středa 4. června 2014

DIY pomůcky | Za co jsem zbytečně vyhodila peníze


Taky jste už přemýšlely, čím byste si zjednodušily práci? Co použít na rychlé zašlehání emulgátorů, kde sehnat více informací třeba o přírodní péči na vlasy, jaké nádobí a pomůcky používat při domácí výrobě kosmetiky? Sešlo se mi tu pár věcí, za které jsem v dobré víře ve výše popsané vyhodila naprosto zbytečně peníze a je mi to k ničemu. Čemu se tedy vyhnout..

Nevím, jestli je tak úplně dobré psát článek v náladě, kterou teď mám (tedy pěkně přednas***), ale zkusím to a budu se snažit být velice milá a hodná. Zkusím tedy využít svého naladění diplomaticky pro snad dobrou věc. Neznám ideálnější téma, na kterém bych mohla upustit páru, než je tohle. Muhehe =D Jó, zase bude článek tak trochu o DIY, ale co naděláte. Poslední dobou mě to hodně zaměstnává a vlastně poskytuje jakékoli mimopracovní vyřádění, takže jsem toho plná a musí to ven.
 
Dnes se tedy zaměříme na věci, za které jsem vyhodila peníze, doslova jako bych je hodila do kanálu. V dobré víře, že mi usnadní práci, že mě obohatí, že mi přinesou něco nového, ať už ve výrobním postupu, procesu, nebo v inspiraci. Zklamaly mě na celé čáře. A nechci se tu jen vynadávat. Spíš to berte tak, že jsou to věci běžně dostupné, možná už jste nad jejich pořízením samy přemýšlely a tenhle článek vám tak dá zcela praktický realistický pohled ke zvážení, jestli je opravdu využijete k tomu, k čemu je potřebujete a jestli se do nich vyplatí investovat.
 
 
*
 
 
Nerezové misky, Manipura
 
Pokud jste ve vaření dospěly už do oddělování vodní a olejové fáze a k používání emulgátorů, pak potřebujete nádoby na vaření do vodní lázně. A naprosto nejpraktičtější volbou jsou nerezové misky. Proč? Protože se nejrychleji zahřejí a i jojobový vosk v nich roztaje za pár sekund. Zase naopak dokážou nejrychleji zchladnout, což se vám při vyšlehávání emulze bude opravdu hodit (přinejmenším vám to zkrátí šlehání o 3/4 času než např. při přípravě ve skleněné misce).
 

 
Už jsme si tedy vysvětlily, proč se rozhodně vyplatí jít do nerezu. No a zde je ten kámen úrazu. Nakupujte s rozmyslem. Kvalitní kuchyňské nádobí taky nekupujete ve vietnamské tržnici. Je pravda, že e-shop zaměřený na prodej ingrediencí na DIY kosmetiku k šílenému nakupování přímo svádí. Zvlášť, když tam najdete všechno, co potřebujete, pod jednou střechou. Tady se mi to pěkně vymstilo. Vlastně ve více věcech, viz metly níže. Dá se na něčem ušetřit (třeba na silikonových formičkách na mýdla, nebo tuhé krémy, kdy je na tomto e-shopu seženete po dvou za pár kaček a budou stačit), ale nesmíte šetřit na provozních nákladech za věci, které jsou nejpoužívanější, nejpotřebnější a musí na ně být spoleh.
 
A co je na miskách špatného? No, vlastně všechno. Už od nápisu "made in China" až po jejich vlastnosti. Říká se, že nejkvalitnější nerez poznáte podle toho, že není magnetická a když, tak jen nepatrně. Zkoušela jsem magnet na misky Manipura a naprosto se nechytá, zkoušela jsem na Matýskovi misky a magnet na nich držel jak přibitý. Asi bude v této teorii někde chyba. Matesovi misky jsou hojně používané asi tři roky a nenajdete na nich jediný škrábanec, jsou stále stejné a poměrně těžké. Na rozdíl od nich, manipuří misky mám cca měsíc, jsou notně poškrábané, zespodu barví do černa (že by jen nabarvený plech? fakt nevím), jsou lehounké, dno se prohýbá  a jako vrchol se začaly při mixování emulzí ručním mini šlehačem olupovat kousky barvy, což vašim krémům zrovna na kráse nepřidá (a ani nechci vědět, co to v nich vlastně je, takže jsem se pokorně vrátila ke skleněným a koukám po kvalitních nerezkách). Sice je hezký, že cena je 20,- Kč za kus, ale rozhodně nedoporučuju!
 
