sobota 29. dubna 2017

Vše o henně na workshopu s Voono | Henna: Otázky a odpovědi



Už roky si barvím vlasy hennou. Tou zrzavou, nejzářivější plamennou hennou, která se při vysvitnutí sluníčka rozehraje do tisíce plamínků. Z nějakého nepochopitelného důvodu mi to dělá radost. Ač jste už třeba letité hennařky a jedete si v zajeté rutině, nebo jste naprostí nováčci, nebo pokud vás jen tato přírodní varianta barvení hřívy zajímá, pak je tento článek určený přímo pro vás. Dnes to bude na téma henna - základy, tipy, triky, zajímavosti a co je dobré vědět, než se pustíte do barvení..


Dnešní článek neslouží k propagaci značky barev na vlasy Voono, ale vzhledem k tomu, že workshop vedla sama její zakladatelka, nebudu se tu ani vyhýbat konkrétním příkladům a např. barevnému spektru právě na těchto konkrétních hennových barvách. To jen, aby bylo jasno. Více o značce vám toho napíšu, až koupené barvy vyzkouším. Jsem nadšenec, znáte mě, jde to poznat už z každého veletrhu, takže jsem se - logicky! - nechala strhnout entuzismem krásné zakladatelky Katky Schleifer a po semináři si domů odnášela dvě krabky barvy s tím, že další do zásoby a tu jejich úžasnou opěvovanou masku už mám na cestě. Hehe..

Bezplatný veřejný workshop pořádal přírodní butik Nuspring, o kterém jsem vám psala už v reportu z veletrhu Festival Evolution a o místa byla docela rvačka, takže jsem moc ráda, že jsem byla mezi deseti šťastnými, které byly vylosovány. Hned jsem vám psala na IG i FB, ať mi napíšete otázky, které by vás k hennování nebo Voonu zajímaly a dnes to tedy bude o zajímavostech, tipech, tricích, nových poznatcích, objevech, upozorněních a doporučeních.. Veskrze se jedná o obecná pravidla, jak s hennou ne/zacházet. Ale je vždy třeba mít na paměti, že ideální postup každé z nás  se liší - něco sedne jedné, druhé to bude proti srsti a třetí o tom nechce ani slyšet, zatímco čtvrtá to bude vychvalovat do nebes. Takže berte každý návod spíš jako doporučení než dogma a ohněte si to pro své účely, jakto bude vyhovovat vám.




Henna: Q&A



Kdy ideálně barvit?

Pokud na vlasy používáte konvenční syntetickou péči a styling, nebo přecházíte z chemické barvy, pak je vhodné dodržet odstup aspoň 2-3 týdny, než budete barvit vlasy hennou. Dáte jim tak čas zbavit se během mytí všech nánosů silikonových pozůstatků a henna pak lépe přilne k vlasu. Psávala jsem vám tu o tom, že skvělou přípravou vlasů na hennu je, umýt je lávovou zemí (marockým jílem) - pomůže vlasy krásně vyčistit od všech nánosů, navíc zdrsní povrch vlasu a henna k němu lépe přilne. Taky byste se měly bezprostředně před a po barvení vyhnout máčení v chemicky upravené vodě na veřejných koupalištích, bazénech, aquaparcích apod. - voda obsahuje tak silný chemický koktejl, že by mohl ovlivnit barvu, výdrž i intenzitu (jak na ně henna přilne). 


Celá naše sešlost.. Klasika - akorát pro vás instagramuju =D (zdroj, stejný jako u titulní fotky)


Co by mělo předcházet barvení?

Měly byste si je umýt šamponem, abyste je co nejlépe připravily na hennu. Určitě není dobré používat nějaký zatěžkávací pečující produkt, silikonový šampon a kondicionéru se určitě taky vyhněte (i tomu přírodnímu). Já používám na umytí vlasů před nanesením henny šampon od PHB z řady Clarifying, který podpoří čistící proces. Běžně ho nepoužívám, protože za prvé - nepoužívám styling a mám čistě přírodní péči a za druhé, pro svou vyšší mycí schopnost může vlasy při dlouhodobém používání trochu vysušovat (bez použití kondicionéru drhnou a vržou).

