středa 29. dubna 2015

Pleťové vyrovnávací mýdlo Mádara | Balancing soap Mádara


Našla jsem ho! Konečně jsem našla pleťové mýdlo, které spolehlivě odstraní make-up, nevysuší, nepodráždí a navíc má na mou smíšenou přecitlivělou tlamičku i vyhlazující účinky. Dnes to tedy bude o dalším favoritovi z mé milované Vyrovnávací řady od Mádary - Vyrovnávací mýdlo alias Balancing soap..

Nechápu, že jsem si ho nekoupila dřív. A to jsem s tím koketovala přes rok (vlastně už od první zkušenosti s Balančním tonikem Mádara - áchací recenze zde). Ale známe to každá. Nadchne nás jeden výrobek značky a pak v náhlém entuzismu z vynikajících účinků jdeme, skoupíme zbývající produkty celé řady a doma většinou těžce zpláčeme nad výdělkem, protože nám zbytek věcí nesedí. Možná proto jsem tak dlouho otálela. Nechtěla jsem si balanční řadu sesadit z božského obláčku. Je fakt, že jsem od Mádary zkusila vícero věcí pro smíšenou pleť, od lehkých krémů a fluidů až po čistící masky. S čistým svědomím však můžu říct, že většina z nich mě neohromila a ta druhá půlka rovnou zklamala. Ne tak balanční řada. Takže dnešním článkem pokračujeme v hitparádě.

Kdo si pamatuje na mou anabázi s pleťovými mýdly, ví, že pokaždé dopadnu jak ten sedlák - tedy pěkně blbě. Pleť mi zcitliví, začne reagovat krupičkou, začervenáním, svěděním, pálením apod. radostmi. Ještě teď nemůžu zapomenout, jak jsem měsíc léčila obličej z pokusu o používání  mýdla Nablus s bahnem z Mrtvého moře (odrazující počtení zde). Na mýdla jsem zkrátka nikdy nereagovala dobře a mohla za to hlavně vrtkavost smíšené pleti. Jakmile jí jen hrozí možné vysušení, pak už preventivně reaguje odbojem a vyhlašuje stávku. Otázku, proč jsem tedy do mýdla nešla dřív už máme, myslím, zcela vyřešenou.



Mýdlo si objednáte, nebo koupíte (já mám z Biooo, ale dost často jsou slevy na Mádaru na zahraničních e-shopech - nepřišly mi však nějak světoborné, vlastně to vyšlo šul nul a navíc byl sortiment dost prohrabaný). Přijde vám roztomilá papírová krabička vonící čistotou, jak po ránu vonívaly na dětských táborech umývárky zbytky mýdla a zubní pasty. Docela mě překvapilo, že je krabička poměrně malá. Mýdlo takovým dojmem sice nepůsobí, ale asi za to mohly jen zkosené strany, protože skutečná velikost je 75 gramů (Edit: tohle je gramáž uváděná na ofiko Biooo.cz, ale ve skutečnosti je to 70gramové mýdlo, což e uvedeno i na krabičce!), což se mi zdá poměrně málo. Nebo jsem jen já rozmlsaná mýdly od 100 gramů výš? Ale aspoň mýdlo líp padne do ruky a dobře se drží.

Tím se dostáváme (trochu netypicky odzadu) k výdrži. Mýdlo ke mně doputovalo začátkem února a od té doby má za sebou každodenní používání. Jak vypadá nyní můžete posoudit na fotce s mýdlovou pěnou. Používání obnášelo i 14denní zátěžový test v podobě mytí ráno a večer. Pak jsem se zase vrátila pouze k večerní očistě.


Složeníčko, složení, to máme pěkné počtení..
Na složení si nemůžu stěžovat. Jako jo, můžu - když jsem vytvářela recepty na mýdla, mohla jsem se div nepřetrhnout, aby v nich byly směsky těch nej olejů apod. a pak se stejně ze všech mých oblíbených tuhých produktů dozvím, že asi nejlepší je vsadit na jednoduchost a vrznout tam základ z palmového a kokosového oleje, které sice mohou trochu vysušovat, ale co by nedohnalo přidání trošky glycerínku, že jo, hlavně, že je zajištěná dobrá tvrdost, mycí účinky a pěnivost. No a vidíte, v podstatě je to stěžování jen na mou hlavu, protože to složení tu fakt funguje. Mýdlo nevysušuje, takže tu toho glycerinu je akorát, zároveň skvěle až krémově pění, pěna vzniká okamžitě (žádný půlhdinový pokus každý večer o vydolování pár bublinek) a navíc se mýdlo neroztéká, je tvrdé a dlouho vydrží. 



