pondělí 1. září 2014

Co jsem se naučila na letním táboře | Stanujeme se psem, tipy, zkušenosti


O novinkách, kempování, stanování se psem, o Hořicích v Podkrkonoší, o letním táboře, o gumičkách, o mýdlech a tak obecně.. =)

Tak jo, dneska to prostě musím udělat povídací. Slíbila jsem Vám recept na opalovací mléko, ale jak tak koukám z okna, myslím, že už to asi není tak aktuální, že? Kdyby tu někdo z vás byl, komu by se recept šiknul, prosím, napište mi to do komentářů, jinak to nechám až na příští jaro. Návrat byť po jen týdenní dovolence byl docela krušný. Hodně se toho semlelo - rozvázali jsme s Bioo společnou spolupráci, v práci se to dost mele taky, mám nové vyhlídky co a kam dál na realizaci soukromou a nadto - konečně jsem viděla naživo naši vysněnou chalupu v horách!!! V rámci dovči jsme si tam zajeli na výlet a páni! To je nádhera. Třeba ještě bude k mání, až na ni jednu našetříme. Dovedete si představit, jaká by ze stodoly byla úžasná dílna na kosmetiku a výrobu mýdel?? =D

Aby toho nebylo málo, tak mě ještě čeká poslední zkouška před nástupem do třetího ročníku a pak začne masakr s bakalářkou. Nemám ještě pořádně promyšlené téma, ale kdybyste měly nějaké tipy na odbornou literaturu a články věnující se blogování a blogu jako marketingovému nástroji, budu vám za ně moooc vděčná.

Není nádherná? Koukáme se na ni snad ob den na netu, jestli nám ji už nikdo nekoupil a teď skoro po roce jsem ji viděla konečně naživo!! =)

Momentálně jsem lehce indisponovaná na dvou rovinách. První je, že se už přes den nemohu zdržovat na internetu, blogovém facebooku, ani přispívat posty, nebo psát články. Tudíž "lehce" nestíhám, večer přicházím vyšťavená z práce domů a jdu pečovat o maroda - O. si totiž poslední den dovči natrhl vazy v rameni a nemůže nic dělat. S tím je spojená druhá rovina mé indispozice - mám nějakou pošramocenou nožičku a od minulého týdne nemůžu chodit a pajdám takže tak.. Tím jen chci zodpovědět dotaz, proč jste se ještě nedočkaly žádného článku, ani slibovaného receptu na opalovák.

Mám však pro vás i jedno překvapení - s Míšou Suchou (lektorkou kurzů o výrobě kosmetiky a minerálních makeupů a také hojně přispívající recepty jak na svůj blog, tak na stránky manipura.cz) jsme se domluvily na rozhovoru o výrobě přírodní kosmetiky, o její chystané knize s recepty na přírodní kosmetiku, o jejích kurzech, které pořádá jak pod záštitou Manipury, tak soukromě a o tom, jak se vlastně člověk se třemi VŠ a právnickým vzděláním dostane k vaření krémů =) Navíc, před Vánocemi bude pořádat kurz se zaměřením na tělovou a vlasovou kosmetiku, na který se chystám a třeba si ho i některá z vás nadělí pod stromeček a potkáme se tam.


Toto je Míšin nový blog. Půdovní naleznete pod tímto odkazem a pokud jste blázni do DIY, budete se rochnit v množství receptů, tipů a E-knihách, které si můžete zakoupit.
Teď už zabrousím k podstatě článku. O stanování v rámci roadtripu po severním pobřeží Německa jsem vám psala už loni. Letos sice nezbylo moc financí na moře a cestování, ale vyjeli jsme na 9 dní pod stan do kempu u Hořic v Podkrkonoší. Kemp se jmenoval Rekreační středisko eMU a všem ho vřele doporučím. Ubytování dobré (každá chatka má svou vlastní kuchyňku a jsou moc útulné) a hlavně, je umístěno na tepně turistických tras, ze kterých se podnikají parádní výlety po širokém okolí.

My jsme si to tentokrát ještě trochu zdobrodružnili a vzali jsme Matýska (blogo-asistenta) a vyrazili jsme namísto do chatky pod stan. A aby toho nebylo ještě pořád málo, vzali jsme i kola a navíc jsme jeli s mou mamčou, která tam právě pořádala dětský herecký tábor. Ha!

