složení báze. Ono by se dalo říct, že je to jednoduché, že vlastně stačí "jen" dosáhnout odstínu vlastní pleti. No, ale zkuste to namíchat v koncentrovaném stavu, který se až dodatečně bude ředit se základní bílou bází a po smíchání vám naprosto změní barvu? Hehe, připomíná mi to hodně hodiny matiky na gymplu, kdy se v nás učitel snažil vzbudit vnitřní zrak a umožnit nám tak nahlédnout do 3D modelů geometrických těles. V té době jsem to řešila opisováním od spolužáka s očividně větší představivostí než mám já (on skončil na Matfyzu). Dnes jsem to řešila čistou logikou prostou jakékoli fantazie. A vyšlo to. A vychází to..
 
 
Proč používat MMU?
  • funguje jako minerální filtr proti slunečnímu záření (většina MMU ho má okolo 20 SPF)
  • dlouho drží a neoxiduje
  • dokáže poskytnou hravě plné krytí
  • přizpůsobí se vaší pleti
  • neucpává póry (samozřejmě záleží, co obsahuje, ty kupované jsou občas neuvěřitelné sr***y)
  • hojí záněty, akné
  • je prodyšný, pleť se pod ním nepotí
  • nepotřebuje konzervanty ani jiné syntetické "vylepšováky"
 
Určitě bych našla více výhod, ale pokud jste si rozklikly tento článek, asi už o nich víte samy. Taky jsem se setkala s názorem, že jsou MMU pro pleť naopak škodlivé, protože jejich aplikace (štětcem) infikuje pokožku bakteriemi a pleť se pak obsypává, tvoří se akné a jiné nesmysly. No, říkají to nejčastěji lidé, kteří mají tekuté drogerkové mejkapy se silikony. A víte, čím argumentují? Nečistotami na štětci. A víte, čím si rozmatlávají tekutý mejkap po obličeji? Ano, štětcem. =D Je to asi jako s chemickou barvou na vlasy a hennou - dva "znepřátelené" tábory. Mně je to fuk, já MMU miluju a ať si kdo chce, tvrdí a používá co chce, jeho věc.. A samozřejmě největší výhodou toho doma dělaného je, že je pro vás na míru. Kolik já už viděla dam a slečen v městských dopravních prostředcích s nesednoucím odstínem mejkapu. Nejhorší je, že je u nás natolik omezená nabídka, že většinou se vhodného odstínu dopátráte až v zahraničí a leckdy ani tam se ten "váš" nevyrábí.
 
 
 
Nejdříve trocha teorie, kterou budete potřebovat znát, abyste se do toho mohly pustit. Nebudu vám tu citovat definice ani nic podobného. Jen je třeba vědět, jaká složka co dělá, abyste si pak bázi mohly namíchat podle sebe (zda chcete lehkou, velké krytí, matující, transparentní, letní opalizující atp.). Na začátek trochu té "matematiky":
 
MMU = BÁZE + BARVA
 
Vyrábějí se tedy dvě části (báze a barva), které se na konci procesu spojí. Báze je tvořena ze složek, které plní nosnou hmotu v mejkapu. Podle toho, z čeho si ji namícháte a v jakém poměru, dostanete i konzistenci a požadovanou funkci MMU (hojivý, matující, glow..). Nejdřív si tedy promyslete, jakou chcete a podle toho vyberte složky a upřednostněte je v poměrech, v jakých chcete, aby měl MMU adekvátní účinky. Na mém MMU si ukážeme, jak se to dělá a popis se tedy bude týkat složek, které jsem vybrala pro svou pleť - s požadovanými účinky mé smíšené a problematické pleti.
 
 
*
 
 
Oxid titaničitý (OT)
Bílý pigment. Tvoří hlavní složku pudrů kvůli obrovské kryvosti - bělí jako blázen (cca 3x víc jak OZ). Zároveň je to taky nejsilnější minerální filtr proti slunečnímu záření. Když jej rozemnete na kůži, zjistíte, že je tak jemný až drhne - počítejte proto s touto vlastností, když ho budete přidávat do báze (v praxi to znamená, že je s ním MMU pak více přilnavý, chytlavý a budete muset častěji prát zadělaný štětec). Čím větší krytí chcete, tím bude v bázi převládat. Existují i speciální "oil disperse" verze, která se dává do tekutých mejkapů (do olejové fáze).
 
Oxid zinečnatý (OZ)
Můj starý dobrý kamarád. Také bílý pigment. Jeho účinky v krémech jsem vám popsala už zde. Co se týče jeho funkce v bázi na MMU, je to obdobné jako u OT jen s mírnějšími účinky Je tedy protizánětlivý, bělí, kryje, silně hojí a funguje jako minerální filtr proti slunečnímu záření. Je silně hrudkovatý a v požadované jemné bázi dokáže pěkně potrápit, ale o tom dále. Mimo to i matuje, má skvělou přilnavost k pleti a dobře odsává mastnotu.
 
Sericite Mica (SM)
Jak už název vypovídá, jedná se o slídu (mica). Sericite mica je jemný lehounce třpytivý prášek, který dodává lehký lesk. Je skvělá do očních stínů a tvářenek. Vyplňuje vrásky, odráží světlo  a snižuje viditelnost pórů. Ale bacha, mastná pleť bude vypadat víc mastná a zralé pleti zase ve větším množství zvýrazní vrásky. Pokud se jí dá maličko, nabourá matnou jednolitou masku MMU a dodá mu zdravý vzhled a jiskru (viz návod v tomto článku).
 
 
 
Kaolín
Je naprosto dokonalý, protože má vysoké absorpční vlastnosti, matuje, je vysoce přilnavý a přesto nedělá masku. Třešničkou na MMU je odolnost proti otěru a střední kryvost. Napomáhá hojivému procesu u zánětlivé pleti.
 
Magnesium Stearát
Jedná se o vysoce přilnavý matující prášek. Existuje i skvělá varianta pro zralou pleť v podobě Magnesium Myristátu (ale u nás je docela blbě sehnatelný) - změkčuje a rozostřuje kontury pleti a vrásky, čímž dodává pleti měkčí a mladší vzhled, aniž by se usazoval v rýhách.
 
Rýžový pudr
Nemá absolutně žádné krytí, proto se dává jako hlavní složka do transparentních pudrů. Má velmi účinný matující efekt zakončený hedvábným finišem. Pleť zklidňuje a poskytuje jí ochranný film. Pokud máte pleť bez poskvrnky, můžete jej použít samostatně pouze k jejímu zmatnění.
 
 
*
 
 
- vše seženete na Manipuře a Ekokoze, to samé platí o oxidech železa, viz níže. Dávejte majzla, je hodně velký rozdíl v cenách a gramážích. Např. Magnesium Stearát kupuju v Koze po větším balení za hubičku, na Manipuře dostane usmolených pár gramů za téměř stejnou cenu. Kaolín jsem kupovala po kilech na Fleru, opět na Manipuře mají předražené pár gramové balení. To samé u pudrů (neboli škrobů) - kukuřičný a rýžový škrob seženete v BIO kvalitě ve zdravé výživě za pár kaček po půl kilech.
 
