neděle 2. června 2013

VELKÉ NEDĚLNÍ MAZÁNÍ | Maskový speciál díl I.


Shrnuto a podtrženo, ano, přiznávám, mám hodně masek. Ne, opravdu zde nevidíte všechny. Snažila jsem se vybrat pouze ty, které opravdu používám a dvě na odstrašení a zamyšlení, o kterých ani po roce nevím, co si mám myslet. Nevíte, jestli je lepší čistit přírodou, enzymy, peelingy, chemií, jílem, gely, krémy nebo nečistit vůbec? Tak v tomto článku si snad vybere každý..

Vím, že s maskami by se to nemělo přehánět. Zase ale dobře vím, jak vypadá moje pleť, když se jen na měsíc masky ani nedotknu. Opravdu, zkoušela jsem to. Za tu dobu jsem nepoužila ani peeling a vypadala jsem opravdu hrozně - na čele a kolem nosu byly šupinky, černé tečky na nose, krupička na tvářích =/. Nejlepší účinky čistících masek jsem zaznamenala při jejich pravidelném používání 2-3krát týdně. S těmi vyživujícími to nepřeháním, stačí mi použití 1x týdně, aby se mi po nich něco nevyrazilo.

Nejdříve vám popíšu masky, moje zkušenosti s nimi, na co se těšit a na co si naopak dávat majzla. Když jsem však byla s psaním tohoto článku v půlce, bylo to tak strašně dlouhé, že jsem nucena vám Maskování rozdělit na dva díly. Jinak byste četli jeden článek hodinu. Nechci vás podceňovat, ale nevím, jestli byste na to měli tu trpělivost =). 


V I. dílu se tak dozvíte něco o čerstvých maskách a peelinzích (fakt se to tak skloňuje?), v II. dílu vám pak povím pohádku o jílových maskách (sypkých, přírodních i chemických) a o mých malých maskovacích pomocnících (žampionový olej Lush, mořská houba a Hadkova Jojobová maska). V závěru článku shrnu moje nejpoužívanější kombinace a způsob použití. Tak si to užijte, začínáme..


Masky LUSH

Asi nebude třeba představovat tuto značku. Pokud jste někdy byli v Palladiu, je snad nemožné, abyste tento obchůdek minuli, aniž byste nenakoukli dovnitř. Ta vůně vás tam prostě vtáhne. Ze začátku jsem také propadla Lush mánii. Byla jsem nadšená.

Bylo to moje první setkání s přírodou v kosmetice. Záměrně píšu s přírodou v kosmetice, nikoli s přírodní kosmetikou. Dodnes jsem nepochopila, jak se někdo dokáže tak párat se všemi přírodními dobrotami a pak je hezky okořenit tu PEGy, tu parfémem, nebo sulfáty. Masky Lush jsou mojí jedinou vášní, která mi po konci této mánie zbyla. Představím vám dvě milované, které si kupuju stále dokola a dvě, které jsem dostala na vyzkoušení a nemůžu je vystát. Všechny jsou přírodní, bez konzervantů a dá se říci čerstvé.



MASK OF MAGNAMINTY
Milionem dívek, blogerek i žen opěvovaná čistící maska s obsahem máty peprnné, čínského jílu a namletých fazolek adzuki. Dokáže perfektně zatočit s černými tečkami a zklidnit podrážděná zánětlivá místa. Díky obsahu máty navíc chladí, nedoporučuju aplikaci, když je kosa, je to pak fakt k nevydržení =D. Nechávám ji na obličeji cca 15 minut a to už jen z časových důvodů. Dříve jsem ji nechávala působit do jejího zaschnutí, což je tedy krajně nepříjemné.

