úterý 6. února 2018

Jak vybrat ideální pudr? | část 1. - teorie


Jak to vypadá v mé hlavě, když si usmyslí, že si potřebuje pořídit nějaký produkt? Zejména u kvalitnější přírodní kosmetiky může zkoušení naslepo kupovaných produktů přijít pěkně draho. Takže před koupí vždy nejdřív teoretizuju - pročítám recenze, popisky, složení, zvažuju, co za jakou složku a jak bude v produktu fungovat a jaké účinky bude mít na mou pleť. A v závěru, zda by to teoreticky mohlo splnit má očekávání, či nikoli. Dnes jsem se vydala hledat ideální transparentní pudr do vod dražší přírodní dekorativky značek jako je Kjaer Weis, Couleur Caramel, 100% Pure, RMS, Inika, PHB aj. a vás jsem vzala s sebou..


Jsem majitelkou smíšené pleti, která má poslední roky spíš sklony k vysušování, než by se se mastila. Nebo mi je to už jedno, nevím. Takže pudr nikdy nebyl a ani není must-have produktem v mém kosmetickém neceséru. Ale při používání víc pečujících produktů s výživnějším složením, zejména korektorů, prostě potřebuju něco, čím je na obličeji zafixuju, aby mi přes den nedělaly po pleti výpravy. Nehledám tedy nic s krytím. Zdá se to být jako sranda, že? Ale v oblasti přírodní kosmetiky a se zkušenostmi, co která složka dělá a jak působí na můj čumec, už si prostě nemůžu lajznout pudr z drogerie, byť je to jen na občasné použití. Takže dnes to bude hlavně o rozebírání složení vs. požadované účinky vs. cena.

K tomuto článku mě vlastně inspirovalo uvedení nového produktu - právě fixačního pudru -  značky Kjaer Weis na trh. Asi jste už u mě na Instagramu v loňském roce zaregistrovaly že jsem tuto značku velmi drahé přírodní kosmetiky ve stříbrných luxusních obalech rozhodla prozkoumat. Začalo to nákupem jejich slavného krémového makeupu a tvářenky (stín na oči jsem kupovala taky ale je to už slisovaná klasika a pro mě, nemilovníka očních stínů, to byl prostě krok vedle). V podstatě všechny produkty KW jsou krémového/olejového základu. Zpozorní ty, kterým dělá na pleti problém kokosový olej - je ve všem. Abych pravdu řekla, než jsem stihla začít koumat, jestli dělá problém v makeupu i mně osobně, odložila jsem ho, protože mi nevyhovoval. A bohužel se tak stalo i s některými ostatními KW produkty, což bylo dost drahé zklamání. Ale o tom někdy víc v samostatném článku. Každopádně to byl právě KW pudr, terý mě donutil oprášit téma pudru.

Asi jako každý, kdo s přírodními produkty začíná, nechce do nich ze začátku investovat mnoho a chce je poprvé jen vyzkoušet, jak mu budou vyhovovat (texturou, vůněmi, účinky - i když, tam je to u levné přírodky na pováženou), skončila jsem i já v drogerii. Naposledy jsem používala pudr v běžné líčící každodenní rutině před lety ještě syntetickou dekorativkou. Ani už si nepamatuju, jestli jsem ho tehdy potřebovala a uměla správně používat, ale bylo to zvykem, tak jsem i já jako poslední krok pudrovala. V té době jsem si vystačila se Sexy mama od theBalm. O složení pudrů a o více druzích jeho využití jsem neměla ani potuchy.


Pak jsem přešla na přírodní kosmetiku a nějakou dobu (1-2 roky) jsem spíš řešila kondici pleti a péči, než dekorativní část. Tam jsem si vystačila v podstatě až do teď s minerálním sypkým makeupem (dále už MMU; žádný z prodávaných v ČR mi nevyhovoval, tak jsem si nakonec začala dělat svůj vlastní a recept na něj najdete zde - a používám ho dodnes) a ten jsem přepudrovávat nemusela. A nějaký ten pátek zpátky přišel trend glowy makeupů a mně se lesk začal líbit. Do karet tomu hrálo i to, že jsem v průběhu této anabáze zestárla o 5 let, včetně pleti, po porodu se mi pleť ustálila spíš na sušší smíšené, než na mastné a také se dost otevřel trh se zahraničí přírodní kosmetikou včetně té dekorativní. Nabídka tak začala být velmi pestrá, já byla už znuděná lety používání mého MMU a začaly mě lákat zase tekuté konzistence.

Přírodní kosmetika je v tomto dost ošemetná. Osobně zastávám názor, že makeup má krášlit nejenom navenek, ale i dovnitř - tedy ne škodit svými syntetickými a většinou až toxickými ingrediencemi, ale spíš o ni ještě pečovat. A dle mého není problém z čistě přírodních kvalitních surovin vytvořit tekutý makeup, který bude nejen fungovat, pečovat, ale i se skvěle aplikovat a držet. Fakt to jde i přírodní cestou, jen se musí holt hledat. A to hledání se zvlášť ve vlnách kvalitní přírodní dekorativky docela prodraží. Ale zase máte o zábavu na několik let postaráno. =D

A kdy se už konečně dostanu k těm pudrům, že..? Už! Přírodní makeupy mají totiž často olejový základ a většinou je i dost mastící. Najdete samozřejmě i matující, ale těm se většinou vyhýbám. Na mé pleti už nevypadají dobře a nevyhovují mi. Ale ty mastné zase musíte fixovat, pokud nejste vysloveně sušenky, jinak vám budou cestovat po obličeji. Proto ze začátku zmínka o KW (ten mi bez fixace nevydrží ani dvě hodiny), proto takové pátrání po fixačním pudru. Potřeba fixovat korektor zase vyšla naprosto přirozeně z mé obměny z korektorů na mastnou pleť - těch zmatňujících - na ty s rozjasňujícím účinkem. V přírodce  prakticky najdete tři možnosti, jak rozjasnění docílit - třpytkami, oleji a jemnými pigmenty, které vypadají jako tekutý sheen. Ten třetí druh miluju a ten se zrovna dost blbě shání, a to i u syntetické dekorativky, natož u přírodní, kdy je jednodušší "tam vrznout" olej, nebo třpytky a je přece o rozjasnění postaráno, že? Třpytky v ničem nevyhledávám a právě ty olejové základy je třeba dobře fixovat.

