středa 6. června 2018

Aktuální pleťová péče | Březen - Květen 2018


Tak nějak se stalo, že tento článek píšu už třetí měsíc. A pořád se nabaluje. Místo měsíční aktuální rutiny tu tedy najdete popsané rovnou tři měsíce péče a dokonce mi to přijde i praktické v tom, že je z ní patrné, jak působila na pleť, jaké s ní pleť udělala pokroky, nebo co jí naopak vadilo. V tomto sledu je to víc rozeznatelnější. Takže navazuju na poslední článek o rutině s ukončením alergie, dalším obsypáním v rámci březnové rutiny a odhalení viníka -  ajurvédské značky Siam Seas, mé dubnové objevování a vzplanutí a následné ochladnutí citů k Mahalu a mé další vzplanutí k opět havajské značce, tentokrát Leahlani, do které jsem zamilovaná stále. A pro lepší orientaci to tu bude hlavně o těch novinkách, které jste na blogu ještě neviděly..



Březen..
Pleťová péče v březnu měla po celý měsíc stejnou podobu. Kdo máte rády novinky a dražší niche green beauty, tak si přijdete na své, v březnu bylo hned několik kousků v mé pravidelné  pečující rutině.. Purify od Linné Botanicals - jílový ranní čistič s cypřišem a limetkou, oční super sérum The Eye Achiever od Maya Chia, čistící olej Morning Delight a Yen tonikum od Siam Seas, nebo odličovací olej Thea Great cleanser od Maya Chia.. A hned na úvod tu musím prásknout, že ač se mi březnová rutina strašně líbila a můj čumák ty vůně a konzistence zbožňoval, ne už tak moje pleť, která byla převážně až do změny začátkem dubna a vyřazení pár produktů, stále osypaná..

Už druhý měsíc (únor - březen), prakticky od té alergické reakce na přemíru enzymů a vitaminu C, viz poslední článek, svádím osypání na těhotenstvím rozhozené hormony. Částečně to bude i pravda, protože nejvíce osypaná místa (hlavně brada a malinko spánky) by tomu odpovídala a navíc se to vlastně už od ledna každý měsíc v době, kdy bych měla mít MS, cca na týden rapidně zhoršilo. Ale musím přiznat, že z druhé části jsem si to trochu nalhávala do kapsy. Totiž, když už jsem se osypala poprvé po těch maskách a neléčilo se to tak rychle, jak bych si představovala, tak jsem toho využila a řekla si "no co, stejně už jsem osypaná.." a začala experimentovat se složkami v kosmetických produktech, které mě dosud vždycky spolehlivě osypaly. Prostě jsem chtěla zkusit, jestli se něco za ty roky nezměnilo a jestli už můj čumec tyto látky nevzal třeba na milost. Jednalo se především o aloe veru, glycerin (ten testuju v Linné cleanseru, viz níže, už třetí měsíc v kuse a nově - právě teď koncem května - i v Mad Hippie Vitamin C séru) a výživnější oleje jako opuncie (to nedopadlo vůbec dobře a všechny šly po pár dnech a několika pořádných boulích o dům dál) apod.

Komu však nevadí aloe v produktech, toto je nejlepší tonikum/esence/hydratační sérum v jednom, co jsem kdy měla. Nádherně exoticky voní (jak po liliích), hned se vsakuje, pleť má sjednocenou barvu, je vláčná a hydratovaná a je na ní vidět, že si tuto kosmetiku, postavenou na starých ajurvédských receptech a původních surovinách fakt užívala. Až na tu aloe, no..


No, co tu budu zdlouhavě popisovat. Nevzal. Ale celý měsíc i navzdory každodenně novým boulím a neustále se zhoršující krupičce na čele, bradě a krku, jsem jela rutinu zarytě dál. A jednou mě možná už tolik netankovalo, jestli ten toner - Yen tonikum/esence od Siam Seas - večer použiju, protože jsem na nějaké užívání vůní a kosmetických obřadů zrovna neměla čas a vynechala ho. A ono to bylo druhý den ráno o hodně lepší! Zkusila jsem tedy vynechat drahý toner i celý následující den a jo, měla jsem do dalších pár dnů potvrzeno na ubývající a splaskávající krupičce plus najednou hojících se boulích, že za to mohla zase ta mrcha aloe. Aloe mě totiž neosypává okamžitě, jako většina složek, na které jsem přecitlivělá. Ona má pomalý destruktivní účinek v podobě tu a tam ucpaného pórku, tu se objevující a tu zase mizející krupičky a než se nadějete, jste osypané celé a vůbec nevíte proč. Tak já už vím! A prý léčivka..

