pondělí 4. srpna 2014

CDD = Co dům dal | Kosmetické vychytávky

 
Stačí vám pár základních ingrediencí a uděláte z toho doma za pár minut pořádnou kosmetickou parádu. Jak si smíchat uživatelsky velmi přátelský lávový šampon, jak si přizpůsobit tonikum, jak udělat z jakéhokoli oleje máslo, co dělat, když vám dojde čistící gel, jak si vyrobit vlastní aloe za pár kaček, nebo čím srazíte pH u pro vás moc vysušujících přípravků?

Berte to, jako takovou malou kutilskou dílnu pro nenáročné. Poslední dobou moc nepřispívám. Tvořím. A když tvořím a vymýšlím a jsem do toho zažraná, nemám myšlenky ani čas na něco jiného. Byt se mi momentálně proměnil na mýdlařskou dílnu, police přetékají, už 6 várek hezky odpočívá a tvrdne v sušárně a já nevím, jak to zastavit. S pleťovou kosmetikou se moc nemažu. Když mi dochází, udělám osvědčený Baobabový krém se zinkem, Repelent smíchám do pár vteřin (skvěle funguje i na spaní a na polštáře - vyzkoušeno!), Opalovací mléko mám navařené taky do zásoby a MMU jakbysmet.
 
A stejně se najde pár věcí, na které jsem zapomněla a došly mi. Momentálně je krásná bída. Krásná, protože i během ní vzniká pořád něco nového a už dlouho jsem se tak nenasmála a neradovala z nových zážitků jako během "soccialismu" (jízda na kole do práce, výlety na kole, společné domácí vaření, výroba mýdel a tuhých šamponů.. Víte třeba, že ingredience na jednoduché domácí kvalitní mýdlo seženete v jednom supermarketu? Třeba i na to kastilské?). A právě proto, že jsem tak nějak už zajetá v tom, že používám jen věci vlastní výroby, vůbec jsem nezaznamenala, že mi dochází čistící pěna na obličej a tonikum Mádara a že je to docela průšvih, protože je nemám čím nahradit. Šampuky už jsou taky hotové, ale musí pár týdnů tvrdnout. A čím si mám mýt hlavu do té doby? Berte to jako jednoduché tipy a triky, které možná už všechny znáte, ale já jsem na ně přišla až nyní a jsem z nich nadšená, tak se dělím.
 
 
*
 
 
Lávový šampon
 
Kolik já četla nadávek na zatrachtilou práci s lávou. Na zdlouhavý postup, pracné vymývání a následnou nutnost čištění půlky koupelny. Půlka z vás mi psala, že kdyby byla láva v tekuté formě, berete to hned. Ona je. Myslím, že lávový šampon má Khadí, ale pravda, cenově vyjde poněkud přehnaně. Takže, dámy, asi vás to už napadlo, mě až nyní, protože mi do teď práce s lávovkou nevadila a ani nevadí nadále, ale chtěla jsem to zkusit.
 
Čerstvě po vymíchání, směs ještě lehce nabobtná; S vodou pění a velmi dobře se smývá (zleva)
 
 
Někoho lávovka vysušuje, někomu nevoní (nevoní vůbec a kdo by nechtěl po mytí vůni ve vlasech?), někdo má po ní zacuchané vlasy. Vyřešeny všechny body najednou. Potřebujete jen:
 
  • jakýkoli přírodní šampon, který vám vyhovuje (nebo šamponový základ)
  • olej (dle druhu vašich vlasů, ale není nutný)
  • esenciální olej (pro vůni a účinek, který požadujete)
  • lávovku
  • shikakai (nemusí být)

Moje verze byla z šamponového základu z Ekokozy, pár kapek Jojobového oleje, 6 kapek levandulového ÉO, 1 čl shikakai a 2 čl lávovky. A je to paráda. S tím olejem se opravdu mírněte, stačí 2-3 kapky. Já to přehnala a měla jsem mastnou hlavu. Navíc, kdo má mastné vlasy, nemusí dávat vůbec, nebo uzpůsobí druh oleje. Než si pořádně namočíte vlasy, zatím vám směs lehce nabobtná a zvýší tak účinky práškových šamponů. Hezky to pění - málo, ale na lávovku furt hezky. Shikakai nemám moc ráda, ale protože ho mám plnou krabičku, chci ho co nejdřív vypotřebovávat a cpu ho tak do všeho. Po tomto šamponu jsem nemusela dávat žádný kondicionér, hlava mě nesvědila (což je paráda!) a O. mi pochválil voňavou hřívu, aniž bych se předem zmínila, takže paráda.
 
