neděle 3. července 2016

Hojivá a zklidňující měsíčková mast se zinkem | DIY


Tato mast vznikla, jak už to u mých každodenních zázraků bývá, zcela náhodou a naprosto mě ohromila svým okamžitým a opravdu až zázračným účinkem. Její výroba je velmi jednoduchá, obsahuje 4 ingredience, je nabitá přírodními v bylinkách a máslech přirozeně obsaženými účinnými látkami a můžete ji použít třeba na spáleniny od sluníčka/sporáku, kožní podráždění, záněty, vyrážky, suchá místa, nebo třeba po holení.

Včera jsem házela na Instagram foto Ániných zad před a den poté, kdy od namazání mastí a projevení se účinky dělilo pouhých 8 hodin. Minulý týden byla asi tři dny po sobě vedra, kdy se teplota vyšplhala až k 37°C. Áňa je dítko poměrně neposedné, takže furt lítá, nebo se koupe v bazénku na balkoně, nebo sedí v kočáru a projíždíme se po venku (spíš k večeru, když už se dá venku existovat). Prostě je věčně v pohybu, takže mě překvapilo, když se jí po několika krátkých spáncích udělala v místech, na kterých spala nejčastěji (na zádech a pravém boku) vyrážka. 

Proto jsem to ani nepřikládala na účet zpocení, ale nejdřív jsem promýšlela, jestli to nemá z nějakého druhu ovoce a zeleniny a nejedná se tak o potravinovou alergii. Poslední týden totiž dostala poprvé v životě avokádo a špičku rohlíku. Nezdálo se mi to, ale vyloučit jsem to nemohla. Pak jsem si všimla, že vždy po probuzení je to nejhorší, po umytí vyrážka opadá, až se téměř vytratí. Pak ale přijde další spánek a je to horší než předtím. 

Áňa v té nejhorší svědivé fázi "PŘED"

Abych rovnou odpověděla na možná vznikající dotazy (na IG i na FB padly) - Áňa nebyla a není pod žádnou medikací, já také ne, stravuju se kvalitně a převážně zdravě, Áňa je plně kojená, jí převážně zeleninu a ovoce a myju ji čistou vodou. Jen pokud je opravdu zpocená nebo špinavá (hlína, záhony, tráva, jídlo apod.), tak ji vydrbu v jemné Alverde mycí dětské emulzi. Mažu ji buď zbytky Alverde dětského tělového mléka, nebo svou lanolinovou mastí (hlavně pozadíčko =D).. Takže z nevhodné kosmetiky to taky nemá. No, prostě jsem musela vyloučit všechny možnosti, než jsem zakotvila u toho zpocení z horka. A bohužel se jí to po jedné fakt tropické noci zhoršilo natolik, že vyrážka lehce natekla, zčervenala až působila jako klasická kopřivka a začalo ji to i svědit, protože se drbala a drbala. Zkoušela jsem na ni tu lanolinovou mast, ale ta kvůli obsahu pokožku mastícího a zatěžujícícho lanolinu moc vhodná nebyla - spíš se pod ní potila ještě víc. To, co na zadeček funguje jako skvělá ochrana před vlhkostí, to na potničky fakt nezabralo (pod plínky a na rychlé hojení a jizvy je však dokonalá a návod najdete zde). Vyzkoušela jsem i uklidňující hydratační sprej od Salcury. Nic nepomohlo.. Až tahle mast. A to po jednom namazání! Pro zvýšení účinků a zklidnění pokožky jsem ji ještě před spaním vykoupala v ovesné koupeli (rozemlela jsem si 100g ovesných vloček, umixovala s vodou a přidala do vany - pokožka potom byla krásně vláčná a hebká).

