úterý 22. dubna 2014

Olivové mýdlo Nablus | Mýdlo s bahnem z Mrtvého moře


Jojo, žádná změna, celý obličej je pořád ještě pokrupičkovaný. No co, tak vám dneska aspoň řeknu o jednom zázraku, kterým jsem se snažila s krupicí zatočit a ono se to jaksi nepovedlo..

Mám citlivou pleť, velmi citlivou smíšenou pleť. Myslím, že spojení smíšené a přecitlivělé pokožky nepředčí ani kombinace citlivé a suché. Je to jednoduché - když suchou a citlivou pleť namažete, uděláte jí dobře, jen si musíte dát majzla na agresivní složky. Když se snažíte promazat smíšenou přecitlivělou pleť, tak vám skoro vždy poděkuje v podobě výsevu řádky boulí a ucpaných pórů. Když jí namažete zase málo, začne šupinkovatět, loupat se, svědit a oboulovatí se o to víc, protože se začne nadměrným maštěním bránit. Hmm, to vím a stejně jsem sáhla po mýdle.. Asi jsem měla nějaké zatmění.

Palestinský mýdla Nablus mají mnohaletou tradici. Ve starobylém městě Nablus se vyrábí již od roku 1611. Konkrétně společnost Nablus - a jejich mýdla jak je můžeme koupit v nynější podobě - byla založena v roce 1971 a patří mezi mistry svého řemesla. Jsou vyráběna z více než 60 % olivového oleje. Zbylou část tvoří kokosový olej a voda a případně účinné složky jako éterické oleje, med, kozí mléko, nebo bahno z Mrtvého moře.


A to se líbilo mně. Teda, na veletrhu jsem očichávala všechna mýdla (mají 6 druhů) a nejvíc mi vonělo to Mátové, ale bohužel po poradě jsem musela vybírat ze zbylých 5ti, protože to Mátové jako jediné opravdu vysušuje. No, jestli ostatní nevysušují, tak to si nedovedu představit, jak velký dryják musí být to Mátové. Kromě Mátového kousku tedy všechna zbylá mýdla voní téměř totožně a dle zkušeností vystavovatelů ze stánku Naturals mají i obdobné pečující benefity.

Mýdlová kostka má klasický kvádrový tvar s příjemně zaoblenými rohy, takže se velmi dobře drží. Hrozně mě překvapila lehkost mýdla vzhledem k jeho velikosti. Mýdla jsou krásně balená do nezvykle barevných krabiček. Když ho dáte jako dárek, nemůžete šlápnout vedle. Jen bych teda doporučovala k tomu říct celou nadnesenou legendu, aby pak po jednom vyzkoušení neskončilo u neznalců v koši pro jeho odér..

Mýdla jsou určena  k pečující očistě celého těla od vlasů, přes obličej, až po pokožku. Vyzkoušela jsem až na vlasovou péči všechna možná použití a poté, co jsem ho odvrhla z pleťové péče a dala O. na mytí do sprchy, zhnuseně mi ho po jednom použití vrátil s tím, že smrdí. A už jsme u toho jádra pudla. Mýdlo opravdu smrdí jako zatuchlé prádlo. Na obličeji, který hned vzápětí přetřete voňavým krémem, se to dá ještě snést, ale chlapovi, který se po sprše těžko bude mazat tělovým máslem, se vůbec nedivím, že po mně hodil mýdlo vzápětí zpátky. Momentálně straší v držáku na mýdlo na ruce a nikdo se s ním pro ten puch nechce mýt.


Nakonec jsem zvolila mýdlo s bahnem z Mrtvého moře (tvoří 20 % obsahu), které má vyrovnávat a regulovat funkce mastné a smíšené pokožky. Mrtvé bahno je jedno z nejléčivějších bahýnek na všechny možné neduhy jako boule, akné, ale zároveň je vhodné i na citlivou pleť. Joo, potud teorie.. A co to tedy dělá na obličeji?
  • mýdlo dobře pění a vytváří lehce špinavou mazlavou emulzi
  • na obličeji neštípe, ani nepálí v očích
  • používala jsem večer na druhé čištění a na ráno
  • při prvním namydlení ještě vonělo neutrálně mýdlově
  • po namočení a pak po každém mytí už smrdí zatuchlinou
  • při smývání pokožka hrozně vrže
  • po osušení obličeje je pleť přesušená a po chvilce začíná pnout a svědit

Prý je tohle mýdlo naprosto úžasné a mizí po něm černé tečky. Všem, které mají citlivou a suchou pleť rozhodně nedoporučuju ani to zkoušet. Je to zbytečně vyhozených 149,- Kč. Možná bude vhodné na ty vlasy, ale já se zase vůbec nevyžívám v tom, že mi hlava smrdí jak přes zimu uleželé prádlo na chalupě, takže to ani nehodlám zkoušet. Navíc, pokožku hlavy (na kterou to má být prý taky jako hojivý balzám) mám přecitlivělou extrémně, takže o tuhle zkoušku nemám ani zájem. Zkrátka asi nebudu mýdlový typ. Mýdlové typy odkážu na stránky Naturals.cz, kde jsou mýdla k zakoupení.

