pátek 25. července 2014

Repelent aneb Naprostá brnkačka | DIY


Nádherně voňavý, účinný, neškodlivý, vhodný jak na kůži, tak na oděv. Podrobila jsem ho všem možným zátěžovým zkouškám jako jsou bažiny, rybníky, večerní pivo na zahrádce, nebo na kole v lese a vyšel na jedničku. A stačí vám na to 4 lehce dostupné ingredience.

Dneska bez zbytečného obkecávání. Nemám na to vůbec myšlenky. Nevím, čím to, ale vždycky v půlce prázdnin se v práci vyrojí ti největší ko***i a pak je tu pěkný šrumec. Navíc mám plnou hlavu nového mýdla, na které se už poslední 3 chystám. Víte, proč je mýdlařina návyková? Protože vás nemohou jen tak přestat bavit vaše výrobky, když na ně musíte cca měsíc čekat. To máte pak chuť krátit si čas čekání výrobou dalších mýdel, na která ale musíte čekat zase další měsíc a takhle je to pořád dokola.



To byla malá ochutnávka. Jedná se o základ - mražený, vodou naředěný bílý jogurt - do jogurtovo-citronového mýdla. Snad dopadne dobře. Já nevím proč, ale u mýdel od začátku tíhnu k vytváření vlastních receptů a propočítávání poměrů, místo abych aspoň ze začátku zkusila nějaké osvědčené jednoduché. Takže je to u mě dost risk a nikdy nevím, jestli se to povede, nebo ne. Kalkulačka Soapcalc je mou novou největší kamarádkou.
 
Obávám se, že v září už se budeme muset pro nedostatek prostoru přestěhovat. Jestli jsem kvůli vaření kosmetiky měla půl ledničky plné olejů, pak teď už lahve s oleji vytlačily ze skříně i žrádlo pro psa, čističe do domácnosti a drobné spotřebiče. Zatímco na krémy se spotřeba olejů měří na desítky mililitrů, u mýdel už to leze na kila a to se vám pak v kuchyni set sakra projeví (o peněžence ani nemluvě). A teď už k tomu repelentu..



Potřebujete toho opravdu jen maličko. Líh by měl být co nejvíc procentní. Já jsem sehnala jen 80%, ale v lékárně seženete i ten 96%, což je teda síla hlavně pro peněženku =/ Desinfikuju s ním i veškeré nádobí pro výrobu kosmetiky. Vodu můžete použít normální balenou - kojeneckou, Evianku - hlavně ať tam nemá moc minerálů. Destilka je taková univerzální klasika.
 
Co se týče směsi éteráků, citronella je asi nejběžnější odpuzovací vůně pro létavou krvežíznivou havěť. Já ji však samotnou nesnesu, mně to prostě smrdí. Už ve svíčkách, natož kdybych tak měla smrdět celá. Levandule na mě funguje stejně jako citronella, naštěstí i na komáry a ve směsi se vůně obou příjemně rozleží. Při dobré náladě bych se to nebála nazývat dokonce příjemným parfémem. To nepřeháním. Když se tím celé pošplícháte, budete opravdu hodně vonět. Naštěstí příjemně a svěže. Stačí mi, když se takto porepelentovaná projdu po chodbě paneláku s kolem, pak se pro něco vrátím (klasika) a ještě tam cítím svůj repelent.


Ingredience:
 
57 ml Destilované vody
57 ml Lihu
30 kapek Levandulového ÉO
20 kapek Citronelly
 
=> vše smícháte a přelijete do flaštičky.
 
  • množství je uzpůsobeno lahvičce o objemu 115 ml s rozstřikovačem (je kupovaná na Ekokoze a rozhodně ji nedoporučuju, kupujte jinou/jinde - pumpička se zasekává)
  • tak propracovaný recept jste nečekaly, co? =D
  • můžete přelít i do malých lahviček a vzít s sebou třeba na kolo
  • líh zde funguje jako konzervant
  • před použitím vždy protřepejte
  • skladuju v ledničce, ale není třeba (ale je to velmi příjemné, zvlášť ve vedrech)
  • na oděvech nenechává skvrny
  • vyzkoušen a funguje
 
 
Toť vše. Myslím, že tento recept zvládnou všechny kuchtění chtivé kutilky, které se třeba bojí složitějšího míchání. Umíchání repelentu trvá cca 2 minuty i s odměřováním surovin a aplikací.



