středa 26. června 2013

No fuj, velebnosti, to je hnus! | Co dělat s "volezlou" pusou?


Znáte to, zapomenete se na sluníčku, jste rádi, že jste nezrudli jak korýšové a večer si mimoděk párkrát přejedete prsty ret, protože vás „něco” zasvědilo. Ráno už vás pusa regulérně pálí a svědí a mohli byste si ji kelcňákama rozdrásat. Je to však pořád horší a horší a nic na to nezabírá. Do boje jsem vytáhla se všemi možnými balzámy (Burt´s Bees, Neutrogena, EVA, Madre Bees), které jsem doma a po kapsách posbírala, až jsem skončila u klasické kalciovky.. Bolest ustupuje, ale stále není vyhráno. Jak proti tomu bojujete vy?

 
Je to šílené, mám pocit, že to už po nějaké inkubační lhůtě 3 dnů přechází do malého ekzému.  Kůže svědí, pálí, je rudá. Obrysy rtů jsou rozpité a šupinkaté, v těch je ten problém, jinak rty uprostřed jsou naprosto netknuté. Když změním péči, na chvilku to pomůže. Se začnu kasat, že jsem na to tentokrát vyzrála dost rychle, ale ono se to po pár dnech vrátí znovu s ještě větší úporností.
 
Tento hnus se mi vrací každý rok. Od té doby, co jsem začala používat Medový balzám EVA jsem měla na dva roky pokoj. Pak zřejmě trochu pozměnili složení a i přes zázračnou propolisovou tyčinku mi to po prvním dni stráveném na sluníčku vyrašilo zas. Možná je to ale absencí SPF a jedná se o prostou sluneční alergii. Jak ale na ni, na mrchu??
 
Tady mám pro vás pár aktuálních balzámů, které používám a snažila jsem se to tím potlačit. Ve chvílích zoufalství, kdy jsem se začala potit ve vaně a ret se mi orosil, začalo být pálení k nevydržení, sáhla jsme i po Sírovomátovém krému od Ilcsi, který jsem vám zde včera popisovala. Máta sice lehce pálila, ale zklidnění přišlo a vnímala jsme jen mátu z krému, ne rty pod ní. Navíc byly krásně hydratované a do rána jsem měla pokoj. Dnes to však přišlo zas a už jsem zvolila přímo lékárenskou palbu v podobě kalciovky.





Madre Bees, Organic Cocoa Butter Beeswax Lip Balm with Vitamin E
Samé ňamky jsou v něm. Proto jsem také myslela, že bude naprosto nejpřírodnější a nejzdravější. Tohle mi vyrašilo po jeho dlouhodobém používání. Nevinila bych ho však z toho, fakt se přikláním k té sluneční alergii, nemá totiž žádné SPF. Nyní již pod názvem Sierra Bees. Byl zdarma k nákupu u iHerb.com.

Složení: Extra virgin olive oil, beeswax, cocoa butter, sunflower seed oil, non GMO vitamin E.


*



Medový balzám, EVA
Toto byla moje stálice v posledních 5 letech. Jemně medově voní, ani v horku se neroztéká, je bez barvy a má velice jemnou příjemnou konzistenci, která nelepí a na rtech drží. Jeho velkým plus je prevence, nebo pomocná léčba oparů a hravě si poradí i s prasklými koutkem. Je fakt, že mi vždy prokázal vynikající službu a nikdy bych ho nevyměnila. Až do té doby, než jsem si na jaře koupila jeho egyptské dvojče (ofiko výrobce EVA Cosmetics, Egypt!!). Měla jsem za to, že je EVA česká značka a teď dováží balzámy z Egypta? Asi jo, protože i na jejich stránkách je uvedeno, že v ČR je až od 1997.  Ale u původních balení toto nebylo. Každopádně nemám starý obal, abych ověřila, jestli nezměnili složení. Nebo zase jen straším a pořád se jedná o tu sluneční alergii? Jinak, stojí cca 47,- Kč a vážně, vážně, vážně - zkuste ho, je dokonalý!

Složení: Beeswax, Caprylic/Capric Triglyceride, Pure Honey, Lanolin Anhydrous, Polysorbate 20, Vitamin E, Vanillin.