Maska má totiž velice hutnou a díky fazolkám i hrubou strukturu. Voní velice příjemně, jako jílová peprmintová žvýkačka. Bacha při nanášení na oči. Navíc, pokud si ji chcete dát na noc před spaním, moc s tím nepochodíte, protože máta v ní je natolik intenzivní, že vás zaručeně probere a rozhodně s ní minimálně další hodinu neusnete. Nanáším ji většinou navečer, když se potřebuju učit. Probere mě a máta díky svým schopnostem koncentrace zvýší moje soustředění. Je určená pro smíšenou a mastnější pleť. Já ji používala i v době, kdy jsem měla sklony k citlivosti a po smytí se objevilo jen lehké začervenání. To však zmizelo s pleťovým tonikem.



Je lehce zelenkavá a dobře se roztírá. Bohužel čas, který jste ušetřili při nanášení masky ztratíte vzápětí při jejím smývání. Jde to tak strašně blbě, že z toho pokaždé málem vyrostu. Už jsem zkoušela i smývat houbičkou, nebo po úplném zaschnutí olupovat a drolit. Každopádně, všechny způsoby sundávání jsou velice zdlouhavé a zasviníte při tom půl koupelny a možná i ucpete odpad. Nic z toho však neubírá na jejích účincích. Velice milá je i její cena, kdy za obr kelímek o objemu 230 ml zaplatíte pouze 320,- Kč. Řadí se však mezi masky čerstvější, takže pozor na omezenou dobu spotřeby. Mám vyzkoušeno, že ji není třeba skladovat v ledničce a v pořádku vám vydrží i rok, ale radši dejte na svůj rozum, můžu zde mít jiné podmínky skladování. Spolu s jílovou maskou od Clinique je mojí favoritkou.

*

BANÁNMIX/OATMIX
Zde se už jedná o opravdovou specialitu. Opět Lushácká maska, tentokrát však už zařazená do extra česrtvých pleťových masek. Vydrží vám jen měsíc (oficiálně jen 2-3 týdny), proto se hned po zakoupení stěhuje do ledničky, kde zůstává až do vypoužívání. Mám zkušenost, že vydrží i déle (asi díky té ledničce), ale ne dýl jak dva měsíce, protože tolik jí v tom kelímku zase není. Ve srovnání s ostatními maskami a na to, že je nacpaná jen samými mňamkami, není ani moc drahá. Za 55ml kelímek zaplatíte 280,- Kč a vydrží vám tak na deset použití a to si tím mažu i krk.

A co umí? Nebudu vám tlumočit sliby výrobce, jen mé zkušenosti. Je lehce mastná, proto ji používám na vyživení, nebo za studených a větrných dnů, nejvíce ve spojení s předcházející čistící maskou. Stejně jako všechny masky, aplikujeme na vyčištěnou pleť.



Tato maska je plná úžasně dobrých papacích věcí!! Opravdu, voní jak snídaně, nebo těsto na sušenky. Kdo ji kdy zkusil a tvrdí, že ji nikdy neochutnal, vám kecá! Není možné ji neochutnat. Stačí jen odšroubovat víčko a z vůně si představíte ovesné vločky, čerstvé banány a mandle. Je určena na suchou a citlivou pokožku. Pleť vám po ní krásně zvláční a budete vonět a vonět a vonět.. Bohužel, má menší minus. Stejně, jako se Mask of magnaminty blbě smívá, tohle se naprosto nemožně nanáší. Díky kouskům vloček a banánů to nedrží a má tendenci opadávat. Když už se vám to podaří silou vůle i svalů přilepit na kůži, začne to po chvíli tát a kousky masky klouzat dolů po obličeji =D. Tohle minus však vyrovná tím, že je třeba nechat ji působit pouze 5-10 minut. Nedejte se zmámit vůní a nenechávejte ji na sobě déle. Je to pěkná potvůrka, i když se nezdá - občas, když na ni zapomenu, začne mě na obličeji pálit. A teď babo raď!, co tam asi tak může pálit?

