čtvrtek 14. března 2019

Aktuální pleťová péče | Léto 2018 - Jaro 2019


Začnu klasicky, popisem své pleti.. Pleť mám smíšenou, citlivou, se sklony k ucpávání pórů, neplechám, přitom už není nejmladší (letos mi bude 35), takže už potřebuje něco víc pečujícího, ale cokoli pro zralejší pleť a výživnějšího mě spolehlivě osype. Zároveň pleť vlivem druhého těhotenství začala mít sklony k dehydrataci a začala chtít “něco víc”. A tak vznikla vlastně aktuální rutina, kterou jedu už od začátku léta a s pár novinkami z poslední doby mi zůstala beze změny vlastně dodnes. Pokud tedy máte podobnou pleť jako já, můžete se následující rutinou nechat směle inspirovat, funguje mi totiž perfektně!

Když jsem psala úvodník výše, byl začátek února. Od té doby jsem už něco z produktů dodělala a nahradila jinými (některé se v rutině udržely a některé už jsou pryč). O těch vám ale napíšu až v samostatných článcích. Dnes to tedy bude o dlouhodobé rutině. Pro zpestření zkusím jiný formát článku a snad vám to bude ku pomoci, protože tím odpovím i na všechny nejčastější dotazy, které mi ohledně mé pleťové péče a zejména pak způsobu aplikace a množství aplikovaných produktů chodí.. 



*



Moje pečující rutina na ráno i večer se sestává pokaždé z těchto produktů:
  • Toner 
  • Oční sérum
  • Hydratační sérum + Olejové sérum s vit C (případně ještě + Olejové sérum bez aktivek)
  • Oční krém
  • Balzám
  • Pleťový krém



Pořád mi někdo z vás píše, kolik toho používám a jak se v tom orientuju a že vy, dát na sebe toho tolik, co dávám já, byste už byly osypané apod.. Takhle napsané to vypadá ale už docela minimalisticky ne? Jedno jsem si uvědomila už dávno a to, že musím striktně dbát na balanc ve své péči. Potřebuju mít  v rovnováze hydrataci, hojení, regeneraci. Když to někde kolísá, pak mi začne haprovat i kvalita pleti a je to hned znát. Základem je poznat svou pleť a taky ji vnímat. Teď si spousta z vás asi řekne “Já mám tak čas na to se zabývat svou pletí!”, no, když už máte čas mi napsat a konzultovat stav vašich ksichtíků, tak zřejmě vás toto téma zajímá a chcete vědět víc. A bohužel, já ani nikdo jiný (měla by kosmetička, ale ani ta není vševědoucí a nemůže vás pozorovat jako vy samy 24/7) nedokáže odhadnout reakce vaší pleti, co je pro ni příliš agresivní, málo hydratační, co jí dělá dobře, nebo naopak co jí zaručeně osype (i když půlka internetu opěvuje daný produkt jako jistojistý zázrak). 

Přírodka je čarovná a všemocná a je v ní toho tolik, že i kdybyste se reakcemi své pleti zabývaly celý život, nikdy vše nevykoumáte. Nejde jen o ingredience samotné, ale i o kombinaci daných látek (jak reagují, s čím působí harmonicky, s čím se naopak nesnesou, co posiluje jejich efekt, nebo ho úplně blokují apod.). A v neposlední řadě, aby toho nebylo málo, musíte vykoumat, kolik si toho musíte nanést, aby to splnilo účel, fungovalo jak má a přitom už toho nebylo moc. A ještě vám to trochu zašmodrchám.. Každý produkt to má navíc jinak (každý olej je jinak pečující, každé hydratační sérum má jinou intenzitu hydratace) a hodně záleží nejen na koncentraci obsažených složek, ale i na jejich kvalitě. Např. můj ksichtík naprosto nesnáší aloe veru. A přitom to má být zázrak na hojení pleti, na akné, na hydrataci, na posílení citlivé pleti.. Podle specifikace by to měla být moje ideální složka v kosmetice a přitom se po ní nehorázně osypávám. Jenže, aby to nebylo tak jednoduše zjistitelné, reaguju tak jen na velmi kvalitní aloe z důvěryhodných zdrojů (původ, proces získání, uchovávání, zpracování ve finálním produktu..). Pokud tedy najdu v produktu jen koncentrát aloe, tak je mi to většinou úplně ukradené, protože ten mi nic nedělá. Pokud je to aloe v kvalitní kosmetice (od 100% Pure mi to dělá snad každý produkt, Siam Seas taktéž), pak jsem do týdne jak puberťák. Ale zpět k péči..



*



TONER



Dost často mi píšete, že máte v péči růžovou vodu a olej a jste překvapené, že zatímco vám to do určité doby stačilo, teď už vaše pleť viditelně strádá. No, co na to říct. Záleží na věku, stravě, genetických předpokladech a taky na té péči adekvátní vůči všem zmíněným faktorům. Růžovou vodu, ať si kdo chce, co chce říká, za toner nepovažuju. Ano, má krásné složení, dokáže být pleti velmi prospěšná, osvěžující a dokonce i lehce tonizující, ale stále je to “jen” voda, kterou si ráda postříkám obličej přes den, pod/na masku, nebo pod olej, ale samotná mi nic nepřináší a nestačí mi. V ideálním toneru chci i humektanty, které pleť hydratují, osvěžují její barvu, tonus, lehce vypínají a opticky zahlazují póry. 