Bohužel, hlavní hřeb celého článku teprve přijde. Mýdlo jsem poprvé použila večer po odličovacím balzámu na druhé čištění. Potud ještě dobrý. Pak totiž následovala klasická rutina v podobě Serozinku, šípkového tonika, šípkového oleje a krému. No jo, ale ráno si toho na sebe tolik neplácám a to byl průšvih. Mýdlo mi pleť vysušilo natolik, že i po namazání krémem pnula jak blázen a přes den začala tahat na tvářích a nad očima jako by mi na obličeji zasychala jílová maska.  Když jsem dorazila z práce domů a hned všechno smyla, vykoukla na mě pálivá krupička. No a tu mám do teď. Nemůžu se jí zbavit. Matně vzpomínám, že mi na ni minule pomohl Řebříčkový olejíček Ilcsi, ale ten momentálně nemám. Změnila jsem tedy celou rutinu a pokusně se vzdala i odličovacího balzámu a všeho, co by mohlo krupičku podporovat. Mažu už jen Zázrakem. No, uvidíme..


Každopádně mi mýdlo dokázalo rozhodit obličej natolik, že co nezvládla šílená enzymová kúra s čistícím gelem MyChelle (tu recenze), to dodělal Nablus. Ale jak mi moc hezky napsala Lucka do jedné zprávy - kdybys neměla takové problémy s pletí, s největší pravděpodobností by ses o kosmetiku, její složení a výrobu ani nezajímala a vlastně by tak ani nevznikl tento blog. Takže jsem za tu krupičku v závěru ráda? No, nejsem, ale mám krásný pocit někde v podvědomí, že tak to má asi být. Jak šílené posváteční myšlenky =D. No, ale já jsem vážně ráda, že místo běhání s O. po maratonech, nebo trhání rekordů v plavání znám vůně a účinky spousty bylinek a včera jsem se naučila hrát s mým prvním emulgátorem - Olivem 1000! Jednou vás představím.. ;)

Jo a zkoušela jsem ještě bonusovou možnost použití.. Mýdlo jako pleťovou  masku. Vytvořila jsem si v dlaních co nejvíc mazlavé pěny a nanesla na obličej. Kupodivu ani poté emulze na obličeji neštípala. Po minutce však začala na pleti zasychat do hladké lesklé pevné vrstvy a obličej stahovat. Nechala jsem působit 3 minuty, víc jsem si nelajzla. Při smývání mi pleť zase povrzávala a tentokrát byla ještě vysušenější než obvykle. Na druhou stranu, nutno dodat, že pleť nebyla podrážděná, načervenalá, ani nijak nepálila. Zázračné vyčištění jsem však nezaznamenala. Jen jsem ji hned musela osprchovat pleťovou vodou a namazat. A víte, co mi teď došlo? Že ten vazmek asi může za to, že mě včera celý den pálily tváře. Já si furt myslela, že je to z vaření, ale to občas praktikuju a bez tohoto "zapálení pro věc" a jediné, co jsem ten den změnila bylo ranní použití mýdlové masky. Takže asi tak.. =/ 


Za mě teda rozhodně velké NE. Z téhle štrapáce však vznikla jedna úžasná věc. Stejně, jako se nejlíp na zkoušky učím pod stresem den předem, tak v zoufalých situacích vytvářím geniální směsi - no schválně, jak myslíte, že vzniknul Zázrak? Takže takhle v sobotu vznikl i čistící gel, je ze stejné rodiny Zázraků jako krém (stejná skladba éterických olejů) a momentálně čistím a odličuju jen jím a zatím dobrý - nevysušuje, jupííí!!! A protože se Zázraky musí šířit světem, tak další DIY recept bude na něj, ať si ho taky užijete. ;)



Čím si právě čistíte pleť? Nějaké specialitky na přecitlivělou a smíšenou tlamu?



