pondělí 18. ledna 2016

Smíšená, přesto vysušená pleť v zimě | Pleťová rutina



Se smíšenou pletí je to o balancování. Musíte přesně najít rovnováhu mezi hydratací, výživou, matováním, čištěním.. V létě se pleť víc mastí, v zimě bývá přesušená. Pokud tomuto koloběhu včas nepřizpůsobíte svou péči, máte o problémy postaráno. Já jsem to letošní zimu nechala dojít až tak daleko, že jsem měla velmi přesušenou pleť, nepomáhala na ni ani žádná hydratační maska a co hůř, nešel na ni aplikovat ani žádný makeup, protože to vypadalo ještě hůř. A co mi pomohlo dostat pleť zpátky do kondice ani ne za týden? Tak o tom bude dnešní článek.

Dneska to bude strohé. A pokud ne strohé, tak to bude asi divné, zvláštní, rozporuplné. Možná si budu místy i protiřečit. Mám prostě divnou náladu. Tak dlouho jsem chtěla jít ke kadeřnici, což je s Áňou téměř nemožné, domluvit společný termín kadeřnice a Ondry na hlídání taky, prostě jsem využila nabídky ostříhání doma rodinnou kamarádkou. Vždycky, když pižlala Ondru, tak jsem si říkala, že jsem ráda, že si to nechávám narůst a že mě nemusí barvit ani stříhat zrovna ona. Dokonce jsem se plácala v duchu po rameni, jaký jsem pašák, že jsem ustála i přes hormonální návaly všechny nabídky na ostříhání během jedné z posledních návštěv Ondrových rodičů, těsně před narozením Aničky. No a tentokrát jsem neodolala. A je to průser. A protože se to vše stalo asi před půl hodinou, tak si můžete asi představit, v jakém se teď nacházím zrovna rozpoložení. Koukám smutně na kulicha a říkám si, že teď už neudělám ani ten culík. No nic..

Teď už radši k té péči o pleť. Byla jsem tak rozmazlená ze své hormony nadupané hezké pleti, že jsem začala experimentovat i s levnějšími drogerkovými makeupy. No a pak přišel podzim a furt dobrý. Tak jsem začala pomalu experimentovat i s pleťovkou. Moje krémy už mi přišly nezajímavé, nudné, používala jsem je několikátý rok a toužila jsem po neznámých nepřírodních parfemacích a krásných, exkluzivních a hlavně neokoukaných nových lahvičkách v koupelně. To je trubka, říkáte si? No jsem, já to vím. Vyřadila jsem všechny domácí poklady ze své péče, naráz změnila čištění pleti a pro pořádné ozkoušení používala v zimě jen jeden krém (na smíšenou/mastnou pleť od Dulcia). A ono to nestačilo. Ještě pár týdnů se mnou měl můj obličej trpělivost. Ale čeho je moc, toho je příliš. A já se začala nejdřív červenat, pak se mi začaly dělat malinké vrásečky na tvářích a nakonec i šupinky na tvářích a nose.

Nejhorší bylo, že tento stav mega přesušené pleti nezakryje ani sebelepší makeup. S jakýmkoli nátěrem to bylo ještě daleko horší. A tak jsem se pokorně vrátila ke své péči, zařadila do ní pravidelnou nadstandardní péči (enzymatický peeling, masky), kvalitní čištění, spíš hydratační produkty.. Stačilo 5 dní a pleť je zase ve formě. A protože vím, že to trápí, teď v zimě, většinu majitelek smíšené pleti, šup na to, co mi pomohlo a jak dostat obličej rychle do kondice. Třeba to pomůže i vám.

Když jsem změnila jen jednu věc, třeba dala hutnější krém na noc, přidala olejíček, nebo začala používat navíc hydratační masku (Dr. Hauschka - Růžová maska), tak mi to vůbec nepomáhalo. Naopak, maska na mě byla moc hutná a osypala jsem se, po krému jsem nezaznamenala rozdíl, po olejíčku jsem se jen víc mastila, ale ráno jsem zase našla na obličeji šupinky. Až když jsem dodržovala kompletní denní i večerní rutinu, začaly být vidět už po dvou dnech výsledky.



Ranní péče


Čištění
Lehce vysušující a agresivnější mycí gel Juliet od Antipodes jsem vyměnila za odličovací mléko od Kimberly Sayer (Light Cleansing Lotion). Je speciálně určeno na smíšenou a mastnou pleť se sklony k vysušování. Voní nádherně po citronech, na pleti nezanechává mastnotu a jde velmi dobře smýt. Do mokrých dlaní tak 4x pumpnu, promnu a pak promasíruju celý obličej včetně krku. Smyju. Vše dělám vlažnou vodou, až po umytí přejdu na studenou pro zatažení pórů.

Lehké čistící mléko Kimberly Sayer (zdroj)

Péře na rty
Reve de Miel od Nuxe. Jedině ten. Už třetím rokem. Vysvětlení viz Edit v této recenzi.


Oční krém
Viz večerní péče níže.


Pleťová voda/tonikum
Když bylo nejhůř, tak jsem vysadila i Vyrovnávací tonikum od Mádary (Balancing toner). Byť mi nízký obsah alkoholu v ní nikdy předtím nevadil, teď jsem se opravdu potřebovala vyvarovat jakéhokoli potencionálního vysušení a podráždění. Pleť jsem jen hojně přestříkala Levandulovou pleťovou vodou od Karla Hadka. K Vyrovnávacímu toniku jsem se vrátila až cca po týdnu, kdy už pleť nevykazovala známky vysušení (ale přemýšlím, že si budu hledat něco úplně jiného, co nebude obsahovat alkoholu ani tu kapku).

