středa 21. prosince 2016

Pečující krém na vrásky "Pro maminku" | Vánoční DIY dárky


Chytla jsem nějaký psací ajfr, tak se ho snažím využít, co to dá. Pokud už máte dovolenou, což se mi nikdy v práci poslední týden před Vánocemi nepodařilo, tak už byste ideálně mohly jen zdobit své domovy, péct cukroví, číst knížky a shánět poslední vánoční dárky. A pokud se vám to poslední právě vůbec nechce, tak dneska tu najdete návod na jednoduchý, přesto velmi účinný a složením milionkrát lepší krém na vrásky, než se jich většina za strašné prachy prodává. 

Když už jsem pro jednu z vás - na základě nákupního seznamu surovin - tvořila recept na krém pro maminku, říkala jsem si, proč ho neposkytnout všem? Vždyť do DIY seriálu je to naprostý ideál. Navíc, tento krém využijí nejen vaše maminky, babičky, ale i kamarádky a vy samotné, pokud máte pleť buď sušší, nebo s prvními vráskami (na plnou hubu, prostě pro pleť 30plus). Krém je navíc lehčí, než proti-vráskové krémy obvykle bývají, takže bude ideální i pro pleť náchylnou na neplechy nebo ucpávání pórů. A teď už jdeme na to, mám jen pár minut, než se Áňa vzbudí..


*


Co budete potřebovat:

Meruňkový olej
Třtinový skvalan
OliveOil emulgátor

Růžový hydrolát
Aloe extrakt

Panthenol
StrongSkin (směs aktivních látek na zpevnění pleti)
Vitamin E
Cosgard (konzervant)

ÉO Levandule
"ÉO" pryskyřice Benzoe

Vše najdete na e-shopu Kosmetické suroviny, ale v určitých obměnách, pouze za dodržení poměrů, můžete využít i to, co máte právě doma - jiné hydroláty/výluhy/destilovanou vodu, aloe můžete vynechat, ÉO můžete změnit, stejně tak použité oleje i směs Strong Skin. Pak ale počítejte s tím, že už krém nebude splňovat to, co jsem předeslala začátkem článku a bude mít účinky jiné.



Recept na 100 ml:

10 ml Meruňkový olej 
10 ml Třtinový skvalan 
5 g Oliveoil

66 g Růžového hydrolátu
5 g Aloe extrakt

2 ml Panthenol
2 ml StrongSkin
1 g Vitamin E
0,6 ml Cosgard (18, radši 20 kapek)

15 kapek ÉO Levandule (já vždy používám Levanduli extra od Karla Hadka, ale je to na vás)
0,5 g pryskyřice Benzoe

Dodržujte i dané objemové jednotky. Vodní složky lze počítat na gramy, ale oleje měřte na mililitry, jinak se vám může rozjet výsledná konzistence, protože si objemově nebudou odpovídat vodní složka s tou olejovou (u vody obvykle platí, že 1 ml = 1 g, ale u olejů není 1 g = 1 ml - je to kvůli odlišné hustotě apod.). Pro zjednodušení tedy používám u vodních složek gramy, ale u olejů jedině mililitry. Jo a vše máte samozřejmě desinfikované lihem (už to beru jako samozřejmost, ale kdyby náhodou někdo šel jen podle návodu - já používám ten 96% kosmetických líh opět z eshopu uvedeného v odkazu výše).




