pondělí 30. června 2014

"No poo" metoda | Mytí vlasů lávovou zemí Logona

 
Dlouho slibované povídání o "no poo" metodě, tedy mytí vlásků bez použití šamponu, u mě i bez kondicionéru. Co lávovka umí, na co všechno se dá použít, jakým způsobem s ní pracovat a srovnání několika vyzkoušených druhů - bílá i tmavá mycí zem Logona a Bentonit.

Jsem líná. Jsem tak hrozně líná, že když už mám chvilku času mezi dvěma zaměstnáními, vařením kosmetiky a činnostmi, které udržují základní životní funkce (jako třeba spánek, koukání na komiksové filmy, nebo pití kafe a vína), pak jsem naprosto marná a radši tupě čumím do zdi, než bych něco dělala. Proto taky nepřibyl žádný nový článek, i když jsem zkouškové "slavně" zakončila už před týdnem.

Zkusím zlomit lenivou kletbu tímto článkem, snad se zase rozjedu. Dnešní článek bude nejen o lávovce, ale taky o jejích náhradách. No, náhradách, vlastně čistých lávovkách, které však nejsou baleny do značkových obalů za šílené peníze. Kde jen začít..

Metoda "no poo" je vám asi známá. Kdo o ní neslyšel? Platí to jako bič pro kosmetické žínky, kterým se ohání proti šetrnějšímu životu tzv. bydlen a lesan. No, tak já jsem asi lesana (o bydleně pochybuju - to bych musela denně luxovat a ne zafoukávat prach zpátky pod nábytek. A ptačí budku z dřívek od nanuků taky ještě nelepím - je to zbytečné, Mates by ji sežral ještě jako polotovar). Jako, není na mě ještě tak ošklivý pohled, což je stigma, které všechny lesany bohužel stíhá - háro mám umyté, nabarvené, obličej vždy s mejkapem, miluju kabelky i krásné boty (ale pohodlné, to už by mohl být hřebíček do lesanské rakve, že?).. Ač tohle všechno dělám, zároveň miluju přírodní vůně, složky, bylinky a už si spíš všechno doma vyrábím, než bych to koupila. Jak jednoduché. Parfumérkovým krasavicím jsem tedy trnem v oku. A budu víc, po tomto článku..
 

 
Ač milovnice přírodky, stále tu byla jedna forma kosmetické procedury, se kterou jsem se nemohla ztotožnit - "no poo" metoda. Nejenže mi přišla představa nemytí vlasů naprosto nechutná (vidíte, co s člověkem udělá nedostatek informací?). Taky jsem toho našla na netu fakt dost málo. Zůstávala mi tak její podstata jaksi skryta a odsuzovala jsem to s spolu s jezením kořínků, nemytím se a posloucháním techna jako pro mě dosti nevhodný a nelíbivý druh kratochvíle. No, jaké bylo moje překvapení, když jsem po několika odpovědích na maily s dotazy, jakou používám vlasovou kosmetiku, byla označena právě za příznivkyni no poo metody. A ani jsem o tom nevěděla! Takže no poo metoda podle Mitsuuko a prosím, žádné odbornosti zde nečekejte, nemám na to chuť ani mozkovou kapacitu, prostě jen popis, jak to mám já..

"No poo" v překladu může vyznít dost zavádějícně, trochu ironicky, svéhlavě a zároveň vtipně. Poo je zdrobnělina dětského slůvka pro exkrementy (rozumějte hovínka). V drsném překladu si tedy může vyložit překlad jako metoda "bez sra**k", což mi přijde více než vtipné, pádné a přiléhavé. Nepoužíváte totiž žádné běžné prostředky na mytí vlasů a jejich péči jako jsou šampony, kondicionéry atd. (s obsahy všech možných blbostí jako sulfátů, smáčedel, silikonů, konzervantů..). Druhý výklad slova už není tak fantazii rozvíjející - jedná se o zkratku shampoo, tedy bez šamponová metoda. No poo má více druhů, podle toho, čím nahradíte prostředek na mytí vlasů. Setkala jsem s metodou za použití sody, jablečného octa a jílu a té poslední se budu věnovat, protože mi maximálně vyhovuje.


*


Lávová zem - Co to je?
Lávová zem aka lávovka, rhassoul, ghassoul, marocký jíl.. pod všemi těmito názvy se s ní můžete setkat. Jejím domovem je marocké pohoří Atlas. K mytí, čištění a pěstění pleti se používala už od cca 6. století. Je vhodná pro péči a mytí od vlasů, přes pokožku těla až po jemnou pleť obličeje. Opravdu jsem zatím nenašla věc, na kterou by se lávovka nehodila. Pro její schopnosti a použití se nazývá i "mýdlovým kamenem".
 
Tmavá lávovka Logona (detail)
 
 
Co dokáže?
Snad všechno. Ne dobře, trochu konkrétněji:
  • péče o vlasy a vlasovou pokožku (vlásky zanechá krásně lesklé, přitom je důkladně opečuje, nezbaví pokožku přirozeného mazu, zabraňuje však nadměrnému maštění a působí i jako prevence před přílišnou činností mazových žláz)
  • je velmi dobře snášena přecitlivělou i problematickou pletí (a to myslím jak ekzematiky a lupénkáři náchylnými na přesušení, tak pro citlivky, kterým jíl dělá z obličeje rudou masku)
  • velmi dobře si poradí s léčbou akné a různými druhy kožních zánětů
  • podporuje hydrataci pokožky a přirozené procesy pokožky (upravuje činnost mazových žláz, prokrvuje)
  • výborně čistí (jak známo, jíly čistí hloubkově - vytahují z pleti na povrch všechny ty hnusy, stahují póry a bojují proti černým tečkám a zánětlivým boulím)
 
Její užití je opravdu široké a fantazii se meze nekladou. V podstatě bych vám doporučila - jako jediný kosmetický produkt na dovolenou - abyste si s sebou vzali pikslu lávovky, protože tak budete mít po ruce alternativu sprchového gelu, šamponu, kondicionéru, masky a mycího gelu na obličej v jedné piksle.


*
 
 
Jak na to..
Říkáte si, že je to moc pracné? Ale vůbec ne. Opět, způsob použití můžete přizpůsobit samy sobě. Normálně se lávovka rozkvedlává např. jako šampon na vlasy  1:1 s vodou, necháte chvilku nabobtnat, nanesete, promasírujete, necháte cca 5 minut působit, pak vetřete až do délek a smyjete. Toť ofiko návod.
 
Lávovky Logona: Je to sice fajn zavírání (na to přijde ještě papírové pevné víčko), ale fakt tam nemohli dát sítko?
 
 
Mám přirozený odpor k tomu, co vyžaduje delší přípravu, přípravu předem a nedejbože ještě nějaké náčiní. Proto milá lávovka putovala do cukřenky, ze které ji sypu přímo na mokré vlasy. Promnu, promasíruju, smyju a je hotovo. Myje to stejně dobře a nemusím nic nechat bobtnat a působit. To už zní jednodušeji, že? Navíc, lávovka je fakt neuvěřitelná, protože sice nepění, ale já z ní ten pocit mám. Navíc vám myje vlasy přímo pod rukama. Dle oficiálních návodů není třeba dvojité mytí. Já ho občas podstoupím, protože přeci jen, cukřenka je sice rychlejší, ale zdaleka ne tak precizní, takže dodělávám místa, na která jsem v první fázi nedosypala. Nebojte, rukama to zaručeně poznáte.
 
No, ale zpět k oficiálnímu návodu. Rozmíchaná hmota by se měla nechat chvilku odpočinout proto, aby nabobtnala. Lávovka totiž ve spojení s vodou není tak blátivá, jako spíš těstovitá (dost mi připomíná hennu s kousky rozemletých částí rostlin). Do směsi se doporučuje použít pár kapek Jojobového oleje a můžete přidat i nějaký éterák. Já to nechávám na přírodno. Na vlasech ji pak máte nechat kvůli vstřebání mastnoty, kterou vytáhne z vlasů i z pokožky, aniž by si však vzala s sebou i tu ochrannou přirozenou mastnotu, bez které se vám ihned začnou dělat malé šupinky a svědit hlava (ahoooooj, sulfátyyy!!).
 
Bílá lávovka Logona (detail)
 
A tím jsme se vlastně dostaly k tomu, proč jsem ji začala používat já - protože mě i po přírodních šamponech (kvalitních, drahých, levných, to je fuk) tak strašně svědila hlava, že to nešlo vydržet. Ve chvíli největšího zoufalství jsem sáhla po lávě a láska byla na světě. Tak krásné vlasy jsem neměla už dlouho a bez svědění, které nepřicházelo ani po 5 dnech? Tohle je ráááj..


*

 
Co to udělá?
  • změkčí vám kůži
  • pomáhá léčit akné
  • uklidní pokožku po holení
  • vyhladí kůži
  • předchází zanášení pórů
  • předchází tvorbě mazu a pomáhá ji regulovat
  • neuvěřitelný lesk ve vlasech
  • pevné a dlouhodržící vlny (pokud máte vlnité vlasy, samozřejmě, ale rovným pomůže dodat tzv beach look)
  • pružné a pevné vlasy a nebývalý objem
  • čistí pleť
  • uklidňuje záněty (můžete použít jako masku, nebo jako obklad)
 
 
Setkala jsem se s několika reakcemi na lávovku, které nebyly tak jásající jako ta má. Dost lidí si stěžovalo, že párkrát je skvělá, ale po delší době začne vlasy vysušovat a objevují se šupinky. Bohužel, tohle nedokážu vysvětlit - mně se to neděje. Snad jen, že sice lávovka je lávovka, ale pořád je to původem druh jílu, které jak známo vysušují a pokud někdo trpí na suchou pokožku hlavy, může mu to teoreticky tuto neplechu dělat. Já nemám problém s jíly ani na pleť a na tělo, takže na hlavě mi to trampoty nedělá. Naopak.


*

 
Jak to dělám já
Cukřenku jsem vám už přiznala. Zkoušela jsem pro mytí obličeje rozmíchávat jílovku i stranou v malé misečce, ale vždycky jsem dala větší množství, než jsem pak potřebovala (plýtvání nemám ráda), nebo se mi to zcuckovatělo a pak jsem horko těžko rozmíchávala žmolky. Takže cukřenka vede. Ale je pravda, že na ty vlasy už by se příprava předem šikla, protože se vám bude daleko líp manipulovat s pastou, než s práškem, který se lepí ve styku s vodou na všechno, čeho se dotkne (první zásah vždycky dostane vana, jak si myju hlavu v předklonu).
 
Cukřenkovou metodou to chce trochu cvik a notnou dávku shovívavosti, že to nemusí být vždy perfektní, jen tak se z toho nezblázníte =D. Důležité je, nepoužívat po lávovce žádný kondicionér. Lávovka je totiž opravdu plná pečujících minerálů a vlasy, pleť a pokožku vám vyživí, nevysuší. Poznáte to už při smývání jílu. Vlasy vám pod rukama zpoddajní, zpružní,  zároveň zjemní a uhladí se. Pokud byste daly ještě kondicionér, vlasy by vám ztěžkly, možná byste je měly rovnou mastné, nebo by se mastily rychleji (odtud názor, že lávovka dobře nemyje)
 
Kdo neviděl na FB.. A to je, dámy, výsledek.. Vlevo: Moje nová henna. Vpravo: takto vypadají vlasy umyté lávovkou a jen promačkané a uschnuté přes noc.
 