Bohužel, v dnešní době je jen málo přírodních poduktů postavených na jiném základě než je aloe. Nebýt na ni tak háklivá, uvítám to s nadšením (proč za takové prachy platit vodu, že..), ale takhle je to hledání jehly v kupce sena. Co totiž o březnové kosmetické péči můžu s jistotou říct, že to byla opravdu zážitková jízda plná neuvěřitelných vůní, hladivých a úžasně spolupracujících konzistencí a nemít smíšenou pleť, tak bych dopadla asi dobře, protože v místech tváří, kde mám pleť normální, si docela chrochtala blahem, byla hezky hydratovaná a zdravá na pohled. Hůř už dopadly ty problematické partie nosu, brady a čela.. Siam Sea tonikum bylo tedy vyloučeno ze hry.



Duben..
Po vysazení a ukončení experimentů s aloe se pleť zase dávala dohromady. Sice mi opět vlivem těhotenství začaly naskakovat pigmentové skvrny od sluníčka (takže jsem zařadila každodenně tónovanou pleťovou SPF5Oku od Alphanovy), ale zároveň se mi i strašně zpomalila schopnost regenerace pleti, až bych řekla, že zastavila a flíčky po boulích a roznípané krupici mi vlastně zůstaly na čele a bradě až teď do konce května. Byť je to změnou květnové péče o hodně lepší. 

Můj první Mahalo nákup


V dubnu jsem najela zpět na minimalismus - fungující osvědčený základ, žádné novinky ani zkoušení. Užívala jsem si už druhý měsíc voňavého cleanseru od Linné, super hojivého a fleky hodně zmizíkujícího olejového séra od Mahala - Vitality Elixiru a jinak jela furt to samé.. Takže můj zinkový krém, do něj ráno pár kapek Vitality, večer zase pod něj používala ze vzorku od Mahala hojivý Rare Indigo balzám a nic víc. Co se týče tonik, vrátila jsem se poslušně k ověřenému kadidlovému hydrolátu od Akamuti, dodělávce Sheabutter tonika od Martiny Gebhardt (je snad bezedné!!), rozjasňujícímu toniku od PHB s neroli (které už chci mít taky z krku a přitom je ho tam pořád skoro půlka - potřebuju za něj adekvátní náhradu na ráno) a nově zařadila hojivý manukový hydrolát od Oshadhi, který mě fakt baví a používám ho ráno, večer, přes den i pod masky.

Dá se říct, že každy měsíc byl co do pleťové rutiny specifický používanou novou značkou. Březen byl ve znamení Siam Seas a duben zase měsícem Mahala, které jsem sice objednávala už koncem února, ale z Havaje dorazilo až s měsíčním zpožděním. Mahalo mě totiž lákalo vyzkoušet už hodně dlouho, ale až v únoru jsem se dostala k faktické objednávce a pak k jeho vyzkoušení. Tato láska mi vydržela asi dva měsíce. Kupovala jsem naslepo rovnou plná balení jejich bestsellerů - čistící masky The Bean s kardamomem, enzymatické hydratační masky The Petal s růžemi a po citronových arabeskách vonícího balzámového cleanseru s enzymy The Unveil.. 

Limitovaná edice Winter Grace collection


Pleť se oproti předchozím měsícům opravdu zlepšila, ale pořád to ještě nebylo ono. Pořád jsem se občas ohazovala, trpěla jsem na krupičku a flíčky mě neopouštěly, byť byly míň viditelné. Časem a taky přechodem na teplé počasí mě Mahalo zamilování bohužel opustilo. Většinu věcí už jsem prodala, něco rozdala jako dárky a zbyl mi jediný The Unveil cleanser (a taky nově koupená limitka Winter Grace, vonící po kávě). Bohužel, s koncem studeného počasí mi začaly vadit Mahalo vůně. Jsou totiž všechny těžší, omamné, specifické, intenzivní.. A to se mi začalo těžce zajídat. Až to hraničilo s bolehlavem po každém namazání. 

Navíc jsem zjistila, že mi Mahalo moc nefunguje. Složení je sice přenádherné a úžasné (a to na celosvětové poměry, nejen na ty naše české), ale po použití, ani dlouhodobějším používání jsem na sobě neviděla naprosto žádný účinek. The Bean nečistila, dokonce ani nezmenšila póry, navíc je zanesla a zvýraznila do černa, The Petal mi jen začervenala tváře, ale efekt taky žádný a tak to bylo se vším. Jediné, co mi od Mahala vyhovuje, je Rare Indigo jako regenerační noční balzám (ale na Blue Cocoona od may Lindstrom ani náhodou nemá) a zázraky na počkání poskytující Vitality Elixir. Unveil beru jako za příjemný a luxusní sváteční čistič, ne však nezbytný pro život.