Tudíž, už se konečně dostávám k pointě. Co od pudru očekávám a potřebuju? Nechci žádné krytí, naopak transparentní finiš, nejlépe měkký sametový efekt, ne zmatnění, rozhodně ne pleť stahující, vysušující formuli, nic co zalézá do vrásek a pórů a ještě na ně upozorňuje. Bylo by dobré, kdyby naopak změkčil a rozostřil texturu pleti (pokud si chcete udělat takový pudr samy, tak skvělý je na to magnesium myristate), pleť rozjasnil, ale nedodal ji mastný vzhled, netvořil efekt masky, šel by vrstvit a dal by se použít jak na T-zónu, tak na pleť pod očima. A jestli mě chcete hned tady zarazit, že nic takového neexistuje, tak ano, existuje, už jsem pár takových i zkusila a právě o nich, o výběru s vhodným složením pro určitý typ pleti, které by splňovaly dané podmínky, bude dnes článek. A v podstatě půjde o takovou malou reportáž do mého myšlení, jak postupuju já, když si chci pořídit nový přírodní produkt a co předchází jeho zakoupení. Tedy, teoretická část právě začíná..



Pudr, Alverde


První volba padla na drogerkové Alverde. Bylo léto, byla jsem v zahraničí a DMka byla v Německu  na každém rohu. A právě na Alverde jsem si ověřila, jak je pro mě důležitý nejen průsvitný efekt na pleti, ale hlavně jeho složení. Zelený Alverde byl k tomuto účelu dokonalý - byl průsvitný, jemňounký a na pleti působil jak neviditelný, lehce rozjasňující film. Korektor pod očima zafixoval skvěle! I těch pár neplech překrytých mastným hutným korektorem v tyčce téže značky. No a večer jsem se nestačila divit. Na obličeji se mi objevilo několik velkých boulí, ale proč? Pak jsem si spojila 1+1 a došlo mi, že kde je pleť osypaná, nebo je rovnou boule, tam jsem ráno použila právě pudr na zafixování. A bylo.. Kdo tedy máte pleť a póry náchylné k ucpávání, dávejte si majzla, takový mastek ve složení dokáže i z lehkého pudrového zásypu přes korektorovaný mini pupínek udělat do večera hotovou bolavou zánětlivou horu. Mastku by se zkrátka měla problematická pleť raději vyhýbat a v tomto pudru obsažený je. Chtěla bych dodat, že vlastně všechny typy pleti by se mu měly vyhýbat - mastek je levné plnidlo, který může obsahovat stopy těžkých kovů a jak se toto svinstvo dostává dál do organismu, stává se pro něj toxickým, ale o tom dnešní článek není, to je na úplně jinou debatu..

Obvykle se umím na věci dost rychle vykašlat a nadšení u mě rychle opadá, ale u kosmetiky se umím pořádně kousnout i po několika nezdarech. Takže se možná budete divit, ale já druhý den nakvačila do DMka znovu a koupila opět pudr Alverde, tentokrát však fialovou verzi - s propagovaným hojivým složením na problematickou pleť a bez mastku. Osypání už se sice nekonalo, ale nastal druhý problém. Pudr už v sobě neměl lehký mastkový průhledný základ, ale fungoval spíš jako jemně krycí makeup. Pod oči jsem si to tak dát vůbec nemohla - hned mě to udělalo o deset let starší -  a na pleti to bylo hrozně vidět. Většinu roku jsem totiž mívala pleť v pohodě, takže jsem nepoužívala souvislou vrstvu makeupu a pouze jsem lokálně naťupala korektor. A na texturou přirozené, holé pleti byl zapudrovaný flíček s korektorem vážně vidět. Navíc, na T-zóně nevypadal dobře, musela bych mít fakt souvislou vrstvu a tu jsem zase nechtěla a ani nepotřebovala. Tím jsem pro léto pudrování vzdala.

Přišel podzim a já jsem podruhé otěhotněla. Hormony pracovaly jak divé, mně bylo špatně, jak mi nebylo ani z daleka při prvním těhotenství a v podstatě jsem tři měsíce musela proležet v posteli. To se projevilo zejména v péči o pleť, protože jsem ji prostě nedávala. Takže si představte tři měsíce nemytí obličeje a nenamazání se žádným krémem. Kdyby mi toto někdo vyprávěl, asi bych mu nevěřila. Ani moje mamča mi nevěřila - já, takový kosmetický maniak? Bohužel mám pleť, na které se projeví i den bez řádně vyčištěné pleti, natož tři měsíce. Zkuste si to představit a pak vám zapadne do skládačky i to, proč jsem poslední měsíce posedlá hledáním dobře krycího ideálního korektoru a zkouším kosmetiku na akné. A je tu zase i nutná potřeba fixovat všechny záplaty pudrem.


*


Teď už jsem pojala výzkum vážněji a začala lovit nejdřív teoreticky - po netu - ve složeních a recenzích a ve vodách té kvalitnější přírodní dekorativky. Do pomyslné soutěže o top pudr se tak zařadily značky:
  • RMS
  • 100% Pure
  • Kjaer Weis
  • Lily Lolo
  • Dr. Hauschka
  • ZAO
  • INIKA
  • Cosm´etika
  • Couleur Caramel 
  • Antipodes 
  • PHB Ethical Beauty

Některé jsem po zkouknutí složení odepsala rovnou, ale stejně vám sem o nich napíšu, protože jsem schválně zabrousila i do v ČR dobře dostupných mainstreamových značek.. Některé u mě dopadly jako totální propadáky, některé jsem vyhodnotila, že mi nestojí za poměr cena vs. složení, ale některé jsou pro mě i velkým překvapením. Jo a dřív, než jsem stihla dopsat tento článek, nevydržela jsem to a některé kousky mám už na cestě..