P. S.: Jo, už bylo spuštěno hlasování pro LOHAS blogerku, takže pokud vám nějaké články utekly a měly byste zájem je dočíst, tak jukněte do alba na FB stránky LOHAS, kde můžete pro jednotlivé články pomocí "Like" i hlasovat.




59 komentářů:

  1. Nejdřív jsem četla plna nadšení, ale.. sakra, jaktože je to mýdlo takový vysušující driják?! Já jsem si to taky chtěla koupit.. teď jsem ale silně na vážkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Marti, podle toho, jakou máš pleť. Možná by bylo dobré s ním čistit pleť třeba jen 2x týdně - před nanesením masky.. Na tuto frekvenci se mi ho ale nechce zbylé dny v koupelně oprašovat =/ a za ty prachy si před maskováním klidně umyju obličej tím, čím normálně..
      Ani nepovídej, já z toho byla zklamaná, strašně jsem se na něj těšila a vlastně ono, ajurvédské pasty na zuby a Kivvi koktejl byly jediné plánované položky, prot které jsem si na veletrh přímo šla. Jo a z koktejlu taky nejsem moc nadšená - zlatá Madára =)

      Vymazat
    2. Podle toho, co jsem si načetla máme pleť hodně podobnou.. Právě, za tu cenu to nemá cenu.. si raději koupím klasický olivový mýdlo na váhu..
      Nejsi z Kivvi nadšená?! Moje sny se rozpadají.. já nebudu mít na co šetřit! Ale Mádaru jsem si zrovna včera koupila, rovnou celý set, tak pak o toniku poreferuju :)

      Vymazat
    3. Jéé, to nepla, strašně závidím!! =D achjo, zase to mé hrabivé já.. no, tak určitě poreferuj - máš tedy i tu pěnu a co ještě sérum? nebo krém?
      No, víš, po madáře, Trilogy, Antipodes, Beuaty elixiru - prostě po všech těchto zázračných tonicích mi Kivvi jako super zázrak prostě nepřijde - je to normální tonikum nabité vitamíny, ale nic mimořádného tam nevidím. Momentálně by moje pleť asi ocenila spíš nějaké uklidňující čistě šípkové.. =/

      Vymazat
    4. U Kivvi je dost možné, že ho předchází jeho pověst.. stejně, jako tomu je u Dr. Bronner's. To mě taky nějak nenadchlo. Ale u Kivvi se mi alespoň strašně moc líbí obaly.. a mít je takhle vyskládané na poličce.. :D
      V sadě bylo tonikum, pěna a hydratující fluid. Zatím jsem ale nevyzkoušela, protože jsem si nahrabala vzorečky od Martiny Gebhardt na mastnou nečistou pleť a jsem z nich naprosto nadšená! Krásně zklidňuje, brání šíření pupenců a hojí i skvrny po rozrýpaných pupínkách..
      Chudáku :-/ Snad si ti pleť zase brzo zklidní.. (A mě se zas rozbouří, páč jsem vysadila.. :))

      Vymazat
    5. Jooo, už? hele, nepřivolávej a to a pleť bude v pohodě, uvidíš ;) Já myslím, že za to z velké míry může i stres, jak všude koluje, že po vysazení se Ti zákonitě pleť musí zkazit - nemusí =)
      Nojo, je to pravda, navíc mám pocit, že mi ten přehršel vitaminu C nedělá dobře na tu podrážděnou pleť, takže jsme ho radši přestala používat.. Dneska ráno to už vypadlo líp, ale zatímco mě včera pálily tváře pod očima, teď si zase užívám pálení na tvářích v okolí lícních kostí, tak nevím.. Už jsem dokonce přemýšlela, jestli za to nemůže pití té Nimby.. =/

      Vymazat
    6. Já vím, že nemusí, ale u mě, co se může podělat, to se podělá.. A stresu mám taky dost, takže.. no uvidím!
      Až takhle tě moc tě to zlobí, jo? :-/ Je dost možné, že jsi třeba na jednu ze složek citlivá nebo dokonce alergická a projevuje se to takhle.. ale zas, že by jenom na obličeji?

      Vymazat
    7. Noo, záda se zpočátku zlepšila, ale to pleť taky a pak se obojí podělalo, takže je možné, že je to opravdu třeba i tou Nimbou. ALe co je divné, tak mi moc nedá spát to pálení obličeje. Kdybys viděla, jak čisťounké věci na obličej teď používám, tak snad není možné, abych na něco z toho byla alergická, navíc tyto složky používám už několik měsíců.. =/

      Vymazat
    8. Hm, tak je to asi fakt ta Nimba.. protože aby se ti vyvinula alergie na něco až po pár měsících..?