TONER NA RÁNO

=> aplikace sprejem přímo na obličej, případně množství 3-4 střiky/pumpičky (loužička na dlani velikosti koruny) promnu mezi dlaněmi a vtiskávám do pleti, nechávám plně vstřebat

Pokud u mě hledáte inspiraci na tento ideální produkt, tak vás musím zklamat. Ten svůj jsem dosud nenašla. Ranní toner je pro mě prostě oříšek. Aby splňoval vše, co jsem výše popsala, tak jsem zkoušela každý možný od těch levnějších až po ty předrahé. Našla jsem mezi nimi úžasné kousky, ale nikdy nebyl naprosto ideální, že bych už jiný nechtěla používat. A tak si je užívám všechny. Chystám článek o tonerech, kde vám je přiblížím, ale zatím vám představím dva, které jsem do konce ledna používala nejvíc.



‘Wild Apple and Mint’ toner od australské  The Little Alchemist (zde) je jablíčkový toner s mátový hydrolátem. Složení má krásné, tonizuje, stahuje póry, ale ne že by moc hydratoval a ač je vůně svěží a lehce mátová, není to nic, co by mě navždy odradilo od myšlenky pátrat po dalších. Svou lehkostí i svěží vůní a lehce chladivými účinky se skvěle hodí na ráno. Hydrataci můžete dohnat i následnými produkty (hydratačním sérem, krémem), ale kdo má problém se šupinkami, toto by je mohlo ještě zhoršit a pod makeupem zviditelnit. Složením byl i mířen na problematickou a mastnou pleť a takové, myslím, prokáže i nejlepší službu.



‘Bylinný toner’ od Ere Perez (zde)  je mou láskou (koukám, že další “Austrálie”). Ještě jste o něm u mě nečetly. A ani o jiných Ere Perez produktech. Moje maminka by to asi obsáhla do jedné fráze “UB” (= úplně blbá), protože téměř vše od Ere naprosto miluju, dokonce i většinu z nabídky pečujících produktů a ani já sama nevím proč a co mi brání vždycky v tom vám o tom napsat. Možná si to nechávám pro sebe jako tajemství..? =D Fakt nevím. Každopádně kdybych měla popsat nějaký toner jako nejblíže tomu ideálnímu, tak tohle by byl on. Obsahuje  spoustu extraktů, hydratačních činidel, olejů a dohromady tvoří příjemnou a osvěžující  spršku, která zjemňuje vzhled pleti i pórů a moc hezky citrusově voní a hydratuje. Pleť po něm zůstává taková občerstvená a naducaná (super slov! Do dneška jsem nepřišla na to, jak to říct jinak =D). Jo, nadto je to jeden snad z nejlevnějších tonerů, který vlastním - další přidaná hodnota.



TONER NA VEČER

=> aplikuju stejně jako toner na ráno (původní balení mělo sprej, nyní je už pumpička)




Hádáte? Už víte? Používám ho poslední rok. Ano, je to úžasný enzymatický toner ‘Hawaiian Beauty Water’ od havajské Honuy (zde). Lehce exfoliuje, hydratuje, zmizíkuje černé tečky, protože pomáhá čistit póry, vypíná a prozařuje pleť a prostě z vás udělá havajské krásky. No tak ne, ale něco podobného! Podle výrobce je určený hlavně na ráno pod makeup, ale po pravdě, já nejsem zrovna nadšená z představy, že používám enzymy na den na sluníčko, na to mám moc citlivou pleť a nošení SPF lajdám. Ke každodennímu použití jsem se i tak musela pomalu propracovat a pleť na toner navykat. Nejdřív jsem ho používala ob den, později jsem zkoušela denně. A když to bylo dobrý, už mi v péči zůstal. Tohle pro mě ideální toner je a jen ze zvědavosti jsem ho na chvilku vyřadila ze hry a vystřídala jej, ale o tom zase jindy. A taky ho už mám v péči zase zpět. 




OČNÍ SÉRUM

=> aplikuju jen kapku velikosti špendlíkové hlavičky pod každé oko (pokud máte špendlíky s většími ozdobnými barevnými hlavičkami, pak toto množství stačí pod obě oči)




Tak nějak jsem si zvykla na dvou-fázovou péči o oční okolí a už mi to zůstalo. Oční gel Aura od slovenské značky MYLO (zde) mě napoprvé vůbec neohromil. Byl to “jen” hydratační gel, který mi sám o sobě nestačil a musela jsem ho stejně přetírat ještě krémem. Jenže, když jsem ho vysadila a nahradila jinou péčí, zjistila jsem, že ten tichošlápek, co se tváří jako že nic nedělá, dělal ve skutečnosti docela dost, jen velmi nenápadně. Tento produkt totiž opravdu “jen” hydratuje a to je jeho největší devizou. Neobsahuje žádné agresivní látky, takže sedne i citlivkám a je naprosto dokonalý pro mé potřeby vrstvené péče. Oční okolí dokáže zjemnit, zvláčnit a velmi dobře připravit na následující přemáznutí krémem. Jinak, samotný bych ho ani nepoužívala. Jakmile se vstřebá, zanechá po sobě lepkavý pocit, což krém velmi dobře odbourá. A jako jeden z mála necuckuje s očním korektorem!




