pátek 19. února 2016

Přírodka, či syntetika? | Příběh zeleného mozku pokračuje


Už jsem dlouho nic nenapsala do jednoho z Šílených deníčků, ať pleti nebo hřívy. A způsobilo to ohledně mého "zeleného" počínání na světě nějaké dohady. Asi bych jen na jejich základě nezačala psát tento článek, ale už kvůli záznamu, který mi může posloužit jako ohlédnutí později, ho o tom chci napsat i pro sebe samu. Dnešní zamyšlení bude tedy o tom, zda jsem ještě tak "zelená", jak jsem se kasala před několika málo lety. Kde u mě striktně vyhrává přírodka a kde už nad syntetikou přimhouřím očko..

Když používáte syntetickou pleťovou péči a potkáte se s přírodkářem, jako jeden z prvních argumentů hovořících PRO přírodku uslyšíte, že sice její účinky nejsou vidět hned, ale zato jsou dlouhodobé a trvalejšího rázu. A tohle můžu potvrdit. Je to na mě vidět. A když nemám jeden ze svých hezkých dní, tak to na sobě aspoň pořád cítím. Zásadní změna se se mnou udála asi nejvíc na poli vůní. Na přírodní vůně éterických olejů a bylinek jsem si tak zvykla, že už i jemná vůně typu Nivea je pro mě ostrou parfemací. Když to tak napíšu, vypadá to možná až moc přitažené za vlasy, ale uvedu vám příklad. Když nebudete 4 roky vůbec solit, schválně si pak zkuste sníst chips, nebo solené pražené oříšky. Garantuju vám, že to bude nad síly vašich chuťových buněk. A takto to mám i s vůněmi. Prostě jsem striktně přírodní pečující kosmetiku používala už tak dlouho, že syntetickou parfemaci v produktech nesnesu a většinou takovéto produkty odsoudím ještě v obchodě z pohledu na složení a prostě si je nekoupím.

/Výjimku pro mě tvoří Lush, který má některé parfemace umělé, což bylo trnem většině přírodkářů, protože syntetický parfém je jedním z nejčastějších potencionálních alergenů. Nevím, proč ho tam cpou, když většina jejich produktů s čistě přírodními přívoněmi jsou úžasná, ale co jsem koukala, už se tento nešvar začíná pomalu vytrácet./

Vezmu to asi po jednotlivých oblastech kosmetiky, ať to není moc páté přes deváté. Stejně v tom udělám maglajz, už to vidím..



Pleťová kosmetika
Tam se držím striktně přírodky. A to opravdu striktně. Prostě mi nestojí za to, dát si něco na pleť, co třeba nese i slovutnou značku, ale složením stojí za starou belu. Do této kategorie však řadím i předraženou přírodku, která používá levné vycpaniny, jako jsou glycerin, voda, alkohol, namísto olejů, aloe, hydrolátů a pořádných aktivních složek. "Tonikum" z alkoholu a glycerinu si můžu udělat sama a za to fakt nehodlám dávat pětikilo. Někdy se mi takhle něco koupit povede, ale je to pak většinou pomatením smyslů z nádherných obalů, nebo obecným opěvováním z okolí, že si nestačím uvědomit složení. Naštěstí se mi tyto přehmaty moc často nestávají.

Většinu pleťovky si dělám. Ano a skvěle mi vyhovuje. Důkazem toho je i to, že pleť mám v mnohem lepším stavu, než když jsem začínala s přírodkou. A taky bych u ní nezůstávala jen proto, že si ji dělám doma na koleně, když by mi nevyhovovala. U mě spíš než sebeprotěžování platí "kovářova kobyla..", takže občas se na mě ani nedostane, protože všechno rozdám po rodině a známých. To pak sahám po nakoupených zásobách a s pláčem se po čase vracím zase ke svým krémům.



Když už si pleťovku koupím, můžete na to dát jed, že mi to funguje perfektně a obsahuje to něco, co si doma prostě udělat nedokážu a složky jsou většinou nedostupné. Takhle jsem si teď znovu objednala čistící gel Juliet od Antipodes a bělící sérum od Kimberly Sayer. Prostě obé stojí za to. Oba produkty obsahují mraky i exotických extraktů, které si prostě běžný smrtelník, natož z Česka, nemůže koupit. 

Jedinou výjimku u mě tvořila micelárka Bioderma k odlíčení očí. Mám citlivé oči, jsem čočkařka a navíc v nich nesnesu ani olej, ani mléko. Takže jsem snad od 15 let používala na odlíčení tuto micelárku. Tento problém však překvapivě vyřešil MakeUp Eraser - kouzelní ručník, který dokáže i voděodolné líčení smýt pouhým namočením v teplé vodě. Od té doby, co ho mám, sedá na flašku micelárky prach. 



Tělová péče
Opět i zde jsem striktně přírodní. Nepoužívám nic se sulfáty - proč taky.. Pěnu nepotřebuju a vysušení kůže mi za to nestojí. O vysušujících účincích sulfátů (i těch v přírodce používaných coco-sulfátů) mě přesvědčil stav mé kůže. Po několika letech jejich vyhýbání se můžu sprchovat i tvrdou pražskou vodou a poté se nenamazat, aniž by mě kůže bolestivě svědila, nebo šupinkovala, jako dřív. 

Mám ráda střídání vůní, takže sprcháče si kupuju různé. Poslední měsíce od Weledy, ale po jejich dost rychlé spotřebě, střídám i s gely od Alverde. Intimní gel mám už potřetí z Havlíkovy Apothéky a nějak u něj setrvávám dál, i přes mou nechuť k celé této značce. Tělové peelingy není problém sehnat čistě přírodní. Není problém si je udělat i doma. Mám ráda sůl, protože mi zatahuje ranky po holení, takže sůl a olej a hotovo. Já si je však kupuji, o tom až níže. 