*


Neutrogena Balzám na rty SPF 20
Tak ten jsem přesně nepoužívala. Mám ho v báglu přichystaný na hory. No, mohlo mi taky dojít, že bych si ho mohla mazat i v létě. Balzám je stejně horku odolný jako EVA, drží tvar a na rtech nelepí. Oproti Evě však udělá takový zvláštní povlak na rtech. Je to tou konzistencí, která je také tužší, než je obvyklé a hůř se roztírá. Vůně mi moc nesedí, je to taková skoro až pudrová, umělá, na rtech se mi nelíbí, ale co. Každopádně, v tomto stadiu narušení rtů mi tento nepomáhá. Takže možná ochrání před sluníčkem, ale rozhodně žádné regenerační účinky jsem nezaznamenala. Cena cca 60,- Kč.


*



Replenishing Lip Balm with Pomegranate Oil
Krásně se roztírá a přenádherně voní po růžích a nějakém růžovém parfémku, přitom však přírodně a čisťounce. Láká na to, že jeho složení je 100% přírodní. U toho bych se možná obávala, že ve větších vedrech poteče z tubičky proudem, ale zatím ho mám krátce a poslední 4 dny jen prší. Koupila jsem ho v rámci say Tip&Toe, ale jeho cena i samostatně není nijak přemrštěná. Kromě jeho vůně mě ještě dostala jeho barva. Vidíte to víčko? Tak jen o něco vínověji je barevný balzám. Na rtech však nezaznamenáte nic, byť výrobce něco tvrdí o tónovaném balzámu (což však není záruka toho, že to bude kromě balzámu tónovat i vás =D). Kdyžtak přemýšlím nad tou vůní, je docela silná až těžší a poznávám v ní višně. Balzám dobře hydratuje.

Složení najdete zde.


*




Calcium Pantothenicum, Zentiva
Tenhle kalciový zázrak vyléčí snad všechno, říkala jsem si. Vzala jsem ho tedy na pomoc, když už šlo do nejtužšího a všechny dosavadní metody zklamaly. Taky, seďte dobrovolně 9 hodin v kanclu s obělenou tlamkou od kalciovky. Občas na to i zapomenu a vyběhnu ven a to se pak kolemjdoucí nestačí divit a uhýbat, che =D. Tato mast je snad na všechno: na opruzeniny, na vyrážku, na ekzém, na popáleniny, na jizvy, na hojení zaschlých ranek atd.. Jedinou její nevýhodou je, že bělí. Naštěstí ne tolik jako Sudocrem. Mast mi naprosto utlumila pálení a bolest. Bohužel mi však zabírá, jen když ji nanesu v dostatečně tlusté vrstvě, takže efekt běloby zaručený. Každopádně se jedná o vítěze a budu tím léčit, dokud to zcela nevymýtím, nebo mi z vás někdo neporadí něco lepšího. Cena cca 140,- Kč/100 g.
 
Jo, a kdo by chtěl vystartovat s Biofází, tak zas takový všelék to není. Musím si dávat dost velkého majzla, aby se mi emulze nedostala do blízkosti rtů, jinak to pálí ještě víc. Ze zoufalství jsem už objednala i slavný Rêve de Miel od Nuxe, ale nevím, jak to vydržím, než dorazí, a ani to není záruka vyléčení.
 
 
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Neporadili byste mi něco? Nebo si tu papuli namouduši rozdrásám na cimprcampr =(

43 komentářů:

  1. Uf, to je mi ľúto, musí to byť naozaj nepríjemné. No keď už klasická kalciovka nezabrala, tak ostáva posledná možnosť - sadlo. Mne vyliečilo popáleninu na ruke, tak prečo to neskúsiť na pusu.

    OdpovědětVymazat
  2. Alebo ešte čistý manuka med by na to mohol pomôcť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ale já pořád hlídám a hlídám blogy a nikdo oo něm ještě nenapsal a já vlastně ani nevím, co to je a kde se to dá sehnat a jak to vypadá =D
      Kalciovka zabrala tak, že to zklidnila, ale že by to začala hojit se říct nedá. Sádlo, sádlo, jako normální na vaření?
      Děkuju za tipy, beru všechno a začnu zkoušet =D

      Vymazat
    2. Jakže nikto? Ja som o ňom písala :) A sadlo hej normálne na varenie, ale domáce samozrejme.

