čtvrtek 9. ledna 2014

Ajurvédský očistný program | Jediné předsevzetí na rok 2014

S pletí se to už nedalo vydržet, s občasnými "errory" organismu taky ne. Chtělo to změnu. Rozhodla jsem se uchýlit k ajurvédě nejen po kosmetické stránce, ale i po té zdravotní. V sérii těchto článků najdete kostru a pravidla ajurvédského ročního očistného programu, jak na mě působí, jestli to něco dělá a jestli se to po chuťové stránce dá vůbec zkousnout. Na jeho konci bych měla vypadat jak princezna, tak uvidíme.. =) A ještě si povíme něco o dóšických čajích a typologii lidí, pro které je která směs vhodná.

 Chacha, já si říkala, jestli se eMce podaří mě mailem vyprovokovat i v čase pekelného soustředění v předzvěsti zítřejší zkoušky a sednu k Bloggeru a ono jo, ta ženská to zase dokázala! =D Takže jsem tu zpět, snad tu nebudu prokrastinovat moc často, protože bych se vážně potřebovala posunout do letního semestru s čistým štítem, ale kdo ne, že?
Až budu mít chvilku času, určitě se v nějakém článku rozpovídám, jaké byly Vánoce, jak dopadlo mé velké kosmetické kuchtění vánočních dárků pro celou rodinu (ochutnávka zatím v albu Vánoční střípky na FB), jak tyto Vánoce daly vzniknout nové rodinné tradici a zažehly mou posedlost po deskových hrách, se kterými se teď v době docela velkého zápřahu stíhám mazlit aspoň po nocích (a pro zvědavce - ne, O. mou novou lásku překvapivě nevítal s nadšením, naopak má chuť hnát mě na psychiatrii, jestli jsem se nezbláznila a konečně na to nedostanu papír!).

Paříme Zeměplochu!! =)
A pro podobné maniaky jako já, něco málo podrobností:  jedná se o vánoční dárek Zeměplocha, který to vše odstartoval (foto přímo "od hracího plánu" jste mohly vidět na blogových stránkách FB) a momentálně se mazlím s 4kilovou krabicí hry Arkham Horror, jejíž několikasetstránková pravidla a jejich rozšíření louskám už 4 noc místo skript na zkoušku. A kdybyste se chtěly pokochat něčím, čeho se už nemůžu dočkat, tak se podívejte na tuhle upoutávku (i se zvukem!) na hru Temné znamení. Je výborná a z ní pochopíte, proč "to" se mnou tak cloumá.