Moje nová testovací vášeň dorazila dnes až z Austrálie. Základ všech produktů tvoří pravá káva a zatím chodím kolem a pořád všechno oňuchávám. a pro ty, které o tom u mě na Insta nečetly.. je to jedna ze svěětově vychvalovaných tělových kosmetik, o které naposledy mluvila i Lisa Eldridge na svém Insta účtu


Myju se mořskou houbou, která mi narozdíl od těch malých nepřipomíná kus mořského dna oživlého z Ániných animáků, spíš starý molitan. Ale upřímně, je mi to jedno, jestli se budu mýt houbou ze síťoviny, molitankou, nebo mořskou. Nepocítila jsem v tom žádný rozdíl. 

Tělová mléka a másla.. Toť otázka. Obojí si můžu udělat za chvilku doma, ale opět mě radši baví proces je kupovat. Mléka jsou však na můj vkus dle ingrediencí až nehorázně předražená (Weleda, Lavera a spol.), oleje a šlehaná másla mi na těle dlouhodobě nefungují a spíš vysušují (stejné to mám i s oleji na obličej) a ta luxusní jsou většinou opět předražené a někdy navíc pěkné srágory. Takhle jsem naposled od kamarádky odmítla půllitrovku tělového mléka od Clarins, protože složení bylo prostě směšné (parafin, spolu s alkoholem a pár silikonky, pecka, ne?).



Vlasová péče
Opět jedu striktně přírodní. Šampony střídám a zkouším pokaždé nové. Mám strop kolem 350,- Kč, protože mi fakt nepřijde normální, když něco co se smyje, stojí 500,- a výše. To už to dám radši do kondicionéru nebo masky. Což je u mě problém. Mám suché skoro kudrnaté vlasy, drátovité a velmi pevné. Nenašla jsem zatím, kromě John Masters Organic intenzivního kondiše žádný jiný prodávaný, který by mi fungoval. Kondicionér jsem si tedy začala dělat sama. Nejdřív to byly pokusy plné mastných vlasů. Oleje mi nefungují nejen na tělo a obličej, ale ani na vlasy. Jsem prostě vodní holka, moje kůže má z nějakého nepochopitelného důvodu ráda vodní složku v produktech a vyžaduje ji. 

Vlasy dřív barvené hennou


Po měsíci jsem dovedla k dokonalosti krémovou masku i kondicionér. Dělám si je, vyhovují mi, vůni si měním, podle nálady a moje vlasy jsou po něm rozčesatelné, hebké, lesklé, pružné a nezacuchají se ani po týdnu nošení drdolu (kudrnatky znají). Když jsem zjistila, že mně hlava svědí i po přírodních kondiších, držím se už jen těch domácích a těmi koupenými zbytky si holím nohy (pecka!!).

Jedinou vlasovou výjimku tvoří občasné použití suchého šamponu Batiste. Vím, že jsou i jeho přírodní varianty a  nejsou vždy drahé (např. poslední novinka suchý šampon od Alverde). Batiste mi však skvěle funguje, voní, jsem ztotožněná i s jeho cenou (narozdíl třeba od voňavějšího a trochu lepšího Lee Stafford, který je zase nehorázně drahý). Laky, tužidla ani jiný vlasový styling nepoužívám. Mám doma pouze kondiš ve spreji a uhlazující vosko-pastu od John Masters Organics, kterou už mám na poličce snad třetím rokem.



Péče o nehty
Tady už snad nejde zůstat striktně přírodní, pokud si chcete lakovat nehty. Přiznávám, že u laků jdu hlavně po barvě, ale musí mít i svou kvalitu a komfort aplikace (miluju široké štětky od Rimmel a Miss Sporty), po jiných v drogerce tedy nesahám. Základní péči mám však od Sparitual a  mám na to stejný názor, jako u pleťové péče vs. makeup (vysvětlím níže). Sparitual péči mám stále stejnou, viz tento článek, jejich laky jsou 5-fujtajblůFREE a je mi to milejší, než drasťáky z drogerek nazývané péčí. 



Odlakovač mám také Sparitual. Nádherně voní, není těkavý, jako ostatní odlakovače a díky obsahu acetonu, rychle odlakuje. Čtete dobře, "díky" obsahu acetonu - vím, že se proti němu brojí, ale daleko více vysušují nehty jeho náhrady, které pak díky svému slabšímu účinku musí být v produktu zastoupeny ve vyšším množství a to má pak i odpovídající vliv na kvalitu nehtu. Toť má teze.



Barvení vlasů
Teď už najíždím na chemku v péči a jak čekáte, rozhodně ne na zdravou. Z Deníčku šílené hřívy si možná ještě pamatujete moje peripetie s přírodním barvením vlasů, následným chemickým odbarvením na blond a pak skokem k zářivě zrzavé hřívě díky čisté henně. Kdyby to šlo, zůstala bych u zářivé zrz možná do teď, ale jak mi začaly odbarvené vlasy odrůstat, začaly mi také tmavnout mé nově narostlé vlasy v přirozené barvě a dohromady to už tvořilo nepěknou směsici napůl zrz a napůl téměř mahagonu. 

Nevím, co mě to popadlo, ale dala jsem si ještě před porodem do hlavy, že "maminka nebude zrzavá" a šla jsem se za strašné prachy svěřit do rukou profesionálky, ke které jsem s přestávkami chodila do jednoho z dražších prazských salonu už 15 let. No a ona to totálně podělala. Je fakt, že kdybych tak nelpěla na tom být okamžitě blond, možná by to i promyslela a řekla, že to nejde a zvolila jinou cestu. Navíc neměla absolutní zkušenosti s vlasy barvenými hennou. Dopadlo to blbě. Nejdřív se mi dvakrát pokoušela vlasy odbarvit odmývačem barvy, což na hennu nemělo ani ten nejmenší vliv (a jedna kúra stála 1500,-!!) a pak mi je celé vzala odbarvovačem na melíry. V jaké kondici se po těchto zákrocích nacházely moje vlasy, si asi dovedete představit samy.