Levandulová pleťová voda Karel Hadek (zdroj)


Jestli se ptáte na důvod, proč se ho chci zbavit, když jsem s ním poslední dva roky tak spokojená a kupuju ho pořád dokola, tak je to hlavně z obavy, že pleť mi přece jenom stárne a kromě větší péče potřebuje i víc hydratace. A nechci být vrásčitá jak stará kožená krokodýlí kabela. Tuto levandulovku však používám normálně jen jako podklad pod olej, protože jinak mi tato voda nikdy nijak nepomohla a ani ostatní vody od Hadka (citronová, tea tree, rozmarýnová - neměly žádné účinky).


Sérum
Tohle sérum, Whitening and Brightening serum Kimberly Sayer, jsem kupovala už na jaře a bylo speciálně určené na zesvětlování pigmentových skvrn (pro mě glavně těch po porodu), jizviček a skvrnek po akné, na celkovou regeneraci a rychlé hojení kůže. Opět je z řady pro smíšenou a mastnou pleť, takže by žádná z obsažených složek neměla dělat na pleti paseku. I toto sérum voní po citronech, ale bohužel ještě po něčem, co já moc nemusím, něco na způsob geránia, růže apod. Ale citron naštěstí převládá. Stačí jedno pumpnutí a natřu s ním celý obličej i krk. Po aplikaci se sérum hned vsákne a pleť po něm zůstane vláčná. Mastné pleti by sérum možná stačilo i jako denní krém. Ale v případě vysušené pleti se střídmosti v mazání raději vyvarujte a pěkně namažte ještě denním krémem.

Bělící a rozjasňující sérum Kimberly Sayer (zdroj)

Hydratační krém
Kdo maže jen oleji a másly a vyhovuje mu to, ať si to tu radši ani nečte. A kdo ještě navíc začne hudrat, že to, že pleť oleje vysušují, je nesmysl, že je v tom případě neumí používat, stačí přece jen aplikovat na namokřenou pleť.. Jasně, ale mě to furt nestačí. Moje kůže samotné oleje nemá ráda, potí se pod nimi a pak vysychá. A já nemám mastný pocit ráda ani psychicky. Nenaplňuje mě to žádným závratným štěstím, jako některé majitelky velmi suché pleti (pár jich kolem sebe mám a nejvíc jsem se vždycky nasmála nad větou "Hlavně, ať ten krém pořádně mastí, to já ráda!"). Jako pírko je hojivý krém s pryskyřicí benzoe a levandulí a i kdybyste mě zabily, nedokážu vysvětlit, jak je možné, že má sametový až matný finiš. Prostě štěstí. Protože jinak je čistě hydratační a pečující a já ho miluju (Zinek je taky fajn, ale ten v zimě používám fakt jen na osypanou pleť, která potřebuje okamžitý zákrok).



Večerní péče


Čištění
Čistící pěna Caudalie (zdroj)
Začínám stejně, jako ráno, tedy odličovacím mlékem od Kimberly. Následuje druhé čištění pěnou od Caudalie. Caudalie nemám zrovna v lásce, protože jsem dřív myslela, jaká je to přírodka a pak zjistila, že se to jako přírodka jen tváří (asi jako Lush). Nedělám si iluze o tom, že byť nemá pěna obsahovat žádné hnusy, něco dráždivého tam být musí, když mě po ní začnou vždycky neuvěřitelně štípat oči, které si s ní přitom ani nemyju. Je taky dost přeparfemovaná (což může právě dráždit ty oči), ale v náhlém nákupovacím těhotenském popudu jsem si koupila dvě za cenu jedné a ještě stále nemám dodělanou ani tu první. Pleť naštěstí nevysušuje, takže ji statečně dojíždím dál. 


Péče o rty
Reve de Miel od Nuxe.


Oční krém
Mám stále ještě ten Zázvorový krém GO od Ginger people, který jsem kupovala na veletrhu zdravého životního stylu na jaře (a teď si prostě nevzpomenu a nevzpomenu na název toho veletrhu). Taky aby ne, vždyť je ve 30ml balení. Ale ne, že by mě neštval. Obal je skleněný, pumpička nedosahuje až na dno a už měsíc vyškrabuju krém ze dna vatovou tyčinkou, což je prostě opruz. Nikdy jsem netrpěla na trable s očním okolím (kruhy, otoky, vysušená/přecitlivělá pleť..), kdyby jo, myslím, že by mi nestačil. Takhle mi stačí, je fajn, ale žádná sláva. Rozhodně se ráno nebudím s napnutým, krásně "naducaným" podočím. Až ho dojedu, přemýšlím o těžším kalibru a to zpět k Antipodes očnímu vyživujícímu krému.. Nebo všemi vychvalovaný Bobbi Brown? Uvidíme..

Zázvorový oční krém GO (zdroj)

Pleťová voda
Rozhodně nepoužívejte na večer tonikum. Tonika vyhlazují pleť, zmenšují (smršťují) póry a vůbec jsou vhodná svými účinky především na den pod makeup. Na noc rozhodně nic s alkoholem. Používala jsem Beauty Elixir od Caudalie a byl to tak silný driják, že jsem ho z noční péče prostě musela vyhodit a to prosím neobsahuje žádný alkohol. Jen je velmi silný. Nyní používám stále Levandulovou pleťovou vodu od Karla Hadka. Nechám zaschnout.


Sérum
Používám stejné jako ráno.