A teď ten zakopaný pes. Snad jste fakt nečekaly, že tam nebude po všech superlativech žádný háček? Já po tom své vlasy nerozčešu. Jako jo, kdybych se hodně snažila a měla na to tak půl dne, ale abych si jen tak lehce hrábla ladnou ručkou do mokrých vlasů a vlasy mi klouzaly mezi prsty, to rozhodně ne. Spíš se zaseknu hned u hlavy a budu ruku odstříhávat. Vlasy nejsou zamotané, dredovité, nebo scuchané, ale pokud jich máte víc a dlouhých a nečesaly jste si jako já už přes měsíc, protože milujete promačkané vlny, tak s tím lávovka nehne. V těchto chvílích lávovku dávám odpočívat stranou, sahám po tekutém šamponu (momentálně Sukin s ovesnými proteiny) a na závěr mažu tlustou vrstvou intenzivního kondicionéru John Masters s avokádem a levandulí.
 
Ale radši preferuju vlny, navíc se v nich dobře ztratí ty odrosty, takže mě s hladkou kšticí v nejbližších letech asi jen tak neuvidíte. Kdo by chtěl rozčesávat i po lávovce, tak to samozřejmě možné je. Vlasy místo klasickým kondišem ošetříte přelivem z jablečného octa. Což je pro mě kámen úrazu, preferuju ocet ponechat v kuchyni a neplést ho do kosmetiky (stejně jako čokoládu, ale kokos už jsem vzala poslední dobou na milost díky koko odličovacímu mléku). Proto jsem vlastně zvládla metodu "no poo" jen napůl, ten závěrečný krok mi tam chybí. Ale možná se k němu jednou taky dostanu.
 
Moje lávová "cukřenka"
 
 
Vůně?
Tak lávovka voní klasicky po jílu, ale takovém bylinném. Nevím, jak to popsat, ale připomíná mi to vůni starých knížek. Ve vlasech vám samozřejmě žádnou vůni nezanechá, pokud do ní nepoužijete éterický olej. Já mám ráda neutrální vůni vlasů - něco jako je neutrální vůně čistě vypraného prádla - vlasy prostě voní jako umyté, i když po ničem konkrétním. Pokud chci vůni ve vlasech, stříkám solnou mlhu s levandulí od John Masters, nebo dávám vonný olejíček.


*

 
Jiné použití
  • na čištění pleti (jde rozmíchat i s kapkou vody v dlani). Určitě po ní nechtějte smýt celý mejkap, ale použijte ji radši jako druhé a ranní čištění a uvidíte, co vám to s ksichtíkem udělá - pleť NEVYSUŠUJE - to jen. aby bylo mezi námi jasno)
  • maska na pleť nebo tělo (rozmícháte poměrem 1:1 s vodou, stejně jako u šamponu, nanesete a necháte cca 20 minut působit)
  • sprchový "gel" (opět uděláte kašičku, tentokrát trochu řidší a "namydlíte" s ní celé tělo. Nejenže se jedná o super šetrný a jemný peeling, ale navíc bude pokožka čistá, vyživená a hladká - báseň)
  • obklady (jak známo, jíl vytahuje záněty z těla - zkuste to nejen na obličej, ale třeba i na bolavý kotník, nebo koleno)


*
 
 
Jakou vybrat?
Hehe, koukám, lávová bakalářka už je pomalu na světě. No tak popojedem. Abych se vůbec dostala k těm druhů lávovek na našem trhu. Věřte, že jich je fakt spousty. Můžete vlítnout na každý druhý přírodní e-shop a tam si vybrat z mračen značek a velikostí balení (od značkové Alvy až po nejlevnější no name).
 
Zleva: Tmavá Logona, bílá Logona, Bentonit
Cena zde hraje taky podstatnou roli. Pokud se totiž stanete lávovým závislákem (navíc, pokud používáte cukřenku a cukrujete s ní půlku vany), spotřeba vám začne rapidně narůstat. Možná proto se ředí s vodou ve zvláštní misce předem, abyste to pak nepřeháněly se sypáním. Mně totiž fakt rychle ubývá. 300gramové balení tmavé Logony mi vydrželo na cca 10 umytí hlavy a už jsem byla na dně.
 
To samé pořadí, viz výše. Zde je patrné, jak má bílá lávovka díky kaolinu nejpudrovitější konzistenci - pro mytí a vymíchávání s vodou to není zrovna kladná vlastnost.
Taky záleží, jestli chcete platit za značku, nebo jen za lávovku (je to dost podobné jako s hennou - jak jsem vám psala na FB - 100g Henné color koupíte za cca 160,- a tu samou hennu v 500gramovém balení za 300,-). Já jsem začala značkovou a teď se dívám už po levnějším a větším balení a na značce už mi nesejde. Není však láva jako láva..
 
 
*
 
Logona - Mycí zem Lavaerde, 300 g
Vyjde vás na cca 260,- (můžete koupit např. v Biooo) a byla to moje první lávovka. Myslím, že jsem ji tehdy kupovala v Greenwave. Je to klasická tmavá hlína a INCI vám o ní řekne, že se jedná o Montmorillonite (tohle slovíčko si zapamatujte, na konci článku se k tomu dostaneme).
 
 
 
Na rozdíl od její světlé ségry (níže) je hrubší, jak vidíte na detailu, i částečky jsou patrnější a mně se s ní myje ze všech zde zmiňovaných naprosto nejlíp. Velmi dobře vyživuje, pečuje i čistí, absolutně nevysušuje ani pleť ani vlasy a nedráždí. V podstatě celý článek je postaven hlavně na zkušenostech s ní, protože ji miluju a kupuju si ji stále dokola (teda kupovala, teď najíždím na ekonomičtější režim a právě hledám levnější variantu, ale asi nenajdu a půjdu spíš do této jistoty po kg baleních).
 
Tmavá lávovka má naprosto nejlepší vlastnosti a jako bonus se s ní velmi dobře pracuje (vymíchávání kašičky je oproti následujícím verzím doslova sranda)
 
Naštěstí jde trochu ušetřit - prodává se i v kilovém balení za necelých 600,- což už je poměrně srovnatelná cena s Ekokozou, na které ji seženete kg za 480,- Kč. Tu jsem však nezkoušela kvůli "drobnému" přehmatu, takže vám neřeknu, jestli myje stejně dobře, jako její dražší dvojče.


*
 
Logona - Mycí zem Lavaerde, bílá, 150 g 
Tak tohle je, vážené, naprostý propadák. Má to být něžná varianta pro citlivou a suchou pleť, ale dle mého je to jen velice umný reklamní trik, jak prodávat to samé v menším balení a tedy za víc peněz. Je to totiž naprosto na nic. Bílá je proto, že je smíchána s kaolinem, který je navíc na prvním místě, můžete si tedy představit, za co vlastně dáváte své peníze (a lávovka to moc není). Tím tento prášek docela dostává na frak co do účinků klasické lávovky.
 
 
 
Mně nedělal nic z výše jmenovaného. Hrozně špatně se rozmíchával s vodou, protože to byl spíš jemný pudr - hned žmolkovatěl a bělil vše okolo. Pasta z něj nebyla klasicky lávově těstovitá, ale blátivá jílovka a hrozně špatně se s ní pracovalo. Navíc tedy dostaly na frak i mycí schopnosti - vlasy vám to už neumyje, nechá je to takové lehce našedlé (jako po špatném suchém šamponu) a rozhodně ne lesklé.
 
 
 
S mastnotou si taky moc neporadí a máte pocit, že vlasy nejdou pořádně vysušit, jsou stále vlhké (= mastné) a druhý den můžete mýt znovu. Na obličeji to nic nedělá, jen se to hrozně špatně smývá jak z vlasů, tak z pleti. Tento "poklad" koupíte třeba zde.


*

 
Ekokoza - Bentonit, 1 kg
A zde se dostáváme k mému velkému seku. Soutěžní otázka - které slovíčko jste si měly zapamatovat? Ano, byl to Montmorillonite. To je taky důvod mého přešlapu. Objednávala jsem narychlo něco z "Kozy" a přitom si zapamatovala jen tohle slůvko. A co je napsáno v popisu pod zbožím? "Jemný jíl obsahující vulkanický popel zvaný montmorilloni." (citováno odsud ze dne 30.6.14). No a už to bylo. Doma mi přistála kilovka aztécké hlíny. Takže nemám lávovku, ale kilo bentonitu, který nevím, kam dám ani co s ním udělám.
 
 
 
Bentonit je totiž něco naprosto jiného a mě nenapadlo, že by to tak mohlo být. Je to vele jemný jíl s vysokým obsahem Montmorillonitu, ale jinak na obklady proti plísňovým onemocněním. Že je jiný pochopíte i ve chvíli, kdy si s ním marně budete chtít vydrbat hlavu - nemyje. Lesku byste se taky nedočkaly, zanechá jen matný šedivý zadrhávající povlak na vlasech. Zkoušela jsem s ním z vlasů vymýt kouř z grilovačky a ani to s ním nehlo. Ještě se mi fakt nestalo, že bych po umytí měla vlasy nejen špinavé a mastné (ale jo, stalo - všechna různá ajurvédské mýdla a olivové šampuky =D), ale taky smradlavé jako před mytím. Zkoušela jsme si s tím mýt i obličej a taky to nefunguje. Jíl se vám nalepí na ruce a pak jen klouže po pokožce. Smyjete ji a můžete si ji jít zase umýt.
 
Není to špatná věc, ale pro mě naprosto nepoužitelná k účelu, za jakým jsem ji pořizovala. No, ale v kosmetice se dá používat i jako zahušťovadlo s protiplísňovým účinkem do krémů, masek a mastí, takže očekávejte spoustu receptů na tyto produkty. Nebo nic nebude a poletí z okna na zahrádku - prach jsi a v prach.. No a z té Kozy si radši kupte kilovku toho pravého marockého jílu, jak jsem původně zamýšlela já a pak se to trochu zvrtlo.
 
 
*
 
 
No, to se mi teda hezky podařilo zase natáhnout po dlouhé době první článek. Takže vás tu zase pěkně vítám, tímto zahajuji prázdninovou článkovou sezonu.
 