*


"Un Powder", RMS

Tohle byla pro mě asi první volba. Roky už o něm slýchám na Youtube a čtu opěvné recenze na blozích. Podle všeho se zdá být tím ideálním a složením kvalitním fixačním pudrem. Kdybych se pro něj rozhodla, asi bych ho kupovala v českém Ingredients store, kde na něj můžete ještě upatnit slevu 250,- (pokud vlastníte tento kupon) a tím by se jeho cena dostala ze stálé 1030,- Kč na krásných 780,- Kč za 9 gramů produktu. Což je už velmi slušná a překvapivá cena u tak věhlasného produktu luxusní přírodní a světoznámé značky, jakou právě "Un Powder" od RMS je.

Na stránkách Ingredients o něm najdete info: "...bezbarvý ultrajemný a světlo odrážející pudr je transparentní a na pleti doslova neviditelný. Opticky minimalizuje póry, zjemňuje pleť a absorbuje přebytečný maz..." - to zní přesně jako to, co hledám, že? Složením je věru velmi jednoduchý, obsahuje pouze silicu a micu a dá se očekávat, že bude plnit to, co slibuje. V balení je navíc přiložená i labutěnka, kterou mám na zafixování radši než štětce. Hmmm.. První adept na koupi.




Bamboo Blur Powder, 100% Pure


Foto: zdroj

Tímto pudrem už jsem si zkoušela zafixovat korektor pod očima na stánku na veletrhu. Takže jsem ho měla v ruce. Je vele jemný, což od takového pudru potřebuju, chci a očekávám, možná až trochu neprakticky víc prášivý a co mě na něm, kromě jeho jemnosti, dostalo, bylo jeho balení. Jakoby starodávné pružné sítko, pod kterým se pudr ukrývá a stačí po něm jen zakroužit štětcem a máte nabráno.

Pudr má zmatňovat a fixovat pleť. Co mám vyzkoušeno na sobě, tak ji i krásně vyhladí, nezalézá do vrásek a ani pod očima nejde po navrstvení vidět. Ve složení je ještě jednodušší než RMS a obsahuje pouze bambusovou silicu, což z něj ale dělá o něco praktičtější produkt pro více spotřebitelů - použitá mica u RMS může být u majitelek mastné pleti spíš na škodu, protože nemusí vydržet tak dlouho matovat a může efektem odrážení světla spíš na mastící se partie víc upozornit. Čistá bambusová silica to neudělá, je průsvitná a zcela matná (měkká hedvábně matná, ne suše matná) a navíc má na pleť i blahodárné antibakteriální a protipotivé účinky. Pro mě rozhodně tedy plus.

Byť obdivuji krásu a nezvykle propracované balení Bamboo Blur, je to pro mě i trochu jeho minusem - neobsahuje totiž žádný stopper (jako třeba Wowder od Glossier), který by zamezil po prvním otevření pudru libovolně prášit po krabičce (RMS by mělo mít ten zavírací otočný mechanismus v sítku). Ráda bych "za ty prachy" takový produkt, který si budu moct s klidem přihodit na dovolenou, nebo na víkend do tašky a nemusím ho pak honit po obalu. Kdyby byl slisovaný, měla bych rozhodování daleko jednodušší. Navíc, podle fotek a dostupného infa k balení, neobsahuje přidanou labutěnku ani nic podobného, tedy pro mě spíš vyznívá jako pudr na domácí použití na ozdobu kosmetického stolku, protože k němu budu vždycky potřebovat i štětec (nebo si tam tu labutěnku dokoupím, no). Suma sumárum, balení obsahuje 5,5 gramů a na českém eshopu vyjde na 990,- Kč (tam na něj můžete uplatnit i 5% slevu, kterou obdržíte po schválení recenze na jakýhokoli produkt, tedy 941,- Kč) a pokud si na něj počkáte na veletrh, tak tam mívají na stánku většinou 10% slevy. Jsem nalomená složením, vyzkoušenou hedvábnou konzistencí i balením, ale míň než u RMS zatím.




Translucent Powder, Kjaer Weis


Foto: zdroj



Zde se jedná o čerstvou novinku a to přímo z dílny slavné přírodní kosmetické značky Kjaer Weis. Kromě skvěle fungujících, po celý den držících a pečujících krémových konzistencí dekorativních produktů, jsou proslavené také naprosto neuvěřitelnými (i neuvěřitelně těžkými a drahými) stříbrnými obaly s alpakou, které jsou koncipovány opravdu spíš jako šperky, než funkční praktické kosmetické obaly, na které jsme zvyklé. Obrovským bonusem je však i ekologické a udržitelně smýšlející myšlení této značky a všechny produkty najdete prodávané i v refillech, tedy neplýtváte obaly a navíc při dokupování vašeho oblíbeného produktu ušetříte celou polovinu ceny. A to už jde, ne?

Tady se budu zabývat rovnou možností koupení refillu, protože obal mě už moc neláká (mám jich od nich už pár a opravdu mi doma jen leží, zatímco produkty používám ze společné velké paletky, kam se vlezou všechny najednou). Tím pádem se však cenově dostáváme z mezí luxusních cen na už dost přijatelnou částku (protože o půlku levnější za ušetřený obal) a paradoxně pak pudr nespadá do cenově nejdražších z mého výběru.

Za velké plus považuju to, že je slisovaný, tedy velmi přátelský k cestovatelským záměrům, ať už ho hodíte na přepudrování do kabelky na party, nebo do tašky na dovču (záleží, do jaké paletky ho dáte). Jakožto čerstvou novinku jsem ho našla v prodeji nejlépe dostupný do ČR na oficiálních stránkách KW, které mají i EU základnu, tedy nebudete platit žádné poplatky navíc (a doprava je, myslím, nad 40€ zdarma), kdy plné balení i s luxusním obalem vychází na 52€ a refill na cca polovinu za 6 g pudru.