Květen..
Přišel květen, s ním měsíc mých narozenin a krásného počasí a já se zamilovala znovu. Opět do havajské exkluzivní přírodní kosmetiky - do Leahlani. Chtěla jsem ji vyzkoušet už několik měsíců, ale po investicích do Mahala a po debaklu s ním jsem si řekla, že toho mám teď hodně, vše je čerstvé a musí se spotřebovat cca do půl roku, tak Leahlani začnu zkoumat až na podzim. No jo, to by bylo rozumné, ale vydrželo mi to jen pár dní. Leahlani na mě totiž od obalů, přes vůně až po použité složky působí naprosto letně. I recenze tomu odpovídají. Vůně jsou ovocné, květinové a kokosové, obaly zlaté a skleněné, připomínající slunce a pláže a navíc jsem objevila evropský eshop Eminessences, kde majjí od celého Leahlaňáckého sortimentu možnost zakoupení vzorků. To už jsem neodolala.

Po vzorcích už první objednávka plných produktů - bestselleru Mermaid masky a plážově vonících olejů - tělové infusion Mahany a parfémového roll-onku stejné vůně. Od té doby mi domů přibyl rollonek ještě ve vůni Pikake, což je taková zelenější až lehce do fíkova nasládlá vůně.


Bohudík/bohužel mi snad vše ze vzorků sedlo. Ale opravdu neuvěřitelně alá "zázraky na počkání a nemožné do dvou dnů". Všechny mini recenze jsem vám hned postovala na Instagram, odkud asi už víte, jak to taky dopadlo - koupí těch nej zázračných produktů v plných baleních. Joooo, během vteřiny a po debaklu s nelevným Mahalem se mi vykouřilo předsevzetí o podzimních nákupech úplně z hlavy. Takže jsem začala čistit jejich medovými maskami plnými enzymů, mořských řas, supergreens, základy z kokosového mléka a koko vody, k tomu přidala zázračně hojící Blue Cocoon od May - legendární modrý balzám, drahý jak prasátko, který jsem si dala k narozeninám, plné balení Vitality Elixiru a bylo.. 

A Leahlani podruhé.. Zatím jsem nebyla z žádného zakoupeného plného produktu zklamaná. A spojení enzym peelingu Honey Love s enzym olejem Pamplemousse je vážně božské!


Boule se mi už nedělají, po krupičce už zbyly jen nepatrné stopy a flíčky už téměř nejsou viditelné (jako jsou, ty úplně zmizí až několik měsíců po porodu, co mám zkušenost, ale jsou fakt cca o 80 % méně viditelné). Takže květnová rutina vede! A protože má nejlepší výsledky a jsem s ní naprosto spokojená, popíšu tu produkty hlavně z ní..



Purify Face Wash, LINNÉ

Díky Beauty Heroes "Linné" boxu se mi do rukou dostal naprosto neuvěřitelný cleanser, ze kterého jsem vydřená. S ničím podobným jsem se ještě nesetkala. Jak konzistencí - mazlavá blátíčková, tak vůní - cypřiš, limetka a tea tree - mě naprosto ohromil. Hlavně ta jeho vůně mě ho poprvé donutila vyzkoušet, protože jsem k němu přes jeho nevábnou barvu, konzistenci, blbě zvolené balení a nezvyklé složení neměla moc důvěru.

Jedná se o jílový čistič, jehož základ je tvořen vlastně z aloe (tady se kupodivu asi její účinky vyrušují jílem a ostatními složkami a neosypávám se po ní), glycerinu, zeleného francouzského jílu, bramborového škrobu a kupy éteráků, které vás praští svou silou do nosu už při otevření lahvičky. Co je skvělé a opět docela raritou, že obsahuje jako mycí složku velmi jemný tenzid - coco glucosid, takže se produkt výborně smývá, zároveň výborně čistí a přitom nemá, jak je na jílové čistící krémy zvykem, obsah žádného emulgátoru, nebo jiné už zatěžkávající složky alá vosk, která by z něj udělala krém. Tohle je prostě detoxikační, energizující a úžasně voňavá pecka, co se perfektně smývá a nezanechává žádný povlak. Používám ho výhradně ráno. Jeho občerstvující vůně mi přijde na večer už trochu nepatřičná.



Co je skvělé - a nikdy bych si nemyslela, že to napíšu zrovna já, jeho letitý odpůrce - je velká míra glycerinu, který díky smývacímu coco glucosidu na pleti nenatropí neplechu, ale přitom dovolí jílu a ostatním složkám pěkně umýt, zatáhnout póry i ranky, přitom ale nevysušit. Což je u jílového čističe až skoro oxymoron, že? No nemilovaly byste ho taky? Na 100 % zůstává v mé rutině už skoro čtvrtým měsícem a další balení mám v zásobě. Na teplé jarní a letní dny navíc působí po ránu  skvělým ochlazujícím a nakopávacím efektem. Jen malé upozornění - na rankách a na citlivější pleti může lehounce poštipkávat. Co jsem tak vyslechla a vyčetla z recenzí + ze své vlastní zkušenosti, neudělá to ale ani na citlivé pleti žádnou škodu, nebo podráždění, jen ho citlivky budou používat třeba ob den, nebo jen jako masku.. Jedna blogerka si s ním i odličovala oči, což už mi u jílového a štípavého čističe přijde trochu jako hardcore, ale jde to =D