Jasně, máme tu tajemnou složku"aroma", zřejmě tvoří i to 1 % ze složení, které postrádá přírodní původ. No, nebrabala bych ho tam za životně důležité, ale rvát si vlasy z jeho přítomnosti taky nebudu. Navíc mi to voní opravdu svěže, jemně a čerstvě, ne jako prazvláštní chemka, takže u mě dobrý. Jako třešničku zde máte nezmýdelněný olej z pšeničných klíčků (který může způsobit docela velké ucpávání pórů, ale proto jsem to zkoušela tak dlouho, abych to vyvrátila, což se nakonec stalo - naštěstí), který může z velké části i za to, že mýdlo nevysušuje. Pak zde máme u Mádary už klasickou složku - březový extrakt - a extrakt z mořských řas. Březová šťáva je velmi prospěšná a zdravá a je jedno, jaký typ pleti vlastníte, to s mořskými řasami je to už problematičtější, protože určité druhy ucpávat póry mohou -zde se mi to naštěstí opět nepotvrdilo.

V podstatě se jedná o mýdlo svým složením dosti rozporuplné až schizofrenické - část dobře čistí a myje, část zase pečuje a hydratuje. Tím se však dostáváme k naprostému ideálu pro smíšenou pleť, která tak bude vyčištěná, nebude jevit známky podráždění a ani ji mýdlo nevysuší, protože to zase doženou aktivní hydratační a vyživující látky. Prostě "smíšená" pohádka.


Aplikace
Je skvělá! U většiny "přírodních" mýdel bývá čisté složení ničeno doplňováním sulfátových pěnidel, protože holt mýdlařina je věda a kdo se dlouho nepárá s receptem, pak zákonitě na nějakou věc dojede (mýdlo vysušuje, nemyje, mastí, nepění, rozpouští se apod. - true story) a pak to dohání chemkou, aby se mýdlo dalo vůbec používat. 



U Mádary vězte, že zde je vše promyšleno do posledního detailu a já smekám, protože tohle by mě nikdy v životě nenapadlo. A jak to krásně funguje. Stačí, když vezmete hladkou kostku poprvé do ruky a strčíte pod proud vody. Ani se nemusíte snažit a během vteřiny máte dlaně samou bublinu. Ty jsou nejprve velké, čím déle mydlíte, tak vám začne vznikat krémovější pěna. Pokud to přeženete, musíte si ji zase zpětně naředit trochou vody, aby vám dlaně po obličeji hezky klouzaly. Pěna navíc vydrží jakkoli dlouhé šudlání obličeje - nemizí jako u čistící pěny Mádara.

Pěna v očích neštípe!! Beru si mýdlo každý večer do sprchy a namydlím si celý obličej a stejně tak ho celý opláchnu. I přes zkoušku, zda na pleti něco zbylo, tamponek s micelárkou byl vždy čistý, takže vězte, že mycí schopnosti jsou naprosto geniální a plně vystačí s jedním čištěním na celodenní make-up. Ale pozor, oči s ním opravdu neodličuji. Většinu linek a tužek mám voděodolných a byť by si s nimi možná mýdélko i poradilo, nemám ráda, když mi tato líčidla tečou a rozmazávají se na jemné pleti kolem očí. Takže oči vždy stahuji dřív smostatně micelárkou. 

*

Pokus č. 1 - večerní čištění a odlíčení pouze mýdlem
Tak ten nevyšel. Stejně jako většina z vás, nemám ráda na pleti pocit vrzavé čistoty. Pleť byla pár dnů v pohodě a pak se začala lehce vysušovat. Navíc, já mám ráda dvoufázové večerní čištění, takže jsem zařadila do mycího kroku č. 2 opět čistící pěnu (náhodou taky Mádara, která mi nikdy nedokáže make-up sama o sobě dobře smýt, ale jako 2. čištění je ideální). Ta hned potlačila vrzání a stahování pleti a byl pokoj. Pleť se zase uklidnila a byla spokojená.

Jemná pěna získaná jen pár promnutími mýdla v dlaních (stačí i na odlíčení)

Pokus č. 2 - ranní i večerní čištění pouze mýdlem
Tady už jsem si trochu zariskovala, ale musela jsem to zkusit. Byla jsem zvědavá, jestli vám budu moci po tomto testu nadšeně napsat, že mýdlo nevysušuje ani při používání a čištění pleti pouze jím. Pleť mi za moje pokusy moc nepoděkovala a dala mi to pěkně sežrat. Po 4-5 dnech začala v oblastech tváří, nosu a brady červenat, začala lehce svědit a pokožka šupinkovatět. Takže tento druh aplikace bych spíš doporučla pouze hodně mastné pleti (ale opět pozor na nežádoucí možné přesušování pleti).