Váta, Pitta, Kapha a dóšické čaje
A teď už k té ajurvédě. Znáte mě, místo definic a sáhodlouhých elaborátů, do kterých bych se akorát zapletla, vám tu radši popíšu polopaticky, co a proč si o tom myslím a jak to vnímám. Začnu lehce pohádkovým popisem.
Ajurvéda vychází z 5 základních elementů: voda, vzduch, oheň, země a éter. Zdroj obrázku.
Ajurvéda rozeznává 3 typy človíčků, podle jejich povah a funkcí organismu - typy Váta (Vatha, představují vodní element), Pitta (Pitha, element ohně) a Kapha (Kaptha, element země). Jaký jste typ vám pomůže odhalit taková roztomilá povídka - do místnosti, ve které se nachází tyto 3 typy lidí "vtrhne agresivní kobra" (fakt nevím, proč tam "vtrhne" a proč je to zrovna kobra a agresivní, ale budiž). Typ Váta bude vyděšený a vystrašený a nejspíš se bude snažit zdrhnout. Typ Pitta se zachová velice duchapřítomně, sebere první, co bude mít po ruce a půjde na kobru. Kapha typ pak nezareaguje ničím jiným než výkřikem k Pitta človíčkovi, ať kouká něco udělat. Hezké, ne? A kde jste se našly vy? Já mám základ Pitta, ale z 1/3 na mě souhlasí Váta typ.
Nemyslete si, že teď melu nějak z cesty. Předchozí odstavec tu je proto, že každý typ má svou psychosomatickou a fyziologickou charakteristiku, se kterou jsou spojeny i možné neduhy, které mohou váš typ často trápit. Podle stručného popisu v tomto článku a kdo mě nějakou dobu čte, dojde k závěru, že přesně neduhy Pitta typu potřebuju odstranit, protože při jakémkoli stresu, nebo zvýšené námaze ve mně začnou převažovat.
Zatímco Váta typ si můžete představit jako takovou křehkou útlou květinku, která bývá často chabrus na plíce a s nervy v kýblu, Pitta typ má sklony zase k přehřívání organismu (nadměrné pocení), nadměrným funkcím pokožky (akné), výbušnou a velmi energickou povahu a potíže s očima (jo, true story), Kapha je zase taková klidná flegmoušská "konzerva".
A jsme opět u té rovnováhy. Když vaše typy nebudou v rovnováze a začne ve vás silněji převažovat jeden z nich, je třeba to pak nějak narovnat zpátky. Váta typ tak většinou upadá do depresí a pocitů marnotratnosti, má poruchy spánku, trpí workoholismem a nedostatkem životní energie. Převažující Pittu zas potřebujete uklidnit, vyrovnat i pocitově, což přímo souvisí i s reakcemi ve vašem organismu (např. přemíra stresu vyústí v akné, nebo bolesti hlavy, pálení očí...). Kapha typ má zas sklony ke stagnaci a letargii a často potřebuje  k nějaké akci pokopnout.
Dóšické čaje, zdroj obrázku
A zde se už konečně dostávám k té léčebné kúře. Na trhu existují tzv. "dóšické" čaje (např. zde), které Vám pomohou váš typ uvést do rovnováhy. S tím je spojen i speciální doporučený jídelníček pro každý typ na míru, vhodné potraviny v určitých ročních obdobích, čemu by se vaše typy měly vyhnout, nebo jakému sportu dát přednost, aby vám neuškodil a naopak jste z něj vytěžily pro váš organismus co nejvíc. Momentálně je u nás Pitta čaj vyprodaný, takže vám o něm a o případných účincích napíšu později. Teď už se vrhneme na ten očistný program v rámci průběhu celého roku.
Vlivem, nazvěme to přírodním cyklem, dochází v jednotlivých měsících v roce ke zvýšené činnosti jiných tělesných orgánů. Tato kúra vlastně slouží k posílení jednotlivých orgánů (a většinou značně problematických, jako např. játra, ledviny, močové ústrojí, žaludek, žlučník...) za přiklonění všech vhodných podmínek k jejich očistě a lepšímu chodu. Znáte to, žádáte v práci o dovolenou, když je šéf veselý, nebo když metá hromy blesky a sekretářky se před ním schovávají pod stůl? Pro hospodyňky tu mám ještě jedno trefné přirovnání - jako byste chtěly zametat podlahu při tajfunu (hezké, že? to ze mě asi mluví 1/3 mého poetického Váta typu =D). Prostě musíte dělat správné věci ve správném čase a o to se chci právě tento rok pokusit.
LEDEN, ÚNOR - očista ledvin
Leden a únor spojíme v jedno a ušetříme. Jedná se totiž o měsíce, které nejvíce ovlivňují činnost močového ústrojí a oblast ledvin a na to nám stačí jeden čajíček pokrývající celou oblast - VARUNA. Problémy s močovým měchýřem, častými záněty, nebo přímo s ledvinami se projevují nejčastěji vznikem chronických zánětů, studených končetin, bolestí bederní páteře (a já to furt sváděla na židli v práci, dokud mi nekoupili novou - pšt! ;) a pozor, dokonce to může mít vliv na poškození kloubů, neplodnost, nebo dost nepříjemné šumění v uších a nedoslýchavost. Prima, taky jste se v tom, chronické močákářky, našly?



*

Příprava čajíčků
Celá kúra spočívá v popíjení čajových směsí určených pro podpoření činnosti konkrétního orgánu. Obecně platí, že čajovou lžičku sypké směsi přelijete 1/4 litrem vroucí vady a necháte vylouhovat aspoň 10 minut. Takhle to asi budu praktikovat ráno v práci. Navečer si budu čaj doma svařovat (3-5 směs ve vodě povaříme a nemusíme už dále louhovat). Povařením směsi totiž dosáhnete zesílení zdravotního účinku a kdo má chuť v dnešní době dělat něco jen na půl, že? Jo a při vaření směsi dostanete i jemnější chuť výsledné tekutiny, což už dle vůně některých sypání nebude dvakrát na škodu (je to fakt síla!).
Co se týče dávkování, to je pak u každé směsi individuální, co jsem však koukala, tak to zvládnete v průměru se dvěma šálky na den, což by nemuselo být tak náročné na dodržení. Konkrétně u "ledvinové" Varuny jsou to právě dva hrníčky denně.