Docela jsem se na něj klepala a netrpělivě několik týdnů vyhlížela jeho uvedení do prodeje. Pak jsem viděla složení a to mě trochu nahlodalo. Nemyslím, že je špatné, to vůbec, jen nevím, jestli dokáže splnit to, co od pudru potřebuju a hledám.. Ve složení totiž najdete celou směsku blahodárných olejů od arganového, přes jojobovou klasiku, až po karnaubský a emulgační vosk glyceryl stearate, nebo kaméliový extrakt. (Ve složení najdete i "talc", tedy mastek, ale dle výrobce se jedná pouze o možný výskyt mastku v produktu, který by se tam mohl dostat v mikro množství s jinou surovinou. Nedávají ho tam prý záměrně jako součást složení.) A právě přítomnost vosku, všech olejů a základu z micy (slída), kaolinu a rýžového pudru mi už nepřijde pro mé záměry tak funkční a hlavně tak jedinečné. Takže zatímco u předchozích dvou pudrů jsem na vážkách, u tohoto je to pro mě rovnou "pass" a určitě do něj nepůjdu. Myslím, že ho totiž ocení sušší pleť, než smíšená s potřebou zakrýt mastící partie nebo zafixovat  mastný korektor. Složením, včetně obsahu emulgačních vosků mi připadá totiž spíš jako péče.



Fixační pudr, Lily Lolo



Foto: zdroj
U LL jsem našla pudrů v nabídce víc - Translucent Silk, Flawless Silk a Flawless Matte. Tady to bude krátké. Ve složení všech najdete buď jen micu samotnou (Translucent Silk), micu s oxidy, tedy tónovanou (Flawless Silk), nebo micu se zmatňujícím a pro mě trochu vysušujícím kaolinem (Flawless Matte), takže za mě je to pasé u všech variant. Neslučují se s potřebami mé pleti. Jinak, kdyby vás zaujaly, tak jsem čerpala z českých ofiko stránek LL a za velmi podivné rozpětí obsahu balení 4,5-7 gramů zaplatíte  549,- Kč.




Translucent Face Powder, Dr. Hauschka



Foto: zdroj

Předtím, než změnili balení a zřejmě i složení, tak jsem se jím nechala opečovávat v salonu Greenwave. Byl úžasný! Uklidnil i velmi rozcitlivělou a podrážděnou pleť, nevysušil a přitom jí dodal krásný hedvábný vzhled. Tehdy před lety jsem uvažovala o nákupu plného balení. Pak jsem od pudrů upustila a zapomněla jsem na něj. Když jsem se na něj dívala teď, tak dostal trojúhelníkový černý kabátek (nějak se mi nezdá, asi jsem spíš na klasické kulaté piksly) a složení taky není špatné. Dřív byl, tuším, známý pod názvem "Hedvábný pudr" a stále ještě můžete sehnat jeho o dost větší a levnější variantu v podobě hedvábného tělového pudru, který má téměř totožné složení, co měl ten pleťový (dostala jsem na něj tip od jedné profi přírodní kosmetičky, že si domů kupuje na pleť právě ten).

Záleží, jak moc jste citlivé na jakou složku, protože obsahují dost rostlinných extraktů a navíc teda i éterické oleje, které v pudru nevyhledávám a dle mého tak pudr ztrácí potencionální klientelu v majitelkách citlivé pleti. Jeho základ však tvoří nekonfliktní a dobře fungující maniokový a hedvábný pudr, takže si dovedu představit, že fixovat může celkem dobře a obsahuje i přidanou hodnotu v podobě účinků extraktů. No a mně přijde spíš jako hojivý pudr, než univerzální a čistě dekorativní záležitost na fixaci makeupu, takže tento kousek nepostupuje dál. Seženete ho však třeba zde a 12g balení vyjde na 700,- Kč.




Pudr, ZAO

Kdo by neznal tuto značku a její krásné bambusové znovu-plnitelné obaly. Právě možnost koupě jen samotných refillů ji dělá mezi ostatními středně drahými přírodnímí dekorativkami velmi dostupnou a o to lákavější. Bohužel však nemají čistý transparentní pudr. V nabídce jsem našla kompaktní pudr - super, že je slisovaný, hedvábná konzistence, ale pro mě je až moc krycí. To samé jejich sypký minerální pudr/make-up, který už nějaké to krytí taky zvládne a rozhodně se nejedná o čistě průsvitnou a na pleti neviditelnou záležitost. Takže to přeskakuju, tady jsem nepochodila.




Mineral Mattifying Powder, INIKA



Foto: zdroj

Z mých nedávných postů víte, že jsem se do Iniky zamilovala a strašně mě láká. Ani pudr mi neunikl z hledáčku a dokonce jsem nad ním i nějaký ten den uvažovala. Složení nemá špatné, ale základ z micy a rýžového škrobu následovaného kukuřičným, to mě moc neláká. V pudru bych se ráda třeba kukuřičnému škrobu úplně vyhla. Co jsem s ním v makeupech pracovala, tak je ve větší míře a silnějším nánosu už na pleti viditelný, má bílý finiš a taky dřív podléhá expiraci, protože se jedná v podstatě o potravinu (v podstatě)..

Jinak, balení nemám co vytknout, miluju ty jejich skoro až pogumované, matné, černé obaly se zlatým písmem a u tohoto pudru najdete i klasické otočné zavírání na sítku. Na ofiko Inika stránkách ho koupíte za 23Ł a v balení najdete 3,5 gramu, což je snad nejmenší obsah ze všech zde vyjmenovaných pudrů. Dá se koupit už téměř všude, ale na jejich ofiko stránkách zase často dávají plná balení produktů k nákupu jako dárek a doprava je nad 30Ł zdarma. U nás si ho můžete vyzkoušet a zakoupit za 635,- Kč v pražské Líčírně. Za mě tedy dál nepostupuje, ale nebýt toho kukuřičného škrobu, líbil by se mi podstatně víc i navzdory malému obsahu.