      Vymazat
    3. Tak to jsem přehlídla, ale doufala jsem, že jestli jsem se sekla, tak mě opravíš =) Tak prima, jdu k Tobě na návštěvu ;) Já vím, že už jsi minule zmiňovala, že o něm napíšeš, to jsem se ptala na ty samé otázky =D tak díky, jdu číst

      Vymazat
    4. Hotovo =) problém je, že med vysušuje a jestli je tohle ještě silnější než normální med, měla bych místo pusy díru =/ radši zkusím to sádlo, nebo něco podobného. Teď jsem na nějakém blogu našla tip na balzám od Baley s Ureou, tak zkusím i tohle a uvidíme..

      Vymazat
    5. Tak niekde sa píše, že vysušuje, inde sa odporúča natrieť si pery medom na noc, že to hydratuje a vyživuje :) na mňa má skôr tie výživné účinky, nemám pocit, že by vysušoval, skôr hojí to čo treba :) No ale to sadlo by som skúsila.

      Vymazat
    6. Ne!! Baleu s ureou nebrat, ta mi ze rtů udělala jeden velký bolák!!

      Vymazat
    7. No, mně právě med hrozně vysušuje, stahuje a to teď přesně nechci, spíš opak.

      S.: Díky, taky jsem si to přes noc nějak rozmyslela, když mi zabrala ta kalciovka =)

      Vymazat
  3. To ti nezávidím, nikdy se mi toto nestalo. A Burts bees je můj nejmilejší balzám, krásně voní, hydratuje a stojí pár liber:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho teď radši zkoušet nebudu, počkám, až se to zklidní, ale pak jdu hned do něj. Je tak vláčný a tuize voňavý. Už se na něj těším =)

      Vymazat
  4. Delam si domaci balzamy, na tohle zabiraji. Vceli vosk, kokosak, med, materi kasicka, vitamin E a tak. Kdyz dojde a je urgentni potreba lecby, tak silnou vrstvu kosmeticke vazeliny na noc a nebo Bepanthen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima tip, děkuju, budu si muset tyhle suroviny domů už konečně pořídit. Zatím mám jen kokosák, ale domácí míchání by se mi hodilo a bavilo =)

      Kalciovka přes noc opravdu zabrala, ale musím mazat furt. Aspoň to už tak úpurně nebolí.

      Vymazat
  5. Mně s každým hnusem na puse pomůže fialka, ale to je samozřejmě ještě míň estetický, než kalciovka, nu...

    Musím to zaklepat, ale od té doby, co na rty používám Saloos balzám biokarité limeta-lemongrass, tak se mi na rtech nic neobjevilo. To je na mě malý zázrak!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takhle na mě právě poslední roky působil ten EVA balzám. Jsem ho zbožně opěvovala, kudy jsem chodila. Na tohle byl už taky krátký =/ Saloos balzám jsem nezkoušela, měla jsem jen ten jejich karité na nehty a ten na mě byl moc olejový a vůbec mi nepomáhal oproti bambuckému máslu. Ale zkusím, mazadel na pusu není nikdy dost. A zvlášť, když jich mám míň než rtěnek =D

      Vymazat
    2. Balzám na nehty je dost olejovitý, normální karité balzám je fajn, řekla bych něco mezi - míň hutný než bambucké máslo, ale pořád pevný, ne moc olejovitý.

      Vymazat
    3. Tak teď jsem se nějaks těmi balzámy rozjela, takže až mi tak za rok za dva dojdou, bude tento na prvním místě v seznamu ;) Mezi tím budu balzámy mazat i psovi na nohy, abych je vypoužívala před datem spotřeby =D

      Vymazat
  6. Tak s tím výrazem "volezlá pusa" jsi se trefila do mého slovníku, když hodnotím pusinku moji mladší dcery - stačí ji vypustit na školu v přírodě a jisto jistě se vrátí s olezlou pusou - mě funguje jedině to domácí bambucké máslo smíchané s mandlovým a olivovým olejem + vitamín A,E v kapsli, ale to už jsem Ti tu myslím psala - ono to fakt funguje na všechno, a pak tu olezlou pusinu za dva dny už není vidět, akorát se to začne loupat, ale už to chytne tu správnou barvičku, ale musíme vždycky vydržet mazat několikrát denně i potom, co se to úplně uklidní :-D - zatím mi nic jiného nepomohlo tak dobře...a že tu olezlinku léčíme pravidelně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já nevím, je to třeba chronické? Není to fakt nějaký druh ekzému, když se to takhle pravidelně a na témže místě vrací?