      Vymazat
    9. No právě.. =/ ty jo, to je záhada, jsem zvědavá, jak se to dál vyvrbí =D

      Vymazat
    10. Snad se to zlepší, protože protože pálení obličeje, to je peklo.. Si živě pamatuju na moje zážitky s Vichy..

      Vymazat
    11. No právě, to by ale znamenalo, že je to něčím, co používám, což je divný, když mě pálí obličej už od probuzení.. hmm, záhada.. Tak jo, ať Madára slouží a dej vědět, co s fluidem a pěnou ;)

      Vymazat
  2. Hmm, ne všechna čisticí mýdla budou asi pro každého no :-/ Já mám zatím vyzkoušen jen Coal face od LUSH a ten mi na normální až smíšenou citlivou pleť vyhovuje, ale i tak ho používám třeba jen 1x-2x týdně.
    Hážu do placu- co Black Soap od Akomy- máte někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by zajímalo, jestli existuje nějaké mýdlo, třeba právě to čeré Akoma, které se dá používat opravdu k rannímu i večernímu každodennímu čištění a nevysušovalo by.. Vždyť přece taakové složky existovat musí, když jsou nevysušující mycí gely..?
      Snad se k té Akomě taky vyjádří, třeba bych do ní s Tebou nakonec šla napůl ;)

      Vymazat
  3. Tak to je maso, doufám, že mi s ním nepřijdeš rozbít hlavu :-) Ale stejně si myslím, že viník je maličko jinde - zkoušela jsi někdy samotné mrtvé bahno nebo vodu? Fakt si nemyslím, že by tohle zvládlo samotný olivový mýdlo, já měla čistý olivový, když jsme měla ten ekzém a byla to jedna z nej věcí, co jsem používala (nebyl to nablus, ale to bych řekla, že už není rozdíl). Ale mrtvý moře je zabiják, já mám tu vodu a když jsme si ji jednou neředěnou nastříkala na obličej, tak jsme myslela, že mi ho sežere a to si fakt myslím, že jsem celkem odolná a jen tak něco mi nevadí. Vydržela jsem to asi půlhodiny (bo je to přece zdravý a léčivý! :-) ) a pak jsme to šla smýt, namazala a stejně mě obličej pálil až do rána, ale teda neosypala jsem se, nic... Fakt bych řekla, že to, co popisuješ, udělalo to bahno v tom. Protože já se po něm ani nemažu, používám ho na noc a je v pohodě, nevysušuje mě vůbec. Na vlasy je ok, ale nejsou po něm nic extra, ale vyhovuje mi, že když někam jedu, tak vezmu toto a umyju si obličej, tělo i vlasy a dokonce v krizi i zuby :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak vodu samotnou jsem ještě nezkoušela, ale bahno je fakt vyžírací síla. já mám třeba dost hroší kůži, která se ničeho nelekne... ale bahno jsem si po deset minutách musela smývat a byla jsem celá červená.

      jo a vlastně ještě jsem si uvědomila, že bahno možná není až takový problém, protože to bahno o sobě samotné je mnohem jemnější... ale normálně má v sobě tu mrtvou vodu a ta fakt štípe a dráždí pleť. v mojim bahně se vždycky voda v kelímku vysrážela, tak jsem ji potom vylívala a bahno bylo hned méně vyžírací a mnohem příjemnější.

      jo ale asi to vůbec nesouvisí s tímhle mýdlem. o tom vím fakt hodně málo a absolutně mě to neláká, už od té doby, co o něm psala Bebe.

      Vymazat
    2. Reni, hihi, nééééé, nepůjdu, ale neboj, tohoto drobečka už pro Tebe schovávám - hezky jsem ho umyla, osušila a máš ho nachystané i s krabičkou ;) =D jen teda nevím, co s tou krupičkou, nějaký nápad? =/ Vodu jsem nezkoušela, ale bahno jo a nikdy mi to nic neudělalo. A vzhledem k tomu, že to byly přímo masky z bahna, tak ho asi obsahovaly i o trochu víc než 20 %, i když, hlavu bych za to nedala, a fakt mě to takhle neobsypalo, myslíš, že je ta krupice z toho? To by ale musela zmizet, když jsem ho přestala používat, ne? Teda, ne, neříkej, že sis mejdlem drhla zuby??? =D Chacha, teĎ jsem si představila O. obličej, jak tahám ve stanu mejdlo a kartáček s tím, že pastu jsme nechali doma! =D Hele, to mi chceš jako říct, že na Tebe mám dát znovu a zkusit jít třeba do toho Kozího, nebo medovýho? =)

      Trb, ona o tomto mýdle psala Bebe? Tak to k ní musím nakouknout. Sakra, kdybych to četla dřív, možná bych šla rovnou do jiného, nebo do Nablusu vůbec =/ Ale pamatuju, jak jsi o bahně psala, že je hodně druhů výrobků a reagují na pleť ne podle podílu bahna, ale podle čistoty bahna, na kolik je oproštěné od té mrtvé vody.. No, tak možná mají v Nablusu fakt nějakou echt žiravinu..