Kompaktní pudr "Light Sand", Cosm´etika



Foto: zdroj

Tady se vám na rovinu přiznám, že mě u něj ohromilo natolik jeho složení, že pak stačil jen "detail" v podobě velmi příznivé ceny a nejenže jsem ho zařadila mezi adepty, byť asi nebude průsvitný, ale dokonce už je to kousek, který jsem i objednala a mám ho na cestě. Mám doma totiž jeden mono stín na oči od stejné značky a ten mě svou úžasnou konzistencí i perfektním způsobem aplikace a výdrží natolik okouzlil, že jsem se o pudru dlouho nerozmýšlela. A opět, jeho nízká cena a obsah zajímavého a nezvyklého komba surovin ve složení mě přiměly, abych ho koupila, aniž bych ho očerňovala, jako výše uvedené pudry, za obsah kukuřičného škrobu, krytí, nebo třeba za sezamový olej, kterému se jinak pro jistotu vyhýbám. A taky slibuje zanechání čistých pórů a obsah stříbra, které mi v kosmetice dělá velmi dobře (desinfikuje a hojí). Kdybych chtěla pudr cíleně na sušší pleť, tak asi rovnou sáhnu po vymakanějším složení tohoto od Cosm´etika, místo po tom Kjaer Weis.

K tomu nemám už víc, co dodat. To zjistíte až z podějších postů, po vyzkoušení. Vzhledem k tomu, že jím popírám vlastně všechny minusy vytýkané některým výše uvedeným produktům, tak si vůbec nedovedu představit, že mi sedne a jak. Složení má totiž opět spíš jako péče a dokonce, kdybych nevěděla, že se jedná o lisovaný pudr, řekla bych, že musí jít nutně o make-up (krémový, či tekutý). A kdo jej určitě ocení? Řekla bych, že sušší pleť bez potřeby výrazného krytí, které stačí třeba jen sjednotit tón a použije jej na zmatnění nějakého hutnějšího krému, třeba. Ale taky se můžu dost seknout.. Každopádně, balení obsahuje 6 gramů, koupíte ho za krásných 299,- Kč a já si ho koupila tady (i spolu s bronzerem a tvářenkou a paletkou - nemohla jsem odolat!).




Transparentní pudr, Couleur Caramel



Foto: zdroj


Na CC pudr jsem se dívala mezi prvními. Strašně mi totiž vyhovuje hedvábný finiš a efekt, který mi dělá jejich bronzer (odstín 23), který se díky tomu dostal i do mých top letních produktů (více o něm zde). Bohužel je mi strašně protivné papírové balení tohoto sypkého transparentního pudru, takže jsem ho tak nějak rovnou odsunula do pozadí a soustředila se na jiné z jejich nabídky. A tam mi padl do oka, bohužel, jeho kompaktní kolega, u kterého jsem se ale naštvala hned při pohledu na složení - na prvním místě najdete mastek.

A přitom zbytek složení mi přijde velmi zajímavý a asi bych po něm i sáhla, protože slibuje možnost opětovného nanášení, fixování makeupu i zmatnění pleti. No, mastek je pro mě velkou stopkou, takže je to také pasé. Jinou lisovanou variantu něčeho podobného, co hledám, jsem u CC nenašla a abych se přiznala, ten mastek mě tam tak zklamal, že navíc po debaklu se zkaženým rozjasňujícím očním korektorem po 3 měsících používání už se dívám na celou značku dost obezřetně.




Skin Brightening Finishing Powder, Antipodes


Foto: zdroj

Antipodes pudr vlastně přibyl na poslední chvíli a je to ten druhý kousek, který jsem spontánně v rámci 20% slevové akce na Naturisimu (končící 7. 2. 2018) rovnou koupila, aniž bych se nad ním dlouho rozmýšlela. Nejspíš toho budu litovat, ale uvidíme, až dorazí.

Slůvko "rozjasňující" v názvu jakéhokoli kosmetického produktu mi způsobí zatmění před očima a já bezhlavě nakupuju. Tak to bylo i s tímto pudrem. Taky se mi líbilo i složení. U Antipodes produktů mě nejvíc táhne přítomnost extraktů (dost často používají extrakty z kiwi, hroznů apod..) a překvapivě jsem je našla i v tomto pudru..? To mě prostě dostalo. Složení má přitom velmi jednoduché, ale jak jsem už vytýkala některým kouskům výše, má základ z micy a dokonce žádnou jinou pudrovou složku už neobsahuje. Naopak v něm najdete "jen ty extrakty" a jojobový olej a konec. Tak se trochu obávám, že bude fungovat podobně jako některé rozjasňující oční korektory - díky použité slídě budou odrážet světlo a bude mít tedy třpytivý efekt. Takže pro mě asi nepoužitelné. No uvidíme..

Podle popisku výrobce má však fixovat makeup, prodloužit jeho výdrž, minimalizovat lesk a zahlazovat viditelné póry a přitom rozjasňovat pleť. O extraktu z kiwi a hroznů zase píšou, že fungují antioxidačně a pleť nejen chrání, ale i o ni pečují, léčí a pudr je tak skvělý pro všechny typy pleti včetně té mastné, nebo problematické. Člověk by až řekl, že je to na jeden produkt účinků až moc. A přitom právě tyto propagační řeči mě naprosto okouzlily a hlavně ony mohou za to, že jsem ho hned hodila do košíku. Každopádně, balení je krásně zrcadlové, se sítkem s otočným uzávěrem, najdete v něm celých 13 gramů produktu (což z něj dělá na gramáž vítěze dnešního článku) a momentálně s 20% slevou na Naturisimu vychází na 22,39Ł.




Pressed Mineral Finishing Powder, PHB Ethical Beauty



Foto: zdroj


Na PHB jsem si vzpomněla až jako na poslední možnost a přitom neprávem - jejich lisované produkty miluju pro jejich hedvábnost a jemnost a mám od nich prakticky všechny. Asi jsem měla za to, že v nabídce žádný podobný druh pudru nemají, jen minerální makeupy. A přece jsem našla. Slibuje hory doly, od neucpávání pórů, péči o pleť, rozjasnění pod očima, až po prodloužení výdrže makeupu a korekci tónu pleti. Ale přese všechno se nezařazuje do dalšího kola, já totiž ten pudr náhodou mám - je součástí jejich obrovské dvoupatrové multi paletky.