Tyto čajíčky nejsou vůbec drahé. Pokud jste z Prahy, je asi milion obchůdků se zdravou výživou, čajových speciálek, nebo spřátelených lékáren, kde je seženete. Jako příklad - v okolí Budějovické máte hned tři - speciálku Bio Day v DBK, na Pražského povstání u tramvajové zastávky, nebo v OC Arkády ve zdravých potravinách a všude ho mají do 90 kaček.



*



I čajíčky mají svá pravidla (páč to jsou vlastně bylinky, víme..)
  • Nikdy nelečte více jak dvě záležitosti najednou (prakticky to znamená, že byste neměly užívat více jak dvě čajové směsi ve stejnou dobu)
  • Léčebný cyklus by měl trvat minimálně 5 dní (kdy dojde k obnovení krevní plazmy), ve skutečnosti však organismu trvá 40 dní, než se plně vyrovná s detoxikací a obnovením tkání a činností orgánů
Zdroj
V sérii těchto článků si tak vždycky řekneme něco k nadcházející kúře, abyste se na ni mohly náležitě vybavit a připravit, pokud ji budete chtít zkusit se mnou a pak shrnu předešlou kúru, jestli k něčemu byla, co se změnilo a co zůstalo bez účinku. Fakt jsem zvědavá, jak budu vypadat na konci roku! =D
No a to by bylo asi pro první článek v roce 2014 všechno. Teď už se fakt budu muset jít učit, páč jinak u mě převáží Váta typ a sesypu se jak hromádka neštěstí, na což sice mám doma (v ledničce) skvělou vyrovnávací meducínku, ale páč už jí vidím na dno a další Becherovku nemáme, tak si jí musím šetřit na nedělní hráčskou partii v Arkhamu ;)
Možná se shodneme, že předsevzetí jsou blbost, ale lákalo by vás takovéto? A co vy a deskové hry pro náročné, taky jste se do nich bezhlavě zbláznily? =)
Zdroj titulního obrázku.

48 komentářů:

  1. Mitsuuko, smutně musím konstatovat, že už jsi na mě moc alternativní :-/ Každopádně ti přeji, ať všechny ty procedury přinesou do tvého života harmonii :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chacha, neboj, taky jsem nad tím koukala, co blbnu. Ono se to zase uklidní.. Každopádně momentálně nepoužívám komerčního až na parfém a dekorativku vlastně nic, takže Ti budu muset udělat radost nějakým UD, nebo NARSem, to by šlo? ;)
      A ty procedury zatím spíš testují mou vůli - žádné pošušňání to zrovna není =D

      Vymazat
    2. Každý blog, který sleduju, sleduju za nějakým účelem a každý je pro mě přínosem v jiné oblasti. Kdybys vybalila NARS a nebo UD, tak bych si řekla - oukej, co se té Mitsuuko stalo, že skáče do komerčáren :-D K tobě chodím okoukávat přírodní záležitosti, inspiruju se wishlistem a kde můžu, tak chválím tvé čtivé a přínosné recenze, které neobsahují jen pár fotek a větu - hezky to voní, uvidíme, jak to bude fungovat. Jen poslední dobou směrování do té ayurvédy už mi moc nesedí a štve mě to, přicházím o čtecí mátroš :-/ Tak jen tak na vysvětlenou, není potřeba hned startit :-)

      Vymazat
  2. Deskové hry naprosto úžasná věc; každý rok na horách jich protočíme s kamarády kolem deseti. :-) Jo a na nervy při zkouškách funguje kozlík lékařský (jsem taky stresař).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Len, ten kozlík je na psychické uklidnění, nebo na fyzické? =D já jsem totiž psychicky v pohodě, ale stresuje se mi jen ta pleť =D každopádně díky za tip, zkusím..
      A jaké točíte hry? beru každou inspiraci, ať mám z čeho vybírat ;)

      Vymazat
  3. Deskové hry mám ráda, ale nikdo je se mnou nechce hrát. :( :D Tohle zní zajímavě, moje močové ústrojí by to jistě taky přivítalo, tak to stojí za úvahu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já na tyhle, jak to výše nazvala rosslyn - altenrativní metody - moc nejsem, ale musím to zkusit, když o tom tolik lidí tvrdí, že jsou fakt účinné. Je pravda, že taky tvrdí, že jsou ty čaje "lahodné", což bych si opravdu nedovolila říct, ale snad to nebude podobné jako s tou chutí =D jako právě chronická močákářka zkusím cokoliv, co mi pomůže, prtože při každém zhoršení počasí na to zareaguje i můj močák a není to zrovna príma pocit.. =/

      To musíš vybírat deskové hry fikaně - třeba ten Arkham, nebo Temná znamení se dají hrát i jako solitairní hra, takže v jednom a na to se právě těším, že nebudu závislá jen na to, koho se mi podaří ukecat ;) a co jsem koukala, už se takových her dělá čím dál víc, ale většinou jsou hodně postavené na podobném žánru jako ty, o kterých jsem tu psala, takže fantasy..

