úterý 14. března 2017

Když (přírodní) kosmetika nefunguje.. | Zelený mozek mudruje


Některá témata na články přijdou sama. Jako tento. Sešlo se mi víc dotazů a spíš postesků nad určitými produkty, které si žádají specifičtější aplikaci a pokud se to nevychytá, může se stát, že mažete a mažete a ono nic. A přitom ostatní říkají, jak to funguje, jenže ne vám. Znáte to? Co by měla kosmetika dělat, co naopak nedělat, jak ji používat a přimět ji, aby vám fungovala.. Třeba metoda "5-ti Š" pomůže i vám.

Metoda "5 Š" vznikla vlastně hrozně jednoduše. Odpovídala jsem jedné z vás na mail, jak mi nejlépe funguje aplikace olejového séra a najednou se mi v hlavě začaly rojit další podobné otázky, které se někomu můžou zdát banální a odpovědi na ně zcela samozřejmé, ale právě takovéto maily mě vždycky upozorní na to, že jsem se zřejmě správné použití nedočetla nikde ani já, ale že jsem si na to musela přijít sama. Jen na to občas zapomínám a beru to za samozřejmost, takže to už do článků někdy ani nenapíšu. Vybrala jsem 5 takových základních pravidel, kterými se můžete zkusit řídit, když vám něco nefunguje a mohla by vám pomoci. Je to mix pomocných záchytných bodů, kterými bych vám před koupí, během koupě, nebo při aplikaci produktů na odpověděla..

Výrobci  na produkty sice píšou, jak je máte používat ("aplikujte přiměřené množství na pokožku ráno/večer"), ale s čím se mohou produkty ovlivňovat, jakým způsobem, v jakém pořadí a kdy je zařadit, to už většinou  na etiketách nenajdete. Mám ráda osobní doporučení prodejců na aplikaci.. Za prvé to značí, že produkty sami znají a mají s nimi zkušenost a za druhé už si třeba prošli úskalím aplikace za vás a doporučí rovnou postup, který vede k nejlepším účinkům a nejjednoduššímu používání. 




Metoda "5ti Š"

  1. Špatný VÝBĚR
  2. Špatná VŮNĚ
  3. Špatná APLIKACE
  4. Špatné MNOŽSTVÍ
  5. Špatné POŘADÍ




 1. ŠPATNÝ VÝBĚR

To, jak produkt ne/bude v budoucnu fungovat v podstatě ovlivňuje už jeho výběr. Pokud jsou zrovna děsně IN olejové konzistence a balzámové odličování, ale vy víte, že vám čisté oleje nedělají dobře, je fakt blbost čekat na vše spásný balzám a uvěřit  kladným ohlasům, že musí nutně skvěle fungovat i vám. Vy se znáte nejlépe a víte, jak vaše pleť na co reaguje. A pokud ne, stačí to chvilku pozorovat, ono to přijde samo. Není poněkud nesmyslné věřit reklamní masírce, popřípadě výrobcům a spokojeným zákazníkům, které ale neznám a nevím, co a jak jim vyhovuje a slepě spoléhat na to, že co dělá dobře jim, musí být zaručené i pro mě..? Pokud budete věřit nejvíc svému úsudku a rozhodovat podle své pleti, pak téměř nemůžete šlápnout vedle. Většina produktů, která  mi nesedla, byla taková, u kterých jsem si říkala "No, sice mi normálně nesedí, ale když to všichni tak opěvují, tenhle bude možná jiný.." a nebyl.

Většina z nás ještě stále vybírá produkt podle jeho popisku. Ale popisky mají poutat, popisky vás mají přimět ke koupi a tím je i jasné, že popisky jsou úhledné řádky plné superlativů a vynášení obsažených složek do nebes. Vy si ale musíte vybírat podle vás samotných, ne podle krásy popisků, takže pokud víte, že fakt nesnesete tea tree, ale na popisku krému je něco ve smyslu "Éterický olej z čajovníku australského (tea tree) vyníká pro své hojivé účinky, vyléčí jakýkoli zánět a přitom je šetrný k pokožce. Díky antibakteriálním a desinfekčním účinkům slouží preventivně a vaše pleť už bude jen zdravá a krásná.", tak koupí krému vlastně jen potvrzujete skvěle fungující marketing firmy a bohužel také vaši nesnášenlivost tea tree, protože krém poletí do koše, v lepším případě kamarádce. Ať je na něm totiž napsáno cokoli, furt je tam to tea tree, které vám vadí.