UPOZORNĚNÍ! Při práci s prášky zachovávejte zvýšenou pozornost a hlavně opatrnost. Jsou jemné a rozhodně nevhodné pro přímé vdechování, proto pracujte s klidem, pomalu, v místnosti, kde není průvan. Pokud se vznese od míchání, nebo mixéru, obláček prachu, odkloňte hlavu a počkejte až se usadí. Vím, že je to rada jak pro blbečky, ale bacha na to, ať na to nedojedete. Pokud jste fakt gramly, pracujte s rouškou.
 

 
 
Výroba BÁZE

 
Chci:
  • matující
  • střední až vyšší krytí
  • hojivé účinky
  • dlouhou výdrž
  • odolnost proti otěru
  • lehký přirozený zdravý glow nádech (ale opravdu maličko, abych se neleskla)

 
Nádobíčko:
Měrné lžičky z Manipury, kosmetická nerez špachtle na nabírání a míchání; tříštivý mlýnek Bosch
 
 
Ingredience - báze:
4 Oxidu titaničitého
2 Sericite Mica
6 Oxidu zinečnatého
4 Magnesium Stearátu
2 Kaolínu (pokud chcete matnější, dejte 3 Kaolínu a jen 1 Sericite Mica)
2 Rýžového pudru
 
=> odměřujte, v čem je libo, jen dodržte u všeho stejnou míru. Doporučuju používat ze začátku měrnou lžičku DASH, má ideální velikost a budete mít bázi tak na jednu pikslu MMU (je možné to dělat i po polévkových lžících nebo lopatách, ale nevím, jestli budete mít takový odbyt =).
  • Bázi by mělo stačit promíchat, ale jak jsem už nakousla pravdu o nedůtklivém OZ - hrudkuje - ve výsledném MMU by vám pak mohly vzniknout nerozemleté jemné hrudky, které budou zanechávat bílou stopu => dle mého tedy mixujte bázi, ať je krásně jemná.
Hotová báze před umixováním
 
Zde si na chvilku odskočíme k výrobě "barvy" a zatím bázi přesypte do nějaké mističky, odkud ji potom budete dávkovat do mixéru. Rozhodně ji tam nenechávejte, nevěděly byste potom, v jakém poměru máte přisypat "barvu".
 
 
 
Výroba BARVY
 
Barva je v podstatě barevný základ tvořený oxidy železa (na rozdíl od slíd jsou matné). Nejlépe by vám ve výběru barev oxidů a jejich poměrů pomohla běžná pomůcka pro malíře - barevné spektrum, které vám pomůže míchat barvy s docílením konkrétního odstínu (takové to barevné papírové točící kolečko). Ale na gůglu taky najdete pár dobrých odkazů, které vám leccos objasní, např. zde. Od mé "barvy" požaduju, aby měla žlutý podtón (toho se mi podařilo docílit, ale stále je na mě ještě lehce růžový, podle druhu osvětlení, příště tedy vyměním červenou za víc žluté, viz ingredience). Navíc se mi podařilo dosáhnout i ideální tmavosti, ale ta je "barvou" podmíněna jen napůl - druhou půlku obstará délka tření pigmentů, protože platí: Čím déle pigmenty třete, tím jsou barvy intenzivnější a tmavší (to si fakt klidně někam napište).
 
 
 
Ingredience:
1 čl Žlutého oxidu
4 NIP Hnědého oxidu
4 NIP Červeného oxidu
1 NIP Zeleného oxidu
2 NIP Černého oxidu
 
  • zde už si hrajeme na míry, tudíž žlutý oxid (který tvoří základ všech "barev" pro jakýkoli podtón pleti) bude mít největší měrnou jednotku - čajovou lžičku - zbytek podle měrných lžiček dané hodnoty
  • oxidy míchejte v něčem nejlépe skleněném (dobře se vytírá ubrouskem a velmi dobře se z toho  směs nabírá). POZOR - pouze promíchejte třeba špejlí, rozhodně netřete a nedávejte ani do sáčku, aby ke tření nedošlo při manipulaci
  • obecně platí, že pokud potřebujete mejkap ztmavit, přidáte černý oxid. Pokud potřebujete barvu zintenzivnit, déle ji třete (mixujete).
  • možností pro tření pigmentů je více (můžete tří v hmoždíři, v sáčku..), tříštivý mlýnek je však nejlepší, nejpreciznější a nejspolehlivější (aby vám tam nezůstaly hrudky nerozetřeného pigmentu, co vám počmárají obličej veselými barvičkami)
 
Smíchaná "barva"
 
  • povšimněte si daných poměrů a zkuste popřemýšlet nad možnými poměry vhodnými pro váš tón pleti, třeba už na to po přečtení předchozích řádků přijdete samy
  • příklad: Chci víc žlutější mejkap => odeberu pokusně 1 NIP červeného o. a nahradím ji žlutým
  • příklad: Chci růžový podtón => dám více červené na úkor žluté/hnědé
  • příklad: Chci neutrální béžový podtón pro světlejší pleť => vynechám zcela černý o. a třu kratší dobu
  • no a takhle zkoušíte a přidáváte. Jediné blbé na tom je to, že to na vymíchané barvě nepoznáte. To se projeví až ve chvíli, kdy smícháte "barvu" s bází.
  • Jedna malá poznámka - tento recept je vhodný na mou pleť. Ať se z fotek zdá, že jsem světlá, jak už víte, nosím běžně i v zimě tmavší odstíny BB, takže počítejte s tím, že na vás může být tmavší. Proto pro jistotu začněte u neutrální verze (tedy rovnou v receptu vynechte černý oxid), protože ztmavit černým oxidem to můžete vždy i dodatečně.
 
 
 
Míchání MMU
 
A teď už se konečně dostáváme k tomu hlavnímu. V této konečné fázi smícháte bázi a barvu v mlýnku a mixujete. Čím víc dáte barvy, tím bude mejkap intenzivnější a tmavší. Také platí, že čím více máte krycí bázi, tím víc barvy "sežere", protože v krycí bázi je nejvíc OT a OZ, které potřebují hodně dobarvovat.
 