 

 
Co vy a lávovka, no poo, nebo prázdniny? =)
 
 

 
P.S.: Jen doplním, že si takto myju hlavu už cca od března a jsem s tím naprosto spokojená. Hlavu šamponem jsem si za tu dobu myla asi 4x =)

133 komentářů:

  1. WOW! No Poo chci zkusit už dlouho a teď už do toho musím rozhodně jít. Každopádně máš nááherné, opravdu náádherné vlasy! A ta barva! :-) Nechci aby to znělo nějak úchylně, ale vážně jsi kočka! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, děkuji =) ale bohužel jsem si přes to několikaměsíční hennování a promačkávání vln lávovkou našla ve vlasech tak krásný dredík, že asi budu muset jít na mikádo, nebo dát kadeřnici velké dýžko. Nebo, jako když jsme byla malá, povolám maminku =D takže doporučuju opravdu používat i ty přelivy a jednou za čas klasické mytí s maskou a kondicionérem a pořádným pročesáním ;)

      Vymazat
  2. Já jsem mytí lávovkou zkoušela, dala jsem tomu dva pokusy, ale taky po ní vlasy nerozčešu, tak jsem to poměrně rychle vzdala. Mám úplně rovné a hladké vlasy, na kterých nedrží žádné navlnění, a lávovka mi z nich udělala jeden obří zakudlený dred. Pokaždé jsem u toho vzteky brečela, když jsem je roztrhávala po pramenech od sebe :-D Na internetu je tolik nadšených ohlasů, že si přijdu snad jediná, komu vážně nesedla, ale potřetí to už zkoušet nebudu.
    Jako svou no poo metodu jsem si oblíbila mytí sodou a octem, prostřídávám s ní normální šampony. Asi bych ji byla schopná používat i dlouhodoběji, ale trochu mi chybí ta vůně po šamponu a kondicionéru, proto ji používám jen občas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško, prosím, můžeš mi teda trochu víc přiblížit a popsat návod na tu sodu a ocet? Ráda bych to zkusila..

      S tím rozčesáváním je opravdu problém. Po delší době nečesání si s tím neporadí ani sebelepší kondicionér. Budu to muset ještě vymyslet. Vlasy mám silné a zdravé, ale asi trochu narušené z toho jednorázového blond odbarvení, takže se mi v těch místech zadrhly a hodně cuchají. Já lávu preferuju hlavně kvůli tomu, co mi dělá s kůží. Žádný šampon tohle ještě nedokázal..

      Vymazat
    2. Jo, láva je na kůži super, ale po mých zkušenostech ji používám už jenom na obličej a tělo :-D Vlasy mám zdravé a superhladké a i přes to se mi po lávovce strašně cuchají.
      Soda a ocet, to je hodně jednoduchá procedura - zvlášť když to už umíš s lávovkou a hennou. Vezmu zhruba vrchovatou lžíci jedlé sody a smíchám ji s teplou vodou na hustou kašičku. Pořádně si namočím vlasy, kašičku nanesu na kůži hlavy, jemně promnu, aby se dostala i trošku do vlasů, nechám chviličku působit (tak půl minuty) a pořádně ji vymyju vodou. Délky se umyjí, jak po nich teče rozpuštěná soda. Pak si vezmu asi 1-2 lžíce octa (používám bílý vinný), naředím je v litru vody a tím si přeleju celou hlavu a vlasy. Někdo po octu už neoplachuje, já ho ještě krátce spláchnu čistou vodou. A to je všechno. Nevím, jestli si češeš vlasy ještě mokré, to by mohlo jít hůř, ale po uschnutí jdou rozčesat úplně parádně. Na dotyk jsou hlavně u hlavy jiné než po šamponu, takové kompaktnější - nedovedu to líp popsat. Jinak sodou si myju hlavu, když se mi zblázní kůže a vlasy se mi mastí rychleji než normálně. Vždycky mi to tu kůži zase vrátí do normálu.

      Vymazat
    3. Miško, moc děkuju za podrobný návod. Takhle to zní hrozně jednoduše. Asi jsem se nikde nedostala ani k málu těchto info, jinak bych se od toho tak neodtahovala =) A kompaktnější vlasy si dovedu představit, mně je právě dělá láva, jen to rozčesávání no.. Takže díky vašim úžasným komentářům začne další éra zkoušení více metod no poo a bude další článek ;) =D díky moc

      Vymazat
    4. Není zač, doufám, že ti tahle metoda sedne :)

      Vymazat
    5. Já si řekla, že zkusím no poo taky, ale že bych vlasy myla jen vodou - ee. Nakonec jsem se rozhodla pro tuhé šampony z mýdlotéky (mám tmavé vlasy, tak kopřivové) a z nopooshop pak rhassoul. Prvních 14 dní super, pak vlasová krize a ted aspi po celkem 6-7 týdnech pecka. Vlasy jílem myju jednou týdně, v mezičase tím mýdlem. Rozčesávání jsem vyřešila tak, že jsem si natrhala a nasušila kopřivy a vždy si večer udělám odvar, do kterého ráno přidám slabou polévkovou lžíci obyč octu (vlasy mají rády kyselost). Po kombinaci všech těchto postupů se vlasy perfektně rozčesávají. Už se naučily i poslouchat když je fenuju rotačním kartáčem (jsou lesklé, objemné a vypadají mnohem zdravěji). Ještě mě napadlo, že do toho jílu dávám 2-3 kapky arganového oleje. Ten používám místo očních, denních a nočních krémů a PECKA PECEK. Moje neskutečně problematická pleť je po čištění obyč mýdlem, maskou z jílu 2x týdně a mazáním jen arganovým olejem pěkně rozjasněná, bez porů, bez pupínků a fleků. škoda že jsem to zjistila až po svatbě :( i manžel už si všimnul, že mám mnohem zdravější vlasy a plet na obličeji (prý mi svědčí manželství). Ted chci zkusit henu, protože mi přijde škoda si ničit takhle opečovávané vlasy těžkou toxickou chemií :)

      Vymazat
  3. to zní dobře náhodou, asi tu logonu zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to tak mělo vyznít ;) jen ještě domyslet to rozčesávání a vše bude ideální =)

      Vymazat
  4. No jasně, že lávovka!! Ale musím ji střídat, jinak přestává fungovat. Když ji prostřídám s bezsulfátovým šampónem, tak funguje dál.. A vzhledem k tomu, že mám v porovnání s tebou na hlavě asi tak desetinu vlasové hmoty, nemám ani velkou spotřebu.. to jedno balení Logony mi vydrželo na střídavé mytí vlasů snad čtyři měsíce.. je fakt, že si ji na hlavu nesypu, ale rozmíchávám si ji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, Eni, já si říkala, že jsme se o tom s nějakou dobrou duší bavila víc.. Jak řešíš to rozčesávání?

      Vymazat
    2. Jj, probíraly jsme to spolu.. :o) no, já to neřeším, já ten mokrý chumel vlasů nechám volně uschnout a ono se to uschnutím samo rozmotá :o))

      Vymazat
    3. No jo, ale Ty máš krátké vlasy, mně se teda samy fakt nerozmotají =D Vidíš a já jsem už od puberty odsuzovala dredy a teď si je na stará kolena začnu dělat =D

      Vymazat
    4. Je mi to jasné, to tvoje háro se musí dredit jedna radost :o)) to máš za to!! :o))))) hele, ale ono to jako dredy nevypadá, vypadá to jako dokonale ležérní rozcuch :o))
      Já si naopak lehkou dredovitost pořizuju slaným sprejem, abych měla aspoň pocit nějakého objemu... si nevybereš.. :o)

      Vymazat
    5. no, to je otázka interpertace dredů - ty myslíš ty zprovázkované vlny a lokny, já myslím to, co je pod nimi - vlasy se mi smotávají do až 4 cm tlustých zámotků změti vlasů a nejdou od sebe rozmotat =ú henna je faj, vlasy jsou po ní pevnější, ale na můj vkus až moc drsné, takže se mi zašmodrchávají =D a kuš babo! počkej, asi Ti vyměním lahvičku s fialovým šamponem za krásnou přirozenou zrzavou =P =D

      Vymazat
    6. :DDD já a zrzka?? Nikdy!! Vytahuje mi to červenou barvu obličeje a vypadám jak spařené prase :o)))
      Jo tak tyhle dredy myslíš? Tak to je mazec, to se mi dělávalo kdysi, když jsem měla vlasy pod lopatky a měla jsem jich dvakrát tolik.. já měla vždycky chuť vzít nůžky a ustřihnout to.. :o)) pomáhaly mi na to silikonama narvané věci, ale to ti asi nepomůže, co?

      Vymazat
    7. No, to by asi pomohlo, ale do toho teda nejdu =D zkusím ten přeliv z octa a uvidíme ;) no a v závěru si asi udělám kondicionér, ale nejdřív musím dojet ty, co mám =)

      Vymazat
  5. Ta barva je fakt úžasná.. a ty vlny.. hej, já chci tvoje vlasy! :) No poo občas praktikuju se sodou a octem, lávovky se docela bojím jak by šla vymýt, všechno zaprasila atd. (mi stačil Ajurvédský šampon:)) Ale jednoho krásného dne se určitě odhodlám, na své mastné vlasy musím vyzkoušet prostě všechno! Jen mám trochu obavy ze svědění pokožky, teď jsem se jednou umyla práškovým Eliah a myslela jsem, že se udrbu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, lávovka nesviní, je to fakt spíš jak Amla nebo shikakai - jen takové malinké kousíčky.. Nedělá to jílový povlak na vaně, který by se musel drhnout a ani nešpiní. Navíc, vymývá se velmi rychle a dobře a nezůstává ve vlasech - oproti henně je to nesrovnatelný rozdíl. I shikakai mi po 5 minutách ve vlasech trochu zůstal, ale lávovka jde dolů s prvními kapkami vody.. ;) A co vím, tak Ty máš Marti taky vlnité vlasy. Schválně to zkus ;)
      No vidíš a vy jste mi nadávaly, že na něj nadávám ve článku - jo, mě taky svědila palice a jak! Proto píšu o lávovce, tam se Ti tohle opravdu nestane..

      Vymazat
    2. Nesviní? Tak super! :-) Já nejsem od přírody vlnitá, ale vlasy mám jemné a snadno se zacuchají.. Tak kdyžtak přejdu na dredy!

      Vymazat
    3. no, tak v tom případě zkus pak přelít tím přelivem z octa.. (jak psaly holky). Jako, krátké vlasy by se Ti cuchat neměly a naopak by Ti to mělo z vlasů udělat jen nádhernou hustou pevnou hřívu - fakt, když to tak funguje na léta trvalou ničenými vlasy mojí matičky, tak to musí fungovat levou zadní i na mladé vlasy ;)

      Vymazat
  6. Wau ty máš vážně nádherné vlasy, to je pecka! A seš krásná! ( snad to nezní moc blbě od ženské:)...Jílem si občas hlavu umyju, zatím jsem si na to ale moc nezvykla a hlavně - dávala jsem si na konce vždycky ten kondicionér! Takže děkuju za osvětu, zrovna se chystám jít si umýt vlasy, takže to prubnu. Snad to bude tentokrát stejně boží jako popisuješ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkujííí =) a děkuji znova (nevyzní, to je jen předsudek - pochvala ženské od ženské naopak vyzní ještě líp => vyšší level pochval =D
      No, mně se po henně a těch přírodních prášcích, šamponech a kondicionérech už vlasy moc nevysušují, takže konce jsou po lávovce i bez kondicionéru v pohodě. Jen teda u hlavy, kde je mám schované pod další vrstvou vlasů se mi hrozně cuchají a to fakt nevím co s tím =/

      Vymazat
  7. Já myji Shikakai a uvažuju nad vlasovým mycím olejem od Hádka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hadkovu olejovou vlasovou kúru mám už dávno za sebou a sice jsme moc ráda, že jsem ji podstoupila, protože mi vlasy opravdu ozdravila a zmírnila přechod na přírodku, ale už jsme ráda, že ji nemám a ani nechci mít. Jakmile dospějí vlasy do bodu, kdy už nejsou suché, jsou zdravě, pružné a vyživené, začne vlasový olej mastit a to je čas, kdy už kúra není třeba a měla by se ukončit - mně to trvalo asi 3 měsíce, než jsem se k tomuto stavu propracovala. Shikakai je fajn, ale v porovnání s lávou propadá..