      Mně zabrala kalciovka, ta je naštěstí i dost mastná, takže sice celý den vypadám, jak kdybych se potají za rohem zakusovala do bůčku, ale nic nebolí a pomalu se to klidní. Přesně jsi vystihla ten den a půl, kdy to přestalo být vidět, teď už se to jen loupe a hojí.. Díky moc za tip, už si ze všech rad udělám malou kuchařku a použiju při dalším průšvihu ;)

      Vymazat
    2. Já bych řekla, tím jak se to dceři neustále vrací, když tu péči zanedbá, že to bude nějaký typ ekzému, protože ona trpí na ekzém na rukou...takže asi chronické, jo. Ze začátku jsem si prostě myslela, že si jen olizovala rty (což je mor) a napila se z nějaké nečisté sklenice na výletě, ale ne. Musí to promazávat a nesmí se to přesušit.. Kalciovka je klasika, už jsem ji strašně dlouho nepoužívala, takže taky radši přikoupím na akutní případy :), jinak to neparfemované másličko je ideal. Já už takovou mini kuchařku v sešitku mám :-D a pořád koumám, jak to vylepšit, abychom měli ekzém i olezlinky pod kontrolou. Tak hodně štěstí!!!

      Vymazat
    3. To vám také - chuděra, jestli tím trpí takhle od mala, tak to určo bude mít už chronický základ =/ No, já mám chronických vracecích zánětů taky dost, takže vím, co to obnáší a už mi zkazily nejednu dovolenou (např. minulou a předminulou =/ fuj..

      no ale, jak mi dole radila Lada, zkusila jsem koupit ten Blistex a fakt funguje, mažu se už jenom tím. Už jste to s malouu zkoušely? Vřele doporučuju na pusový ekzém ;) navíc, narozdíl od kalciovky to má i SPF, takže to může vesele používat i na sluníčku..

      Vymazat
    4. Tak určitě ten Blistex vyzkoušíme, já stejně teď hledám balzám s SPF a v drogérkách je teda nabídka dost zoufalá - nebo jsem já tak náročná? :-) - samá ropa a fujtajbly anebo jsou ty lepší zase bez SPF...Díky moc za tip. Vždycky u Tebe něco objevím :-)

      Vymazat
    5. Jestli Ti vadí ropa, tak to nechoď do toho Blistexu - je tam krásné čisté petrolatum, jako základ. Ale! Na ten šílený svědící záchvat mi moc pomohl, takže ho mám ne jako standardní lůj, ale jako 1AID při průšvihu. Jinak stále mažu zase tou medovou Evou, tu zkuset, ta je přírodní a skvělá. Já Ti nevím, mně prostě nic se SPF dlouho nevyhovuje. Holt si vezmu tou opalovací pleťovou emulzí i rty a bude..

      Vymazat
  7. určitě vyzkoušej Blistex! modrý kelímek, koupíš normálně v DM, není nic lepšího! http://pece-o-rty.heureka.cz/blistex-medplus-7-ml/specifikace/#section do druhého dne mi vyléčil koutek, mamka ho pravidelně používá na afty, jakmile cítím, že na mé rty něco leze, mažu preventivně a od té doby jsem v klidu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blistex si hrozně vychvalují i na anglických blozích. Tak já to zkusím ;) to je ta malá modrá pikslička jak miniatura krému? Myslím, že je na ní snad i červený křížek.. mně hrozně připomínala Neutrogenu.. Děkuju, budu mazat po kalciovém zahojení ;)

      Vymazat
    2. jj, to je ono :) objevily jsme to s mamkou na horách v Rakousku, páč jsme si zapomněly vzít balzám na rty s SPF a ochranou v chladném počasí, takže jsme obě dopadly katastrofálně :/ pak jsme vyrazily do drogérie, koupily modrý kelímek a do druhého dne bylo po starostech ;) jaké bylo naše nadšení, když jsme zjistily, že se prodává i u nás (v Rakousku jsme nakoupily rovnou do zásoby, je pravda, že tam to bylo samozřejmě levnější)