Každá chatička má svou plně zařízenou kuchyňku s lednicí a sporákem. Nečekejte žádnou novotu, ale funkční je vše. Navíc, jedná se o rekrační středisko, ne táborové středisko, kupy dětí zde tedy nehledejte. Juch! Namísto toho má každá chatka kolem sebe prostor, aby si lidé mohli grilovat, ležet na trávě, nebo zaparkovat u chaty, aniž by byli už u sousedů.
Stanování v českém kempu se kapánek od těch zahraničních liší. Jak překvapivé, že? Takže si do toho českého pro jistotu vezměte s sebou vše, co byste mohli potřebovat k přežití v divočině bez jakékoli výhody poskytované civilizací. Navíc, se psem jeďte pod stan jen v případě, že máte stan velikostí adekvátní velikosti psa a že ho budete všude brát s sebou.

Zvlášť poslední body se ukázaly s Matýskem jako dost velké sci-fi, protože se jedná o netrpělivého a hyperaktivního jedince, který při sebekratším zastavení začne hlasitě štěkat, skákat, nebo rdousit nejbližšího kolem jdoucího psa. Zkuste se s takovým poděsem v klidu najíst (ani rychlé pivo na stojáka jsme nezvládli), nebo ho nechat ve stanu a odjet na kolo na výlet. Samozřejmě už první den přišel na to, že stan není nedobytný a že se pod stěnou dá velmi jednoduše protáhnout a pak plnými doušky užívat nabyté svobody. Takže opravdu na to myslete a berte psa pod stan, jen jestli máte všechny tyto body ošetřené. My jsme ho naštěstí šoupli v době výletění kolmo k mamče na chatku, kde dospával a bohužel pro nás i dobíjel baterky.

To je ten předvoj chaloupky, který jsem dostala k 30tinám. Jedná se o stan se samostatným obývacím prostorem s vlastní podlahou a oknem a oddělenou uzaviratelnou ložnicí pro 4 osoby - pro 2  a psa je to vysloveně palác. Jo a je to Quecha, francouzský stan, který potkáte v každém kempu ve FR. Už se začaly prodávat i u nás, ale po kempech je mimo FR moc neuvidíte.
Důležitá je i velikost stanu. Loni jsme s Matesem zkoušeli stanovat poprvé a stan jsme ještě měli klasický - maličké iglů pro dva. Mates je zvyklý přes noc chodit a různě přelehávat, takže při každém otočení a nalehnutí na stěnu spustil ze stropu ledový déšť z rosy a celou noc nás tak konstantně budil. K narozkám jsem od O. dostala "předvoj chaloupky" - obrovský stan, který má vevnitř samostatnou ložnici. Stěny se tak nerosí. Navíc má obrovskou jakoby obývací místnost, která je 2 metry vysoká a asi 2.5 metru široká, takže se v ní pohodlně převlečete a kdybychom ho měli, tak se tam dá postavit i stůl pro čtyři včetně židlí a příslušenství. Pro pesany o velikosti labradora nedoporučuju nic o moc menšího, jinak vám tam pes nevydrží a vy se nevyspíte.

Teď už v bodech, co se vám opravdu bude hodit a co byste neměli nechat doma:
  • jídlo a pití (já vím, zase to žrádlo, ale když nemáte po ruce hospodu, nebo sámošku, pak prostě něco potřebovat na doplnění energie budete) Pitím myslím velkou flašku s vodou, jak pro psa, tak pro vás
  • placatka - večery jsou chladné (i v létě), popřípadě k navázání přátelských kontaktů s vašimi stanovými sousedy se vždy šikne, já měla tentokrát Jégra, protože Becherovka od ledna padla už několikrát a právě nebyla
  • něco sladkého (na kolo na doplnění energie nejíp hroznový cukr, na večer pak klidně čokošku, sušenky, nebo nějaké oříšky)
  • čelovka (berte tolik kusů, kolik je lidí, v některých kempech totiž nemají osvětlení a v noci je přechod přes tmavé tábořiště o hnáty)
  • osvětlení stanu (já mám takovou malou zářivku od Osramu na 2 tužkové baterky, která svítí velkým bílým světlem a dokáže osvětlit obrovský 3,5 metrový stan, dá se u ní číst a vydrží svítit několik dnů v kuse)
  • na noc velmi, opravdu velmi teplé prádlo (já standardně spím v čepici, v šátku, triku, mikině a svetru s kapucí, se zimními hřejivými podvlíkačkami a dvěma páry podkolenek - ve dvou spacácích - zase mi nevadily ani 3 stupně nad nulou a krásně se mi spinkalo)

