pondělí 6. listopadu 2017

Přírodní veletrh Green Beauty Market 2017 | Tipy a na co se chystám..



Když se před rokem pořádal první ročník tohoto čistě přírodního veletrhu, tak bylo ve hvězdách, jaký bude, o čem bude a zda bude natolik úspěšný, aby vůbec třeba za rok došlo i na druhý ročník. Originální vystavovací prostory ve dvou patrech plných luxusních koupelen PRAGUE GALLERY LAUFEN daly akci zcela nové měřítko a každá značka kosmetiky po zabydlení v té své jedinečné koupelně dostala nevšední punc. Najednou jste produkty mohly spatřit přesně tak, jak budou vypadat i ve vašich koupelnách po jejich zakoupení.. Na mě to spolu s doprovodným programem plným přednášek odborníku na témata o přírodní kosmetice, toxinech v jejích syntetických náhražkách, přírodní dekorativce, nebo třeba přírodních niche parfémech působilo tak jedinečně, že jsem na něm loni strávila plné vystavovací dva dny a letos neváhám a chystám se znovu.. Pro velký úspěch se totiž naštěstí druhý ročník pořádá a prorokuju, že to rozhodně není poslední.


Nevím, jestli za to mohl nezvyklý formát stánků a situování veletrhu do prostor prodejny koupelen (je protkána spletí  tenkých uliček a třeba první patro připomíná malý labyrint v lázních), ale ze všech vystavovatelů i návštěvníků sálalo nadšení a jakási pospolitost, asi jako u slavnostního rozsvěcení vánočního stromečku. Měly jste tak pocit, že procházíte cizími koupelnami plnými roztodivných kosmetických pokladů, které ještě neznáte. Znáte ten pocit, jako když jste u někoho na návštěvě, jdete si do koupelny umýt ruce a koukáte po lahvičkách a kelímcích, které jsou vyskládané kolem zrcadla?

Kdybyste si chtěly připomenout loňský ročník, tak jukněte do tohoto článku. Já jsem byla z veletrhu opravdu nadšená. Abych to vysvětlila.. Když jdu na jakýkoli veletrh, tak je to hlavně o hledání pokladů - jehel v kupce sena - tedy značek, které pro mě mají ideální přírodní složení, není tam víc levných plnidel než prospěšných látek a nejlíp mě ještě zaujmou vůní (poutavé obaly už jsou jen příjemným bonusem). Navíc, veletrhy nejsou zaměřeny jen na kosmetiku, takže mi docela trvá, než najdu vůbec nějaký stánek s kosmetikou, nad to aby ještě splňoval výše popsané. A Green Beauty Market je jako ty už nalezené a vyselektované jehly ze sena - co koupelna, to kosmetika, která mě něčím zajímá, je jedinečná a originální a větišnou i mně neznámá. Projela jsem si letošní program vystavovatelů a skoro více než 3/4 značek jsem si musela vyhledat, protože jsem o nich slyšela poprvé. A to se mi líbí.


Co do technikálií.. Veletrh je dvoudenní, začíná pátečním odpolednem 10. listopadu a končí v sobotu 11. v podvečer. V pátek probíhá v prostorách galerie i přidružená odborná konference na různá témata - loni jsem byla odvařená třeba z přednášky o přírodních niche parfémech přímo samotného mistra parfemáře značky Florascent - Mr. Tentuniana. To je jediná část veletrhu, která je placená a musíte se na ni předem přihlásit. Co vás potěší a možná i překvapí, tak oproti všem ostatním veletrhům je vstup do prodejní sekce zcela zdarma. Takže brblalky na placení vstupného nebo jeho výši to mají vyřešené. No a v soboty jsou, myslím, že už neplacené semináře a přednášky na různá témata, která vedou většinou přímo výrobci kosmetiky nebo její prodejci, či lidé z oboru, kteří s přírodkou pracují. Co jsem ocenila už loni, tak bylo i výborné dopravní spojení - galerie je pár kroků od stanice metra I. P. Pavlova v centru Prahy. Všechny podrobnosti najdete na stránkách veletrhu zde, včetně podrobného programu přednášek.

