úterý 27. listopadu 2018

Mitsuuko točí!! | O Instagramu, IGTV a živém vysílání



Jo, už je to tak. Roky odmítám nabídky na točení videí (a kdybyste viděli můj první a na dlouhou dobu poslední pokus o natočení videa pro BIOOO - prý to byl tak špatný materiál, že se nedal ani sestříhat =D), až se něco stalo, přišla správná příležitost, chvíle, já jsem bez myšlení začala točit a už to bylo. 


Když jsem zakládala blog, jediná možná sociální síť, kde bylo možné působit, byl Facebook (už jsem stará páka, Snapchat jsem nepochopila a z jeho utichlé slávy tak nějak tuším, že nás takových bylo víc). Jasně, založím si stránky na FB (facebook). A bojuju s nimi do teď (s nastavením, se sdílením, s viditelností příspěvků i dost nespolehlivým upozorňováním na nové zprávy a komentáře). A také ho nemám ráda. Nikdy jsem nebyla pavlačový typ a bohužel mám pocit, že tento nebezpečný a energii vysávající lidský druh tam má hnízdo. Když jsem takhle narazila na pár ukázkových exemplářů, zdrhla jsem a byla jsem vděčná za krásu a jednoduchost a hlavně rychlost Instagramu (dále IG). A tak šel FB do kopru a udržuju ho jen kvůli pár z vás, které tu jste se mnou od úplného začátku a píšete mi tam zprávy (a tajně doufám, že se už na IG přesunete také). 

Instagram je pro mě ideální platforma pro rychlé sdílení a okamžitou reakci a to miluju. Blog je pro mě mé osobní místo, koutek, ve kterém má kosmeticko-spisovatelská dušička žije a řádí už několik let, ale když není čas, není prostě čas a úplně automaticky jsem se přeorientovala na mámu už dvou dcer úřadující s mobilem v ruce. Blog se tedy přesunul spíš do instagramových postů, do kterých dále píšu recenze, srovnání, novinky i zkušenosti se spotřebovanými produkty a hlavně reportáže z veletrhů (Festivaly Evolution, Green Beauty Markety, Beauty and Spa apod.). Pokud mě tedy nesledujete a IG, asi budete mít pocit, že Mitsuuko těžce stagnuje, ale fakt tomu tak není. Jen mi holt napsání článku zabere s focením a dodatečnými úpravami tolik času, že jsem od června zvládla nadatlovat zatím jen jeden. Zato na IG si mě užijete až až.

Poprvé naživo z veletrhu


Ta novoty odstartovací akce byla letošní pražský ročník veletrhu Green Beauty, na kterém jsem měla "pobyt" omezený kojením a hlídáním (díky úžasnému Ondrovi, který tam přicházel v intervalech s Juli na kojení a jinak kroužil okolo autem nebo kočárem, aby mě pak mohli odvézt domů, jsem tam nakonec mohla být celý pátek a i v sobotu ráno). A tak jsem se rozhodla vybodnout na zdlouhavé psaní reportážních postů a upravování fotek za každým minutým stánkem a hned od prvního kroku od dveří natáčela na IG. Jestli jsem za celý veletrh udělala tři fotky, bylo to moc. Je fakt, že jsem se s novou technikou docela sžívala, v sobotu kvůli  ní ještě narychlo pořizovala speciální aplikaci na stříhání sekvencí, aby se to vešlo do IG Stories, ale šlo to! A to vše najdete uložené pod mým IG profilem v záložce "GBM 2018". Po veletrhu jsem se hecla a udělala i hodinový livestream s živou rozbalovačkou nákupů z veletrhu a povídáním o nich. A bylo to super! Já čekala katastrofu a ono se vás tam sešlo 30 diskutujících a bylo to jako sedět po nákupech s kámoškami na vínku a probírat se taškami. Jediný průšvih u živých vstupů je, že nejdou uložit na dýl než 24 hodin, takže kdo to nestihl, už je to pryč a nedostanu se k tomu ani já. 