  • spacák na psa (pokud jedete se psem, pamatujte na to, že i když se stočí do klubíčka, má odkrytá záda, tedy náchylné ledviny a to je pak zánět do pár hodin na světě. I přes jeho protesty na něj narvěte buď kombinézu, ve které se může dobře pohybovat, ale má v ní zakryté močové ústrojí zespodu - bříško - tak i záda až na ocásek a aby se mu to nerolovalo nahoru. Já samozřejmě nic neměla a po první probděné noci, kdy jsem ho při každém pohybu znovu zakrývala dekou, jsem vzala Ondrovu mikinu na zip, vyrolovala rukávy a dole udělala tunýlek na gumičku, aby mu to nebylo volné a spal v tom celý pobyt - ideál)
  • zámek na kolo - jezdíte-li na výlety, neobejdete se bez něj
  • švýcarský nůž asi 100v1 (máte tam vidličku, nůž, lžíci, pravítko, pinzetu, nůžky, šroubovák - no nechte to doma!!)
  • holínky (pokud jedete autem, tak se někam prostě vtěsnají a oceníte je právě při přecházení mezi stanem, umývárkou a autem, kde budete mít veškerou bagáž - nechtějte mít promočené jediné pohorky)
  • mapy (hádejte proč? ;)
  • sáčky na hromádky (nebo jen já mám tak poťouchlého psa, který to od probuzení nevydrží 10 minut, než dojdeme do lesa a pustí to schválně několikrát před správcovu chatku??)

Z nabaleného oblečení jsem vlastně využila jen dvě sady - kraťasy, triko a běhací boty a oteplovačky, pohorky, teplé triko a mikinu. Točila jsem to furt dokola. Na kolo jsem měla ještě cyklo sadu, ale víc jsem toho fakt neupotřebila. Vzhledem k tomu, že víc nových tipů jsem oproti loňsku neposbírala, tak tím asi dneska skončím. Vlastně ne! Napadlo mě ještě něco, co jsem vám chtěla říct..

Když jsme chtěli vyjet na delší výlet bez něj, museli jsme z aut vytáhnout kola až když byl zavřený v chtace, jinak bychom ho do ní ani nedostali. =D
Oproti loňsku už jsem neudělala takovou blbost, abych si brala neozkoušenu kosmetiku. Vzala jsem si tedy to, co poslední dobu používám, je to lehké na převoz a pleť je na to zvyklá. A ouha, po dvou dnech jsem se začala obsypávat - na obličeji se mi začaly dělat bolavé boule (třeba 15 kousků, rozhodně nic malého) a začaly se mi obsypávat i záda a nohy svědivou hrubou krupičkou. Viníkem je bohužel voda. 

Už jsem zvyklá na pražskou vodu, která nijak nesmrdí, není cítit chlorem ani ničím jiným a pleť mi ani nevysušuje (jak kde). Jelikož jsem měla veškerou pleťovku uzpůsobenou k mokrému mytí - neemové mýdlo na pleť, čistící gel - schytala jsem to ze strany hořického vodovodu - ve většině východních Čech totiž pro bohatý výskyt pramenů (Poděbrady, Kersko..) teče voda se zvýšeným obsahem železa. Nejenže mi neuvěřitelně odporně chutná už při čištění zubů, ale má kůže je na ni doslova alergická a začne se osypávat.

Takhle nádherně byly vidět Krkonoše (znalci se pokochají krásně viditelnou Sněžkou) a v nich se někde na jednom z kopců schovává naše chaloupka..
Mám to potvrzené z vícero destinací (u O. rodičů se mi to děje taky). Jak jsem na to přišla, obličej jsem hned přestala mýt vodou a vystačila si s micelárkou, květovkou a tonikem - byť spotřeba všech byla šílená, pleť se mi ihned začala uklidňovat. Naštěstí jsem se začala po těle osypávat až poslední 3 dny do konce pobytu a to už jsem tedy sprchu vynechala. Nedalo se svítit. Mazala jsem se Zinkem po celém těle, aby přešlo svědění a krupička se začala hojit. Teď už je to v pohodě, ale vím, že příště si pod stan prostě nevezmu nic, co je závislé na místních zdrojích.

Jo a víte, co je letošním hitem mládeže? No přece gumičky!!! Pokud jste se s touto módou ještě nesetkaly, nevycházíte asi ani ven - gumičky totiž zaplavily regály všech obchodů a děcka z tábora za ně utratily veškeré kapesné. Kam si gecly, tam pletly náramky a pak všichni chodili těmito skvosty ověšení. Musela jsem tomu přijít na kloub a poté, co jsem poučena několika největšími táborovými pletačkami nechala v krámě za gumičky tři stovky, napletla jsem sobě i širokému okolí mraky náramků.