Postup:
  1. Na sporák si dejte dvě pánve a do každé pak přijde jedna nerez miska (nebo  miska z varného skla) - jako do vodní lázně. Jedna miska bude obsahovat olejový základ (zatím jen OliveOil a Meruňkový olej) a druhá vodní základ. 
  2. Během doby, kdy se bude rozpouštět emulgátor (doporučuju ho předtím nakrájet na co nejmenší kousky, ať rozpouštěním nestrávíte věčnost), připravte si do kádinky fialovou složku a pro zjednodušení klidně vše do jedné a najednou. Jsou to aktivky a látky, které se dávají až na konci emulgace, protože nesnesou tak vysoké teploty.
  3. Když je už emulgátor rozpuštěný, tak do olejů přidejte poslední složku - třtinový skvalan - a nechte chvilinku, cca minutu, zahřát na teplotu zbylých olejů.
  4. Nejdříve z lázně vyndejte misku s oleji a do ní nalijte obsah vodního základu a hned začněte mixovat  buď metličkou, nebo kapučínovačem. Jakmile vám směs zmléční a už se neoddělují oleje od vody, můžete misečku ponořit do studené vody (v jiné větší míse, nebo ve dřezu) a šleháte do vlažna (kdo má teploměr, tak teplota by měla klesnout na 40°C.
  5. Poté přidejte všechny zbylé "fialové" ingredience a velmi dobře zamixujte do obsahu. A máte hotovo.
Měly byste mít našlehaný krém. Meruňkový olej je i na super citlivou pleť (i na tu miminkovskou) a navíc projasňuje pleť, Oliveoil je zase emulgátor z olivového oleje, který má výborné pečující vlastnosti a dělá bohatou krémovou strukturu, účinek směsi Strong Skin je zase podložen laboratorními výzkumy a je potvrzen, že fakt funguje, panthenol je můj miláček, který pleť hydratuje, hojí a napomáhá regenerovat, vitamin E je zde ve vyšší koncentraci, aby už působil i právě na regeneraci buněk a aloe s růžovým hydrolátem je prostě pečující kombo, které hydratuje, regeneruje a dle mého by měl kvalitní hydrolát a aloe tvořit základ každého krému namísto vody, glycerinu a alkoholu. 




*
 


Taaaak a máme to. Budu moc ráda, pokud mi svoje výtvory pošlete do mailu, nebo třeba mě označíte pod jejich fotkou na IG (@mitsuuko_de_ak). Přeji krásné tvoření a krásný den, já jdu snídat!




P.S.: Jo, výsledný objem je něco málo přes 100 %, cca 102 %, ale už jsem tam nezapočítávala jako součást receptu ÉO a Vitamin E, ani Cosgard, proto dávám o dvě kapky konzervantu víc. Nebojte, nerozjede se vám to ;) Jo a fotky jsou opravdu ilustrační, musela jsem použít, co jsem měla zrovna po ruce, takže jsou z vaření jiných mých krémů, ale bude to vypadat podobně, nebojte =)

8 komentářů:

  1. Dobrý večer. To vypadá opravdu skvěle! Jen mám strach,ze bych to nezvládla,protože jsem nikdy nic takového nezkoušela vyrobit. Z potřebných ingrediencí mám doma jenom levandulovy EO. A navíc je jenom z DMka :-P Kdybych se přece jen odvážila, jaká je trvanlivost takového krému?
    Přeji krásné Vánoce a úspěšný nový rok :-) Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, nebojte, zvládla ;) Stačí jít přesně pole návodu. Vše se dá z ingrediencí zjednodušit, jen dodržet dané poměry a objemy.. místo hydrolátu a aloe dát jen destilovanou nebo kojeneckou vodu, místo skvalanu dát jen jeden druh Vám vyhovujícího oleje popřípadě třeba bambucké máslo, které seženete i v DM - doporučuju to od Purity Vision Prémiové Bambucké druh Nilotica.. Jediné, co musíte dodržet, jsou konzervanty, Vit E plus anthenol - aspoň jednu účinnou látku a doporučuju buď kvalitní ÉO např. od Nobilis Tilia sehnatelné v každém druhém obchůdku, nebo raději žádné. Ty od Hadka, které používám já, se však daí dobře objednat přes eshop a poštovné je pouze 55 kaček. Navíc prodává vše v různých objemech, takže můžete koupit i pidi množství na zkoušku ;) Ať se kuchtění daří a mějte nádherný Nový rok!

      Vymazat
  2. Ahoj,

    v listopadu jsem pomalu, ale jistě přešla na přírodní pečující kosmetiku (hlavně jsem začala používat oleje, šampóny aj.). Koukala jsem na tvé DIY recepty a zaujal mě Čistící mycí gel a Odličovací balzám a chtěla bych se zeptat, který z nich, by jsi spíš doporučila :) Líbí se mi asi víc ten čistící mycí gel, protože jak píšeš, pleť nejen odlíčí, ale i vyčistí a zklidní. Také přemýšlím o nějakém krému, protože jsem už přeolejovaná a když už se pustím do DIY výroby, tak ať je to pořádně :D Líbí se mi tvůj Zinkový krém i Pleťový zázrak, opět bych se zeptala, který by jsi spíš doporučila.

    Momentálně jsem na Nimbě, pleť byla ze začátku citlivá, teď už je lepší a žádné velké jiné projevy jsem neměla. Pleť mám smíšenou, černé tečky bohužel poměrně dost :( občas se mi sem tam vyrojí nějaký ten větší ošklivý pupínek.