 
*
 
 
Metly, Manipura
 
Opět se to zdála být velmi výhodná a dobrá koupě. A jak už to tak s výhodnými koupěmi bývá, nebyla moc na rozumu založená. Tyto metly jsou totiž tak chatrné, že drátky nejsou v rukojeti pevně zakotvené a po prvním šlehání a umytí se vám většinou rozpadnou. Jo, jde to složit, ale naštve to. Zvlášť, když mně se to stalo při prvním ručním šlehání. Hnala jsem čas, aby emulze byla ještě teplá a metla v čudu. Navíc, vše na DIY myju v myčce a tyhle metly se po prvních dvou umytích začaly oprýskávat a drátky zmatněly.
 
 
 
Jako jo, je hezký koupit za necelých 40,- Kč 3 metly v různých velikostech. Kdyby byly navíc kvalitní, byl by to kauf století. Tyhle však nejsou, takže radši naklusejte do pořádných domácích potřeb a kupte o pár kaček dražší, ale skoro doživotní kvalitní metly (nejvíc se mi osvědčila co do  poměru a výkonu klasická Tescoma).
 

*
 
 
Elektrický hrnek na tavení
 
Jasně, řeknete si, že je to určené na čokoládové fondue, takže jen na rozpuštění čokolády. No jo, ale co byste tak řekly větě "Nepostradatelný pomocník při výrobě domácí čokolády a hlavně domácí kosmetiky! Výborný na rozpuštění másel a tuků." (text z 4.6.2014 přímo zde), která je přímo uvedena pod zbožím na stránce e-shopu Ekokoza? No jasně, asi to samé, co já, že to musím mít!!
 
 
 
A ouha.. On si totiž ani ten nejvyšší stupeň nedokázal poradit s kakaovým máslem a to přitom taje už při styku s tělesným teplem kůže! Prostě je naprosto na h*** a rozhodně ho nekupujte. Ani pokud holdujete čoko fondue, protože čokošku dokáže rozehřát stokrát rychleji i obyčejná souprava s ohřevem na svíčku. Sice to má mraky výborného příslušenství, ale to je vám k ničemu, když to nic nerozehřeje. Nakonec z něj používám jen ten hrníček a ohřívám v něm ve vodní lázní másla na rty. Prosím vás, má ještě jedno obrovské mínus - je hliníkový! To znamená - nepokoušejte se v tom míchat nic s éteráky - hliník pustí barvu a budete mít špinavou emulzi. Prostě neberte to a ušetřené pětikilo vložte třeba do nějakého príma oleje.
 
Pro rejpaly: kdo chce říct, že mi mohlo dojít při uvedení maximální teploty, že to nic neroztaví.. Mám za to, že ta teplota tam byla dříve uvedena vyšší. Zřejmě to změnili na základě stížností? Fakt nevím, ale i v návodu je uvedena teplota druhého stupně 63°C, což by víc korespondovalo s mou teorií, kdy byla teplota v popisku ještě pro jistotu záměrně dodatečně podhodnocena.
 

*
 
 
Bateriový mixér na emulze
 
Rozhodně však ušetřené pětikilo z tavného hrnku nevrážejte do této sady elektrických metel. =D Jasně, opět to vypadá velice lákavě a chytlavý popisek ohledně získání možných 4 druhů emulzí dle použitého nástavce taky vypadá nadmíru slibně. Ale jen vypadá. Pokud tedy nechcete vodní a olejovou fázi vždy přelévat z misek do něčeho vyššího, v čem se to sice bude dobře šlehat, ale velmi špatně vyndávat a dávkovat do kelímků.
 
 
 
Metly nejsou špatné, pracují vcelku obstojně, ale na bateriový placatý šlehač na mléčnou pěnu prostě namají. Vždy potřebujete vyšší nádobku, jinak nic nevyšleháte a tím, že jsou metly do kulata (ty, co nejvíc na krémy využijete), nedostanete se s nimi do rohů a na celé dno, takže budete muset průběžně emulzi z rohů a stěn ještě stírat do středu. Je to sice hezká hračička, ale praktická není ani omylem. Kupováno za 222,- Kč na Ekokoze.
 