I přes veškerá tato opatření se vám může stát, že henna někdy nechytne. Katka má prý podobné zkušenosti s některými šampony Alverde (prostě po nich henna hůř chytá, případně nedrží tak dlouhou dobu). Já jsem si zase nedávno zkusila, že se nevyplatí být líná a ty vlasy si před hennováním opravdu umýt šamponem, protože mi snad poprvé v životě henna vůbec nechytla. A to jsem používala čistou nejsilnější zrzavou a neudělalo to ani tónování. S největší pravděpodobností to bylo tím, že se v neumytých vlasech držely ještě zbytky kondicionéru. Když jsem druhý den barvila vlasy znovu a už je předtím klasicky umyla, chytla henna perfektně.



Ideální základní postup při barvení? 

Pokud používáte hodně barevné henny jako jsou zrzavé, červené a s obsahem indiga (tedy téměř všechny), je dobré si před barvením namazat pokožku kolem hlavy, na krku a kolem uší nějakým mastným krémem, aby barva nepřilnula ke kůži. Ale je to indivudální. Já to třeba nedělám a nemám s tím problém. Sice mi občas nějaký stain kolem obličeje zůstane, ale vydrží max. pár dní, než se smyje při pravidelném čištění pleti nebo mytí vlasů. 


Celý obsah balení Voono barvy (100g henny, návod, rukavice, čepice)

Jak jsem zmiňovala v bodu výše, fakt nepodceňujte přípravu vlasů v podobě umytí šamponem. Henna na vlhkých vlasech navíc líp drží, takže si zpříjemníte aplikaci i tím, že vám nebude rychleji vysychat a drolit se, nebo vám téct po krku (ale to ovlivňuje i hustota pasty, jakou si namícháte). Základní postup, jak pracovat s hennou najdete na každém obalu barvy. Klasika ovšem je, že hennu vymícháte s vodou, nanesete na vlasy a necháte působit. Pak smyjete.


*


Můj letitý postup při nanášení: 
  • hennu nanáším klasickým štětcem na barvení (tím s hřebínkem na druhém konci) 
  • nejdřív začínám kolem obličeje a pak jedu po mini pěšinkách od prostředka k jednomu uchu, pak to samé na druhou stranu a pak i celou zadní část hlavy (protože jsem přirozeně světlovlasá, barvím hlavně odrosty a to dost důkladně, jinak jsou vynechaná místa hned vidět)
  • během aplikace mám misku s hennou ve větší míse s horkou vodou, která mi hennu zahřívá (ta tak nemá tendenci zasychat a navíc udržuje bylinky a barvu stále aktivní, což podporuje intenzitu nejen barvy)
  • protože s každým dalším nánosem henny vlas přirozeně tmavne, nanáším hennu do délek úplně na konci barvení (max. na posledních 10 minut) a cca ob barvení
  • hennu nechávám cca 1,5 hodiny působit (když jsem líná, nepřikrývám, jinak ji dám do igelitky a přes to ještě ručník, ale nedělám to vždy a odstín se nijak nelišil od toho zdlouhavějšího postupu) - platí to pro mnou dosud používanou hennu od Ayumi, u Voono prý stačí fakt jen 45 minut
  • smývám jen vodou, a to tak dlouho, dokud z vlasů neteče už jen čistá voda (což se ne vždy zadaří a spokojím se i s lehce nažloutlou)
  • vlasy pak vysuším jako normálně fénem s difuzérem, nečešu (bez kondicionéru si je nechci rvát, tak to nehrotím) a umývám šamponem a ošetřuju maskou až je čas na další mytí (jen bezprostředně po henně nanáším po dalším mytí masku na vlasy, jinak si vystačím s klasickým kondicionérem a vlasy nijak vysušené nemám)

Tip: Henna slouží i jako ochrana vlasu např. při žehlení nebo fénování. Prostě vlasy zpevní, takže tím nejen pomůže jemným vlasům zesílit (taková berlička), dodá objem, ale pomáhá i chránit před nešetrným zacházením apod.


*


Smývat hennu šamponem?

Tak to je snad nikdy nekončící otázka, která mě napadá při každém barvení. Říká se, že byste si na čerstvě hennou nabarvené vlasy neměly dávat nic, co by mohlo narušit chemický proces barvení, který probíhá až 48 hodin. Někdo si je prostě umyje šamponem hned, protože má např. bílé povlečení, nemá rád hennový nádech ve vlasech, nechce hodinu ve sprše vymývat hennový prášek, nebo nesnese takové až šustivé slámové vlasy, které henna umí vykouzlit. Mně to nevadí a prostě po barvení stahuju vlasy jako vždy do drdolu, ale  přeci jen je příjemnější, rychlejší a pohodlnější, když vše smyjete hned šamponem a vlasy vzápětí ošetříte olejovým zábalem nebo maskou (skvělá je ta od PHB s Monoi olejem, nebo od Maternatury). 