Olejíček
Po několika minutách působení a absorbování séra, kdy si například vyčistím zuby, přichází na řadu další bonusová péče. Do dlaně dvakrát stříknu levandulovou vodu a kapnu do té loužičky 3 - 4 kapky oleje Sacha Inchi (Oříšek Inků). Jemně jím promasíruju celý obličej včetně krku. Na co všechno je dobrý a že je vlastně geniální se dočtete v recenzi zde.

Olej Sacha Inchi (zdroj)

Hydratační krém
Několikrát jsem si vyzkoušela, že byť toho mám už na pleti dost (pleťovka, sérum, olejíček), tak stejně musím vždy dát ještě krém. Za prvé, krém pomůže lepšímu vstřebání séra a oleje do pleti a pleť ihned přestává být tak mastná. Za druhé, vždy když jsem na tento poslední krok zapomněla, ráno jsem to poznala z takové nijaké a lehce tahající vysušené pleti. Opět tedy zasahuje Jako pírko.



Doplňková péče

Velmi (velmi!) důležitý krok. Masky jsem začala používat zase pravidelně dvakrát do týdne a bylo to fakt znát.


Peeling

Regenerační enzymový peelingový pudr Kneipp (zdroj)

Enzymatický peelingový pudr Kneipp je prostě ten nejlepší enzymák, který jsem kdy měla. A to jsem jich vyzkoušela už fakt dost včetně té horní cenové hranice. Tenhle je prostě nejlepší (a koho napadla otázka, jestli je lepší než i mnou dosud vychvalovaný enzymák od Ilcsi, tak jo, je lepší. Strčí ho do kapsy všema deseti!). Pomůže vyhladit pleť, čistit póry, zneviditelňovat černé tečky (vršek ucpaných pórů) a pleť je po něm božsky hladká a jemná (šupinky pryč). Navíc, ani když ho na pleti zapomenu a nechám 20 minut (max. má být 10 minut), tak mi pleť ani nezrůžoví podrážděním, natož aby zrudla, jak mi reaguje na všechny ostatní enzymáky. 


Čistící a hydratační maska 2v1
A jaká že to je? Moje dříve a nyní opět milovaná Mask of Magnaminty od Lush. Naprostou náhodou se mi dostala do ruky nedávno od kamarádky se stížností, že už prý není co dřív, nezasychá a tak hezky nestahuje. Ono to sice vše bylo hezký, ale taky jsem byla po ní celá červená a majitelky citlivé pleti kolem ní musely procházet div ne se zavřenýma očima. Ale oni změnili složení. A kontrolou českých stránek jsem zjistila, že jaksi změnili jen to složení německé masky, kde ji kamarádka kupovala, což moc nechápu, ale budiž. U nás zůstává ve složení na první příčce stále jíl, v Německu je to již med. Nad tím by mohly zajásat všechny majitelky pleti suché, citlivé a smíšené, které především potřebují kromě čištění i hydrataci na suché partie. Kdyby ji však v tomto složení měli i u nás..

Mask of Magnaminty, LUSH (zdroj)

Maska s medovým základem totiž nezasychá, díky obsažené mátě krásně chladí a po smytí není pleť přesušená, ale působí zdravým, hydratovaným a čistým dojmem. Moc ráda používám tyto dvě masky po sobě. Enzymák mi pleť hezky připraví na čištění, jakoby otevře póry a čistící maska pak může plně uplatnit svůj cídící arzenál. Co však budu dělat, až mi hydratační verze masky dojde, to fakt nevím.



Speciální opatření


Zapomeňte na matující textury krémů a makeupů. Mně dokonce neseděla na pleti ani žádná podkladová báze, hydratační primer, prostě nic. I kdyby nic z toho nakrásně nevysušovalo, finiš mít matný měly a vypadala jsem prostě šupinkatě. Já trubka si zrovna v sušenkovém období koupila na testování 3 matující makeupy (mohly jste vidět na Instagramu nebo na FB) a co myslíte.. Po první aplikaci makeup letěl. Vypadal hrozně a pleť se zdála být v ještě horším stavu, než ve skutečnosti byla.

Tónovací hydratační krém Balm Shelter (zdroj)


Byť se to zdá být paradox, protože většina lidí po nich sahá spíš v letních měsících, tak jsem oprášila všechny BB krémy a tónovací krémy a také makeupy v tyčince a krémové makeupy v kompaktním provedení a byla to skvělá volba. První dny jsem si musela dát majzla i na fixování pudrem, protože jsem nesnesla ani ten - pleť po něm byla hned šupinkatá a flekatá. Teď už místo makeupu aplikuju hojnou dávku BB, nechávám vsáknout a pokud si to pleť vysloveně nežádá, jen zaťupkuju flíčky korektorem a lehce popráším pudrem. Na co jsem však ještě nepřišla, tak na pudr, který by udržel matovat T-zónu, která se mi samozřejmě jako smíšence stále dál mastí. A ne, nechci už Sexy mamu od the Balm ani vidět, vydrží mi tak dvě hoďky. Nemáte nějaký tip? Zahraniční youtuberky se dušují, že nej transparentní pudr, který vydrží matovat opravdu celý den, je Translucent od Laury Mercier.. Zkoušely jste?



A co vaše pleť, jak snáší zimu? Máte na to svůj speciální trik?