      Vymazat
    3. A myslíš, že je jen na hojení, nebo lze používat i jako prevence třeba na léto - k moři a na hory?
      Mně totiž moc nevyhovuje většina ochranných balzámů se SPF. Rty se mi jakoby začnou potit a udělá se mi tahle vyrážka tím spíš =/

      Tak moc děkuju. Za cvhilku mám pauzu na oběd, tak místo k číňanům vyrazím do DM ;)

      Vymazat
    4. určitě i jako prevence, mamka ho měla teď u moře, páč trpí na afty a vždycky u moře oleze a tentokrát neměla nic, protože mazala blistexem ;) ono to docela chladí, když to naneseš na rty, takže pocení bych vyloučila rovnou ;) do toho prvního příspěvku jsem hodila odkaz, tak mrkni, je tam přímo popis, páč já to mám německy na krabičce, a to fakt nedávám :D

      Vymazat
    5. Moc děkuju, už ho mám v jkabelce, sice stál docela pálku, ale už se na něj těším ;) moc moc díky. Možná jsi mi zachránila budoucí dovču ;)

      Vymazat
    6. nemáš za co, já jen doufám, že bude fungovat! ;) my ho kupovaly v tom Rakousku za 3 eura, tady stál myslím přes stovku, co jsem viděla :(

      Vymazat
    7. Ještě jednou děkuju, protože fungoval! a funguje stále! =D mažzu už jenom tím, tak snad si na to nevypěstuju závislost jako na Labellu, to byla moje smrt. Fuj, už ho nechci ani vidět. Tenhle Blistexek má sice petrolejový základ, ale jinak je moc příjemný a pusa mi po něm opravdu nezareagovala zle, naopak se to úplně zahojilo ;)

      Vymazat
  8. Tímto chci všem poděkovat za úžasné rady, moc pomohly a ty, co jsem nestačila použít, si schovávám na příště do kuchařky. Ještě jednou díky, kalciovka zabrala, momentálně se chystám na ten modry Blistex MedPlus =)

    OdpovědětVymazat
  9. Exzém by asi měla vidět kožní, jestli by nebylo lepší brát preventivně léky. Jinak, já když se osypu po sluníčku, tak mažu Fenistilem. (Jsem taky alergická i na komáří štípnutí a pokaždý mi naskočí obrovský červený flek a i to tím léčím.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On Fenistil funguje i na tohle? Ale já ekzematik nejsem, jen mám prostě místo, kde takhle reaguju při uršitých podnětech cca jednou za dva roky.. =/ ale ten Fenistil by mě ani nenapadl, zkusím ;) děkujii

      Vymazat
    2. No jestli se osypáváš pravidelně, tak je to nějaký chronický problém, vyrážka, exzém a pomohla by ti tabletková antihistaminika coby prevence? Fenistil mě napadl jako taková SOS záchrana, koneckonců, taky antihistaminikum, když už nějaký problém máš, ale jestli by mu nešlo i předcházet, když se ti to děje pravidelně a ty víš, kdy. Já se bez něj v létě neobejdu: sluneční alergie, spáleniny (jsem světlý typ, na slunci rudnu hned) i komáří štípnutí (alergik, oteče mi půlka ruky a okamžitě se hrozně drbu). Bonus je, že Fenistil jednak reálně mírní puchýřky, pupínky a podobný projevy a jednak ulevuje: chladí, tudíž ten projev přestává bolet či svědit a člověk minimálně okamžitě přestává mít nutkání se do krve drbat. A jestli ti pomáhá alespoň trošku medové cokoli, tak zkus i med. Myslím normální med k jídlu, ne žádný balzám, máslo s medovou přísadou nebo tak. :-) Přírodní antiseptikum, med hojí a v zimě neznám nic lepšího na rozpraskané rty (zbytek roku neudělám krok bez balzámů, ale v zimě je veškerá péče krátká, kolikrát mi rty praskají až do krve, ne, že bych je měla jen suché).