Dejte vědět, jak se vám osvědčil =)
 

22 komentářů:

  1. Tak tohle je pěkné a rychlé, běžné repelenty na mě nepůsobí, takže ho možná zkusím. Zkoušela jsem ti už dvakrát psát pod příspěvek o nové doméně, ale bohužel se mi ho nepodařilo odeslat. :( Tak doufám, že to konečně dns půjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď koukám, že se ten druhý komentář nakonec objevil. :-) Asi mám něco s počítačem, notebook mi takové fóry nedělá.

      Jinak kamarádi mě zvou v srpnu do Lednice, takže tvůj repelent asi fakt umíchám, nebo mě ti komáři doslova sežerou.

      Vymazat
    2. Luni, určitě zkus, je to jednoduché a rychlé a hrozně krásně voňavé ;) a dej pak vědět, jak Ti to pomohlo =)
      Jo a kdybys chtěla i proti klíšťátům, přidej i ÉO viz níže koment od Reny. ALe to už nebude taková voňavá mňamka..

      Vymazat
    3. Díky za tip, já jsem narozdíl od tebe oblíbeným cílem klíšťat. Cedr mi teda dost páchne, ale pořád lepší než borelióza. :-)

      Vymazat
  2. Já míchám děckám, ale potřebujeme hlavně na klíšťata. Alkohol nedávám, se bojím, že by je to zbytečně vysušovalo a hmyzu to je beztak fuk. Jako základ dávám nějaký hydrolát (nejraději levanduli, ale prostě, co je po ruce) a pak éteráky levanduli, rozmarým a cedr. Od oka - co kdo snese :-) Funguje fakt dobře, malej kluk je magnet na klíšťata a pokud ho zapomeneme postříkat, tak je na něm aspoň jedno pokaždý. A všechny ty éteráky jdou i neředěný přímo na pokožku, takže ta koncentrace může být vysoká. Ale moc to teda nevoní, kombinace rozmarýn-cedr je docela hnus, tead aspoň za mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, no právě - já jsem proti klíšťátům imunní, nebo moc rychlá, těžko říct =D takže jsem brala hlavně v potaz komáry (letos jsou nějací až moc agresivní a kousnutí bolí a nateče mi ještě na dalších 5 dní) a hovada.. Ale důvodem je i to, cedr mi moc nevoní. Ale zkus do toho kápnout ještě tu levanduli - ona to hodně zjemní a kromě komárům se vám budou vyhýbat i moli - 3v1 ;) =D

      alkohol dádám kvůli konzervaci - nevysušuje vůbec, hned se odpaří.

      Vymazat
  3. nikdy by mě nenapadlo, že se dá tak snadno vyrobit i repelent. Fakt jsi skvělá :). Proč vyhazovat peníze za Off a podobné smradlavé nesmysly, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě! Já je navíc nepoužívala, protože mi fakt smrděly, navíc lepily a po přečtení složení, no radši ani nevědět. TO aby se člověk pak bál něco sníst, nebo se o někoho otřít.. tak vyzkoušej a dej vědět, jak jsi spokojená - já se tím voním už i doma =D

      Vymazat
  4. Tak toto si okamžite urobím, našťastie všetko potrebné mám doma. Ďakujem za super tip! A že je to vhodné aj na odev, úžas! Miška je akvelá ako vždy! Dieťa je sýte, ešte poutieram prach a idem na to :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, no jasně, takové normální odpoledne - utřít prach, nakrmit dítě, vyrobit repelent .. =D ;) doufám, že Ti sedne, já jeho vůni miluju, ale znáš to, je to hrozně "indivindy" =)

      Vymazat
  5. ty mýdla vypadají nádherně... Na mě jako repelent působí úplně cokoli s levandulí, květovka, tělové mléko, aspoň mám důvod se poctivě mazat :D... Ale v případě tekutého kdyžtak odteď míchám tenhle, skvělý tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yvii, to ještě nejsou mýdla, jen jogurtový základ na ně - takže zmražený jogurt. ALe moc doufám, že mýdla budou vypadat ještě líp, dnes je budu vyklápět ;)

      Jojo, mazací jsou fajn, je to 2v1. Tohle je fajn, že si to navíc můžeš stříknout i na oblečení, nebo použít dle potřeby, prostě přestříknout a jít =)