      Vymazat
  8. !!! :-O ja neviem ci si tu este nemala ofiko fotku tvare, alebo som si len ja nevsimla ale si stra.sne.kra.sna - teda nie ze by som predpokladala nieco ine ale nejak mi tu pri rolovani clanku padla sanka.. to len tak na okraj :)

    mna ta lavovka celkom laka uz dlhsie /jemne splyhle mastice sa vlasy, ekzem../ ale to nerozcesanie by som neustala, rozcesavam este vlhke aj ked za to asi pojdem do beauty peklicka :) na druhej strane pouzivam avokado kondicioner alverde ktory mi vlasy nezatazuje ani nezmastnuje - nanasam 10-15 cm od korienkov, vlasy tak nejak uhladzujem a akonahle prestavaju byt zacuchane tak ho zmyvam - cize ani nie minuta
    vlasy sa mi mastia/splyhavaju uplne len pri korienkoch, zvysok vlasov je uplne ok takze kondis neplechu nerobi.
    mozno spravim pokus lavovky prave s tymto kondicionerom, uvidime

    a tato ohniva rysava je velmi super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměla =D taky jsme psala na FB, že je to v podstatě jako malý narcisistní dárek k narozkám, protože jsme během zkouškového prošvihla první narozeniny blogu ;) A moc děkuju, sice jsem v práci rudá jak rak, ale moc potěšená ;)

      No, to by Ti mohlo zvlášť na tu pokožku opravdu pomoct. A s jemnými vlasy Ti vykouzlí už po prvním mytí zázraky. Schválě dej vědět, jak jsi pochodila. Klidně zkus nejdřív lávu samotnou a pak s kondišem, nebo naopak, abys věděla, jak to na Tvé vlasy líp působí =)

      PS: Teď si vybavuju, kdy jsme přišla čerstvě blonĎatá v únoru do práce a říkám, že jakmile to začne odrůstat chci jít do zrz. Nikdo nevěřil a všichni s emi smáli. A teď to mají! =D

      Vymazat
  9. Palec hore za článok a skladám klobúk pred prekrásnou farbou vlasov, tá sa podarila! Ja "no poo" poznám len ako skutočne prestať si umývať vlasy čímkoľvek....a výsledky sú vraj skvelé, ale treba prekonať katastrofálnu počiatočnú fázu šialene mastných vlasov...na čo si samozrejme netrúfam...na tento spôsob však áno!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, tak do toho bych teda nešla. ANi nechci. Četla jsem o tom pár článků a přijde mi to už hodně nehygienické. I když, někomu kdo si myje vlasy klasickými šampony, tak přijde asi nepředstavitelná i myšlenka na mytí hlínou, že jo? =D

      Vymazat
  10. Máš vážně úžasnou barvu vlasů! Tahle se mi líbí mnohem víc než blondie :) A lávovka? Další věc, na kterou jsi mě nalákala, tvou přehlednou super bakalářkou - možná i diplomkou. Jen se kapánek bojím vysušování palice. Trošku s tím zápasím, tak uvidíme. Třeba jako odměna za poslední zkoušku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Claire, tak to určitě zkus. záleží opravdu na hrozně faktorech. Já mám normálně po šamponech lupy, po tomhle nic. Když Ti to nakonec na vlasy vyhovovat nebude, můžeš ji použít na všechny ostatní výše jmenované způsoby ;) A děkuju, mně taky, blond už odzvonilo ;)

      Vymazat
  11. Ahoj. Taky musím pochválit tvoje krásné vlásky. Moc ti to na fotkách sluší.
    Lávovku od Logony jsem objevila díky tvojí radě před pár týdny a zatím jsem nadšená. Myju s ní vlasy. Rozčesávání naopak lepší než u běžných šamponů. Méně se mi mastí. Vlas v rovnováze. Ideální. Myju obličej i tělo. Taky paráda. Fakt moc díky za tip.
    S těmi olejovými mýdly jsi mi připomněla zkušenosti s Gamilla Secret.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ááá děkujíí =) Gamilla.. To neznám, to bude asi taky dobré čertovo mejdlíčko, že? =)

      Takže Tobě rozčesávání nedělá problém? Jak jsi toho dosáhla? A rozčesáváš suché, nebo ještě mokré vlas? Kondicionér používáš? Musím té záhadě přijít na kloub =D

      Vymazat
    2. Kondicionéry nepoužívám teď vůbec, co se myju Logonou. Ono nikdy mi moc neseděly. Rozčesávám takové už proschlé vlasy. ještě nejsou úplně suché, ale taky né hned po mytí, musím trefit ten správný okamžik a je to v pohodě ;) Po šampónech jsem mívala obrovské problémy ty moje dredy rozčesat. S Logonou se to zlepšilo a ještě to jistím olejíčkem na vlasy a fajn je i tangle teezer, ten používám už hodně let (stejně jako nějaké ty oleje). Obojí pomáhá, ale i tak to byl s Logonou doslova skok k lepšímu.
      Jinak ano - Gamilla je mýdlo s obsahem olejů. Kdyby stálo 100Kč a bylo určeno jen na tělo, tak je to nejlepší, co jsem měla. Ale na tvář to bohužel zázračné účinky nemělo, spíš naopak. A navíc cena je přestřelená + ten děsný "Hype" kolem už pár let, co trvá a trvá.

      Vymazat
    3. Asi budeš mít jiné vlasy než já - pro mé je tangle např. naprosto nevhodný - nedokáže učesat ani rozčesat, jen po vrchních vlasech klouže, ty spodnější to vůbec nevezme a nedosáhne na ně.. Já miluju kančák a toho se držím =)

      No, ono vůbec každé vlasy chtějí to své - já si na ně na hodinu můžu naplácat intenzivní JMO, který normálně mastí jak blázen a nic mi to s vlasy neudělá - jen jsou hebounké a pružné, ale nezmastí. To dřív - říkám si, že už se asi musely vyléčit =)

      Vymazat
    4. Typ vlasů určitě hraje roli. Podle fotek hádám, že mám teď kratší vlasy než Ty o dost (měla jsem k lopatkám), teď asi 2 týdny ostříhané k ramenům, spíš rovnější, jemné vlasy s blond melírem. Cuckují se kvůli jemnosti a barvení (jsem prostě nevyléčitelně marnivá baba). Občas jsem dělala při větší délce vlasů to, že jsem rozčesávala postupně menší části a každou pak skřipcem připnula a pokračovala dál (jako by třeba u barvení vlasů. Ale máš pravdu, že to je individuální, každý musí prostě najít to "svoje" ;)
      Kančák mám taky, už to se mnou táhne pár let, tuším tak 7roků to bude jistě, je to miláček a vypadá jak nový při denním používání (proti tomu TT tak po 2letech už nevypadal nejlíp a koupila jsem následovníka). Kančák super, ale některé cucky rychleji zpracuju zase TT. Střídám dle aktuální stavu, po mytí češu spíš TT. Je to boj s těmi vlasy :)

      Vymazat
    5. To jo, chtěla jsem se do toho pustit dnes - přesně jak píšeš: nalít si vínko (teda já), sednout si, vzít všechny hřebeny a kartáče a haldu skřipců a pustit se do toho po pramínkách. Ale venku je pěkně, tak to radši zase umyju jen lávou, zamotám do drdolu a nechám uschnout =D

      Vymazat
  12. Ha! Tos mi pripomnela, ze uz jsem dlouho nemela jilovou masku kurna. A za druhy, ted si me donutila 15 min zbesile pobihat po byte a hledat ten jil z Ekokozy, zda taky nemam ten Bentonit :D. Nemam :). A na vlasy ho co nejdriv zkusim :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, jak bys mohla, vždyť jsme Ti ho objednávala já. Aha, no jo vlastně, uff =D
      No, tak to jsem zvědavá, co by láva udělala s Tvýma vláskama, protože myslím, že máš na to hřívu jako ideálního adepta =)

      Vymazat
    2. Hřívu? :D Ale máš pravdu, nemam jich tolik, tudíž rozčesávání by mohlo být ok a k tomu, kdyby to udělalo to, co píšeš, tak bych snad samým štěstím omdlela :D.

      Vymazat
    3. no právě, to by stálo za to to vyzkoušet. Jinak, mamča má dost podobné vlasy jako Ty a používá už přes měsíc melounový šampon na jemné vlasy pro dodání objemu od Farana a ty vlasy má úžasné!! ;)

      Vymazat
  13. Upřímně tohle mě na vlasy moc neláka,ale miluji lávovku na pleť , přesně jak píšeš je to ideální "náhradní jíl" pro citlivky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, Jani, že aspoň nějak se Ti hodí. A na mytí jsi ji zkoušela?

      Vymazat
  14. Použití bez kondicionéru si moc nedovedu představit, dávám ho jen do délek, ne k hlavě, tak to vliv na maštění kořínků mít nejspíš nebude. Lávovku mám z Ekokozy a je fajn. To o bentonitu mě moc nepotěšilo, četla jsem na něj pozitivní ohlasy a chystala se ho vyzkoušet...
    Mytí lávovkou je super, ale to určitě víš :) Ten hedvábný pocit ve vlasech se s šamponováním nedá srovnávat!
    A (snad to nevyzní nějak blbě), jsi vážně krásná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevyzní, moc děkuju =)

      Jo, teď jsi to přesně popsala - ten hedvábný pocit ve vlasech, když ji smyješ - to mi neudělal nikdy žádný kondicionér ani maska. No dobře, začnu používat kondicionér a snad to zlepším. Já jsem ho zkoušela po lávě poprvé a měla jsem tak mastné a těžké vlasy, že jsme se znovu už neodvážila. A to ho dávám jen do délek..