A teď už k té mastičce.. Áně je rok, takže jsem do ní použila pouze jemné účinné látky a bylinky. Pokud budete chtít mastičku udělat pro starší děti, nebo pro sebe, můžete do ní přidat třeba kvalitní Levandulový éterický olej (už leta kupuji jedině tento od Karla Hadka - mám ověřeno, že je opravdu kvalitní a velmi účinný), který podporuje hojení, zklidňuje a navíc potlačuje i svědění, nebo další jiné látky. Já se tu radši držela jednoduchosti. 


Ta samá oblast zad po jednom namazání a po 8 hodinách spánku. Foceno hned po probuzení.

Proč bambucké máslo? Protože promaže, ale nezmastí, dobře se vstřebává, regeneruje a pečuje, je velmi jemné a vhodné i do pečujících přípravků o citlivou dětskou pokožku. Kupuju po kilech nerafinované a v BIO kvalitě zde (a doporučuju koupit rovnou aspoň kilo, protože je to skvělé máslo, v perfektní kvalitě, krásně voní už samo o sobě a užijete ho buď samotné, nebo na úžasné maceráty, o kterých si povíme dál). 

Proč měsíček? Měsíček lékařský, jak už napovídá jeho název, je léčivkou, která léčí záněty, ničí viry, snižuje otoky, je antimikrobiální, s protiplísňovými a protizánětlivými účinky, napomáhá uzavírání kožních ran a podporuje obnovu nových tkání. V bambucu navíc nádherně voní! Právě jsem ho dosbírala.. Pokud máte takový poklad na zahrádce, jděte pro nůžky a ostříhejte zralé květy hned teď. Nejlepší sběr je právě okolo poledního, kdy je vlivem sluníčka koncentrace účinných látek v květu nejvyšší - prostě jsou dostatečně nabité a připravené ke sběru. Suší se pak na vzdušném a stinném místě. /sušený měsíček můžete koupit zde/

Proč zinek? Kolik už jsem toho napsala o zinku! Oxid zinečnatý, dále už jen "zinek" je naprosto dokonalý lék na hojení kožních zánětů a poranění pokožky. Napomůže potlačit svědění pokožky, uklidní pocit pálení, léčí kožní záněty i vyrážky. Ne nadarmo se přidává téměř do všech dětských mastí na opruzeniny. Může však, při dlouhodobém používání a při zvýšené koncentraci v krémech lehce vysušovat, proto ho do preventivního mazání "na zadek" nedávám, tam si vystačím s lanolinovou mastí. /OZ kupuji zde/

Proč mandlový olej? Protože je dostatečně jemný, že jej snese i dětská pokožka, svými pečujícími účinky skvěle doplňuje předchozí zmíněné složky, pomáhá regenerovat, dobře se vstřebává a potlačuje i svědění a podráždění pokožky. Nejlepší je v kvalitě lisované za studena (LZS). Já jsem přidala meruňkový olej, který je vhodný také, ale třeba vlastnost "proti svědění" už nenese.. Použila jsem meruňku, protože mi akorát došel mandlový LZS a už jsem měla jen lisovaný za tepla, ale chtěla jsem využít všechny dobré látky obsažené v LZS olejích. V masti je čistě jen pro svou tekutou konzistenci, která naředí bambucké máslo, aby se cílový produkt lépe aplikoval. Proč však nevytřískat i z toho nějaké dobroty v oleji obsažené, že.. /Mandlový olej mám odsud, Meruňkový olej odsud/


*



Macerát v bambuckém másle

Na netu, v knihách i recepisech najdete spoustu různých způsobů macerací za tepla. Můžete macerovat v horkovzdušné troubě (tam se mi trochu hůř hlídá teplota), ve vodní lázni, můžete macerovat v rozmezí 40 - 55°C a můžete macerovat téměř cokoliv. Také si můžete vybrat, zda budete macerovat zcela sušené bylinky, nebo jen den zavadlé (čerstvé se moc nedoporučují, protože obsahují hodně vody, která se pak může kazit - jistotou jsou sušené). 