    Děkuju moc :) Jsem začátečník, ale doufám, že mě to chytne a jednou zkusím mamce třeba i tenhle Pečující krém na vrásky.

    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Verunko,

      tak to je perfektní, že Tě to tak chytlo! =)Balzám Čičorečka je jeden z prvních mých DIY počinů stejně jako Zázrak. Na čištění je fajn kombinace obou - balzámu i gelu, ale balzám je poměrně dost hutný. Kdyžtak ho udělej ne z mandlového, ale třeba z hroznového oleje a z mangového másla - je to lepší.. dnes už bych udělala spoustu věcí jinak. Pokud však chceš emulgující, aby se líp smýval a tvořil mléčnou emulzi při styku s vodou, počkej ještě nějakou dobu, až se k němu dostanu, chci ho sem dát ;) Takže stopro začni gelem, ten je nej stále ;) přidej do něj i panthenol ;) 2%.. co se týče krému. Zázrak klidně udělej podle původní receptury, ale doporučuju si přizpůsobit skladbu olejů, co Ti konkrétně vyhovuje. Popřípadě udělat megajednoduchý krém podle receptury na Zinkový krém, který jsem sem dávala. Není tak hutný a mastný ;)

      Držím palce při výrobě a když tak klidně napiš, když budu vědět, ráda poradím ;)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    děkuji za recept, zrovna jsem chtěla něco uvařit pro maminku. Jen tedy, koukám se špatně, nebo ten StrongSkin v eshopu zrovna není? Ještě mám otázku ke skvalanu, já ho obvykle používám na rozpouštění emulgátorů (jakožto tepelně nejstabilnější složku olejové fáze) a pak až přidávám všechny citlivější oleje. Je nějaký důvod, ho přidáváte na konci? A na závěr bych ještě doporučila ten líh na dezinfekci naředit na ~70% (w/v), tahle koncentrace se z nějakého důvodu ukazuje jako nejúčinnější.

    Přeji krásný den
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky den, Katko, diky za upozorneni! Ja jsem tam puvodne chtela davat jeste vanilkovy extrakt, ktery by se prave nemel moc zahrivat, jen rozpustit, ale protoze nebyl uz v dobe vydani clanku k mani, tak jsem ho vyradila a poznamky se svezly na skvalan, takze to opravim. Jinak, zrejme strongskin dosel. Vzdy, kdyz neco na Kosmetuckych surovinach dojde a neni uz skladem, zmizi to z eshopu zase do doskladneni. Ale lze to nahradit i necim jinym v doporucovanem davkovani napr smesi liposomalniho koenzymu Q10, kofeinem, nebo treba z ekokozy latkou Calcium 2 booster a mnoha dalsimi s atnti-age ucinkem. Ja si davam macerat z tepezcohuite a centelky spolu s makovym maceratem a dalsimi ucinnymi latkami. Nechci sem davat nic moc sloziteho, zvlast jako recept na posledni chvili pred Vanocemi.
      A co se tyce toho lihu.. Pokud tedy uz dobre funguje pri 70% koncentraci, neni tedy pak uz jedno, zda pouzivam 96%?
      Hezky vecer

      Vymazat
    2. Páni, to jsou zajímavé věci, třeba o macerátu z tepezcohuite a centelky jsem ještě neslyšela, o tom makovém macerátu vlastně taky ne. Díky za nápady, podívám se na ně.
      K tomu lihu: ono právě při 70 % je jeho účinnost maximální, tzn. při snižování nebo snižování koncentrace bude účinnost klesat. Podle Wikipedie za to může propustnost přes buněčnou membránu, která je lepší v přítomnosti vody. I když teď jsem si udělala trochu důkladnější rešerši a na viry údajně zase líp působí při koncentraci >90 % (ty totiž nemají membránu) [1]. Takže nakonec je to opravdu jedno.
      Hezký večer

      [1] http://biomikro.vscht.cz/vyuka/fm/Lecture4.pdf

      Vymazat
    3. Tepezcohuite a Centellu určitě vyzkoušejte - je to tzv. kombo krásy - hojí a regeneruje pleť. Makový macerát jsem si dělala z květů červeného máku a je čistě lihový -stačí 40% ;) Lékořicový maceárt asi znáte, ale ten zase miluju na svou pleť já. Nebo bez macerace můžete použít lékořicový pudr do masky, nbeo zubní pasty, je dokonalý ;)
      Mějte krásný den

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...