      Vymazat
    3. Blbý je, že se to neopakuje pravidelně. Dva roky nic a najednou pic. Zkoušela jsem to vydedukovat, ale na žádné spojitosti, nebou spouštěcí impulzy jsem nepřišla =/ Každopádně díky za ten Fenistil, aspoň budu vědět. Bude to účinná zbraň spolu s Fenistilem.
      Ty jo, do krve, to je síla. Je to blby a co máš za balzámy, neb o přípavky na tu zimu? Ten medový s mateří kašičkou a ze včelího vosku je fajn. Jinak samotný med si dávám na pusu vždy po peelingu. V krizové fázi ho však na puse nemůžu vůbec mít - med mě hrozně vysušuje a jakmile bych si to na pusu dala, tak v moment, když už tam mít nebudu, dojde právě k popraskání až do krve, muzím prostě něčím promazávat..

      Vymazat
    4. V podstatě cokoli, pravidelně mě nutí si pusu mazat to, co mi voní. :-) Žádný balzám na rty mi nikdy nepomohl na reálnou hydrataci nebo zhojení rtů. Jenom to udělá takový film na puse a tím vlastně působí preventivně, že mi rty nevyschnou a nerozpraskají. Běda, jak se mazat zapomenu, okamžitě suché a rozpraskané rty. Takže musím mít to, co mě neustále nutí ten balzám chodit očuchávat, otvírat a tím si vzpomenu i na namazání rtů. :-D Med mi pomáhá, pusu mi zvláční, zjemní, mám pocit, že skutečně léčí. V zimě je to opravdu to nejúčinnější. Ale jestli ti teda můžu poradit, tak na léto si na rty vystačím i s tímhle krémem http://pletove-kremy.heureka.cz/lux-maryna-osetrujici-a-hydratujici-krem-75-ml/ Suché rty mám stále, praskání do krve mě v létě tolik netrápí, ale tenhle krém mi na zvláčnění pomáhá. (Zkoušela jsem i obyčejnou Indulonu, Niveu a tak, mezi touhle levnou drogerkovou klasikou, ale to mi nefungovalo tak dobře.) Od té doby, co jsem se přestěhovala do paneláku, jsem ze suchého vzduchu poměrně dost nešťastná a rty mi trpí víceménně celoročně, byť teda v zimě je to fakt nářez.

      Vymazat
    5. Jinak, na rty to vyzkoušený nemám, protože rty potřebuju nejen zahojit, ale vrátit do nich vláhu, jinak jsem v tom znova, čili ocením nějaký krém, který se do nich dokáže vstřebat, ale obecně je na hojení fajn Infadolan (Marynu koupíš v drogerce, Infadolan v lékárně, bez receptu, asi za padesátku.) To mi poradil kamarád, že je to na hojení kůže dobré a já to používám hlavně na roznípaný pupínky. :-)

      Vymazat
    6. Panečku, a já si tu stěžuju nad tím, že mě čas od času voleze pusa a ty se trápíš pořád a ještě víc =(
      no, tak to jsem zvědavá na ten reve de miel. Já má jednu teorii, možná se nebude pozdávat, ale mám ji tak na sobě vyzkoušenou a potvrdila se mi několikrát. nemůžu používat věci s umělou parfemací, barvivy a ropou v základu. Ať je to parafinum, nebo petrolatum, moje rty to sice obalí, ale neléčí a vždy jak dojde k postupnému setření takovéhoto přípravku, rty jsou ještě vysušenější než předtím. Zářným příkladem jsou mnou proklínaná až do xtého kolene Labella. Je to vazmek. Je to jen na oko, hezké barvičky, krésně vůně, nasládlá příchuť. Po boomu těchto tyčinek v prváku na střední (cherry - páč to nejvíc barvilo do červena a v 15ti jsme odvahu na rtěnky ještě neměly =D), jsem si právě zadělala, možná na tento ekzém, nebo vyrážku, nebo přecitlivělost rtů. Ať to budeme nazývat jakkoli, pokaždé se mi to přihodí pouze v letních měsících a většinou, když používám něco s vazelínovým základem se SPF. Asi se mi rty pod tou vrstvou zpotí a jakoby zapaří. no a vlk je na světě =/ To pak rčení "chytl jsem vlka" u mě dostává naprosto nové rozměry =D
      Maryna se mi líbí, ale opět - ropný základ =/ kdybych teď nemusel až od ledna léčit z pleti to, co se mi v ní usadilo po 15 letech používání krémů s tímto základem, asi bych se na to taky vybodla, ale když už tak dlouho detoxikuju, doufám, že to jednou zdárně skončí (dle kosmetičky prý klidně dva roky!) a nechci si tak plácat podobná svinstva.. Navíc, ve všech těch krémech, co jsi zmínila, tyto hnusy jsou a některé fungují jako silné alergeny. Možná Ti to ještě zhorší? Holky víš psaly návod na domácí mazání na takto postižené rty i kůži, tak jukni. Zrovna eM má myslím dcerku, kterou tím maže a ta je přím o ekzematička...
      Sama nevím, co si na tu pusu dát. Dokonce jsem zkoušela i čistý kokosák a ten mi kupodiv nepomohl vůbec =D až na to přijdem, tak si dámě vědět a poreferujeme, jo? ;)

