středa 14. prosince 2016

Vonná přírodní svíčka | Vánoční DIY dárky


Nestíhám, jen vařím, nepeču cukroví, ale odlévm svíčky, tavím směsi na aroma vosky, šlehám krémy a séra, míchám šampony a tak tak jsem stihla aspoň na kredenc natáhnout řetěz s žárovičkami na tužkové baterky. Ale baví mě to, doma to voní po Vánocích (to ty svíčky) a protože nejsem sama, kdo radši něco vyrobí, než koupí, tak vám sem rychle házím pár receptů.

Snažila jsem se napsat něco jako souhrn všech receptů, ale jsem až moc ukecaná/upsaná a sama mám ráda, když je u receptur uvedeno, že když použiju A, musím pak použít B a proč a to už na samostaatné články vydá. Takže dneškem startuju mini sérii  "The best of DIY Christmas presents". Recepty jsou to jednoduché a na suroviny nenáročné, navíc dost variabilní a každý si je tak může přizpůsobit svým preferencím i zásobám. A začneme mým nejoblíbenějším..



Vonná přírodní aroma svíčka

Na pálení svíček mě nikdy moc neužil. Miluju vůni přírodní kosmetiky a pak si budu domů tahat svíčky z drogerky a kochat se synte parfemací? To už můj rozmazlený nosánek moc nedává.. Na vonné svíčky jsem nebyla přesně do té chvíle, dokud jsem nenarazila na veletrhu Green Beaut Market (zde článek z akce) na voňavý skvost v podobě svíčky od O-Way Rolland. Na veletrhu jsem ji koupila za 350,- a byla to má nejdražší svíčka v životě. Od prvního zapálení jsem však byla ráda, že jsem za ni ty prachy dala. Ta vůně byla božská!! Citrusová, přesto voněla jako Vánoce a navíc mi dodávala dobrou náladu a povzbuzovala. Vydržela mi asi tři dny celodenního pálení. Když jsem se sháněla po dalším kousku, zjistila jsem, že jsem na veletrhu udělala pěkný kauf, protože běžně stojí 700,-! Ale po dopálení svíčky mi vůně doma chyběla a bylo mi po ní smutno. Prostě jsem se na ní stala závislá..



Tak jsem si jednoho dne vzala svou sbírku éteráků a začala míchat a snažila se přijít na podstatu vůně této úžasné svíčky. A víte co? Ono to vyšlo!!! A jsem na tuto svíčku opravdu patřičně hrdá, protože bez ní nezačínám den, provoní celou místnost a vždy mě nakopne energií, když to potřebuju. Hodně z vás mi psalo, že nechápete, jak toho dokážu dělat tolik a přitom ze mě stále čiší vánoční klidná atmosféra - za to může tato svíčka!!! Můžete si udělat vůni, kterou chcete, stačí jen dodržet procentuální podíl ÉO na objem vosku.. Pokud do ní použijete vhodné éterické oleje, pak bude fungovat i aromaterapeuticky (levandule bude uklidňovat, bergamot povzbuzovat, eukalyptus a borovice zase desinfikovat jako prevence rýmiček apod.).. 

Víc netřeba


Co budete potřebovat:
  • skleničku (doporučuju koupit ty z tmavého hnědého skla se šroubovacím víčkem, svíčce dodají punc originality, při sfouknutí jen zašroubujete a svíčka nečudí a navíc, vypadají jako profi drahý exkluzivní dárek - kupováno na Ekokoze)
  • knot z biobavlny (nepálí se do černného dýmu a neobsahuje zpomalovače hoření, ani bělidla, tedy fuj toxikálie)
  • plíšek na knot
  • sójový/palmový/včelí vosk
  • éterické oleje