*

SVATÁ PRAVDA
Další čerstvá maska s výdrží na necelý měsíc. Tuhle jsem dostala jako vzorek k nákupu - slečna ji hrozně vychvalovala, že nádherně pudrově voní a je jemná jako vánek. Hmm, prdlajs, smrdí to jak rozemleté olivy a tohle teda na obličeji mít nemusím. Opravdu, nevydržela jsem to ani 10 minut a zvedal se mi kufr. Celou dobu jsem musela dýchat pusou, což zase nezvykle potěšilo psa, který se snažil pochopit, jakou novou hru hrajeme a proč panička voní jak pesto na pizzu.


Zleva: Mask of magnaminty, Banánmix, Svatá pravda

Maska je určena na zralou pleť a má pomáhat v boji proti volným radikálům (možná tím smradem). Na mě to však neúčinkovalo nijak. Prý to obsahuje čistící jíly, pupálkový olej, med, vejce a čerstvou papáju. Pak ovšem stále nechápu, kde se teda vzala ta šílená „parfemace”?? Řeknu vám to takhle: i kdybych měla vrásky až na kolena a tohle by mi zaručilo jejich vyrolování zpátky na obličej, kvůli té vůni bych do ní nešla. A to je svatá pravda! Jo a podržte se, víte co je součástí složení? Parfém!!! Co to mohlo být za Nosa, že do papájového mazadla přidal vůni oliv? =D Radši popojedem, protože proti této masce jsem evidentně zaujatá.

*

Při "opěvování" Svaté pravdy jsem si ještě vzpomněla na Kosmetickou katastrofu. Tu zde v seznamu oblíbenců opravdu nenajdete. Vím, že ji všichni opěvují, že je to od Lushe nejlepší čerstvá maska, ale já s ní mám prostě úplně opačné zkušenosti. Když vám někdo k nákupu nacpe vzorek, čekáte, že je to proto, aby vás výrobek natolik dostal, že si jej příště koupíte v plném balení. Tak tenhle tah se jim zrovna nepovedl. 

Všechno, co jsem kdy o této masce četla se nashromáždilo v očekávání při otevírání kelímku. No, a pak přišlo vystřízlivění. Vůně borůvek veškerá žádná, zavánělo to jak levný drogerkový krém. Čekala jsem našlehanou konzistenci a já to pomalu ani nevyšťourala z kelímku, jak to bylo tuhé. Namazat se to taky skoro nedalo, musela bych použít zednickou lžíci a nahazovat. Co je však nejhorší - začalo mi to strašně stahovat čumec. Snažila jsem se to hned smýt a ono to vůbec nešlo. Bylo to takové vazké, voda po tom stékala dolů. Nakonec jsem to stírala ubrousky a drhla mýdlem a stejně jsem měla na pleti mastný povlak. A účinky? Totálně mi to zaneslo pleť a do rána vyrazilo pár boulí!!


Maska dostála svému jménu, fakt to byla kosmetická katastrofa! Ale můžou si za to sami. Zřejmě jsem totiž dostala vejškrabek z těch jejich propagačních zaledovaných misek, kde se chudinky čerstvé masky musí plácet přes celý den na vzduchu a světle. Pak se už nedivím mé špatné zkušenosti, zřejmě jsem dostala zkaženej vazmek  a ten mě teda fakt neoslnil.

* * *

PEELINGY

Peelingy si vybírám většinou podle nálady a podle míry citlivosti pleti - zda snese hrubší, nebo jemnější zrníčka. Když mám pleť podrážděnou, nebo pupínkatou, peeling nedávám! Vybrala jsem tři nejpoužívanější peelingy. Benefit a Dermalogica jsou tutovka, o Korresu nevím, co si mám myslet.



BENEFIT Refined finish facial polish
Konzistencí připomíná našlehaný krém. Má větší i menší zrníčka, jejichž mix mi akorát vyhovuje na peelingování mého typu pleti. Tento zázrak skvěle bojuje proti černým tečkám, je však třeba ho používat pravidelně, cca 2-3 krát týdně. BenefitLady mi poradila docela fajn tip. Tento peeling je z části i jílový, je ho tedy možné použít i jako hloubkově čistící masku. Jen je třeba ho nechat 3 minutky působit a pak se opeelingovat, nebo opačně. Já většinou masíruju pleť už při jeho nanášení a pak znovu při jeho smývání. Pleť je po něm hebká a není vysušená. Je určen pro všechny typy pleti.

