středa 3. září 2014

Hrajeme si s xanthanovou gumou | Proč, nač, jak a kolik ji použít


Velmi častá složka kosmetických produktů, ale také potravin, ve kterých ji nalezneme pod označením E415. Z čeho se získává, jak ji můžeme využít, zda je či není škodlivá a jakým způsobem ji můžeme použít?


Pokud si zadáte do vyhledavače "xanthanová guma" vyjede vám přehršel odkazů od tetičky Wiki až po zboží na jednotlivých eshopech. Co do použití, zde ji budu popisovat pouze pro kosmetické účely a celý tento článek na to bude i zaměřen. Proto bych vám ji zjednodušeně popsala jako stabilizátor emulzí a především zahušťovadlo v podobě světlého prášku (strukturou podobného krupici). Prášek se získává kvašením cukru a v potravinářství se používá např. do jogurtů právě pro schopnost zahuštění. Najdete ho pod označením E415.

A teď už k té kosmetice. Xanthanovou gumu mám doma už poměrně dlouho. Ale do léta jsem pro ni nenašla adekvátní uplatnění. Až jednou, při hledání vhodného emulgátoru pro spot treatment jsem zabrousila i do xanthanových vod. Bylo to sice šlápnutí vedle, protože to není emulgátor natolik silný, aby zvládl sloučit olej a vodu do jedné hladké a stabilní emulze, ač jeho pojmenování k tomuto použití svádí sebevíc. Je sice označován za stabilizátor a emulgátor, dle mých zkušeností ho však řadím do zahušťovadel a zvlhčovadel.

 

Co se týče zahuštění, jedná se o jednu z mála přírodní látek, která vám z vody dokáže udělat čirý gel. Teda, měl by být čirý, mně většinou zmléčněl, ale může to být i po použití emulgátoru a promíchání všech složek. Každopádně je to parádní zahušťovadlo a opravdu vám z vody udělá gel. Podle dávkování si můžete samy regulovat jeho hustotu. 

Jeho druhým benefitem, který oceňuji velmi a kdo jste ode mě vyzkoušely hydratační okurkové sérum, tak budete vědět, o čem mluvím - je to skvělé zvlhčovadlo.  Právě xanthanová guma, když ji nechcete použít jako zahušťovadlo, tak při přidání i malého množství udělá emulzi lépe roztíratelnou, jemnou, vláčnou, takovou sametovou, jako tekuté hedvábí (teď myslím látku, ne složku do šamponů). Znáte to samy, některé přípravky mohou na obličeji drhnout (ahoj zinku), nebo se hůře roztírat. Pokud si dáte práci s vmícháním xanthanové gumy do přípravku, bude uživatelsky daleko příznivější a namazání bude slast. A proč to tak nedělá teda každý? No, ona je s ní totiž trochu horší domluva..

 

Přirovnala bych to asi k Sunaru. Jak vymícháváte Sunar? Když ho dáte lžíci do studené vody, obsah lžíce se obablá a vy v tom budete mít hrudky. Pokud dáte lžíci Sunaru do teplé vody, bude to lepší, ale stejně se vám prášek po povrchu lžíce obablá a buď se nerozpustí, nebo vám zase vzniknou hrudky. A co se stane, pokud dáte lžíci Sunaru do pusy? Jeho chuť miluju a hrozně ráda ho mlsám, kdyby nebyl tak hrozně drahý, takže to docela dobře vím z vlastní zkušenosti - přilepí se na první mokrou plochu, na kterou narazí - tedy na patro. No a taková je asi práce s xanthanovou gumou. Hledala jsem všude možně návody a ty pak zkoušela. Nakonec mi vyšel ten nejjednodušší a sice zdlouhavý, ale spolehlivý. Tak jdeme na to..

 
Dávkování: 0,5 - 2 %

Pokud použijete 0,5 % xanthanu do přípravku, k jeho zahuštění nedojde, ale postará se právě o skvělou skluznost

Pokud použijete 1 % xanthanu, dostanete se hustotou na tekutější gel (něco jako gel na mytí obličeje, nebo tekutější šampon).

Hustota (kapalnost) gelu při použití 1% xanthanu
 
Pokud použijete 2 % xanthanu, dostanete plně zahuštěný gel, který však nebude tuhý tak, že by nedokázal ještě vytékat z lahvičky (není to sice hustota aloe vera gelu, ale hustého přírodního šamponu už dosáhnete). Pokud navíc necháte emulzi odležet v ledničce, gel pak budete moci v misce klidně obrátit dnem vzhůru a nehne se, něco jako bílkový sníh.


Způsoby použití:
  • do teplé vody => viz sunar výše (budete v tom mít žmolky)
  • do studené vody => viz sunar výše (budete v tom mít žmolky)
  • do výsledné směsi => opět žmolky, je jedno, v jaké fázi ji přidáte
  • nasypat najednou a vyšlehávat => ani to nezkoušejte, udělá to, hádejte co? Správně, žmolky to udělá
  • rozmíchat v glycerinu, nebo v oleji => velmi dobře se to rozptýlí, problém nastane, když chcete bezolejnatou emulzi, nebo emulzi bez glycerinu
  • po absolutně zdlouhavém přisypávání po absolutně titěrných dávkách přisypávejte přímo do víru od mixéru, odkud to bude metla rovnou zašlehávat do zbytku emulze. Toto se mi osvědčila jako jediný spolehlivý a dobrý způsob, jak pracovat s xanthanovou gumou
Jako emulgátor je xanthanová guma na emulzi olej ve vodě příliš slabá a výsledek je velice nestabilní a nevábný


Když se vám už žmolky udělají

Tak se jich hlavně neděste a nevylívejte celou práci do výlevky.. Ty větší jdou vybrat ručně a pokud jste to ještě nezahustily natolik, že už to nejde přesít, vezměte to normálně přes cedník. Bohužel tak přijdete o trochu materiálu, ale lepší než přijít o všechno, že jo. Žmolky už se mi totiž nikdy nepodařilo zpátky rozpustit.