Zdroj


Proto vždy koukejte na složení. Nemusíte se vyznat v každé položce, kterou obsahuje, ale stačí se orientovat jen v tom, co v produktu nechcete (lidská psychika je na toto machr a překvapivě vždy ví jistěji a nejlíp, co nechce, než chce) a naopak co vám dělá dobře. Jasně, je lepší vědět, že máme rozlišení pleti do skupin a tomu jsou některé složky vhodnější a některé méně (např. problematická pleť nebude vyhledávat produkty s kakaovým máslem, protože je častým viníkem boulí, nebo mastná pleť nesáhne po výživném oleji - kaméliovém aj., protože bude mastná, kdežto na suché bude zase sušší olej ala hroznový, který skvěle slouží mastnějším typům, už moc lehký a nebude jí stačit). Tyto základní poučky najdete na internetu téměř všude. Fór je navíc v tom, že jsou některé složky častější a tvoří většinu základů přírodních produktů (zvláště, pokud nakupujete u nás v ČR a nekoukáte po zahraničních specialitách). To se pak stačí naučit opravdu těch pár základních olejů, které najdete ve větším či menším množství skoro všude a už budete vědět. Často se mě ptáte, jak jsem já přišla na to, která složka mi dělá/nedělá dobře. No, sice jsem toho na netu načetla dost, ale většinu znám "na vlastní čumák" a prostě jsem zkoušela a zkoušela. Jakmile jsem našla, co mi sedlo, už jsem se toho držela a snažila se případně najít podobné ingredience.  

K tomuto bodu mám ještě malinkou poznámku.. Když se budete orientovat podle složení při výběru produktů, pak můžete najít i nečekané perly. Např. potřebujete něco hojivého, ale ani jeden krém to v názvu popisku nemá. Pokud však ve složení najdete v první půlce (tedy těch více zastoupených složek) dostatek hojivých látek, pak vám bude produkt nejspíš hojivě sloužit, byť na něm výrobce/prodejce tuto skutečnost neuvádí a nevynáší nad ostatní.




2. ŠPATNÁ VŮNĚ

Tento bod by mohl být pro většinu lidí dost diskutabilní, ale přírodkáři pochopí.. Přírodní kosmetika je dost specifická. Existují častěji využívané vůně, jako citrusy, květinové (levandule, jasmín), nebo dřevité (cedr, vetiver..), ale často se tyto vůně, které mají většinou původ v éterických olejích, používají ve směsích pro umocnění nejen vůně, ale hlavně jejich účinku v produktu. Pak je otázka, zda se smíchají esence, které sice vytvoří mocnou směsku co do účinků, ale smrdí to až za roh, nebo naopak dělané směsi spíš pro blaho frňáčků, nebo směsi esencí, které si účinky mohou dokonce odporovat (nejsou v tzv. synergii, tedy jejich podstaty jdou proti sobě a tyto by se do jednoho produktu míchat ani neměly - dost často vídám v produktech např. spojení uklidňující levandule s nabuzujícím rozmarýnem apod.). 

