úterý 24. března 2015

"Přírodní kosmetika, jak na to" a "Zelená kosmetika" | Z DIY knihovničky


Měla jsem víkend blbec. Nebo ne zrovna blbec, ale "víkend třináctého" - všechno mi padalo, teklo, připalovalo se, uvařené jídlo mi nechutnalo apod. Tak mi jistě dáte za pravdu, že bezpečnější bylo se nepouštět do větších kosmetických počinů a radši jsem si zalezla s moudrými knihami do postele a čerpala informace a inspiraci. A vy můžete taky. Zvládla jsem poctivě pročíst písmenko po písmenku dvě kosmetické kuchařky a musím se s vámi o ně podělit, protože stojí za to!

Často se mi stává, že se pro něco nadchnu a pak potřebuji zdolat tu věc komplet - nejlíp ráz naráz. Chci o ní všechno vědět, všechno vyzkoušet, všechno umět. Z vlastní zkušenosti přelétavého blížence vím, že takovouto chuť/vervu musím využít co nejrychleji a nejvíc, protože po čas mi dojde dech a s ním i energie, nebo ta chuť. Naštěstí, čím jsem starší, se chutě už vytříbily a ustálily a když přejdou, tak se zas za nějakou dobu vrátí, viz kosmetické vaření právě toto jaro. Takže toho využívám a informace saju jak houba.

*

"Přírodní kosmetika, jak na to" - Shannon Bucková

Jako první jsem sáhla po této knize. A dobře jsem udělala. Protože je ideální pro začátečníky. Problémem většiny překládaných zahraničních recepturných knih (a nemusí to být nutně jen o kosmetice) je samozřejmě v naší domovině nedostupnost všech potřebných surovin a požadovaných ingrediencí. To si pak přečtete knihu a na konci jste spíš rozladěné tím, že nemůžete v praxi vyzkoušet to, co jste tak pracně poslední hodiny nalouskaly. U této knihy to platí tak na půl.

Na své si přijdou především začátečníci (ve vaření kosmetiky), kterým je zde vše perfektně vysvětleno, předloženo více možností zpracování, přehledy účinků olejů v tabulkách apod. Ne však začátečníci-naprostí neznalci, protože na to je v knize málo obrázků, složitější návody a podrobnější vysvětlení působení některých látek. Pokud byste tak chtěly touto knihou podarovat někoho, kdo se o DIY kosmetiku nikdy nezajímal v naději, že poté třeba začne, možná ho ta kniha na první pohled odradí přemírou textu. Co neocení jeden, ocení však druhý.



Navíc, ani pro pokročilejší kuchařky není marná - i když vše v knize uvedené budete již znát, je fajn si osvěžit paměť, možná i rozšířit obzory o některé neznámé ingredience, nebo jejich využití a pasáže s recepty oceníte stopro. Ty recepty totiž považuji na knize asi za to nejlákavější.

V první části knihy najdete praktické rady, co budete potřebovat za nástroje a pomůcky, jak desinfikovat dózy, pracovní plochu a bezpečnostní zásady práce. Autorka vám také poradí, jaké koupit základní ingredience do začátku vaší tvorby. To je pro mě snad nejpraktičtější část knihy, protože jsou v ní uvedeny tabulkové přehledy všech ingrediencí, rozepsané pěkně po druzích, jejich použitelnosti, způsobu skladování, vlastnostech apod. (bylinky, oleje, ÉO...)

Kniha je dál rozdělena do sekcí věnujících se vlasové péči, pleťovce, parfémům, nebo tělové péči. U každé najdete popisy produktů, které si podle knihy můžete vyrobit, jak se používají a na co jsou. Tady jsem asi nejvíc ocenila sekci pleťovky a tělovky, protože parfémářka jsem stále ryze komerční a nějaké směsice éterický olejů mě zhola nelákají. Na konci každého oddílu pak najdete výběr autorčiných nejoblíbenějších a nejosvědčenějších receptů. To oceníte, dámy tvořilky, naprosto všechny, protože tu najdete takové nezvyklé skvosty jako pleťové napařovací lázně, gomáže, přírodní vlasové stylingové přípravky, nebo masky jakoby vypadly z receptur LUSH.