Má typicky Benefití velice příjemnou a krémovou vůni, stejnou jako všechny jejich přípravky k péči o pleť. Cenově je to s tímto zázrakem už poněkud horší. Sice se jedná o velkou tubu o 127,5 gramech, ale v Sephoře jej seženete za 750,- Kč. Na druhou stranu, zapotřebí je opravdu malé množství, dá se tak předpokládat, že vám vydrží i několik let (pokud se nezkazí).

*

DERMALOGICA Daily microfoliant
Jedná se o čistící sypký pudr s rýžovými enzymy. Po kontaktu s vodou lehce napění. Zvláštně voní, neumím to přirovnat k ničemu konkrétnímu, ale nejvíc mi to připomíná stará prací mýdla. Peeling je natolik jemný, že je určen jako každodenní mikrofoliant na akné a kožní záněty.

Vlevo Dermalogica, vpravo složení Benefitího peelingu.


Pleť opravdu dokáže vyčistit. Po smytí mi pleť pod rukama vrže, jako bych ji umyla mýdlem, jen bez toho vysušovacího efektu. Cena je tedy šílená. Nekoukala jsem se na slevy, ale první na mě vyběhlo $52. Já ji mám z jednoho z boxů, myslím, že z Ladyboxu, v menším balení.

*

KORRES Cleanser Wild rose exfoliant
Pokud znáte řadu s Divokou růží od Korresu, tak vám už nemusím popisovat jeho vůni, je totiž némlich to samé jako růžové krémy. Je určen pro všechny typy pleti. Peeling tvoří rýžová zrníčka. Bohužel, na mě jsou tak nahrubo namletá, že to už ani nepeelinguje, pouze škrabká. Neobsahuje mýdlo a má účinně čistit a vypínat pleť.

Zleva: V peelingu od Benefitu je patrná struktura, u Korresu zas jeho řídká konzistence


Konzistencí je to takový řidší krém s většími zrníčky a pronikavou vůní Divoké růže. Ač neobsahuje mýdlo, ve styku s vodovu lehce napění a mně bohužel vysušuje. Obsahuje i extrakt z aloe, který by měl pleť podrážděnou peelingem okamžitě zklidňovat a zajistit její hydrataci. Já vám nevím, ale od té doby, co jsem zjsitila, že ze mě dělá sušenku, jsem ho odložila a zabírá mi jen  místo na poličce. Kupovala jsem ho jako peeling, neslouží mi jako peeling, takže za mě nedoporučuju. Cenově vychází lépe než Benefit - za 150ml tubu dáte v Profimedu 520,- Kč. Chce to však, jako všechny podobné výrobky zahraničních značek, nakupovat v cizině, kde se ceny pohybují o 100-300 Kč níže.

* * *

V tuhle chvíli bych asi skončila, protože se mi už pletou i písmenka. Vy totiž nevíte, že další stejně tak dlouhý text a to ještě jen z půlky napsaný, čeká na publikování na příští neděli ;).


A jak tedy masky používám já?

- vždy v kombinaci PEELING - ČISTÍCÍ MASKA - VÝŽIVNÁ/REGENERAČNÍ MASKA:
  1. Pleť řádně vyčistím. Nesmí na ní být zbytky make-upu
  2. Opeelinguju něčím z výše zmíněných
  3. Aplikuju čistící masku
  4. Podle míry podráždění použiju buď regenerační, nebo výživnou masku
  5. Vše zklidním pleťovým tonikem
  6. Na závěr pomatlám běžným hydratačním krémem


Mou nejčastěji používanou kombinací je:

peeling Benefit + Mask of Magnaminty + Jojobová maska KarelHadek (info taktéž v II. díle)

peeling Dermalogica + jílovka od Clinique (v II. díle Velkého nedělního mazání) + Banánmix




Máte také nějaké speciální pleťové rituály? Máte zkušenosti s těmito maskami?