Katka prý tento mýtus chtěla vyvrátit a tak zkoušela, zda ovlivní intenzitu a stálost barvy, když se vlasy po barvení klasicky umyjí šamponem a nezaznamenala žádný rozdíl. Já taky ne, ale někdy to tak udělám a někdy ne. Musíte vyzkoušet samy.



Teplota je důležitá

A to jak teplota skladování henny, tak teplota při níž hennu mícháte s vodou, nanášíte a v jaké ji i udržujete na vlasech. Obecně se musíte držet aspoň jednoho pravidla - zrzavé a červené barvy mícháte s horkou vodou (dle Katky mezi 60° - 90°C), aby došlo k uvolnění červeného barviva. Tmavé barvy s obsahem indiga a pro dosažení studených odstínů mícháte s vodou o teplotě 50°C. 

Ovlivnit výsledek může i teplota pasty, kterou na vlasy nanášíte a nakonec i teplota, při které necháváte hennu na vlasech působit. Proto je dobré hennu vždy zabalit pod igelit a pokud možno pak vše obalit i ručníkem, aby neutíkalo z vlasů teplo a během působení barvy se pohybovat při pokojové teplotě (nelézt v mrazech na balkon apod. Já jsem jednou šla notně ovíněná s hennovým turbanem na hlavě na procházku se psem, ale bylo léto, takže pravidla o teplotě jsem dodržela =D). A z mé zkušenosti.. Ať jsem si na hlavu dávala pastu skoro horkou, nebo už dost vychladlou, ať jsem balila do igelitu a ručníku, nebo nijak nezakrývala, nezaznamenala jsem ve výsledné barvě rozdíl. 

Kontrola teploty je zvlášť u tmavých odstínů barev s obsahem indiga velmi důležitá.. (zdroj fotky)


Podle Katky může být kvalita barvy i dost ovlivněná skladováním barev samotných, což je bohužel něco, co jako koncový uživatelé asi nedokážeme pohlídat a ani ovlivnit. Henně prý nedělá moc dobře skladování ve studených podmínkách. Co si však samy uhlídat dokážete je, že byste měly dbát na velmi dobré uzavření henny, pokud nepoužijete celé balení najednou. Je prokázané, že henna ponechaná volnému přístupu vzduchu a zhoršeným podmínkám, jako je vlhkost apod., ztrácí své účinky a buď si tím snížíte barevný výsledek, může ho však ztratit i úplně.

Super TIP: Pokud chcete urychlit barvení, můžete si hlavu chvilku fénovat lehce teplým vzduchem a zkrátit si to tak až o třetinu.



Když henna vysušuje..

Většinou se tak děje, čím déle hennu necháte na vlasech působit. Každá henna působí jinak (prý je to dáno kvalitou), ale vesměs platí pravidlo, že by na vlasech neměla být déle jak 2 hodiny. Konkrétně té Voono stačí k plnému obarvení 45 minut a s trikem s fénováním i pouhá půl hodinka. Pokud s hennou budete třeba i spát (jak praví spousta návodů), pak budete pocit vysušení pociťovat o hodně intenzivněji. 

Nejčastějším argumentem proti barvení hennou bývá právě vysušování vlasů. Tento argument často vychvaluje chemické barvení oproti přírodní henně. Přitom z vlastní zkušenosti mám na svém háru potvrzeno, že když jsem si dřív barvila vlasy chemkou, vysušené byly pořád a místo kondicionéru jsem tak po každém umytí musela používat intenzivní regenerační masky, které jsou na mě teď už příliš výživné. Po pravidelném barvení hennou tyto problémy nemám a vlasy i pokožka jsou v pohodě. 

Pokud máte stálé problémy se suchými vlasy nebo pokožkou hlavy, pak můžete do pasty přidat čajovou lžičku např. arganového oleje (nebo jakéhokoli jiného), větší množství by mohlo už ovlivnit intenzitu barvy. Nemuselo, ale mohlo.


Barevná škála barev Voono


Čím podpořit barvu?

Do henny lze přidat spoustu věcí, kterými můžete podpořit výslednou barvu. Pro potlačení červených odlesků přidáte do henny silnou kvalitní černou kávu. Pro podpoření červených odlesků můžete přidat ibiškový čaj, nebo na jemno pomletý ibiškový pudr. Černý čaj zase podporuje hnědou barvu. Je toho opravdu hodně. Někdo přidává k henně amlu pro její regenerační a pečující účinky, někdo olej, někdo zase ocet a někdo si pro přebití typické vůně henny přidává éterické oleje..