Vlasy teď barvené chemicky

Po odbarvení vlasů mi vzniklo čistě oranžové háro, protože henna barvu nepustila, ovšem moje vlasy tu svou přirozenou, která hennu utlumovalo, jo. Takže jsem vypadala jako mandarinka. To už se kadeřnice uchýlila k poslednímu pokusu a to, že vlasy tedy ztmaví barvou. Pecka, mohla jsem vynechat předchozí šílené kúry za bůra, co mi zničily vlasy a obarvit si to doma tmavou barvou z drogerky za dvě kila. Věřte mi, že si za to nadávám do teď. 

Od té doby jsem už dvakrát rapidně zkrátila háro, takže hennu mám na cca 10 cm na koncích. Bohužel, stále se však biju s mou touhou o přirozené vlasy projasněné melíry. Melíry zbývající henna nepustí do délek, vlasy mi odrůstají do tmavé blond až našedlé hnědé a někde mezi tím válčím s x druhy barev, které mi vznikly po zásahu kadeřnice a mým zkoušením barev z drogerky. Momentálně jsem zase zrzavá, tentokrát do měděna, ale vlasy už barevně splývají a tvoří jakous takous jednotnou barvu. Momentálně přemýšlím, jestli se na to nevybodnout a nejít zase do henny, neb prostě nepočkat a nenechat vše odrůst. Je to docela oříšek, protože se mi v hlavě furt ozývají pochyby, co když se mi za posledních několik let přirozená barva už změnila, je tmavší a pak bych třeba stejně nikdy tmavé blond nedosáhla. Hmmmm.. 



Makeup
A tady došlo ke změně taky. Zatímco jsem dřív nesnesla na pleti žádný z drogerkových makeupů a ani nic, co by obsahovalo silikony, před rokem se to změnilo a od té doby je můžu používat, aniž bych se musela bát následného obsypání. Do té doby jsem si dělala vlastní minerální makeup a používala jsem ho opravdu denně poslední dva roky. Tím mi vzniknul deficit tekutých makeupů a taky nákupu dekorativky obecně. Od té doby si to čile vynahrazuju a zkouším jak drogerkové, tak parfumerkové makeupy. 


Já prostě makeup miluju!

Co si budeme povídat. U přírodky je hrozně těžké najít tekutý makeup, který by byl skvělý odstínem, aplikací i výdrží. Znám takový jen jeden, ten minerální a ten mě už nebavil. Ostatní byly většinou divné odstínově, cuckaté, špatně se nanášely, nedržely, byly moc oranžové apod. Šla jsem tedy do syntetiky. A je docela prča, že tato moje záliba v nakupování dekorativky, v jejím vybírání, kochaní se obaly, vůněmi, barvami a vším, co syntetická dekorativka skýtá, se stalo terčem některých radikálně smýšlejících zelených mozků. A víte co? Mně je to fuk. Jako jasně, kdyby mi to bylo úplně jedno, tak na základě toho nevznikl tento článek (tak trochu), ale je mi to natolik fuk, že nehodlám nic měnit a ani se přidávat k jednomu z táborů (přírodnímu, nebo syntetickému). Stejně, jako si koupím s velkou chutí makeup ze Sephory a budu si ho s náležitou grácii plácat na obličej, stejně tak budu nadšená z perfektního odstínu Alverde rtěnky, ale i rtěnky Essence za pade. 

Dalo by se moje "zelenomozkovství" shrnout do jednoduchého pravidla: Co je péče, to musí být přírodní, co je prozatimní a smývá se to, to může osahovat i syntetiku. Opět výjimku tvoří ty barvy na vlasy, no, ale já to nějak vykoumám. A byť se teď vyžívám v nakupování nepřírodní dekorativky, tak abych odpověděla před tím, než vás to napadne.. Stále považuji minerální makeup za nejlepší, nejpřirozenější a dokonce i s pleť ozdravujícími účinky, jaký jsem kdy používala. Až mě přestanou tekuťáky bavit, zase se k němu vrátím. A ta doba už se blíží..



Péče o domácnost
Opět, pokud potřebuju nutně třeba jar na nádobí, koupím klasický jar. Ale v dnešní době už se vám nestane, že by v obchodě nebyl k mání i ten ekologický, takže beru vždycky ten. Od té doby, co se nanarodila Áňa a máme sušičku, nepoužívám už vůbec aviváž, protože prádlo ze sušičky je samo o sobě měkké a jemné. Prací gely mám ekologické už několik let a na podlahy zase Orange Sanitol od Karla Hadka, což je úžasný univerzální pomocník na cokoli a celý byt navíc provoní vánoční vůní pomerančů. Nedávno mi domů přibyl parní vysavač, takže o starost míň s výběrem čističe podlahy. No, do myčky mám tablety taky ekologické, ale třeba ten postupně uvolňovaný WC gel mám od Domolu z Rossmanna, protože mi nejlépe funguje a nejvíc voní a jeho ekologickou variantu jsem nenašla. 



Péče o dítě
Bude se to zdát možná divné, ale Áňu většinou koupu jen ve vaně plné vody (máme obrovskou rohovku, takže jdu do vany nejdřív já s knihou a sklenkou vína, po hodině za mnou přijde Áňa a čvachtáme se další půlhoďku a pak jde po nás ještě Ondra. Hehe, takhle jsem nešetřili vodou snad ani, když jsme byli malí. A to fakt neúmyslně. Zpět k Áně.. Nepoužívám na ni mýdlo, jen když fakt musím a to je tak dvakrát do měsíce (třeba když jsem ji hlavu omylem polila mycím olejem, nebo se oplácala jabkem až lepila i za ušima) a to pak volím Alverde. Tím se občas umyju i já. 

Áňu mažu tělovým mlékem a mastí s lanolinem vlastní výroby. Díky používání látkových plen se jí neudělala snad nikdy žádná opruzenina, ale zase bojuju s občas suchou kůží, která se jí dře v místě plenky, když mi dojdou kalhotkové plenky a použiju narychlo čtvercovku. Na obličej jsem občas mazala zimní Alverde krém, ale jen se po něm osypala. Pak jsem přešla na měsíčkovou Weledu, ale to mi  zase strašně smrdí alkoholem. Začala jsem ji tedy mazat lanolinkou i na obličej a bylo. Možná bych používala Bepanthen z drogerky pořád, kdybych se jednou nekoukla na složení. Jako pardon, ale když už je na prvním místě voda, tak ksakru, proč hned na druhém je ropný základ místo třeba nejlevnějšího sojového oleje?? A v krému pro děti?? No nic.