 
 
Mycí gel na citlivý obličej a aktivní neplechy
 
Došla mi pěna od Mádary a zkusila jsem ji pokusně vyměnit za jinou. Dámy, jednou vám o tom napíšu víc v nějakém mycím speciálu, ale vězte, že Cattier pěna na mě působí stejně jako Kivvi koktejl - obrazí se mi celý obličej a není to vůbec pěkný. Pěna tedy letěla a já potřebovala jinou, ale stejně jemnou, aby nejen hojila, ale ještě víc nepodráždila boulatý obličej. Na 200 ml budete potřebovat:
  • 100 ml mýdlového základu (bez SLS, SLES, konzervantů a parabenů -Manipura)
  • 50 ml aloe (při použití vody a koncentrátu, viz níže, dáte na 50 ml vody 0,475 g aloe)
  • 50 ml růžové květové vody
  • 30 kapek ÉO (0,5% na pleťové přípravky, tedy 1 ml, cca 30 kapek) - já dala osvědčenou hojivou kombinaci levandule a bergamot (každé po 15 kapkách). Na rozdíl od levandule a tea tree, tohle je jemnější a ovocnější vůně a po ránu velmi příjemná.
  • 36 kapek konzervantu Cosgard (kdo chce, já ho dávám, protože gely se na umyvadle kvůli vodě hodně rychle kazí)
  • 15 ml (1 PL) Hroznového oleje (dle vašeho typu pleti) - s tímto množstvím lehce pne i na mé smíšené pleti, klidně dejte dvojnásobek
 
 
Směs nesmíte prošlehávat ani metlou - bublinky a napěnění je nežádoucí. Jen to hodně promíchávejte, ale s citem, asi jako když zamícháváte do těsta bílkový sníh. Vůně je neuvěřitelná, další podoba Zázraku nebo Baobabového krému bude asi s touto kombinací. Gel nedráždí pleť, dobře čistí (jako 2. čištění večer, nebo samostatné ráno), velmi dobře napomáhá hojit, desinfikovat a zatahovat záněty. Jsem spokojená. To víte, že jsem jukala na slevy na Antipodí Juliet. Vždyť já ji miluju, ale i cena 20 liber mě v těchto časech odradila a tento gel mi cca na 4 měsíce určitě vydrží.
 

 
Tonikum pro smíšenou pleť
 
Já na tonika a pleťové vody od Karla Hadka vždycky nadávala - nikdy s mou pletí nic neudělaly. Sice neiritovaly, ani tonika s tou trochou alkoholu, ale ani nepomohly. A na to, abych byla zvyklá na nijaký účinek kosmetiky už jsem přestala kupovat drogerku dost dávno. Přesto mi KH vody přenádherně voní, což víte, že bývá většinou u přírodní kosmetiky největší kámen úrazu (vůně a alergie na přírodní složky).
 
 
 
Doma se mi nashromáždila tonika: hřebíčkové, rozmarýnové a levandulové a citronová pleťová voda.  Každé používám na něco jiného - levandulové jako základ krémů a gelů, hřebíčkové jako nosnou kapalinu pro práškové masky. No a co s těmi zbylými? No co, smíchat! Dala jsem je v poměru 1:1 do rozprašovače od jiného tonika. A víte co? Dohromady fungují skvěle! Pleť je hydratovaná i po zaschnutí, nepne, citronovo-rozmarýnová velmi hezky kombinace voní a po ránu vaši pleť opravdu nakopne (navíc se tím i snížil obsah alkoholu, přesto nějaký zůstal, což mé pleti vyhovuje).
 