Pokus č. 3 - mytí mýdlem jen ráno
Tak za prvé, nerada jsem se vzdávala pocitu naprosto dokonalého vyčištění pleti od make-upu, takže jsem se s díky k mýdlu na večer vrátila a za druhé.. Je pravda, že mýdlo má stejné účinky jako Vyrovnávací tonikum - okamžitě zmenšuje póry a vyhlazuje pleť. Je to skvělé, když vám třeba tonikum dojde a vy zatím nemáte dokoupené zásoby. Ale! Pokud to takto budete aplikovat pravidelně, pak se bude pleť zase přesušovat.  On totiž vyhlazovací a póry zmenšující efekt funguje podobně jako báze pod make-up, takže pak následně pleť pojme i méně hydratačního krému, který po ní bude spíš jen klouzat. Tím nedožene potřebnou hydrataci na celý den a večer už to moc nezachráníte. Po pár dnech jen ranního používání zjistíte, že vaše pleť sice na první pohled vypadá ok, ale něco ji chybí.

Dosažení krémové konzistence pěny zabere jen o pár promnutí navíc

Pokus č. 4 - vysazení mýdla a opětovné nasazení do denní péče
Tohle je pokus ze všech nejmírumilovnější a já jsem se tím snažila zjistit, zda mýdlo opravdu něco dělá a jestli objevím prokazatelné účinky na pleť, když jej z rutiny vyřadím a pak jej zase zapojím do práce. Tento pokus dopadl skvěle.. (čtěte dále)

*

A co tedy mýdlo vlastně dělá?
  • naprosto dokonale čistí pleť
  • dokáže si poradit na jedno pár-vteřinové pošmrdlání obličeje s celodenním make-upem
  • při používání jednou denně mou smíšenou pleť nevysušuje
  • nedráždí
  • pleť je po použití zářivá, čistá, jemná, hedvábná na dotek
  • po smytí je pokožka vypnutá a vyhlazená, ale bez pocitu tahání

Vlastně funguje stejně jako její tekutá balanční kamarádka - vyhlazuje pleť, zmenšuje a čistí póry, dělá pleť krásnější a čistší, netvoří se na ni tolik neplechy a vše se rychleji léčí. Jednu dobu jsem i zkoušela používat mýdlo na ranní očistu pleti a po něm dát na pleť Balanční tonikum - špatná volba, už toho vypnutí bylo na pleť moc a trochu tahala. Navíc mi přišlo jako pusté mrhání účinky Balančního tonika i mýdla najednou, takže jsem jejich role pěkně rozdělila a každý má svou část dne, které kraluje. 

Ustálila jsem si tedy pro mě vyhovující rutinu a mýdlo používám na odlíčení make-upu večer ve sprše a poté ještě rychle přemyju mycí pěnou/mlékem/gelem, která dodá zpět pokožce větší komfort hydratace a pleť už nevrže. 



Pro koho je určeno?
Nadšené z něj budou majitelky smíšené a problematické pleti, stopro i ty z vás s mastnou pletí a normální pleti se šikne též. Rozhodně není určeno pro suché obličejíčky. Maximálně, pokud jste sušenky a přesto trpíte občas neduhy problematické pleti, pak můžete mýdlo používat v rámci čistícího hloubkového procesu třeba před maskou jednou - dvakrát týdně a pak vám mýdlo navíc vydrží věčně.

Mýdlo používám už od začátku února, tedy denně po dobu 3 měsíců a ubyla mi cca půlka. Za necelé dvě stovky je tohle snad to nejlepší, co jsem na mytí měla. Možná proto mi chudinka Juliet (milovaný mycí gel od Antipodes) leží stále v depozitáři kosmetiky "na dny příští" a já nedokážu tenhle poklad ze své rutiny jen tak vyřadit.

Mádara má pleťová mýdla všeho všudy dvě - Vyrovnávací a Čistící. To druhé je jemně šeříkové barvy a má jen dvě rozdílné složky ve složení a to extrakt z ostružiny a kaolín, takže je ještě o něco šetrnější k citlivé a  suché pleti, než jeho Vyrovnávací bráška. Jakmile dojedu "zeleňáka", pak budu pokračovat testováním fialového kaolinového.