Pudr je fakt heboučký, na tváří dělá sametově měkký a rozjasněný povrch, jen má na mě trochu růžovější podtón, než je mi milé, takže pod očima mi s ním pleť opticky zestárne. Vůbec, růžový podtón na mně vypadá nepěkně, snesu max. neutrální. Co se týče účinků pudru samotného, tak opravdu funguje jako "finishing" , tedy závěrečná vrstva, ale rozhodně ne průsvitná, jak o něm píšou. Naopak poskytuje i nízké krytí a dovedu si dobře představit, že díky jeho nevysušující formuli by si jej užila i sušší pleť samotný na hydratační hutnější krém (místo makeupu), popřípadě třeba na BB k navýšení krytí. Rozhodně bych ho nepoužívala pro jeho krytí i pro daný růžovější podtón pouze k fixování místo transparentního pudru. Je všechno, jen ne transparentní. Jo a jinak ho seženete samotný zde v papírové kompaktní krabce se zrcátkem za 15,95Ł a je ho 9 gramů. Za mě tedy pasé - za prvé ho už mám a za druhé by nesloužil k mnou požadovaným účelům.


*


Resumé: do dalšího kola postoupily pudry od RMS a 100% Pure, na cestě mám už zakoupené od Cosm´etika a Antipodes a díky tomuto článku jsem si nostalgicky zavzpomínala na hojivý pudr  Dr. Haschky a rozhodně si ho píšu do tipů "co kdyby" nákupů. Kvůli balení se dost kloním k pudru od 100% Pure, byť má míň jak poloviční gramáž a vyšší cenu než ten od RMS. Sama jsem zvědavá, jak to dopadne.. Nemáte někdo srovnání těchto dvou konkrétních kousků, že byste mi dokázaly poradit?


*
 
A to je pro dnešek už fakt všechno. Nevím, jak vás, ale mě tento článek nezvykle bavil. Možná proto, že je to poprvé, co jsem psala podobný koncept. Co vy na to? A po vzoru zahraničních blogerů a youtuberů tu mám ještě malý nezbytný "disclaimer".. Jsou to pouze moje domněnky a smyšlenky, takže když popisuju předpokládané účinky od nějakého produktu, tak se taky můžu mýlit. Ale proto ten článek taky píšu. A taky proto, že se mě dost z vás po mailech ptá, co bych doporučila a proč a jak si vyhledávám nové produkty. Tak tady vidíte, jak to u mě v hlavě při nakupování probíhá. Někdy se strefím a někdy ne.. A příště bude druhý díl článku - zakoupené pudry v praxi a jak ne/splnily očekávání..



Jak vybíráte produkty vy? A máte zkušenost s něčím konkrétním z tohoto článku?



P. S.: Pokud drahým DIY kosmetickým kolegyním v hlavě hned rozezní otázka "A proč si ten pudr neudělá sama?", tak rovnou odpovím.. Proto, že miluju právě tohle uvažování, rozebírání a tvoření předpokladů na základě průzkumů trhu produktů. Objevuju tak nové suroviny i pro mě často nezvyklá spojení složek a chodím si tak nejen pro inspiraci na tvoření nových receptur a produktů vlastních, ale také poznávám a přicházím na to, co mi dalšího vyhovuje, popřípadě jak mi to ne/funguje apod..
 

26 komentářů:

  1. Miso, diky za skvely clanek. Tesim se na clanek nasledujici - a to pudry v praxi. Hodne se priklanim k pudru od Cosm'etiky, jsem na nej zvedava, produkty se stribrem jsou pro mou smisenou plet take hodne dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak mi přibyl díky diskuzi pod článkem na FB ještě jeden "stříbrný" adept - ZAO. Furt nad ním váhám - poměr cena/výkon/složení/objem je asi nejlepší ze všech, ale byť je to bambusové balení nádherné a fakt mě láká, tak do kabelky nebo na cesty asi nebude zrovna ideální =/ Jinak, přišel mi dnes Antipodes - a rozjasňovač hadr =D je to stříbrné, celé!!! =D

      Vymazat
  2. Tak to já jsem oproti Tobě velmi šetřivá :D růžový Alverde mi naopak velmi vyhovuje, používám ho na přepudrování přes den a válím ho jen tak v kabelce a osvědčil se.. Nedělá mi nepřirozený "cakey" efekt a aspoň mi po 8 hodinách v práci trochu vyrovná ten odejitý makeup :D jinak ráno pudruji buď čistým rýžovým pudrem nebo bambusovým nebo silicou (jediná přísada klasických HD pudrů za x stovek - MUFE, NYX a pod.) a jsem spokojená. Nejspíš to ještě trochu vytuním a smíchám si nějaký dokonalý s více druhů pudrů :) každopádně zajímávý článek a začínám se čím dál víc zajímat o 100% Pure.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je taky důvd, proč jsem zatím skoro nic nekoupila. Nejvíc mě láká efektem i účinky nta 100% bambusová silica, je fakt úžasná a dobře si rozumí s mou pletí, jen se mi nechce dávat tisícovka za pár gramů. Proto jsou vážnější adepti na koupi a většinou ve směskách se stříbrem apod.. =)

      Vymazat
    2. Abych teda nespamovala Instagram :D Řeším s několika dodavateli tu bambusovou silicu. Od jedněch čekám na MSDS a odpověď na dotaz ohledně té jemnosti, další dvě mám rozjeté, jedni mají 40 Mesh (tj asi 420 Mikronů) a druzí 60-120 Mesh (250-125 Mikronů) ale ceny jsou krapet vyšší. Nejlevněji vyjde přímo ta nemletá pryskyřice, ale nevím, jak to tu namlít na rozumnou jemnost. Furt i to nejdražší je zlomek ceny co 100%pure tj. pár gramů za tisícovku. Takže pokud něco určitě objednám (a kdyžtak zpracuji do mýdel) a pokud bude mít někdo zájem, tak se domluvíme :)
      Karolina (@mydlinkakarolinka na IG)

      Vymazat
    3. A jinak jsem teď koukala na ten Dermacol a INCI je: Talc, Zinc Stearate, Magnesium Carbonate, CI77492, CI77491/2 . Takže také mastek, ale zatím jediný pudr, který jakž takž snesu. Bambus jsem zkusila dnes ráno, pocit krásný, hedvábný, ze začátku ok, ale tak asi po hodině mě to maličko stahuje, neloupu se jako po jiných pudrech, ale úplně příjemné to není. Tak nevím. Připravila jsem si tu i to čisté hedvábí v podobě jemného prášku a zinek, tak až budu mít čas, něco namíchám.