      Vymazat
    7. Balzámy na rty neléčí, protože jsou na vazelínovém základu. Vysvětloval mi to zmíněný kamarád, studuje medicínu. Vazelína se do rtů logicky nevpije, tudíž balzám na rty nemá za účel rty hydratovat, léčit, vyživit, zvláčnit, to žádný (alespoň je-li na tomhle základu), neumí. Prostě to udělá jen ten "film". Pokud jsou rty v dobrém stavu, ochrání je, udrží v nich vláhu, kterou ty rty v sobě mají. Pokud je tam nějaký problém, rty vláhu už nemají, balzám sám o sobě ho nezachrání. To je docela oblíbený mýtus, že když si namažeš rty Labellem nebo nějakým podobným produktem, rty to vyléčí a rty budou vláčný. Nebudou, maximálně tu chvíli, co na nich ta vrstva bude sedět. Pak to otřeš (protože se to ani nevpije, jen to "sedí") a rty jsou ve stejném stavu.

      Já teda nejsem žádný zastánce teorie, že babička se celý život mazala modrou Niveou a taky žila, čili krém za pět set je rozmazlenost. Ani se neskládám sem tam z nějakého toho silikonu nebo parabenu. Je mi to celkem jedno, spíš mám otestované přípravky, které mi sedí. S kosmetikou jsem si za puberty užila svoje, problematická pleť, mastné vlasy. Zjistila jsem, že nejvíc mi sedí prostě taková jednoduchá klasika. Šampon používám dětský, coby hydratační krém obyčejnou Indulonu (je to to jediný, po čem se neosypu ucpanými póry, včetně zaručeně hydratačních krémů pro normální/smíšenou pleť - kamarád se hrozně smál, že na vojně tím krémoval boty :-), pupínky léčím Pityolem (krém na opruzeniny u mrňat :-). Od té doby, co jsem najela na tuhle péči je mi fajn, netrápí mě mastné a splihlé vlasy, pupínek už sem tam jeden dva před menstruací (a předpokládám, že s hormony asi nehnu žádným krémem) a i ty rty takhle docela úspěšně doléčuju (nemyslím, že mi to horší právě ten krém, ulevuje mi, na tyhle problémy jsem začala trpět, když jsem se nastěhovala do města, v paneláku je velmi suchý vzduch, trpí mi tu i kytky :-D).

      Vymazat
  10. Já mám úplně stejný problém!!! Byla jsem s tím už i za kožní, pusa mě nonstop strašně pálí a loupe se. Nejvíc mi pomohlo čitý bambucký máslo od Loccitane a dermatoložka mi doporučila klasickou vazelínu. I když jsem se jí bránila, s tím že je to ropnej hnus, taky zabírá, konečně se mi začíná svítit na lepší časy :-)

    Mamou-stylove.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co Ti na to kožní řekla, že to je? Já to mám v létě skoro pořád. Vyléčím, tři dny pohoda a pak zase.. Momentálně jsem ve fázi nesvědění, ale už s emi zase pusa loupe, takže čekám, kdy to začne i bolet. Zatím nejlíp mi na to zabírá ten Blistex MedPlus - vazelínka, ropička, ale fakt s emi to s ním neudělá a rychle to vyléčí. Orptoi tomu ten strašně drahej balzám Reve de miel od nuxe, je šílenej. potáhne pusu takovým divným mazlavým filmem a parávě po něm se mi pusas začala loupat. Měla jsem silný pocit neprodyšnosti =( A co loje? máš na to nějaké tipy?

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...