      Vymazat
  4. Já se před časem prokousala tibetským rozdělením (princip podobný - též živly - ale rozdělení o dost náročnější, spousta otázek na nejrůznější věci, hlavně co se týče těla a zdraví samozřejmě) a pak jsem to dodržovala, když jsem měla záchvat ekzému, kterého jsme se nebyla stavu zbavit a fungovalo to, třeba od svědění mi to docela ulevovalo (čaje jsem nepila, ti ti musejí namíchat na míru, ale vynechávala jsem nebo naopak cíleně jedla některý potraviny). Deskový hry nějak nemůžu, žádný hry vlastně, ani počítačový, nic... Mám nějakej blok asi :-) Asi bych ale měla začít, aby děcka nebyly zaostalý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, Reni, tak mám nápad, příště si nebudeme povídat o kosmetice, ale vezmeme nějakou hru ;) =D chacha.. ty vado, ty jsi na vyšším leveleu "třetího oka" než jsem já. Tam nevím, jestli se někdy dostanu.. Jojo, čtu o tom docela dost a překvapuje mě, jak je to všechno propojené.. už mám dvě bichle připravené po zkouškách a už se nemůžu dočkat, až se do nich pustím =)
      Jojo, je zajímavé, že jsou popsány pro jednotlivé typy vhodně potraviny i denní rytmus, sporty, druh odpočinku, prostě všechno a stačí se držet i jednoho pravidla a najednou se ti tak nějak uleví. Z měho pohledu už to trochu hraničí s čarodějnictvím =D

      Vymazat
  5. Wow, paráda, konečně Tě tu máme zpátky!!! Skvělý článek. Zajímavé je, že podle kobry jsem 100% Váta, i když tím dalším popisem na mě sedí více Pitta. No, možná za to taky může mírná fobie z hadů. Každopádně díky za skvělý článek a ledvinový čaj se budu snažit sehnat:-) Jsem teď v děsně čajové fázi a denně do sebe vpravím klidně dva litry, tak zařadím i tento.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, Miško, ty Everestí mi sice nejdřív ukázala eMka, ale Tys to pak dodělala tím k Vánocům ;) NO, já mám zase základ Pitta a Váta u mě převládá, když jde do tuhého (d stresu), takže je možný, že to máš třeba zase opačně. A fobie z hadů udělá taky svý.. =D si místo kobry představ třeba medvěda a znovu to vyhodnoť ;) =D

      Jinak, dnes jsem začala ledvinovou kúru a teda, to je "lahůdka", Ti řeknu =D

      Vymazat
    2. Něco menšího než medvěd by nebylo?:D No, tak asi budu Tvůj přesný opak, musím to nějak více nastudovat, díky za nový podnět!! Heh, ten co jsem Ti dávala k Vánocům mám zrovna na stole, na chuť jsem si už zvykla, v úterý se půjdu za zkoušku odměnit ledvinovým, tak už se těším na nové zvykání si na divné chutě:D

      Vymazat
    3. já jsem ten od Tebe ještě neotevřela - nechávám si ho na slavnostní překročení 30. roku věku v květnu, haha =D když má být na omlazení organismu ; ) a jak chutná? Ten ledvinový chutná hodně podobně jako voda po vaření krup =D Když jsem si ho dělala poprvé, tak jsem se první den "předávkovala", protože jsem si ho udělala do velkého hrnku na čaj (0,5 litru) a došlo mi to až ve chvíli, kdy mi bylo špatně a Ondra se zeptal, jestli by se neměl pít v malém hrnku (250ml jako většina bylinkový čajů =D)