Dám vám příklad na sekci pleťové péče. Ta je rozdělena na pododdíly jako jsou čištění pleti, peelingy, masky, napařování pleti, pleťová tonika, oční péče, péče o rty a hydratační přípravky. Na začátku každého pododdílu jsou pak vysvětleny druhy produktů, které tam spadají a jejich odlišnosti jak v účincích na pleť, nebo v jejich samotné přípravě/vaření. Na konci pododdílů jsou pak uvedeny receptury, podle kterých se nejedna z vás vyřádí. Já jsem tam pár nápadů taky našla a už se těším na jejich zkoušení (viz všechny oranžové samolepky v knize, viz foto).

Kniha je napsaná čtivě a jen některé jak pro tupce papouškované pasáže (např. na co používáme balzám na vlasy a jaký je rozdíl mezi krémem a gelem), které jsem měla chuť přeskočit, jsem ji zhltla jedním dechem - vystačila mi na jedno odpoledne. Kdybych ji měla srovnat, tak např. v porovnání s "biokosmetikou" (recenzovanou zde) je toto přesně publikace, která nadchne každého začátečníka a poradí mu co a jak vařit. Jejím velkým plus je navíc to, že kromě začátečníků zde najde dostatek informací i pokročilá kuchařka a využije je (ať už praktické přehledy pro rychlý nákuk, nebo recepty).

Knihu jsem kupovala na megaknihy.cz a i s doručením mě vyšla na 280,- Kč. Počteníčko obsahující 144 stránek.

*

"Zelená kosmetika" - Michaela Suchá

A touhle knihou jsem musela hned pokračovat. Syslila jsem si ji v knihovně netknutou snad už od Vánoc a po rekordním pročtení předchozí publikace jsem potřebovala nutně pokračování. A jaké jiné pokračování by vás mohlo uspokojit víc, než to o úroveň výš, že. Tahle publikace všechno perfektně splňuje. Je napsána jednoduše pochopitelným a poutavým stylem i pro začátečníky, ale myslím, že ji plně docení až pokročilejší.

Míša Suchá, majitelka blogu Mishabeauty a nyní nově otevřeného e-shopu s kometickými ingrediencemi, se věnuje výrobě domácí kosmetiky už přes sedm let. V době, kdy začínala, byly těžko dostupné, ale spíš převážně nedostupné jakékoli informace o vaření kosmetiky, nebo jejích recepturách. To mi připomíná, že já taky musela hodně tápat na začátku, protože v Česku se tomu plně věnoval blog snad jen Mišky Bee a pokud jste do něčeho zapálené, trvá vám projít někomu blog jen pár dní a chcete toho víc. Takže jsem se nakonec taky uchýlila na zahraniční stránky. Jak to pak musela mít těžké Míša Suchá, když tady opravdu lautr nic nebylo.



Alespoň tak začala vznikat série jejích receptů, o kterých si pište, že musejí být časem pořádně propracované a prověřené, protože jak Míša uvádí, téměř všechno, co používá, je vlastní výroby (včetně čistících prostředků do domácnosti nebo na praní). Po letech tak všechny nej recepty shromáždila do jedné tlusté bichle a vznikla z toho "Zelená kosmetika" ve stylu pracovního sešitu.

Kniha obsahuje 142 stránek a provede vás světem vaření domácí kosmetiky - a co je na tom nejlepší - vše situované pro český trh, takže se vám nestane, že v receptech používá ingredience, které byste tady dnes nesehnaly. První třetina je věnovaná práci s ingrediencemi, jejich popisy, účinky a dávkování základních surovin a barevný foto návod práce s emulgátory. Ve zbylých dvou třetinách už se můžete kochat jen neuvěřitelným množstvím receptů, které jsou navíc rozděleny nejen podle druhů produktů, ale i podle druhů pleti. Najdete zde recepty od základních pleťových krémů, až po ty s velmi bohatou a výživnou texturou, od lehkých fluidů a roll-on gelů až po oční krémy proti otokům a vráskám, nebo sekci věnovanou směsím ÉO vhodným do tuhých parfémů.