Osobně to mám tak, že většina jen líbivě voňavé kosmetiky mě moc neoslovuje (a nefungovala mi) a mezi tu řadím např. Soaphorii, LUSH (ale to je přírodní výjimka postavená na dost často syntetických přidaných parfemacích, aspoň dřív tomu tak bylo) a další, na které si nemůžu za boha vzpomenout. Pak tu je kosmetika, která s esencemi pracuje velmi dobře, ale někdy až na úkor mého ještě voňavého spektra a vůně jsou na mě už moc bylinné, nebo mi prostě smrdí (sem řadím především Hadkovu kosmetiku, kdy nebyl snad jediný produkt, který by mi hezky voněl a třeba Dr. Hauschka je dost specifický). A nakonec musím jmenovat i přírodní "niche" kosmetiku a tou je pro mě bezesporu May Lindstrom, která má vůně tak koncentrované a omamné, že opravdu velmi záleží na tom, jak je v produktu snesete, protože pokud vám bude způsobovat bolehlav (jako tehdy mně dělal jeden vzorek masky The Honey mud), pak si ani nešrtnete. Já jsem to měla s May produkty ze začátku tak, že pro mě byly vůněmi až příliš koncentrované a měla jsem opravdu problém je během aplikace snést. Vůně byly ale tak zajímavé, že si mě začaly získávat a po dopoužívání vzorků se mi třeba po Blue Cocoon balzámu neskutečně stýskalo, dokud jsem nekoupila nový.

Zdroj

Svoje specifikum mají některé vůně i ze zdravotního hlediska. To, že mastička s mátou a eukalyptem je skvělá na uvolnění dýchání pod nosem nebo na hrudník, to už víme dnes skoro všichni. To, že bergamot, nebo zelený čaj povzbuzují a energetizují, už je také poměrně známé. Ale třeba to, že kvalitní levandulový éterický olej dokáže účinně snižovat tlak (to jde ruku v ruce s jeho uklidňujícími účinky) a tím může být rizikový pro skupinu lidí s nízkým tlakem, už ví málokdo a pokud máte třeba v těhotenství s nízkým tlakem problémy, po levanduli byste mohly i omdlít. Pozor na esence si dají i lidé s citlivější pokožkou, pro které mohou být éterické směsi v produktech mazaných na kůži až moc agresivní a i přes avizované uklidňující a hojivé účinky takové levandule, mohou mít po levandulovém krému alergickou reakci jako hrom.

Jelikož je reakce našeho čumáčku mezi prvními, které smysly zaznamenáme (předbíhá ji jen oko a tedy balení produktů, reakce pokožky je až mezi posledními), tak pro nás hraje při výběru velkou roli. Typickou vůni obchůdku LUSH v Palladiu, která se line od hlavního vchodu až k prvnímu regálu v obchodu zná snad každý. Na čichu prostě záleží. Tzn., že pokud si nejste jisty vůní nějakého produktu, tak jej vždy vyzkoušejte ve vzorku, jak vám bude připadat ještě při aplikaci na pokožku, protože tak se vůně většinou ještě víc rozvine. Je možné, že vám sedne, ale taky dost pravděpodobné, že už byste o koupený produkt nechtěly nikdy více zavadit ani nosem. A jen na vysvětlenou, sice tu píšu hlavně o esencích, ale svou osobitou vůni má zvlášť v té panenské podobě i každý olej a většina složek a ty beru v potaz také, když zde píšu o vůních.




3. ŠPATNÁ APLIKACE

Nejde o špatnou aplikaci ve smyslu, že byste ji špatně prováděly, ale zřejmě si spíš nesedí s povahou produktu, s ostatními produkty, které v rutině používáte apod.. Jde i o tzv. kosmetické sebevědomí, které když  si nejste v kosmetice moc silné v kramflecích, může za to, že se člověk bojí experimentovat a striktně se drží návodů. Jenže návody někdy píší i lidé, kteří daný produkt ani neviděli, natož aby jej zkoušeli přímo na sobě. A taky se návody píšou co nejobecněji hlavně taky proto, aby seděli co nejvíce uživatelům a pokud do této skupiny nepatříte, váš problém. 