      Vymazat
    3. Áááno, recenze je k nakuknutí na blogu :-)
      Teda ale docela mě překvapila tak šílená reakce. Mě se Nablus mýdlo líbí a jako čistící maska bylo moc fajn. Ostatní druhy jsem zatím nezkoušela :-)
      Bebe

      Vymazat
    4. Jéé, Bebe, díky za odkaz, hned jsem to u Tebe přelouskala. No nevím, pořád se mi nezdá, že bych měla takovou reakci na to mýdlo. Spíš, jestli jen nepodráždilo něco, co už bylo dávno v procesu a neurychlilo vývin =/

      Vymazat
    5. Možné je všechno, Mitsuuko. Divná kombinace kosmetiky, jídla, něco v luftě... nebo fakt i to mýdlo. Víš jak - tisíc ksichtíků, tisíc reakcí :-)
      Ale napadá mě - nezkoušela jsi někdy kosmetiku Dermatherm? Třeba jen ze vzorků? Dostala se mi do hledáčku vcelku nedávno a líbí se mi, že je hrozně jemná a vhodná i pro extrémně citlivé čumáčky. Hlavně díky tomu, že neobsahuje žádné možné potenciální alergeny - chemické, ale ani přírodní :-)
      Bebe

      Vymazat
    6. Jj, já zapomněla pastu, tak jsem si normálně namydlila kartáček a vyčistila zuby. Super dobrý to nebylo, ale účel to naprosto splnilo, akorát člověk nemá takový pocit "čistoty", bo jsou v tom oleje, ale to je po kokosáku to samé, že jo (mladší dítě odvrhlo pastu a vyžaduje čištění zubů jen kokosákem :-) ). Jinak pokud se takhle osypeš z nějaké kosmetiky, tak ono to nezmizí hned, jak to přestaneš používat, potřebuje to jako doléčit, protože ta kožní bariéra se prostě porušila a zahojit a uzdravit se to musí. Nejvíc se mi osvědčilo vysadit úplně všechno a nechat jen micelárku, mmu (abych se právě mohla odličovat bez vody) a nějaký neutrální krém nebo olej, ale jen maličko, pokud je pleť vyloženě suchá. Dva tři dny stačí většinou.

      Vymazat
    7. Bebe, ty jo, moc díky za tip, jestli mě ten čumec bude ještě chvilku zlobit, tak do toho asi nakonec ze zoufalství zkusím jít, protože to nevypadá vůbec špatně. A hodně je mi sympatické i to, že nemají od každé řady 1000 produktů, o kterých si samozřejmě myslíš, že je musíš všechny mít, ale jen dva - čistič a krém, jak prosté - v jednoduchosti je krása =)

      Vymazat
    8. No, Reni, tak stav je stále stejný - trošku mě pálí přes celý den tváře, krupičku mám všude, ta už teď stagnuje - nezhoršuje se ani nezlepšuje - není to doslova alergická krupička, ale malinkaté krupičkové pupínky z ucpaných pórů =/ je to stav už od soboty =( vysadila jsem i noční olej, mažu směsí aloe a brutnáku a Zázrakem a tohle je momentální stav. Líčím taky jen MMU, ale až dneska, jinak jsem teď od soboty byla 4 dny komplet bez líčidel, takže jsem to ani ničím nedráždila..

      Vymazat
    9. A pokud můžeš, tak bych - dokud to nepřejde - úplně minimalizovala čištění, hlavně s vodou. Možná by se ti te´d mohl hodit ten koktejl :-)

      Vymazat
    10. to je vtipný. mně v takových situacích spíš pomáhá mýt se jenom vodou s mýdlem. micelárka a jiné pochybné koktejly to spíš jenom zhoršují.