*
 
 
Přírodní péče o vlasy
 
A na závěr si dáme jednu příručku. Z posledních cca  10 přečtených, je tohle největší nesmysl, který jsem kdy v knižní podobě vlastnila. Absolutně nechápu, jak tyto kydy někdo mohl vydat a jaký v tom viděl potenciál. Nebudu vám tu z knihy citovat, na to se mám moc ráda a tolik si vážím svého času, abych ty kecy vyhledávala opětovně. Jen vám řeknu, že z těch necelých 200 stran bylo přínosných cca 5, kde byly uvedeny některé recepty na oplachové kúry a popis účinků éterických olejů na vlasy. Docela málo, nemyslíte?
 
 
Celá kniha je totiž prošpikovaná takovými skvosty ve stylu když nemáte zdravé vlasy, nebo vás trápí lupy, můžete si zakoupit kvalitní šampon ve vaší drogerii, či lékárně, a když ani to nepomůže, nejlépe kontaktujte odborného lékaře. A takhle je to tam se vším. Jakmile se dostanete třeba ke kapitole, která by vás už mohla zajímat, např. co s krepatými vlasy, jak vyrobit kondicionér, nebo vhodný šampon, vždy se autorka vyhne přímé radě tím, že vás odkáže na vyhledání pomoci u odborníka (kterým navíc říká "kosmetici", což mě vytáčí do běla).
 
Docela vtipně na mě působila i kapitola historie účesů, kde najdete rozdělení na afro, rovné a vlnité (toť vše), ale rozpindané na 50 stránkách. Kdybych chtěla se vším lítat k doktorovi, nebo získat znalosti vhodné předškolního věku, pak bych si kvůli tomu snad nekupovala rádoby odbornou publikaci, ne? Ať už řeší autorka jakýkoli problém, vždy vás na konci kapitoly radši pošle do salónu, ve kterých jsou prý nejlepší služby. Nutno dodat, že salonní péči asi hodně fandí, protože posledních několik kapitol je ve stylu  prvních lekcí z cizojazyčného kurzu: jak se bavit s kadeřníkem, jak si vybrat salon, jak si vybrat účes.. Málem mě z té ženské jeblo dřív než jsem to dočetla. Fakt si tohle nekupujte, ani za těch 162,- Kč to nestojí. Naopak jsem občas propadala pocitu, kolik by měla autorka dát mně za to, že si to veřejně v MHD vůbec lajznu číst.
 
 
*
 
 
No, žáha zchlazena, úkol tedy splněn. Neříkám, že jsou všechny zde zmiňované věci špatné, jen zkrátka nejsou vždy vhodné k tomu účelu, za kterým jsem je kupovala, byť to na nich bylo uvedeno. Příště vám ukážu naopak překvápka, která velmi využívám a nedokážu si bez nich představit fungovat. ;)
 
 
 
Tak co vy a vaření kosmetiky? Už jste taky narazily na nějaké věci naprosto na h***?




P.S.: Jinak, to že jsem zmínila nejvíc věcí právě z e-hopů Manipura a Ekokoza neznamená, že tam nemají dobré věci. Právě naopak. Protože v nich nakupuju nejvíc a téměř vše, nutně jsme musela už narazit po tolika nákupech na věci, které mi i nesednou. Každopádně, příště bude zase vychvalovací článek =)

33 komentářů:

  1. Sice nic hodlat nemíchám, na to mám Tebe, muhehehe :D. Ale i tak skvělý a přínosný článek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;) takže s emi nakonec povedly dvě mouchy jednou ranou ;) =D

      Vymazat
  2. By mě nikdy nenapadlo, kolik je potřeba serepetiček ke kosmetickému vaření. Tu mistička, tu metlička, tu hrneček a jsem lehčí o pár stoveček, no jo... Určitě to naštve, ale když nejde o život... Znáš to :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, když nejde o život.. =D Ale v podstatě na to není potřeba nic speciálního. Pro osobní potřeby si každý vystačí s nádobím z kuchyně. Jakmile však dojde na větší množství a zákeřnější postupy, už se prostě nějaké specializaci člověk nevyhne.. =/

      Vymazat
  3. holt to člověka dokáže strhnout ten široký sortiment a vše pod jednou střechou, já to znám, i když v jiných kategoriích :)