 
 
Jak vyrobit máslo z jakéhokoli oleje
 
Trocha chemie, ale opravdu jen maličko. Kyselina stearová je přirozenou součástí některých olejů. Přišla jsem na ni díky mýdlaření, protože zrovna ona může za to jsou mýdla pevná (tvrdá), ale přesto zvláčňují. No a toho zvláčnění můžete využít ve svůj prospěch. Jednoduše smíchejte vámi zvolený olej s kyselinou stearovou v poměru 10:3, nebo 10:4 (podle požadované tuhosti - musíte vyzkoušet).
 
 
Zdroj
 
Kyselina stearová má bod tání cca 70°C - směs tedy musíte zahřát, promíchat, nalít do nádoby a nechat ztuhnout. Tadáááá a máte máslo. Což znamená, že už nemusíte kupovat předražená másla po 100g baleních. Prostě si uděláte svoje a kolik ho chcete (třeba olivové , mandlové..).
 

 
Čím snížit pH
 
Toto je hodně využíváno hlavně u šamponů, gelů, tekutých mýdel a sprchových gelů. Jednoduchý trik - kyselina mléčná. Dávkování je ještě jednodušší. Přidáváte až do požadované výše pH. Tato kyselinka je fantastické udělátko.
 
 
 
Nejenže dodává hydrataci, ale funguje jako něžnější sestřička ovocných kyselinek, takže také pomáhá odstraňovat odumřelé buňky. Pokud ji přidáte do šamponu, neuděláte chybu - vlasy budou hydratované a krásně lesklé, pokožka nevysušená.
 

 
Vždy čerstvá aloe
 
Přihodím jeden tip na závěr. Hodně z vás píše, že má problémy s uklidňováním a uchováváním surovin, které  musí být v chladu a temnu, nejlíp v ledničce. Řeším ten samý problém, protože lednici už mám narvanou k prasknutí a na tu novou se jen tak kačky neseženou (možná napíšu Ježíškovi - ale Ježíšek mi ji asi dá i bez psaní, protože už nemá, kam dávat jídlo a brblá, že se u nás jí jen müsli, protože víc jak litrovka mléka se do lednice nevleze =D). Každopádně, vždycky mi nějakým zázrakem dojde aloe gel a většinou je to uprostřed vaření. Prekérka.
 
 
 
Už jsem na to přišla. Velmi dobře skladovatelný, na teploty nenáročný, na větší počítání poměrů také a k jeho umíchání vám stačí jen metlička a destilovaná/kojenecká/květová voda. Tramtadadááá, představuji vám sušený koncentrát aloe vera. Prodává se většinou v zip bagu po 3 gramech. Na Ekokoze je nejlevnější (72,- Kč). Z 3 g uděláte cca 600 g aloe šťávy - prášek se totiž ředí v poměru 199:1 (tedy na 1 gram prášku 199 gramů vody). Prášek je velmi dovře rozpustný. Já ho pro jistotu ale vymíchávám ještě kapučínovačem. S aloe gelem je totiž jedna potíž. Po otevření balení by se měl spotřebovat do 3 měsíců a být skladován v chladničce. Navíc, gel je většinou dohuštěn ještě xanthanovou gumou, která zase může ve směsi reagovat s jinými složkami a gel vám zmléční nebo se rozpustí (na to je odborník grepový extrakt). Tohle je jednoduchá pomůcka, jak vytěžit co nejvíc z účinků aloe a ještě se vyvarovat přidaných schovaných látek.
 
*
 
Obě dvě kyseliny seženete za pár kaček v docela velkém balení třeba na Ekokoze a sušený koncentrát aloe jakbysmet (také možné na mydloteka.cz). Jak vidíte, nemám ani moc výřečnou náladu. V hlavě už mám zase recept na další mýdlo, který ještě musím poměry a skladbou v kalkulátoru domazlit na požadované hodnoty. Takové mýdlařské účetnictví - hrozně mě to baví! =D
 
Nevím, zajímala by vás výroba mýdel a šampuků z pohledu "jak začít"? Tohle je totiž asi jediná šance, jak bych se teď mohla víc rozepsat - o tom, čím teď žiju. Ale jo, určitě napíšu ten slibovaný recept na opalovací mléko, Baobabový krém, Hyaluronové sérum.. Navíc, včera bylo krásné světlo, prolezla jsem s foťákem celý byt a na váš popud bude článek o tom, kde vařím, z čeho vařím a jak mám vše uskladněno.
 