17 komentářů:

  1. Parádní článek! Strašně mě baví takovéto dlouhé články. Mě momentálně vyhovuje hydratační maska od Antipodes a jako čistící momentálně používám buď detoxikační od Elemental Hebology nebo čistý zelený jíl od Nobilis. Mám i masky od Korres a jsou fajn, ale řekla bych že nemají takové účinky, ačkoliv jsou příjemné...
    somethingnewbyhelen.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helen, a jak ti funfuje ta Antipoďácká? Elemental H. už mám taky doma nachystanou, tu detoxikační a ještě jednu, to už si nepamatuju. Jílovky jsou super, budou v II. dílu, tvoří mou pravidelnou maskovací výbavu už několikátým rokem, protože mi snad jako jediné naprosto vždycky fungují. já už pomalu, ale jistě, dávám od Korreu ruce pryč =( ze začátku mě to ohromilo, ale čím víc ty produkty a jejich (ne)pčinky poznávám, tím víc jsem z toho rozladěná..

      Vymazat
    2. Funguje výborně a navíc strašně krásně voní! :)
      Psala jsem na ni recenzi, tak tady je odkaz http://somethingnewbyhelen.blogspot.cz/2013/04/antipodes-aura-manuka-honey-mask.html
      Jinak s tím Korresem, taky jsem měla tak trošku mánii a nekupovala jsem pomalu nic jiného, ale teď mám pár produktů se kterýma jsem spokojená a objevuju zas nové věci, momentálně mě celkem ohromilo Pai, je to londýnská značka pro citlivou pleť a moc pomohla, protože pleť se mi teď vlivem nemoci, hromady stresu a ne zrovna zdravého jídla úplně zbláznila :/

      Vymazat
    3. Na Pai jsem se taky dívala, ale přijde mi docela drahá =/ To už se mi víc líbí REN, ale oni jsou asi tak na stejné úrovni, že? No, zálusk mám ještě na NUXE, Origins, ale s tím, co mám teď připraveného to vypadá na nákupy až na nový rok =)

      Vymazat
    4. Vychází celkem podobně. REN se mi taky moc líbí, ale co se týče složení na citlivou pleť se mi Pai líbí snad ještě víc.Ačkoliv je teda pravda, že ty ceny jsou šílený, tudíž nezbývá nic jiného než sledovat akce a slevy no. Ale je to hrozný, mě toho láká tolik, ale ono pořád zkoušet něco novýho pro pleť taky není úplně dobrý a teď si vyber...

      Vymazat
    5. No, já si říkám, že pokud je pleť už zvyklá na přírodní věci a výbšrem nové kosmetiky vlastně stále používáš ty samé suroviny, jen pod jinou značkou, tak by to mělo být dobrý. Zatím mi to takhle můj ksichtík povídá. Ale bůh ví, třeba tu budu za měsíc nadávat, že jsem vůbec začala testovat něco jiného =D
      Takový malý důkaz: zahodila jsem Korres, dala jsem se na Nobiils a je to jen lepší.. prostě to chce otipovat, co Ti jak působí na pleť a těm rizikovým se vyhnout..

      Vymazat
  2. Sleduju tě sice teprve od včera, ale už teď tě miluju :D

    OdpovědětVymazat
  3. Uff to je vyčerpávající! Super článek. MoM je na mě moc agresivní a já ji nemůžu ani cítit, moje pleť je na to fakt princeznička. A YR masky mám a nějak nic neumí (kromě toho ucpat póry, něco mi v nich nesedí). Holt každému fakt sedne něco jiného. Mechanický peeling mi nesedí vůbec, takže enzymuju. A Banánmix si dělám doma :-) to je super maska i ta origo z Lushe, ale nemám tam moc častu chut chodit, nerada lezu do center a míst s hodně lidma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. =D díky An.