    OdpovědětVymazat
  4. DIY mě sice nebere, ale vždycky si článek od tebe přečtu a pobaví mě :) Tu knížku chci aspoň vidět, vypadá to na adepta do levných knih. Někdy mě udivuje co vydají za slátaninu a ještě ji přeloží do češtiny a na kvalitní knihy, aby člověk čekal roky než se rozhodne je u nás někdo vydat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, no Agnesko, to je hezké, tak já se tu spravedlivě rozčiluju a Ty se bavíš, jo? =D no jo, tak knížka je neuvěřitelná. Tak nějak s každým dalším otočením stránky jsem doufala, že do teď to byla jen předmluva a teď už to začne!! A ono nezačalo =D

      Vymazat
  5. Ha - po tom mixérku jsem koukala, takže díky za ušetřené dvě stovky. Konečně nějaký článek, který nemá ambice mě zruinovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;) doporučuju vlítnout bď do Tchiba, do tescomy, nebo do nějakého kávového shopu a koupit tam ten klasický bateriový mixérek (stojí většinou okolo 60,- kaček) - je nejlepší a krémy s ním jsou jedna báseň =)

      Vymazat
  6. Nechci moc rýpat, ale drobné rýpnutí si neodpustím - Přece jsi snad nečekala za takové ceny nějakou kvalitu. Ty ceny by měly být jasným signálem - "tohle nekupovat, to je zaručeně hrůza". Ona ani Tescoma není nic kvalitního, ale pořád by asi obstála víc :)
    Když je něco podezřele levné, dávám od toho ruce pryč... a myslím, že to není jen tím, že jsem vyrůstala v krámku s kuchyňskýma potřebama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasně, ty metly a misky, že? no jo, vždyť jo. Tam jsem ani nečekala nějakou super kvalitu. Jen bych neřekla, že to bude zrovna dělat takovéto hrůzy, když to prodává obchod přímo na míchání DIY kosmetiky zaměřený.. čekala jsem, že třeba vydrží jen půl roku oproti dražším, ne že se začne olupovat a tak.. No nic..
      a naopak ostatní věci mi nepřijdou levné ani trochu, proto je tu zmiňuju, aby je nikoho nenapadlo už koupit ;) joo, kdybych byla fakt bohatá, tak si koupím klasickou smaltovanou sadu a hotovo, poté sním už od dob babiččiny kuchyně.. =)

      Vymazat
  7. Je mi líto, žes takhle špatně nakoupila, ale hrozně mě ten článek zaujal a pobavil (zejména ta kniha). Netušila jsem, kolik věcí je na míchání potřeba...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, koukám, že prostě cizí neštěstí pobaví =D no, ono toho není potřeba tolik. Kdo si chce umíchat jen něco malého pro sebe, v pohodě si vystačí s obsahem vlastní kuchyně. ALe jak jsme psala už v komentu výš, jakmile toho začneš dělat víc, vě větším objemu a pracovat se specifičtějšími než běžnými kuchyňskými složkami, tak už se nějakému oddělení od potravinové kuchyně nevyhneš.

      Uvedu na příklad. Do dnešní doby mi stačil v kuchyni jeden hmoždíř - měla jsme ho na koření. Od té doby, co jsem v něm začala roztírat oxidy apod. tak jsem ho od jídla odstavila a musela koupit nový.. a tak to bylo bohužel i s miskami a ostatním náčiním..

      Vymazat
  8. A to ten bazmek na čokoládu vypadal tak hezky. Kdyby se alespoň dala pořádně využít ta vnitřní nádobka (ty zobáčky po stranách mi přijdou neskutečně praktické), ale když píšeš, že pouští barvu...

    Zajímalo by mě, jestli se objevila i nějaká surovina, u které sis řekla, že je zbytečná nebo že nefunguje. Tedy ne ve smyslu, že by se po ní člověk osypal, ale že používat ji do receptů vůbec nemá cenu.

    Na článek o překvápkách už se těším, ale mám strach, že se tím opět rozšíří můj seznam věcí ke koupi z Ekokozy. Už teď je na něm položek, že to raději nepočítám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vypadal a je na nic =) ty zobáčky jsou fajn, ale ten hliník je šílený. Navíc, másla se na něm přichytávají při tuhnutí rychleji než na skle, takže je to nepraktické hned dvakrát..