První maskování v přímém přenosu s novou maskou Osmia


Livestreamy nemají žádnou "trvanlivost" (ale je to sranda =D) a stories jsou zase dost omezené daným časem. Buď tedy vše nastříháte na 15sec klipy, nebooooo.. "Wait for it.." .. Ano, nebo to natočíte celé a šupnete to na IGTV, což je instagramová obdoba Youtube, jenže bez reklam a na formát především určený pro mobilní telefony - na stojáka. Ale pro mě je to supr zrychlení. Jasně, stříhání a uměleckou stránku mých videí zatím ponechme stranou. Jedu na první dobrou, když si holky chvilku hrají samy, takže rychle, stručně, s co možná nejvíc informacemi najednou, vlastně pro mě dost netypický formát. Ale jsem z něj nadšená! Netuším, jestli vy, co mě sledujete zde na blogu, vůbec chodíte i na IG a zda jste videa  zaregistrovaly, ani co na ně říkáte, ale je to přesně ten další krok, který jsem potřebovala udělat, aby mě blogování zase chytlo.



Momentálně sepisuju dopis pro Ježíška, s tipy na dárky, které vám sem sepíšu i do článku (vkládat klipy a fotky do videí ještě trénuju) a až moc nápadně začíná kosmetiku vystrkovat technika - stativ (dříve, než jsem stihla dopsat tento článek, stativ už byl doma!), stříhací program (mám zatím na mobilu a tabletu), iPad PRO v plné palbě i s tužkou a klávesnicí (v procesu - už jsem na něj založila obálku =D).. Taky uvažuju o Youtube. Já vím, na starý kolena.. Ale pro mě to není nástroj na reklamu, vydělávání, nebo na zviditelnění, ale jednoduše na urychlení a zjednoddušení mé práce a mého hobby - vykecávání se o přírodní kosmetice.. 



Viděli jste reportáž na IG z GBM? Videa na IGTV s rozbalovačkou obřího balíku z Colorada od Osmia, nebo první dojmy z maskování s jejich Detox maskou? 
Baví vás tento formát? 
A co livestream?

8 komentářů:

  1. Sleduji IG,škoda zmizelých livestreamů, IGTV je lepší ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jak koukam na sledovanost IGTv, tak vetsina si ta videa nepusti a pritom na stories je sledovanost zase rekordni, tak nevim, cim to je. Jestli IGTV neumi vetsina lidi najit, nebo treba nejde prehrat na PC, tam jsem to taky nenasla.. Kazdopadne tocim, tocim 😉

      Vymazat
  2. a já si to první video pro biooo pamatuji. to byla dost sranda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To verim, taky jste se tam prvni pul hodinu vsichni rezali smichy. Pak uz ne, kdyz vam doslo, ze to asi jinak nepujde 😂 ale ja si pak doma musela otevrit lahev vina na uklidneni 😃

      Vymazat
  3. a kedy uz bude Youtube ? Ja uz sa tesim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, ja bych do toho sla treba hned, ale mam strasne pitomou povahu. Mam v hlave, ze kdyz to neumim poradne, nehodi se to delat, takze se to nejdriv musim naucit, nebo se otrkat, abych si to lajzla. Chce to cas, ale asi uz do toho prastim, IG je dost omezene formatem i casem

      Vymazat
  4. Já zase bojuju s IG,ale zapracuji na tom abych nepřišla o nějaké zásadní kosmetické informace...😀 Youtube je pro mne asi nejlepší (pouštím si ve chvilkách klidu na mobilu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tomu naprosto rozumim. Ja uz teda kontroluju denne pri prvni volne chvilce vsechny mozne kanaly, ale k YT se vetsinou jako k poslednimu jen malokdy dostanu. Vzdy jdu nejdriv po mizejicich stories, pak igtv a yt az nakonec, ptz se da prave “prece vzdy zapnout, az bude klid” 😁

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...