Tak co, dokázala vás někdy takto kostka mýdla vzít za srdce? =)


17 komentářů:

  1. Docela jsi mě svou recenzí nalákala :-) Momentálně používám na večerní čištění africké černé mýdlo. Po tomhle vyrovnávacím kouknu, až ho budu dodělávat - píšu si! :-D Díky za tip a skvělou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak na Tebe to černé mýdlo působí, nevysušuje? Jaké je to značky? Já jsem zase zvědavá, jaké bude srovnání tohoto vyrovnávacího s tím kaolinovým ;)

      Vymazat
    2. Značka Nubian Heritage. Celkem vysušuje, ale zato perfektně čistí :-) A voní! :-D Mám po něm super pleť. Používám ho jen večer a pak se hned namažu výživným krémem. Na srovnání jsem taky zvědavá ;-)

      Vymazat
    3. Ach, Nubian, tak to ne, do toho už podruhé nejdu =D Na srovnání.. hmm, nebude to slavné, to předestírám už předem a stačily tři dny =D

      Vymazat
  2. Já ty tvoje články asi přestanu číst, protože se v nich vždycky objeví něco, u čeho si řeknu, že to musím mít :D Takže po tomhle příspěvku už googluju Mádaru a koukám, co všechno pěknýho mají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Tey, ale to nedělej =D Já jsem byla fakt spokojená pouze s jejich vyrovnávacím tonikem a mýdlem - krémy ani lehké fluidy a BB mi naopak vůbec nesedly. Ale je fakt, že pokud ještě nemáš tonikum nebo tohle mýdlo, tak ho vřele doporučuju! ;) =D

      Vymazat
    2. No zatím od nich nemám vůbec nic, ale tys ve mě vzbudila dojem, že je to fakt chyba :D

      Vymazat
  3. Super článok :) Hmm takže Madáru asi ešte zas riadne obzriem, ale už viem čo bude v ďalšej (alebo ešte ďalšej) objednávke od biooo :D podľa toho ako rychlo ubudne z terajšieho favorita na večerné dočistenie po micelárke, Propolisového mydla od Natury Sibericy, ktoré je super až na to mierne vrzanie pri zmývaní (inak ma vôbec nevysušuje ani keď si ho nechám pár minút ako masku podľa vzoru Bebe) akurát má trochu výraznejšiu vôňu. Inak zas musím pochváliť to Alverde sérum - šupinky, s ktorými som mala hlavne od minulej jesene problém, sa asi natrvalo odsťahovali aj v dňoch kedy by som to nepovažovala za možné čo zas vyvrátilo moju teóriu že séra nepotrebujem pretože by to bolo už príliš veľa na pleť.
    Inak nemáš náhodou skúsenosti s enzymákom od Evolve?
    btw - ešte používaš Biofázu alebo už si s ňou definitívne skončila? Alebo neznešieš v tehotenstve tie intenzívne vône niektorých sér?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, Ani, no jo, je to sice více produktů, ael platí tu přímá úměra - když máš lehčí krém, musíš doplnit hydrataci ještě něčím navíc, třeba právě sérem. Když máš jeden krok čištění mastnější, musíš ho vyrovnat zase něčím, co u přebytečnou mastnotu stáhne a naopak, je to vlastně jen o balancování =D A to propolisové mýdlo mě zaujalo, to že je od Natury Sibericy už ne, takže zůstávám u toho svého domácího medového mýdla s propolisem ;) jinak, jako masku můžeš nechat vlastně jakékoli přírodní mýdlo, jen u těch agresivnějších bych to moc nedoporučila a já si místo toho radši dávám masku =)
      Biofázi jsem přestala používat už cca před dvěma lety? Skončila jsem s ní na podzim 2013 - psala jsem to i v článcích a někde u mě najdeš i celkové shrnutí o Biofázi. Používala jsem ji, protože jsem v té době nevěděla nic o složení a krémech a brala, že mám jedinou možnost těch kupovaných. Od té doby, co si dělám zinekový krém, tak bych se už k Biofázi nevrátila. Ale je pravda, že co pleť potřebuje, to na ni uvařím, takže to není kvůli tomu, že bych proti ní nějak brojila, to vůbec. Jen ji už nepotřebuju.
      A enzymák Evolve - ano, mám ho doma, dle mého je to nejjemnější enzymák, který jsem snad měla. Bohužel, když ho nechám dýl jak 5 minut, tak po něm zčervenám, což mi nevadí a je to u mě i logické, když mám citlivou pleť, ale s póry mi to nic moc nedělá, což zvládnul i takový jemný enzymák jako byl papájový od Elemis. Drsňák od Ilcsi už je zase úplně jiná třída - ten byl teda žiravina a dokázala si poradit i s každou boulí, jen se to s ním nesmí přehánět =D