Macerace za tepla vám vlastně nahradí 6týdenní macerační proces, který se obvykle používá při klasické maceraci v olejích. Já jsem potřebovala macerát co nejdříve, navíc v bambuckém másle, díky jeho tuhému stavu, nemůžete macerovat jinak než za tepla. Tato macerace pak trvá 8 - 10 hodin, na jejímž konci vás čeká macerát k okamžitému použití. Pokoud popužíváte sušené bylinky, pak bude mít macerát dobu trvanlivosti takovou, jakou má sám o sobě nosný základ, v mém případě tedy bambucké máslo. Z toho důvodu se pro macerace i záměrně volí oleje a másla s nízkou oxidací (caprylic, bambuc, babassu, kokos, jojoba), v opačném případě budete musít konzervovat. Oleje konzervuju CO2 Rozmarýnovým extraktem, maceráty na bázi vodní složky s obsahem glycerinu do 60 % klasickým Cosgardem (víc jak 60% obsah glycerinu se má za samokonzervační), lihové nejsou třeba konzervovat vůbec.

Já jsem si zvolila maceraci na plotně ve vodní lázni, do které jsem položila velkou zavařovací sklenici naplněnou kusy bambuckého másla. Na sporáku mám rozpětí 1-9 a využila jsem pouze stupně 1-2, kdy "2" dosáhla cca 54°C a použila jsem ho hned ze začátku pro rozpuštění másla a pak už jsem zmírnila na stupeň "1" (odpovídá teplotě cca 44°C), na kterém jsem celý den macerát udržovala. Nesmíte přepísknout teplotu, abyste se neochudily o účinné látky jak z měsíčku, tak z másla. Snad v žádném návodu, které jsem četla, se autoři neshodli na jednotné teplotě, tak jsem se snažila to alespoň udržet v uváděných rozmezích.


Nabraná mast (vlevo); Po pár vteřinách rozteklá do mléčné konzistence (vpravo)



Macerát často mícháte a po pár hodinách si můžete všimnout, že vám kuchyň a později i byt provoní jemná až sladce oříšková chuť měsíčku a másla. A já si přitom myslela, že měsíčkové masti jen smrdí, jak jsem na ně byla zvyklá z obchodů. Holt, důležitá je i nosná látka, ve které macerujete a bambucké máslo funguje jako opravdu skvělý nosič vůní (třeba kokosový olej už přehluší vůni bylinky svou typicky kokosovou vůní - dokáže mi tak změnit vůni i některých krémů, když nepoužiju ten rafinovaný, nebo deodorizovaný). Pro mě je bambuc prostě mistr a budu se ho držet. Z macerátu, jeho účinků, vůně i rychlosti přípravy(oproti 6týdennímu procesu) jsem byla tak mile překvapená, že jsem hned druhý den macerovala i levanduli a to byla panečku paráda. Už pokukuju po dalším bejlí.

Po 8 - 10 hodinách směs zceďte a ještě bylinky promačkejte přes plátýnko (já ho doma neměla, takže jsem použila pár kávových filtrů). Čekala jsem, že máslo bude sytě žluté, ale chytlo jen nažloutlou barvu. Levnadulový macerát byl zase nazelenalý. Vůně v něm ale zůstala. Část macerátu zpracujeme dál v následujícím návodu na mast, zbytek si uzavřete do dózy nebo kelímku a dejte do ledničky, aby rychle zchladlo a vytuhlo. Pokud necháte bambucké máslo ztuhnout přirozenou cestou při pokojové teplotě, utvoří se v něm tvrdé hrudky, které se nejenže blbě rozpouští,a le jejich roztírání natož na podrážděné kůži je doslova za trest. Díky rychlému zchladnutí a ztuhnutí se hrudek vyvarujete a máslo bude mít jemnou konzistenci.