45 komentářů:

  1. Já mám vždycky přes zimu hodně vysušenou pleť, která trpí na zarudnutí, ted mám lehkou vyrážku a dermatoložka mi poradila modrou indulonu a dětský krém. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a přesně proto nechodím k dermatoložkám =D Tak schválně, jestli to zabere ;) Já teda nevěřím, že parafinový základ může vyživovat pečovat a složení většiny dětských krémů je taky někdy na pováženou, proto ho Áně dělám. Mně teda změna krému na hutný nefungovala, musela jsem opravdu zavést komplexní hydratační péči, jinak byla pleť vysušená dál.

      Vymazat
  2. Masku s medem si vyrábím... Viděla jsem na youtube video holistichabits, kde vychvaluje masky s "manuka medem" ... No na manukamed prďánkuju, matlám se medem od přítele-včelaře (příjde mi to lepší,než si nechat něco posílat čert ví odkud)... Ted jsem si dělala masku s marockým jílem, příště se chystám na mořské řasy... A jinak o vánocích jsem se párkrát namakeupovala a byla jsem z toho "samý poupě" ... Už si fakt musím udělat ten minerální makeup...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi takhle, já hrozně ráda zkouším nové věci a přesně ze stejného důvodu, jako se mi začala kazit pleť, protože už mě nebavila mnou vyrobená péče, tak to samé platí pro masky. =D Jinak, Manuka je strašně drahá, stačí se juknout ke Spencerovi a čím vyšší evel, je účinnější a několikanásobně dražší, to už hraničí se zdravým rozumem.. Jen teda funguje ještě o něco účinněji. Asi jako je xy druhů levandulí a každá obsahuje jiné procento účinných látek a je až s podivem, že pak i jinak a na něco jiného funguje =)
      MMU, schválně pak dej vědět, jak se Ti povedl. Já už jsem si od něj teď dávala tak dlouho pauzu, že už mám zase chuť ho vyzkoušet =D

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Ve spenceru jsem nikdy nebyla- podle mapy je dost zajímavě rozmístěn a zrovna u nás nic :-D . Mě funguje fajnově ten náš med... Mám obavu, že to bude trošku jako "lipový med, jitrocelový med" a podobně- včelaři na to maj dobrou hlášku- To dostane každá včela GPS a když letí na špatnou kytku, tak jí to nahlásí- "nene, dnes se jede jen lípa"! Už jsem dělala med+ jíl + růžová voda, med + jíl, med + jíl + mořská řasa, med + mořská řasa ... A všechno mooooc fajn... MMU jsem si slíbila "za hotové zkouškové"...

      Vymazat
    4. To u nás ho máme zase na každém rohu, ale v žádném není to nejzajímavější, co se v něm zase dostane v zahraničí =/ a Lipový med podle včelařů je dobrej ;) =D

      Tak držím palce u zkoušek a až si ho uděláš, dej vědět, jak se Ti povedl ;)

      Vymazat
  3. Mě se teď pleť taky zbláznila, je taková citlivější a přesto se dost mastní, leskne. Málo co jí vyhovuje :/ Ale enzymák Kneipp je jistota a jsem ráda, že ti vyhovuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, Jani, mně pomohlo až tohle všechno najednou. Loni to bylo mírnější, stačilo jen zařadit ráno hydra sérum a večer olej. Letos už jsem musela přitvrdit =D A ten enzymák je vážně skvělý, chystám na něj ódu ;)

      Vymazat
  4. Článok presne pre mňa, presušenosť riešim len cca posledné 2 týždne ako sa ochladilo, ale aj tak ma to vytáča, už si s tým neporadí ani riadna vrstva krému od Weledy - Skinfood na noc (predtým fungoval úžasne), vidím to na otvorenie Bioaromy (už mám tretie balenie) ktorá ma zachránila aj minulú zimu. Vzorka SOS krému od Madáry, čo som na seba plácla pokusne minulý týždeň, zabrala (vydržala len na 2 použitia), fluid (nasadila som ho hneď po minutí krému) mi ale začal upchávať póry hneď ako som ho dala či už večer alebo ráno namiesto zinku (už išiel na používanie na nohy, našťastie mám len tie 25ml vzorky). Ilsci enzymák som si na tvoju radu zohnala na jeseň a za cca 1,5 mesiaca mám krásne farebne zrovnanú pleť (žiadne červené fĺaky čo som mala snáď celý život a kvôli čomu som začala používať MU), skoro bez chybičky, celá rodina závidela cez Vianoce :D (až na tú Madáru čo mi teraz úplne po... pleť takže ju dávam dohromady). Zrejme teda vyskúšam aj Kneipp. A vidím to na doplnenie Sacha inchi. A ďalšej hromady vecí ako po každom tvojom článku :D
    Inak minule som pozerala na stránkach biooo že pri Vyrovnávacom toniku majú písané iné zloženie ako je na mojej fľaške, ktorú mám od začiaku minulého roku (pribudol tam napríklad propanediol, anhydroxylitol, už tam nie je alkohol), plánujem tam zájsť osobne a pozrieť sa priamo na fľašku ako to je.
    Jako pírko je ďalší tvoj krém (resp vylepšenie krému)? Znie to ako niečo pre mňa
    Inak super článok, ľutujem tvoje vlásky (mohla si dať fotku :) ) asi to bude chcieť pár mesiacov na dorastenie a návštevu obvyklej kaderníčky (tie moje by tiež potrebovali ostrihať ale musia počkať do konca skúškového, len tak ich nikomu pod nožnice nedám práve z toho dôvodu čo môže ostať z vlasov do pol chrbta v zlých rukách). Prajem silné nervy a čo najväčšiu psychickú pohodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No enzymák je to skvělý, jen teda o dost drsnější než tento pudřík a navíc, ten pudřík je na použití takový vtipnější a o trochu pohodlnější. Prostě jsem z něj unešená.