      Ty praktické výhodně koupě budou lepší, neboj ;) nejsou to drahé věci, ale jsou to právě ty, které fungují, fungují dobře a je na ně spoleh a využiješ je naprosto maximálně ;) jen to teda bude článek asi o více položkách než tento =D

      a ty suroviny.. no, hned by mě jich pár napadlo, včetně bláznovství do kupovaná xy druhů éteráků, pro které nakonec není využití ;) Zatím Ti uvedu jen příklady: Avokádový olej (pro majitekly smíšené pleti nemá smysl), různá másla (člověk si vystačí s oleji), vitamin A, vitamin C (většinou jsou v olejích již obsažené a je dost blbé to s nimi přepísknout - zažila jsem =/). C o se týče olejů, naopak se mi vyplatilo koupit litrovku kvalitního mandlového, dobrou jojobu, velký včelí vosk a kvalitní kokosák, klidně malinký. Naprosto nesmyslé jsou miliony druhů drahých vzácných olejů (mám takhle doma okurkový, granátový, ostružinu, jahodu.. většinu z nich nevyužiješ jinak, než do speciálního séra ale při objemu spotřeby je to opravdu přemrštěné.

      Dál - naprosto dokonalé jsou pumpičkové recyklovatelné obaly. Takhle člověku stačí, když má doma krém v jedné velké piksle, z toho si odebírá do malé na paravidelné používání, jednu lékovku na olej, jednu pumpičku třeba na mycí gel a takhle jede furt dokola. Jenže aby člověk ušetřil za zbytečnosti, musí na ně nejdřív přijít a přijde na to většinou až tak, že je koupí a zjistí to =D

      Vymazat
    2. To o máslech si budu připomínat pokaždé, když je budu na Ekokoze okukovat :) Másla, která jsou másly už v původní podobě (bambucké, kakaové), beru, mangové už je snad na cestě :) Ale ta ostatní, co vznikají z olejů, mě zajímají akorát tou konzistencí. Jen by mě zajímalo, co se stane třeba s hroznovým máslem, když se rozpustí. Bude z něj po vychladnutí máslo, nebo olej? Si ho kvůli tomu snad budu muset pořídit :)

      Oleje mám moc ráda, nejraději bych vyzkoušela úplně všechny! Drahé exotické nebrat, píšu si. Na obličej mám ráda čistý šípkový, odličuji se teď asi dva týdny hroznovým a zatím aspiruje na post hlavního odličovacího oleje, opravdu mě ohromil (tzn. neucpává a jde snadno smýt). Pořád hledám skvělý a dokonalý olej na vlasy, konopný po měsíci vysušoval, avokádový časem taky. A přitom to hodně dlouho vypadalo nadějně... Na obličej mi tak jako tobě nesednul, ucpával i jako odličovadlo. Na tělo je sice fajn, ale ráda bych jenom jeden tělový/vlasový olej, ať nemám zahlcenou lednici :) Mandlový jsem měla, ale nesednul mi na vlasy, takže ho znovu pořizovat nejspíš nebudu. Jojobový mám v hledáčku už dlouho, ale pokaždé mi do toho vleze nějaký jiný olej :)

      Lahvičky na přelévání jsou tuze praktické, mám jich víc v objemu od 10 do 50 ml a podle potřeby dolévám. Velká balení pak schovávám v lednici, ale to už jsem vlastně psala :)

      Vymazat
    3. No, zrovna třeba na to hroznové jsme narážela. TO samé na olivové, mandlové. Mají stejné vlastnosti jako jejich tekutí olejový bratříčci až na to, že jsou už uživatesky připravené k přímé aplikaci, takhle bych to asi shrnula.. když máslo (třeba hroznové) rozpustíš, tak Ti roztaje do oleje a pak zase zatuhne do másla, ale už ne s tak vábnou našlehanou konzistencí. Co se týče oleje, tak třeba avokádový sám o sobě v chladnu tuhne a je kašovitý a stejně se pak chová i to avokádové máslo ;) třeba olivové máslo s emi hrozně líbí, protože naorzdíl od oleje nemá ten typický smrádek, je jemné a nádherně se roztírá. Otázka je, jestli je potřeba, když s ním budeš ještě dál vařit a můžeš si udělat lehký našlehaný krém sama. Tohle je už spíš fakt jako mast na mazání.