      Vymazat
  6. Určitě vyzkouším a otestuju rovnou v Chorvatsku na dovolené :-). Večer u vínka vždy kolem lítá samá havěť :-) Jen se chci zeptat,nedal by se třeba místo lihu použít základ pro výrobu parfému? Jinak já kupuju 96% kosmetický líh na www.kutilov.cz, 250ml za asi 27Kč. Asi každého překvapí nízká cena,ale já ho běžně používám na výrobu aviváže, desinfikuju s tím pracov.plochu a kelímky před výrobou a je úplně v pohodě. Jinak mám doma recept na výrobu domácího repelentu od paní Míši (Manipura), myslím jsi říkala,že je to tvoje učitelka. Obsahuje víc esenciál.olejů a vůbec výroba je složitější. Tohle,pokud budu fungovat, tak je to super jednoduché, nenáročné na čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Marti, záleží na Tobě, ale je to zbytečné, máš tam víc přídavných látek, takže už není zaručena ta čistota. Líh je tam jako konzervant, nevím, v jakém poměru je líh namíchaný v tom základu z Ekokozy, nepíšou to tam, ale je ředěný vodou - aby to ještě fungovalo. Pak bys mohla líh úplně vynechat a nahradit ho třeba květovkou z levandule, což ale už nezaručuje jeho trvanlivost, takže v lednici a spotřebo do pár dnů. A ten líh, to je super!! Díky moc za tip, to snad není ani možné, všude se prodává hrozně drahý! Jojo, Míša má něco jiného a zdá se mi to zbytečně složité a navíc je to moc věcí najednou. S Míšou máme taky jiné nosíky, takže mně nevoní, co jí. Její recepty jsme viděla na manipuře, ale podrobněji nepročítala, takže ani nevím, co tam přesně má =)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď :-) Jsi v tomto naprosto spolehlivá :-) Máš pravdu,asi nemá cenu experimentovat a bude lepší rovnou použít ten líh. Mrkni na Kutilov, ten líh tam mají opravdu za bezkonkurenční cenu. Když si budu brát repelent na dovču,tak květová voda nepřichází v těch vedrech v úvahu. Ale i to je zajímavá možnost,pokud je po ruce lednice a uděláš si ho třeba v menším množství. Já jsem od Míši z Manipury recepty získala tak,že jsem si od ní zakoupila e-knihu na fleru věnovanou čistícím prostředkům pro domácnost a mezi nimi byl i ten repelent. Jinak podle ní úspěšně vyrábím spoustu věcí,ale ten repelent byl opravdu moc složitý :-) Jo a ještě se chci zeptat,jestli můžu,kdy tak zhruba plánuješ vložit ten recept na opalovací mléko........ale nechci Tě moc honit,pokud to tak vypadá :-)?? Díky moc ...........

      Vymazat
    3. No jo, to je pravda, slibuju a kde nic tu nic. Já se nedostávám ani na mail, natož na psaní článků.. jak jsou v práci dovolené a zástupy, tak je to šílené. ALe zkusím něco sepsat už tento týden a doufám, že jeden z článků bude i ten opalovák ;) Jojo, ty Míšiny e-knihy jsem viděla, taky jsem o nich uvažovala, ale asi to zatím nechám být, není to tak moc potřeba. Až bude docházet inspirace, nebo nebudu vědět, kudy dál, tak po tom zřejmě sáhnu =)

      Musím ještě zjistit, jestli Kutilov nemá moc drahé doručení a pak kouknu v OBI, kdyby tam tam náhodou ten bio ethanol neměli taky, ale o tom trochu pochybuju..