      To tonikum - právěže změnili složení a je horší - levnější - a ne tolik účinné. Byť tam teda není alkohol, jak říkáš, já ho ještě na jejich stránkách viděla, ale asi to ještě nebylo aktualizované. A nová kosmetika Mossa, spadá taky pod koncern Mádara a jsou tam horší a levnější ingredience jak v Alverde z drogerky, ale za několikanásobnou cenu. Už mě s tím trošku začínají štvát.

      A Jako pírko není nic vylepšeného, nebo vytuněného něco původního. Je to úplně jiný krém než Zinek. Ten je stálicí pořád, jen ho používám jindy a jinak ;)

      A vlasy? Už si zvykám, ale je to síla =D takový jarní sestřih v zimě - táhne mi na krk =D a ten střih je fakt prasárna, ale co, roste to rychle a když to nechám zvlněné, tak to ani nepoznám ;)
      Přeju krásný Nový rok a děkuji za krásné přání, nervů je vždycky málo,zvlášť těch silných ;)

      Vymazat
    2. Práve Madára ma dosť začína štvať, najskôr ma čistiaca pena po mesiaci začala štípať, potom ten fluid a dorazili to tým tonikom (mám posledné 2cm, na ceste vilínovú vodu že ju vyskúšam namiesto toho, potom možno skúsim uhorkovú kým nenájdem nejaké slušné tonikum. Ale Madáru v poslednom čase pchajú naozaj všade, prijde mi že odkedy sa viac rozšírila, začalo ju kupovať viac ľudí a je celkovo dostupnejšia ide kvalita dolu a ceny čo najvyššie. To si rovno môžem namiesto toho objednať z UK alternatívu čo bude rovnako účinná alebo lepšia za rovnakú/nižšiu cenu.

      Vymazat
    3. Asi tak, má slova =) Obecně je to prostě normální přírodka. Řekla bych dobrá, neřekla bych, že však něco ohromujícího na ty jejich ceny. Aspoň kdyby tomu odpovídala čistost složení. No, jako vodu můžu doporučit Santa Verde, je jemná a příjemná a snad i něco dělá a je opravdu moc hezká složením. Já teď zase po letech pokukuju po Pixi, ale to pro můj citlivý obličej stejně není na každodenní použití, takže musím hledat dál. A co Argital? Ten je prima ;)

      Vymazat
  5. Ja tiez pouzivam lahke a hydratacne make-upy,bb, tonovacie kremy hlavne v zime a v lete skor hutnejsie s matovacim efektom. Celu zimu si ficim na tonovacom kreme od dermacolu, aj ked to zlozenie je des, je to jedina vec, ktoru na tvari v zime znesiem - nerobi suche miesta, nedrazdi, nevysusuje a pritom slusne kryje. a ako starostlivost pletovy krem z lidlu s ladovym medvedom na obale. v zime ide priroda u mna bokom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, to je dobrý =D no, já se to právě snažím vymyslet i v rámci té přírody. Jen tedy u makeupů sahám už klidně po silikonových (teď si trochu brousím zuby na NARS Tinted "mojsturájzr" ;)

      Vymazat
  6. Já si před pár dny koupila tonikum od Mádary už podruhé (btw. dost jsem supěla, když včera v Biooo vyhlásili akci: sleva na výrobky Mádara 100 Kč :D )a změnili složení. Předtím byl na prvních místech alkohol, teď už se jen někde na konci seznamu objevuje Benzyl alcohol. Mám taky problémy s přesušováním pleti a zatím dobrý :)
    Jinak jaký krém od Dulcie používáš? Já je objevila asi před 2 měsíci, nadšeně jsem nakoupila asi 5 věcí a nevím :/ Pár dní jsem používala jen jejích čistící emulzi, ráno krém s ovocem a Q10 a večer krém s aloe, a brzo se mi začala pleť ucpávat, měla jsem boule a zároveň vysušené čelo a nos. Tak jsem se vrátila ke krémům z Baley, což je sice značka, kterou nijak nepreferuju a krémy jsem si koupila spíš z nouze, ale překvapivě mi zabírají a pleť daly celkem dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiťulko,

      tak koukám, že to mám Tebou potvrzený.. Mám od Dulcie přesně ten ovocný krém s Q10, jak o něm píšeš a právě o něm se tady zmiňuju. To je tén změťouch, který se na podzim tvářil hrozně mastně, v zimě ale vysušoval a navíc mi dělal krupičku na tvářích a boule. Měla jsem od nich ještě pár věcí a jsem z toho lehce rozpačitá. Bohužel asi ani nejsem cílovkou této značky, protože rádi využívají olejové a máslové konzistence a základy, což moje pleť v lásce vůbec nemá =/
      Baleu neberu na milost už ani kvůli vůním, je to fakt to nejlevnější, co v té drogerce mají (a teď nemyslím cenou, ale složením). To bych radši už šla do krému z lékárny, třeba Biodermy, nebo Avene, kdybych netrvala na echt přírodním, nebo na "zeleném" SantaVerde - tam miluju jejich čistící gel (psala jsem tu na něj recenzi už cca před dvěma lety), hydratační gel (Repair gel - ten si jednou koupím v plném množství, nejen ze vzorků!) a tonikum bylo až na tu pro mě nevůni taky skvělé. ;)
      A na tu akci na Mádaru jsem taky koukala - asi doprodávají skladové zásoby.. ?