A co do technikálií - balení je strašné, ani jsem se ho nepokoušela vymáčknout tou mini dírečkou a rovnou rozšroubovávám a vyklepávám z lahve. Ta působí levně (promačkávající se plast), byť grafickým designem na jedničku. Taky konzistence není kompaktní a "hmota" obsahuje kusy jílu, jako když špatně vymícháte těsto na palačinky. Za ty prachy si s tím mohli pohrát teda víc. Plné 120ml balení vyjde na 58 dolarů a po měsíci pravidelného používání coby čistě ranního čističe jsem už v půlce. Můžete jej však použít i jako detoxikační a čistící masku. A kdo by měl o něj zájem, ještě stále je na stránkách BH v prodeji v rámci výhodného setu za 55 dolarů i s detoxikačním sprchovým gelem - oba v plných baleních a úspora je tak cca 50 %, já si ho právě formou tohoto setu koupila do foroty..




Konjacová žínka s aktivním uhlím, Konjac Sponge

Tu zde nejde nezmínit. Je to takový pokus. Zatímco konjacové houbičky nejsou žádnou novinkou, konjacová žínka a odličovací kulaté tamponky už ano. A já je musela hned vyzkoušet. Tamponky se mi ukázaly jako nepotřebné, protože veškerou práci zastane žínka, kterou už nedám z ruky. Používám ji několikrát denně - na ranní a večerní očistu pleti i na smývání masek a peelingů. Kdo by ještě pochyboval o její koupi, tak já jsem například od jejího zakoupení před cca měsícem a půl nesáhla na Foreo a čistím jen s žínkou, protože je to daleko příjemnější  a se studenou vodou strašně osvěžující. Kupovala jsem na Gravitas a nemůžu než doporučit. Díky ní jsem se zamilovala do tohoto druhu mytí a už mám konjac velkou houbu i na tělo (napění i jinak nepěnivý mycí krém - Weleda, Lavera, Primavera a spol.) a je velmi příjemná, k pleti šetrná a přitom i lehce vydrbe.

Musím říct, že konjac klasické  houbičky (na horní fotce vpravo) pro mě fakt nejsou - myje to pomalu, je to drsnější a ve srovnání s žínkou to neposkytuje ani jedno plus, které by mě nutilo k použití (i tato drahá poletí Áně na hraní do bazénku, až mi přijde nová žínka - tato první už je kaput, po měsíci a půl zplesnivěla)


Po vyčištění Linné cleanserem a smytí konjac žínkou následuje oční gel Aura, po vstřebání oční krém s kávou od 100% Pure a přestříkání pleti tonikem od PHB. Pak si na dlaň stříknu cca 3x manukový hydrolát od Oshadhi (taktéž z Gravitas odsud) a do něj stříknu jednu pumpičku (cca 4-5 kapek) oeljového séra Vitality Elixir. Vše přemáznu zinkovým krémem a ranní rutina je hotová. Pokud lezu na sluníčko, nebo to ten den extra pálí, používám tónovanou pleťovou SPF5O od Alphanovy.




Oční gel Aura, MYLO

Kvůli dalšímu novému kousku v rutině (olejové oční super péči The Eye Achiever od Maya Chia, po které se mi začal dělat pod očima lehký ekzém) jsem musela řešit další nově vzniklý pleťový problém, čehož následkem mi ale zpět do péče skočil hydratační oční gel Aura od Mylo. A víte co? Sice jsem ho tu docela haněla, ale opravdu jsem si ho oblíbila a docela dost mi vytrhlo trn z paty. 



Ono totiž fakt jen - "jen" - hydratuje. Ale co víc chtít? Je to jemný gel, neparfemovaný, zvládne ho i citlivá pleť a je moc příjemný. Mám ho fakt ráda. Používám ho už snad tři měsíce a je parádní. Ráno ho nechávám před přemazáním očním krémem plně vstřebat, jinak má tendenci trochu cuckovatět. Při ponechání chvilky na plné vstřebání ale nic takového nedělá a nenatropí neplechu už ani se sebe-tužším očním korektorem. Večer ho zase nechám vstřebat jen z části a ještě za mokra do něj vklepu oční balzám od Inlight, který je zase ultra mastný, takže se vše krásně vyrovná. Tuto oční rutinu jedu už delší čas a výsledky jsou znát - pleť je pod očima spokojená, hydratovaná, světlejší, bez otoků a po korektoru už nemám ani tolik viditelných výrazných linek, ve kterých by se mohl usazovat. Navíc gelík vydrží teda věčnost (po cca 4 měsících používání ráno i večer jsem v necelé půlce). Mám ho z eshopu Vonímpřírodou a nemůžu víc poděkovat za objevení takového pokladu. 