      Vymazat
  15. Juchů, dočkala jsem se článku o lávovce. Určitě ji zkusím a uvidím, co to udělá. Ráda bych se rozloučila s věčným svěděním hlavy a boláky ve vlasech. =) Už vím, jak na to, snad to zabere.
    A mimochodem - ta barva je úžasná! =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ANo!! Já vím, když to je tolik informací, že i tento článek jsem dávala horko těžko dohromady, protože jsme mlela nejdřív páté přes deváté a stejně jsme půlku vynechala a nevyzkoušela všechny - to jsem původně zamýšlela, proto to trvalo tak dlouho ;) Tak držím palce a dej vědět, jak Ti to zabralo ;)

      Vymazat
  16. Teda wow, Miško, článek super, ale Tys mi vyrazila dech, Tobě to tak hrozně sluší!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Néé, to jsme se jen hrozně dlouho nevyděly! =D a děkujííí =) Jdu právě na Tvůj šampon - víš co, my máme hezké článkování - minulý týden jsem navařila první dávku šamponů a najednou koukám, že jsi s tím vydala dneska článek. Před nedávnem jsem zase doma vařila opalovací mléko a dva dny na to v bloglovinu svítí Tvůj článek s opalovákem a hádej co,fakt jsme se musela paranoidně otočit přes rameno, protože ten Tvůj návod obsahuje naprosto stejné ingredience jako můj a fakt nevím, jak je to možné =D No, to nic, asi nějaká kuchařská karma, či co ;) jdu se kochat Tvým článkem ;)

      Vymazat
  17. Dneska se chystám dát lávovce druhou šanci. Obličej super, tělo super, ale ty vlasy... budu netrpělivě očekávat, jestli se zase neobjeví lupy :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, M., Ty jsi právě jeden z těch mála případů, kteří mají s lávovkou tento problém. A fakt nevím proč.. =/ Třeba se tu něco objeví v diskuzi, co to bude vysvětlovat ;)

      Vymazat
  18. Páni moc pěkný článek. O tomhle jsem ještě nikdy nečetla. Tudíž jsi mi do hlavy nasadila mega velkého brouka. Dosti jsi mě navnadila, i když už jsem si řekla, že nehodlám zkoušet žádné nové vlasové přípravky zkoušet nehodlám, tak teď možná zhřeším. Sakra dosti velké dilema, ale když ono to vypadá tak moc lákavě. No ta barva áá slintám, bože to je naprosto úžasná barva tu chcu taky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Lady, můžu Tě uklidnit, vím jak jsi psala na FB, že bys takovou chtěla, ale s tmavšími vlasy tohoto zářivého odstínu nedosáhneš a víš, jak to vím? Protože na moje odrosty, které jsou přirozeně tmavší o několik odstínů, než ten odbarvený vršek, to taky chytá do tmava, sice zrz odlesk, ale tmavá. Takže já budu taky postupně tmavnout. Ha! musím si tu zářivku ještě užít - fakt to svítí do dálky ;)
      A lávovka. Toť otázka, nejde o zkoušení. Je možné, že když pro Tebe bude možná i jiná pohodlnější alternativa, tak se Ti lávovka nebude líbit - je to patlání, pracnější a přeci jen ne tak uživatelsky příjemné jako tekutý šampon. Ale pokud chceš vlasy vyživit, péči pro pokožku a popřípadě řešíš problém se zničenými, nebo jemnými vlasy, lávovka bude to pravé ;) Právě z ní vymýšlím tekutý šampon =D

      Vymazat
    2. No právě vyživení bych potřebovala. Jemné a zničení vlasy mám, takže to bude něco pro mě. Neříkám, že bych ji používala pořád, ale alespoň 2x týdně bych chtěla. Já mám doma zatím jen zelený jíl ze kterého se dá dělat maska na vlasy, no ještě jsem neměla odvahu ji zkusit, bojím se, že už to nevymeji :D No já teď přes 60 dní nebarvila, ale stejne na odrosty kydnu chemku. Díky bohu, že už né na celé vlasy. Snad se jednou odhodlám zkusit tu hennu i za cenu, že budu plešatá (né to nesmím xD) Takže ty jsi tu hennu dávala na chemicky odbarvené vlasy? Nebo jakto, že jsi je měla světlé?

      Vymazat
    3. No ano, na světlé vlasy, jukni do posledních článků, dost jsem to tam popisovala včetně fotoreportáže i popisu účinků na chemkou barvené vlasy ;)

      a neboj, po tomto Ti naopak začnou růst, ne vypadávat =D

      Vymazat
    4. Jdu to pročíst, zřejmě mi něco uniklo.

      Vymazat
  19. Tak víš jak...Mně sodu nikdo nevymluví :-) Lávovku doma nemám, takže jsem ji nezkoušela (ale zkoušela jsem tu krémovou variantu od Alvy a Logony, bo jsem to měla na obličej a bylo to moc fajn a asi si to na obličej zas pořídím), ale zkoušela jsem zelený jíl, protože ten miluju na pleť, ale na vlasy teda fakt ne. Napřed krásný, ale druhý den hnus. A ten předsudek skrz ocet zkus překonat, protože jablečnej ocet je super i do pleťových vod, i když to pak ted azrovna nevoní, to uznávám. Ale na ty vlasy to liješ v tak nízké koncentraci, že ani ten oplach není cítit a ten rozdíl je znát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, coby odbornice na sodu i ocet, můžeš mi teda prosím poradit, jaké poměry čeho se dávají a co se s tím přesně dělá (postup)?
      No, tak tohle by se Ti na vlasech ale opravdu moc líbilo =) věř tomu a vlasy bys měla jako vyměněné. Śkoda, že se neprodávají malinké pytlíčky na jedno mytí =D

      Vymazat
    2. Já si ji stejně časem pořídim, když nic, tak na mytí obličeje. Já se bojim, aby mi to ty vlasy nevysušilo jak ten jíl...
      Sodu rozmíchat na kašičku, mně stačí čajová lžička, ty bys potřebovala tak polívkovou bych řekla. Ocet minimálně 1:5 s vodou, klidně víc. Studenou. A tím to ve finále spláchnout. Tou kašičkou ze sody umyješ, spíš jako vetřeš do kůže, promasíruješ, opláchneš normálně vodou a jako závěrečnej oplach dáš tu octovou vodu.

      Vymazat
    3. A ten ocet z vlasů vyvane jak uschnou, je to tak? Nerada bych byla vykázána z kanclu =D

      A nevysušuje soda pokožku hlavy? no asi by neměla, když ji používáš Ty, která se naopak bojíš vysušování jílem, že? A ta soda opravdu stačí? jen tak málo?

      díky moc za rady

      Vymazat
    4. jo a ještě jedna věcná - myslíš sodu bikarbonu, ne sodu na praní, že?

      Vymazat
  20. Závidím, že ti sluší rezatá. Bohužel mě nejvíc sedí blond, což hena nedá, takže na to musím chemkou u kadeřnice. Lávovku možná někdy zkusím, jinak já jsem právě spokojená s přírodními mýdly na vlasy. Ale to určitě záleží na typu vlasů a podle mě i tvrdosti vody. Jestli ti vadí ocet (já jeho odér ve vlasech nedávám), zkus citronovou šťávu, účinky jsou stejné.
    Zkusila jsem si jílem umýt obličej a bylo to fajn. Já mám totiž poslední dobou s kosmetikou problém - všechno mi nehorázně páchne, především éteračky. Jsem potřetí těhotná a fakt mě stojí hodně velké přemáhání i vyčištění zubů. Bohužel mám zkušenost, že to u mně tak je celé těhotenství. Krémy, co jsem si vyrobila nejsem schopná používat, obličej umývám jen vodou, fakt žena Lesana hadra. Ještě zkusím smíchat nějaké čichově neutrální oleje a používat je místo krémů. Jinak mě asi nemine nákup Avéne nebo něčeho podobného, protože jejich parfemace mi jako jediné nevadily (o složení se bavit nebudem).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? a musí to být fresh šťáva, nebo stačí ta kupovaná ve flaštičce? Otázku blond henny jsem taky řešila, ale nemá to cenu. I když ji Khadí nakonec udělali, tak si nemyslím, že se něco změní, prostě to není v moci přírody, aby dokázala odbarvit na nepřirozený odstín. Maximálně heřmánkem, citronem a sluníčkem trochu pomoct zesvětlením, ale to je asi tak všechno. proto jsem šla nakonec do zrz. A to, že mi sedí k pleti je klika, fakt jsme nevěděla do čeho jdu a trochu se bála, že budu vypadat jako rebelující puberťák s čírem =D

      Margi, teď mě napadá. Jukni na stránky BIOO značky Cattier - není to drahé, je to přírodka a hodně péče mají bez parfemace a éteráků. CO jsem včera pročítala, tak určitě odličovací mléka, micelárky a krémy taky.. Dokonce i neutrální šampony..

      TO by se Ti ta láva mohla líbit, když je bez vůně.. ještě mě napadá, vadí Ti jakákoli vůně? Od levandule až po heřmánek? A přirozenou vůni olejů zvládneš? Zkusit si namíchat něco čistě neutrálního..

      Vymazat
    2. Jo a ta mýdla na vlasy, myslíš z mýdlotéky u 3lilií? A Co Ti přesně ta citronová šťáva na vlasech udělá?

      Vymazat
  21. Vadí mi úplně všechno, jen když jsem hledala mezi svými éo prázdnou lahvičku mě natáhlo - a to jsem ani žádný neotevírala a nečuchala. Ani nemám náladu si nic míchat - úplně mě straší malinový olej, ten snad smrdí i přes ten obal. No co no, tak půl roku to vydržím. Ještě že mám doma ta mýdla - tělo i vlasy s tím umyju a některé jsou i bez vůně. Na bioo kouknu, protože mazat se co dva dny s odporem fakt nejde.
    Zkoušela jsem citronovou šťávu i z citronu i z lahvičky (ale tu 100%, žádná zředěná kys. citronová) a účinky stejné, jen nevím co na to tvá hena.
    Šampony i mýdla nakupuji pro celou rodinu u 3lililí - tak jednou za půl roku udělám velkou objednávku a zatím mimo jednoho mýdla jsem nešlápla vedle. Sprchový gel kupuji jen pro svého muže do sprchy po fotbale.
    Gratuluji ke zdárně ukončenému zkouškovému!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ten kyselý oplach způsobí, že se z vlasů vymyjí zbytky mýdla, upraví se ph a vlasy jdou mnohem lépe rozčesat - jsou hladší i bez kondicionéru.
      Problém s krémem jsem možná vyřešila - vzpomněla jsem si na jednu recenzi u chroustice na Dermatherm. Měla by to být neparfémovaná přírodní kosmetika pro citlivky. Tož uvidím, jestli ani to nezabere, jdu se klouzat.

      Vymazat
    2. Mělo by, na Dermatherm jsem taky koukala, tak držím palce ;) jo a mám dobrou zprávu, zítra ráno vyjde článek na výrobu opalováku na obličej a je z malinového oleje, který nemá absolutně žádnou vůni ;) je z ekokozy..

      Henna by se asi s citronovou šťávou nemusela kamarádit, se obávám. ALe ocet, ten by měl, no uvidíme, vyzkouším to..

      A mohla bys mi dát nějaké tipy na jejich mýdla? od mýdel, přes pleťová, na tělo, šampuky apod.?

      Vymazat
    3. Víš mě se dělá zle už při pouhé představě výroby (je to iracionální a pravděpodobně za to může ten maliňák - vidím olej a cítím tu odpornou sladkost).
      Mýdla na tělo můžu vřele doporučit - pokud preferuješ výrazné vůně éo Čarovný mlýn nebo U dvou koček, ty fakt provoní celou koupelnu (na těle po umytí ale vůně nezůstává). Na obličej jsem měla jílové z Leontýnky (mělo vonět myslím po cedru, ale nevonělo vůbec), hluboce čistící z Ruční mýdlárny, pak nějaké čisté olivové, ale varuju před Dudu-Osun (umělá a výrazná parfemace, luxusně pěnilo a způsobilo mi vyrážku - příště zkusím čisté africké mýdlo). Ale makeup odličuji nejdřív olejem, pak namydlím mořskou houbičku a pak mám pleť perfektně čistou. Na vlasy se mi zdá paradoxně to nejlevnější z Rubense s kopřivou, zase nejkrásněji po meduňce vonělo z Čarovného mlýna (ale víc se mi mastily vlasy). Chce to zkusit, jen předesílám - pokožku těla (mimo nohou) suchou nemám (ani nemažu - dělají se mi pak pupínky i na těch nejnemožnějších místech).