Co jsem nezaznamenala loni, protože jsem byla ze svého workshopu i přednášky natolik rozhozená z kramfleků, že se konala cena ve všech kategoriích pro vítězný produkt. Je tomu tak i letos a musím to ještě prozkoumat, protože nevím ani jak a kde se hlasuje, kdo to vyhlašuje, nebo jak se to hodnotí. Jen jsem zaznamenala už dost zajímavých kousků, které se soutěže účastní. Stejně tak jsem loni nepostřehla, že by byl k dispozici veletržní magazín (možná je to letošní premiéra), který bude letos a je zdarma, takže pokud na veletrh vyrazíte, nezapomeňte si ho vzít. A co na veletrhu najdete? Je to převážně kosmetika, pak ženšenové čaje Kombe (které si odpusťte, pokud jste těhotné, nebo kojíte. Já ten svůj z loňska darovala kamardáce k Vánocům a byla nadšená) a co jsem koukala, letos tam bude i pár značek s doplňky stravy a lyofilizovanými ovocnými prášky, které mě zaujaly (do smoothies, jogurtů, apod.).




 

A na co se chystám a plánuju okouknout, případně rovnou pokoupit?



Tak např. mě už dlouho zajímá chystané duo šamponu s kondicionérem od české značky a speciálky na barevné henny - Voono. Jako novinky je představí právě tady na veletrhu. Zajímá mě jak jejich složení, konzistence, barva, tak i vůně. Jsem na ně zvědavá, protože jsem stále ještě ten nej šampon pro sebe nenašla (momentálně se na prvním místě drží už po tři vypotřebovaná balení ten arganový od Acure a je úžasný, ale myslím, že mě po něm lehounce svědí od 4. dne hlava). U vlasů ještě zůstaneme a chtěla bych oňufat i velmi vychvalované olejové sérum na vlasy od Fushi. Sice jsem naprosto zamilovaná do séra na posílení vlasů od Záhiru, ale když si ho dávám na vlasy místo kondicionéru, tak budu mít za chvilku po něm, takže potřebuju náhradu a než si ho zase koupím (na 100 %!), tak chci dát šanci ještě jinému a třeba je trochu porovnat co do účinků i vůně. Oleje od Fushi jsou velmi uznávané a obecně hodnocené jako ty velmi vysoké kvality a úžasné vůně, takže se na něj těším.

Zdroj

Určitě si nenechte ujít stánek Milujubio.cz, který najdete snad na každém kosmetickém veletrhu a ani na Green Beauty nebude chybět. Najdete zde celý sortiment Urtekram (miluju od nich pastu na zuby se zeleným čajem a mátou!), značku Alphanova Montbrun, od které pravidelně dokupuju jejich úžasnou micelární vodu s pumpičkou (krásně až  květinově voní), nebo dekorativku Couleur Caramel. Zrovna od této značky mám víc oblíbenců - naprostou top záležitostí je bronzer, o kterém jsem vám psala v předchozím článku a vynášela ho do nebes a miluju i jejich makeupy (podle ročního období je střídám, ale největším univerzálem jsou pro mě jejich tyčinkové verze v kombinaci odstínů 11 a 14).

Jdeme dál.. Letos se veletrhu zúčastní i 100% Pure a já půjdu najisto po jejich Kávovém očním krému. Když jsem vám o něm na Instagram psala poprvé asi po měsíci používání, zhodnotila jsem ho coby sice dobře aplikovatelný a hezky hydratační, úžasně vonící, ale taky jinak zázraky nic nedělající krém. Ale! Nejenže mi po půl roce používání nenasekal mílie, což zatím udělal každý krém na oči, který jsem měla, ale po delší době pravidelného používání jsem si všimla i výrazného projasnění pleti pod očima. Takže já ho beru a už chci to velké balení! U nich na stánku najdete i novou značku Puristry, o které už taky víte z mého opěvování, zejména jejich zázračného pleťového oleje Restorative, který se dostal do mých TOP 8 produktů pro podzimní období (juk sem). Kdybyste něco podobnéh sháněly a nechtěly kupovat zajíce v pytli, tak si vyproste na stánku vzoreček a zkuste ho. Mně vzorek stačil na to, aby dokázal zázraky a já byla o jeho účincch přesvědčená.