Manukový hydrolát, Oshadhi

Jemný, desinfekční a antibakteriální, hojivý, regenerační, nevysušuje a dle mého ho dobře upotřebí každý druh pleti. Horší je to s čumáčkem - manukový hydrolát voní intenzivně po manuce, stejně jako éterický olej, nebo manukový med a ne každému je to na první počuch příjemné (hodně je přirovnáván k vůni alá desinfekce). 

Sprej dělá báječnou jemňoučkou mlhu


Já si na vůni zvykala prvních pár použití, ale co jsem poznala hojivé účinky manuky, tak na ni nedám dopustit a šplíchám se  tím hojně ráno i večer, používám k maskám i pod olejová séra a někdy pro osvěžení přes den. Rozhodně doporučuju vyzkoušet! Mám ho z Gravitas. Jen je to dost nedostatkové zboží, vyráběné v malých dávkách, takže bývá po naskladnění obvykle hned pryč. Chce si to na něj počíhat.  




Vitality Elixir, Mahalo

Jak jen to vzít stručně? Od tohoto jsem nečekala naprosto nic, možná hůř - spíš propadák. Smrdělo mi to po kurkumě (trochu jak po indické restauraci) a po zkušenostech s ostatním sortimentem Mahalo jsem fakt nic nečekala. Napsala jsem si v rámci první objednávky Mahala jen o vzorek. A proto taky miluju objednávání od ofiko výrobců - sice musíte čelit možnosti proclení, ale zase dostanete balíček hodný dárku a velmi poctivé vzorky. Objednávala jsem tam dvakrát a pokaždé si napsala o Vitality Elixir. Poprvé jsem ho chtěla jen vyzkoušet a vzorek mi vydržel přes 3 týdny každodenního používání, podruhé se jen utvrdit v tom, že se rozhoduju správně, to byl druhý měsíc s Vitality. A účinky mi to potvrdily - třetí měsíc už jsem koupila za nehorázné prachy plné balení. A jsem nadšená stále.



Jedná se o póry neucpávající, za to však reparační (na pleť opravnými účinky působící) oleji, extrakty a vitamíny nacpané sérum sympatické oranžové barvy (pleť nezabarví, ale tak nějak se po něm celá rozzáří). Jestli něco u Mahala umí, tak to jsou vyvážené olejové směsi. Není to jen slévání pár olejů dohromady, jak to vidíte u mnoha českých a slovenských značek (namažou, ale zázraky to fakt neudělá). Je to alchymie, kouzlo, co opravdu umí zázraky na počkání. Do pleti se hned vsákne, nezůstane na ní ani malilinkatý pocit mastnoty, ale přesto je sametově hebká a vláčná. Dokáže hojit, hydratovat, nevysušuje jako některé léčivé oleje a rozhodně nedráždí. Specifikován je jako regenerační a vhodný jak na poničenou, podrážděnou, aknózní i zralou pleť. Je to první olej, který snesu na pleti samotný, místo krému, aniž bych byla časem vysušená, mastná, nebo se začala osypávat. Kdybych za ty roky hledání vhodného zázračného oleje/séra měla doporučit jediný, bude to stopro tento. A nekupujte si ho hned, prostě ho jen vyzkoušejte. Mně právě to zkoušení naprosto dostalo a přesvědčilo. Jo a kupovala jsem ho nakonec na evropském eshopu SoNaturalBeauty s poštou zdarma a navíc s 10% slevou na první nákup (když budete slavit narozky, dostanete slevu 15 %).




Ustálená večerní rutina by vypadala asi nějak následovně: odlíčení olejovým cleanserem od Maya Chia, popřípadě s ním jen odlíčím oči a když chci rozmazlující extra pocit, tak zbytek pleti beru The Unveil čistícím balzámem od Mahala.




The Great Cleanser, Maya Chia

Nikdy dříve jste u mě na blogu neviděly něco jako odličovací olej. Naopak už několik let zarytě tvrdím, že mi to nevyhovuje, že mi to nefunguje, je to mastné, špatně odličuje a v závěru drhnu oči ještě víc než nějakou micelárkou. Jenže, ono jde taky o to, kde hledat a co používat. Zatím jsem zkoušela z našich končin (v ČR prodávané) oleje (bioAroma, Inlight) a balzámy (Lyonsleaf a Antipodes), které neemulgují, tady mastí, nechávají povlak, jen vodou je nesmyjete a navíc mi nechávají v očích nepříjemnou mlhu a drhnout to pak z čoček nebo vymrkávat z očí je vždycky za trest. A taky mi to nikdy s řasenkou ani linkami (byť přírodními) ani nehlo. A to jsem třeba přímo od Inlight byla na kurzu a ani tam si s tím nevěděli rady! Mám holt super držící přírodní dekorativku =D