Já jsem míchala v tomto poměru (ze kterého doporučuju vycházet), sledujte i postup:
  1. fáze - 1 čl BÁZE + 1 dash BARVY = na mě moc světlé
  2. fáze - 1 čl BÁZE + 1 dash BARVY+ 1 smidgen BARVY = lepší, ale stále světlé
  3. fáze - 1 čl BÁZE + 1 dash BARVY+ 2 smidgen BARVY = dokonalost sama, pro mě ideál
 
Dobarvujte postupně, protože když to přeženete, musíte zase zesvětlovat a v poměrech už budete mít pěkný hokej. Doporučuju pro světlejší odstín zmáčknout cca na 5 sec mlýnek 2x. Já mixuju 3x. Čím víc mixujete, tím to bude barevně intenzivnější. Jen připomínám, že používám tyto měrné lžičky, objemy jiných typů se mohou lišit. To samé platí i u rozdílného dodavatele pigmentu, jejichž odstín a intenzita se mohou drobně lišit (např. žlutý pigment z Ekokozy je o ždibíček tmavší a míň intenzivnější než žlutý oxid z Manipury).
 
*
 
Vypadá to, že už jsme došly zdárně do finiše. Pak vám tedy řeknu podrobnosti k tomu, co jste si právě umíchaly:
  • MMU má střední až vyšší krytí (korektor netřeba ani u větších excesů, ale dávám ho na jizvičky pod MMU, aby neprosvítaly ani přes den)
  • je sametově matný, ale na lícních kostech vám hodí lehounký odraz světla - velmi přirozené, nelesklé
  • pleť vydrží i ve vedrech matná cca 6 hodin, pak odsaju ubrouskem a jedu dál
  • moc se nestírá. Samozřejmě, že ubrousek bude lehce zabarvený, ale mejkap na obličeji zůstane nadále neporušený
  • neucpává póry, nezanicuje pleť
  • pomáhá hojit a vysušovat boláčky
  • nedělá!! (fakt ne) šupinky ani nevysušuje pleť (a to pod něj dávám jako podklad matující zinkový krém)
  • nedělá masku
  • pleť se pod ním nepotí
  • působí přirozeně
 
 
*

Faktem je, že ho používám už dva měsíce a pleť mám čím dál lepší. Samozřejmě za to může i Baobabový krém se zinkem (ráno i večer), ale mejkap na tom má taky lví podíl. Pořád mi někdo říká, jak mám krásnou pleť a že mi gratulují, že se mi už konečně vyléčila. Co myslíte? Schválně se koukněte do komentářů ke článku o lávovce, kde se skoro v každém druhém komentáři vyskytovala podobná věta. A to mám právě na fotce tento mejkap, nic víc =).
 
Největší investicí pro vás bude asi ten mlýnek, který mě vyšel na cca 400,- Kč. Zbytek pořídíte v plných baleních do pár korun. Kelímek použijte ten se sítkem od starého MMU (EDM jsou skvělé), nebo můžete zakoupit také na Manipuře. A co je na tom všem tedy za háček? Ta práce, vymýšlení a přizpůsobování se požadovanému odstínu. S mým první mejkapem jsem se mořila několik hodin, než jsem ho nakonec dovedla do stavu "nepoužitelný".  S receptem jsem si hodně vyhrála a vytvořit barvu taky není sranda, zvlášť přes mou totální absenci barevné představivosti (v míchání odstínů, ve všem ostatním mi fantazie frčí až moc).
 
 
 
Rada: Doporučuju schovat v sáčku s popisky přesných poměrů ve složení jak bázi, tak zvlášť barvu. Budete si pak moct kdykoli přidělat další MMU už jen tím, že to zmixujete dohromady. V případě, že bude léto a budete chtít tmavší MMU, hodíte tam o ždibec víc barvy (do báze) a MMU se vám ztmaví. Pokud zase naopak v zimě budete chtít poladit do sněhurkova, pak barvy uberete.
 
Co říct závěrem? Nikdy by mě nenapadlo, že budu někdy schopná umíchat vlastní MMU, natož ten, který by mi sedl a předčil všechny koupené, které jsem kdy zkusila. Když se mi to po těch hodinách práce povedlo, skákala jsem nadšeně po bytě, fotila a posílala MMS mámě a všem kamarádkám. Měla jsem z toho totiž strašný vítr - taková pomyslná nikdy nedosažitelná meta, které v DIY nemůžu dosáhnout - že jsem se k tomu musela i po zakoupení všech surovin asi další dva měsíce dokopávat (sbírala jsem odvahu). Od té doby vzniklo už hodně MMU a díky nadšeným reakcím jsem už pokořila i tvářenky a stíny na oči. O rtěnkách nemluvme, s tím se dá hrát donekonečna a je to opravdu brnkačka. Takže teď už mám metu jen jednu (zatím) - vlastní mýdla, šampony (z vlastnoručně vyrobených základů) a šampuky, muhehe
 

 
Abych vám pravdu řekla, po napsání tohoto článku jsem tak vycucnutá, že ani nevím, na co bych se vás zeptala. =) Tak mějte krásný den, já jdu odpočívat (= pracovat bez zapojení mozku).

Vaše M.

 

96 komentářů:

  1. Wau! Tohle už je tak jako tak vyšší dívčí! A pleť máš fakt krásnou, taky jsem si všimla už u minulého článku. :)
    Ani nevím, co víc k tomu říct. Jsi borka, že ses do toho pustila a ještě větší, že jsi to dotáhla do konce. U sebe si nejsem jistá, jestli bych na to měla nervy... :)) Ale bylo by skvělé si mmu namixovat doma. To každopádně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An., to je právě na tom to nejlepší. Je teda blbý, že jsme tím odřízla další řadu produktů (dekorativní), kterou bych kupovala v zahraničí na eshopech, nebo u nás v obchodech, takže už jsme téměř jen "puťka home made" =D

      Vymazat
  2. No to je paráda! Tvoje pleť vypadá dokonale! Napadá mě jen jedno... chci taky! :D Pokud se tátovi podaří zprovoznit kávovej mlýnek, kterej jsem rozbila (ó, mé šikovné já), pustím se do toho. Jen se chci zeptat, bude tedy i nějaký recept na tvářenku? A ani tou rtěnkou bych nepohrdla :). Abych totiž, až budu objednávat, koupila všechny suroviny najednou.
    No, jseš prostě šikovná a myslim si, že nebude trvat ani rok a už tu bude recept na nějaký to mýdlíčko :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, no jasně, nejlíp se hodí starý mlýnek na kafe (teda elektrický, fakt je podmínka tříštivého mletí, s tím točícím mechanickým to nejde =D)

      Ale to se vůbec nemusíš už ničím jiným zásobovat, protože na všechno, co jsi jmenovala, Ti budou stačit jen suroviny uvedené v tomto článku ;) a recepty sem hodím neboj ;) Maximálně doporučuju dokoupit zbylé barvy oxidů a na tvářenky a rtěnky určitě i slídy.. většinou stojí cca 40,- za pytlíček, který vydrží hodně dlouho.

      Vymazat
  3. jejej to je alchymie, ale vysledek skvělej, závidím :P už si pomalu můžeš otevřít ochůdek se svými výrobky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasim, to už je alchymie! :D Já vim, neni to asi nic vyloženě těžký, zvlášť s takhle krásnym návodem předloženym přímo pod nos :). Si prostě úžasná. A ano, krásná s boží pletí :).