      Vymazat
    4. No, s pupínky to máme asi stejně, ale kůži mám suchou, takže mazat musím i normálně.. Teď jsem si na zkoušku koupila černé africké mýdlo z ekokozy, tak jsme na něj zvědavá. Nedovedu si představit, jak bude fungovat a mydlit, když tam jsou jen oleje a popel a žádný hydroxid =D

      Vymazat
  22. Ahoj, nepozoruješ, že by Ti ta logona vymývala hennu? Použila jsem několikrát rhassoul od alvy a právě kvůli tomu, že mi to brutálně hennu vymývalo jsem od toho nakonec upustila. Kdyby to logona nedělala, nakoupím ji po kilech, protože jinak jsem byla s touhle "bahenní" náhradou šamponu moc spokojená (teda samozřejmě ještě až na ten svinčík, co při tom vždycky vznikl, ale za to nemůže ani tolik ten rhassoul jako moje levé pracky :D ). Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tos mě dostala, po pravdě nevím.. já jsem totiž zrzavou měla poprvé a ta mi vydržela s lávovkou asi měsíc, než jsme byla skoro zase blonĎatá. Otázka je, jestli to je druhem henny, nebo tou lávou. U mě je taky dost velká potíž s tím chemickým základem, takže třeba na mě henna drží míň/víc/jinak kvůli němu. Druhá zrz, ta intenzivnější mi vydržela na hlavě cca 3 týdny a pak začala hnědnout.. Víc Ti bohužel říct nemůžu.. A jakou se barvíš henou? nějakou tmavou? Indigo se prý strašně rychle vymývá, stačí 1-3 umytí čímkoli..

      Vymazat
  23. Já do té lávovky snad půjdu. Jak už jsem psala v komentáři k nějakému z předchozích článků, před pár lety jsem si ji koupila, ale někdo mi tašku s nákupem ukradl a já byla tak nakrklá, že mě vůbec nenapadlo si ji pořídit znovu. :D No ale zkusím ji, protože už fakt nevím. Mám bohužel jemné vlasy, na kterých je maz vidět hodně brzy a čím dřív myju, tím více se samozřejmě mastí, a tak pořád dokola. Jediný šampon, který mi dlouhodobě vyhovuje je T-gel od Neutrogeny na mastné vlasy, který se sem ale bohužel nedováží, takže ho objednávám pekelně draho z ebay.
    Máš nádherné vlasy, fakt! Tak křiklavá barva je na mě trochu moc, ale je krásně výrazná a hlavně ti hrozně závidím ty nádherné vlny! Jsem moc ráda, že ses osmělila ukázat fotku (krásné) tváře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, Leni, díky moc =)

      Vlasy, které popisuješ, má i moje mamča a moc jí pomohla henna (asi 4 aplikace zatím) a pak šampon s melounem a levandulí od Farana na dodání objemu jemným vlasům a jejich zpevnění. Je to fakt znát a oproti minulému barvení je má i hustší - musela jsem přidělávat barvu =D Lávovka by Ti mohla pomoct v té prevenci proti maštění vlasů. Traduje se, že při jejím dlouhodobém používání se i výrazně prodlužuje interval nutnosti mytí vlasů - upravuje totiž regulaci mazu..

      Vymazat
    2. Já jsem se normálně asi zbláznila, strávila jsem na jednou eshopu asi hodinu a vybrala si zboží za 1300, včetně lávovky. Zrovna mi přišly peníze za moji pedagogickou činnost, a moc se u mě teda neohřejí. :-)
      Díky za tip, momentálně zkouším jeden nový šampon, tak uvidím výsledky. Hodně si slibuju od té lávovky, protože mým největším problémem je právě nadměrné maštění. Hennu jsem kdysi používala bezbarvou, a byla mi lautr k ničemu, a svoji barvu chci zanechat. Obecně ty vlasy nejsou až tak hrozné, kupodivu jsou celkem pěkné a lesklé, ale jak z reklamy je nikdy mít nebudu, protože jsou jemné.
      Ten šampon si dávám na seznam, které vyzkoušet; i když mi zrovna meloun ani levandule moc nevoní. Každopádně cokoli, co smrdí míň než Aritha, beru pro vlasy na milost. :-) Hustší vlasy, píšeš? Vlasů mám kupodivu hodně a i kvůli tomu plihnou, takže jsem asi jediná (kromě kadeřnic), kdo schvaluje prostřihávání. :D Ale stejně ho asi někdy zkusím... Jak existuje jen malá možnost, že mi s vlasy něco pomůže, jdu do toho.

      Vymazat
    3. Tak držím palce, určitě to vyzkoušej. Jak říkám, když to pomohlo na mamčiné vlasy, která si je 20 let ničí systematicky trvalou a chemickými barvami, tak je to fakt zázrak. Jinak ten šampon nevoní ani po jednom, ony se ty vůně tak jemně prolnou a dohromady je to něžná lehce nasládlá vůně, ale spíš rostlinná, než papací, takže za mě dobrý =) a lávovku doporučuju, jen teda, po ní nebudou plihnout vlas,y naopak budou objemnější, ale asi jich teda těžko budeš mít pohledově míň, když už je máš teď husté - já mám hřívu, že si ji musím přesunovat oběma rukama, protože už pohodit hlavou jen tak nedokážu - vždycky se někde chytnu a je to váhově už docela těžké =D

      Vymazat
    4. Právěžě na pohled vypadají, že jich je málo - jak jsou jemné a husté, tak jsou i těžké a strašně plihnou; vytvářejí takovou deku, takže každou chvíli chodím ke kadeřnici, aby mi je prostříhala a měly trochu objem. Kdyby byly jen trochu drsnější (jako strukturou :D), tak mám kolem hlavy krásný objem a nic neřeším. Takže já ten šampon asi fakt zkusím, objem opravdu pořebuju. Počkám si na poslední zkoušku a pořídím si ho za odměnu. :-) Rostlinné vůně mám ráda; úplně jsem se zamilovala do vůně tonika od Mádary.

      Vymazat
    5. No, na to jsme myslela, abys spíš zkusila nejdřív tu lávu, než ten šampon. S tou by měl být výsledek téměř jistý =)

      Vymazat
    6. Lávovka je na cestě, moc se na ni těším (snažím se teda tvářit že ne, abych nebyla zklamaná, ale což). Dám pak vědět, jestli pomáhá. :-) Věřím, že by mohla, od tebe mám totiž tipy na tu nejlepší kosmetiku!

      Vymazat
    7. To jsem moc ráda, doufám, že to tak bude i dál ;) a jakou sis objednala, tu tmavou logonu? a malou, nebo rovnou kilo? =D

      Vymazat
    8. Zatím malé balení té tmavé Logony, a k tomu ještě lávový šampon (jsou na něj podobné ohlasy jako na lávovku) na cestování, pokud mi bude vyhovovat.

      Vymazat
  24. skusal niekto tekuty lavovy sampon? sante, urtekram alebo inu znacku.. dakujem ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsi kutilka, tak vydrž chvilku, budu ho vyrábět =D jestli ne, tak urtekram je celkem fajn, ale nejvíc si lebedila eMka na blogu s šamponem od Khadí..

      Vymazat
  25. kutilka len teoreticka - som sice kuchynsky-labakovy-kozmeticky nadsenec, byvam vsak na intraku kde dost bojujem so zivotnym priestorom.. a doma som prilis malo aby som stihala kuchtit kozmetiku, takze zatial len zavidim pri citani clankov :)
    diy teda az budem velka a bude na to priestor - teraz by ma ale strrrrasne zaujmalo ako by vypalil sampon o zlozeni zihlavova/lopuchova voda (alebo iny fajn extrakt), lava, eterak, kvapka-dve arganoveho/makadamioveho oleja a mozno xantanova guma.. ahhh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, skoro jsi chytla mohe složení šamponu ;) já tam ještě kromě kopřivy a lopuchu dala i výluh z máty, bentonit (a pak, že pro něj nenajdu využití! =D) a Shikakai ;) =D

      Vymazat
    2. :) mna este napadol neem kedze je tonizujuci.. a aloe a vobec, uz aby som byvala vo svojom mohla robit pousy

      Vymazat
    3. jojo, aloe tam mam taky, ale moc ji v šamponu nepoznáš.. navíc se pak i pěkně prodraží. Každopádně ho hezky zahustí =)

      Vymazat
  26. eMkin chvalospev na amlovy khadi som zachytila takze uz je dlhsie vo wishliste, len teraz to vyzera ze budem testovat rovno s lavovkou :) asi risknem najprv prasok a ak sa osvedi vyskusam tekutu.. uvidime

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mně totiž ty tekuté přijdou dost předražené. Když si řekneš, že je v nich jako hlavní složka ten prášek, ale navíc si připlatíš pěkně za obal a za to, že Ti to vlastně zředí a spolu se zředěním složky zředí i účinek, pak s emi to zdá na nic. ALe zase je pravda, že je to rozhodně uživatelsky přívětivější, než si sypat na hlavu hlínu a snažit se ji napěnit! =D

      Vymazat
    2. no.. tak nejak som objednala khadi, lavovku prasok aj tekutu.. takze sa bude testovat jedna radost :P

      Vymazat
    3. Tak to Ti i závidím, takovéto testování bych si taky nechala líbit ;)

      Vymazat
  27. Tak tohle mě víc než zaujalo. Strašně mě trápí svědění pokožky hlavy a postupem času se to začlo zhoršovat, vínik jednoduše odhalen - sulfáty. Tak popukuju, jak to vyřešit a zdá se mi to jako dobrá alternativa. Jen ty zacuchané vlasy mě trochu znepokojují. Mám jemné vlasy, které se hrozně cuchají jen tak samy od sebe :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunku, tak to zkus a pak přelij octovým přelivem - vlasy prý uhladí a necuchají se - je to jako přírodní kondicionér. Jsme ráda, že to tu holky napsaly i s podrobným návodem, protože takhle u mě dojde i na vyzkoušení octa a sody =)

      Vymazat
    2. Mitsuuko, soda a ocet je fajn, ale zas tolik si od toho neslibuj. Já jsem s nimi myla asi půl roku, ale nevydržela jsem to - postupně jsem zjistila, že mi soda trochu vysušuje kůži, ale v nižší koncentraci zase nic neumyla. A ten ocet jsem z vlasů vždycky cítila, ač všude všichni psali, že to není možné a necítí nic. Obzvlášť ve vedrech to byla lahůdka. Takže jsem se jednoho krásného dne rozhodla a vykašlala na něj. I když, popravdě řečeno o trošku, trošilínku mi ta kombinace opravdu pomohla a vlasy se mastily trochu míň (výjimečně jsem zvládla 3. den bez mytí, což ale nebyl zas takový zázrak). Myslím, že všechny ty návody mnohem víc fungují na ty vlasy, které je až zas tolik nepotřebují (naproti těm mým jemným mastňákům). :-) Ale nechci tě odradit, za vyzkoušení to určitě stojí.