      Vymazat
    4. Káji, já storpo zájem mám - s bambusem dělám i deodoranty a hojivé pudry, takže ho využiju do všeho a když budeš moct popustit nějaký ten gram i víc, moc ráda si něco odkoupím ;)

      Samotný zinek bez pigmentů bude bělit a taky lehce stahovat. To chce když tak odlehčit, co marant, nebo rýžový škrob? Te Dermaco - on mastek dělá super efekt, já ho mám hrozně ráda (myslím ten efekt), jen se po mastku prostě nehorázně obsypávám a není mi zrovna coby surovina moc sympatický.. To už se přikláním k boron nitridu

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    6. (mě se to podařilo smazat, tak znovu)

      Čekám ještě, jestli mi ta jedna firma pošle specifikaci a MSDS. Ale levnější to není jak jsem zjistila, když jsem si přepočítala libry na kila. Jinak to vezmu od jednoho z těch druhých dvou, a snad správně chápu, že čím větší číslo Mesh, tím jemnější pudr? I když na obrázcích mi příjde naopak. Jsem z toho jelen a nemám s čím porovnat, tady mám všechno v mikronech. Tam vyjde 1 lb (0,45kg) na +-700kč + poštovné a to nevím, kolik je, dokud to nehodím do košíku. A kdyby bylo poštovné nějak šílené, přivezla by to v červnu kamarádka.

      Zinek určitě samotný ne, myslela jsem jako doplněk. Ale nakonec jsem se toho vysušování taky bála. Takže první pokus jen pár gramů směska bambusu, hedvábného prášku, stearátu magnezia a maličko conchiolinu. Než jsem odjela, tak jsem to zkusila a netáhne to a nesvědí, jako ta samotná bambusová silika. Dalal jsem to do dózy se sítkem od toho Dermacolu a teď ještě do sterilizátoru a uvidím po pár dnech používání, jestli se neosypu, nebo nebudu loupat a svědit. Teď z toho mrazu, víkendu na horách a trochy ponocování a malé kalbě mám obličej nic moc. Se škroby se můj xichtík moc nekámoší, jsem pak jako sušenka, i když tam toho není moc, jen trocha jako doplněk.
      Jo a ještě jak jsem hledala, tak buď existuje bambusová míza jen tak mikronizovaná, nebo tzv. bambusový extrakt s upraveným množstvím siliky na konstantní výši %.

      Vymazat
    7. S tou hodnotou Mesh taky nevím, vždycky jsem měla vše uvedené v mikronech taky.. ALe co se týče té bambusové mízy.. Aby to nebylo jako s ovocnými pudry, že bude tahat vodu a mít tendenci krystalizovatět - možná proto často mízu prodávají právě v celku a namel si jak chceš.. To by se k tomu pak asi musel dodat nějaký vysušující udržující prostředek alá škrob, kaolin, minerál.. Ještě mě napacá, co do té směsi dát pro rozjasnění a změkčující opický efekt micu sericite a magnesium myristate? Já je miluju - na vrásky a hrubší strukturu pleti je to zázrak..

      Vymazat
    8. Mám pocit, že ovocné tahají vlhko, protože je v nich často maltodextrin. Těžko říct. Možná to prodávají v kusech, aby bylo vidět, že to není fejk, jako když se pajcuje mletá skořice nebo šafrán...vcelku prostě víš, že to je ono. Namlela bych to, ale nevím jak, netuším, jak to je tvrdé. Třeba to půjde podrtit v hmoždíři a pak zpudrovat v nástvaci na bylinky. Nebo takový ten nástavec na mletí obilí na Kitchaidu... Ale za těch Ł7 to můžu zkusit koupit.
      Směs a poměry, to je na dlóóóuhé zkoušení. Co nebude tahat, vysušovat, ucpávat, pupínkovat...:D Věčný boj, no.

      Vymazat
    9. Ježiš, za 7Ł? Tak to určitě!! Jdu do toho s tebou, jestli se podělíš! ;) Míza bude super záležitost do masek a vyděla bych ji i v mycím gelu, šamponu, sprcháči apod.. nevím proč, ale ze zkušenosti s tím, co mi většina pudrů udělala, když se k nim dostal vzduch, tak bych tipla, že to bude něco jako homole z moučkového cukru a měla by se dát rozmlátit na menší kousky a ty pak pomlít v drtiči na bylinky. Jen teda bude docela dřina to pak udržet v sypkém stavu.. Stači mi pracovat s meruňkou, banánem, jahodou apod.. Jen to navážím, za minutu už je na tom lehká krusta, jak to nasává vodu z okolí a nechat to tam pět minut, tak jez toho lízátko =D

      Vymazat
    10. Já jsem ve své euforii přehlédla, že Ł7 je za 100g :D a že to pak je odstupňované tj. kilo stojí už Ł45 včetně dopravy. Ale furt je to slušná cena, takže to nějak příležitostně objednám. Zda a jak to půjde drtit a mlít asi záleží na tom, jak to je tvrdé. Jestli jako cukrová homole, nebo jako kámen ;)Za pokus to stojí a když to nebude fungovat, poprosím v červnu kamarádku, ať přiveze to 40Mesh z USA. Dám každopádně vědět :)