      Vymazat
    2. Je možný, že doprodávají. Já si koupila i tu čistící pěnu a zatím oboje dobrý. Jo, taky asi od Dulcie už nic kupovat nebudu, ty paní tam jsou sice hrozně milé a poradily mi, ale moje pleť docela protestuje. Jediné, co se mi líbí, je aloe vera gel, který si přidávám do neemových a jílových masek.
      Jako mě Balea taky docela překvapuje :D Protože jinak používám vše "zelené. Bohužel jsem však doteď nenarazila na krém, který by mi po všech směrech vyhovoval (neucpával a zároveň dostatečně hydratoval). Tohle jsem zakoupila při čekání na zásilku a zatím s nima nemám problém.
      Uvidím, ještě se porozhlédnu po FU, jestli mě něco nezaujme tam. Chci koupit od Balm Balm jejich odličovací balzám, ten byl fajn a zkusit ještě květinovou vodu (buď heřmánek nebo neroli) abych na sebe jen neplácala Mádaru s trochou toho alkoholu. Nemáš s Balm Balm zkušenost? :) Pěkný den.

      Vymazat
    3. Jo, Mišku z krasnakazdyden.cz obdivuju, je úžasná a fakt z ní čiší otimismus, nadšení a hlavně znalost produktů. Bohužel však Dulcie má základ všeho v olejích a to mi nevyhovuje. A Asi ani tobě.. =/
      Ad Balea, pozor na ni. Na mě třeba v´funguje jak pleťovka Alverde - první balení docela fajn, žádná špatná reakce a dá se i s trochou nadsázky říci, že je tam vidět nějaký účinek. Druhé balení ale moje pleť už nesnese a teprve tehdy se projeví všechny špatné a nedostačující složky v jejich krémech. Už jsem i s Alverde pleťovkou sekla. Proto jsem si začala dělat krémy, protože mi žádný nevyhovoval a už jsem fakt vyzkoušela hodně a nebavilo mě kupovat další pokusy posléze na vyhození.
      Balm balm je dost levná a je to trochu poznat i na ingrediencích.. =/ CO takhle zkusit třeba Nobilisku? Hyluronové sérum a k tomu nějaký lehký krém pro smíšenou pleť?

      Vymazat
    4. Jj, o NT jsem uvažovala, ale vím, že dřív jsem nějak zkoumala jejich složení a něco mi tam hrozně nesedělo. Na hyaluronové sérum jsem teda slyšela dost negativních recenzí, já mám zkušenost jen s Hydraluronem a ten byl celkem ok. Ještě na to kouknu, dík za tip :)

      Vymazat
    5. Jinak můžu se zeptat, jestli teď v období mateřské máte pozastavenou výrobu krémů nebo je stále možné něco objednat? :) Už jsem u vás objednávala a Jako pírko by se mi docela podle popisu zamlouval :) Bohužel Zinek mi až tak nesedl :(

      Vymazat
    6. Jiťuli, napiš mi do mailu. Vařím pořád ;)
      No, mně se hyaluronové sérum od Nobilisky taky nelíbilo, proto jsem si začala dělat vlastní. A složením jsou takoví zvláštní.. když na to koukám, přijde mi to divné, byť je to jako přírodka.. myslím, že používají nějaké konzervanty, nebo PEGy, nebo tak? Fakt nevím, třeba ne a šlo jen o mj pocit. KAždopádně, když jsem například koukla na složení toho hylauronového séra, tak mi přišlo takové levně vycpané vším možným. Já jsem si ho pak udělala ze 7 ingrediencí, všechny jsou pořádně, žádná vycpanina a funguje mi úplně jinak a na pleti je to hned znát.
      Ad zinek, čím nesedl? Může tam být strašně moc věcí od silné koncentrace účinných látek, přes vysušující zinek až po způsob aplikace. Většinou bezdpomínečně sedne těm, kteří ho opravdu potřebují =D Jakmile není pleť nijak problematická, Jako pírko je lepší volba. Já už taky Zinek používám spíš jen lokálně, nebo jako bázi pod makeup ;)

      Vymazat
  7. Skvely clanok, podobne problemy som mala pred rokom, teraz si uz davam pozor a zime prisposobujem aj makeup za viac hydratacny a pouyivam viac hutnejsie kremy v kombinacii s kvapkou olejceku.
    Velmi dobry je aj transparentny sypky puder NYC, stoji malo je jemne namlety, ja mam tiez zmiesanu plet, a mne nevysusuje, a cenovo je velmi lacny, ak ti teda nevadi ze nie je prirodny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neee, u toho pudru, jako u produktu, který jde až úplně nahoru, je mi to jedno. Ještě jsem přemýšlela o Essence, nebo ten voděodolný od Catrice. Tak nevím, nemám zkušenost ani s jedním. A díky za tip na NYC, hodím ho do seznamu ;)

      Vymazat
  8. Pěkný článek ;) já s tou mojí podivnou pletí se smýkám mezi přírodou a polopřírodou a někdy i parfumérkou, hlavně že mi to funguje. Z drogérky vynechám-li tu polopřírodu a věci typu Alverde, tak té péče moc nemám. Poslední láska z drogérky je zelený krém od Weleda, na který mě navedla eM a já jsem za něj fakt ráda.

    Jinak třeba Caudalie pěna mi seděla hodně - vůně mi nevadí, ale pleť jsem po ní měla fakt spokojenou, teď mám Mádaru a jako nevím - obecně Mádara je značka, kterou chci hrozně moc milovat, ale cítím, že to úplně wauuu mezi námi vždycky není... Ale samozřejmě souhlasím - Caudalie není čistě přírodní, je to lékárenská kosmetika s přírodními výtažky, což muže být někdy zavádějící.... a jsou tam složky, které můžou být dráždivé.