      Vymazat
  6. Hurá, jsi zpátky!! Hernajs, ženská, to nám nedělej, takové pauzy, měla jsem absťák :o))
    Milé eM díky za zvednutí tě od her.. :D
    Já nakoupila arjuvédské čaje svému okolí k vánocům a sobě jsem vybrala detoxikační.. ale teda ten je tak fuj, že se nemůžu přinutit ho pravidelně pít.. ble..
    Hry hrajeme vědomostní, Česko, Evropu a Český film a většinou se u toho s chlapem pohádáme :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ení, no já jsme taky ráda, že jsem u vás zpátky! =) já jsem přes Vánoce schovala noťas a ani ho nezapla, abych u něj neskončila jako loňské Vánoce, zavřená v pokojíčku =D
      Já jsme na hry byla vždycky a doma jsme právě nejčastěji pařili UNO a ty vědomostní Česko, Svět, Evropa a tak.. prímaa je Zlaté česko, to se mi moc líbí =)

      ale teď , co jsem zjistila, že jsou deskovky stejné, jako moje milované PC hry z mládí (Heroes od Might and Magic, nebo Hospital theme a Tycoon Deluxe), tak jsem z toho unešená a vracím se zptáky do let, kdybych nejraději jenom pařila =D
      Jo a jsou to navíc kooperativní hry, takže hádání nehrozí, musíte táhnout za jeden provaz, jinak vás hra porazí - to se m na tom taky líbí, zvlášť když se sejde trochu konfliktnější skupinka lidí =)

      Suhlasím s Tebou, zcela! Ty čaje se nedají pít =D a pořd nechápu, jaké i idí, co o nich tvrdí, že jsou "lahodné" mají asi chuťové pohárky a co tak normálně asi jí k jídlu =D

      Vymazat
  7. Och, má oblíbená je zpět. Držím pěsti se zkouškou!

    Heleď a to je ten Kapha a Váta stejný typ? Píšeš, že jsou vodní. Tak jaký je mezi nimi rozdíl :) Já jsem asi taky Pitta ale s částí Kaphy. Očista organismu by bydla. Já si sice nedávala předsevzetí, ale chci překopat rovnou celý svůj stravovací systém. Díky tomu se mi snad zlepší i má pleť. Alespoň v tom pvně doufám :)

    Já deskové hry miluju. Začalo to Aktivitama, potom deskovou hrou Svět, kterou mám hodně ráda a teď jsem si oblíbila Ubongo. Baví mě prostě všechny logické skládačky nebo ty vědomostní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkujuu.. jak za milé přivítání, tak za ty palce, budu je potřebovat jako sůl, páč jsem se na to učení naprosto vybodla =D

      Ty jsi mi ale pozorná čtenářka, vidíš, jsem se tam sekla.. Kapha je element země, samozřejmě, jsme to pak dopplňovala a měla asi myšlenk v pejru a napsala to dvakrát.. Díky za upozornění, opravím =)

      Jojo, já právě taky doufm, že když mi teda už nepomáhá nic zvenčí,asi to znamená, že je problém vevnitř, tak s tím musím zkusit něco udělat. Na pleť se jukni na čaj NIMBA - ten je přímo na to.. pokud máš víc problémů, zkus tu Pittu, tak funguje i na pleť ;)

      HA! Další blázen do her, ráda Tě poznávám! =D jojo, ty vědomostní máme doma snad všechny a pařívala jsem je jednu dobu tak dlouho, že už znám všechny kartičky nazpaměť, takže koukám po jakémkoli rozšíření o nové otázky =)

      Vymazat
  8. Ankh má hru? To jsem neměla vědět :D Škoda, že si se mnou doma nechtějí hrát.
    Jsem zvědavá co s tebou udělá ajurvéda. Já zatím všemu odolávám. Jen pořád myslím na ty zubní pasty a neem prášek. A z alternativy jsem spíše na čínu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, ja já jsem na tom tak, že jsem ani nevěděla, že se to nazývá "alternativou" =D Myslím, že vůbec není třeba to škatulkovat rovnou do nějaké "cizí" alchymie - prostě, pasty jsou super, je mo jedno, jeslti jsou ajurvédský, nebo je vyrábí nějaká babička z Horní Dolní,a le jsou přírodní a moc dobré =D a Neem doporučuju, páč opravdu funguje a funguje mi líp než všechny ostatní komerčně prodávané masky a to je asi tak vše ;)

      JOOO!! Já taky hneed zavětřila a jak to zjistila, psla jsem o něj Ježíškovi. Blbý je, že je to zrovna hra, která je nejlepší ve 3 a 4 hráčích. V jednom se to nedá a ve dvou je to docela nůďo.. docela doufám, že vydají nějaké rozšíření - je tam poměrně málo postav a kartičky se taky po pár hrách ohrajou, ale jinak stojí určitě za to =) Nebo se dá domluvit nějaký match v hospůdce s více lidmi.. to uvidíš, kolik lidí najednou bude chtít hrát =D