Ukázkový žmolek
 

Jak se v přípravku chová
  • Nerozpustí se zpátky na vodu po určitém čase, jak se to občas děje kupovaným mýdlovým tekutým základům.
  • ani při zahřívání se výrobek zahuštěný xanthanovou gumou jen tak nerozpustí
  • ve vodě se rozhodně nerozpustí (chová se jako krupice - nasákne vodou a zgelovatí), maximálně ho naředíte
  • než dojde k úplnému rozložení gumy ve směsi, uvidíte tam malinká průsvitná zrníčka - krupička - na pohmat však není cítit a ihned se rozpouští (viz foto)
Krupička již zgelovatělá, ale dosud ne úplně rozpuštěná

Použití
Krásný praktický případ pro použití je od zahuštění šamponů, gelů, až po vytvoření vlastního aloe vera gelu. V jednom z předchozích článků jsem vám psala, že jsem začala používat koncentrovanou aloe vera v prášku, která se jen zalije vodou. Ano, funguje to opravdu jednoduše, ale pak nemáte gel, ale pouze tekutinu. Pokud chcete gel na mazání na spáleniny, na obličej, přidat jej do gelů, sér, nebo do krémů, pak můžete použít právě xanthanovou gumu, se kterou si hustý aloe vera gel uděláte.  Pro tento účel doporučuju použít dávkování nejvyšší, rovnou 2 % gumy na výsledný objem přípravku.

Na co si dát pozor
Xanthanová guma si moc nerozumí s kyselými složkami, bohužel ani s některými zásaditými a všechny vám vyjmenovat nedokážu. Zatím jsem vypozorovala, že opravdu nic s xanthanovou gumou nechcete konzervovat extraktem z grepových jadérek. Při styku s extraktem se gel ihned rozpouští zpět na vodu. Je to zvláštní, protože všem ostatním způsobům manipulace během vaření docela dobře odolává.

Detail vlastnoručně zahušťovaného aloe vera gelu z koncentrátu, destilované vody a 2 % xanthanu
 

Kde ji najdete?
Např. v Aloe vera gelu. Pokud se někde prodává aloe vera gel, věřte, že pokud je to pevný gel, pak je zahuštěn. A zpravidla nejčastěji bývá zahuštěn právě xanthanovou gumou. A pozor, většinou to na výrobku nenajdete nikde napsané! Což je docela fór, když vezmete v úvahu, že si koupíte údajně 100% čistý aloe gel a pak zjistíte, že je zahuštěn složkou, která se vám při styku s jinou zcela rozteče. Někde se prodává i aloe pouze v podobě tekutiny (např. Hadek).

Kde ji seženete
Tak klasicky na všech DIY eshopech - od Manipury až po Ekokozu. Ale pokud byste s ní chtěly opravdu začít pracovat, jděte rovnou na kutilov.cz, kde 1/4 kilové balení seženete za krásných 95,- kaček. Neříkám, že vařím krémy na kila (zatím většinou jen po 1/4 litrech =D), ale už dávno se mi vyplatilo kupovat všechny emulgátory, zahušťovadla a tyhle různé provozní suroviny po největších maloobchodních baleních, tedy většinou právě po těch 1/4 kilových pytlících. Dá se tak koupit kde co a ušetříte většinou okolo tří stovek, ne-li víc.
 
 
 
Tak dámy, která si už začala hrát s xanthanovou gumou, emulgátory a jinými zahušťovadly? Na co jste ji naposledy použily?


 

58 komentářů:

  1. Tak asi se rozpouští i při styku s mořskou solí. Asi jsi mi právě objasnila, proč se můj aloe vera gel (ve kterém je), rozpustí na vodu, když se ho pokouším namazat na obličej, kde jsme předtím použila tonikum s vodou z Mrtvého moře.... A jinak, ty jo, koukej dělat nějaký testovací balíčky těch tvých zázraků, já to chci všechno zkoušet :-) Mě to míchání moc neba, ale prostě ty účinky jsou fakt někde jinde než u spousty kupovaných věcí, tři kapky nějakýho éteráku přenesou úplně blbej krém do jinýho levelu... Já si třeba te´d jedno tělový mlíko od Logony, který je jinak úplně o ničem, vytunila rakytníkem, jednou Hádkovou antiseptickou směsí, co měly děcka na neštovice (nelinol) a ylangem a je z toho naprosto úžasný balzám, který snad zahojí všechno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, no právě, v tom je ten fór. Ale trochu nechápu, proč by tedy lidé, kdyby to tak obecně fungovalo a působilo a bylo jednoduché, tohle nedělali už dávno - takhle by byl každý spokojený se svou kosmetikou a přípravky a lidé by byly zdraví a spokojení =D No, ale to jsi teda holka šikovná, žes to tak vymyslela. Proto vlastně i Hadek prodává ty jeho základy na krémy, které si právě můžeš jen dodělaat buď olejem, nebo éteráčky ;)
      PS: První zkouška šampuků proběhla předevčírem - ono to vůbec nepění!! =D Přesto to myje a spíš mám pocit že víc pečuje. Je tedy možné, že jsem to tak přetučnila, že je z toho spíš kondicionér =D hehe