    A ještě k debatě výš o parafínu a jeho schopnosti hojit suchou kůži. Máš naprosto správný dojem, že vazelína tělu nic aktivně neposkytuje, na rozdíl od přírodních olejů. Vazelína je jakýsi "tichý pokojíček", který nabídne tělu klid, aby se samo hojilo a drželo si hydrataci, kterou ale už v sobě má z jiných zdrojů. Nic víc. Pokud je ale potřeba aktivní přístup - jako že např. některé přírodní látky umí pomoct s obnovou buněčných membrán, pomáhají urychlení exfoliace odumřelé kůže a tím se rychleji dostane na řadu i ta poničená, kterou lze "opravit". A teď záleží na tom, na kolik je to silné poničení kůže (něco už tělo jen tak nezvládne) a na kolik má člověk schopnost regenerace - ta je taky různá.
    Jestli budu mít někdy konečně čas, dokončím články na tohle téma. Za těch 20 let, co jsem to řešila, se nasbíralo pár postřehů a poznatků :) A věřím, že zdravá kůže hned tak extrémní rozdíl nepozná, ale je tam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kdybych měla srovnat pěny Caudalie a Mádary, tak Mádara je lepší. Když po Caudalie hned nenamažu, mám pěkně vysušený obličej. Po Mádaře mi to nedělalo.. Ale zase jejich krémy mi nesedly (většinou vůní a když vůní prošly, tak byl šílený účinek, protože mi ucpával póry a dělal boule..

      No, dle mého je prostě parafin v pleťovce zbytečný, nemá tam co dělat. Vždy ho lze nahradit co do působení vosky (třeba včelím) a přírodními oleji. Obojí dodá pleti nejen efekt parafinu, tedy vosk ochrannou vrstvu a olej promazání, ale zároveň mají ten bonus v podobě péče, regenerace, hojení, vitamínů, antioxidantů, podle druhů vosků i olejů. Proto jsem úplně v šoku, když nějaký dermatolog může doporučit na suchou pleť (ještě k tomu suchou jen sezónně!) modrou indulonu, když by se měl místo toho zabývat, co to vysušení náhle způsobuje a odbourat to, popřípadě doplnit péči o vhodné složky, které pomou, kurňa, ne dočasnou vazelinu, nebo parafinové krémy, které člověk nesmyje ani mýdlem. =) A určitě to prosím vše sepiš, takových článků je naprosté minimum, vlastně i když zapátrám v paměti, nevím snad o žádném ;)

      Vymazat
  9. Ahoj, hezký článek, celkově se mi tvůj web líbí, tak nějak jsem před nějakou dobou propadla samodomo, tak mě baví číst, jak to někdo má podobně. Ale proto nepíšu, ta maska od Lush co jsi vychvalovala s novým složením je v prodeji i u nás, akorát má v názvu samo-konzervační, to jen až ti dojde :-) A měla bych otázku, kdyby si měla porovnat masku khadi vetiver s touto, která je lepší na zanesené póry a nemyslím tím černé tečky, ale takové ty hrbolky :-) Měj se Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, já "samodomo" jen krémy, zbytek moc ráda kupuju, protože mě to baví vybírat i zkoušet =D
      A moc díky za tip na tu masku, ta samokonzervační verze mi vyhovuje daleko víc. Nějak si už nemyslím, jako dřív, že čistící účinky masky se na pleti poznají pouze podle síly následného podráždění (jo, taková trubka jsem byla =D

      A k tomu srovnání.. Vetiver od Khadí je fakt silně čistící silák. Lush ti ale zato poskytne i velkou dávku péče a hydratace. Dle mého - kdybych potřebovala akutně řešit boule, šla bych do Khadí, kdybych však řešila jen občasnou bouli, tak bych šla radši do Lush, protože Ti zvlášť teď v zimě poskytne celistvou péči několika masek v jednom ;)

      Vymazat
    2. Super dik za odpověď, ja teď tak trochu bojuji, obcas boule hodne zanesene pory ale jen dolni cast obliceje a trochu tvare. Spis bych rekla ze je to problem s hormonama, ted zkousim Nimbu caj a satavari tabletky vnitrne a zevne se to snazim popohnat. Jako boule uz i dobry, ale ta krupice nic moc a samozrejme po vsem zustavaji fleky. Ale nevzdavam se, protoze nemam chut vypadat jak v patnacti, kdyz mi je vic jak jednou tolik :-D uvidim co udela ten vetiver a pak zkusim mozna i ten lush. Jinak ti preji at si uzivas tu tvou malou prdelinku, ja uz mam dva dabliky a to pak clovek zjisti jakou mel pred tim pohodu a kolik casu :-)

      Vymazat
    3. Jani, na fleky téměř okamžitě, jako zmizík, zabírá neemová/nimbová maska. Kup si neem v prášku, samotný a míchej kašíčku s hydrolátem, nebo jen s vodou. Nanášej až třikrát týdně a uvidíš za dva týdny, že je to fakt rozdíl! ;)
      Na bradě se většinou dělá hormonální akné.. a pokud je to drobná krupička, jukla bych se na složení používané péče, protože to vypadá na ucpané póry. Na zjemnění je skvělý ten enzymák. Jukni do lékárny, nebo na net a kup si ten od Kneipp. Je dobré ho používat vždycky před čistící maskou. Např. enzymák, pak Vetiver Khadí. Ale spíš než do drahého Vetiveru od Khadí bych šla rovnou dfo krabky neemu. Vyjde Tě to 4x levněji, budeš tam mít hlavní účinnou látku, kterou obsahuje i ten Vetiver a zabiješ tím několik much jednou ranou ;)