      Vymazat
  9. Ja si precetla tu pohadku a dosla jsem k tomu, ze se nedokazu rozhodnout - proste by se videlo, co by ta kobra konkretne delala ... A tim padem si dovedu predstavit vsechny tri reseni situace. Tim padem jsem asi tak v rovnovaze, ze zadnej caj nepotrebuju:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem to postupně četla, tak mě to taky napadlo! Ty jsi prostě tak vyrovnaná, až to není vůči nám ostatním nevyrovnaným ženám hezký!! =D

      Vymazat
  10. Přeju, aby to fungovalo. Každopádně mi to těmi pěti živly připomíná čínskou medicínu, ale podobně jako tibetská, o níž psala Rena, je to pak s TKM o něco složitější. Jen tak na okraj - "ledvinového" Varuny, jelikož ten čaj má nejspíš název po indickém bohu Varunovi a nikoli bohyni;) Já jsem docela alternativní, ale akné mi nedávno zlikvidovala zcela nealternativní a dost drsná léčba chronického zánětu, na který se přišlo náhodou a s akné nijak souviset neměl. Jenže obličej jsem v takhle dobrém stavu už dlouho neměla a nic jiného jsem nezměnila. Možná by to šlo i čajíky a změnou stravy, ale asi pomaleji (zase třeba bez jiných "chuťovek"). Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, moc douám, že to zabere, aspoň na tu pleť, protože jsem už orpavdu zoufalá. Musím si dojít na krev, jestli nemám taky nějaký skrytý zánět, což by docela dost věcí vysvětlovalo.. No, uvidíme, většinou, když se s tím začne něco dělat, tak se to tak rozvrtá, že se to podělá úplně a najednou něco vyplave na povrch, uvidíme.. Takže už máš s pletí klid? Trochu Ti závidím, že jsi ani nemusela pít ty fuj čajíčky =D doufám, že to aspoň bude pomáhat, když už se u léčby tolik "trpí" =D
      No, já měla za to, že ajurvéda je celá "indická"..

      Vymazat
    2. teda převážně indická, když se podívám na ty kosmetické prášky, ,přípravky, bylinky..

      Vymazat
  11. Tyhle čaje důvěrně znám, mám jich v kredenci několik, ještě jsem snad žádný nedopotřebovala :-) Ale jinak ajurvédě fandím, pokud se dodržují i dietní doporučení, tak se výsledky dostaví, vyzkoušeno na vlastním těle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? A chutnají všechny tak, přinejmenším, divně? =) a jaké jsi měla a jak konkrétně zabraly? Zkoušela jsi i ty dóšické?
      Je fakt, že dodělat jednu krabičku může být co do chuti občas i nadlidský výkon =D

      Vymazat
  12. No, bylinky ja rada, ale kdyz ja se nemuzu rozhodnout, co bych delala, kdyby tam vlitla ta kobra :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chacha, to by chtělo ještě čtvrtý váhavý typ =D Moora je těžce v rvnváze, páč by udělala všechno od všech tří typů a Ty sis nevybrala ani jednu akci ;) zkus dosadit medvěda.. to už bys věděla? ;)

      Vymazat
  13. Jsem jasná Pitta (a asi stoprocentní, jen mám někdy nervy v kýblu, jak se to popisuje u Váta typů), mám mírnější akné i ve dvaatřiceti a s močákem jsem hodně bojovala.

    Já do toho snad půjdu taky! Pořád mám takové to hlodání, že si chci pročistit organismus, ale pořád nemůžu objevit způsob, který by se mi zamlouval a tohle vypadá docela stravitelně a sympaticky. A chápu dobře, že pokud mi vyšel typ Pitta, tak bych měla pít Pitta čaj? Jdu hltat stránky o ajurvédské očistě :-D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem to taky tak pochopila.. když se jukneš, jaké ty čaje mají účinky, tak si vyber čaj podle nich.. většinou to pak sedí i na ten typ. Já mám třeba docela problémy s tím, že když dlouho sedím, tak mi hned začnu "stydnout" od nohou a mám ledové ruce, což by odpovídalo Váta typu, ale zase stačí pár rychlých kroků, nebo nějaká aktivita a je mi hend hrozné horko a pak dlouho chladnu, to by zas odpovídalo Pittě. takže vlastně nevím, s čím mám jaký problém. Asi budu v kanclíku popíjet Váta čaj na zahřátí a než vyrazím z práce domů, loknu si Pitty =D
      O ajurvédě jsme našla dvě moc pěkné a stravitelné knížky, kterou nejsou moc alternativní a dobře čtivé a praktické.. jedna se jmenuje Ajurvéda česky a druhá "Ajurvéda léčení a vaření" =)