Pokud zase hledáte nějakou přírodní vůni - ať už toaletku nebo parfém - tak si určitě nenechte ujít očichání omamně, nevšedně a úžasně vonících parfémů od Florascent (malý tip - parfém Umami je mojí velkou láskou a stálicí pro zimní sezonu a jak klesla nedávno teplota a ráno skoro přimrzala okna v pantech, hned jsem se jím navoněla a měla pak celý den vánoční náladu).V nabídce mají však i o mnoho lehčí a univerzálnější toaletní vody nebo single notes, ze kterých miluju třeba Tonku a Yuzu, které používám dohromady a nádherně mi ladí k podzimní sezoně.

Parfémy Florascent a má milovaná Umami

Na loňském ročníku veletrhu jsem objevila Almara soap. V té době to byla poměrně nová a ještě ne tak profláklá značka a na veletrhu jsem ji málem minula. Nakoupila jsem od nich vánoční dárky a těšila se z jejich vůně ještě dlouho poté, protože mýdla neuvěřitelně dlouho vydržela. Letos mám pro milovnice tuhých přírodních mýdel taky jednu specialitku, která navíc zahřála i mé čistě přírodkářské srdíčko - nejenže jsou mýdla Savon de Lisoleil naprosto dokonalá co do složení (žádné levné oleje, ale pořádné pečující pecky), do aplikace (krémová pěna), co do konzistence (mýdla jsou krásně tvrdá, ani při ponechání ve sprše se nebablají), ale i do čistoty a kvality použitých vůní (nemám ráda syntetické a rádoby líbivé tolik moderní přívoně ovoce, jídel, sladkostí apod. a v těchto mýdlech najdete čisté kompozice kvalitních éterických olejů). Pokud tedy máte pokožku citlivější, popřípadě i ekzematickou, tato mýdla neobsahují ani špetku té možné dráždivé syntetiky, která se i v jinak čistě přírodních mýdlech může nacházet. Mám doma snad všechna mýdla, která jsou v nabídce a řeknu vám, že pokud chcete koupit opravdu kvalitní dárky, nebo mýdla pro péči o sebe samotné, tak tady  neuděláte chybu. Specialitou jsou pak i solná mýdla, která překvapivě vůbec nevysušují (aspoň mě osobně, a to mám jinak sušší pokožku), originální vzory a zdobení a hlavně ty vůně!! Jo a tip pro citlivky: po těchto mýdlech mě nesvědí pokožka a ani nijak nereaguje, takže za mě určitě doporučuju.

Co se týče ještě vlasovky, tak by mě moc zajímala konopná vlasová péče Hemptouch, která je dost chválená pro své skvělé účinky i na přecitlivělou a svědící pokožku hlavy. Ještě jsem se s jejich produkty osobně nesetkala, tak mě zajímá jak složení, tak vůně i vše okolo. To samé mám i se značkou Self, která je zase velmi lákavá svými narůžovělými obaly alá cukrová vata s víčky v designu snad z bambusu? nebo nějakého dřeva.. Líbí se mi i skladba produktů v řadě a zajímá mě od nich asi spíš tělová péče, protože pleťové krémy nekupuju.

Solné a Jojobová mýdla Savon de Lisoleil

Když už jsem naťukla pleťovou péči, ale v podstatě se to týká i stále vlasů, tak letos bude na veletrhu zastoupena i už dlouho profláklá John Masters Organics. Už v začácích mého blogu jste mohly zaznamenat nákupy a recenze produktů od JMO. Před těmi cca 4 - 5 lety to byla obrovská novinka, kterou v ČR začal prodávat obchůdek Greenwave a právě ten zde JMO letos vystaví. V průběhu let jsem už zkoušela dost šamponů, kondicionérů, i různých čistících produktů na pleť. Vlasovku mají za mě naprosto dokonalou a ještě jsem nenašla z této vyšší třídy přírodní péče podobnou značku, která by mi tak vyhovovala co do složení, tak i do účinků. A na moje  krepaté tvrdé hřebíky mi naprosto úžasně fungoval intenzivní kondicionér s avokádem a levandulí! Skvělý mají i bezoplachový kondicionér bez fuj syntetiky, který perfektně funguje, jen mě štve, že mi dost nelibě bylinně voní po heřmánku, ale pro majitelky jemných vlasů, které hledají něco nezatěžujícího, je to bomba. Z Loveluly mi nedávno dorazily objednané vzorky séra s vitamínem C a čistícího mléka a gelu a bohužel, pleťová řada obsahuje dost složek, které by mi ucpávaly póry, takže se jí musím vyhnout.