      Vymazat
    3. No, tak to jsme ideální adept. Mně jen trápí citlivá kůže- toť vše a lávovka si s tím hravě poradí. Vlasy mám v pořádku, ani jemné, ani se mastící, husté, takže to zkusím s tím octem ;) a zkusím ho smývat,protože vůni octa, jak ho miluju v jídle, moc nemusím =)

      Vymazat
    4. Když to nezkusím, tak nebudu vědět, jak to bude fungovat :) Když vidím tvou krásnou hřívu, tak to je jednoznačně velký důvod to zkusit. Děkuji za inspiraci ;)

      Vymazat
    5. rádo se stalo, ať slouží k plné spokojenosti ;)

      Vymazat
  28. Pridávám se s komplimentem, máš úžasné, ohnivé háro a k tomu tvářičku bez chybičky:) Jsem ráda, že tvé problémy s pletí, o kterých jsi psala, jsou už evidentně minulostí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, jsi moc hodná, děkujíí =) No a problémy s pletí jsou stále, jen mám neuvěřitelně dobrý mejkap! ;) a když chvilku vydržíš, za chvilku tu na něj bude i návod ;)

      Vymazat
    2. Tomu se mi nechce věřit, já ti na tváři nevidím žádnou chybičku:)

      Vymazat
  29. wau, ty jsi nebezpečná koč :)) o lávovce čtu podrobně poprvý a určitě zaujalo, akorát si říkám, že suchý vlasy by mi to asi ještě víc vysušilo .. ale ty tvoje jsou parádní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Můrko, těžko říct, reakce jsou na to dost různý ač je hlava suchá, nebo naopak, chce to zkusit, no =D a děkujů =)

      Vymazat
  30. Neuložil se mi komentář, tak ještě jednou....
    Při nákupu na ekokoze jsem neodolala a jejich lávovou zem přihodila k nákupu.Už doma při vybalovaní mě překvapilo, že je dost světlá - oproti té Logoně. Mám doma mýdlo od Misshy s tímto jílem a to je černé jak bota. Barvou mi to, co mi přišlo, připadá spíše jako ten Bentonit. A po umytí si stále více říkám, jestli to ten Bentonit není.. Vlasy ulepené, jakoby mastné, na vlasech divný mastných povlak, vůbec neschly... No prostě hrůza. Tak si říkám, jestli je chyba v tomto produktu nebo ve mě, že to na mé vlasy není. Mě zaujalo hlavně to, že ti to pomohlo od svědivé pokožky hlavy - s tím pořád bojuji a sulfáty to bohužel není, tak hledám příčinnu dál. No ale na druhou stranu jako maska na obličej super - i na mou supercitlivou pokožku :-) Takže využití určitě najdu. Ty jsi zkoušela lávovku z ekokozy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kdyby to byl Bentonit, bylo by to tam napsané. jakou lávovku jsi objednávala? Pravá lávovka, ve smyslu té tmavé jako je ta mnou chválená Logona by měla být stejná pod označením "Marocký jíl". Já jsme i marocký jíl objednala z Ekokozy už taky a je to rozdíl. Zatímco je bentonit větlý, lepivý a pudrovitý jako kaolín, tak marocký jíl je tmavší a perfektně se rozpouští a nedělá hrudky. Na vlasy jsme ho ještě nezkoušela, dala jsem ho rovnou do šampuku a teď čekám až dozrajou ;) pak podám hlášení =) S tou svědivou pokožkou je to pravda, pomohla mi na ni až lávovka. Sice jsme nikdy neměla tak strašně tvrdé a zacuchané vlasy, ale zároveň perfektně vlnité a pevné a zdravé. Holt to chce střídat občas s kondišem a pročesávat, já jsme si málem udělal dredy =D ale na vlasovou pokožku je pro mě lávovka to nejlepší co může být.

      Vymazat
    2. Já jsem objednala tento: http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-mydel-a-kosmetiky/Kosmeticke-jily/Marocky-jil-rhassoul-ghassoul.html?listtype=search&searchparam=marock%C3%BD%20j%C3%ADl. Měl by to být přímo ten marocký jíl... A na hlášení budu zvědavá. Zajímá mě, jestli je to produktem a mám jít do Logony nebo mými vlasy..... A já ho tedy mám světlý. Tedy když kouknu na ty tvoje fotky v tomto článku, tak to má prostě barvu jako ten Bentonit. No ale je mi jasné, že fotky mohou zkreslovat.

      Vymazat
    3. Tak jsem trdlo, ještě jednou jsem to podrobila zkoumání a zas tak světlá ta moje lávovka není, takže to bude skutečně ona. Nicméně na vlasy mi nesedla, ale na obličej super - doporučuji pro citlivky s mastnou pletí :-D

      Vymazat
    4. Jsme to musela jít hne porovnat. Nene, neboj, není marocký rhassoul stejný ako Bentonit, je cca 3x tmavší - teď jsem je měla vedle sebe. Ten marocký jíl opravdu připomíná spíš tmavou logoňáckou lávovku ;) dnesak ji zkusím na vlasech a uvidíme =) A Tobě teda nevyhovuje na vlasech? Dělá Ti to, co jsme popisovala, že dělá bentonit? Nedalas to na málo mokré vlasy/nedalas toho málo? Zkus to několikrát.. Obecně u lávovky platí, že je třeba se s ní nejdřív naučit pracovat, jak ti to sedne a pak by to mělo mýt dobře. někomu to sice vysušuje hlavu, ale myje to dobře všem. Vydrž a ještě to prubni, za tu nesvědící hlavu to stojí ;)

      Vymazat
  31. Tak již 4 dny testuju tu tmavou lávovku od logony a tedy na tělo je to opravdu bomba. Mám hrubou kůži na rukách a ta mi začíná mizet. Celé roky se jí snažím likvidovat kde čím bez úspěchu. Jediné co kdy pomohlo bylo moře, ale to bych musela vyhrát ve sportce :D Na vlasech jsem tedy za poslední 3 měsíce vyzkoušela kde co. Po porodu mi děsně vypadaly vlasy a mám zakázány veškeré chemické výrobky. A tohle tedy pro ně taky není. Vlasy mám jemné kudrnaté a momentálně asi tak o 2/3 menší množství než jsem měla před porodem. V den umytí jsou pěkné lesklé, díky malému množství vlasů ani rozčesávání není problém. Druhý den však vlasy nemůžu vůbec upravit, jsou rozlítané. Na pokožce se mi tvoří mastné lupy a třetí den musím dát šátek nebo znovu umýt :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj, tak to jsi asi ten druhý typ lidí, kteřé lávovku nesnesou.. to je mi líto. Ale zase je dobře, že tělu a pleti vyhovuje ;) Kamarádka si tak myje a docela spolehlivě odbourává ekzém =)

      Vymazat
    2. Ještě jí dávám šanci. Dneska jsem opět zkusila, tak uvidím zítra :D Nechci hned házet flintu do žita.

      Vymazat
  32. Krasny clanek a podrobny. Ja na lavovku nedam dopustit, mam hnedou kilovku od Logony a kdyz se s ni clovek nauci pracovat je to hotovy zazrak. Pomohla mi opravdu hodne od dermatitidy v obliceji, nevyhoda je ze kdyz ji prestanu na chvili pouzivat tak se plet vzdy trochu zhorsi, tak jsem odsouzena k dozivotnimu pouzivani :-) ale co dokaze s vlasy je neuveritelne. Objem to je snad prvni vec co musim vyzdvihnout, vlasy zpevni, nejsou rozlitane,drzi tvar a vypadaji dobre i 3.den. Minus je opravdu to rozcesavani coz ale hrave vyresi nejaky lehci olej pred mytim. Nasla jsem jeste jednu nevyhodu, jednou za cas musim vlasy umyt nejakym prirodnim samponem (Khadi, Urtekram) protoze vlasy maji tendenci plihnout, asi jak se moc neodmastuji. O to vic se ale pak tesim na dalsi myti kdy ty rozdily mezi normalnim samponem a lavovkou jsou opravdu markantni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, lávovka by vlasy odmaš´tovat právě neměla. Tím složením jde o skladbu výživných složek a minerálů, které pokožku nechají takovou, jaká přirozeně je. proto někomu zp očátku dělá "mastné" vlasy, někoho zase vysušuje. Asi jde o to se srovnat, zvyknout řirozený proces vlasové pokožky na nové umývání. Já jsem po čase zkusila u O. rodičů umývat se normálním sprcháčem (pánský Adidas) a vlasy nějakým Elseve, nebo co tam bylo- dopadla jsem blbě - udělala se mi dostsvědivá a znatelná krupice na vnitřních stranách stehen, krupička na obličeji a zádech a hlava mě svědila a hned se objevily šupiny. no paráda. Navíc, předevčírem se zase vrátil Matýsek s šílenou běhavkou a zřejmě po té vodě. takže nejen pro mě změna kosmetiky i pár denní je pomalu smrtelná - to se asi mýt radši jen vodou - nebo, kde je voda jaksi ne moc dobrá, tak normální balenou (měli kontaminovanou vodu po loňských záplavách a do te´d se čistí nějakými chemikáliemi), a počkat s mytím na doma. Pro dlouhodobější návštěvy k O. rodičům je to docela prekérka =D

      Vymazat
  33. Ahoj
    Já už nějakoudobu používám jedlou sodu s j octem a naprostá spokojenost
    V případě odpovědi se chci zeptat jakou značku,odstín henny jsi použila díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to henna od Ayiuri, prodává se za něco přes tři sta v půl kilovém balení na biooo. Je to jedna klasická henna v pytlíku, nemá víc odstínů, jen tento čistý zrz =)

      Vymazat
  34. Je mi jasné, že jdu naprosto s křížkem po funuse, ale nedá mi to a musím přidat svou trošku do mlýna :) - před nějakou dobou jsem si přečetla, že na pleť nepatří sulfáty, respektive mohou zhoršovat akné. Jenže sehnat čistič/odličovač bez nich a v drogerii bylo zrovna náročné (nevím jak je to dnes). A tak jsem sáhla po jediném bezsulfátovém šamponu, co jsem v koupelně měla. Tedy Rhassoul od Urtekramu. Po tvém článku se už ale vůbec nedivím, že jsem měla pocit lepší pleti a tak obecně :). Takže díky za tip, příště už rovnou lávovou zem a ne šampon na vlasy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, to je dobrý =D no vidíš, to máš pravdu, myslím, že Rhassoul je jediný šampon od Urtekram, který nemá ani coco sulfáty.. takže i na obličej dobrá volba ;) A kdybys chtěla, tak přeposílám tip od Yvonne - mýt si obličej od Urtekramu tou mycí dětskou emulzí "no perfume" ;) Já ji mám zatím jen objednanou, takže musím teprve osobně vyzkoušet, ale Yvonne ji tak chválí a zrovna od její pleti i od ní samotné na doporučení určtě dám, takže předávám dál i její tip ;)