      Vymazat
    11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    12. No Hani, já jsem taky hned skončila s tím Koktejlem, protože jsme měla pocit, že není zrovna košer pleť dráždit ještě vitaminem C a všemi těmi ovocnými extrakty.. taky mi na to nereagovala zrovna nejlíp.. Včera jsme se vybodla jak na tonikum, Serozinc jsme už taky přestala a na vodu jen nanesla šípkový olej a do rána krupička ubyla - že by to zabíralo?? Ale ráno jsem se jen namazala Zázrakem a tváře mě pálí už od rána, ale to už vlastně od probuzení. Zkusím si dneska namíchat jen nějaký olej, bez éteráků a uvidíme..

      Vymazat
  4. Hm, tak toto nie..To by ma "zožralo". Ja aktuálne používam mydlo od L´occitane, s bambuckým maslom - dobré, ale predražené a objednala som si z feelunique s manuka medom, ktoré mi zatiaľ neprišlo, tak uvidíme.. Zatiaľ najlepšie mydlo, čo som mala bolo s konopným olejom, konkrétne toto a ako jediné nevysušovalo ani trochu, moja pleť je citlivá s rozšírenými cievkami.. A stálo ani nie 2€: http://filozofiazenskejkrasy.blogspot.sk/search/label/Tuh%C3%A9%20mydl%C3%A1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za link, na to kouknu.. a používalas ho k dennímu čištění a stejně žádná špatná reakce? Tak to by se mi i líbilo.. Sice gely jsou pohodlnější na používání, ale zase mýdlo je praktičtejší na převoz a manipulaci mimo domov..

      Vymazat
    2. Žiadna, keď som ho mala, používala som ho každodenne.. Ako jediné, čo som mala aj trošku "premasťovalo" pokožku... Na mňa gély neúčinkujú..Teda žiadny čo som mala..Odkedy používam tuhé mydlá, žiadne vážne nedokonalosti sa nekonali.. Ešte používam čistiace peny z Kórey, keď tak, ale to je risk, hlavne ak pleť neznesie tie rôzne "sajrajtíky"...

      Vymazat
    3. No jo, ta moje je určitě nesnese - několikrát zkoušeno.. Hmm.. takže po tomto se tedy podívám =) díky moc za tip

      Vymazat
  5. Ha, kdo si počká, ten... ušetří peněženku i pleť! Nečekala jsem, že zde recenze bude tak rychle, ale tím líp. Už se mi o něm nebude v noci zdát a budu moct klidně spát :-)
    Jinak mě tak mrzí, že odjíždím pryč a už nestihnu tvůj zázrak. Brada se mi poslední tři dny zase vyboulila, bolí to jak čert a já ani nevím, z čeho to mám. Částečně to přisuzuji hormonální nerovnováze, ale mám tušení, že v tom bude i něco jiného, achjo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, dál ho už zkoumat nehodlám, to ať si užijí jiní, mně na to stačily dva dny =D
      Jéé, jak nestihneš Zázrak, myslíš ten mycí gel? Na to by Ti spíš pomohl ten krém.. a neříkej, že se jedeš dovolenkovat. Sice jsem dneska taky ještě zůstala doma, ale do představy prázdnin to má ještě furt daleko =D

      Vymazat
  6. Já se mýdel z Nábulusu musím zastat. Jak píše Rena, problémy ti způsobilo to přidané bahno z Mrtvého moře, protože mýdlo samotné (já mám variantu s mlékem) je jemňoulinké, používám ho od hlavy k patě (jsem sušenka alergická), nevysušuje, nedráždí. Syna s ním mydlím téměř od narození, přijde mi lepší než všechny Nivea baby a tak. Vyzkoušej jinou verzi a uvidíš.
    S tím odérem souhlasím, ale to mají všechna přírodní mýdla, ve kterých není žádná parfemace (třeba Aleppo), nicméně mě to nijak neruší, prostě příroda někdy voní tak všelijak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak skvělé, takže pro mě je ješět nějaká šance na vztah s Nablusem =D Uf, moc doufám, že to bylo jen tím bahnem a že to teda časem zase odezní.. Že já sáhnu vždycky vedle - on O. ne nadarmo říká, že si neumím správně vybrat, ale když se na něj podívám, tak mě nemůže přesvědčit, že jsem si vybrala špatně =D

      Vymazat
  7. ja používam kawar mydlo na večernú očistu.ale hned po utretí nanášam pleťový olej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co v něm je za složky, nebo z jakých je olejů? A používáš ho každý den a nedělá neplechu? A co máš pak na ráno? Teda, to je otázek, no jo, ale když Ty jsi byla tak stručná, že se musím zeptat - název Kawar už jsme slyšela a chci o tom vědět víc =D

      Vymazat
  8. No auvajs teda.. :o( ty si fakt umíš vybrat.. já měla Akomu a maximálně mi vyhovovala, možná by to za pokus stálo, to složení je velmi přátelské, ale odhadnout, jak zareaguje tvoje přecitlivělá kůže.. to si teda netroufám..