Greenwave bude vystavovat i další bio stálici na poli přírodní kosmetiky - Primaveru. Tu mám moc ráda a právě ošetření touto kosmetikou můžete podstoupit i v salonech Greenwave. Dokonce jsem o jednom psala i reportáž z Poděbrad, pamatujete? Mají spousty řad na všechny možné druhy i vrtochy pleti, krásné a čisté bylinné vůně, velmi funkční produkty, dobré a příjemné konzistence a skvělé složení. Co víc si přát? Pro majitelky smíšené a problematické pleti můžu vypíchnout můj nejmilovanější produkt od Primavery - olejíček Sacha Inchi aka Oříšek Inků (podrobnou recenzi najdete v tomto článku). Od jeho dopoužívání jsem vyzkoušela spoustu dalších Sacha Inchi v touze najít stejně účinný, ale levnější. Nemá to cenu, nenašla jsem. Žádný z jiných (ale ani těch dražších) se mu účinky ani zdaleka nepřiblížil.

Regenerační pleťový olej Restorative od Puristry


Ještě zůstanu u mých milých a už prozkoumaných stálic a to e-shopu Biorganica s pečujícími značkami Inlight, Naturalis a dekorativní květinovou Zuii. Co nakupuji téměř při každé návštěvě e-shopu, jsou ekologické a netoxické hygienické potřeby Organyc (skvělé odličovací tampony, vatové tyčinky a vlhčené mimi utěrky!!), naprosto dokonalý deodorant Naturalis (už jsem vám o něm básnila zde) a nezapomeňte, pokud tam budou, okouknout i bio čaje TeaTox - já si nutně potřebuju dokoupit Harmony Chai!! Jinak, kdybyste si brousily drápky na něco z Inlight, tak souhrnnou hromadnou recenzi téměř všech produktů najdete zde. Letos přišla dekorativka Zuii se spoustou novinek, které jsem ještě neměla příležitost okouknout a mezini nimi i krémové tvářenky/tinty na rty. Protože jsem na krémovky tohoto druhu ujetá a mám jich vyzkoušeno opravdu dost, zajímalo by mě, jak si třeba co do výdrže, finiše, nebo pigmentovanosti bude stát Zuii ve srovnání např. s Kjaer Weis, 100% Pure, RMS, Tata Harper apod. Jinak, od Zuii můžu konkrétně doporučit jejich úžasnou tvářenku Melon (je to taková tvářenka/rozjasňovač v jednom), božské barevné řasenky (žeru tu smaragdovou, modrou a bronzově hnědou, áááá), nebo fakt blbuvzdornou a dokonale přirozenou tužku na obočí (mám v odstínu Taupe).

Když už jsem nakousla dekorativní sekci, na veletrhu bude vystavená i značka Veg-up. Provedením a designem obalů mi lehce připomíná papírové Couleur Caramel střihnuté s Cosm´etika. Sice mám za poslední rok nastřádáno přírodní dekorativky opravdu dost, ale tuto jsem nikdy blíž nezkoumala a třeba se tam nějaké poklady najdou (myslím teď na ty, které mě zaujmou jedinečností odstínu, jinak vše potřebné ke společenskému životu doma mám). Dosud jsem totiž tuto značku vždycky minula bez povšimnutí - nevím, proč.