      Vymazat
    2. Ono to bereme ze svýho pohledu - je to jednoduchý, když o tom něco víš. Ale pro 90% lidí to prostě je španělská vesnice a třeba oleje se dělí na slunečnicový, řepkový a olivový. Já třeba éteráky taky dřív nepoužívala na pleť, jsem se toho docela bála. Jak je člověk pořád mezi takhle postiženýma magorama, tak mu nedojde, že to není většinová společnost :-) Mi to došlo jednou, když jsme před dvěma svýma úplně normálníma kamarádkama, co žijou normální společenský život, řekla, že si děcko hrálo s mým bronzerem a ony se mě obě s upřímným údivem zeptaly, co to je... :-)

      Vymazat
    3. Přesně tak...Já už šamponky dělala s xanthanem i bez,ale pění mi to jen trochu,spíš vůbec.Mám raději ty bez gumy.Ty nepění vůbec,zato kvalitkou jsou super a vlasy jsou opravdu vyživené.Dala jsem tam čisté olivové mýdlo a nedávala žádnou emulzi...to jsem nezveřejňovala a je pravda,že se vše odděluje. Po zaštěrchání se to na chvilku smíchá,použiju a super. Uchovávám v lednici a zatím můj názor vydržel...Měsíc bez chemie a emulgantu a super.

      Vymazat
    4. Já ještě pořád dojíždím staré zásoby - momentálně mám na vaně mandlový rádoby pro citlivky přírodní od Lavery - svědí mě po něm hlava jak sviňa, ale už jsme na dně, takže ho dojedu. ALe pak už na to fak tkašlu a obracím se zpět na lávovku, protože moje zásoby nyní čítají něco kolem 2,5 kil =D

      A jo, je to pravda, asi.. stále mě ještě překvapují názory lidí - to Ti jako krém něco dělá? A co bys po něm chtěla? Vždyť je to jenom krém.. =D

      Vymazat
    5. 2,5 kila lávovky – není náhodou řeč o té od Alvy? Jestli ano, jaká je? Uvažuji, že ji pořídím, cenově vychází skvěle.
      A nevyhovující šampony používám místo sprchových gelů, třeba hennový od Sante se proměnil ve sprcháč hned po prvním použití

      Vymazat
    6. TO je pravda, ale já jiný šampon teď momentálně nemám a nechci si dělat vlastní, dokud mi v koupelně straší zásoby. ALe je to dobrý tip, díky za něj =) S těmi přírodními bych určitě neumývala vanu, jako s nevyhovujícím SLS kolegy..
      Nene, nemám tu od Alvy, koupila jsme si ji nakonec v Ekokoze, tam cenově - kilo do 300,- kaček - vychází velmi dobře a je obdobná jako ta tmavá lávovka od Logony..

      Vymazat
    7. Kilo za tři sta? Já tam mám 480... http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-mydel-a-kosmetiky/Kosmeticke-jily/Marocky-jil-rhassoul-ghassoul.html
      Leda bys dostávala věrnostní slevu :D Tu z Ekokozy mám teď a přijde mi dobrá (pravda, jiné značky jsem ještě nezkoušela), štve mě akorát, že ne vždycky se mi ji podaří dobře vymýt. Ale to bude spíš problém lávovky jako takové, ne jednotlivých značek. Osvědčilo se mi střídat lávovku s ostatními způsoby mytí, nemá pak šanci se navrstvit a nedělá ten nepříjemný (a nerozčesatelný) povlak.

      Vymazat
    8. Jojo, t je pravda, jenže já nevím kdy přestat, když s ní začnu. Ten pocit obrovského hára je tak skvělý, že pak chci mýt lávou zas a zas a pak už mám zmuchlanou slámu =)
      Že by 480,-? věrnostní slevu tam rozhodně nemám, ale už několikrát s mi stalo, že poměrně rapidně změnili cenu (třeba i navýšení o 80%), když začal být o zboží najednou zájem.. =/

      Vymazat
    9. Pocit je to fajn, ale nánosy lávovky se u mě projevují ulepenými vlasy v délkách a i se mi zdá, že mi po více umytích za sebou přestává lávovka fungovat a vlasy neumyje.
      80 %?! No to je teda hodně. Čeho se to například týkalo? Zrovna u té lávovky si ale myslím, že stojí pořád stejně; pár měsíců jsem kolem ní mlsně (hádám to není výraz vhodný pro kosmetiku) chodila a cena byla celou dobu stejná.