A tak vás návody na micelárních vodách budou stále nabádat k tomu, že jsou to vlatně pečující vody, kterými setřete nejen makeup, ale zároveň pleť tonizujete a hydratujete a na to už stačí nanést jen krém (je to kec, micely jsou v podstatě "mycí částice", které stejně jako tenzidy smývají nečistoty tím, že je na sebe vážou. Pokud si tedy z pleti po vyčištění micelárku ještě pořádně nesmyjete vodou, zůstane vám zbytek nečistot na pleti. Navíc, něco jako tenzidy byste si na pleti taky nenechaly, že ne? Micelárky jsou zkrátka smývací produkty, tečka). Nebo u většiny tonik a pleťových vod se zase napak dozvíte, že jsou určené k čištění pleti třeba i od makeupu (pokud jste však jednou zkoušely hydrolátem, nebo jemnou pleťovou vodou stírat z pleti makeup a tamponek byl stále špinavý, asi víte, o čem píšu. To už jsou zase produkty spíš pečující a proto je lepší vybírat rovnou takové, které budou obsahovat i benefity v podobě jiných pleti prospěšných látek a na pleti je už budete nechávat).

Zdroj

V neposlední řadě tu máme třeba aplikaci olejů. Všimli jste si, jak značek s olejovou kosmetikou na každém veletrhu přibývá a rostou jak houby po dešti? To jsou samé krášlící balzámy, odličovací balzámy, pleťová másla, oleje, olejová séra, olejové krémy.. Ale některé pleti striktní používání olejů prostě vyhovovat opravdu nemusí (jako třeba té mé). Paradoxně se mi pleť začne vysušovat a to si pod olej dávám štědrou dávku vody (hydrolátu, tonika apod.). A taky jsem narazila na to, že většina lidí o nutnosti používání "vodního základu" pod olejové produkty stále ještě nemá ani páru. Pak se vám stane, že máte pleť mastnou, ucpávají se póry, nebo se pleť osype, protože je toho na ni už moc. Bez vodní složky se vám pleť začne navíc vysušovat. Díky vodě se olej lépe vstřebá do pleti  víc i účinkují všechny látky a benefity v něm obsažené a pokryjete potřeby pleti co do péče i hydratace. Aplikaci olejů si můžete i přizpůsobit. Já třeba oleje používám ve směsích (což se mi osvědčilo víc a jako účinnější, než používání jednodruhových) coby olejová séra, tedy jako doplněk a bonusovou péči, ne místo krému. Taky dost z vás v mém posledním článku o pleťové rutině překvapilo, že dávám oleje pod krém, protože obecnou praxí bývá aplikace olejů až na závěr. To se mi neosvědčilo, oleje nefungovaly a byla jsem jen mastná a ulepená. V opačném pořadí to funguje skvěle a naopak si oba produkty  pomohou navzájem lepšímu vstřebání. A balzámy používám stejně jako olejová séra - v minimálním množství pod krém.. 

Tip: Pokud vám teplotními změnami přestane stačit výživnost vašeho běžného krému, zkuste do něj kapnout trochu oleje nebo olejového séra. To samé platí, když se vám bude hůř aplikovat nějaký produkt, nebo se budou tvořit šupinky s makeupem - kapněte do něj olej a uvidíte, jak to zabere.




4. ŠPATNÉ MNOŽSTVÍ

Vždy začínám u nového produktu s co nejmenším množstvím. Když s ním neobsáhnu plochu celého obličeje, prostě trochu přidám, ale nikdy nedávám víc, než opravdu potřebuji. A je mi jedno, kolik hlásá návod. Návodem se nechávám spíš jen inspirovat a to pouze u produktů, které jsou svým složením specifické na aplikaci, nebo s nimi ještě nemám žádnou zkušenost. U krému mi tak stačí fakt málo, vlastně jen ťupnu prstem po tečkách na čelo, nos, bradu, krk a obě tváře a pak pořádně vmasíruju. Budete se divit, ale střídmost platí i pro používání tonik. Skvělým příkladem je pro to Rozjasňující tonikum od PHB. Tonika už pár let aplikuju vylitím malé loužičky do dlaně a vtiskáváním do pleti, kdy rozprouděním krve a její cirkulace v pleti nakopnete regenerační proces a pleť si vezme z produktu víc, než když ho jen přejedete vatovým tamponem. PHB tonikum má ale sprej. Normálně si ho nastříkám do dlaně a pak opět vtiskávám, jenže tentokrát jsem neměla moc času, tak jsem prostě jen posprejovala obličej. Nejenže jsem tak dala produktu asi 2x víc než normálně a tak by mi lahvička vydržela asi o půlku kratší dobu, ale hned jsem zrudla. Prostě toho bylo moc. 