Purity Vision a jejich naprosto dokonalé BIO bambucké máslo Nilotica

Málem bych zapomněla zmínit Purity Vision s jejich naprosto famózním univerzálním produktem - BIO bambuckým máslem Nilotica. Objevila jsem ho vlastně na loňském ročníku tohoto veletrhu a jen díky tomu, že jsem od nich dostala malou piksličku na vyzkoušení, vznikla láska jako trám. Bylo to vtipné - oslovili mě totiž na základě mé přednášky, ve které jsem zmínila, že daleko radši pracuju v kosmetice s babassuovým olejem, než s bambuckým máslem, protože to mi časem hrudkuje a mění konzistenci produktů. Tak mě tímto velmi mile vyvedli z omylu. Nilotica není od běžného karité ani tvrdá a tuhá, ani mazlavá a mastná, ale našlehaná, měkká, poddajná, ihned taje a vpíjí se do pokožky, kterou zanechává pružnou a hedvábnou. Nejenže jsem si ho koupila rovnou ten 2,5kg kyblík, ale mini pikslička se trvale zabydlela v mém cestovním neceséru. Je totiž vážně na všechno.. Dávám si ho sobě nebo Áně do vany a není pak třeba se po koupeli mazat, naopak vylezete z vody už strašně příjemně opečované a přitom ne mastné. Můžete to použít ale i po klasické sprše jako tělový balzám a vmasírovat do mokré pokožky. Sušenky jej ocení i na obličej, já jím mažu obličejík Áni do velkých mrazů. Namažete si ho na ruce, na nohy, na kůžičku kolem nehtů, nebo na něm třeba usmažíte palačinky. Fakt ho miluju! 

Co by mě z dekorativky ještě zajímalo, by bylo bližší seznámení s Pacifica. Bohužel, na veletrhu bude od této značky zastoupena hlavně její parfémová řada. Ale těmi je Pacifica dost vyhlášená, takže je chci víc očmuchat. S Pacifikou mám takový zvláštní vztah. Obdivovala jsem její obaly, produkty i rozmanitost druhů a vůní, ale přesně jen do té chvíle, dokud jsem nezjistila, že jsou přírodní jen na oko a třeba v jejich vychvalovaném BB najdete i silikon. Strašně mě to na této značce mrzelo a hlavně jsem to vůbec nepochopila. Když se kouknete na jiné produkty, tak najdete úžasně čisté přírodní skvosty. Třeba jejich průhledný gel na obočí je vlastně spíš péče než dekorativka. Tohle jsem brala jako podraz. Navíc, to BB má v sobě spoustu úžasných aktivních látek a oni to takhle zazdí silikonem.. No zpět. Co jsem tak koukala do nabídky vystavovatele, na veletrhu najdete hlavně parfémy.  Už dřív jsem si podle názvu koupila např. Guavové tělové mléko, pro mamču šeříkové, ale po pravdě, vše na mě bylo moc těžké a silně převoněné (až bych řekla, že se tam přidanou parfemací fakt nešetřilo a na to já už mám moc přecitlivělý čumec a nesnesu to). Když vám však vůně sedne, může to být blaho - měla jsem vanilkovo-kokosové černé mýdlo na ruce a nebýt toho, že se mi rozpustilo po týdnu na umyvadle, vonělo božsky celou koupelnou.

Tuhá BIO bambucká másla BEBUTTER (zdroj)

Téměř na závěr musím zmínit pár značek, které chci prozkoumat, protože je vůbec neznám. Stoprocentně se chci podívat na tuhá bambucká másla alá sticky od české značky Bebutter a co jsem koukala, dost se rozjeli, rozšířili nabídku produktů a chci to očíhnout naprosto všechno. Moc se mi líbí jejich koncpet - čistota složek, kvalita surovin, certifikace, jednoduchost a čistý design obalů až po velmi umně sladěné, plně funkční, ale nepřehnané složení produktů. Fakt jsem na ně zvědavá. Máte s nimi zkušenost? Co byste mi od nich doporučili?

A úplně nakonec jsem si nechala sekci kosmetických udělátek a příslušenství. Chystám se na kartáček na zuby od Biobrush Berlin, které jsou prý z plně kompostovatelného plastu (to jsem ani nevěděla, že je to možné) a na ekologickou žiletku i s náhradními čepelemi od Preserve. Konečně něco místo klasického a mnou lety používaného Venusu od Gillette (já tak nerada podporuju tuto společnost). A nebyla bych to já, kdybych nenašla i na kosmetickém veletrhu něco k papání, že jo. Takže úplnou třešničku na závěr tohoto článku zmíním firmu Super Sprout, která prodává různé druhy namletého lyfolizovaného ovoce v podobě prášků v pikslách. Konkrétně si brousím zuby na zázvor, borůvky, nebo jahody, ale najdete tam i zelené klasiky jako ječmen apod.