      Vymazat
    10. Konkrétně ALoe vera gelu. První jsem tam koupila půllitrovku za necelé 3 stovky a když mi došla, měsíc na to už byla za dvounásobnou cenu a 3 stovky stála jen 250 ml.. =/
      Ale je, já kosmetiku zase "ochutnávám" ;)

      Vymazat
  2. Ahojky. Právě mi článek přišel do noty.Objednala jsem si minulý týden zrovinka tu čtvrtkilovku od kutilů a další surovinky a dělám právě svůj domácí aloe vera gel.Dost mě štve,že i když je aloe bráno,jako gelovitá rostlinka,100%tní čistý gel z ní nikdy neudělám.Vždy je zapotřebí něco,co to zhustí.viz zrovna xanthan.Já už jej kupovala někdy loni na home-made,ale tam se mi zdál dražší.Fakt se vyplatí ty větší balení.Co mi na tom ale nejvíc vadí je E-čko.Nedá se vyrobit,nasbírat,vyprodukovat něco opravdu z přírody,kde to poblblé E-čko není? Kdyby jo,není guma :-) Jen jsem tam uvažovala.Měj se hezky,já pokračuji v oddělování gelu aloe - dužiny,od zeleného brnění...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, takže Ty vlastně doluješ pravý gel..? No teda, to musí být pěkná práce, pokud toho máš víc, na jak dlouho to máš? Počítáš výsledky na litry? ;)

      A proč Ti vadí to Ečko? Není to nějaká obsese? =D Je to jen označení. Hloupé je, že když není vysvětleno na etiketě s celým názvem pak to zavání lidem většinou chemkou, přitom třeba E901 je včelí vosk, nebo E408 droždí ;) Kurňa a jsme moc ráda, že ses ozvala, protože se mi někde ztratil ve sledování Tvůj blog a už jsme neměla co číst ;)

      Vymazat
    2. Hi,hi,hi,hi...Já si říkala,že tě není u mě ještě vidět :-)))
      Prej na litry:-))) blázníš?Co bych s tím dělala?:-)) Cvoku :-)
      Jj,doluju pravý gel a už jsem se šmikla...Mám jedno obrovské aloe a 15 menších. Z toho velkého je to super,ale ty mini-pidi,to je katastrofa...piplačka nejvyšší.Přemýšlím,jak ještě zužitkovat to zelené brnění.Je mi vždy líto to vyhodit.Chtěla bych si udělat do zásoby,ale ještě jsem pro jistotu nezkoušela.Hodně si udělám,když chci šťávu,nebo si dělám šejkr,tak to vydrží v lednici pár dní,ale na krémy a můje kuchtění jen trochu.
      To Ečko.to bych se přiznala,je to spíš mozkomišní záležitost,ale už se zdokonaluju...Vím,že každé Ečko,které bych dala do chleba není chemie,ale obyčejné kvasnice :-)))
      No kurňa,ty jsi teda kolík....jak dodělám aloe,vrhnu se na tibetku a tvaroh z ní. Odlitek má chuť na lučinu a tak se mi odkapává syrovátka. :-)

      Vymazat
    3. Teď mě napadlo, nešlo by to brnění vyvařit na hydrolát? Jiné upotřebení pro něj není, ale tohle by mohlo jít, ne? ;) A třeba když vydržíš, tak Ti ty malinké dorostou a už se pak nepořežeš - trpělivost přínáší aloe gel =P =D

      No, v práci mám sice utrum, ale až si doma zasednu ke kompu, tak to tam začnu u Tebe lustrovat ;) vždycky se začátkem školního roku mám tendenci vyhledávám nejrůznější info a se učit, se učit, se učit =D snad mě to do zkouškového zase nepustí =)

      Vymazat
    4. :-))))))))))))))))))) Trpělovost - co to je? .-))))
      Že by aloeverová pleťová voda? Není to vůbec špatný nápad. Holka,ty se nezdáš.Tohle mě nenapadlo.Zase mám o čem přemýšlet.Proč já sem vůbec lezu...vždycky mi dáš brouka do mozku a já mám co spravovat.:-)

      Vymazat
    5. ALe to je zase hezké - kdo si hraje nezlobí ;)
      Já jsem zase vlezla na kutilov.cz původně jen pro tu gumu a skončila jsme s tisícovým košíkem - sakra =D

      Vymazat
    6. Já naposledy nakoupila docela dost u nich,počítám lahvičky,lihy,oleje,sypké směsy a nechala jsem tam 2.500,- a to nepočítám ekokozu a biopurus. Takže jsem zkončila s nákupama na nějakou dobu a dopotřebovávám co mám...Stejně většinou všechno dělám podomácku :-) Jsem hrozná....totálka zelenej mozek..:-)

      Vymazat
    7. Hehe, to znám =D no já měla zásoby docela veliké, ale jak se rozmohla vlna Baobabového krému se zinkem, tak jsem začala zinek kupovat skoro po kilech každý měsíc a baobab už jsme musela taky několikrát přiobjednávat. Zase je fajn, že toho je tolik, pak si člověk může vybrat, kde nakoupí nejvýhodněji a nejlepší gramáže přímo pro něj ;) už se těším, až mi ty balíčky dorazí. Navíc, miluju, když si k tomu přikoupím i nějakou odbornou knížečku, pak mám z balíčku radost, jako bych dostala dárek k Vánocům ;)

      Vymazat
  3. viete niekto poradit ako zahustit/skremovatiet/zgelovatiet DIY telovy peeling olej+sol? olej je dost tekuty a sol sa "sype" po tele.. takze konzistencia samponu, sprch gelu by bola pouzivatelsky prijemnejsia. uz davnejsie som rozmyslala prave o xant. gume alebo tam dzabnut aloe gel, zatial som ale ziadne zahustovacie pokusy nerobila tak ma zaujma ci ste to niekto skusali :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jak psala Rena výš, sůl se Ti s mořskou solí moc kamarádit asi nebude, to samé s aloe gelem. Navíc, na peeling je to zbytečný výdaj, když ho stejně smyješ, nemá šanci se za tu chvilku drhnutí do pokožky ani vstřebat. Zahustit to můžeš voskem - jen budeš muset zahřát oleje a vosk, promíchat a až to bude chladnější, pak přidat sůl - aby se Ti nerozpustila.. A guma pracuje na vodní bázi, ta Ti olej nezahustí..

