pátek 16. prosince 2016

Vonné aroma vosky | Vánoční DIY dárky


Pokud jste si na základě předchozího článku objednaly balík sójového vosku a svíčky pro celou rodinu, sousedy i vaše blízké a vzdálené okolí už jste udělaly a vosku snad neubývá, nezoufejte, dnešní recept vám od podstatné části vašich zásob vosku i éterických olejů zase odpomůže. Dnes si budeme v Ježíškově dílně odlévat sójové aroma vosky do aromalamp. A budou obsahovat jen přírodní barviva, kvalitní éterické oleje na ovonění a žádný parafín ani syntetické vůně.

Stejně jako minule, i dnes bude recept jednoduchý na přípravu i na suroviny. Dokonce jednodušší než předchozí recept na svíčky. A opět.. Budeme vařit z čistě přírodních surovin, tedy při zahřívání a tavení vosků v aroma lampě nebude docházet k uvolňování zdraví škodlivých toxických látek jako u parafinových svíček obarvených a ovoněných syntetickými látkami. A jdeme na to..


Co budete potřebovat:
  • sójový/palmový/včelí vosk
  • barvy do svíček/pigmenty (minerální oxidy a slídy)
  • éterické oleje

A to je opravdu všechno.

Struktura palmového vosku

Vosk a jeho výběr je čistě na vás. Buď můžete pracovat s tím, co máte doma a tam tedy není žádné rozpakování a dlouhé přemítání, nebo si můžete vybrat podle požadovaných efektů. Palmový vosk vám udělá efekt námrazy a bude to patrné i ve struktuře vosku. Sójový udělá naopak souvislou hladkou a jemnou strukturu. Palmový se lépe barví, sójový trochu barvy žere a zjemňuje je. Zase proti palmovému můžete mít etické a ekologické námitky. Navíc, palmový mi dělá občas jeskyňky a výdutě, kdežto sójový vosk má strukturu celistvou a nijak se nedělí ani nezlobí. Co do praktických záležitostí - hoření - jsou na tom v podstatě stejně. Je tu však ještě jedno ale, kterým vás možná nalomím. Palmový vosk využijete fakt jen na svíčky a na aroma vosky, kdežto ze sójového můžete dělat i masážní svíčky, protože má nižší teplotu tání a hezky se maže - takže i na tělo a sice jsem to nezkoušela, ale možná by šel pak použít i jako zahušťovací vosk místo včelího do nějakého balzámu nebo jako koemulgátor..


Barva je čistě na vás. Pokud budete používat přírodní včelí vosk a budete mít klasiku, nikoli dezodorizvaný a bělený, pak máte už předem danou nažloutlou barvu a nasládlou medovou vůni. S tím je třeba počítat a místo potlačování a marné snahy vosk vybělit spíš doporučuju využít včelího potenciálu a dodat třeba jen trochu zlaté slídy a máte krásné nazlátlé vosky. To samé pletí o vůni. Místo snahy ji z vosku dostat, podpořte ji třeba pomerančovým a hřebíčkovým éterickým olejem a máte nádhernou vánoční vůni. Já barvím vosky barvami do svíček (Ekokoza) a k tomu dodávám pro metalické odlesky barevné slídy v požadovaném odstínu - při tavení pak vosk tvoří úžasné efekty (viz videa na Instagramu). A samozřejmě můžete nechat vosky přirozeně bílé. Občas dělám to, že pak jen vezmu plochý štětec a popráším je nějakou slídou.

Sójový vosk poprášený zlatou slídou

Éterické oleje a tvoření jejich směsí je také jen na vašich preferencích. Platí zde to samé, co u svíček. Můžete je udělat podle požadovaného účinku - povzbuzující citrusy, desinfekční jehličnaté a bylinné (máta, eukalyptus, jedle apod..), nebo vánoční s pomerančem, hřebíčkem, kardamomem, skořicí a jinými. Tipy na konkrétní směsi jsem vám psala už u receptu na svíčky. 


 *

Jak si vytvořit vlastní vonnou směs z ÉO?