Ovlivňování výsledku barvy

Tady bych chtěla spíš zmínit to nežádoucí ovlivnění barvy, např. přidáním určitých složek, které mají přímý vliv na výslednou barvu. Někde na internetu jsou prý skvělé fotky příkladu, jak vypadají vlasy obarvené jen čistou hennovou barvou a jak vypadají, když do ní přikápnete trochu Tea tree éterického oleje (obecně to utlumí zářivost barvy, takže např. ohnivá bude jen decentní zrz apod.). Pokud chcete tedy dosáhnout určitého odstínu, buď se řiďte striktně návodem (pokud není úplně postavený na hlavu - pár takových jsem už viděla), nebo se zeptejte odborníka na hennu, který vám poradí pár osvědčených a ozkoušených triků. A pokud se vám to experimentování zrovna nevyvede..



Čím stáhnout hennu, "když se něco nepovede"?

Sama jsem si na vlastní kůži a vlasy vyzkoušela, že kadeřníci v konvenčních kadeřnických salonech se syntetickými barvami a péčí nemají moc zkušeností s péčí o vlasy barvené hennou. Když jsem tak přišla zrzavá do jednoho salonu (nutno zmínit, že jsem tam chodila už deset let) s důvěrou v pomoc, aby mi vrátili zpět mou špinavou blonďatou, nejdřív mi vlasy zkoušely dvakrát stahovat vymývačem barvy a když po dvou hodinách nedošlo k jediné změně barvy, nechali mi na vlasech působit hodinu odbarvovač na melíry (ten nejsilnější). Vlasy jsem měla v čudu, přirozený pigment taky, ale ta zrzavá držela jak helvétská víra a naopak ještě víc vylezla, protože můj přirozený pigment ve vlasech, který ji tlumil, vyžral melír. Stala se ze mě chodící, nešťastná a o 4000,- Kč chudší mandarinka.  

A přitom existuje pár přírodních a nijak extrémně vlasy zatěžujících řešení.. Jedním z nich je maska v podobě směsi jedlé sody a citronové šťávy. Po umytí šamponem ji dejte na vlasy (zkuste se vyhnout aplikaci na pokožku hlavy, kde by mohla soda vysušovat a dráždit), zabalte do igelitu a nechte půl hodiny působit. Opakujte každé 2. - 3. mytí. Existuje také přírodní prášek Litokomplex Activ, který je sice určený na čištění pokožky (hmmm, musím vyzkoušet), ale prý se Katce osvědčil jako svkělý pomocník právě při vymývání nežádoucího obarvení hennou. A pro příklad, se zmíněnými "stahovači" dokázala udělat z černé středně hnědou (jen nevím, za jak dlouho se jí toho podařilo docílit). Hlavní je, že to jde! A samozřejmě, lépe půjde odstranit jeden nános henny, než když jich je víc. Pokud tedy chcete vrátit čas o jedno barvení zpět, máte velmi reálnou šanci, že se vám to podaří.



Jak dosáhnout světlejšího odstínu? Existuje blond henna?

Kdo chce být platinová blondýna, musí se smířit s tím, že pro něj henna prostě není. Henna vám vlasy nikdy nezesvětlí, než je vaše přirozená a výchozí barva. I ta bezbarvá je spíš "bezbarvá" a když jsem bývala melírovaná světlovláska, díky této bezbarvé henně (typu cassia) jsem chytla časem nazrzlý nádech.


Moje výbava - osobně z balení většinu rukavic nepoužívám a nahrazuju je svými laboratorními (jsou to prostě ty přiléhavé, se kterými se mi líp pracuje a prodávají se v každé drogerii po 100ks za pár kaček) a používám už roky tento hřebínko-štětec

Ale! můžete dosáhnout toho, že pomocí přidání určitých ingrediencí zesvětlíte výslednou barvu až třeba o 3 odstíny. A zesvětlení myslím tak, že když se budete barvit středně hnědou hennovou barvou, tak zesvětlá na světle hnědou, u zrzavé zase na zářivou světle zrzavou apod.. Opět, nikdy nepřekročíte tmavost vaší výchozí barvy. A co přidat? Co si vzpomínám, tak když jsem začínala s hennou, všichni mi radili přidat aspoň deci octa pro podpoření oranžové zrz. Řeknu vám, vůně sena a octa je opravdu nepopsatelná a mělo by být zákázáno ji volně šířit. Daleko víc se mi osvědčila šťáva z citronu. Na cca 100 g henny vám stačí šťáva z 1/2 - 1 citronu.