      Ta Jojoba je asi nejlepší a nejuniverzálnější, ale také nejdražší ze všech zmiňovaných =/ na vlasy.. já v nich oleje ráda nemám. Třeba kokosák mi nikdy žádnou dobrou službu neudělal a navíc se hrozně blbě vymýval a pak jako by tam ani nebyl. Jinak, obecně, všechny oleje vysušují.. protože tam není ta hydratační složka. DOporučuju zkusit použít emulzi třeba v podobě prodávaného (v plechovkách) kokosového mléka - obsahuje tuk i vodu, takže ideální spojeni pro výživu, péči a zároveň hydrataci ;)

      Na dovču si beru pikslu lávovky na mytí a do vlasů asi Avelánový olej - má silné SPF, tak bude sloužit jako dva v jednom ;) jinak, zkus na celoroční péči (kdyby se Ti jó nelíbil nápad s kokosovým mlékem) Lopuchový olej, meruňkový, nebo Babassu olej - je poměrně hodně levný, nemastí, dobře se vymývá a já ho míchám na vlasy s lopuchovým olejem a Rozmarýnovým a Levandulovým EO - božská vůně ;)

      Vymazat
    4. Holky a jak se Vám na vlasy zamlouvá arganový olej ???? Je tedy dost drahý,ale můj kadeřník mě ho na mé hodně vlnité a tím pádem sušší vlasy moc vychvaloval. A děkuji za další dovolenkové tipy na ochranu vlasů :-) Jen se chci ještě zeptat,co je to ta lávovka ???? :-) Děkuji

      Vymazat
    5. Marti, jukni (můžeme si tykat? =), jukni na předposlední článek, viz metoda "no poo" mytí vlasů lávovou zemí aka marockým jílem ;) a argan je na vlasy určitě fajn. Já bych na ty své nesuchá radši dala jojobový, ale na suší se argan určitě hodí velmi dobře ;) Ještě je možnost udělat nějaký bylinný výluh, namíchat ho s Aloe, vitaminem E a popř. třeba argonovým olejem a panthenolem, dát do spreje a mít jako hydratační výživný sprej na vlasy. Pokud bys dala malinový olej, máš to i s vysokým SPF ;)

      Vymazat
    6. Tykat si určitě můžeme :-) Takže Mitsuuko ....... já používám ještě moc ráda jojobový olej (ten mám pořád doma), používám ho jako olej na pleť po nočním odličování (mám mastnou pleť), výluh na vlasy mě taky napadl,ale zatím nebyl čas. Na článek mrknu ráda..........je to strašný,ale zdědila jsem po rodičích sklony k šedivění vlasů a ve svých 41letech jsem fakt skoro bílá, takže tím pádem vlasy vyžadují úplně jinou a pečlivější péči,než kdysi :-) A malinový olej mě po přečtení návodu na výrobu opalováku začal hodně zajímat. Asi ho zahrnu do dalšího nákupu surovin :-)

      Vymazat
    7. Ano, už je i u mě další várka na seznamu, zvlášť, když to vyzkoušeli nejdřív s prodejem jen po 50ml lahvičkách, zřejmě byl zájem a teď už prodávají po větších lahvích. Určitě ho na léto sobě i celému blízkému okolí do produktů upotřebím =)
      Takže si barvíš vlasy? A čím? Od té doby, co jsem viděla kouzlo s dvojfázovým barvením hennou to nemůžu dostat z hlavy. Právě šediny to dokázalo naprosto zkrotit a přebarvit na tmavě hnědou, ani to nejde poznat..

      Vymazat
    8. Malinový olej mě opravdu zaujal.........kdyby jen jako ochrana vlasů u moře,tak by byl jistě k nezaplacení. Na to je ho ale myslím škoda, stojí za to ho zakomponovat do nějakého DIY krémiku :-)
      Já před časem změnila kadeřníka,protože na mé šedé vlasy už nestačil a měla jsem hlavu jako tříbarevné kotě :-) Momentálně mě kadeřník barví profesionál.Logonou (nějakou speciál.upravenou barvou na šediny s vitaminy a oleji) Je tedy pravda,že vlasy mám vždy od kadeřníka krásně hladké, barva sjednocená, lesklá, vlasy hezky nevtíravě voní, dobře se upravují)....ale i tak pořád pokukuju po heně. No jenže kadeřník mě moc přechod z klasické barvy na henu nedoporučuje.........že bych mohla pak být flekatá,tak nevím. Ale kamarádka se barví henou už dlouho (má také šediny) a obarvená je krásně zrzavě (barvu si vždy nechává na hlavě přes noc) ......... takže jednou možná uvidíme :-) Dívala jsem se u tebe na facebooku na to dvoufázové barvení ..... jedním slovem nádhera. Přesně taková zrzavá by se mě líbila.