Takže jsem odličovací oleje a balzámy ignorovala a čekala, co mi jednou ťukne do nosu a bude to to pravé. A po pár letech jsem se konečně dočkala. Vtipné je, že díky boomu nové mycí emulgační složky se takhle lepších a funkčních odličovacích olejů vyrojilo hned několik najednou (Tata Harper a May Lindstrom - nejslabší z nich, Siam Seas s Morning Delight - super, Pamplemousse od Leahlani - slabší, ale stále jeden z top a právě Maya Chia, víc jsem zatím nezkoušela). A pozor, ta složka je v podstatě PEG, ale jinak zpracovaný a za pomoci jiných metod i látek, než ty klasické PEGy z konvenční kosmetiky, které jsou agresivní a zdraví škodlivé. Tahle složka nejenže emulguje a opravdu hned rozpouští řasenku, ale taky pomáhá pečovat a hydratovat citlivou podrážděnou pleť (jsem z toho ze začátku byla taky vedle, co to tam nacpaly, až jsem si udělala průzkum a mám několik laboratorních studií, vyjádření a názorů kosmetických chemiků včetně samotných výrobců daných produktů).

Tento olej totiž fakt odličuje jak z reklamy. Do dlaně dám pár pumpiček, nejdřív přejedu prsty obličej, pak párkrát oči a hned se vše rozpustí. Je to cítit i na pohmat pod prsty, jak se řasenka okamžitě začně drolit. Pak se vše ještě znovu promasíruje mokrýma rukama, aby to zemulgovalo a dodělal se proces čištění a oči jen setřu žínkou, nebo hadrovým tamponkem, zbytek smyju vodou a pak druhým čištěním. Tento odličovací olej je navíc nezvykle natřískaný super pečujícími a drahými oleji, kterými se obvykle šetří i v péči - viz jejich vlastní chia seed oil lisovaný metodou supercritical, díky které v oleji zůstává ještě více prospěšných látek. Neosypávám se po něm, nenechává povlak, nemastí, nedělá mlhu v očích, neštípe a krásně voní jak po čerstvém trsu levandule. Balení mám odsud, je velké a za tu cenu (42 dolarů za 100 ml) je to parádní.




Black Clay Facial Soap, Osmia

Druhé čištění mám už zajeté a je super rychlé - používám toto mýdlo. Je to po Vyrovnávacím mýdlu od Mádary (ještě před změnou jeho složení) to nejlepší pleťové mýdlo, které jsem kdy měla. Čistí, ale nevysušuje, nenechává povlak, pleť po něm ale nevrže a ani nepodráždí. U Osmia je to navíc jeden z jejích bestsellerů a velmi opěvovaný majitelkami aknózní a problematické pleti. Vydrží snad věky a pokud chcete ekonomickou variantu super čistící rutiny, pak investujte do něj, fakt se vám vyplatí - účinky i délkou používání. Kostka se nezdá být moc velká, ale já jsem ji hned po vybalení rozkrájela na menší části a to vydrží ještě dýl (jak není celé mýdlo vystavované vodě a vlhku). 

Fakt se mi produkty Osmia čím dál víc líbí a filosofie značky je skvělá! Takže dost přemýšlím o nákupu pár dalších jejich kousků - Vanilkový pečující krém na ruce (velmi chválený), Spot treatment, jejich slavná mýdla, tělové oleje (především Water body oil), nebo jejich v recenzích velmi opěvované pleťové masky..


S konjacovou žínkou navíc perfektně pění, takže umývání je super rychlé a přitom moc příjemné. Během vteřiny máte po promnutí kostičky mýdla v žínce pěnu, tu to okamžitě přenese na pleť (konjacová houbička mi ji spíš sežrala, takže takhle to funguje fakt jen s žínkou) a po druhém setření žínkou a čistou vodou je rázem všechna pěna pryč. Celé to trvá jen pár vteřin. Kdo by večer tak rychlé a efektivní čištění nemiloval? Momentálně se mi do rukou dostalo i velmi drahé a luxusní pleťové  mýdlo od Ayuna a řeknu vám, poslušně se vracím k tomuto od Osmia, protože je zkrátka lepší - luxus, neluxus. Mám ho z Beauty Heroes a kostka vyšla na 24 dolarů.