Jak prodloužit trvanlivost a intenzitu barvy

Protože sama používám už víc než 4 roky jen čistě přírodní vlasovou péči, z čehož jsem byla jistou dobu i na no poo metodě, tak s tím asi nemám takový problém. Katka má však vyzkoušeno na sobě i blízkém okolí, že se henna rychleji vymývá s určitými druhy šamponů a díky některým kondicionérům zase hůř ulpívá a kolísá tak do výdrže i intenzity barvy. Nejvíc se to týká syntetické péče, kdy sulfátové šampony silně vymývají hennový obal a kvůli silikonovým kondicionérům henna zase nepřilne k vlasu tak dobře. Odpověď by tedy mohla být: Používejte kvalitní přírodní péči. Ale známe to, není příroda jako příroda..



Míchání barev

Sama jsem několikrát míchala odstíny henny. Je to taková dětská hra na malíře, kdy buď hrozně přemýšlíte, počítáte a pak doufáte, že z toho vyleze přesně odstín, který jste si vysnily, nebo prostě přidáváte něco tuhle, něco tamhle a čekáte na překvápko, které vám z toho vyleze. Konkrétně u Voono barev je prý docela fórek použít jejich regenerační masku na vlasy s citronem - na blondýnky má tendenci chytat do jahodové blond - světlé zrz. Když třeba chcete zakrýt jen šediny, ale ponechat si svou barvu vlasů, přitom vám však žádná z nabízených barev neodpovídá, jednoduše si namíchejte světlejší a tmavší od těch, které vašemu odstínu odpovídají nejvíc, v poměru, který by vám měl vyhovovat. 



Barevné trendy odstíny hennou?

Lze hennou udělat fialová, růžová, červená apod.? Pro milovnice růžového trendu mám dobrou i špatnou zprávu. Růžová by na vlasech i šla, ale jen kdybyste hennou barvily předem na platinově bíle odbarvenou hlavu. Přírodní řešení je tedy pouze jednorázové a docela na nic při dobarvování a vlasy jdou do kopru. 

Fialová už je snazší. Konkrétně u Voono barev jde o smíchání Indiga a Wine Red v poměru 1:3, ale vždy ta fialová bude mít buď vínovější, nebo modřejší odlesky, podle toho, čeho poměr upřednostníte víc. 

Věřily byste, že Katka je původně přirozená světlováska?? Měla nádhernou čokoládovou barvu..


Studená černá u Voona taky není problém. Jako živý důkaz nám tam demontrovala příklad svou hřívou "pravá ruka Voona" - asistentka Katky - která měla zářivě černé vlasy (a hrozně hezky se jí na světle občas zaleskly do modra). Kdo však holduje přirozené černé, mají i odstín Soft black (be modrých odlesků).

Jahodová jde udělat pohráním si s poměry zrzavé a červené a trochu zesvětlit. Já jsem si takhle koupila právě zářivou zrzavou Copper a Wine Red a chci zkusit udělat jahodovou zrz v poměru 2:1 + šťáva z citronu. Jsem fakt zvědavá! =D Určitě však nečekejte blonďatou, zelenou, zářivě modrou a všechny barvy nepřírodního ladění.

Když už jsme u těch druhů odstínů, při prvotním prohlédnutí nabídky odstínů Voono mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi odstíny Copper a Orange. Poté, co oba slibují zrzavou barvu, jsem se logicky rozhodla pro tu barvu, která pro mě bude větším přínosem a málem jsem tedy koupila Orange, která obsahuje spoustu dalších pečujících bylinek (ale taky třeba indigo), namísto Copper, což je jen čistá lawsonia. Katka mě však vyvedla z omylu a pro moje účely - tedy dosáhnutí zářivé zrzavé - mi doporučila jako nejlepší právě čistou hennu (odstín Copper), protože Orange není tak výrazná a je spíš usedlejší a přirozenější rezatá. Třeba se to někomu z vás při výběru bude taky hodit..



Henna a kudrnaté vlasy..