 
 
Zkoušely jste něco z těchto tipů?
 
 
 

26 komentářů:

  1. Mýdla a "jak začít" mě rozhodně zajímají :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, to je mi jasné. Ale bacha, jakmile jednou začneš, vystěhuješ klidně i děti z pokoje do chodby, abys měla kam dávat mýdla! ;) =D

      Vymazat
    2. Jako já se obávám, že nebudu mít čas, ale nikdy něříkej nikdy, že... :-)

      Vymazat
    3. Tím líp pro Tebe, pro mě už možnost záchrany není =D

      Vymazat
  2. Milá Mitsuuko, moc děkuji za tvůj super blog! Objevila jsem ho nedávno, pleťový krém jsem už zkoušela vyrábět podle Míši z kiss a bee a jsem s ním moc spokojená. Takže se vrhnu do dalšího vyrábění, opravdu mě to chytlo a tady je tolik inspirace a dobrých rad!
    Výroba mýdel a šampuků by mě určitě zajímala, právě z toho pohledu pro začátečníka :)) Budu se těšit na další články a ať se daří! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evey. To mě moc těší, tak Tě tu u nás vítám. Kurňa, to abych zase začala víc psát, ale jsem ráda.. Jéé, kdyby se vás tu sešlo víc začínajících mýdlařek, založila bych pro nás snad i fórum ;)

      Vymazat
    2. Tak to už se těším! :)) jen se trochu bojím, že až uvidím, co všechno to obnáší a jak je to složité, tak už se mi do toho tolik chtít nebude... :))

      Vymazat
    3. No, kdyby to tak bylo, tak bych to nedělala =D Takže se spíš boj, že do toho spadneš taky =P

      Vymazat
    4. Jako ono je to dost práce, ale udělat fórum pro diy kosmetiku by vůbec nebyl špatnej nápad...

      Vymazat
    5. A co je hodně práce, Reni? Mýdla?? Nebo to fórum? =)

      Vymazat
  3. já tvoje nadšení a zarputilost fakt obdivuju, na toto nemám nejak energii ani chut, já si míchám fakt max. nejrůznější masky a pleťové vody/tonika - do nějakého hydrolátu naházím a rozpustím v tom kde co a čekám, co z toho bude - dávkování oka - čert ví, co mi tam s čím reaguje.... ale zatím žiju....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, no, Medu, hlavně, že Ti to funguje ;)

      J eto můj koníček a pro každý koníček si člověk najde čas - veškerý volný v mém případě =D

      Vymazat
  4. Díky za další nové rady :D ... Závidím čas, který všemu můžeš věnovat. Ráda bych také víc experimentovala, ale 2 děti, manžel a domácnost mne zatím zaměstnávají natolik, že jsem ráda za každý tvůj příspěvek. Malý dotaz, šampon asi musím míchat těsně před použitím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kačko, no, děti ještě nemám, to je pravda, rodinu jo, psa jo, 3 zaměstnání, domácnost - taky si zrovna nepískám, ale kdybych neměla nic svého, tak se asi zblázním =D

      Jojo, ten šampon je na spotřebu ihned. I když, když tam nedáš Shikakai, tak by to mělo vydržet dlouho, protože tam vlastně není vodní složka a co by se tam kazilo - ten základ šamponu je skladovatelný normálně v pokojové teplotě a pokud použiješ základ přírodní šampon, tak ten už nějakým konzervantem i ošetřený je..

      Vymazat
    2. Díky za radu :D Před dětmi jsem toho zvládala hrozně moc. S první dcerou se to trochu zredukovalo a teď se synem si nepřečtu ani časopis :D Jsem ráda, že zvládnu alespoň internet. Syn má zdravotní problémy a začátek byl opravdu krušný.Teď mu bude 7 měsíců a začíná se to lepšit, tak snad bude více času alespoň na část aktivit před jejich příchodem :D

      Vymazat
    3. No, ale Ty to teď máš jasný, já jsme momentálně zblázněná do mýdel a Ty zase do dětí, takže se ani jedna nemáme čas věnovat ničemu jinému ;) Ale zase super, že zvládáš aspoň občas něco přečíst, nebo mít chvilku sama pro sebe.. ;)