      S těmi maskami od YR se na to shodneme asi všechny, jak tak koukám - jsou prostě naprd, ale podrobněji v II. dílu, nechci si krást písmenka z pusy do budoucího článku =)

      Tak já si pořád myslela, jak mám pleť citlivku a MoM mi fakt sedí a skvěle čistí. Vlastně jsem byla až překvapená, že po 5 použitích v průběhu 14 dnů dokáže pleť úplně vyléčit. Je ale fakt, že je tam dost ageesivních věcí - velká hrubá zrníčka. která skoro dřou, máta, se kterou nešetřili, do toho navíc jíl - prostě taková čistící pecka. A zkoušela jsi ji třeba jen na chvilinku,cca na 3 minutky? i taky to bylo blby?

      Vymazat
  4. To je tedy řádná dávka masek. :)
    Z těchto jsem zkoušela jen Dermalogicu, která mě teda hodně vysušuje, a potom ten Benefit, u kterého jsem netušila maskové použití. :) No, asi to ještě zkusím... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, maskové použití je u toho peelingu totiž ještě lepší než účinky peelingu samotného. Možná právě to působení dokáže maz trochu rozpustit a pleť důkladněji vyčistit, než jen ošmrdlat =)
      Ta Dermalogica by mi to při každodenním používání možná dělala taky, ale tak si ji šetřím, že ji občas používám jen v maskovacím rituálu jako první peelingový krok.

      Vymazat
  5. Musím Tě zklamat, ale ta Hadkovska příšerná rozhodně není =D naopak, příšerné jsou ty od YR. No, na frak dostal Korresácký peeling zcela oprávněně, ale tak co, možná hůř to schytal Lush =) Ty stálice od Lushe jsou však opravdu nejlepší masky, které už kupuju několikátým rokem, takže pokud chceš zkusit masku, která hned funguje, vřele doporučuju. V II. dílu mazání budou ještě další oblíbenci a to jílovky, na ty nedám dopustit a jsou součástí mého každomaskovacího rituálu.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný "mladý" blog a výrobky prostě dle mého gusta :). I já jsem maniak na masky - pořád zkouším nové, ale většinou si koupím jen malé balení ze strachu, kdyby to náhodou nepadlo na úrodnou půdu. Peeling jsem konečně objevila skvělý u Natura Sibericy na suchou pleť a jen tak se ho nevzdám. Hodně mě zaujaly Tvoje Lush masky, protože bych si z téhle značky chtěla něco vybrat - už mám vyhlídnutý tělový peeling, tak ještě nějaké to "mastičkování". Ať se Ti daří a blog Tě baví, moc fandím!! eM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já popravdě ten Banánmix dostala poprvé plné balení k nákupu nad určitou částku. Mask of Magnaminty jsem tam jednou koupila náhodou. Malý kelímek vyjde na necele 200,- a za tu cenu i kdybych to jen měla zkusit a pak poslat dal, jsem do toho šla. tyto dvě jsou fakt moje stálice. Je pravda, že pak mi už z jejich pleťovky sedly jen vánoční rolády na čištění (jak popkornová, tak brusinková) a s odřenýma ušima ta Angels of bare skin. Za tyto však dávám krk, hlavu i ruku do ohně =D

      A děkuji moc za krásný komentář =)

      Vymazat
  7. Mám velmi citlivou a problematickou pleť, která nesnese téměř nic, ale na MASK OF MAGNAMINTY nedám dopustit. S peelingy si ale moc nerozumím, tak brousím zakysanou smetanou, do které dám hrubě mletou kávu. Funguje bezvadně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kysaná smetana s kávou - to vypadá dobře. Já se chystám vytvořit kardamomovo-kávový peeling na tělo, ale bude to asi věda, tak si to nechám až na prázdniny..

      Tak to jsem ráda, že ještě nějaká další citlivka snese MAsk of Magnaminty. Všichni si vždycky klepou na čelo, že se je snad tímto tipem snažím zabít, ale mojí pleti asi chutná =)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...