    Já si můžu obličej umýt i mýdlem s jelenem, mou mastnou kůži nevysuší skoro nic.. teda třeba Alva Rhassoul čistící krém to dokáže, ale kdybych poslechla návod a smyla to po minutě, nic by se nestalo, ale já krááva si to na xichtě nechala jako masku asi čtvrt hodiny, v duchu si pochvalovala, jak to hezky štipká, to mi to pěkně vyžírá mastnotu z pórů.. no kráva fakt.. :D a druhý den jsem se loupala z kůže jak had.. :D

    Bonsaj zdraví, hlásí, že rýma je pryč, jen má bobíček trochu odřený čumík, ne, že by smrkal do kapesníku :D ale jednou kýchl venku tak, že trefil chodník.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš a nespadl u toho kýchnutí? =D Noo, konečně tu máme někoho se zkušenostmi s Akomou.. Eni, rozepiš se o tom prosím trochu. Na co to je primárně určené, jak jsi to používala a jak to fungovalo? Co to dělalo? Já si furt nejsem jistá, jestli bych měla mít na čumec něco mýdlového =/ Už tu bylo hodně pokusů a vššechny skončily nezdarem..

      Vymazat
    2. No, já ho používala na mytí obličeje, čili odlíčit (včetně očí, já to beru jedním vrzem) a odmastit.. obě funkce splněny na jedničku.. nevysušovalo mě, ale víš jak.. já jsem mastnej čumák :D
      Složení se mi líbí tou jednoduchostí: nerafinované bambucké máslo, kokosový olej, potassium hydroxide (cocoa ash), voda. Určeno k odličování, proti akné, na suchou a hrubou pokožku, dokonce na kůži spálenou sluncem.. taky na mytí vlasů, ale to jsem, zmámená jeho účinky na pleť, udělala jen jednou a z vlasů jsem měla nerozčesatelný megadred.. asi je to určeno na africké vlasy a ne na odbarvené vlásky evropské pipky :o)))

      Škoda, že už ho nemám, poslala bych ti kousek na vyzkoušení, ať zas nevyhodíš prachy zbytečně :o)

      Vymazat
    3. Hihi, no , to je sice škoda, ale teď bych si ho na obličej dát asi stejně nelajzla a pokoušelo by mě =D ale moc děkuju za zkušenosti, možná do něj jednou půjdu, až bude pleť zase v normálu ;)

      Vymazat
  9. ZA sebe mohu doporučit DUDU OSUN : http://www.examiner.com/review/dudu-osun-black-soap. Je to nevysušující mýdlo za pár Kč, ale musí se používat se studenou vodou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se studenou? A co se stane, když se použije s teplou? =D Děkuju za tip, jdu to hned zkouknout.. ;)

      Vymazat
    2. Právě, že s teplou vysušuje. Se studenou to nedělá.

      Vymazat
    3. Zvláštní chemické reakce.. =)

      Vymazat
    4. Důrazně varuji - dudu odsun nebrat!!! Nejsem přecitlivělá, ale z tohohle se mi udělala červená krupička na tváři a pod okem. Nikdy nic mi tohle neudělalo a to mýdla k odlíčení používám běžně.

      Vymazat
    5. Margi, no vidíš, nějak se mýdel na pleť bojím obecně, tohle mi to potvrdilo a Ty navíc k tomu taky. A jaké mýdlo na odlíčení používáš?

      Vymazat
  10. Uff ještě že jsem si ho nakonec nekoupila a to jsem po něm na veletrhu pokukovala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Jani, není všem dnům konec - jak holky psaly výš, prý je to specialitka toho bahýnka z Mrtvého moře - medové a mléčné je i pro miminka ;) Takže já už jsme zase nahlodaná =D

      Vymazat
  11. nejlepší černé mýdlo na obličej, které jsem kdy zkusila, bylo tohle
    https://www.etsy.com/listing/185828962/the-original-black-magic-soap-bar-an

    si ho snad budu muset jít objednat znovu. jsem teď obličejovým mýdlům úplně propadla. už mám v zásobě faran a taky siddhaleppa (nebo jak)... ale nablus asi vynechám. fakt mě vůbec neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Siddhalepa jaké, to co vypadá jako kus suché větve? Vážně existuje na pleť mýdlo, které můžeš používat dvakrát denně na čištění, aniž by to pleť vysušilo a podráždilo?
      To černé mýdlo vypadá neuvěřitelně - spíš jak šperk, než kus mycí hmoty =)