Pecka je, že když se zamilujete do nějakého recetu a vadí vám v něm třeba jen jedna složka, Míša většinou intuitivně u návodu nebo začátkem sekce napíše, jaké máte možné alternativy, abyste ji nahradily a mohly vařit dle své pleti a jejích potřeb. A taky se třeba nemusíte leknout ani použití macerátů a extraktů v recepturách - proč taky? Míša vás v receptu rovnou odkáže na první část knihy, ve které je uvedeno, jak si macerát, nebo různé druhy extraktů udělat. Jednoduché jak facka, že? Takhle vás vlastně kniha učí jít nejen ve vyšlapané cestičce daného receptu, ale ještě se dál rozvíjet o poznatky, které s receptem souvisí.

Tohle je Mišky asi nejobsáhlejší souhrnná publikace, ale rozhodně ne první. Spolu s ostatními ji můžete zakoupit přímo na stránkách jejího e-shopu v sekci Brožury a knihy a vyjde vás na 299,- Kč. A o  jejích dalších knihách vám povím zase příště. ;)

*

Co říci závěrem? Pokud jste maniačky do každé vydané publikace na téma vaření kosmetiky, pak neváhejte a kupte obě. V knihovničce se vám rozhodně neztratí. Já jsem tak udělala a byl to krásný knižní víkend, ze kterého vzejde ještě hodně nápadů a zkušností (viz ty moje šílené lístečky s poznámkami - aspoň víte, že jsem knihy prolouskala opravdu poctivě a celé).



Vyhledáváte knihy podobného druhu? Máte nějakou, na kterou nedáte dopustit?




8 komentářů:

  1. Kniha od Misi Suche ma sve misto na mem nocnim stolku, je to takova moje "bible". A tu druhou knihu jsem si shodou okolnosti vcera objednala, dostala jsem na ni tip a jak vidim dobre jsem udelala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to přeju hezké počtení, je mi líto, že si ji nemůžu přečíst znovu a vidět to jako poprvé. Teď musím hledat zase další novou publikaci ;) =D

      Vymazat
  2. Tak díky za tip na první knihu, tu musím mít :)

    OdpovědětVymazat
  3. Drahoušku, já jsem ráda, že jsi takový mistr ve vaření kosmetiky a já si ji u tebe radši objednám, než bych se do toho pouštěla sama.. mám bohužel přesnou představu, jak by to dopadlo.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, možná spíš bohudík, ne? ;) =D Tak to jsem ráda, vždy k službám ;)

      Vymazat
  4. Dobrý večer Miško, dívám se že máš ve sbírce také knihu "přírodní péče o vlasy od Mary Beth. Uvažuji o jejím zakoupení. Mé problémy s vlasy se bohužel stále nijak extra nelepší, takže hledám cesty ke zlepšení. Jak jsi s jejím obsahem spokojená? Má cenu si ji pořizovat. Díky za radu K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krasny den, Kacko, omlouvam se za pozdni odpoved. Nejak se mi zatoulalo upozorneni na koment do spamu.. Co se tyce te knizky.. Ja jsem se u ni spis nasmala a neustale mi litalo hlavou, proc a pro koho nekdo sepsal tyto tak obecne rady do knizky?? Ale je to jen muj subjektivni nazor. Mam kamaradku, ktera ac je vyucena kadernice, neda na knihu dopustit a naopak si libuje, jak je tu vsechno pekne popsane a vysvetlene, co jinde nenasla! Abych se zastala knihy i za sebe, tak jsem tam nasla par uzitecnych navodu na diy sampony nebo zpracovani bylinkovych prelivu. Ale vic ani tuk. Za me spis nez koupi bych doporucila si ji pujcit z knihovny a udelat si pripadne poznamky nebo opsat recept. Ja do ni nekoukla, co ji mam ani jednou..

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...