Víte, co v tom vězí? Zahání to nudu, posiluje zručnost a navíc se tím pak okrášlíte. Já jsem v jejich věku háčkovala, tohle je tomu hodně podobné =) Docela prča. Jsem zvědavá, s čím přijdou za rok. A největší fór je, že v jednom z posledních článků Lilly Pebbles má ona sama na ruce na titulní fotce jeden z gumičkových náramků. Nejedná se tedy o záležitost čistě českou, ale mezinárodní. Hehe. 


A to je tak pro začátek všechno. Mějte krásný školní týden..


PS: První várky mýdel, šampuků a mýdel na holení by měly být už vyzrálé. Co nejdřív začnu testovat a pak vše zevrubně, včetně návodů popíšu do článku ;)

12 komentářů:

  1. Ty bláho, tak to vaše dovolená, to je pro mě naprosto dokonalá noční můra :-)))) V životě by mě nikdo dobrovolně nedosatl pod stana natož se psem, jednou jsme byli se psama v chatce, bo jsme je neměli komu nechat na hlídání a příště raděj zůstanu doma. Já jsem kavárenský povaleč, tímto druhem kratochvílí mě mučili rodiče, ať už v tuzemsku či zahraničí a řekla bych, že mám vystaráno s kempováním na dalších pět životů tak asi... Takže máš můj velký obdiv. A moc jsme zvědavá, jak jsou na tom mýdla, to je o dost příjemnější představa :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi jasný, že to nebude pro každého =D No jo, my jsme z toho nadšení a Matesáka to taky zabaví a rozhodně zaměstná víc než chatka, nebo hotel, takže několik much jednou ranou =)

      Ta mýdla - dneska jdu zkusit poprvé šampuk!Jsme na to zvědavá! A jak to tak bývá, samozřejmě až po uvaření tohoto jsme zjistila a dočetla se o pár věcech, které tam nutně přidám, aby to bylo ještě lepší a pečující. Tak uvidíme, jak to zvládne tento se základní recepturou =)

      Vymazat
  2. Téda Miško, vůbec jsem neměla tucha, že se toho u tebe mele tolik. I když ta odmlka hovoří o všem, přisuzovala jsem tu pauzu dovolenkování. Snad se ty i Ondra dáte brzo dohromady, přeji brzké uzdravení! :-)
    Já jsem měla letos poprvé outdůr dovolenou se vším všudy a musím říct, že jsem byla nadšená. Bála jsem se toho, ale nakonec jsem zjistila, že v přírodě zase tak nepoužitelná nejsem. Spíš naopak, právě v přírodě člověk zapomene na ty blbosti doma a uvědomí si, že je schopen vyžít opravdu s málem :-) Příští rok s tebou na vodu počítáme! :-) Stan máte opravdu krásný, my sháníme taky nový, ale přítel má specifické požadavky a stany se mu zamlouvají až v té vyšší cenové kategorii, tak ještě dumáme a čekáme, jestli nepřijde nějaká výhodná nabídka.
    Ty náramky jsou fakt všude. V Německu zažívají taky ohromný boom. Nicméně na nošení bych si to nelajzla, četla jsem, že některé gumičky mohou obsahovat ftaláty a to v množství, které až pětsetkrát přesahuje evropské normy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je pěkné, teda, ftaláty do dětských náramků - a pak nemáme žít v době jedové =/ no nic, ono se s nimi stejně blbě funguje - všude se zadrhávají, sundat svetr je celkem román na pokračování a furt se to někde cuchá - ani do vlasů to nejde použít. Ale vymyslely to dobře - životnost těch gumiček zhruba odpovídá délce trvání tohoto trendu - začínají praskat cca po 3 týdnech nošení =D

      No jo, děje se všechno možné a to jsem do soukromých věcí ani nezabředávala. Ale je to v pohodě, snad a bude - musí ;) Jen ta noha mě štve - pořádně se neví, z čeho to mám, takže ani nevím, co dělat pro to, aby se to už neopakovalo, nebo rychle vyléčilo =/

      A na jaký stan si brousíte zuby? Máte nějaké specifické požadavky? Na tu vodu se za rok moc těším ;) Já v přírodě taky funguju daleko jednodušeji než doma, je to tam nějaké přirozenější - jít ven, na výlet, najíst se, vyspat se a takhle furt dokola =)