Na aplikované množství jsou dost specifická i hydratační séra a oleje. Většina hydratačních nemastných sér je založena na vodním základu, který obvykle zahušťuje nějaká guma (xanthanová, agar agar, arabská..), popřípadě kyselina hyaluronová (nebo jiná aktivní látka), která při koncentraci 1 % udělá už dost hustý gel. Tato séra mají jedno velké specifikum, pro které  je nemusí mít většina lidí rádo, a tím je možné žmolkování. Pokud tato séra necháte do pleti plně vsáknout a až poté aplikujete krém, během vstřebávání séra se na pleti utvoří hladká vrstvička. Vypínací a vyhlazující efekt mají sice okamžitý, ale pak to může zlobit s některými krémy. Pokud se vám to už stalo, doporučuju ihned po séru aplikovat krém, dokud je sérum ještě mokré. Vrstvy se tak prolnou a vše se najednou vstřebá. Také záleží, kolik séra dáte. Opět začínám s minimálním množstvím a přidávám. Na tohle je mistr moje mamča. Zatímco mně stačí 50ml krém na 3/4 roku, ona má tento kelímek na měsíc.

Zdroj

Co se týče olejových sér a balzámů, tak jen tak orientačně - 30ml lahvička oleje mi vydrží přes 3/4 roku každodenního používání. Většinou si nastříkám menší loužičku vody do dlaně (většinou používám hydrolát, nebo pleťovou vodu od Hadka a teď momentálně Caudalie Grape water), do ní kapnu 4 kapky oleje, promnu mezi dlaněmi a vmasíruju do pleti obličeje a krku až po dekolt. Mám vyzkoušené, že čím víc vody dám, tím víc se olej vstřebá, ale také se zmenší jeho promazávací účinky, takže to nepřeháním, ale jde to tak dobře korigovat. U tuhých balzámů  pak dávám množství o velikosti špendlíkové hlavičky na každou část obličeje, které jsem jmenovala výše, na suchou pleť. Než začnu rozmazávat, namokřím pleť buď termální vodou, nebo si aspoň navlhčím ruce a vmasíruju do pleti. 

Poznámka: Pokud to zase přeženete s větším množstvím krému, než je třeba, může se i ze skvěle vstřebávajícího se a lehkého krému stát mastná nebo lepivá záležitost. Na množství opravdu záleží.




5. ŠPATNÉ POŘADÍ

Tenhle bod souvisí v podstatě se všemi předchozími. Záleží na více faktorech.. Kdy jste se rozhodly produkt zařadit do rutiny, jaké produkty jeho aplikaci předchází a jaké budou následovat.. I taková změna pořadí v používání produktů totiž dokáže ovlivnit jeho výsledný efekt. Už jsem to naťukla v souvislosti s neolejovými hydratačními séry - některé potřebují k aplikaci vodu, některé olej, některé jsou lepší samotné a pořádně vstřebat a některé můžete klidně aplikovat najednou s krémem. To samé platí s olejovými séry.. Většinou se traduje, že by se měla používat buď samostatně místo krému, nebo na závěr péče po krému. Když jsem je tak zkoušela dávat, nevyhovovalo mi to a myslela jsem, že pro mě oleje prostě nejsou. Pak jsem jednou zkusila dát olej pod krém - myslím, že jsem se tehdy zapomněla a prostě to byl omyl - a ono to najednou fungovalo. Všechno se krásně vsáklo, mastnota byla hned pryč a ráno jsem se budila s ne mastným, ale krásně vláčným obličejem.