      Vymazat
    11. Já si říkala, že ta cena vypadá až moc dobře =D Ale vždycky se to pak dá použít třeba na postupné rozpuštění ve v roztoku a přidávat buď do tonik, maske, mýdel, sprchových gelů, pleťových apod.. ;) Budu ráda, až se ozveš, až budeš mít "homoli" skladem ;)

      Vymazat
  3. Určitě chci jít do 100% pure, ale za me můžu doporučit od Alverde fixacni minerální pudr, ale sypky. Vydrzi dlouho, nevysusuje. Bohužel nevhodny na cestovani, nema stopper.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tip, já se na něj kouknu!! A nemá krytí? Po článku jsem dostala tip i na transparentní od ZAO - poměrem cena/objem vychází ze všech jmenovaných asi nejlíp, ale bohužel je balení sice nádherné, ale nepraktičtější ještě víc než 100% Pure - je totiž dost vysoké a hamatné. Rozhodně nic do psaníčka =D

      Vymazat
  4. Fajn je púder od Jurlique, aj keď teda obsahuje ten kukuričný škrob. Balenie veľké, nemá to otočné zatváranie na sitku a veľmi na cesty to nie je, pekne vonia a fixuje. Som zvedavá čo povieš na tie ktoré sú na ceste. Alima Pure si nezvažovala? Inak ešte ma napadla zaujímavá vec - nedal by sa kúpiť obyčajný bambusový púder ako surovina, podľa jemnosti ešte namlieť a použiť to ako dvojníka 100% Pure?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to víš, že dal, to je jasný, proto jsem psala i to PS na konci článku. J eto jednoduché, ale o tom tento článek nebyl ;) Jurlique má i dekorativku?? To jsem vůbec nevěděla! No, Alima, jako těch možností je srašně moc. Dál už jsem nezacházela, to bych musela rozšířit i na Iliu a u nás na Anabelle minerals apod.. to už jsem nechtěla, to už by spíš bylo na průzkum trhu a ty mě moc nezajímaly. Ale juknu na jmenované ;)

      Vymazat
  5. Už kdysi jsi mě na IG nalákala na ten fialový Alverde, ale u nás není absolutně k sehnání což mě hrozně štve. Od Alverde mám ten zelený a použiju ho opravdu jen zřídka a to mi naštěstí neplechy nedělá. Mám i sypkou verzi, ale tu moc nemusím, protože preferuju kompaktní pudry, navíc ani jeho finish není žádná sláva. Moc by mě lákal 100% Pure ale zas ta sypkost, to mě štve a odrazuje od nákupu. Dál bych brala Zao a časem ho určitě pořídím. Momentálně u mě čeká na vyzkoušení Puro Bio a Lavera tak jsem zvědavá. Do Puro Bio vkládám naděje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám od nich krémový korektor a ten je perfektní. Sice, kvalit Camouflage od Catrice nedosahuje, ale zase má krásné složení oproti Catrice a zatím ze všech mnou zkoušených přírodních je nejlepší.. O jejich makeupech a BB jsem slyšela taky super zkazky.. Mně na 100% Pure naopak láká ta sypkost co do účinků, právě tam není nic navíc, co by ten hedvábný finiš mohlo pokazit, ale na cestování to teda není. Neláká mě naopak na něm jeho cena..

      Vymazat
  6. Já jsem doteď používala pouze přírodní kosmetiku, co se týče péče, ale u dekorativky jsem na to nějak dlabala a prostě si kupovala makeup a pudr v drogerce. Jenže z důvodu, že mám pleť i ve 26 pořád dost opupínkovanou, jsem začala přemýšlet víc o dekorativce, jestli třeba nevyhazuju peníze za péči do koše, když pleť pak zaplácnu silikonem, a minulý měsíc strávila v pročítání všech možných recenzí na makeup. Nakonec u mě vyhrál BB krém od Cosm´etiky, u něhož mě zaujalo hlavně to, že se přizpůsobí každé pleti, a přihodila jsem k němu i pudr, o kterém tu píšeš. No, nevím jak moc zapůsobila tady ta změna, nicméně za ten měsíc vidím, že se mi pleť hodně zlepšila, pořád to není jak dětská prdýlka, ale zmizely mi hrozné bílé krupičky na tvářích a boule na čele, které byly tedy asi pravděpodobně způsobené makeupem od Maybelline. Takže já jsem s těmi produkty moc spokojená, a na to, že je to přírodka, mi stačí se jen dopoledne jednou přepudrovat a makeup pěkně drží :) pudr vytvoří krásný sametový finish, udělá i trošku barvičku, není úplně transparentní. Takže já jsem moc spokojená! Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já vůbec nezastávám názor, že přírodní dekorativka je horší, naopak! Takže jsem ráda, že se Ti to taky potvrdilo ;) A v obou produktech od Cosmetiky je i stříbro, které je hojivé a desinfekční, takže věřím, že na pupínky to má zázračné účinky. Když tak jukni na koloidní stříbro v lékárně ve spreji - skvělé hojivé tonikum ;)

      Vymazat
  7. Taky doporučuju Jurlique - je transparenrní, na pleti není vidět, krásně ji opticky vyhladí, nestahuje, trochu matuje, ale zas ne moc... Koupím určitě znovu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Ty, Lišul?? =D Jak to, že jsem o něm do teď ani očičkem nezavadila? Fakt, nikdy na mě nikde nebliknul, ani v postech,newsletterech, nebo na eshopech.. To je divné toto..

      Vymazat
  8. Před nedávnem mě taky zaujal pudr od 100 % pure, ale jak píšeš v komentářích, cena mě docela odradila. Hledala jsem teda podle inci a našla jsem na ekokoze bambusový prášek (10 g za 110 Kč), který by měl být totožný a používám ten :) A v nouzi nejvyšší se dá použít i jako suchý šampon :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Ten jsem zkoušela hned napoprvé pro srovnání, mám ho doma a sice není tak jemný jako ten 100% Pure, ale efekt má stejný. A furt je mi žinantní dávat litr jen za líbivý obal =/

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...