*


Ha a už jsme u konce!! Docela dobrý na jedno lenivé nedělní odpoledne, ne? Teď jen, aby mi zase neklekl počítač, abych to stihla publikovat nejlépe už dnes dopoledne a vy jste měly na nastudování celý týden a mohly si hezky vyznačit do plánku, kam a na co konkrétně na veletrhu vyrazit a po čem jít. A schválně mi pak dejte vědět, jestli a jak jste pořídily a co na veletrh říkáte! =D



Znáte něco z produktů a značek, které mě tu zaujaly? Máte nějaká doporučení na konkrétní věci, na které bych se měla ještě podívat?



10 komentářů:

  1. Letos se nedostanu, jako už asi po stopadesáté,ale už se těším na tvůj článek co vše jsi nakoupila a vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, Jani, fakt ne? Zrovna Ty bys tambyla jakv sedmém nebi =D

      Vymazat
  2. Díky moc za tipy! Já se tentokrát chystám a jen nemám moc přehled co vlastně chci, ale nějak to dopadne...
    Poprvé slyším, že má taky někdo problémy s tvorbu milií z očních krémů, mě to dělají všechny co jsem zkusila. Mám dost podobnou pleť jako ty, takže mám ráda tvoje typy... na oříšek inků nedám dopustit a dokonce jsem si ted přivezla z Peru i ty opravdové oříšky a užívám je i vnitřně :-)
    Jinak mám ještě takovou technickou blogovou připomínku... když dáš na něco odkaz, bylo by moc fajn ten proklik nějak zvýraznit, když chce člověk v textu ten odkaz najít musí po textu jezdit myší a hledat jestli máš někde odkazy nebo ne, nehledě na to když se pak k němu chce třeba vrátit...
    Tak třeba na marketu na viděnou!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé a jak chutnají oříšky Inků? A to s ejí normálně jako oříšky, ebo jen v určitém množství jako medikament?
      Leni, díky za připomínku, mně se odkazy totiž zobrazují červeně, tak jsem myslela, že i čtenářům, sakra, budu to muset vykoumat. Díky ;)

      Vymazat
    2. Obchodní cestující, který mi je prodal v autobuse říkal, že se jedí jeden až dva denně, jsou takové kulaté placaté ve slupce a chutnají trochu jako hrášek, vlastně jako hrášek voní i ten olej, že?
      Jinak mě se nezobrazují odkazy ani na pc v práci, ani na macu doma, obojí chrome...

      Vymazat
    3. Aha, tak já zase funguju na mobilu na Safari a na PC na mozille a na obou se mi zobrazují odkazy červeně.. Zkusím to ještě zviditelnit ;)
      Jooo, i olej voní po hrachových luscích, tak to je dobrý ;) A co mají ty oříšky dělat konkrétně?

      Vymazat
  3. Letos mi to bohužel nevyjde, ale o to víc se budu těšit na tvé reporty :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, Marti, ale já to měla letos taky namále.. Tak se budu snažit, aby reporty stály za to! ;)

      Vymazat
  4. Tyhle články mám moc ráda, i když se na veletrh nechystám. Z těch věcí, co jsi zmiňovala, mám tuhé máslo od Bebutter s citrónovou trávou a ta vůně je skvělá. Forma je zajímavá, balení je funkční, ale mě moc na bambucké máslo na tělo neužije. Ale chodím si k tomu nejčastěji jenom přivonět a jen tak si to někam máznout, abych tu vůni mohla chvíli cítit. Asi nejvíc se mi osvědčilo na mazání nosu při rýmě :-) Za tu cenu je vážně super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Marti, díky a díky i za tip ;) Musím je všechny ovonět. Jeslti mě některé chytne vůní, tak to budu mít asi jako Ty =D Mě by nikdy nenapadlo, že se budu chtít mazat oleji a másly, ale nějak jsem poslední dobou k tomu tak přilnula, že už skoro nesáhnu po normálním tělovém mléku, co dřív bývalo u mě stálicí..

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...