Potraviny
A jako poslední papáníčko. No, není to dneska už nic zvláštního, ale snažíme se jíst regionální, čerstvé a nejlépe doma vypěstované suroviny. Pohrávala jsem si s myšlenkou i na vlastní elektrický mlýnek mouky, ale zatím to odsunuju do pozadí. =) Nezáleží na tom, jestli si ten den dám ovesnou kaši, nebo opečenou slaninu, ale mám ráda, když vím, jak vše bylo zpracované, odkud vše pochází, je to kvalitní a jestli se to slučuje s etikou, viz vejce, maso apod. 

Úlovky z loňského Biostylu


Vyhýbám se všem umělých dochudovadlům a konzervantům, ale když mám chuť na sušené meruňky a jiné po ruce nemám, koupím si i balíček sířených a to samé platí třeba u nějaké sladkosti. Snažím se dodržovat výše zmíněné. Žíly si kvůli tomu však netrhám.




DIY
Jako samostatnou kapitolu bych mohla uvést i problematiku diy kosmetiky. Docela mě překvapilo, když jsem nedávno někde četla názor, že když už si dělám diy krémy, tak proč utrácím za kupovanou kosmetiku a tím vlastně i nešetřím přírodu, protože hromadím obaly? A to je pro mě právě ta tenká hranice mezi nadšenectvím a už radikalismem. Prostě ráda nakupuju kosmetiku, ráda ji vybírám, zkoumám a testuju. Vyrábím si jen to, co jsem nenašla prodávat v takové kvalitě a mé pleti tak vyhovujícího. To, že však umím uvařit kosmetiku a namíchat dekorativní minerální šminky neznamená, že budu dělat jen to a používat jen to a jiná cesta je špatná..?!



Tzv. udržitelný styl života, tedy pomýšlející na ekologičnost i na to, jak se chováme k přírodě a zemi, aby nám dlouho vydržela, co po sobě zanecháváme dalším generacím je hezký a určitě záslužný. Sama bych si radši ruku urazila, než bych hodila igelit do komunálního odpadu apod. Je to už automatické. A je mi šumák, když většina ironických kecalů prndá, že to stejně pak hází na jednu hromadu, tak to nemá ani cenu dělat. Ale pokud dodržování eko stylu života hraničí až s šílenou umanutostí a následným napadáním lidí za jejich nedodržování všech možných zásad, které si opět každý jedinec určuje a vymezuje se tak sám, tak mě to s prominutím sere. Nepotřebuju se před nikým obhajovat, nikomu nic dokazovat a nejsem ani povinna se cítit špatně kvůli tomu, že nedělám něco podle něčích představ. Jasně, mohla bych žít líp, ale kdo ne? Tento styl jsem si nezvolila z čista jasna, sám se vykřesal z našeho způsobu života a možná právě proto se nám pak udržuje takto snadno. 

I když bych si občas ráda zase někdy koupila Elseve šampon už pro tu jeho vůni, nebo třeba Benefit pleťovku  pro ty jejich nádherné vůně i obaly. Ale už to pro mě není existující možnost. Prostě to neexistuje a nepomýšlím na to vůbec jako na možnou volbu. Všechny tyto změny však přicházely pomalu a byly velmi postupné. K některým jsem se musela dokonce několikrát znovu vracet, protože mi napoprvé nefungovaly, nebo jsem nevěděla, jak na to. Takhle jsem např. ze začátku používala na Áňu striktně kupovaný Bepanthen a držela se osvědčených papírových plen. A pak jednou jsem z ničeho nic zkusila látkové a už jsem se k těm papírovým nevrátila. A je mi šumák, jestli ostatní rodiče používají látkovky nebo papírovky, jen mě bere čert, když nedávají stejnou volnost mně a hned začnou útočit na to, že má Áňa červený zadek, že by se jí to s papírovkami nestalo, nebo že Bepanthen prošel výzkumy, které jsou mnohem jistější, než moje přírodní verze. A přitom ví prdlajs o tom, co, jak a proč. Prostě bych jen chtěla, aby si lidé víc všímali sami sebe a nešťourali do ostatních. Maximálně, aby je chválili, jako v té reklamě, kdy babička pochválila nějakého pána za recyklovanou flašku: "Šikulka!". =)



Tak co, šikulky, jaké jsou vaše zelené pochody?



Zdroj titulního obrázku

31 komentářů:

  1. Dík za shrnutí! já se snažím používat hlavně přírodní kosmetiku a když občas vyzkouším něco mimo, většinou se zase rychle vrátím zpátky, na MM jsem závislá :-)
    Musím ti poděkovat za Mr. Zinka, po víc jak dvou měsících používání 2 x denně musím konstatovat, že boule jsou ty tam! neuvěřitelný! už jsem tak v půlce balení...
    a dochází mi čistící gel, tak možná vyzkouším Antipodes a ten hadřík, to by mě taky docela lákalo vyzkoušet, že bych se zbavila další lahvičky v koupelně

    ps. ta úvodní fotka je jak kokedamí baobab :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, no paráda, to jsem ráda, že Zinek funguje, jak má ;) No a MM, co k němu dodat. Včera jsem si po více jak roce výpadku udělala nový a jsem z něj nadšená! Obávám se, že právě odsunul do pozadí všechny ostatní kousky, včetně nedávno koupeného od MUFE.. A ad Antipodes - já už mám na cestě další lahvičku!! ;) Musím o něm konečně už napsat samostatný článek, zaslouží si to, po těch letech =D

      Vymazat
  2. Mimochodem jako zrzka jsi byla úžasná :-) já jsem zelená v pleťovce, tělovku a vlasy jak kdy...u vlasů bojuju v podstatě se stejnými problémy a nic na ně není dost účinné :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!! To ráda slyším, pomůže mi to v rozhodování, zda se k zrz zase nevrátit =) A ten boj s vlasy.. myslíš se svěděnm a přecitlivělostí? Nebo barvením?