Tato otázka trochu souvisí s fyzickým působením henny coby obalu na vlasech. Po henně obecně i jemné vlasy "zhoustnou" - henna jemný vlas obalí a tím ho vlastně posílí. Pak to vypadá, že je vlasů více a jsou pevnější. Tím se však dostáváme k tomu, že někomu může časem henna kudrny narovnávat. Nabalující se vrstvy henny vlas časem natolik zatíží, že se narovnají. Já tento problém rozhodně nemám. Naopak, dřív jsem mívala těžké a jak hřebíky tvrdé a rovné vlasy (silikony..) a po přechodu na přírodní péči se mi začaly samy vlnit. Nemám je doslova kudrnaté, ale málo vlnité také ne (viz třeba tohle foto na IG).



Přechody mezi chemickými barvami a hennou

Už roky tady u mě na blogu můžete sledovat, jak neustále skáču mezi svou původní blonďatou barvou vlasů (tedy chemickým odbarvením) a zrzavou hřívou barvenou čistou hennou. A jde to. Často se mě ptáte, jak jde docílit ze zrzavých vlasů zpátky blonďatých.. Povedlo se mi to jen dvakrát - jednou pomocí odbarvení a nabarvení syntetikou Alfaparf a podruhé domácím barvením drogerkovou barvou s lehkým zesvětlujícím efektem, což bylo asi nejblíž, jak se mi povedlo dostat ke své přirozené barvě vlasů. Celou story mých vlasů můžete pročíst ve článcích zde.



Postupné tmavnutí vlasů

Je to jako u chemických barev.. Čím víc vrstev barvy na vlasech máte, tím více vám barva tmavne. Proto je důležité dobarvovat opravdu jen odrosty a hennu vetřít do délek třeba jen každé třetí barvení pro její oživení (jak často si musíte vytipovat samy, u každých vlasů a barvy je to jiné). Jinak vám barva bude chytat logicky nejzářivěji na světlé odrosty a na již barvených vlasech půjde rovnou do tmava. Proto taky panuje obecný mýtus, že při dlouhodobějším barvení hennou jde každá barva nastejno - do tmavě hnědé zrz.



Jak na šediny?

Pokud máte šediny ve smyslu výrazně světlejších vlasů (šedivých až bílých), než je zbytek vaší hřívy, pak máte dvě možnosti. Jednou z možností je, vlasy přebarvit rovnou cílovou barvou a vznikne vám tak do cílové barvy laděný melír, kdy na světlější vlasy (bílé a šedivé) chytne barva zářivěji a světleji a na tmavší zase tmavěji.

Druhou možností je dvoufázové barvení.. Nejdříve vlasy přepigmentujete čistou hennou (dělá se to tou zrzavou druhu lawsonia, u Voono je to barva s názvem Copper) a následně je hned nabarvíte cílovou barvou. Vlasy tak budete mít jako nové a budou mít všude jednotnou čistou a stejně intenzivní barvu. Když pak budete dobarvovat, musíte však na odrostech postupovat stejně - nejdřív přepigmentovat a pak teprve nabarvit. Je to jediná zaručená metoda barvení hennou, kdy budete mít celistvý a jednotný barevný výsledek jako u přebarvení chemickou barvou u kadeřníka. Jen vám to zabere o tu chvilku na první barvení déle..

1. část nákupu v Nuspring (2. bude následovat poštou =D)


No a to je tak všechno. Vlastně jde o shrnutí a doplnění poznatků, které jsem už psala v dřívějších článcích a jsem moc ráda, že některé myšlenky se mi - díky workshopu - krásně logicky propojily a některé doplnily odpovědi na otázky, které mi vyvstaly v hlavě během posledních měsíců barvení. Asi se mi budete smát, ale když se třeba po letech vracím k aplikaci nějaké produktu, masky, henny, nebo vaření nějaké receptu apod., musím se ze svých článků zpětně naučit, jak jsem to dřív dělala a jak mi to ne/fungovalo a sama jsem někdy překvapená, co že jsem to vlastně dělala, že si to vůbec nepamatuju. =D

V hennovém oblouznění jsem si domů odnesla odstíny Copper a Wine Red (právě na tu nazrzlou jahodu!!) a na cestě mám už i barvu pro mamču a regenerační masku. Jsem na to opravdu zvědavá. A teď čistě informativně.. Značka Voono chystá novinky v podobě přírodního šamponu a kondicionéru, které by odpovídaly eco-friendly a kompletně zeleně přírodním představám Katky.. Kdo sledujete mé boje s nalezením ideálního šamponu, po kterém by mě nesvědila hlava, si asi dovedete představit, jak mě tato info zaujala a že si asi těžko nechám ujít příležitost je nevyzkoušet, až se na trhu objeví. =D



Henně zdar!