Skleničky jsou lepší ty větší 60 ml a knoty zase s označením č. 1 knot kulatý - oboje na Ekokoze. Vlastně vše seženete na Koze včetně těch plíšků. Můžete tam koupit i barvy do svíček, ale já je nechávám bílé (v tmavé skleničcce je vám barva stejně k ničemu, když není vidět) a jen lehce popráším vršek svíčky nějakou třpytivou slídou. Volba vůně je čistě na vás, ale pokud se budeme držet přírodní a zdravé varianty, pak jedině ÉO a doporučuju kupovat kvalitní a ne ty z květinářství alá "lahvička za tři pětky". Já do nich dávám Hadkovy. Je to znát na vůni i na účincích. Navíc by to totálně rozhodilo i dávkování a možná i strukturu vosku, takže bacha na to.

Éterické oleje na směs Citrusy na sněhu


Recept:

92-94 %  vosku
6-8 % ÉO

- pokud dáte víc ÉO, bude to i víc vonět, ale bacha, třeba ta originál svíčka od O-Way byla až moc silná a musela jsem ji ze začátku po chvilce sfoukávat, protože mě z ní občas až bolela hlava,  jak byla intenzivní. 6 % se mi osvědčilo coby optimální dávkování pro ideální vonný stav. 

Postup je jednoduchý. Rozehřejete ve vodní lázní vosk (já to dělám na pánvičce s vodou a dám do ni velkou kuchyňskou odměrku z varného skla, která je ponořená cca 4 cm). Až se vám rozpustí skoro všechen vosk, odstavte nádobu a domíchejte do rozpuštění posledních kousků. Nechejte vosk trochu vychladnout a pak až vlijte ÉO (abyste si je "nespálily" hned ze začátku - ne všechny silice vydrží velké teplo). 



Zatím si ustřihněte dostatečně dlouhý knot (aby dosahoval ještě aspoň cm nad okraj skleničky) a provlékněte jej plíškem, na jeho konci ho secvakněte trochu klíšťkami, aby se knot nevyvlékl (nemusíte, pro mě je to však jistota a jdnodušší na následnou manipulaci a lití vosku). Pak to celé namočíte do vosku a přilípnete na dno skleničky. Aby byl knot rovný a uprostřed, osvědčily se mi dobře kolíčky na prádlo, do kterých knot zachytíte. Pak už jen zalijete voskem a necháte řádně zatuhnout. A voilá, svíčka je na světě!



*


Tipy na vánoční směsi ÉO:
  • pomeranč, skořice, hřebíček, kardamom
  • pomeranč, hřebíček 
  • a moje milovaná alá "Citrusy na sněhu": pomeranč, citron, citronová tráva, grep

*

Pokud nechcete míchat vonně směsi a chcete si to maximálně zjednodušit, tak doporučuji u Hadka koupit jednu z již hotových vánočních směsí (nejvíc se mi osvědčila směs Ježíšek). Je to sice poněkud dražší, ale úspěch máte předem zaručen a ssamostatné silice by vás taky nevyšly zrovna levno. Svíčka vydrží vonět hrozně dlouho, hořet také, vypadá perfektně zabalená jako dárek, ale i na stole - bude součástí naší štědrovečerní tabule a navíc se na ní Áňa naučila říkat slovo "hoří" =D. 

Efekt námrazy, který dělá palmový vosk



Pokud si svíčku budete dělat, budu moc ráda, když hodíte foto třeba na Instagram a označíte mě u ní (@mitsuuko_de_ak), nebo na FB, nebo mi pošlete foto výtvorů do mailu ;)



A takhle už vypadají zabalené a připravené na Vánoce pod stromeček


Jelikož to jsou mé vlastní originální receptury, prosím, abyste zachovaly jejich autorství a pokud je někde budete sdílet, tak vždy s uvedením mě jako autora. Pokud je budete chtít použít někde dál, prosím o zaslání žádosti předem do mailu..

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Svíčky máš krásné Miško, líbí se mě ta jednoduchost natural v provedení :-) A určitě se jako dárek dají využít nejen na vánoce :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...