The Unveil, Mahalo 

Jediná věc z první objednávky u Mahalo, která mi zůstala doma, neposlala jsem ji dál a stále ji používám. Jedná se o čistící balzám s hřejivou vůní koření kardamomu a citronu - voní přesně jako citronové Arabesky namáčené v hořké čokoládě. Vůní mi tedy přijde adekvátnější do chladnějšího počasí a co jsou teď ta vedra, pozoruju, že už po něm nesahám tak často. Je velmi ojedinělý sametovou jemnou texturou (žádný tuhý balzám, který musíte vyškrabovat špachtlí), úžasně klouže pod prsty a hladí pleť. Velmi dobře odličuje, opravdu dokonale napoprvé a beze zbytků, jen jsem neměla odvahu ho ještě zkusit na oči, protože se už našlo dost recenzí, že v očích pálí pro vysoký obsah esencí a enzymů. Navíc je mi v očích pocitově bližší olej než balzám. Ale Pamplemousse má v sobě enzymy taky a nepálí. Tak uvidíme, třeba jednou.. 



Tedy zpět. Jedná se o balzám, který rozetřu po celé pleti a promasíruju s ním obličej. Pak si namočím ruce a to samé zopakuju namokro. Je to velmi důležitý krok, protože balzám obsahuje jemný tenzid coco glucosid (častá jemná mycí složka gelů, sprcháčů a šamponů), který s vodou začne vytvářet krémovou pěnu. Proto se dá tak beze zbytků smýt - velmi jednoduše a velmi rychle. Pleť je po něm jasnější a jemnější, takže enzymy fakt makají. Ale nečekejte, že zanechá nějaký pečující povlak. Musí ho hned následovat další pečující kroky..V rámci Evropy jej seženete třeba zde a při ceně 70€ za 50 ml jej asi budete používat taky spíš svátečně, než jako každodenní čistič. Ale záleží na každém, jaké použití, coby ideál, si najde. Já právě nemám chuť každý den vyhledávat balzámové konzistence, takže ho používám podle nálady, jen občas a stejně tak podle nálady a momentálních potřeb pleti se rozhoduju, jestli ho použiju jako první nebo druhý čistič.




Hawaiian Beauty Water, Honua Skincare

Po vyčištění pleť přestříkám další novinkou "novinkou", od které už budu pomalu načínat druhou lahvičku - tonikem Hawaiian Beauty Water s enzymy od Honua Skincare (ano, opět další havajský poklad, co se to tento rok děje? =D). Je to velmi jemná, přesto důkladná a účinná forma enzymatického peelingu. Jemná i pro citlivky, což já osobně jsem a nesnesu na pleti agresivnější kyselinky (tímto zdravím Pixi tonikum s glykolovkou, po které jsem měla parádní rudé fleky a obří boule). Zároveň je tak účinné, že jsem s ním omezila používání enzymatického pudru od Kneippu z 3x týdně na 1x za 14 dní, pleť už to nepotřebuje. 

Tuhle fotku jsem si nemohla odepřít - ta barva je stejně úžasná jako její účinky! Hawaiian Beauty Water od Honuy


Ze začátku jsem musela opatrně. Sice tam peelingovou složku tvoří přírodní enzymy z extraktů papáji a ananasu a snad i cukrové třtiny, ale na nezvyknuté pleti to bylo hned znát. Stříkala jsem pleť jen párkrát do týdne a asi až po měsíci se mi používání ustálilo na každý večer. Což je celkem paradox, protože si nedovedu představit dávat na obličej enzymy ráno na sluníčko a přitom tento postup přesně doporučuje výrobce. Tonikum prý vyhladí póry, zjemní strukturu pleti, hezky ji hydratuje a vypne a funguje jako báze pod makeup. S tím sice souhlasím, ale nedovedu si to představit dávat na den, na to se moc bojím pigmentovek a poničení/podráždění pleti s případnou reakcí na sluníčku. Jinak s propagovanými účinky souhlasím, je fakt skvělé a koho znám, kdo ho zkusil taky, má z něj stejné pocity a už kupuje další do zásoby. Do toho funguje i silným hojivým a zatahujícím efektem na ranky a zanícenou pleť. Jo a zmínila jsem, že je až nezvykle levné? 60ml lahvička stojí 25€ a před pár týdny se objevila už i  evropském eshopu (opět na SoNaturalBeauty - aspoň si tam můžete nachystat už nákupní seznam =D), já totiž tu svou první kupovala ještě těžce proclenou z USA. 




The Blue Cocoon, May Lindstrom

Ikonický, modrý, do modrých jezírek ihned tající, super regenerační balzám s blue tansy.. To je Blue Cocoon. Už ani nevím, jak jsem se dostala poprvé k jeho vzorku. Asi jsem ho kupovala v Ingredients, ale počítám, že až po doporučení kamarádky, která už před lety byla v luxusní green beauty mnohem zběhlejší, než jsem já teď. Ještě si pamatuju, že napoprvé mě naprosto ohromila jeho vůně. A nemůžu říct, že zrovna pozitivně. Byla pro mě tehdy nezvyklá, strašně intenzivní a dlouho trvající a na to jsem nebyla u přírodní kosmetiky zvyklá. Vzpomínám, že jsem se jím natřela a šla jsem spát. Z pleti jsem ho poňufávala celou noc a ráno se probudila do jeho vůně linoucí se z polštářů. Tehdy jsme se ještě s Ondrou smáli tomu, jak může být něco tak převoněného tak drahé, kdo by si to kupoval..? No, třeba já, po dvou letech zkoušení a ověřování účinků z kupovaných vzorečků a z půlky za koupi mohla právě ta vůně.