OČNÍ KRÉM

=> aplikuju pod obě oči množství, které mi zůstane na bříšku prstu při lehkém ťupnutí do butelky krému (opět množství ne-li menší než špendlíková hlavička)

Už několik let mám v této oblasti jediného favorita - ‘Kávový oční krém’ od 100% Pure (zde). Až letos jsem hned z kraje roku objevila novinku, která mu dala na frak - ‘Manuka Honey Brightening Eye Cream’ od Antipodes (zde), ale jinak si své přednostní postavení vážně zaslouží. Jen se podívejte na složení plné extraktů, hydratačních látek, atkivních látek, které projasňují, zmenšují otoky a hydratují.. Pokud chcete za málo peněz hodně muziky, pak sáhněte po tomto. Za bezkonkurenčních snad 800,- se prodává 30ml balení a podle výše popsaného používaného množství by vám měl vydržet na cca rok. Navíc krásně voní po vanilkových rohlíčcích.



Musím vám tu však přiznat, že ideál to pro mě není. Aspoň ne už v mé věkovce. Krém totiž skvěle namaže, okamžitě se vstřebá, krásně voní a další samá plus, ale účinek jsem na sobě neviděla vesměs žádný. Dobře namazal, pleti to stačilo a byla spokojená, ale zázraky typu “projasnění”, “vypnutí/zmenšení vrásek” se nekonaly. Proto jsem hledala celé roky svůj ideál dál. Ale u mě je to poměrně těžké. Nejenže od něj čekám zázraky na počkání, ale chci samozřejmě skvělé složení, dobrou aplikaci (žádnou dlouhé minuty nevstřebatelnou bílou stopu), příjemnou konzistenci, musí sednout mé citlivé pleti a taky by měl zvládnout vše výše jmenované (od péče, přes rozjasnění, hydrataci, až po zjemnění linek pod očima). Dost krémů mi také dokáže nadělat parádní mílie, které už pak nedokáže zakrýt žádný korektor a nechci chodit na jejich mechanické odstraňování. Takže proto jsem roky zůstávala u tohoto kávového zázraku. Ale už mám Antipodes a ten už se ideální zdá..




HYDRATAČNÍ SÉRUM

=> konkrétně sérum Ere jsem aplikovala kápnutím 1-2 kapek do dlaně, do toho přikápla rovnou olejové sérum s vit C, případně ještě jiné olejové sérum, promnula a vtiskala najednou do pleti

A zde opět další oříšek. V dnešní “hyaluronové” době bych ani nevěřila, jak těžké bude najít jednoduché základní hydratační sérum, které bude opravdu hydratovat, nebude plné mě osypávající aloe nebo nebude mít v základu glycerin. Nebude obsahovat agresivní látky pro citlivou pleť, nebude obsahovat ani žádné intenzivní aktivky, které se mi pak budou tlouct účinky s následující už dost aktivní péčí. Prostě bude plnit funkci nosiče (podkladu) olejového séra, nebude dělat neplechu, bude příjemné uživatelsky na aplikaci a bude hydratovat. Nic víc po něm nechci. Na internetu vznikají mraky návodu, jak je jednoduché udělat vlastní hyaluronové sérum. Jenže děti, ono to tak jednoduché není. Sama ho dělám a tak to vím. Kyselinu hyaluronovou je nejlépe nakombinovat v několika molekulárních velikostech, tedy ve formách, které prostupují do různé hloubky do pleti, hydratační účinky podpořit ještě dalšími látkami, vybrat správný základ i poměry a když to všechno máte, stejně to nemusí fungovat. Před nedávnem jsem začala testovat hydratační sérum od Onest a bohužel, na mě je málo hydratační. A to nejsem žádná sušinka!



Když už jsem měla pleť viditelně nespokojenou - lehké vrásky na tvářích, šupinky v okolí nosu, mdlou pleť, začervenalé tváře a pocit pnutí, konečně jsem sáhla po ‘Guandong Green Booster’ séru od Ere Perez (zde). A láska byla na světě. Tohle sérum není jen úžasně nezvykle zelené, ale je i aktivní, přitom nedělá neplechu, je v něm glycerin, přitom nedělá neplechu, je i pečující (jsou v něm už pleť vyživující a pečující látky a oleje), přitom nedělá neplechu. Já ho prostě žeru! Možná vás zklamu, ale nijak nevoní. Čekala jsem nějakou exotiku, třeba vůni kaktusů (bůh ví, jak voní, ale touto formou jsem to právě chtěla zjistit =D), ale ze séra neucítíte fakt nic. Čímž je vlastně geniální právě pro vrstvení pleťové péče - netluče se s ostatními produkty nejen účinky, ale ani vůní. Během tří dnů se mi pleť zase dostala do normálu a byla spokojená. Zase vypadala dobře, svěže, mladě, šupinky zmizely a pleť se mi začala rychleji regenerovat a hojit. Jenže, na dobré si člověk lehce zvyká a pak už to bere za normální stav. A tak jsem ho, po dodělání balení, vyměnila směle za Hyaluronic sérum od Onest - novinku, která mě už několik týdnů lákala a byť jsem se ještě rozhodovala, jestli nemám radši koupit dalšího zeleňáka, šla jsem do Onest. No a nedávno jsem vám psala i menší recenzi na IG, ze které jasně vyplývá, jak chybný krok to byl. Takže milé Ere sérum, jdu na tebe a snad tě jako omluvu potěším, že aspiruješ na top produkt roku 2019! 