Zdroj


Pořadí si musíte vykoumat samy a taky brát v potaz, na co a jak chcete produkt použít a podle toho jej do rutiny zařadit. Pokud si např. vyberete vodu s tonizujícími účinky, pak je lepší ji dávat ráno, protože vám pomůže vypnout pleť a lehce stáhnout póry, které pak s makeupem nejsou tak viditelné. Taky je blbost stahovat pleť na večer, kdy ji naopak potřebujete co nejvíc připravit na regeneraci a nacucání všech možných dobrot z noční výživnější péče. Já mám své pořadí i na večerní čištění. Pokud mám v rutině v zimním období zařazené pleťové mléko, pak ho používám jako první čištění (to samé platí, kdybych se odličovala např. balzámem nebo olejem) a v rámci druhého čištění stáhnu případný povlak a zbytky mastnoty mycí pěnou nebo gelem. To samé platí při použití tuhých mýdel. Po nich zase musím vždy použít hydratačnější druhý čistič, aby mi trochu neutralizovalo vysušení a pnutí, co mi na pleti mýdlo zanechá. Ráno zase používám mycí gel. Když bych obrátila pořadí, měla bych vlastně na pleti neustále mastnější povlak, který mé pleti nedělá dobře.




Hrajte si!

Je to taková bonusová rada. Hrajte si s kosmetikou, zkoušejte, co vám vyhovuje, sedí, klidně postupy obracejte a měňte, než si přijdete na ten svůj a klidně se neřiďte ani jedním postupem, který jsem zde popsala, protože vám třeba může vyhovovat něco jiného. Kombinujte, očichávejte, řiďte se momentální situcí a touhou a také potřebou a netrvejte zasekle na svém, nebo se zarytě nedržte rad v návodu, když vám zjevně nesedí. Hodně dejte i na pocity. U mě třeba platí, že pokud jsem nadšená z produktu samotného, jeho vůně, nebo jeho autorem, znamená to pro mě už polovinu úspěchu a to jsem ho ještě třeba ani nepoužila (takový placebo efekt alá "věř a víra tvá..").  Kosmetika je tu pro zábavu, nejen pro péči a pokud by vám měla nelibě vonět, špatně se nanášet, nebo dělat nějaké brikule, stejně se k jejímu používání nedonutíte, takže si to "ohněte" tak, aby to vyhovovalo vám a dělalo to radost. 






Máte taky nějaký specifický postup, nebo originální aplikaci produktu "po vašem"?




11 komentářů:

  1. Krásný článek, určitě je moc potřeba a hodně lidem by mohl pomoct v orientaci :)) Naprosto musím souhlasit. I když taky někdy podlehnu masírce a to vím, že mi produkt nejspíš sedět nebude, holt zvědavost je silnější :D A vůně také dělá divy, já když mi vůní něco nesedne musím so někomu hned darovat, když si péči neužívají i mé čichové buňky je to o ničem. Micky mám stále moc ráda a v mém dvoukrokovém odličování mají své místo,ale musí se smývat, což už se dere do povědomí, tak doufejme v ještě větší osvětu. A nutnost zvlhčit pokožku před nanášením bezvodných olejů atd. jsme si opět potvrdila i u aplikace krémů na ruce . Takže opravdu je to nutné ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, přesně! Bereme to jako samozřejmost a přitom koukám z reakcí, že to asi stále nění běžné. Navíc, osvěta v tomto smyslu dost pokulhává, což mě překvapuje.. Zrovna výrobcům a prodejcům by přece mělo jít o to, aby jejich zákazníci uměli produkty správně použít a využít tak všechny jejich benefity.. A s tou vůní.. naprostá pravda - ať to klidně dělá zázraky, ale když se na aplikaci těším jak na vrtání zubů, těžko u toho zůstanu dýl =D