      Vymazat
    2. Hej, Luci, už dost, nebo mi ta rud zůstane! =D Too bych pak musela předělat celý recept na růžvý podtón! Ale jinak, díky moc ;)

      Vymazat
  4. Jsi úžasná. To tady blogosvětě chybělo! Naprosto parádní nápad, který jsi vyvedla k dokonalosti. Věřím, že makeup bude báječný. Vypadá báječně. Hltala jsem celý postup a složky, i když tomu vůbec nerozumím a určitě nemám v plánu se do ničeho pouštět. A musím uznat, že jsi naprostá kočka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárí, moc děkuju =) Jsem ráda, že Tě to bavilo číst, i když se to teda nechystáš vyrábět - asi máš tu 3D fantazii víc než dobrou. Nestuduješ Matfyz? ;) =D

      Vymazat
    2. Fantazie si přece meze nekladou :D. Matfyz nepotřebuju !

      Vymazat
  5. Já z tebe padnu... :o)) příští várku dávkuj tou lopatou, já ho chciii!! :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, domluveno, chceš k tomu pak přibalit i zednickou lžíci? ;) =D

      Vymazat
  6. Tak jsem si početla, slintla si nad tvou krásnou pletí a nejraději poslala objednávku! I když mé šetřivé ke mně pořád promlouvá, ať čekám na bb ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já Ti nevím =D MMU je MMU, hehe. Já bych ho nevyměnila ani za svůj BB =D ale uvidíme, třeba se překvapím ;)

      Vymazat
  7. klobouk dolů! a jinak teda na fotce máš úžasnou pleť, jsem ráda, že tě teď nic netrápí (a snad už nikdy nebude!), fakt jak panenka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, ale je to fakt jen mejkapem.. momentálně mám zase už týden nasazenou Nimbu a začíná to být znát =D

      Vymazat
  8. Koukám jak blázen, to fakt jde?? No jo:))) Asi není možnost ho od tebe koupit????;)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárí, určitě je, napiš mi do mailu a domluvíme se =) A jo, jde a taky jsem nevěřila vlastním čím. Zvlášť, když jsem do mlýnku sypala bílou a zářivě okrovou a vyšla z toho tělová! =D

      Vymazat
  9. Dokonalost! Myslíš, že by šly některé pigmenty nahradit například kurkumou, práškem z červené řepy a kakaem ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No určitě šly, ale dle mho nebudou mít takovou kryvost a barevný efekt. Navíc asi budou na tom hůř s přilnavostí. no však to vyzkoušej a dej vědět =D

      Vymazat
  10. Teeeda smekám :) Jsi nejlepší. Ale za prvé pro mě až mooooc práce :D a za druhé to vypadá, že asi moje pleť nesnese minerální makeup, měla jsem vzorek a mohla jsem se uškrábat :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, jaký si měla vzorek? To je to, o čem jsem psala - jsou dobré MMU, které většinou nesednou odstínem a špatné MMU, které mají odstínů slušnou řádku, ale dělají paseku na obličeji =/ proto jsem začala dělat svůj. taky jsem měla reakce na některé MMU..

      Vymazat
    2. Měla jsem Everyday Minerals :/ A myslela jsem , že si ten obličej rozškrábu fakt příšerně to svědělo

      Vymazat
    3. Noo, tak to vypadá na nějakou príma alergii.. Já měl aněco podobného s Lily Lolo - svědilo to sice málo, ale loupala jsem se ve velkém =/

      Vymazat
    4. Jeslti můžu přidat trošku do mlýna ;-)
      To svědění může způsobovat složka s názvem Bismut Chloroxid - tato složka ve Tvém makeupu chybí a je to dobře.
      po EDM mě taky svědil po aplikaci obličej, po Lily u třetí aplikace tuším taky.
      Na tuto složku upozorňuje firma Tikei, která MMU vyrábí - zde víc, hoďte si to do překladače, pokud to bude švédsky ;-) http://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=auto&tl=cs&u=http%3A%2F%2Fwww.tikei.se%2Fartiklar%2Fbismuth-oxychloride.php
      mimochodem mě po jejich makeupu vůbec obličej nesvědil, takže to bude pravděpodobně tím složením i u jiných MMU ;-)

      Vymazat
    5. Díky Soni, vidíš, já to shrnula pod názvem "Sra**y" -to jsme přesně myslela ;) =D

      Vymazat
    6. V EDM bismuth není a myslím, že ani v Lily Lolo. Ale ona může podráždit už samotná ta prášková konzistence, pokud má někdo reaktivní pleť.

      Vymazat
    7. Reni, čím může dráždit prášková konzistence? Jako mechanicky dráždit? Nebo jen nějaká jiná složka? Měla jsem za to, že pro reaktivní pleť je naopak MMU doporučováno na zklidnění..

      Vymazat
    8. Jj, mechanicky, někomu to prostě nemusí vyhovovat, když má křehkou pleť. Ty to nemusíš vůbec vědět, ale ta pleť může být místama maličko porušená a ten pudr se tam dostane.

      Vymazat
    9. Noo, ale to už pak pleť asi reaguje na vše, tekuté makeupy nevyjímaje, že?

      Vymazat
  11. Ja svuj barvim kurkumou a cocoa :). A do bílého základu davam ještě boron nitride a silk mica. Taky se mi po nem hrozne zlepšila pleť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silk mica, co to je? To je nějaký upravený druh slídy? Není to jinak řečená sericite? Nedovedu si představit, když vím, jak slída vypadá, jak upravená by musela být, aby byla silk =) a udělá to přirozený odstín? kurkuma a kakao? jiné barvy tam nedáváš? Udělá to tělovku? Představila bych si to spíš jako hezký bronzer.. A boron nitride mě moc zajímá, prosím, jen se rozepiš.. =)

      Vymazat
    2. :) ja mela vzdy makeup od silk naturals a pak mi docházel a nechtělo se mi dávat $11 za poštovné tak jsem si koupila ingredience z toho z ceho jejich makeupy jsou.
      Boron nitride podle jejich stranky provides coverage, and helps to condition skin. It also makes the makeup more durable. Boron is an essential nutrient that is important for building strong cell walls.
      Pak mají silk powder což jsem nikde nenašla ale našla jsem silk mica. Je podobna sericite ale je takova hedvabnejsi. Je trochu shimmery ale nic prehnaneho. It gives a beautiful silky feel. Your product will not end up with the amount of shine received by using sericite or bismuth, but will add more of a dewy glow.
      A ty barvy - dopotrobavala jsem zbytek barevného pigmentu ze silk naturals což nebylo moc a zbytek dobarvila kakaem a kurkumou. Ale zinek a hlavně titanium dioxide mi to hodně zesvetluji tak jsem tam dala toho kořeni docela dost. Na pohled je docela tmavsi než moje kuze ale po rozevření je to akorát.
      A pak do výsledného produktu jsem si pod sítko dala par levanduli, ktere to krasne provoní :))