*


Měsíčkové mazání se zinkem

A teď už návod na samotnou mast. Je to opravdu mega jednoduché a to nejtěžší už máte za sebou - měsíčkový macerát. ;)

Budete potřebovat:

60g macerátu
10g OZ (oxid zinečnatý)
30g mandlového/meruňkového oleje

Pokud budete pracovat ještě s teplým macerátem, tedy rozpuštěným, pak vám stačí opravdu vše jen smíchat. V případě, že budete používat už ztuhlý macerát, budete ho muset ve vodní lázni při velmi mírné teplotě rozpustit a pak až přidat olej a OZ. Zinek pak doporučuju předem namlít buď v tříštivém mlýnku, nebo alespoň rozemnout v hmoždíři. Pokud nevlastníte ani jedno, zabalte ho do pevného igelitového sáčku a párkrát ho přejeďte válečkem na nudle, nebo flaškou.

Vše promixujete a máte hotovo. Když směs ihned po promíchání zchladíte, zinek by měl zůstat ještě dobře rozptýlený a ne spadnout ke dnu. Pokud si to však chcete posichrovat, nechte směs v ledničce chvilku zatuhnout a až se do ní bude dát udělat prstem ďůlek, vše vymixujte třeba ponorným tyčákem a opět nechte zatuhnout. Mast se dobře nabírá, není tvrdá jako samotné bambucké máslo. Při styku s teplotou pokožky pak taje do konzistence mléka a perfektně se roztírá. Plně se vstřebá do pěti minut a kůže po ní pak krásné nasládle a oříškově voní až do umytí. Na kůži má, kromě zklidňujícího a hojivého účinku i změkčující efekt. Klidně použijte mazání na ošetření pokožky po holení.


Blogo-asistent už opět v plném pracovním nasazení..

Jsme teď s malou na prvních týdenních prázdninách na venkově, takže sběrem měsíčku to jen začalo a jsem ráda, že jsem vám sem stihla sepsat aspoň úplný návod v podobě článku, protože posty na IG i FB jsou dost znakově omezené a po několika marných pokusech, kdy jsem se nedostala dál než k výčtu potřebných surovin jsem radši zasedla k bloggeru. Teď už nahrávám článek, vypínám a letím za děckama ven. Asi budou na oběd špekáčky a grilovaná cuketa.. =)


Mějte se krásně!!!

4 komentáře:

  1. Děkuji za návod a inspiraci. Jelikož jsem zrovna měla čerstvě nasušenou levanduli (původně do pytlíčků do skříně), byla tato použita do macerátu. Následně jsem umíchala mast, používám ji po holení a zatím se docela osvědčila. Příští rok se pokusím vypěstovat měsíček, abych měla vlastní zdroj.
    Ještě technická, kolik gramů sušených bylinek zhruba připadá na 100 g bambuckého másla? Já to dávala od oka a přijde mi, že je to trochu moc.

    OdpovědětVymazat
  2. Zkoušela jsem a je úžasná. Dávala jsem taky levanduli místo měsíčku.
    Jste šikovná. Děkuji :D

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za recept, moje první mazání už se chladí. Měla bych, prosím, dotaz... když bych na mast nespěchala, můžu macerovat měsíček v mandlovém oleji? A taky by mě zajímalo, kolik měsíčku do bambuckého másla? Děkuji za odpověď. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky vecer, urcite mudzete macerovat v mandlovem oleji klasickou metodou ta studena po dobe 6 tydnu. Je vlastne uplne jedno, jake medium pouzijete, zda maslo nebo olej i do jak velke nadoby jej date - vzdy dejte tolik bylinek, aby bylo nad vrstvou bylin po preliti olejem nebo rozpustenym maslem aspon 1 cm misto. Pokud budete chtit umocnit ucinky, tak zopakujte maceraci za tepla jeste nasledujici den s novymi bylinami, muzete to takto provest i trikrat. To same u maceratu - po dvou az trech tydnech bych smes precedila a zalila maceratem byliny nove.. jeste do matani prikapnete vitamin E - davam 2 % 😉

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...