OLEJOVÉ SÉRUM S VITAMINEM C

=> aplikuju do loužičky hydratačního séra cca 3 - 4 kapky a nanáším najednou (ráno i večer)




Forma vitamínu C rozpustná v olejích se objevila v produktech na trhu teprve nedávno, v loňském roce. Jak jsem objevila první pro mě neuvěřitelně fungující takový produkt - tehdy ze vzorku zkoušené ‘Ultra C Radiance’ sérum The Little Alchemist (zde) - nechtěla jsem už mít péči bez něj. A když jsem zjsitila, že Alchymistka se nikde nedoskladňuje a všude je těžce vyprodaná, šla jsem do novinky slovenské značky Noili. ‘Pro-collagen night oil s vitaminem C’ (zdeje naprosto boží směs pár jednodruhových velmi kvalitních olejů, které neucpávají póry, akorát pečují a jsou obohacené o 5 % vitamínu C. Když jsem se bavila s majitelkami a vývojářkami značky, tak jsme se shodly na tom, že udělat jednoduchý, univerzální a přitom účinný produkt není vůbec nic jednoduchého. Ale jim se to povedlo! Sérum obsahuje sice “jen” 5 % vitamínu C, ale můžete si být jisté, že účinky co do urychlení hojení, čištění pleti, rozjasnění a sjednocení barevného tónu pleti a zesvětlení flíčků po jizvičkách a pigmentových skvrnách velmi rychle po začátku používání pocítíte. A navíc se vám nestane, že budete bojovat se záludnými vedlejšími účinky, když se to s tímto vitamínem přežene - vysušení pleti, podráždění, pálení. Prostě tohle je naprosto vyvážený produkt, který je i lepší než Alchymistka (ale pšt, to vám někdy srovnám pořádně, jen kdybyste byly zvědavé, protože mi na to chodí dotazy).



Na séru je sice napsáno, že jej máte použít jen na večer, ale znáte to.. Céčko je známé jako antioxidant, který naopak chrání pleť proti újmám (předčasnému stárnutí buněk) vzniklých působením sluníčka (prosím vás, tohle je velmi zjednodušeně řečeno).. A mé pleti dělá velmi dobře. Používám ho ráno i večer a kdybych nebyla tak ulítlá na vrstvení produktů a vůně, tak používám jen tento “olejíček”, protože dalšího už netřeba. Jo a nevoní vůbec nijak, nebo spíš z něj cítím příjemnou přirozenou vůni olejů, nic víc a byl i koncipován tak, aby jej snesly všechny typy pleti včetně té super citlivé, takže v něm nenajdete žádné agresivní aktivky ani éterické oleje. A to nejlepší nakonec, prozradím vám rovnou, jak tato pohádka dopadla.. Jakmile dopoužívám Achymistku, tak se vracím hned k Noili, protože mé pleti vyhovoval daleko víc a jsem z něj vážně paf. Tato recenze je psaná po vypotřebování celého balení Noili oleje a v době, kdy už třetí týden používám sérum s vit C od Alchymistky.





OLEJOVÉ SÉRUM

=> cca 1 kapka do hydratačního séra a séra s vit. C, kdy v dlaních vše promnu a nanáším najednou vtiskáváním do pleti

Tohle je trochu ošemetný produkt, protože není zrovna potřeba, pokud máte skvělou rutinu okolo. Jenže do toho udeřily docela velké mrazy, já jela na hory a mně přišel balíček z Ameriky s neuvěřitelně ovocně vonícím super sérem ‘Light Reveal’ od Wabi Sabi (zde). A já ho za každou cenu do své rutiny zakomponovat chtěla, protože už od prvního vyzkoušení mě okouzlil. Je zářivě a intenzivně oranžový, obsahuje jen čtyři oleje, zato v neuvěřitelné kvalitě, kterou poznáte už podle nádherné vůně, konzistence a okamžitých účinků. Na pleti prostě poznáte kvalitní olej od toho nekvalitního a tady nebylo pochyb už od prvního máznutí. Vtipné docela bylo, že jsem ho vzala s sebou poprvé na hory, kde jsem ho nedokázala pumpičkou za boha dostat z lahvičky, protože ztuhnul. Pokud tedy máte v koupelně jako my pod 20C, pak ho budete muset aplikovat tím brčkem co vede do pumpičky, nebo ho budete muset vždycky před použitím nejdřív trochu rozehřát na topení. O tomto séru by se dalo popsat několik stránek a to není zrovna účelem tohoto článku, takže si na jeho recenzi buď počkejte, nebo jukněte přímo na stránky výrobce. Můžete jej totiž použít mnoha způsoby od posílení účinku v maskách, přes oční péči až po užití jako booster do stávající rutiny. A tak ho používám já a vyhovuje mi nejvíc.

Wabi Sabi má nádherná balení, úžasnou filosofii a jedny z nejkvalitnějších olejů, které jsem kdy v kosmetice vyzkoušela.. Tento box ještě seženete za velmi výhodnou cenu na Beauty Heroes


Chce ho přidat opravdu malinko, max. půl pumpičky, jinak je té péče už moc a navíc budete celé oranžové. Vážně! Mimo jiné obsahuje i Pequi olej, který je považován za jeden z nejúčinnějších olejů známých jako přírodní retinol. Tady už jste se asi dovtípily, k čemu je tedy dobrý. Je úžasný jako anti-age, na zmenšení vrásek i jako jejich prevence, proti pigmentovým skvrnám i na regeneraci pokožky a hojení zánětů. Je to prostě takový univerzální poklad a ze všech Wabi Sabi sér se mi líbí nejvíc. Momentálně už jsem v polovině druhého balení a teď jsem lehce přesídlila na jejich sérum ‘Blemish Correct’, tak jsem zvědavá na účinky toho. Light Reveal však doporučuju všema deseti! A byť je to jen 10ml balení, při použítí coby boosteru mi vydržel skoro tři měsíce používání ráno i večer. 