      Vymazat
  35. Ahoj, nevím, jestli to tu ještě někdo přečte, když jsem už mimo časovou osu tohoto článku :-) ale s No poo jsem začala v březnu 2015 - chtěla jsem přeskočit to splihlé mastné období, tak jsem rovnou začala mýt vlasy žitnou moukou - lžíci rozmíchat s vodou či černým čajem - nanášet ke kořínkům, mýt pokožku, ne délku vlasů - úžasný zážitek!!!! šampony už nikdy víc. Ale holka marnivá chce něco víc.Objednala jsem si marocký jíl z http://nopooshop.cz/14-marocky-jil - prostě bomba! postup stejný jako s moukou. Samozřejmostí je octový přeliv - 3lžíce jabl.octa dolít do půllitru studenou vodou. po pár měsících z mytí vlasů obden jsem se dostala k mytí vlasů jednou za 4 dny. Co se týče rozčesávání - vždy jsem měla děsný problém a s tímto vůbec. Resp. - žitná mouka je boží i jako rozčesávač!!!!s jílem byl ze začátku problém - vyzrála jsem na to tak, že jíl vyčesávám pod tekoucí vodou hrubým hřebenem. Mám jistotu, že mi na hlavě nic nezůstane a vlasy jdou rozčesat samy.
    Ale jsem holka marnivá a mám zálusk také na vlastní výrobu - ale zatím jsem nezkušená. Jediné zkušenosti mám s výrobou zubní pasty a to právě z bentonitového jílu!!! původní inspirace a recepr zde: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.810057225744822.1073741834.788603117890233&type=3
    jsem nadšená do DIY přírodní kosmetiky a už jsem udělala svou první mast a teď čekám na dodávku ingrediencí z domácí-kosmetika.eu
    Děkuji za tvůj blog a inspirace!!!! Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Baru, no neboj se,cte to tu nekdo =D na zitnou mouku jsem nemela vubec chut to ani zkusit. Nejak me to nelalalo. Zacala jsem rovnou s lavovkou a bylo. Zkousela jsem dat na hlavu i samotny bentonit, ale je to peklo, je to jak jemny pudr, takze to hned zhrudkuje a utvori tezko vymyvatelne mazlave jilove hrudky. Mohlo me to napadnout, kdyz ho obsahuje i te bily Logona jil, co jsem zkousela a pracovalo se s nim taky prkne blbe.. Ted jsem momentalne na domacich samponech. Teda od vcerejska - kovarova kobyla, takze jsem do ted delala sampony druhym a uz jsem bila lina je udelat i sobe a vzdy sahla po nejakem ze zasob, kupovanem. No, mam ted vlasy pekne rozhozene,strasne me porad a po vsem svedi hlava,proto jsem se nad svou blbosti uz smilovala a udelala jeden sampon i pro sebe. Uvidime, v kombinaci s domacim kondisem je to skvele,ale to svedeni tam furt je. Nevim,jestli je to ppdrazdeni z predchozi pece a vymizi treba az casem..? Zkousela jsem se samozrejme hned vratit k jilu,ale nejak si na to nemuzu po tekutych samponech zvyknout. Musim na sebe jit fikane a neco vymyslet..
      A jakou sis udelala mast? Na zubni pastu se taky chystam. Milovala jsem ty ajurvedske, ale jak zmenili slozeni,uz sw mi moc nelibi, skoda, no.. A na co se chystas ve vyrobe ted? To objevovani novych veci je na tom nejuzasnejsi! Co budes kupovat? Ja se na kazdy nakup tesim jak na svatek. Ted jsem delala pro malou domaci hojivku ala bepanthen a fopadla skvele, tak me to tak nakoplo, ze mam chut tvorit dal a dal. Prave jdu delat jeziskove mydlo =D

      Vymazat
  36. ahoj miško, od porodu jsem na tom stejně. už to bude 2 roky a stále jsem nepřišla na způsob mytí, po kterém by mě hlava nesvědila. Zkusila jsem lávovku, arithu,amlu,jedlou sodu,různé bio šampony, klasiku, DIY od sousedky a pořád nic. Mám ještě stále rozhozené hormony a tak to přičítám v poslední době k tomu. Pokud narazíš na něco co ti bude fungovat ráda to také vyzkouším. Jsem už fakt zoufalá. Umyju si vlasy a druhý den ráno se drbu jak pes :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kačko, takže to může být hormony? Já se totiž můžu od porodu udrbat a to jsem přitom už měla hlavu úplně v pořádku a snesla jsem i komerční drijáčky. No tě pic, tak musíme něco najít, protože dva roky bych to ani nevydržela, už teď skučím hned druhý den po mytí.=/

      Vymazat
    2. Ahoj Miško, tak jsem si koupila šampon a kondicioner od společnosti Framesi. Doporučili mi ho děvčata ke kterým chodím na kosmetiku. Jedna z nich měla také problém s velkým svěděním pokožky a po měsíci užívání tohoto šamponu má klid. Já tedy na závěr začala zkoušet ještě přelít výluhem (vyzkoušela jsem heřmánek, mátu, šalvěj a skončila u měsíčku lékařského). Momentální stav hlava svědí ale méně a až tak 3. den po umytí.

      Vymazat
    3. ještě tady je odkaz na ten šampon http://navlas.cz/akce-framesi/slevy-a-akce/akce-framesi/framesi-morphosis-destress-shampoo-1000ml-zklidnujici-sampon

      Vymazat
    4. Ja nevím, jestli to u mě nebylo hormony, protože teď je to už nějakou dobu dobrý. Ale moc děkuju za tip a odkaz, uložím si ho a až bude nejhůř, jdu po něm! ;)

      Vymazat
  37. Ahoj, moc děkuji za tip - u tmavého mar. jílu jsem našla, že se nemá používat na světlé vlasy. Nebarvím se. Je nějaká alternativa i pro mě? Děkuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A z jakého důvodu se nemá používat, to tam bylo vysvětleno? Vím, že se to píše u Shikakai a henny, protože rostliny samy o sobě mohou barvit, nebo tónovat, ale nechápu, jak by mohla barvit vlasy hlína, která se smyje? Věřte mi, aspoň z vlastní zkušenosti, je to blbost. Byla jsem blondýnka a myla jsem si tím hlavu, aniž bych zaznamenala jen změnu odstínu nebo barevný nádech. A druh jílu se spíš posuzuje podle pokožky hlavy a kvality vlasů. Ale hlavně podle pokožky hlavy. Ten bílý (především bentonit, kaolin, nebo směs toho s lávovkou) je doporučován na citlivou pokožku, ať už hlavy, obličeje nebo těla a na suchou pleť.

      Vymazat
    2. Takže si vyberte tu, co vám bude vyhovovat víc a používejte, jak je libo ;) jinak, já nemám bílou variantu ráda, protože kaolin dělá blátíčko, špatně se rozmíchává, aplikuje i smývá a bentonit je jen o chlup lepší. Nejlíp se mi pracuje právě s marockým jílem.

      Vymazat
  38. No som rada, ze som natrafila na tento clanok od teba :) Totiz mala som snahu umyt si vlasy s ilom a vybrala som si prave bentonit, kedze bolo pisane, ze sa da pouzit aj tymto sposobom a mala som presne taku skusenost ako opisujes a to ma od dalsieho skusania inych ilov odradilo. Na masku a ako suchy sampon je super ale na vlasy naozaj nie. V poslednu dobu som uvazovala, kedze logona ma takyto lavovy krem, ze skusim ten, ale zas je pravda, ze v praskovej forme by som ho vyuzila na viac sposobov

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, bentonit je blátíčko, stejně jako třeba kaolin. nemám to ráda ani v sypkých pleťových maskách, protože se strašně špatně vymíchávají a stejně blbě i smývají. Ta lávovka je skvělá, není tak mazlavě jílová, jako výše jmenované a krásně po vlasech klouže. Když jsem si s ní myla hlavu už nějaký ten pátek, tak jsem fak až měla pocit, že pění jako šampon =D ale bacha, nezapomeň na přelivy. Já se na ně vykašlala a vlasy jsem po tom půl roce rozčesávala snad tři dny v kuse =D Ještě můžeš zkusit suchý bylinný šampon Eliah Sahil, nebo si nakoupit pár krabiček mletých ajurvédských bylinek a prostě si namíchat svou vlastní směs - s amlou, třeba i shikakai, lávovkou, nějakými bylinkami apod ;)

      Vymazat
    2. Hej no to je presne dalsia vec co mi troska prekaza, ta konzistencia- malokedy sa mi aj podari vymiesat pastu na masku, lebo obycajne sa mi to proste zgrcne :D ale tak su to moje prve ilove skusenosti a tvoj clanok ma povzbudil k tomu, ze to s nimi nevzdam a minimalne tu lavovku skusim este. Momentalne pouzivam tuhe sampony a s nimi som vcelku spokojna zatial, pokozka ma nesvrbi, ale chcela by som prave dosiahnut dlhsi interval medzi umyvaniami a prave z viacero zdrojov citam, ze na to je tento il ako stvoreny. A co sa tyka kondicioneru, tak myslis ze aj taky leave in od urtekramu pred rozcesanim by mohol spravit paseku?

      Vymazat
    3. Já jsem k šampukům nějak nezahořela - vysušovalo mi to hlavu, blbě se mi s tím pracovalo, jak mám husté vlasy, trvalo to dlouho, než jsem je všechyn napěnila a díky složení z agresivnějších tenzidů mě po nich svědila hlava.. Já si láovkou umývala hlavu po svém - nemíchala jsme předem kašíčku, pořádně jsem si jen namočila hlavu a začala prosypávat z "cukřenky" jílem a pak jsem pořádně promasírovala. Má se nechat i chvilku působit, aby jíl nasál mastnotu, ale to jsem nedělala nikdy a problém s mastnou hlavou jsem neměla.. Jaký máš interval mytí? A ty tuhé šampony myslíš jako ala uvařená mýdla vyrobená z louhu a olejů, nebo šampuky? Ten leave-on kondiš je vcelku jemný a nezatěžuje. Jen mi přijde trochu agresivní a dráždivý do nosu - vůní, nevím čím, ale strašně mě po něm štípe nos a kýchám (buh vi, co to je =/ dělají mi to všechny jejich druhy.. A jako kondiš funguje dobře i kašička z té amly ;)

      Vymazat
    4. No to inak uznavam, ze pri tak hustych vlasoch moze byt ten tuhac na nervy co sa manipulacie tyka.
      Tak to si ma dostala, neviem aky je medzi tym rozdiel :D Skusala som zatial 3 rozne sampuchy/sampuky od slovenskych znaciek Navia, Ponio a My-sys a co sa tyka tych tenzidov, nemam este uplne prehlad v tom, ale v zlozeni som dbala, aby neboli ziadne coco sulfaty, lebo si myslim, ze prave z nich ma svrbela hlava a zrejme to tak bude, lebo teda ani pri jednom sa tento problem uz neprejavil. Momentalne mam interval kazde 3 dni, pricom na ten treti uz sypem bentoinovy il namiesto sucheho samponu. Priala by som si to natiahnut na aspon kazdych 5 dni idealne tyzden :D A co sa tyka toho urtekram kondicioneru, vidis mne zas vonia uplne jemnucko a nenapadne :D

      Vymazat
    5. No to jo, on voní jemně a nenápadně, ale je v něm něco, co ihend po aplikaci, když se nadechnu, začně mě hrozně svědit v nose a krku a začnu kýchat a kašlat. Bude to budˇnějaký konzervant, nebo něco podobného, protože mi to dělá ještě tonikum od PHB a to je zaase pleťová záležitost - to musím vždycky po aplikaci zadržet dech =D

      No, v šampucích jsou suché práškové tenzidy a je v tom rozdíl hlavně na výrobu a na složení - vyrábí se vlastně smíchání tekutých a hlavně práškových ingrediencí a slisováním do tvaru šampuku, kdežto tuhé šampony jsou vlastně mýdla vařená z olejů s louhem, který je zmýdelní a vznikne tak vlastně mýdlo na vlasy ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...