      Vymazat
  3. Myslím, že nejvíc ti sluší krásně zrzavá, to jsi prostě ty :) Já miluji přírodní kosmetiku ,ale tak nějak s rozumem, jak co a prostě nějak se netrápím,když si koupím něco normálního konvenčního. Co se mi nechce a ani nedaří nahradit je vlasová péče a dekorativní , ty mi prostě nejvíc vyhovují konvenční. Ale ráda vyzkouším tak nějak všechno ,ale pořád se snažím v péči aspon ze 60% udržet na přírodní kosmetice :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, Ty jsi pro mě takový krásný úkaz rovnováhy, který se jen tak nevidí - jsi spokojená s používáním čehokoli, pokud Ti to vyhovuje. To já pořád bojuju s tím, že přeci jen v péči mi hlava razí striktně přírodní cestu =) A ty vlasy s emnou teda taky šijou. Už už jsem zase chtěla využít od Tebe drahocenného kontaktu na Tvou kadeřnici kvůli zesvětlení a melírům, ale teď jsem zase začala přemýšlet nad navrácením se zpět k hennové zrz =D

      Vymazat
  4. Som vďačná za tento primný článok! Ja nie som radikálka, v dekoratívke sa neviem vzdať konvenčných produktov, jej výber si užívam, ale skúšam aj prírodnejšie a prírodné alternatívy. Čo-to si namiešam aj sama, ale to, že pred pár rokmi som sa vyjadrila, že už nemám v pláne kupovať napríklad telový píling, pretože zbožňujem cukor-olej, neznamená, že si nekúpim ten neskutočne lákavý od Lavery, nie? Nepáči sa mi, keď sa ľudia snažia poukazovať a hľadať chybičky tam, kde ani nie sú. Milujem prírodu? Super. Snažím sa k nej nesprávať majetnícky, snažím sa ju rešpektovať atď., ale keď raz potrebujem hnusný chemický lak na vlasy, lebo inak ich mám všade na ksichte, tak si ho kúpim...
    Je príjemné prečítať si, že v tom nie som sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, no přesně!!! Dělám si makeup, umím si ho udělat, ale to přece neznamená, že zasloužím ukamenovat, když si chci koupit nějaký v Sephoře, protože ho na youtube každý chválí, no ne? =D ;)
      A hlavně, já miluju ten proces nakupování, to mravenčení a očekávání, když si něco vybíráš a pak to napětí, než Ti to přijde a když to poprvé rozbaluješ, očucháváš a zkoušíš =)

      Vymazat
  5. Tesat do kamene! Žij a nechej žít. Taky se setkávám s rýpaly - buď vůbec eko nebo naopak striktně eko. Snažím se si z nich nic nedělat, ale člověka to občas naštve...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, fakt naštve. Ono je to totiž ani ne urážení, jako křivdění. Vždycky se po tom cítím jak malá holka. Tak já dělám první poslední, co je v mých silách a pak mě někdo, kdo mě třeba ani nezná, sekne nějakou hovadinou. Učím se proti tomu obrnit, ale jde to pomalu. Nejsi v tom sama, vybodni se na to a buď spokojená sama se sebou ;)

      Vymazat
  6. Ahojky, perfektný článok :-)
    Tak čo sa týka mňa... pleťová kozmetika (krémiky, čistiace mydlo, pleťová voda)... tak tu som najprv používala najprv čiste drogerkovú - mala som mastnú pleť a nemohla som natrafiť na top... po 2 pôrodoch sa mi pleť zmenila na normálnu miestami je zmiešaná (po očami suchá, brada mastnejšia)... potom som prešla na Nobilis Tilia, to už bolo celkom lepšie, ale potom snorením po nete som sa dopátrala, že si môžem urobiť pleťovú kozmetiku aj sama, tak pleťovú vodu a krémik a očný krémik si miešam sama a vyhovuje mi to. Dekoratívku kupujem drogerkovú.. tu mám problem natrafiť na top makeup... jeden mi robí pocit masky a iný zas vysušuje pleť.... makeupy používam len príležitostne, tak si plánujem kúpiť nejaký od clarins...uvidíme... čo sa týka telovvej, tak zbožňujem šľahané maslá... kedysi som ich brala od jednej kočky, ale prestala s výrobou a nemohla som za ne nájsť náhradu, tak som si začala robiť svoje a som maximálne spokojná. Na umývanie používam Mydlo z Farmy z kozieho mlieka a sedí mi. Vlasy, vlasy si nefarbím a tu len drogerková kozmetika, po prírodných mám lupiny... používam aj Batiste suchý šampón, hlavne keď idem z nočnej a mám mastné vlasy, tak Batiste ich zachráni :-) Lak používam, len keď mám nejaký špeci účes na nejakú príležitosť. Pri deťoch používam kozmetiku, ktorú im vytvorím, ale v zime im vyhhovuje len Exciapial, neviem si urobiť za neho náhradu...plienky mal Adamko látkové, jemu vyhovalali, ale u Mišky musím striedať s jednorázkovami, jej látkové veľmi nevyhovujú... ale ona je šikovnejšia, tak je predpoklad, že sa skôr odplienkuje :-)

    Strava, tak máme záhradku, tak paradajky, paprika uhorky, zemiaky a pod. máme svoje, v zime ale musím kupovať.

    Niekedy aj ja počúvam od známych, či ma baví robiť kozmetiku, že je to drahé a tak... no je to drahšie, lebo ja si stále vyrobím iný pleťový krém, základ ponechám ale objednám si stále nové aktívne látky, silice a miešam, tak možno v tom prípade je to drahšie, lebo stále experimentujem :-) Ale baví ma to.... muž síce hovorí, že som bosorka :-)

    Asi som sa veľmi rozpísala :-D Srdečne ťa pozdravujem, papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. *oprava makeup Clinique si chcem kúpiť a nie Clarins :-)

      Vymazat
    3. Hehe, bosorka, to je vtipné =D No, to nás je v tom případě takových víc ;)
      Krásně jsi to sepsala. To je prostě ono, jde to samo a přirozeně a ne za každou cenu dělat to a to, protože je to teď v módě. Ono je pak hned z člověka poznat, když to dělá automaticky sám od sebe, nebo se do toho nutí, protože "co by tomu řekli lidi"..