BALZÁM

=> aplikuju stejně jen v ještě menším množství jako krém, viz níže

Balzám používám jen občas, když vidím na pleti, že to opravdu potřebuje. Něco jí chybí, nebo je podrážděná, vysušená, prostě jakýkoli pleťový diskomfort. Balzámů mám víc a vybírám si mezi nimi podle vůně a podle toho, co zrovna potřebuju řešit. Balzámy by si taky zasloužily samostatný článek, takže zde opravdu jen stručně..



Blue Cocoon’ od May Lindstrom (zde) je už kultovním předrahým balzámem, který poznáte už na obrázku pro jeho skoro vazelínovitou konzistenci a nádhernou modrou barvu. Má nádhernou vůni po blue tansy, krásně se roztírá, úžasně voní po blue tansy a po kakaovém extraktu a nejnež mi uklidňuje mysl, ale i pleť. Dělá mi zázraky přes noc a k jeho koupi jsem se odhodlávala dva roky. Po celou tu dobu jsem ho zkoušela ze vzorků (a vám doporučuju to samé, protože ne všem zázraky dělá, z recenzí “jen” asi 99 % lidí =D). Okamžitě mi hojí aktivní záněty, potlačí podráždění a vůně mi hned zklidňuje mysl. Obsahuje však i póry ucpávající ingredience, takže ho používám výjimečně, v případě pleťové pohromy. Skvěle funguje i ekzematikům.

LUNA Rose-Chia Renewing Concetrate’ od Live Botanicals (zde) je z této sbírky asi nejuniverzálnějším balzámem. Je lehoučký, dodá pleti výživu i péči, na pocit je trochu mastnější, takže ho dávám fakt maličko, voní po pampeliškách, je nádherné medovo-gelové konzistence a je ze všech asi nejlevnější a na složky nejminimalističtější. Kdybyste chtěly místo olejového séra nějaký balzám do stálé každovečerní rutiny, volila bych asi ten nebo Rare Indigo.

Rare Indigo’ od havajeské green beauty Mahalo (zde). Voní po ovoci, lehce zemitě ale spíš nasládle, fakt příjemná a velmi jemná vůně. Ze začátku z něj cítím ostružiny nebo fialové hroznové víno. Dostala jsem ho k objednávce na Beauty Heroes jako exkluzivní dárek a používám ho jak kdy. Nevšimla jsem si, že by na moup leť měl nějaké speciální účinky jako třeba rozjasňující LUNA balm nebo super hojivý a uklidňující Blue Cocoon. Nějak mě nedostal jako asi většina věcí od Mahalo, no, co víc k němu říct.. 





PLEŤOVÝ KRÉM

=> lehce ťupnu bříškem ukazováčku do krému a obtisknu na čelo, každou tvář, nos, bradu a krk. Dávám jen nezbytně nutné množství pro namazání, aby krém pod prsty nedrhnul

Ehm, jak mě znáte dlouho? Nebo vážně nevíte, co bude následovat? Jasně! Super hojivý ‘Baobabový krém se zinkem’, který mám primárně na léčení pleti a jako bonus mi zmákne asi 10 - 15 SPF navrch. Hezky zmatňuje pleť, přitom zůstává vláčná, hned zklidňuje a hojí neplechy a navíc dobře pomáhá vstřebat oleje a balzámy, které před ním aplikuju. Taky miluju jeho vůni - levandule, benzoe a tea tree. Už jsem toho sem o něm napsala tolik, že nevím, co víc bych řekla. Prostě si ho projeďte tady na blogu ve vyhledávači. Používám ho už sedm let a neplánuju s tím přestat. I když, teď ho podvádím se zinkovým krémem Immortal od Antipodes, ale pššt.. 


*


Když se na celou mou rutinu podíváte, tak vám možná bude vrtat hlavou, že jste se třeba setkaly s dogmatickým tvrzením: “nejdřív krém a potom olej”. Ehm, ne, tak to není, nebo třeba je, nemám potřeba přetloukat jedno dogma druhým. Mně roky funguje tento postup a nejsem sama. Co jsem četla několik vyjádření chemiků, vývojářů produktů i odborníků na kosmetickou péči, je pořadí produktu v podstatě ukradené, pakliže je na pleti vrstvíte hned za sebou bez časových rozestupů, aspoň co se týče palčivé otázky krému a oleje/balzámu. Molekuly se promíchají a nejdou do pleti produkt po produktu odděleně, ale podle velikosti. Co je důležité dodržovat, je pořadí produktů, pokud máte třeba olejové sérum s aktivkou jako je retinol, vitamin C apod., to pak vždy aplikujete ještě před krémem na co “nejčistší” pleť. Stejně tak by se zdálo, že není třeba na toner, hydra sérum, olejové sérum, případně ještě balzám dávat navíc krém. No, mně to tak funguje skvěle a pokaždé, když jsem zkusila pořadí produktů vyměnit, nebo vynechala krém nakonec, účinek nebyl tak bombastický a uspokojivý, jak jsem na něj zvyklá. A s čistě olejovou péčí si můj ksichtík nedokáže poradit - časem se na něm začnou dělat drobné vrásečky, pleť přestane pružit a začne šupinkovat a nespokojeně červenat.