      Vymazat
    2. Ja som sa najskôr bála používať tuhé mydlo na tvár po niekoľkých predchádzajúcich skúsenostiach s xy čo vysušovali ako blázon (aj prírodné)- No u mňa je problém s tým, že nemôžem žiadne ťažšie krémy pretože sa mi začne strašne mastiť čelo a nos, hneď sa mi začnú upchávať póry a vyhádžem sa (mám zvláštnu reakciu kože na väčšie množstvo mazu, o pote ani nehovorím, leto je pre mňa ako za trest), takže s krémami idem veľmi opatrne a ešte sa mi nepodaril úplne ani domáci úplne podľa mojich predstáv, krémujem len malinko aby to stačilo a nebolo príliš veľa, hoci na líca samozrejme dávam trošku viac. A zas akonáhle príliš vysuším tak sú šupinky. Jediná výnimka bol studený vietor v zime keď aj tie najťažšie krémy boli večer úplne "zožraté" alebo dokonca nestačili. Ohľadom masiek som už dosť opatrná - minule som nechala jednu namiesto 20 minút hodinu a všade kde bola maska som bola červená ešte celý deň :D bohužial bylinky sa vedia riadne ukázať ale enzýmy sa mojej pokožke dosť páčia takže po dobrom enzymáku pokukujem už nejakú dobu :) a roztržka Elemis x Evolve je u mňa zakaždým keď sa prehrabujem v eshopoch, zatiaľ som sa ale ešte stále nerozhodla takže asi budem čakať na nejakú akciu a u ktorého bude skôr ten beriem :D Ale dovtedy predpokladám že zbadám u teba zas niečo ďalšie čo mi bude nutne treba ;) (to bola pochvala, aj keď viem že po pôrode toho času na písanie zrejme nebudeš mať toľko, ale každý článok má niečo do seba)

      Vymazat
    3. Ani, jeslti Ti dělají dobře enzymy, tak se vybodni na akce Evolve nebo Elemis a jdi rovnou do toho Ilcsi - to je pašák ;)

      A no, s pletí to máme asi stejné, ale já už naštěstí ten pravý krém našla. Jinak bych s tím taky bojovala ještě teď =D

      Vymazat
  4. Nalákala si ma poriadne... A hlavne ma táto značka už peknú dobu "rajcuje" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pokud se to u Tebe ještě pojí s vášní pro zkoušení nového a třeba ještě tuhých mýdel na obličej (tak jsem to měla já), pak si tady přijdeš vážně na své ;)

      Vymazat
  5. Já jsem teď nakoupila tuhá mýdla na Fleru (dílnička Krása). Objednala jsem si i několik vzorečků a všechny tak krásně voní. Používám teď nimbové s propolisem a vidím na pleti rozdíl. Ke sprchovým gelům se asi jen tak nevrátím :D Jen tuhý šampon mi moc nesedl, protože díky olejům mám vlasy mastnější než když jsem si je myla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé, že jsi v nich našla zalíbení. Mně přijdou tuhé podoby mýdel a šamponů hrozně roztomilé a na použití i zajímavé, ale nemám je ráda. Takže je jen dělám ostatním, ale sama je použiju jen párkrát, abych věděla, jaké mají účinky a pak pošlu dál =)

      Vymazat
  6. Ahoj Mitsuuko, bude to trošku OT, ale v niečom predsa len otázka bude mať prienik s článkom :-D Začala som používať africké čierne mydlo na odlíčenie, je super, ale ako píšeš ty, pleť mi po ňom trošku vrže, tak čím to napraviť?...doteraz som používala len micelárku a krém. Aké tonikum, alebo čo používaš v kroku po mydle, respektíve pred krémom? Moc ďakujem!!! :-)
    Saša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pokud to není vrzání spojené s následným přesušením pleti, pak bych to neřešila. Pokud cítíš pnutí a vysušení pleti po uschnutí obličeje po umytí mýdlem, pak to můžeš vzít jako já ještě nějakou jemnou čistící pěnou - skvělé zkušenosti mám s pěnou Mádara, nebo i s levnější a voňavější Cattier - pleť ihned přestane vrzat =)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...