      Vymazat
    3. No jsi úžasná!! Za prvé jsem hltala celý koment a za druhé - nechceš o tom někam něco napsat? Fakt by mě to zajímalo + fotky, prostě cokoli!! Takových článků a blogů moc není ani v zahraničí =/ S tou kurkumou a kakaem je to báječný nápad - a jak je tohle koření na tom s přilnavostí? S levandulí to musí vonět naprosto božsky! Já bych si tam dala asi krystalek Benzoe, jen teda pochybuju, že v nerozpuštěné verzi vůbec voní =D ale byla by to pro mě taková krásná pudrová vůně pro MMU =)

      Vymazat
  12. Neverila by som, že sa to dá vyrobiť doma. Aj keď je to riadna piplačka, stojí to zato a keď má navyše také úžasné vlastnosti. Ako som už viac krát písala Mitsuu, si naozaj veľmi šikovná, ale to nejde bez toho, aby to človeka bavilo. A teba to zjavne baví. Najviac obdivuhodné je, že si dokázala dostať správny odtieň, keď si uvedomíme, že často je problém odtieň aj vybrať z hotových produktov. Nemyslím teraz kvôli nedostatku odtieňov v drogérii, ale takto voľným okom sa často zdá vhodný tmavší, béžovejší atď, než naozaj potrebujeme. Fakt si skvelá!!! A skutočne by si ich mohla robiť na objednávku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, díky moc =) no, právě, ten odstín mě dostal. Jako jo, každý si doma může umíchat krém, balzám, nebo teď už i makeup, ale aby mu to všechno sedlo a dělalo, co si od toho sliboval, to je fakt neuvěřitelné a pořád to ještě moc nechápu a nedokážu tomu uvěřit, že se to dá i home made =D zvlášť po té masírce kosmetických gigantů, které do nás hustí, že jen oni se dokážou o naši pleť dobře postarat..

      Vymazat
  13. Woow, tk to je teda hoodně vysoký level DIY. Pleť máš báječnou. Do toho bych se nikdy nepustila. Nejsem sebevrah! :D Takže za mě všchny palce nahoru, paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Claire, díky =) ale kdybys viděla, co mě to stálo přemáhání. Například dneska si musím vyrobit další várku a i když už mám návod, postup i vychytané poměry, pořád se toho obávám, že se tam něco zvrtne a bude to vypadat jinak =D no uvidíme..

      Vymazat
  14. Páni, jak dlouho jsi ten článek psala? MMU mě ze všech receptů láká asi nejvíc, ale koukám, že je to největší piplačka a nemám ani potřebné vybavení. Kdybys náhodou měla ambice tvořit MMU i pro nás lamy, hned bych si ho objednala. Na fotkách máš opravdu nádhernou pleť; a jestli makeupem maskuješ nějakou neplechu, pak je teda super krycí a přirozený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Len, no, popravdě, asi 5 hodin v práci =D a lamo, klidně se mi ozvi, domluvíme se - jen víc praxe, klidně po lopatách ;) =D Panečku a kolik neplech! =D Jen se mi pořád nechce zveřejňovat fotku obličeje "na vostro".. ještě si zvykám na profláklý obličej takto natož na jeho odhalenou verzi, takže to třeba někdy časem =D

      Vymazat
    2. tak honem honem nasbírej praxi a já budu určitě jedním ze zájemců, strašně si mě nalákala na domácí MMU, ale patřím k superlamam, tohle bych nikdy nedala a jen tiše závidím :P

      Vymazat
    3. No, já to myslela tak, že ji budu sbírat celý život ;) ale MMU už dělám ;) takže se ozvi,když budeš chtít vyzkoušet =)

      Vymazat
  15. Mišička! Ja padám z teba na zadok, vyzeráš naozaj výborne, pleť aj vlasy o 300% lepšie! A si veľmi šikovná, fakt by si to mala rozbehnúť vo veľkom, veď aj baby z EDM takto začínali, Lucy Minerals tiež vyrábala tetka Annie doma a teraz už má na to lidi :) vlastne všetky MMU vznikali najprv doma na kolene a pozri na nich ako sa uchytili. Na našom trhu toto ešte totálne chýba, zaplnila by si dieru :) A budeš slávna a ja sa budem všetkým chváliť, že ťa poznám a budem nadšene nakupovať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, Leni, Ty jsi úžasná!! Díky za tolik slov chvály a vzpruhy do dalších pokusů hehe =D Jojo, chybí to u nás, to je pravda, ale to chce ještě léta praxe a milion udělaných mejkapů, abych si lajzla s tím jít "do světa" =) musím se nejdřív pořádně pocvičit ;) Ale už jsme začala =D

      Vymazat
  16. Páni, ten vypadá opravdu skvěle, myslím, že to taky zkusím někdy prubnout, protože pro mě najít vhodný make-up je docela dřina (jsem bledule, chci zůstat bledule a potřebuju dobré krytí a matování na cosplay). =D Recept je super, líbí se mi, že všechny tvé recepty jsou snadno pochopitelné a dobře vysvětlené. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc =) jsme zvědavá, jak se Ti podaří, určitě dej vědět. A kdyby něco, klidně to hoď do mailu, třeba jsem zapomněla nějaký postup dovysvětlit, měla jsem toho plnou hlavu a pochybuju, že jsem sem zvládla vypsat všechno =D

      Vymazat
  17. KrRRRRáása! Asi tě o něj budu muset "znásilnit", až mi dojde můj od Mary Kay :)))) To si rozhodně nemohu nechat ujít, abych ho od tebe nevyzkoušela....tedy...samozřejmě pokud se uvolíš k tomu mi jej umíchat :)) Tohle už je totiž pro mě až moc velká alchymie!!! Ale dobrá věc na tom je ta, že máme pravděpodobně stejný podtón pleti :->

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, no tak to by bylo super! =) to by míchání bylo ještě snadnější ;) No, Luci, víš, že Tobě moc ráda namíchám cokoli ;)

      Vymazat
  18. Nepotrebujes testovaci oblicej???... Smekam..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, každý testovací zajíc se mi hodí, sem s ním! =D