      Jako nejjednodušší řešení vidím buď v tom vosku, nebo už do hotového peelingu dej změklé máslo, třeba mandlové, bambuc, kakaové a vymíchej, zhoustne to ;) ale gel z toho fakt nikdy nedostaneš, to bys musela dát sůl do sprcháče..

      Vymazat
    2. nemusel byt nutne gel, len nieco hustejsie - maslo ma nejak nenapadlo, ale bude to ta spravna cesta, dakujem :))

      Vymazat
  4. Tak problém s pucky xantanky moc dobře znám. Já postupuji v duchu cukrování a okamžitého zašlehávání. Z kutilovu je xantanka dobrá, ale není zcela průhledná, nicméně je výborná na zahuštění šamponů. Tady se s ní moc nepárám a rozmíchávám tyčovým mixérem. Jenom je třeba takhle zahuštěný šampon nechat do druhého dne volně, aby vystoupaly vzduchové bubliny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, vzduchové bublinky - to je síla. Pamatuju si, že jsem dělala den dopředu mamče k narozeninám šampon s aloe gelem dohušťovaným právě xanthanem. A jaké bylo moje i její překvapení, když jsem jí obřadně předávala načančanou lahvičku plnou jen ze 2/3 - bublinky utekly a gel si sednul =D

      Na tu kutilovskou jsem zvědavá, ta z Ekokozy se zdá být čirá, ale na tom mi zas tak moc nezáleží =)

      Vymazat
  5. Ahoj Mitsuuko :-) čteš mě myšlenky. Chystala jsem se Ti poslat dotaz na to,jak použít xanthanovou gumu příště v tvém odličovacím gelu :-) Testovala jsem ho celou dovolenou. Na moji spíš mastnou pleť funguje perfektně, (vždy jsem totiž na dovolené,když jsem se mazala běžně dostupnými opalováky na obličej měla nějaký problém v podobě pupínků). Letos jsem používala po domácku vyrobený opalovák + rezervu v podobě opalov.oleje z Originalatok.cz, odlič.gel od tebe a jsem nadšená :-) Jen je tedy pravda,že konzistence gelu byla po několika dnech tekutá,jak jsi mě psala.........nicméně,na účinku se to nijak neprojevilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, tak jaká byla dovolená? A to jsem ráda, že jsem tak krásně přišla vhod =) A jestli Ti ještě ta voda (původně gel) zbyla, tak zkus odhadnout její množství a zamixovat do ní 2% xanthanu, ale stačí dle mého i 1,5% a budeš mít krásný gel - taky jsem to na to používala ;)

      Vymazat
    2. Dovolená byla skvělá.....byli jsme na ostrově Korčula (nádherné pláže, sluníčko, teplo, výborné jídlo a pití .... co dodat). Jen to chtělo ještě tak dalších 14-dní prázdnin navíc :-)))) Mě ani celkem nevadí,že to má tekutou konzistenci, ale díky za radu,určitě ji použiju,když ne teď hned,tak v příštím DIY.

      Vymazat
    3. Jojo, dovolené není nikdy dost =D vždycky jsem razila heslo, že dovolená musí být aktivní, aby si ji člověk užil, ale letos, jak jsem to právě po dovče schytala s tou nohou, tak asi budu muset zpomalit a i aktivní dovču prostřídat s tou naprostou lenošící =)

      No, já tu vodu přelila do zpěňovače a myla jsem se pěnou, takže mi to taky nevadilo, ale když jsme někomu vařila gel do pumpičky, tak už jsme to zahušťovala..

      Vymazat
    4. No vidíš, na zpěňovač jsem úplně zapomněla. Dobrý nápad. Jen ho budu muset dokoupit, momentálně mám jen obal s dávkovací pumpičkou. No, aktivní dovolená ............ ono to ani jinak s dvěma živými rošťáky nelze :-) Jde jen o to,jak se takové tempo dá asi dlouho vydržet :-) A to jsem bývalý vrcholový sportovec :-) Přece jen s přibývajícím věkem malinko síly ubývají i když si to nechci připouštět. :-))))))

      Vymazat
    5. A co teprve já, když děti ještě nejsou a zatím je jen jeden aktivní pes?!! =D hehe, ale asi to tak bude, ono lehké zvolnění neuškodí a už cítím "v kostech", že se s letošním podzimem bude odpočívat s jablečným čajem a skořicí u knížky o hodně líp ;)

      Vymazat
  6. Ježiš, to je zase zajímavé počtení. Jak vždycky říkám, tohle mě hrozně zajímá, ale nikdy pro to v mém životě nenajdu uplatnění :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, tak to je velmi ojedinělý názor, protože většinou , kdo k tomu nenajde uplatnění, tak to ani nečte - máš ode mě 1* ;)