      Vymazat
  3. Teda, to je zážitků! :) My vyrazili před pár lety na nefalšovanou outdoor dovolenou na kole po Jižní Moravě a Rakousku. Všechno jsem si vezli s sebou, takže i stan, spacáky...Jednou jsme spali někde u řeky a celou noc se tam ozývaly strašně strašidelné zvuky. No byl to fajn zážitek, ale tak nějak mi to stačí jednou za čas. Není nad to, prostřídat přírodu s pohodlnou postelí a vlastní koupelnou. :))
    Jsem zvědavá na zkušenosti s mýdly a šampuky, tak snad se brzy dočkám. Ať se daří! Evi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to naprosto souhlasím, chce to střídat, jinak jednomu ta divoká romantika začne pořádně lézt krkem =D My jsme loni byli sice taky pod stanem, ale to byla fakt dovča dovča - válení se na pláži, žádný mráz ve stanu, žádná starost o psa, žádné harcování se s dětmi a nervózní matičkou, luxusní umývárky a zázemí hodné malého penzionku, prostě prííma. Takže tento rk jsem si hol vyžrala ten příděl té divokosti =D

      Včera jsem poprvé zkoušela mýdlo na holení a šampuk s hennou. Mýdlo na holení bylo prima, ale z šampuku jsem dost rozpačitá - absolutně vůbec nepění, jen hezky voní a lehce žlutí prsty, ale tak málo, že se to smyje hned vodou při mytí vlasů. Nevím, jestli je to oleji, nebo tou lávovkou a hennou, protože to zanechává vlasy lehce drhnoucí a hodně objemné a tvrdší jako po henně nebo po umytí lávovkou. Ale přesto mám pocit, že je myje. Zatím jsem zkoušela jen mýt jen šampukem a příště vyzkouším i v kombinaci s octovým přelivem a kondicionérem a uvidím. Zatím spíš vymýšlím nový recept =D

      Vymazat
  4. No, máš můj obdiv, ale tohle už není nic pro mě.. :o) jsem také povaleč (spíš teda hospodský než kavárenský :D) a povrchní pizda k tomu, však mě znáš.. :o))) jak to není hotel s vanou...
    Ale dřív jsem si kempů užila dost, pravda, bylo to v Itálii, kde opravdu netřeba spát v čepici a rukavicích :D nedokážu si představit, že musím v noci na záchod a z tohohle všeho se vymotávám.. bleh..
    A chaloupka je kouzelná, tak snad bude jednou vaše!! Už se těším!! :o)))
    A uzdravte se oba brzy!! Pusu Matesákovi!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, musím přiznat, že k domácí romantice ten můj medvědí hacafrak rozhodně nepřidal ;) =D a čůrat jsem radši nechodila a když, tak jsme vydržela do rozdenění a pak už radši zůstala vzhůru, v té kose ani moc nešlo zalehnout. ALe zase medvědí obleček chválím, prtože mi v něm bylo krásně teploučko a zatímco si děcka navlečená v teplácích stěžovala, že mají v chatce kosu, já jsem se z chatky chodila větrat ven, jaké mi tam bylo horko =D

      No se těš! Tam bude i ten bar, jak se kolem něj budeme rozvalovat na dekách, u grilu, koukat na hory a přemíttat o nesmrtelnosti brouka (a drbat =D)

      Děkujeme zlatí, pusu Bonsajííí ;)

      Vymazat
  5. taky přeju brzké uzdravení :). Dovolenka vypadá suprově, já osobně nejsem moc outdoorový typ, takže na stan by mě neužilo, ale moc moc se mi líbí chaloupka, určitě jednou takovou budete mít, protože sny se plní :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, snad jo =) ale pořád mě odstrašuje druhý tábor s větou - pro splnění snů se musí tvrdě pracovat, jinak se nesplní. No, než si na tom vyvrátit kyčel, tak radši zůstanu ve městě. To by mě do té chaloupky taky mohli dovézt po 3 infarktech =D

      A když si to tak čtu, tak je pravda, že už se nedivím, že mi všechny píšete, že to není nic pro vás - nějak se mi nepovedlo tu dovolenou vypodobnit jako dovolenou,ale jako "dovolenou" =D no jo, letos jsem asi potřebovala tu povalovací, takže toto dobrodrůžo mě taky spíš ještě víc ubilo =/

      Vymazat
    2. tak tvrdá práce určitě nese koláče :D, ale věřím tomu, že někdy se přání plní i "zázrakem", když tomu věříš... mně to někdy funguje :D. Aktivní dovolenky jsou ale prima, já se zas stydím, že jsem lenoch a hotelovej povaleč... Teď se stejně hýbat moc nemůžu, protože mám něco nataženýho v pravým chodidle, takže taky pajdám, je to paráda :D

      Vymazat
    3. No tak to přeju také brzké uzdravení nápodobně ;) to je ale pokulháníčko, co? Co já se toho nakulhám.. =D (čertíka z princezny ve mlejně jsem vždycky milovala - kolik říkal životních mouder! =D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...