      Vymazat
  5. Já jsem ti tak vděčná za takové články, ani nevíš jak. Vždycky se tu něco dozvím a i přesto, že sama pravděpodobně nikdy nic nevyrobím, hrozně mě to tu u tebe baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Šárí a to jsem moc ráda. Vidíš, právě bych vůbec nečekala, že to bude číst někdo, kdo nepředpokládá, že s tím bude i pracovat. Tak to jsem ráda o to víc ;)

      Vymazat
  6. Ahoj ... tak jsem vyzkoušela udělat šampon a teda zatím skvělý. Uvidíme jestli mě začně svědit hlava nebo ne :D Jinak když už jsem kupovala základ na šampon koupila jsem i na mýdlo (ekokoza). Udělala jsem sprcháč. Mám v něm 4 druhy olejů, vitamin E. Jediné co musím doladit je vůně. Díky objednávání přes den s dětmi v zádech, jsem objednala jenom mandarinkový EO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ALe mandarinkový je skvělý, to je výborná voňavá volba ;) já mám do sprchy ještě moc ráda grep, to je taková má stálice a když se do ní kapne trochu máty, nebo tea tree ;) nebo grep s levandulí, či grep s vanilkou - božské kombinace ;) Jo a psala jsem si se slečnou z Ekokozy docela dlouho ohldně obou základů - jak na mýdlo tak na šampon - a prý je v nich jediný rozdíl, že ten na mýdlo je tekutější. Navíc, v tom šamponovém je trochu více aloe ;)

      Vymazat
  7. Díky za tip určitě vyzkouším. Asi jsem tam dala toho éteráku málo není moc cítit. Ještě jsem tě chtěla zeptat na tyminánový EO, co jsem četla tak k tomu mám trochu respekt, ale manžel by ho rád do svého sprcháče i šamponu. Jinak se chystám vyrobit krémy pro děti a sobě nějaké odličovadlo a tonikum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tymiánové netřeba se bát, jen se to nesmí přehnat. Doporučuju pro tělové výrobky max 1% z celkového objemu - do 100ml sprcháče by to tedy bylo cca 30 kapek ÉO. Co se týče konkrétně tymiánu, tak má velmi zajímavé "vedlejší" účinky - při inhalování páry vzniklé při sprchování dochází k uvolnění horních cest dýchacích a v ústech má docela zvláštní účinek - jak po pastilkáchna bolesti v krku s analgetiky. Taky to uvolňuje dýchání a pomáhá při počátečních stavech rýmy a chřipajzny, třeba v koupelových olejích.
      Do krémů pro děti bych radši žádné ÉO nedávala ;)

      Vymazat
    2. Tak bohužel lávovka na mou hlavu není :( Mám po ní hrozně mastné lupy. Takže hledám další recepty na nějaký šampon a zkouším co mi bude sedět.

      Vymazat
    3. Zkus to samé, jen bez lávovky ;) A klidně vynech i Shikakai.. nebo tam můžeš dát Amlu, ta funguje jako posilující kúra na vlasy. ALe těžko říct, jestli Ti nebude vadit cokoli takovéhoto na pokožku, když reaguješ i na lávovku.. =/

      Vymazat
  8. Chci se zeptat, zda do toho lávového šamponu jde dát jen ten obyč mýdlový základ z Manirury (ekokoza šampon základ není skladem) a ještě jeden dotazek, šlo by toho umixovat víc najednou? třeba do nějaké flašky? Brácha totiž potřebuje něčím vyspravit fujtajbl na vlasové pokožce, taxem si říkala, že bych to na něm vyzkoušela? A každý den si to mixovat nebude!!! díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  9. No urcite to jde, vsak ja taky nedelam pokazde novou varku, ale delam treba pul litrovky ;) navic, proto tam davam i konzervant.. a jasne, klidne gel z manipury, ten je taky dobry, mam vyzkouseno a stejne jako z ekokozy nevysuje. Jen teda, kdyz pak treba z kozy, tak urcite spis samponovy zaklad klidne i na oblicejovy gel, ma lepsi slozeni, vic vitaminu a zaklad v aloe a je hustsi nez ten mydlovy a lip se s nim pracuje ;)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...