      Vymazat
    2. Teď mě napadá - vždycky, když jsem si tohle o nějaké info říkala, když jsem si četla, tak se mi pak ta nejneskutečnější témata povedlo do pár dnů uplatnit ve společenské konverzaci! =D Z toho plyne poučení.. nikdy nevíš! ;)

      Vymazat
  7. Tak jsem zkoumala a přemýšlela a co myslíš?....vymyslela ... :-))) Zkoušela jsi někdy xanthanku nechat jen tak rozpustit...vůbec si jí holky nevšímat a za pár hodin (ani ne moc) :-))) je z ni gel..Jen jsem v noci vstala a promrskala jí...Já to nejdřív zkoušela s tím cukrováním,ale pak mě napadlo,že buď ... a ... nebo...Jde to...Mě picne,tak jednoduše...Nevím tedy,jak zareaguje ta tvoje z kutilova,já ji mám z ebay,ale myslím,že by měla být stejná...Pěkný večer sluní ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, Ty jsi mi ale vědátor. Každopádně, já rozhodně odmítám strávit rozpouštěním xanthanky půl života, takže volím cukrování a pomalé vmixování =D Každopádně si dávám Tvůj výzkum do poznámek a až někomu budu při družném hovoru líčit potíže s xanthanovou gumou, určitě tam zařadím i Tvůj tip ;) hehe

      Vymazat
  8. No jo jo,to je fakt....cukrování je "hnedkahotovka",ale když bych něco s xanthankou chtěla dělat ráno,klíďo-píďo ji na noc do toho kelímku šoupnu :-))) Aspoň se tam bude holka rozpouštět pomalu,ale jistě :-)Jo a koooonečně jsem se přihlásila do tvých členů.Myslím,že už mi to fachčí,jak má...Přeji hooodně družných hovorů :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO je jak do nějaké sekty! =D Ty más teď dovču, že? Tak krásné pozdní prázdniny ;) Já jsem takhle jela před dvěma lety na podzim do Paříže, ptž jsem si myslela, že to bude romantičtější než na jaře a pak jsem se tak klepala kosou, že jsem z toho nic neměla - lehce mrholilo a namrzalo to na nás. Když náhodou vylezlo sluníčko, neměla jsme zase kam dát péřák, takže dobrý. Přeju babí léto ;)

      Vymazat
  9. Ahoj Mitsuuko :-) já si zrovna minulý týden vzpomněla na tvůj článek o použití aloe vera koncentrátu .......... objednávala jsem jako náhodou na Kutilovu a tak trošku jsem váhala, jestli je kvalita srovnatelná třeba s Ekokozou. A jak tak čtu,tak jsi s ním zřejmě spokojená? Zrovna mě totiž dochází aloe a potřebuju si nutně vyrobit další odličovací gel (podle tvého receptu - moc se mě osvědčil) ........... ale měla jsi pravdu, po nějaké době se stal úplně tekutým :-), takže ho musím aplikovat do dlaně, napěnit a pak teprve použít. Příště tedy vyzkouším zahuštění xantan.gumou (můj první pokus),tak snad nedopadnu tak,že budu mít místo odlič.gelu grudkovatou kaši :-)))) Taky mě napadlo,že bych si mohla z aloe + xantan.gumy a třeba chrpového extraktu udělat gel na oční okolí, co myslíš???? Ještě mě ale čeká výroba chrpového extraktu. Chtěla jsem ho dělat podle knížky Děláme si to doma sami :-) .......tam se květy chrpy nechají macerovat v glycerinu. Jen doufám,že výsledný výrobek pak nebude třeba oči přesušovat,protože zase vím,že s množstvím glycerinu se to nesmí přehnat. Já si ale bez očního krému,nebo gelu nedovedu moji péči vůbec představit :-) Minulý týden jsem také objevila blog Leya Bee (vidím,že si tu píšete)..........paní je naprosto úžasná,co se množství návodů a receptů týká :-) Děkuji moc a přeji krásný den .................

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, Leya Bee je ďáblice, ta si doma vyrábí snad naprosto všechno ;) =D Překvapivě u ní hltám a sbírám inspiraci u článků na doplňky stravy a vitamínové dobrůtky jako jsou různé kefírky, houby a atd. Jen moc doufám, že zveřejní recept na domácí lučinu a sýry, které jednou zmínila v nějakém článku, do toho bych šla hned ;)
      CO se týče toho macerátu.. To je otázka, glycerinu tam můžeš jen max 10 % aby to nevysušovalo, takže je zase škoda dělat macerát do glycerinu, který stejně nevyužiješ jako komplet základ.. Pak mě zase napadá jeedna libovůstka. CO takhle udělat chrpový výluh, přidat do něj adekvátní množství aloe koncentrátu a zahustit ho xanthanovou gumou - to by byl vodní základ a pak použít nějaký buď hodně krémový pečující drahý emulgátor, nebo třeba vosk (co třeba jasmín?) a do toho udělat olejový macerát z té chrpy? To bude chrpou natřískané a využiješ benefitů všech složek ;)
      Co se týče kvality aloe z Kutilova.. no, tak rozdíly tam jsou. Ta z ekokozy je absolutně bez zápachu a je světle béžová - na kapalinu to nemá žádný vliv. Ta z Kutilova je hodně cítit (nevím, asi bych řekla že po sušené aloe? Taková nasládlá vůně sušených rozemletých rostlin..) a je lehce do oranžova. Vlastně jo, vím, jak to voní, jako lehce zahnědlý domácí karamel. A do stejné barvy Ti to ale zabarví i tekutinu..