      Vymazat
    2. siddhalepa to pěkné v krabičce. vlasové, to tedy hodlám používat na vlasy. a pak hřebíčkové, na což mi tedy Renča řekla, že ona by si na obličej netroufla, ale já si troufnu... jen co na něj dojde řada.

      no a mýdlo já používán na obličej normálně. dvakrát denně, s přestávkama snad už pět let? začalo to u Lushe, UNT, pak tohle černé od OHWTO, pak nějaká další z Etsy, Auroville, naposledy jsem skoro rok teďkom používala libebit. a fakt mi to vyhovuje. ale zase nemám citlivou pleť. ani nějakou reaktivní. ani suchou. a před pár týdny jsem sice otevřela mycí gel od Elemental Herbology za obrovské peníze, ale už se úplně těším, až se vrátím k mýdlu. jedině to mi dává pocit dokonalé čistoty. (nebo tak nějak)

      Vymazat
    3. Hmm, tak jak popisuješ zbytek, tak třeba libebit jsme nemohla ani na ruce =/ kurňa, tak to mám fakt úplně jinou kůži, takže Tebou se řídit nemůžu..

      A hřebíčková, panečku, to bude síla, doufám, že o něm napíšeš, jsem na to zvědavá.. co takhle nějaký pleťový mýdlový speciál? ;) Naa vlasy jsem měla to Renčou doporučované Neylaidi (nějak tak) a teda - udělala mi to zvlasů jednu velkou mohutnou tlustou mastnou žíni. Na moje vlasy se to fakt nehodilo, takže jsem předala dál mamče, ta má na rozdíl ode mě vlasy jemné a se stejným účinkem, takže ho mám doma v krabičce a jen se tak na něj koukám..

      Vymazat
    4. hele, ale který libebit? třeba obyčejný mě taky vysušovaly. ale ta dvě speciální na obličej byla naprosto v pohodě. to takový dr.bronner's vysušuje víc, mnohem víc. ale jako podle mě se řiď asi fakt jen orientačně, protože mně i to bronnerovské vysušování až tak moc nevadí. a mýdlový speciál raději slibovat nebudu, beztak na to zapomenu a kde nic tu nic.

      ještě mě napadlo. přesně jak to popisuješ, tak takovou pleť jsem měla po předávkování vitamínem B. jakože červená až rudá, rozpálená, horká na dotek a vůbec nepříjemná. takže to klidně může být z vnitřních příčin. (neříkám, že zrovna kvůli béčku)

      no a na jakýkoliv podráždění mně prostě pomáhá minimalismus. Renča prosazuje minimalismus bez vody s micelárkou, já jsem naopak pro minimalismus jenom s vodou a mýdlem. tak si jen vyber, co asi zrovna tobě víc sedí.

      Vymazat
    5. Jojo, bronners mi vysušoval i tělo, toho nemám ráda. Navíc je na můj vkus dost přeparfémovaný, to nemám ráda..

      Opravdu? A jak jsi to zjistila? CO jsi s tím udělala? Žádné doplňky totiž neberu, jen tu Nimbu..

      Zatím mi funguje spíš minimalismus s vodou bez micelárky, takže se budu držet toho a uvidím. Je zvláštní jak to pálení postupuje směrem dolů - po obličeji - třeba se na čelistech zastaví a bude dobře =)

      Vymazat
    6. přišla jsem na to jednoduše. brala jsem vitamín B v tabletkách, opravdu mi to na pleť pomáhalo. byla taková hebká, jemná, napnutá, nedělaly se pupínky... no a tak jsem toho brala pořád víc a víc, protože pleť byla pořád hezčí a hezčí... až pak najednou až tak hezká nebyla. tak jsem to brát přestala a to podráždění pleti taky přestalo.

      a fakt nevím, jestli nimba může mít tyhle účinky... ale zase nějaké účinky na pleť asi má. takže možné to je.

      Vymazat
    7. HA! vše odhaleno - tak já nebyla vtnitřně předávkovaná Béčkem, ale zvenku Céčkem - dala jsem ho moc do krému a protože jsem na Céčko alergická i v minimálním množství, které jsem tam dala, osypala jsem se a pálení k tomu jako bonus - výborně ;) ale jen co jsem vyměnila krém, už to přestalo =D

      Vymazat
  12. myslíš, že mastné pleti by nevyhovoval? mě docela zaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, mastnou pleť nemám =D ale obecně bych řekla, že bude vyhovovat při méně častém používání každé pleti, která není suchá a přecitlivělá.. =)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...