      Vymazat
  19. Ták, konečně jsem si udělala čas na prostudování tohohle článku (hrozně dlouho jsem se na něj těšila, i víc než na ten o lávovce) a musím říct, že je vskutku úžasné, co všechno dokážeš doma vyrobit. Tohle je na mne už moc velká piplačka, na odměřování a míchání barvy bych asi neměla nervy. Navíc jsem už víc jak rok nadmíru spokojená s nejsvětlejším odstínem od Lily Lolo a zatím nemám důvod ho měnit.
    Ovšem kdybych si to někdy rozmyslela, tu největší investici, mlýnek, máme doma, tak aspoň něco. Léta letoucí ho nikdo nepoužíval, takže by jistě nevadilo, kdybych v něm začala míchat oxidy :D
    Třeba ten krém z minulého článku taky považuji za vyšší diy level, vodní fáze olejová fáze... já mám nejraději recepty typu nacpi to všechno do jedné misky a zamíchej :) To ovšem neznamená, že si o těch ostatních receptech s nadšením nepřečtu, naopak :)
    Z fotky na ruce jde poznat, že je výsledný mmu tmavý, ale kdybych viděla jen fotku obličeje, vážně bych tě tipla na bledulku :) Efekt na obličeji vypadá opravdu dobře, krytí taky, kdesi tu píšeš, že teď zrovna je co zakrývat, ale klobouk dolů před schopnostmi toho makeupu (a tvými, přeci jen ho vymyslet a umíchat...), kryje parádně a není to vůbec poznat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsme ráda, jen víc takových blogů, protože já taky hrozně ráda čtu recepty a patláníčka (já se zase vyžívám právě v těch složitějších) a teda, moc čtiva tu není =/ Vidíš, Lily Lolo Ti závdiím, mně nesedl naprosto účinky, ale odstíny mají dobré a širokou škálu, to je pravda, jen teda mně rozhodně nestačil s krytím a vysušoval. Tento to naštěstí nedělá a kryje jak blázen, aniž by to bylo poznat. Momentálně nic moc aktivního na obličeji není, ale těch tmavých skvrnek a skvrn po jizvách je po celém obličeji hodně. Nejvíc v okolí brady až ke tvářím a na čele, takže co se krytí týče, je to fakt jednička =)
      Tak až se do toho jednou pustíš, dej vědět, moc mě zajímá, jak se Ti to povede a jak se Ti bude líbit ;)

      Vymazat
    2. Lily Lolo byl v pohodě, zhruba loni na podzim jsem po nalíčení cítila lehounké pnutí, tak jsem pod něj začala používat olej a od té doby je to bez problémů :)
      No... pustím... První balení makeupu mám víc jak rok a ještě tam zbývá, druhé je v záloze, to jen tak nebude :D

      Vymazat
  20. Prosiiiim, prosiiim odkial mas Baobabový krém se zinkem ??? Dakujeeeem moc Sylvia

    OdpovědětVymazat
  21. To je úžasné! Celý den po přečtení na teto článek musím myslet a strašně mě láká to zkusit vyrobit. Podle toho tvého návodu to vypadá jednoduše, ale nemám vůbec žádnou zkušenost, ale stejně do toho asi půjdu! Neodolám. Moc děkuji za super návod, jsi úžasná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kurňa, já asi fakt dokážu lidi stáhnout k činnosti, že? ;) Tak mi určitě pak napiš, jak to dopadlo!! ;) A neboj, nejtěžší na tom je, vymyslet odstín a bázi), pokud půjdeš přesně podle mého receptu, pak Tě nic složité nepotká. Jen teda se může stát, že Ti nesedne odstínem, tónem, nebo intenzitou krytí. Ale to pak už snadno poznáš a doupravíš k obrazu svému ;)

      Vymazat
  22. Velké gratulace, smekám a odhazuji svůj širák v dáli :-)
    Skvělé, že ses do toho tak pustila, bavily jsme se spolu před časem, u příspěvku o EDM, o mezeře na českém trhu s MMU, a tys vzpomínala, že chceš vlastní vyrobit. Teda byla jsi rychlá a hlavní je, že jsi spokojená :) Tvoje plet na fotkách vypadá opravdu moc dobře, sama pocituji příspěvky používání MMU a už nechci používat nic jiného.
    Pokud by ses pouštěla do větší výroby, dej echo :-O ráda bych vyzkoušela :-D :))
    Používáš ještě biofázi nebo jsi přesedlala na ten kréme se zinkem? ;-) Mě biofáze hodně pomohla a nedám na ni dopustit :) Každopádně, jen tak dále, velké gratulace k vlastní alchymistické dílně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, povídaly, ahoooj =)

      Vyzkoušet můžeš i teď, už ho míchám více lidem =) Biofáze jsem ukončila loňský podzim a od té doby se k nim už nevracím a moc ani nechci. Bylo fajn s tím začít, ale protože i přes půlroční každodenní aplikaci se mi ten obličej stále kazil, tak jsem přesedlala na vnitřní očistu tou Nimbou a už jen na své kosmetice a jsem spokojená. Cca 2 měsíce už si užívám výhod baobabového krému se zinkem a asi u něj zůstanu i celé léto - ten jeho vyhlazující matující efekt je prostě neuvěřitelný. Ani bych nečekala, že mě takhle dokáže dostat na kolena jedna ingredience - zinek =D

      A Ty Biofázi stále požíváš? Jak dlouho a jaká séra?

      Vymazat
    2. Já právě mám ted plné balení od Tikei a jsem velmi spokojená..spíš bych momentálně brala tvářenku :-D :-O :-P
      ale pokud budeš tvořit něco v růžovém podtonu, tak vzoreček bych uvítala, spíš o Tobě budu uvažovat do budoucna, když to je za "rohem" oproti Švédsku :-D...ovšem, musím se brzdit, páč jsem ted investovala trošku víc do kosmetiky. Mě by opravdu zajímala tvářenka ;-)

      Vnitřní očistu těla já jedu už rok, odkyselení těla, čajíčky atd. chodím ještě i na přeměření na přístroji Oberon, kde se zjištují plísně v těle, které dělají neplechu na obličeji, event. paraziti atd. Takže jsem ted krásně čistá ;-) a jedu ty čaje furt, pročistily se mi i chutě a bylinky mi opravdu chutnají:)

      Biofázi používám stále, začala jsem na Vánoce, no sama jsi zkusila určitě, první týdny pleť děs..ale po 3 měsících tam byly ještě zbytčky, takže jsem dokoupila jako třetí sérum ještě hojící levanduli. Ted už mám pleť taky pěknou a Biofázi beru jako návykovku :-D :)) po dovolené plánuji návštěvu kosmetičky a dala bych asi sérum Bazalku či Santal jako prevenci vráskám. Používám ještě čisté hyarulonové sérum na pleť, hotový zázrak, defakto komplet kosmetiku od Nobilis a jsem s tím spokojená. Má to něco do sebe, když všechno máš od jedné značky, doplňuje se to. Ale otázka názoru a zkušeností :)
      o účincích zinku na pleť vím dáááávno, proto jsem spoko s MMU.
      Ten baobabový krém máš který prosím?