*



Moje čistící rutina je už taky zajetá několik měsíců (skoro rok):
  • Čistící krém/mléko (ráno)
  • Exfoliační pudr s vit C (ráno)
  • Odličovací balzám/olej (večer)
  • Pleťové mýdlo (večer)





Málem bych na to čištění zapomněla! Ale vezmu to jen rychle, protože jsem vám o všech těchto produktech psala recenze na Instagram, sem na blog, nebo je najdete přímo v článku TOP produktů objevených v roce 2018. Jo, jsou to stálice a některé jedu už rok, takže žádná novinka..





ČISTÍCÍ KRÉM/MLÉKO

=> velikost lískového oříšku (1 pumpnutí) pumpnu přímo na předem namočené Foreo a stejně tak na čistou vodou předem namočený obličej aplikuju ve formě masáže, poté smyju 




Dříve jsem pleť po ránu čistila pleťovým mýdlem (a věřím, že tím černým od Osmia bych to mohla dělat i nadále), ale tak v půlce těhotenství a taky věkem se mi začal líbit pocit příjemné masáže pleti po ránu nějakým krémovějším produktem namísto mýdlovou pěnou a bylo. Od té doby si užívám tento druh čističů a líbí se mi, že pleť pak není napnutá a vysušená a vysloveně čeká na toner a další péči. Používám už od loňského jara lehký krémovo-gelový cleanser ‘Ocean’ od Osea (zde) s nádhernou sladkou bonbonkovo-citrusovou vůní. Pokud nespěchám a mám chvilku, používám ho jako rychlou masku (obsahuje totiž i pro citlivou pleť velmi jemně exfoliační kyselinu mléčnou). To pak aplikace vypadá tak, že dvojité množství než běžně aplikuju dlaněmi na mokrý obličej a nechám působit do zaschnutí, cca 3 minuty, poté namočím Foreo (mám Foreo mini Luna 2) a obličej mokrou dlaní, aby dobře klouzalo a promasíruju. Nakonec vše smyju. 





EXFOLIAČNÍ PUDR S VIT C

=> do dlaně nasypu hromádku o průměru zhruba té koruny a na konečky prstů si z tekoucího kohoutku nechám do dlaně natéct trošku vody, mezitím vymíchávám prstem kašičku. Jde to velmi snadno a kašička má díky sodě až lehce napěněnou konzistenci. Když necháte kašičku hustší, peelingový efekt je hrubší a intenzivnější. Čím víc naředíte, tím jemnější peeling pudr udělá. Pořádně kašičkou pleť promasíruju, nechám na pleti zaschnout a poté smyju




To je přímo speciální krok daný používaným milovaným produktem - pudrem ‘Kalima’ od Leahlani (zde). Obsahuje jemné částečky pro mechanický peeling, zároveň však i pečující a hydratující kokosové mléko, kakaový prášek, čistící sodu, vitamin C ad.. Kombinace je to převoňavá a byť to vypadá docela agresivně, pudr naopak pečuje a po smytí mám pleť vláčnou, hydratovanou a úžasně projasněnou. Nepoužívám ji denně. Třeba vynechávám, když hned ráno po Oceanu následuje maska, která už vitamin C nebo enzymy obsahuje (Honey Love nebo Meli Glow od Leahlani, ale používám naopak vždy před Mermaid mask, která spíš vyživuje než čistí). Nádherně prozáří pleť, vrátí jí zdravou barvu a mně psychicky hned přenáší na růžový obláček letní dovolené na pláži. Kdo nevyzkoušel, neuvěří. Já už věřím a je to moje čtvrté balení! =D 

Tento pudřík se dá používat jako vitamin C booster do jakékoli sypké masky (ráda ho kombinuju s kakaovou Kokolekou od Leahlani, nebo s čokoládovo-banánovou od The Little Alchemist), samostatně jako ranní čistič, případně chvilku nechat působit a využít jako rychlou ranní masku. A tak ho používám vlastně pokaždé. Přijde mi strašně líto si tím pudříkem jen promasírovat pleť a hned ho smýt. Ráda nechávám to Céčko s kokosovým mlékem chvilku působit, než to zaschne (trvá snad minutu, max. 2). Podobně mi fungoval enzymatický peeling od Kneipp, ale ten jsem nemohla používat denně, rozhodně nehydratoval a pleť ani nijak jinak nevyživoval. Tohle má jiný grády! A pokud chcete srovnání ještě s jiným Céčkovým pudříkem, tak mohu posloužit kupříkladu enzymatickým pudrem od Antonie Burrell (ten mi nechával pleť hodně napnutou, sice vyčištěnou, ale časem se začala osypávat fakt bolavými boulemi), případně Clean Dirt od May Lindstrom (po něm jsem měla šustivý, rudý a vysušený obličej), ale ani jeden jsem nedopoužívala z více než 1/3 a šly o dům dál, mé pleti nevyhovovaly. 





ODLIČOVACÍ OLEJ

Tak to je produkt, který používám denně, pokud se maluju. Pokud ne, přeskakuju rovnou na druhý krok - pleťové mýdlo. Tady u mě taky moc změn nenajdete, používám už rok ty samé produkty a taktéž oba jsou v TOP produktech 2018. 