      Vymazat
  7. Všimla jsem si na FB tvého vzkazu,že nestíháš ani odepisovat na maily :-) Místo,aby člověk v létě,když je hezky odpočíval,tak je většinou nejvíc práce........mám to také tak - bohužel. Navíc musím zabavit každodenně dva malé kluky a tak dostávám pěkně zabrat :-) Já jsem po těch Míšiných e-knihách sahla proto,že zkušenosti mám zatím minimální a tak čerpám všude,kde se dá :-) Ty už jsi úplně někde jinde a dá se říct,jak to tady tak vidím,že ani žádné návody a recepty nepotřebuješ a upřednostňuješ spíš vlastní tvorbu :-) Každopádně na opalovák budu netrpělivě čekat :-) :-) :-) A nezlob se,jestli to vypadá,že Tě uháním. Ještě k tomu Kutilovu. Dopravné a balné je většinou v částce 109,-Kč,jak jsem se dívala. Já toho vždy beru víc,takže mě to celkem nevadí. Vše tam mají za výhodné ceny,takže mě ta částka navíc až tak nebolí. Jinak dají se tam pořídit i levné kelímky a lahvičky, taky různá víčka, dále velice cenově výhodné suroviny na výrobu vlastního pracího prášku, tekutého mýdla apod. Já třeba z jejich tekutého základu míchám už nějakou dobu mýdla na běžné mytí rukou, jar na nádobí apod, vyjde to pak velice levně. Mýdlo podle receptu na Manipuře, jar a pr.prášek podle Míši. To jen,kdyby jsi chtěla do balíčku třeba kvůli poštovnému něco přidat. Tady je odkaz na ten kosmetický líh. http://www.kutilov.cz/vyroba-lihove-kosmetiky/lih-na-lihovou-kosmetiku-250-ml/ Přeji Ti pěkný den .........

    OdpovědětVymazat
  8. PS: Líh lze zakoupit i ve větším balení za 99,-Kč :-) To by se Ti možná vyplatilo víc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marti, no já jsme teda koupila rovnou ten 3 litrový bio ethanol. Mám to jen na desinfekci a mximálně na extrakty. Co píšou, je čistý a ničímnedodělávaný, což mi vadí u toho kosmetického, ten bitrex - nechci tam nic navíc, natož něco, co bude jen dodávat hořkou chuť, abych třeba nezačala sosat svůj repelent =D tak snad to bude dobrý. Měla jsme za to, že jsi mi právě poprvé psala o tom BIO ethanolu.. Každopádně, já si vybrala poštovné přes uloženku za 39,- což mě už tak nebolí ;) jen škoda, že jsme tam nenašla ty obaly, nějaké by se mi fakt hodily =D
      NO jo, léto a je toho nejvíc. Do toho mi ještě nějaký vtipálek včera ukradl přední SPZ na autě a nechal tam jen k naštvání neporušený rámeček, takže se chystám na maraton po úřadech - policii už jsem si užila dnes =D Přeju pohodové prázdniny ;)

      Vymazat
    2. Já myslím psala,že jde o kosmetický líh,nebo líh na výrobu kosmetiky.....o tom bitrexu jsem si říkala,že není nutné psát,když jde jen o tu chuť (vůně tam žádná není). Vím,že ho např.dm drogerie dává do všech svých výrobků kvůli dětem. Tady jde spíš o to,že zřejmě na Kutilovu opravdu chtěli zamezit tomu,aby si někdo z tohoto lihu míchal nějaké výrobky na vnitřní užití :-) :-) :-) Určitě se takový koumák najde a nebude jich málo :-) Já tedy líh používám zatím jen na dezinfekci a použila jsem jí také do aviváže (vše OK), no ale chystala jsem se použít právě na tvůj repelent (tak uvidím,jestli na tvé doporučení tedy nezakoupím spíš něco opravdu čistého). Máš pravdu, asi je tam ten bitrex prostě navíc - škoda. A obaly jsou tady .......... http://www.kutilov.cz/obalove_materialy/ Před chvílí mě domů dorazil z Kutilova balík plný kelímků,doziček, užávěrů apod.
      S tou SPZ je mě to líto. Je to fakt pech. Takové věci se stávají zrovna v nejmíň vhodnou dobu. Snad teď nebude na úřadech přes prázdniny tak plno. Tak pohodové odpoledne !!!

      Vymazat
    3. No vidíš a já asi spojila nějakou Tvou větu o lihu s bio ethanolem, našla jsme ho tam a rovnou ho koupila - myslím, že je často zmiňovaný u výroby mýdla a teď jak v tom pořád ležím, tak mi to zůstalo v hlavě =)

      Bohužel, auto je na leasingovku, takže o registr ani nejde, největší potíž bude se změnou techničáku a všeho po vyžádání od leasingovky.. no, ještě bude na úřadech veselo =) krásné odpoledne i Tobě =)

      Vymazat
  9. No,tak to jo,to chápu tvé obavy........jak je to auto na leasing,vše se samozřejmě víc komplikuje. Dělám už roky na živnost účetnictví,takže s leasingem přicházím dost často do styku a problémů je kolem toho až dost. Budu Ti držet palce,aby jsi to vše vyřídila co nejdříve a bez nervů :-) ........... případně se odreaguj u nějaké DIY

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...