      Vymazat
  2. Pěkné a poučné! Zaujala mě informace o účincích levandulového oleje na krevní tlak, můžu se zeptat na zdroj? Případně nějaký tip na dobrou knihu o eterických olejích obecně...:) díky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, no zrovna tohle patřilo mezi takové obecné poučky, ale určitě o tom bude mít nejednu delší stať napsanou Hadek přímo ve svých Aromkách, nebo na netu a popřípadě knihy jako Domácí lékárník, Domácí přírodní lékárna, Lexikon přírodní medicíny, nebo Přírodní medicína to v sobě obsahovat budou. Je to taková naprosto první hláška, která vybafne na všechny těhotné jako upozornění při používání éterických olejů. Jo a taky je jedna obrovská bichle o používání ÉO právě při těhotenství, při kojení a pro malé děti - tam je to úžasně zpracované. Nepamatuju si název ani autora, měla jsem ji půjčenou, ale byla v češtině a těchto je dostmálo, takže nebude těžké ji najít ;)

      Vymazat
    2. Ještě jsem našla Aromaterapie od A do Z ;)

      Vymazat
  3. Super článek Míšo. Již dlouho používám na pleť oleje (např. arganový, šípkový) a to vždy na pleť navlhčenou pleťovou vodou a vyhovuje mi to. Nedávno jsem byla na základním kurzu aromaterapie pana Hádka a tam bylo řečeno - čisté základní oleje pleť vysušují, s výjimkou oleje z pšeničných klíčků, protože ten sám o sobě obsahuje dostatek lecithinu (emulgátor). Ještě jsem se přímo zeptala na svůj způsob používání zeptala a odpověď byla stejná - navlhčená pleť nepomnůže, nutno do oleje přidat nějaký emulgátor. Tak teď nevím, chemik nejsem a chemii ani vzdáleně nerozumím. Asi mi něco zásadního uniká a já netuším co.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, díky za super koment. Takhle děkuju asi poprvé za celou historii blogu, ale přesně jsi kápa na to, co mám v hlavě už pár let. A zrvna Hadek byl jedním z propagátorů samotných olejů na pleť, jenže se jaksi někde v překladu předávaném z úst do úst ztratil ten detail o nutnosti emuglátoru. Samotné oleje opravdu vysušují a slůvko "hydratační" u olejů je dle mého taky blbost. Olej to nemá ve své podstatě, ani to dělat nemůže bez ničeho dalšího. Aspoň tohle mi říká můj obličej po letech pokusů s čistými oleji a poslední roky zajeté rutiny, kdy olej používám jako přídavnou péči pod krém, coby olejové sérum. Samotný by mi nestačil a pleť by začala strádat. Mám to už několikrát ozkoušené - začne šednout, budou viditelnější vrásky, bude i citlivější.. Samotné oleje propagají především majitelky suché pleti, ale je to možná tím, že pro tu suchost toho na sebe mažou tolik, že samotný olej už nic nepokazí, ale protože mají pleť stále suchou, možná to ani očividně nezachraňuje, jak si mnozí myslí..

      Já to ve své rutině vlastně emulguju dodatečnm namazáním krémem, proto mi to funguje a ta voda přímo pod olej, nebo přidaná k oleji je čistě z praktických důvodů - čím víc dám vody, tím míň použiju oleje, protože se mi s vodou bude líp roztírat než samotný ;)

      Vymazat
  4. Ještě ke knihám o éterických olejích - já mám ráda tyto:
    - Aromaterapie v pediatrii - N.V.Nagornaja (vydal Hádek)
    - Praktická aromaterapie - Nováková, Šedivý
    - Aromaterapie při léčení duše - G.Mojay
    - Voňavá lékárna - V.A.Worwod
    A o olejích je zajímavá kniha:
    - Tekuté slunce - J.Kusmirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, díky za tip, na ty jsem zapomněla - až na lééčení duše mám všechny a jsou úžasné a třeba Voňavá lékárna už je u nás pojem mezi bylinkáři a přírodkáři všeho druhu ;) díky moc, Léčení seženu

      Vymazat
  5. Super článek se skvělými radami :) Je důležité takhle lidem osvětlit, proč zrovna jim ta přírodní kosmetika nefunguje :) Musím říct, že některými radami jsem byla dost překvapená. Jinak na přírodní kosmetiku můžu doporučit tento eshop - sice dražší, ale produkty tam mají určitě kvalitní.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...