=> 3 - 4 pumpičky do dlaně, promnout a promasírovat obličej, nakonec tím prsty jemně masíruju z řas řasenku. Pak vše omyju vodou a oči dočistím v místě linek flanelovým odličovacím tamponkem


Zdroj


Odličovací olej s enzymy ‘Pamplemousse’ od Leahlani (zde) je po mandarince a vanilce nádherně voňavý olej, který obsahuje spoustu krásných olejů, extraktů, co šlo tak z lokálních zdrojů na Havaji a pro mě zasádní - obsahuje jemňounký tenzid, díky kterému olej i se zbytky makeupu smyjete z pleti čistou vodou a nezanechá po sobě žádná rezidua ani povlak. A je tááák příjemný! Kdybych ho měla porovnat silou odličovacích účinků, tak je tak na druhém místě (na prvním je pro mě bezkonkurenční Maya Chia cleanser), ale co do příjemnosti a vůně zaručeně převálcoval všechny jiné oleje, které jsem kdy zkusila. Díky jeho vůni mu odpouštím i kapku horší odličování a upřednostňuju ho před výkonnějším Maya Chia.





ODLIČOVACÍ BALZÁM

=> velikost hrášku až lískového oříšku promnu na prstech a pak postupuju stejně jako u odličovacího oleje




Většinou, když jsem hodně unavená, potřebuju pohladit spíš balzámem. A balzám ‘The Unveil’ od Mahalo (zde) je na to ideální, protože pohladí nejen pleť, ale i dušičku. Má totiž neuvěřitelně uklidňující a příjemnou vůni. Takovou lehce mysl povzbuzující, ale ne nabuzující - ideál na večerní odlíčení. Voní jako citronové želé v čokoládě, nádherně klouže po pleti, plně se smyje vodou, se kterou dokonce vytváří i jemnou krémovou pěnu, nepálí v očích, obsahuje také enzymy, hezky projasňuje pleť.. Víc si o něm přečtěte v mých TOP produktech 2018, tam ho popisuju dost podrobně. Je to už moje druhé balení a po průzkumu přírodní green niche beauty jsem vždy nakonec skončila u něj. Narozdíl od ostatních ve stejné cenové kategorii obsahuje skvělé extrakty, enzymy, oleje i látky, které pleť projasní, vyčistí, opečují. Mohly bychom tu asi polemizovat, jestli se vyplatí za čistič, který z pleti smýváte, utrácet takové horentní sumy, ale pro mě je odličování večerním ukliďňujícím rituálem před spaním, rozmazluju se s ním a nevidím jediný důvod, proč bych to měla dělat něčím z drogerky jen proto “že se to nakonec stejně smyje”. Odličování mi dělá stejnou radost jako třeba nanášení masky a jako takové si ho hodlám po všech stránkách užít - od obalu, přes texturu, vůni, složení až po ty účinky. 





PLEŤOVÉ MÝDLO

=> mýdlo několikrát s vodou promnu v dlaních, abych vytvořila pěnu, kterou pak rychle namažu na obličej a pak už promasíruju pod kohoutkem namočeným Foreem. Poté už jen smyju.




Opět další z TOP produktů 2018. Používám ho už rok, mám druhou kostku a i kdybych se rozkrájela, nedokážu si vybavit, co jsem používala před ním. Toto úžasné pleťové mýdlo ‘Black Clay Facial Soap’ od americké značky Osmia (zde) je pro mě nejuniverzálnějším čističem, který jsem kdy měla. Můžu ho používat ráno i večer, nikdy mou pleť nevysuší, nepodráždí, naopak zminimalizuje viditelnost pórů, lehce vypne pleť, vyčistí, velmi dobře pění, takže se dá skvěle používat s Foreem, stačí ho jen malinko promnout s vodou a udělá dostatek pěny, takže i pomalu ubývá a je vhodný na všechny typy pleti. Zejména jej užijete s problematickou a mastnou pletí, ale i zralé se sklony k neplechám, nebo velmi citlivé pleti dokáže výborně posloužit. Pro mě má velmi jemnou neutrální vůni - jako mýdlo - obsahuje pečující másla a oleje a o detoxikační proces se zase postará černý jíl (neplést s černým uhlím, které pleť může vysušovat). 

Má okamžitý bombastický efekt vyhlazené struktury pleti hned po umytí (hodně podobný efekt jako po čistící masce). Když ho “doktorka Osmie” vymýšlela, dělala ho především pro sebe a na svou pleť trpící většinu života na pleťovou dermatitidu. Takže můžete zajásat, pokud máte problémy podobného rázu, tohle mýdlo je na to výborné. A teď to nepříjemné na závěr - nedá se s ním odličovat, takže tak univerzální zase není, protože strašně štípe v očích a mýdlo se u nás dá velmi špatně sehnat. Prakticky máte pouze  dvě možnosti, jak se k němu dostat, a to buď z ofiko Osmia webovek, nebo z Beauty Heroes, kde ho kupuju já. 


No a to je tak vše. Já vám na začátku říkala, že to bude minimalistické, hehe =D 





Znáte něco z těchto produktů? Pokud ano, jak vám fungují? 