P.S.: Pokud máte nějaké tipy a triky, na které jste používáním henny samy přišly, šup sem s nimi! Všem se nám tu může jakákoli další nová informace hodit ;)

21 komentářů:

  1. Tyjo,chlad hennu ničí? Já zas četla, že je dobré přebytek namíchané henny hodit do mrazáku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, to je zajímavé.. chtělo by to ještě další nezávislou třetí stranu, která by nám v tom udělala jasno. Já se zatím přikláním tedy k tomu uchovávání při pokojové teplotě a k argumentu, že henna pochází z teplých krajů, je to tedy její přirozené prostředí a jakákoli jiná teplota, zvlášť třeba mrazák, její účinky oslabují. Ale já psala o prášku, ne už o rozmíchané henně s vodou.. namíchaná henna do mrazáku.. to nezní jako důvěryhodné info a to můžu odpálit rovnou i jako v podstatě laik - už z podstaty té, že barva po vymíchání je aktivovaná a při jakémkoli přerušení jejího procesu zvlášť radikálním způsobem, jako je mrazák, ji zabije. Navíc, rozhodně tam nevydrží ve stejném a kvalitativně barvícím stavu jako čerstvá, když ji tam někdo uloží do dalšího barvení za cca dva měsíce..? Proto se vymíchává jen určitě množství a když tak se přidělá, oddělat už nejde. Henna je navíc bylina, smíchaná s vodou, bez konzervace, je tedy dost náchylná k tvorbě a růstu mikroorganismů a fakt by bylo zajímavé vysvětlení procesů ,které tam probíhají při a po rozmražení nějakým odborníkem - chemikem..

      Vymazat
  2. Rozhodla jsem se, že už vlasy chemií barvit nebudu a zkusila jsem hennu od Lush Caca Brun. A nic se nestalo. Žádná barva. Možná jsem vlasy před barvením špatně umyla a vynechala ručníkovou vrstvu při působení. Nevim. Každopádně to chci zkusit znovu. Za jak dlouho můžu vlasy barvit znovu? Musí mezi jednotlivými barveními hennou být nějaký odstup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti.. Ono dost záleží i na henně.. V té od Lush je hodně olejů. Když má někdo suché vlasy, nemůže si ji vynachválit, že nejen barví, ale i pečuje, já s ní mám ale zkušenosti takové, že díky přemíře olejů mi vlasy víc zregeneruje a zmastí, než obarví a na mě taky neměla skoro žádný efekt. Krásně barví ty od Henne, nebo Khadí, Voono ještě vzkoušenou nemám. Protože já se barvím do čisté zrz, používala jsem teď roky čistou hennu z Biooo prodávanou po půl kile od značky Ayumi..

      U Lush henny mám zkušenost takovou, že barví ze všech mnou zkoušených henn nejmíň, pak byla aková střední intenzita Khadí a Henné color na férovku mezi těmi krabičkovými vyhrála.

      Vymazat
    2. Děkuji za tip, vyzkouším Khadí, stejně se na ni dlouho chystám. Máš pravdu, moje vlasy jsou spíš mastné, takže příště jen na regeneraci. Těším se na recenzi henny od Voono :) A díky za super článek, moc pomohl ;)

      Vymazat
    3. Lush jen na regeneraci :)

      Vymazat
    4. To jsem ráda, Peti, ať se dílo podaří a držím palce, ať jsi spokojená ;)

      Vymazat
  3. Moje první henna byla od Lush a nechytla mi. Teď vím, že to bylo tím olejem a celkově slabým pigmentem co mají. Logicky je to jako s čajem. Kdy je otevřený pytlíček, tím rychleji všechny důležité prvky z čaje odejdou. A tak je to s otevřenou Lush kostkou. Komu to vyhouje, ať u toho zůstane. Komu ne, ať prosím hledá dále. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si vzpomínám, jak jsem taky začínala s tou Lush hennou a byla to taková malá alchymie - míchala jsem asi tři různě barevné kostičky najednou a sledovala jsem to s nadšením chemika. V té době jsem si na hennu utvořila i názor, že moc nebarví, protože mi mix mahagonu, hnědé a červené na hlavě nic neudělal =D