Četla jsem už pár recenzí, které se nesou v duchu nefungujícího a neúčinného balzámu. Ale těch je taková menšina, že by to snad nešlo vzhledem k těm adorujícím ódám na druhé straně ani vyjádřit v procentech. Já se přidávám k těm nadšeným davům a ač si myslím, že složení je parádní, ale na tu cenu zase nevypadá (5300,- Kč/ 50 ml), je jeho receptura tak dokonalá, vyvážená a mistrnná, že ty zázraky prostě umí. A ještě se ho nikomu nepovedlo napodobit za pomocí stejných ingrediencí s tak intenzivním účinkem. Kromě ceny mě od něj odrazoval ještě jeden fakt. Právě jeho složení, které je až typicky balzámové a základ z pro mě ucpávajících rizikových složek - z kakaového másla a bambucáku. A stejně mi funguje jako nic předtím. Ale právě kvůli těmto složkám ho nemůžu používat denně v rutině. Když je na pleti fakt pohroma, jedu ho pro regeneraci a zahojení třeba týden v kuse, dám i 10 dní, ale pak se po něm začnu lehce osypávat. Takže nejlepší pro mě je ho střídat ob 2-3 dny s Vitality, nebo Rare Indigem, balzámem, který mě sice neosypává, ale zázraky nedělá.

Po více jak 2 letech zkoušení, šetření a zvažování je konečně můj! Tak všechno nejlepší k narozkám, Mitsuuko!! =D


Vůni vám popsat nedokážu, ale účinky ano. Projeví se mi už po prvním použití druhý den ráno. Pleť je vyživená, hydratovaná, má hezčí sjednocenou barvu, začervenání je menší, pigmenťáky ne tak výrazné, aktivní neplechy zatáhnuté, ostatní zahojené, boule menší, póry také a struktura pleti vyhlazená. Prostě mi funguje. Jo a mám vyzkoušeno, že mi funguje líp, když přes něj přemáznu ještě zinkový krém, líp se do pleti vpije a odbourá se tak i možný mastný nános. Aplikuju ho pár ťupnutími na každou část obličeje, pak celý čumec přestříkám manukovým hydrolátem a teprve poté vše promasíruju namokro dohromady. Tento způsob nanášení se mi osvědčil jako nejlepší. 

Vzorečky seženete v Ingredients a tam jsem kupovala i plné balení. Na May už platí ve všech obchodech jednotná cena, maximálně se vám projeví odchylky kvůli přepočtu kurzů a z akcí na ni většinou bývá výjimka. Takže se mi s 250,-Kč slevou za dříve kupované vzorky nejvíc vyplatila u nás. Známí ale vždy čekají na Black Friday na podzim, kdy má May na ofiko stránkách akci a většinou jde o plný produkt zdarma při nákupu nad 200 dolarů. Jen vám to proclí a zdaní, s tím je třeba počítat.




Tak po pravdě jsem ten článek čekala teda delší =D Píšu ho už od konce března a když jsem k němu po další měsíční pauze zasedla teď, trochu mě to časové rozpětí tří měsíců vyděsilo, tak jsem ráda, že to dopadlo jen takhle.. A taky se trochu obávám, že je to do porodu možná můj poslední článek. Hlava by chtěla, ale tělo už to jaksi nedává a jsem schopná usnout i ve stoje opřená o sloup. No, uvidíme.. 



A jakých novinek z přírodky si užíváte vy? Máte už taky něco echt letního? 


3 komentáře:

  1. Novinky z kosmetiky nemám žádné, taky bojuji s pupínky, hlavně tváře a krk. Ted´ mi asi nejvíc pomohlo sluníčku, změna stravy - dle jedné moudré paní jsem nasadila kefír - nic jiného z mléka a rukolu a podobné hořké lupení, minimum cukru, .... Bojuju taky s pigmentovyma skvrnama a loni jsem měla solarni alergii, tak si říkám co bude letos;)

    OdpovědětVymazat
  2. Produkty vypadají pěkně nejvíce mě zaujalo tónikum Hawaiian Beauty Water :).

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Míšo, děkuji za inspirativní článek.Chtěla jsem se zeptat jak jsi spokojená s krémem od Alphanovy? Moc děkuji,Eva

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...