Pokud budete chtít kombinovat vícero ÉO do směsí, doporučuji si vše nejdřív vyzkoušet "nanečisto" předem, než ve výsledném produktu zahučíte na plný objem ne zrovna levných ÉO a pak zjistíte, že to není ono, popřípadě, že je to slabé, nebo moc silné. Jasně, je tu ještě poslední možnost, která se mi právě dřív dost stávala a to ta, že z toho vyjde i něco naprosto nečichatelného a hnusného (i to se může stát) a proto jsem vymyslela fígl na testování a v podstatě vyvíjení nové vonné směsi. Dělám tak všechny složitější směsi, nebo tak postupuju v případě, když se snažím přijít na vůni něčeho koupeného. 
  1. Nastříhám si kousek papírové utěrky a smotám do malé ruličky a na ni pak kapu požadované druhy ÉO, které chci ve směsi použít a to v poměru 1:1 (prostě od každého jeden díl - kapku)
  2. Nechám chvilku odpočinout nos i vůni a vyzkouším, zda je to ono. Pokud chci něčeho přidat a vím konkrétně čeho, tak to udělám - přidám toho konkrétního ÉO jednu kapku. Důležité je si vše zapisovat, abyste pak věděly, jak jste směs připravily.
  3. Takhle postupuju až do požadovaného výsledku. Pokud si nejste nějakou vůní jisté, nebo jste na cestě za jinou výslednou směsí narazily na jinou ideální kombinaci, tak si ji poznamenejte, uložte ovoněný zámotek do dobře uzavíratelného sáčku (nejlíp zip bag), označte jej poměry a skladbou ÉO a začněte znovu.
Když s ÉO začínáte, ať už do krémů, nebo do svíček, pak se asi budete radši držet jedno-složkových variant. Pokud však budete chtít míchat směsi, tento postup mi několikrát zachránil kůži i cenné ingredience. Jen si musíte uvědomit, že to, co jste zrovna namíchaly, je koncentrovaná podoba, takže v krému při 1% koncentraci to bude o dost jemnější a u svíček se zase při jejich zapálení a zahřátí může vůně rozvinout i zcela nečekaným směrem. A teď zpět k voskům..


  *

Efekt námrazy u palmového vosku


Recept:

96 % vosku
4 % ÉO

No a to je vlastně všechno. Rozehřejete vosk opět ve vodní lázní (používám varnou litrovou odměrku s uchem, se kterou se dobře manipuluje a má i zobáček pro snadné nalévání). Po rozpuštění jej odstavte a zamíchejte do něj barvy a pigmenty (jde to překvapivě velmi snadno). Pokud si nejste jisty výsledným odstínem barvy, vezměte si bílý talíř a jednoduše na něj kapněte a počkejte, až vosk zatuhne. Podle potřeby pak dál dobarvujte, nebo nechte být. Nechte chvilku vychladnout (ale ať vám zase nezačne tuhnout) a zatím si připravte formy.


Já používám silikonové formy na čokoládové bonbony z Kik. Osvědčily se mi nejvíc, protože ty z Ikea na led nesnesou s jistotou i vysokou teplotu roztaveného vosku (je to na nich i napsané,  radši jsem to neriskovala), navíc jsou z nějaké tvrdší pryže a špatně se z toho cokoli dostává). Formy nemusíte vysypávat, vymašťovat, vosk půjde z těch měkkých silikonových ven dobře. Pak už do směsi jen vícháte ÉO a vlijete do forem. Před litím vždy promíchejte, protože se pigmenty rády usazují u dna. Tip: pokud budete pracovat s více silikonovými formami najednou, tak doporučuju vzít si nějaký plech, nebo tvrdou rovnou podložku, abyste po vylití voskem mohly z formami dál manipulovat a třeba je někam uložit, než vosky řádně vytuhnou. Pak už je jen vyloupete a máte hotovo. A třeba takhle je můžete zabalit a pak někoho podarovat..



Jelikož to jsou mé vlastní originální receptury, prosím, abyste zachovaly jejich autorství a pokud je někde budete sdílet, tak vždy s uvedením mě jako autora. Pokud je budete chtít použít někde dál, prosím o zaslání žádosti předem do mailu..

4 komentáře:

  1. Díky za skvělý nápad. Vypadá to opravdu krásně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Velice užitečný a krásný článek. Děkuji moc. Alena

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, už mám hotovo šest druhů vosků a z toho tři z palmového.. Vše super, povedlo se, ale při testování jsem se právě setkala s problémem, kdy mi nejde vosk z PV vyloupnout z aromalampy ani po dost dlouhé době v mrazáku. Máš na to nějaký fígl?

    Díky, J :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, abych přiznala, to se mi ještě nestalo. Ale já jsem nikdy samotný palmový vosk nedávala, vždycky tam bylo aspoň nějaké procento sojového, ne-li rovnou 1:1 nebo jen čistě sojový.. Naopak to mám díky velkému podílu ÉO trochu mastnější, takže vosk vyklouzne z lampy sám.. Už jsi na to vyzrála?

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...