      A jaký makeup od Clinique? Jednu dobu jsem byla zamilovaná do toho jejich minerálního krouhacího makeupu. Ale pak jsem si začala dělat svůj a vybodla jsem se na to. Ale ten se mi od nich líbil nejvíc..

      Vymazat
    4. Neviem sa rozhodnúť....
      A nemohla by som ťa poprosiť o recept na tvoj minerálny makeup a kondicionér na vlasy?

      Vymazat
    5. Jukni na blog, mám tu recept na MMU uveřejněný ;) a kondicionér na vlasy sem teprve budu dávat..

      Vymazat
  7. Napsala jsi to naprosto přesně. Já to mám jak kdy, snažím se kupovat co nejvíce zdravých a bio věcí (co se jídla týče), třídit odpad, v kosmetice dávat přednost té přírodní ale nejsem nijak striktní. Krémy a vlasovku si jedu spíše přírodní a dekorativku "chemku" :-) Klasicky mě u chemických zláká vůně, obal, atd. U dekorativky mám stále vštípeno že ta přírodní není nic moc - možná bych to taky měla změnit, ale až k tomu nějak přirozeně dospěju. Pro každého je ta hranice někde jinde a já zastávám názor ať si každý dělá co chce, pokud tím neškodí jiným, nemám s ničím problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádherně napsáno, zvlášť ta poslední věta. Jasně, pokud tím neškodím nikomu jinému, tak proč by se o to měl zajímat někdo další, že jo.. To většinou spíš než zájemo přírodku vzbudí nevoli.. Ani se nedivím. Mám podvědomě zakodovano, že když mi někdo něco začne tlačit, seknu se a nechcii to, i kdyby to bylo opravdu dobré. Až sama si pak k tomu musím najít cestu..

      Vymazat
  8. No a co Lávovka? Díky tvým článkům se ze mě stal lávovkový maniak! :D
    Btw - ty tekuté šasmpony od Khadí taky nejsou úplně špatné, stálo by za recenzi !

    Jinak prostě zrz a dlouhé vlnité vlasy je TOP!!!! proč se všechny ženské po porodu ostříhají, přebarví a jakoby "zmaminovatí"? Na první fotce to je prostě kusanec a na té druhé už je to taková ta "typická mamkovská nuda" ... Myslím, že bys klidně mohla jít příkladem pro ostatní maminky. Často kolem sebe vidím brutální propad žen které si pořídily děti :D čím to je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Khadí můžu kouknout, ale zdají se mi docela drahé.. Ale za chvilku bude veletrh, tak se juknu přímo u nich na stánku. Díky za tip ;) Jinak, lávovka.. musela bych k ní zase hledat cestu.. Teď na ni nemám moc chuť, takže až zase přijde =) Je fajn, ale ráda střídám péči podle nálady.
      A k tomu mamkovatění.. Hehe, tak teď nevím, jestli jsem jako prototyp nudné mámy, nebo co tím básnířka myslela =D Zrz mám ráda, proto ji stále mám na sobě a vlasy si zkracuju každé druhé jaro třeba o dvacet-třicet čísel, je mi to pohodlné, takže bych to udělala s Áňou, nebo bez. A to, že se chci zbavit zrz.. to už chci několikt let.. chci se dostat na svou blonďatou, jen to nikdy nevydržím s nervama =D
      No a teď k těm obecným mamkovatým tezím.. Hodně budoucích matek vlítne před narozením potomka do kadeřnictví z toho důvodu, že se bojí, že se tam už nějakou dobu nedostanou. Proto možná i volí radikálnější sestřih, aby jim dýl vydržel..? Já to tak měla. Ale já chtěla být hlavně blonďatá, což se nepovedlo, takže jsem zase zrz =) A taky většina holek si myslí ( a je to podle mě hodně zakořeněné z předchozích let a z hlav jejich maminek a babiček), že péče o krátké vlasy je snadnější, časově nenáročnější apod.. Mají sice pravdu, ale jedno docela podstatné minus bych v tom viděla.. Krátké vlasy potřebují styling, pokud teda nejsou rovnou na ježka, v opačném případě všude lezou a padají do obličeje a do očí. Navíc, když si s krátkým hárem neudělá ženská culík, dřív nebo později o vlasy přijde hravým dítkem =) jo a ještě jedna obrana "nudných mamin" mě napadla.. hodně žen má problém s dost rozsáhlým padáním vlasů, takže si je radši ostříhají, než aby po nich zůstávaly chuchvalce a mezi prameny plešky.. no a třeba prostě jen chtějí změnit vlasy úměrně tomu, jak se nově cítí a jak se změnily.. Fakt je to u každého jiné..

      Vymazat
    2. No kolem mě se všechny mamky mění brutálně k horšímu... A pak to taky spěje k rozvodu protože "ženská už není to co bývala" ..(některým po porodu dokonce hrábne... ) No jsem zvedavá na ten svůj, jak mě to změní :D

      Ale liščí ocásek je prostě úžasný a dala bych cokoliv za to mít taky takové dlouhé zrzavé vlasy... Já si můžu nechat jen zdát :D