      Vymazat
    9. No, ale já nemám dvoufázové barvení =) a navíc, mám pod tím taky chemku. Větsina kadeřníků nedoporučuje přechod z chemiky na hennu, ale to se má člověk do konce života barvit chemií jen proto, že to "nejde" změnit? Navíc, Logona je chemická nebo přírodní? Myslela jsme že přírodní, taky jsme od nich měla barvu, ale nic mi neudělala..

      Vymazat
    10. A jako prevence proti těm flekům se právě provádí to dvoufázové barvení. Nejdřív se vlasy obarví klasickou zrzavou hennou (lawsonia) a pak se nabarví tmavou hennou, hend vzápětí. Viděla jsem na vlastní ořči průběh barvení i výsledek a opravdu jsem koukala. Dobrý podrobný krok za krokem návod i s foto je zde: http://www.hennalamda.cz/content/9-fotonavod-dvoufazove-barveni

      Vymazat
    11. Já to s tou značkou barvy popletla.......nevím,proč se mě do hlavy namotala značka Logona .........barví mě Revlonem (nějaku speciální dlouhotrvající barvou na šediny), barva se tolik nevymívá, déle vydrží, vlasy jsou hezky vyživené :-) ... tak nevím,stále mě ta henna láká..........budu se na to muset lépe zaměřit. To víš,že když jím zdravě, mažu se přírod.kosmetikou,že i ta barva na vlasy by byla lepší přírodní :-) Tvůj odstín rezavé je nádherný :-) fakt jsem hezčí ještě neviděla :-)

      Vymazat
    12. děkuju =) no, podle toho postupu, co jsme Ti posílala, henna skvěle kryje i šediny.. Já ji normálně používám na mamču, která má některé vlásky i celé bílé a barvím jen jednou fází a to jsou pak sice světlejší, ale henna na ně i tak chytá.. Revlon - opravdu Revlon? Já myslela, že Revlon dělá jen kosmetiku dekorativní.. Není to Redken? - do třetice všeho dobrého? =D

      Vymazat
    13. :-) Do třetice opravdu všeho dobrého.......já tedy perlím :-) Jasně,že je to Redken.....to je tak,když jednou půlkou mozku píšu do blogu a druhou půlkou ťukám účetnictví, pak píšu jeden nesmysl za druhým :-) Já mám tedy už hodně šedivé vlasy (mám to v genech po rodičích) a ne vše kryje tak,jak bych potřebovala. Myslím,že časem tak nějak přirozeně přejdu i na tu hennu. Tato barva,co teď mám kryje dobře, ani se tolik nevymývá,ale přece jen je to pořád jen chemie. Kadeřník mě sice pravidelně dává na vlasy arganový olej, ale kdyby se to spojilo s hennou,bylo by to ještě lepší :-)

      Vymazat
    14. No, každý kadeřník Tě asi bude odrazovat od použití henny - neměli by na tom žádný zisk - henna je levná, navíc je nejistý odstín a výsledek barvení + to trvá hodně dlouho a nevím, co by dělali se zákaznicemi během několikahodinové doby čekání =D
      Každopádně, já nevěděla, že je možné takto dvoufázově hennou obarvovat šediny, ale podle mnoha videí a návodu to možné je a dost dobře a účinně. Interval barvení však bude asi stejný jako u chemické barvy - záleží na rychlosti růstu vlasů.. Ale na druhou stranu, nebudeš je ničit chemkou.. =)

      Vymazat
    15. Kamarádka si vlasy barví hennou sama doma a to tak,že si je i s barvou zabalí na celou noc do ručníku a ráno smyje :-) Šediny má takto obarvené velice dobře. No ale u kadeřníka asi přes noc nezůstanu :-) :-) :-) Uvidíme,co s tím časem udělám.

      Vymazat
  9. Díky za tenhle článek! Poslední tři věci jsem si totiž taky plánovala koupit - ještě, že tyhle nákupy vždycky odkládám takovou dobu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;) no, daleko hůř na tom asi budeš po postupné sérii článků "co musíte na DIY mít!" =D

      Vymazat
    2. Jsem na tom naprosto stejně :). Jsem ráda, že jsem na tento článek narazila.
      Petra

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...