8 komentářů:

  1. Ách,boží...Konečně někdo napsal,že mu kombinace hydrolát-olej/balzám na všechno nevyhovuje. Už jsem si připadala divná.
    Na článek o tonerech jsem natěšená, ranní jsem ideální také neobjevila. Děkuji za tip na Ere Perez toner. Vypadá tak nenápadně, že by mě nenapadlo ho zkusit. Přitom zelené sérum je skvělé.
    Večer to dost střídám a hřeším tedy i s kyselinami a retinoidy. S oční péčí souhlasím. Kávový krém jsem také používala dlouho, byl super, ale už mi nestačí. Počkám si na nějakou akci na Antipodes a vyzkouším tvůj tip. Jejich produkty mi sedí dobře a skvěle fungují.
    Jinak Noili séru s vit.C jsem už také podlehla �� A Leahlani mám na wishlistu, musím určitě něco zkusit (nejspíše všechno).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO NEJSI, NEBOJ!!! =D Já jsem takovou rutinu teda nikdy nejela a je fakt, kdy teď používám i třeba tři olejová sérum jen po kapce najednou - každé pro jeho specifické účinky - tak si přijdu už vysloveně rozcapená, ale funguje mi to zase skvěle =D
      Nejen o tonerech ho chystám! Taky bude o balzámech, deodorantech.. Kdyby bylo jen víc času, sakryš! Tak aspoň že ty střípky stíhám házet na IG ;-) Ten Ere mě fakt překvapil, dost mi spravil pleť, když jsem potřebovala, v ty první zimní dny.. A to zelené už mám objednané v dalším balení. Jeden z mála produktů, které jsem dojela a opakovaně koupila. I když, poslední rok už takových stáli mám poměrně hodně, co tak pozoruju =) Ten Antipodí oční krém je parádní.Ten v lehčí verzi s Kiwi, co měli v sortimentu jako první, mi moc nestačil - nestačil hydratovat, přitom byl na mě mastný a přitom mě osypávala. A to tak lidem sedí! Ale tento je úplně jiný, tak doufám, že budeš spokojená. Když tak zkus sehnat vzorek - mají ho v ofiko sachetce a jsou to snad 3 ml, takže jsem ho měla na víc jak měsíc!
      Leahlani je pro mě naprostá jednička a konečně už můžu odpovědět na otázku, kdybych mohla na pustý ostrov vzít jedinou značku kosmetiky, jaká by to byla - Leahlani, for sure!! ;-)

      Vymazat
  2. Jé, super počteníčko... Noili serum je skvělé, naopak beauty water od Honuy mi nedělá vůbec nic, ani při používání 2x denně, fakt nic... Těším se, že konečně spotřebuji zásoby a vyzkouším Mahalo, Leahlani...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám jednu kamarádku, které HOnua voda nic nedělá. Mám teorii, že to je super enzym toner pro citlivky, které nic moc nesnesou a tohle je pro ně boží. KDežto, kdo si může s klidem dopřát nějaké kyselinky a retinoly apod. Tak je to pro něj asi slabý čajíček.. Zas si ho můžeš užívat i ráno! ;-) Nebo Tobě fakt nic nedělá?Ani nevypne pleť? A Mahalo a Leahlani.. panečku, máš před sebou úžasnou zážitkovou kosmetickou cestu ;-)

      Vymazat
    2. Ta Honua fakt vůbec nic, nebo tak málo, že jsem si ani nevšimla... Nerada píšu negativní věci, ale bohužel... Zrovna tak jako Terre Verdi, hydratační krém mě pěkně osypal. No, popojedem. Jsou další značky, na které se těším a jednou to vyjít musí!:o)) Moc děkuji za tip na Ere perez, jdu do zelené:o)) Přeju krásný den a (zcela sobecky) co nejvíc volného času na články na blog! :-D

      Vymazat
    3. Tak co se týče Honuy, neberu to jako negativní, ale holt někdo má hroší kůži (jak říká s oblibou moje kamarádka, která ji zrovna má a taky jí HOnua voda nic nedělá =D), takže potřebuje silnější kalibr ;-) A Terre Verdi, nemůžu se vyjádřit, koukala jsem na to, osahávala si to, ale nezaujalo mě to a ani nemyslím, že by to pro mě udělalo nějaké zázraky, takže si nechávám s klidem ujít.. =D

      A moc děkuju!!!! Kéž by, právě stříhám video s Leahlani komplet recenzemi na všechny produkty, tak snad už dnes na IGTV ;-) Jinak chystám na to i článek a saomzřejmě i na Namari, co teď objevuju a je to velmi zajímavá a nevšední zkušenost =D A Ere dalšího zeleňáka užn mám taky na cestě, nechci bez něj žít! ;-) Kdyby Ti to vyšlo na veletrh Evolution, tak v sobotu dopoledne budu na stánku Liviny s Leahlani ;-)

      Vymazat
  3. Dobrý deň, super článok, veľa vecí vám na zozname. Ja mám zlú skúsenosť s ružovou vodou, mám tonikum s ružovou rosou, ale asi to nie je nič pre mňa každý si chváli ružovú vodu, ale pre mňa to bohužiaľ nie je, ani vôňa mi nesedi ani ma to veľmi nehydratuje. Veľa značiek som u vás našla. Pekný deň

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, moc děkuju, doufám, že se tipy osvědčí! ;-)

      Budete se divit, ale s růžovou vodou nemáte problémy jen Vy.. Ač se všude píše a říká, že je to nejuniverzálnější hydrolát, tak bohužel.. DOst lidí pne, vysušuje, osypává a kdoví co ještě. Nepíšete mi to jako první, takže se nedivím. ALe hlavně, že to máte už zjištěné a víte to, můžete se jí vyhnout ;-) Co se týče její vůně, ale i těch účinků, záleží pak ještě vždy na kvalitě, odkud jste růžovku měla a jestli šlo o čistý hydrolát, o hydrolát konzervovaný něčím - tam může být taky příčina,popřípadě jen vodu s růžovým éterákem apod..
      Mějte krásný den

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...