      Vymazat
    3. Hehe, velmi elegantní oslí můstek, takže vlastně nevím, jestli jsem byla mezi ty mamky myšlena i já, nebo ne =D Každopádně, já kolem sebe těchto mamek moc nemám, já totiž ( a teď to bude znít děsně a fakt se tím nechci povyšovat, nebo je povyšovat, vezměme to prostě tak, že jsem introvert a miluju svůj domov =D) já se totiž radši s žádnou takovou mamkou, nebo mamkami nestýkám. Co pozoruju z těch internetových debat, tak mi přijdou její zúčastněné jak vymleté bezmozkyně, které mají čas jen napadat ostatní v inetových diskuzích. Nemám to ráda a nemám na to čas - to se radši kouknu na youtubku na recenze novych favorites ze sledovaných kanálů (což je blbost a ztrácení času zas pro někoho jiného), napíšu článek, nebo si vezmu knížku a naložím se do vany =D
      A proč nemáš ty liščí ocásek, když e ti tak líbí? Já jsem vlastně od ti žila v tom, že zrz je ošklivá barva a že nikomu nemůže slušet a nakonec jsem u ní skončila a strašně se mi líbí (ale doma to s takovým kladným ohlasem nekvitují =D)

      Vymazat
  9. Prosím prosím o tipy na šampony... Neosypávám se po alverde a po baby and sensitive od manufaktury, po kterém se ki ale hrozně mastí vasy... Nebo spíš voskují? No prostě je asi primárně na míma a s dospělým vlasem si neporadí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak teď mám jedne, ne drahý, sice s koko-sulfáty, ale velmi příjemný, ale nevím, jestli se ještě vyrábí, je od Eubiony.. Každopádně, doporučuju určitě melou a levnadule od Faran, ten je úžasný. A jinak.. já se koukala vždy po zahraničních, měly lepší složení i mezi těmi levnějšími přírodními kousky.. S tím mastěním moc neporadím, já mám dost suché a vlnité tvrdé vlasy, takže bych si nemohla mít hlavu dva týdny, aby to na mě bylo poznat =D

      Vymazat
  10. Zdravím! Já jedu téměř 100% přírodu na vlasech. Henna, přírodní tuhý šampon a jako kondicioner vodu s octem. Mám opak tvých vlasů. Jemné, rozlítané a se sklonem k maštění. Tato variace mi zajistí péči akorát, lesklé vlasy a po henně jsou míň jemné. Tak 1x za měsíc chemka maska Gestil wonder a 2x za rok lak na vlasy. Teď v zimě solný sprej - zatím dobírám kupovaný a plánuji si vytvořit - to jediný mi pomáhá v zimě proti elektrizujícím vlasům.
    Na pleť je svatý grál tvůj zinek. Klaním se před tebou až k zemi! Dělá zázraky. Netrpím moc akné, ale mám takovou nerovnoměrnou barvu pleti. V zimě různě rudne, v létě se každá část obličeje různě opálí..Přijde mi, že zinek mi časem barvu sjednotil. Díky tomu, jsem přestala používat make-up. Teď jsem ale podlehla kupovaným krémům, složení sleduji, ale úplně přírodní nejsou. Ale až dodělám, tak zase umíchám zinek. Občas použiju domácí olejovou směs..ale taky bych ji nemohla pořád. Tělové krémy kupuju a vybírám přírodnější. Sprcháče kupuji a je mi složení jedno - jdu po vůni. U potravin striktně čtu etikety. Hlídám Ečka, množství cukru a nechci žádné umělé sladidlo. A snažíme se vařit jen sypané čaje. Hodně toho vypěstujeme - takže ovoce, nějaká zelenina, bylinky a koření hodně domácí.
    A těším se od léta na přírodní mazání miminka.
    Jedu si podle toho, co mi vyhovuje. Oproti jiným přírodu dost šetříme, takže když mám něco chemického, tak se z toho nezblázním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a přesně ta poslední věta mě tak nějak vystihuje. Já vím, že by se nad ní nějaký radikál možná pokřižoval, ale furt si říkám, že když se snažím dělat to nejlepší, tak se fakt nezblázním, když výjimečně něco nejde.
      hehe, já Zinek miluju! Taky jsem na podzim střídala krémy, nebo spíš zkoušela nějaké byť přírodní, ale kupované a když jsem se musela vrátit k Zinku, protože stav pleti si to fakt už vyžadoval, tak jsem mu děkovala za to, že s tím čurbesem tak rychle zatočil =)
      Co se týče těch sprcháčů, já už jsem to vzdala, kašlu na vůně, jakmile vidím blbé složení, tak mi to nestojí za to. Zjistila jsem, že to fakt třeba po roce je dost znát.. najednou jsem se nemusela mazat po koupání, aniž bych šustila celou noc.. A máš perfektně vychytanou péči o vlasy! ;) Jo a ty máš zhruba termín jako já, že? Někdy začátkem léta? Tak si moc užij jaro, loni jsem se měla touto dobou s bříškem naprosto báječně - hrozně ráda na to vzpomínám ;)
      Jj, složení

      Vymazat
    2. Bříško si teď moc užívám, je tak akorát. Vevnitř se to hezky mele..prostě paráda. Termín 4.8. Je fakt, že poslední dobou mám taky pocit, že nejsem z vany tak vysušená. Omrknu složení sprcháče a promyslím to.

      Vymazat
  11. Tys ten článek psala o mě? Úplně se s tím ztotožňuji a můžu se pod to rovnou podepsat :-) Miluju svůj minerální make-up - tak proč proboha stejně mám plnou poličku těch kupovaných a prostě je pořád musím zkoušet? :-D To je prostě schizofrenie :-D Dekorativku zkouším i přírodní, ale častěji sahám po klasické. Pleťová péče - to se snažím čistě přírodní a hlavně moji :-D A co se týče vlasů - právě jsem na pomezí, barvím se hennou, ale uvažuji o návratu k chemce, ale zatím jsem se nerozhodla..... Šampony se sulfáty a kondicionéry se silikony těm se vyhýbám.
    A teď se snažím přejít na ekologickou domácnost - čistící prostředky, objevila jsem jednu firmu, co mi zatím vyhovuje - tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Prašek do myčky a pár dalších věcích si dělám svých. ALe ještě dojíždím kalsické čistící prostředky. Prostě mám své meze, které občas a ráda překračuji :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, ta poslední věta je výborná, to by mohl být i slogan, být tebou si to někam poznamenám a využiju toho k podnikatelským záměrům ;)
      S těmi vlasy.. máš to koukám jak na houpačce, jako já.. Tak třeba ti pomůže mj momentální stav vlasů.. teď už zase přemýšlím o návratu k henně =D a mezitím se stále dobravuju chemickou zrzavou (ale není ani zdaleka tak krásná jako ta rudá hennová)
      Eko domácnost.. Zkus ten Hadkův Orange sanitol - je to univerzál, takže až na nádobí s ním umyješ naprosto cokoli - od koupelny až po podlahu na záchodě a zaflákaná okna ;) a nádherně voní!!