      Vymazat
    2. Lučinu...? Máš ji mít :-) Sakra,jak to,že se mi zase změnila fotka? Měla jsem tam včelu :-(

      Vymazat
    3. Mitsuuko :-) díky,díky za informace a tipy,určitě je využiju. Taky mě to napadlo,že dělat macerát v glycerinu a pak ho použít jen malé množství je blbost. A s tím glycerinem bych to taky nerada přehnala.........dávám ho malé množství zatím pouze do mýdla a šamponu.........jo,ještě ho kápnu trošku do domácího jaru :-) No,já si říkala,že v té kvalitě asi rozdíl nějaký bude.Z Kutilova beru zatím spíš suroviny pro výrobu domácích čistících prostředků, na obličej do kosmetiky spíš kupuju na Ekokoze. Jo a domácí lučinu si taky doma vyrábím a to už delší dobu :-) S tou z obchodu se nedá srovnat a její výroba je naprosto jednoduchá :-) Měj se hezky ................

      Vymazat
    4. Ježiš, Ty jen tak řekneš, že je výborná, nedá se srovnávat s tou v obchodě a měj se hezky? =D Prosím, hoď sem aspoň zrychlený návod ;)

      Vymazat
    5. Ahoj Mitsuuko :-) no,já si říkala,když jsi prvně zmínila sýr od Leonky,že jí nepolezu do zelí :-) Ale samozřejmě recept Ti dát můžu..........tady je odkaz na recept,který jsem vložila na jeden kuchařský web (mám jich tam vloženo víc a spoustu dalších fotografií k receptům ještě v počítači..........chtěla bych si časem udělat možná vlastní blog,ale jak tak vidím třeba tebe,Mišku a nebo tady Leyu :-) je to časově hodně náročné,takže uvidíme) Tady je odkaz ...........http://bonvivani.sk/recepty/domaci-pomazankovy-syr-lucina Jinak myslím nic nepokazíš,když suroviny odměříš i od oka. Já si sýr před chvílí namíchala ............jeden celý velký jogurt (Choceňský), dvě větší lžíce tučnější krémové kysané smetany a od oka kvalitní čerstvou smetanu na šlehání (dala jsem cca tak 100ml), pak lehce dosolíš (já tentokrát použila himalájskou růžovou sůl), dále postupuješ dle návodu v odkaze a úspěch je zaručen. Lučinu a pomazánkové máslo už od té doby,co tohle vyrábim nekupuju - tohle je totiž o dost lepší :-)))) A pokud by jsi to chtěla dotáhnout k úplné dokonalosti, najdeš u mě v archivu pod těmito stránkami i recept na jednoduchý domácí chléb bez hnětení :-) To je pak teprve baštizna :-) A těším se,jaký recept vloží Leya, ráda se inspiruju. Měj krásný den!!!!!!!!!!!

      Vymazat
    6. Moc děkuju, vypadá to výborně a všechny ingredience mám doma ve stálé zásobě, protože je miluju. A chleba bez hnětení? Já to hnětení právě mám hrozně ráda - mám výchovu alá stará škola, takže všechny tyto práce dělám ručně a je to vždycky perfektní relax a pak kouzlo, když se to povede.. ;) Moc děkuji za odkazy, určitě to tam pořádně prošmejdím. Co se táče vedení blogu, Leya je a znovu se opakuji - dračice - nechápu jak to dokáže zvládat. A to jsem přitom ta, která říká, že jakmile Tě něco opravdu baví, čas si na to najdeš vždycky. No a ouha, já to prostě nedávám, aspoň poslední dobou. Možná proto jsme taky najednou začala chodit zase po nákupech. Jsem teď v nějaké divné inkubační době, kdy jako bych na něco čekala, přitom je to blbost. No, zkusím staré finty ze školy - prostě se do toho pustit a uvidíme ;) držím palce a klidně to zkus, moc ráda si přidám do sledování blog s dobrým papáním ;)

      Vymazat
    7. Ty dovedeš povzbudit :-) to bych potřebovala dnes a denně,někoho takového vedle sebe :-)))))) No, já mám těch koníčků celkem hodně a k tomu práci doma a dvě malé děti,takže uvidíme ................ jinak vařím denně a co si budeme povídat, pokud se vaří z čerstvých surovin a ne z polotovarů, zabere to celkem hodně času.......až na ty nejjednodušší jídla,ty jsou hned,ale ty zase nelze vařit denně :-) Chleba bez hnětení je jiný v tom,že se suroviny na těsto zamíchají a nechají takto stát do druhého dne, pak se pokračuje. Je to vlastně strašně jednoduché,jen malinko náročnější na čas, ale když jsi doma, tak vlastně o nic nejde. Já si většinou na těsto zadělám večer a peču ráno, můžeš zadělat i ráno a péct večer,prostě jak Ti vyhovuje. U nás doma panuje buchtománie,takže já hnětu a peču téměř každý druhý den .......... tudíž jsem ráda,když si od toho občas odpočinu :-)))))))))))))) Tak ať se Ti daří a snaž se se sýrem vydržet těch 24hod.,aby měl tu správnou konzistenci :-))))