      Vymazat
  14. Chachá teda to je můj největší letošní majstrštyk, dostat Tě zpátky do blogosféry!!!! Jsem strašně ráda, žes ten článek napsala, teď když jsi mi ty hry popsala a vidím ji na fotce, to fakt vypadá zajímavě :-D.....ej, ale hráč ze mě asi fakt nebude...ale zas nikdy neříkám nikdy (skoro nikdy)...Samozřejmě, že Ti pořád držím pěsti ať teda zkouškové zvládneš a taky tu prokrastinaci !-D......Chybělas mi!!!! Jsem strašně zvědavá na Tvoje postupy s Ajurvédou, já pokukuju po těch čajích taky, však víš, leták nastudovaný, ale zatím nějak nemám tu správnou detox náladu....ale já myslím, že na jaře to příjde :)...bojím se ale té chuti...Každopádně sis dala skvělé předsevzetí..já jdu zatím dokoupit nějaké chybějící vitamíny a minerály a doufám, že to s nima do jara nějak "překlepu" :-). Drž se!!! Ať se Ti daří! Ty to dáš - nemám pochyb :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No eMí, ty jsi prostě dobrá, co Ti mám povídat. Tvoje dcéry mají skvělou mámu, jestli na ně praktikuješ takovéto přístupy ;) Dokopat mě k toomu Ti trvalo asi 5 hodon a to jsem psala naposled v půlce prosince, takže klobouk dolů =D

      no, k té zkoušce - asi jsme momentálně Kapha, protože jsem tak těžce v klidu, že jsem se na zkoušku ještě ani nekoukla a to ji mám za dvě hodiny =D co na to říct? Jsem asi těžce nevyrovnaná =D

      No, se Ti ani nedívím, že se nejvíc bojíš těch chutí, ty jsou totiž fakt hrůzostrašné, ale pro někoho, kdo zvládne Ryktníkový čaj to bude docela příjemá záležitost ;)

      Hihi, takže jsem Tě pořád ještě nezlákala, jo? =D no nic, budu muset napnout všechyn síly, abych Tě dostalal do hráčského dění ;) ale neboj, až se mi to ohraje a odpadnou mi spoluhráči, tak s tím dám zase na čas pokoj, dokud nebude nová hra =D

      Vymazat
  15. Já taky!! =D budu chodit k Mišce (Kiss a Bee) a moc doufám, že mě nezrasuje tak jako na první hodině =D takže jóga je perfektní.. a co sis doplnila na vnější schránku? to mě zajímá =D
    články budou postupně po každém ukončení měsíční kúry, tak jsem zvědavá, othle by nemusel být takový problém, jako dodržet týdenní bilance - ty mě teda rozsekaly a asi je zase zavedu, ale taky s měsíční frekvencí (jo, eMka měla pravdu) =D

    OdpovědětVymazat
  16. Míša učí jógu? Já chci taky!!!! :-) Já se na jógu chystám už asi půl roku, ale pořád tak nějak nevím kdy, kam, ke komu a tak... Protože já jsem totál začátečník, nic o tom nevím (jako něco jo, ale prostě nic moc), tak nevím, jak poznat, co je pro mě vhodný, že jo...

    OdpovědětVymazat
  17. Reni, to by bylo super, kdybych mezi těma zkušenýma ženama měla parťačku začátečnici ;) ale nevím, jak to půjde, Míša ji totiž učí u nich na koleji a vím, že pro mě byla jednou z podmínek možnosti členství aktivní status studenta.. ale zkus se zeptat Míši po mailu ;) to by bylo fajn..

    OdpovědětVymazat
  18. Jee vy parite Arkham!! :)) to je teda mimo tema ale docela me to potesilo a pobavilo. Ja ji kdysi mela, ale byl hroznej problem najit nekoho, kdo by s nama paril a natoz vysvetlit jim pravidla...ale ted k tematu - ted uz je pozde, abych naskocila na lednovo-unorovou ocistu ledvin?? Si me fakt pobavila s tou zidli v praci, protoze me ji kdysi koupili taky, prave kvuli zadum :D ale jako bojem me furt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chacháá, konečně se někdo chytl na Arkham!! =D tak fajn, kdybys chtěla, už mám i rozšíření prokletí faraona a je to fakt mazec - zmydlil nás na jednu hromádku během dvou hodin - takže jsi srdečně zvána na hráčskou partii ;)