      Vymazat
  4. Bezva článek! :) Taky jsem se teďka zas po letech s chemkou vrátila k henně, ale pořád mi ty vlasy vysušuje. Vždycky se to tedy spraví po 2 umytích, urychlit se to ještě dá olejovou maskou od Alverde, ale podobný problém jsem ostatně měla občas i s chemickýma barvama. Barvím taktéž na zrz a žádný chemický odstín se té henně nevyrovná. Do směsi přidávám vždycky arganový a olivový olej, teď jsem zkusila i trochu kokosového, pak půlku citronu a skořici na vůni. Po barvení moje hlava voní jako štrůdl :))
    Následnou péči jsem zkoušela různou, chemické šampóny i přírodní a žádné významné změny jsem nezaznamenala, asi to bude trochu individuální, ale vím, že s tím si nemusím dělat starosti. I přechody mezi chemickým a přírodním barvením bývaly v pohodě. Ale je fajn vidět všechny rady hlavně třeba pro začátečníky tak hezky pohromadě :) Voono určo zkusím, zatím jsem obvykle brala Henné Color a Five Fives :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to vždycky udělá takovou houni jen těsně po barvení, když vlasy neumyju čamponem, ani neošetřím kondišem a nechám normálně uschnout. Jakmile si je ale vyšamponuju a nanesu kondiš (líp masku), tak je to hned zase v normálu.. na Voono jsem zvědavá, protože to bude moje první henna, která avizuje ideální syté nabarvení už po 45 minutách. A pokud navíc platí, že čím déle se henna na hlavě nechá, tím více vysušuje, pak by to logicky po Voonu mělo odpadnout, ale těžko říct. Poslední dva týdny jsem strašně rozlítaná, jen tu koukám nakrabičky s barvou a ještě jsem se k barvení nedostala..

      Určitě je každá péče a její účinky na vlasech individuální ;) Já mám zase s chemkovou péčí už zkušenost takovou, že mi nedokáže udělat tak hezké a zdravé vlasy, jako s douhodobou přírodní péčí (ani silikony to už nezvládnou), tkaže mám aspoň u sebe osvědčené, že se na cemku můžu z vysoka vykašlat ;)

      Vymazat
  5. Super článek Míšo, myslím, že jsi to skvěle shrnula. A pro ty, kteří se bojí s hennou začít, už se bát nemusí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milou pochvalu! Henna je legrace, tak ať lidé ví, že se není čeho bát ;)

      Vymazat
  6. Děkuju za skvělý článek. Zaexperimentovala jsem si po letech se světle hnědou Voono a teď se ji zoufale snažím vymýt :-)Bohužel mi chytla hooodně do tmava se a k tomu do zrz. S mým odstínem pleti hotová katastrofa. Alespoň vyzkouším tvoje vymývací tipy a pak popřemýšlím co dál :D Henna mě vábí stále, tak lesklé vlasy jsem nikdy v životě neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, Jani, zalívalas tou teplotou vody, která má být? Většinou chytne do zrzava, když je voda teplejší.. Tak určitě vymývej, po jednom barvení by to mělo pustit dobře a snad i skoro plně.. Hena je parádní, že? Zvlášť tato Voono má neuvěřitelně zkrášlující a pečující efekt na vlasy, to jsem ještě u žádné ze zkoušených henn nepznala =)

      Vymazat
    2. Opravdu o vlasy úžasně pečuje,jsou lesklé a září v jakémkoli světle. Proto se nevzdám, a po vymytí budu hledat vhodnější(studenější)odstín. Bohužel jsem si teď ověřila,že cokoliv do zrz mi nesedí (hanebně ti závidím liščí ocásek, vypadáš fantasticky). Jinak k aplikaci - vodu jsem si hlídala teploměrem na 50st.(právě kvůli zrznutí),vlasy mám nebarvené na nopoo a nechala jsem to 45min. Tak nevím...asi úplněk :-D

      Vymazat
    3. Ještě mě napadá, co to podpořit třeba silnou kávou? Anebo napsat dotaz přímo na Voono, jsou tam moc milý a komunikují perfektně - taky jsem s nimi konzultovala u zrzavou jahodu ;) No, v tom zrz mám kliku, protože mě vlastně "nemile" nemůže překvapit žádná čistá henna - maximálně tím, že nechytne vůbec nebo míň, než chytá obvykle..Horší to už mám doma, kde se zrz nesetkala s takovým úspěchem - zvlášť tady na vesnici, kde teď bydlíme, se to bere pořád jako ještě stigma zrzků, tedy těch, co měli "smůlu" na barvu =D

      Vymazat
  7. super článek,moc pomohl!Díky;)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...