      Vymazat
    8. To snad nebude problém, s mýdly jsme taky vydržela dva měsíce jako nic ;)i když, jak jde o jídle, tak je to vždycky prekérka =D Tak držím palce, až budeš chtít rozšířit zase víc okruh svých aktivit, tak se do toho vrhni jen tak pro radost a pak mi určitě pošli link ;)

      Vymazat
  10. Marťa H. a Mitsuuko de Ak Ale koj koj koj holky.Co totok tady je? Vy mě tak vychvalujete,až mi zčervenala myš.:-) To mi nedělejte,nebo zpychnu,jak Cézar s bobkovým listem na hlavě.A Mitsuuko,všechno si sama rozhodně nedělám.Takový tablety do pisoáru bych nezvládla ani kdyby za mnou stál chlap s milionem Eur.Ale čéče...není to špatný nápad.Nicméně nevím z čeho bych to dělala a kde bych to použila. Tak movitá,abych měla doma pisoáry,nejsem.Nám stačí obyčejný hajzlík na splachování.(Sem si vzpomněla na naše začátky,když jsme koupily domeček bez koupelny a wc a chodili jsme cca měsíc na zahradu k pavoukům na suché wc - no katastrofa - měla jsem hlavu,jak rozkvetlej oleandr) Psal se rok 1999 a já tam chodila s biolitem na mravence.:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Už vím,kde jsem na tebe narazila,jak jsem Ti psala na blog ............ bylo to tady :-) A s tím vychvalováním vůbec nepřeháníme ...... jsi úžasná. Víš co,zrovna dnes mě napadlo,jak asi bych si mohla vyrobit voňavé tablety do WC (většina mě jich totiž z obchodu moc nevoní). No,to je výzva, možná časem ..............:-)))

      Vymazat
    2. No jo, "toaletky" mě taky hned napadly, ale asi by neměly dlouhého trvání, to chce ještě vykoumat. Možná spíš nějaký vlastní desinfekční a čistící gel do těch dávkováčů, co se prodávají.

      A koukám, že ani druhá se nezmíní o té výrobě Lučiny!! =D

      Vymazat
    3. Na čistící WC gel mám recept od Míši z Manipury,ale přijde mě dost finančně náročný, na to,že ho pak naleju do záchodu a spláchnu :-)))))))))))))) Je ale pravda,že některé ty chemické vůně jsou šílené a i tohle mě pořád docela láká :-) Prozatím jsem si vyrobila pouze pohlcovač pachů, kapu na aromakámen EO, na čištění mísy jsem si koupila levandulový gel od FROSCHE a občas použiju ocet+kyselinu citronovou+sodu :-))))))))))

      Vymazat
    4. TO je taková klasika =) no, já jsme totiž vůbec nějak utřibila svůj postoj k DIY.. Je moc hezké si všechno vyrábět sám, ale zas to nebudu přehánět. Když najdu něco, co mi vyhovuje kupované, tak proč to nepoužívat. Takhle mám oční krém Ilcsi a do teď lituju toho, že jsem letos přece jen nešla na ten veletrh a nekoupila tam i jejich bezové sérum, protože bylo pod oči prostě dokonalé. A rozhodně nemám potřebu se s tím párat doma - na tohle už domácí DIY opravdu nestačí - extrahování různých exotických účinných složek apod..

      Takže čistič mám nějaký denkmit eko, to samé tablety do myčky a aviváž ;)

      Vymazat
    5. Jojo, svatá pravda, také docházím k názoru,že se budu muset začít brzdit,abych všechen svůj volný čas neprovyráběla a nestresovala se tím,že když dnes večer něco nestihnu vyrobit,nebudu si mít čím druhý den umýt nádobí :-))))))))))))Chce to brát vše s rozumem. Když je chuť a čas,tak proč ne,ale jinak to příliš nehrotit :-) Prostředky denkmit také používám ........... často nakupuju v dm v Rakousku, jsou tam někdy i celkem dobré akce (třeba na ten FROSCH). Třeba na jejich pr.prášek denkmit nedám dopustit. I když občas si míchám sama i svůj prášek ze surovin z Kutilova :-) Tak moc hezký den Ti přeji, já jdu něco dělat :-))))

      Vymazat
    6. Jsme na tom podobně, zase se radši rozepisuju v komentářích, než bych napsala kloudný článek =D a jo, vlastní prací gel nebo prášek jsem zavrhla rovnou, ale teď mě dost drží chuť začít si plést šály na loktech ;) =D
      Taky přeju krásný den ;)

      Vymazat
    7. Gel na praní jsem také zavrhla (už jen ta konzistence mě neláká) :-), ale prací prášek je jednoduchý, namíchaný raz dva a zase máš rezervu,když třeba prášek dojde a není nikde poblíž žádný obchod :-) Jo, o životě na lontě bych mohla vyprávět :-))))))

      Vymazat
  11. Mitsuuko a Marťa.
    Holky,jak mi dojde sýřidlo,dám se do sýra. Teď prozatím Lučinu...ale je strašně málo času a hodně práce.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem zkusila zaslehat tu gumu tycakem do domaciho jaru funguje to super! 😂 Ze 4 litru jaru mam cca 8 litru stabilní bile pěny. 😂😂😂😂

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...