      Vymazat
    3. No jasně, tak až Ti dojde, dej vědět a vymyslíme ;) a tvářenku - jakou bys chtěla, nějakou lehce bronzující neutrální na léto, přirozenou? Tu bych jednu už měla, takže výroba by ani netrvala dlouhé vymýšlení ;) no řekni si (napiš mail ;)

      No s tou vnitřní očistou to můžu jen potvrdit - fakt s emi zlepšilo všechno, mám víc energie, pleť s emi rychleji eregeneruje, hojí, mizí jizvičky a má hezkou zdravou barvu =) jen s tou Biofází jsem teda už nadobro skončila. Dřív to byla bomba, ale protože se mi pleť i po půl roce poctivého mazání kazila a lepšila jak na houpačce, tak jsem se rozhodla pro tu kúru a nedá se to srovnat. Navíc, zkoušela jsme teď po zimě koupit jen malou Calendulu a co mi to udělalo na obličeji - hned jsem ji vyřadila.. A bohužel, to hyaluronové sérum mi taky nesedlo - hrozně mě po něm pálil obličej a šupinkovatěl =/

      Ten baobabový krém mám právě se zinkem - vlastní výroba =)

      Vymazat
    4. Co to čtu, tys dala vale pleťovému zázraku? :)
      Já si nedávno vyrobila svoji verzi (mírně upravenou tak, abych využila oleje co už doma mám), přidala pár kapek rakytníku a umíchala to do konzistence hutnějšího balzámu. Účinky jsou velmi fajn :)

      Vymazat
    5. Néé, rozhodně jsem mu nedala vale, jen je to takový už trochu překonaný dědeček recept =) pořád z něj vycházím co do účinných složek, ale už jsme je přetransformovala do novějšího kabátku právě Baobabový krém se zinkem - na den i léto mi víc vyhovuje a není mastný, což je jeho hned po hojení největší plus. Jo, ještě jsme zapomněla, že taky likviduje pigmentové skvrnky a flíčky po akné =) Oleje jsou sice fajn, ale nějak mi přestaly vyhovovat - nemám ráda, když se mi na noc připlesknou na obličej vlasy, nebo při zvíření vzduchu chlupy od psa =D

      Vymazat
  23. Ty jsi ale šikulka :-) Jsem zvědavá, až ho uvidím v akci. Teď zkouším Faran, tak jsem taky zvědavá. Já se přiznám, že mám teď nemíchací období, jsem líná i na tělový máslo :-) Ale o MMU jsem hodně uvažovala, právě kvůli tomu, že se to dá namíchat fakt krásně hojivý. Ale vzhledem k tomu, že mám doma MMU zásobu tak na dva roky (a proti žádnému nemohu říct ani popel) tak to asi ještě počká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, to je jasný, někdy se k tomu prostě nedokopu a pak to horko těžko doháním na poslední chvíli, kdy už fakt musím, jinak bych se neměla čím mazat =) ale zase takhle krásně spotřebuju všechny nasyslené zbytky.. Haha, no jo, když máš takové krásné sklad, tak se není divit, to nemáš ani potřebu něco vařit - vždyť bys toho pak měla ještě víc.. a zrovna Tebe myslím bude jednou bavit hrozně verze s tou kurkumou a kakaem namísto oxidy, že? ;)

      Vymazat
    2. Přesně, ta kurkuma mě dost zaujala, já ji cpu všude, i do zubní pasty :-) Mám jeden mmu, co je moc světlý, nejspíš ho zkusím dotónovat :-)

      Vymazat
    3. Hehe a tvářenku si uděláš z kakaa a máš to! =D nový druhy zeleného mozku je na světě ;)

      Vymazat
  24. Skvělá práce! Já jsem si teď objednala MMU od Pure simple, tak čekám, jaký bude a jak mi to s ním půjde. Dosud jsem žila jen na "tekuťácích", ale na MMU se světem nesou takové ódy, že jsem si řekla, že na svou "karpatovskou" pleť ho musím zkusit taky :) A tvůj návod je perfektní, mám sto chutí si taky ukuchtit ten svůj, jenže já zas nemám trpělivost na takové to "dolaďování", tak nevím nevím, doufám, že se s MMU jako takovým stanu kamarádka :D A ten tvůj baobabový krém...bude na něj taky návod? Brala bych ho všema deseti, jestli je to zázrak, momentálně mi ten můj chemickej dochází, tak bych potřebovala nějakou fajn náhradu a tohle se mi moc líbí. Nebo nebude třeba možnost u tebe objednat a zakoupit? To by bylo pro moje levé ruce nejideálnější :) Díky a měj se fanfárově :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terí, nevím ještě jak s uveřejněním toho návodu, každopádně, kdybys ho chtěla, napiš mi do mailu, není problém ;) Je to to nejhojivější a nejúčinnější, co jsme kdy na pleť měla. Když tak nad tím přemýšlím, asi funguje o kapánek zázračněji, než původní verze olejového Zázraku..

      No, tak držím palce, ať skamarádění proběhne dobře - znáš to, na první dojmu hrozně záleží ;) Já jsem nikdy nebyla kamarádka tekutých makeupů, takže přechod na MMU pro mě nebyl vůbec problém. Pak jsme zkusila po čase MMU jednou tekutý a poslušně se vrátila zpět k jistotě =D tak uvidíš, jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit ;)

      Vymazat
  25. Máš a) můj obrovský obdiv za kosmetickou tvořivost i za to, jakou práci sis dala s článkem, b) na fotkách fakt přenádhernou pleť (a jsi velká kočka), c) na mě docela vliv – právě vedle v googlu okukuju mlýnky a to nejsem velkej kutil a už asi měsíc odkládám i výrobu domácího müsli:) Tak uvidíme, jak dlouho mi to nadšení vydrží. Ale člověk potřebuje nový impulzy, že? Takže gratuluju k dalšímu úspěšně stvořenému produktu a děkuju za impulz!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, děkuju za krásná a milá slova =) No, tě pic, ne, že mi pak budeš nadávat za to, že máš doma mlýnek na nic. Neboj, přinejmenším ho můžeš použít na mletí různých zrníček a bylinek ;) No a když se pustíš do mejkapu, určitě mi dej vědět, jsem zvědavá na Tvé zážitky ;)

      Vymazat
  26. Ty jsi kouzelnice! :) neuvěřitelný, jak si s tou kosmetikou vyhraješ a hlavně si ani nedokážu představit, kolik se za tím skrývá práce. klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujíí =) makeup a takováto pochvala mi to několikanásobně vynahradí ;)

      Vymazat
  27. Klobouk dolů!!! Teď jen doufat, že to třeba jednou dotáhneš na svůj obchůdek :) Zlatem bysme ti platily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, to znělo, jako kdyby obchůdek byl nejvyšší meta =D nee, zatím ho nechci, nemám na to čas. Nvíc, jak uděláš z něčeho milovaného "biznis", vždycky spláčeš nad výdělkem, když to budeš brát osobně a já jsme na to cíťa. Pojedu si hezky takto - inkognito =) Pro známé a zájemce míchám podle dohody i tak ;)

      Vymazat
  28. Tak hurá, už jsem se konečně dostala k umíchání tohoto makeupu. Zatím to vypadá super, akorát si ještě budu muset pohrát s podtónem, dělala jsem tu matnější verzi a dožluta, ale příště zkusím spíše dorůžova - chtěla jsem dorůžova, ale blbě jsem si přečetla tvá doporučení a neubrala žluté na úkor červené - myslíš, že když mám teď udělanou tu barevnou část, že tam můžu ještě šoupnout červený pigment, abych dostala růžovější podtón? A černý pigment jsem vynechala úplně, jsem bledule. A koupila jsem si kafemlýnek, hmoždíře jsem se bála, aby se to dobře promíchalo. Tak díky moc za tento návod :-) Budu teď testovat, tak doufám, že se osvědčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasně, vraž to tam ;) jen pak barvy přidávej postupně (do té báze). A jak to tedy vypadá? dá se to nosit, neb oje na Tebe moc žlutý?