      A teď k té ajurvédě.. není pozdě, řekla bych, že nikdy není pozdě, já totiž na tu Varunu zanevřela po nějakké době, protože jsem se dostala k Pitta čaji a ten mi tak vyhovoval po všech stránkách, že obsáhl všechno i v rámci Varuny. Každopádně, vždy můžeš pít dvě směsi najednou, takže si klidně pořiď Varunu a přidej k ní pak směs na další měsíc.. Snad se co nejdřív dostanu k foťáku, protože nemám momentálně potřebné podklady pro článek. Já zas plánuju od března zkusit Nimbu na pleť spolu s další očistou, tak jsme taky zvědavá..

      Vymazat
  19. Nimba na pleť jedním slovem BOŽÍ, ale jdi rovnou do oleje, až na ten smrad je super a dá se kamkoliv přidávat. Na obličej mám nejlepší výsledky v kombinaci s rakytníkem, ale s tím se musí opatrně skrz tu barvu a i tak občas vypadám, že mám žloutenku :-) Ale dá se to přinejhorším setřít a ne, makeupem to přerazit nejde :-) Možná BB by to nějaký dal, ale zas mám zábrany na ty oleje dávat silikony...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, chystám se na něj. Hrozně mě láká i lten lískooříškový, jak o něm psala Lizzy, hned jsem se chytla, když jsem přečetla co dělá a navíc není ani moc drahý. Zkusím ho hned někam nacpat. Je sice pravda, že udělat pak tak drahými složkami narvané tělové máslo bude po finanční stránce docela mazec, ale když už mi to pomáhá na obličeji, tak chci rozmazlovat i zbytek =)

      Takže Nimbový olej.. ty vado, jestli funguje alespoň z poloviny tak dobře jako neemový prášek, tak bych to nejradši i pila. škoda, že to není vhodné.. =/ vlastně ani nevím proč? prý to obsahuje nějaké látky, které nejsou pro organismus dobré,a le moc jsme se toho nedočetla..

      Vymazat
    2. Mně teda funguje olej daleko líp jak prášek. Na chuť je odpornej, myslím, že by se to jíst ani nedalo. Ale dělají se nimbové kapsle, akorát je nám tady zakázali prodávat, aby lidi náhodou nenapadlo, že by se třeba mohli léčit sami něčím přírodním. Na Slovensku jsou normálně k dostání.

      Vymazat
    3. Jojo, o těch vím, už jsme si s pár holčinami o nich psaly, kde by se daly sehnat ;) to víš, Biseptol jede, mňamka.. =D

      Prima, začnu se koukat po nimbovém oleji. to bude zase nálož, až to všechno objednám =D

      Vymazat
  20. Jémine, tak toto je pecka!! Konečně někdo z blogerek, kdo "jede" v ayurvédské medicíně. Tyto čaje piju už rok a půl a jsou skvěléééé! Mám jich plnou polici. Trošku opruz je to vaření v hrnci (kvůli vyššímu účinku), ale za mne to stoprocentně funguje. Líbí se mi tvá soška Ganéši, mám ho také :-) .. tedy pokud je to tvé orig. foto. Článek jsi napsala moc hezky, určitě to hodně lidem pomůže :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Ajo, to moc děkuju =) Koukám, že se tu schází docela dost lidí, kteří potvrzují účinnost těchto směsí. Já, jak jsme objevila jejich účinnost, tak jsme hned začala kupovat další na všechny možné neduhy, které se doma občas rozvinou. Jen, já trubka, zapomněla na ten na nachlazení a teď bych ho tak potřebovala až z toho pomalu lezu po zdech. A zkus pak chlapa poslat do krámku se zdravou výživou pro ajurvédský čaj! =D

      Ještě jednou díky, hodlám v tom pokračovat dál, protože nestačím zírat, jak to funguje ;)

      Vymazat
  21. Ahoj, já mám pocit, že jsem Váta, ale v popisu je to půl napůl s Pittou. Myslíš, že mám vybrat jen jeden, nebo zkusit jeden a potom druhý? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyber si ten, který řeší víc neduhů, které Tě trápí ;) Taky jsem půl napůl a řešila jsem pitím čaje vždy na aktuální problémy..

      Vymazat
    2. Vždycky začít Vátou, je to "hlavní" dóša a pokud se srovná, tak často vezme s sebou i problémy, který jí přímo nepřísluší...

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...