      Vymazat
  12. Ta hennová zrz je prostě super!! Já na ní nedám dopustit. Dělá z vlasů zázraky. Jinak mám doporučení na vlasovou kosmetiku Noah a dělají i přírodní vlasové barvy, ale složení a barvy atd jsem nezkoumala.
    Já vlastně už nepoužívám žádnou jinou než přírodní kosmetiku..už i dekorativní mám nedrogérkovou. Prostě mi to smrdí, ta z drogerie. Navíc mi to kazí pleť, dělají se mi lupy atd..Čističe do domácnosti si objednávám z Rakouska, Frosh a jiné eco čističe (v Anglii mají hlavně Ecover, který mi ale moc nevyhovuje, takže pak jako blázen nakupuju balíky čističů a pracích prostředků z ciziny. :D ). A ty normální taky smrdí. Asi jsem nějaká citlivá na smrad nebo co, ale nesnesu ty chemický smrady. :D

    V péči o dítě u mě vítězí Dětský balzám od Saloosu. Nechápu,( i když nesoudím, ať si každej patlá na svý dítě, co chce) že lidi stále používaj ty nechutný bepanteny a spol, když existují levnější přírodnější alternativy, která fungují, voní a nejsou z ropy.
    Jinak vše od Nobilisové péče o dítě je super. Zásoboju tu i kamarádku, protože tady nic takovýho nemají... a už vůbec ne za takovou cenu. ;)
    A plenky máme ekologické Naty, ty jsou prostě super. Tady v Anglii jsou za obdobnou cenu jako ostatní plenky, takže pemprsky a spol se můžou jít zahrabat. Navíc šíleně smrděj. Hroznej puch. Si řikám, proč se vlastně takovéto výrobky vyrábějí, když existuje stejně drahá alternativa, která je ekologičtější a hlavně NESMRDÍ.

    A jídlo se snažíme kupovat co nejlepší kvality s přihlédnutím k fair tradovosti výrobků, atd. I když kdovíjak to je. Ale aspoň můžu věřit tomu, že ty lidi, kteří někde sbírají můj čaj, za to dostanou zaplaceno. (Dost mi ale chybí pražský farmářský trhy a countrylajfy. Takže když letim z Prahy, tak jsem zásobená chlebem od Antonína, koláčky, různými čaji, kašemi a samozžejmě českou přírodní kosmetikou. :D)

    Stejně tak to mám s oblečením pro svého 13ti měsíčního syna. Až na pár výjimek má oblečení buď ručně pletené/háčkované, nebo vyrobené v EU - čímž myslím západní Evropu. A svete div se, ty ceny nejsou o moc odlišnější, s přihlédnutím ke kvalitě a funkčnosti výrobku. To mě pak vždy dopálí, kolik na tom ty řetězcové korporace vyrejžují peněz... A jako ty sis začala vyrábět svojí vlastní kosmetiku, protože nic nefungovalo, tak já začínám laškovat se šitím. To pak konečně nebudu naštvaná, že není nic pořádného k sehnání. Ale stejně zůstanu věrná paní La.avička z Fléru, která nás zásobuje úžasnými turky a ty látky!!! I svoje oblečení se snažím vybírat z evropských zdrojů, ale bohužel ne vždy je to možné.

    A taky jsem bývala nakupovací kosmetickej maniak, ale když jsem se během jednoho roku stihla vdát,porodit, dvakrát přestěhovat (z toho jednou do Anglie) a ještě znovu otěhotnět, tak už mě to celkem zklidnilo. Hlavně, kam s tima všema serepetičkama, když jsou teď všude ty dětské...tak možné nakonec jsem maniak, ale přes dětskou kosmetiku. Ne kecala bych, teď už si dělám zálusk na Lili Lolo dekorativní kosmetiku :D. A taky na make up od Origins. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vezmu od toh nejsurnějšího, abych to nezapomněla =)
      Na Origins bacha, zrovna makeupy nemaji tak čisté složení a vůbec je to něco jako třeba Nuxe - přírodní látky podpořené syntetikou..
      Saloos nemám moc ráda, ale naprosto souhlasím, nejsem tak bohatá, abych si kupovala předražené přípravky r zopy, když můžu být kvalitní z regeneračních, léčivých a pečujících olrjů =/
      U vůní už jsem tak postižená přírodkou, že když Ondra u své maminky nechá něco vyprat, projdu celý být, abych našla, co to ti najednou tak smrdí a až pak mi to přiznává.. Blbý je, že to nejde vyvětrat a v hadrech se to drží =/
      No a že smrdí pampersky a jiné chemkové chlorem belene papírové plenky.. to nepochopí, kdo nezažije. Já třeba poznám na dítěti papírovku po čuchu jen co přijdu do místnosti a to ji může mít klidně čistou =D

      A máš pravdu, zapomněla jsem to sem napsat - já věděla, že u takového článku vždycky zapomenu na nějakou sekci. Plenky kupuju jen od českých výrobců, takže mám beskydské Katyvbaby a Anavky a narazila jsem na mnou milovanou švadlenku maminku živnostnici - Made by Veru - která šije boží bezgumičkové plenky "PUK" - beru jako noční a její klasické jednovelikostní Áně skvěle padnou. Od Veru mám i několik úžasných turek a oboustranných čepic (může je nosit Áňa i já - univerzál) a třeba chránič na pásy do auta. Jo a Skapi - česká výroba z merina - nádherné turky a rostoucí dupačky.
      On z těchto ručně dělaných věcí má pak i snad o to větší radost, protože jsou to originály, které jen tak nesežeme a ještě někomu pomůže jejich koupí =)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...