      Vymazat
  29. Nosit se to určitě dá a jsem z toho nadšená! Takže ještě jednou smekám a děkuji za tvé návody. Akorát jsem u toho návodu trochu tápala, jestli zkratka čl znamená čajová lžička - ale usoudila jsem, že ano :-) A teď ještě takový laický dotaz - kdybych chtěla třeba tvářenku, mohu použít tento makeup jako základ a dodat jen potřebné množství např. červených pigmentů? A co třeba minerální stíny? Nechystáš na toto téma nějaký článek? Jestli nechystáš, tak tě stejně budu bombardovat dotazy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je perfektní!! =D a co báze, jak Ti vyhovuje. Co jsi tam s čím zaměnila, abys měla víc matující - víc kaolínu?
      Co se týče tvářenky a stínů, určitě články budou, neboj ;) A báze se nedělají stejné, je tam o více jak půlku ingrediencí méně a jiných.. a u stínů na oči i jiný postup míchání.. vydrž na články, nebo bombarduj =D
      No, jak jsem zvyklá z kuchařek, tak mě nenapadlo, že by ještě někdo nevěděl, co jsou zkratky čl a pl =D ale v dalším článku jsme to už myslím radši popsala =D

      Vymazat
    2. Tak já se pokusím na články vydržet, ale že to vydržím, to neslibuju :-D A báze mi sedí super, jsem fakt nadšená! A tu matující verzi jsem dělala dle tvé rady - více kaolínu. A s těmi čl a pl - je to logické a z kuchařek známé, ale já mám měrné lžičky z ekokozy - tak jsem blbla, jetli třeba ty z manipury, co máš ty, nemají ještě nějaké další míry, třeba čl :-D A ještě jeden dotaz - nakonec do toho stávajícího nebudu přimíchávat červený pigment - bojím se, aby to nebylo moc tmavé, takže si chci připravit jednu novou barvu na růžový podtón, akorát váhám s těmi poměry - kolik tam nechat toho žlutého pigmentu a kolik dát červeného?

      Vymazat
    3. Červený pigment Ti to neztmaví, to jen černý, budeš to mít maximálně víc do růžova.. Pokud chceš, tak přidej míň, třeba 1/2 pinche..
      No, ta barva, co je tady jako pro mě ideální je stále na mě ještě moc růžová, je to poznat. Normálně jsem žlutější.. zkus to třeba nejdřív 1:1 a pak přidávej víc červené, uvidíš, kde se zastavíš.. =P

      Vymazat
    4. Díky moc za všechny rady!

      Vymazat
  30. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárí, tak gratuluju! a jak se s ním cítíš? A jak Ti vyhovuje? Bázi jsi dělala stejnou?
      Ty šampuky.. no, už jsou hotové, ale ouha, někde se stala chybka - ony vůbec nepění, je to spíš tuhý kondicionér =D asi jsem je moc přetučnila. Takže zůstvám u svého tekutého šamponu zatím a budu vymýšlet další recept ;)

      Vymazat
  31. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tenhle mlýnek je ideální, malinký, ruční, prostě praktický a za babku, oproti tomu mému. Já ho naštěstí využiju na velké dávky ;) Šedé vždy dosáhneš přidáním černé do už hotového světlejšího MMU. Ale bude to až mrtvolně šedé, když to přeženeš, mně se takto jedna várka nechtěně povedla =D

      Vymazat
    2. Dobře, zkusim černou, té jsem dávala minimálně, protože jsem to chtěla hodně světlé. Možná by tomu prospěla. :) No už se těším na další pokusy.

      Vymazat
    3. Když dáš méně barvy, tak to bude taky šedivější, zkus to ještě před přidáváním černé. Tu pak kdyžtak jen po špetkách přidávej do mlýnku už s umletou bází i barvou dohromady ;)

      Vymazat
  32. Bezkonkurenční make-up. Nikdy jsem neměla lepší! Takže budu stálým zákazníkem :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, takže Ti vyhovuje? I odstín Ti nakonec sednul?? Safra, to je dobře! To jsem moc ráda ;)

      Vymazat
  33. Dobrý den, můžu se zeptat, jaký druh henny máte na fotkách na vlasech? Nádhera, moc Vám sluší..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké ráno,

      moc děkuji =) Je to čistá henna prodávaná v Biooo po půlkilových baleních pod značkou Ayiuri, nebo Ayumi - nikdo neví, jak to přečíst =D

      Krásný den

      Vymazat
  34. Ten nejlepší pudr, který jsem kdy zkoušela! Dokonce můžu i odložit make-up. Díky moc za sdílení receptu Mitsuuko. Jsi neuvěřitelná!!!♥

    OdpovědětVymazat
  35. Ráda bych zkusila MMU podle tohoto receptu, ale vím, že u minerálního MMU i kufru od Lily Lolo mi ve složení vadila Mica. Je Mica sericite totéž nebo se jedná o něco jiného? Pokud je to totéž, čím nahradit? Chtěla bych na pudr ještě dokoupit ovesné hedvábí a bambusový prášek na obličej, tak jestli nahradit něčím z toho nebo jen navýšit oxidy či kaolín? A rýžový pudr jsem na Ekokoze bohužel nenašla a ze dvou obchodů se mi objednávat moc nechce, tak čím kdyžzak nahradit ten? Ještě se podívám na Manipuru nebo jinam, jestli tam nenajdu všechno (na Ekokoze jsem původně hledala rýžový pudr, protože ho používám zatím jako pudr). Čím to nahradit, aby byly účinky stejné/podobné? Požadavky mám asi dost podobné až stejné (střední až velké krytí, aby nevysušoval a nešupinkovatěl, nezvýrazňoval vrásky, hojil, nezanášel póry, abych se nepotila...), pleť citlivou se sklonem k akné, spíše sušší až smíšenou. Předem moc díky za radu :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...