      Vymazat
    4. Dík za ten tip na prášek, už jsem na něj koukala dřív :-) určo vyzkouším. A ono to nevypadá na ucpané pory, oni to jsou určitě ucpané pory :-D Jako používanou kosmetikou by to být nemělo, mám teda všechno domácí, ale fakt si dost hlídám co do toho dávám, aby to právě nebylo komedogenní. Péči o pleť si myslím mám taky dostatečnou, docela bych ji přirovnala k tomu co si popisovala výše. Vyčistím něčím mastným - emulguju s mýdlem a opláchnu, pak pleťovka, sérum, olejíček, krém. I jsem to různě střídala. No zkusím vytrvat, zázraky se nedějí přes noc - ale bylo by to fajn.

      Vymazat
    5. No, ale u přírodky a zvlášť, pokud si ji děláš sama na míru, by naopak mělo platit, že zázraky se dějí přes noc ;) Jestli totiž ne, znamená to, že se děje něco, co Tvé pleti moc nevyhovuje.. Teď jen přijít na to, co.. =)

      Vymazat
  10. Já mám asi kosmetickou krizi a čím delší složení, tím méně se mi to chce na sebe patlat, byť je to složení přírodní. Takže se asi vykašlu se na MuLondon, Martina Gebhard, BioAroma atd., které mé poličce tak sluší a budu se mazat jen nějakým máslem (rozhoduji se mezi hroznovým, mangovým nebo avokádovým), jako toner jablečný ocet nebo nějaká květinová voda a toť vše...live simply...doufám, že má pleť bude souhlasit...no a abych měla alespon nějaký dotaz - mají se másla používat na vlkou pleť nebo ne? Díky za info :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak chceš =D ale pokud pojedeš jen másla, tak Ti za to časem pleť moc nepoděkuje. Ať budeš vlhčit pleť před aplikací sebevíc, jen oleje pleti fakt nestačí.. A jinak, nej z těch tvých jmenovaných je na tom mangové máso, které je fakt poklad ;)
      A jo, čím je to delší a třeba to ukrývá mezi řádky nějakou všivárnu, taky to moc nemusím, ale takových v půrměru 15-20 složek je akorát na kupovaný pordukt (dle mého). A pokud chceš co nejjednodušší a tobě cílenou péči, tak si prostě něco udělej sama. Budeš překvapená, jak se dá lehce udělat i takový poklad jako vitamínové tonikum na pleť (Aloe vera, květinová voda, extrakt z GOJI, konzervant, můžeš přidat ještě do 10% glycerinu, panthenol, allentoin - na hojení a regeneraci a hlubší hydrataci, prostě pecka!!! A máš něco, co jen tak v krámě neseženeš, přičemž ty to jen smícháš a používáš ;) A krém se dá udělat i ze 4 složek. Např. mangové máslo, emulgátor, květová voda a konzervant ;)

      Vymazat
  11. Kde koupit ten Laura Mercier Loose Translucent Powder? Ideálně bez cla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je víc eshopů. Teď jsem ho viděla na Jahodě(strawberrynet.com). Při prvním nákupu je nějaká sleva a dárek, při více nákupech jsou zase věrnostní slevy.. Mně tedy z Jahody neproclili jen náhodně jeden balík, všechny ostatní jo, ale Jahoda do 5 dnů vše vrátí na účet (po zažádání - toť má zkušenost).

      Vymazat
  12. Hele, že ty si drahoušku s tím experimentováním nedáš pokoj :o))
    Já teda zjistila, že na můj xicht funguje minimalismus.. umýt dobrým mýdlem, teď nově i ošmrdlat vibrátorem Foreo, natřít olejem.. šupiny jsem si pravda, teď pořídila prvotřídní a to díky rýmičce, nevěřila bych, že si kapesníkama odírám půl obličeje, ale jo... ono, když smrkáš stokrát za hodinu.. tak se to musí projevit, že... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eni, n jasně, že nedám pokoj, to bych pak ustrnula a bylo by po mně =D
      Hele, na šupiny mi oleje prostě nestačí, bohužel, ale je to tak. Stejně jako na mé vlasy nefunguje maska z kokosového oleje, jako funguje snad všem, mám dojem =D Já je mám po něm ještě víc vysušené. Zlatí a teď jsi mi kápla do noty, ten vyíbrátor chci totiž taky =D Takže šup na dojmy a pojmy a všechn mi o něm napiš, jestli se mi těch skoro 4,5 tisíce za to vyplatí dávat ;)

      Vymazat
    2. Já mám ten foreo mini, se slevou 20 procent mě v douglasu vyšel na 2600.. a zatím jsem z něj dost nadšená, při používání 2x denně mi opravdu eliminoval černé tečky a pleť je po něm hladší, taková jako vyleštěná.. teda mastí se mi furt stejně, ale s tím asi neudělá nikdo nic, funguje jen solárko..
      pupence se mi obecně dělají minimálně, takže jestli se po foreování dělají míň, to neposoudím.

      Vymazat
    3. No vidíš, Eni, ten je tam na Foreo 15%, kdy jsi chytla tu dvacitku?? =D Já si furt říkala, když už tak už, šla bych do toho drahého, ale teď si tak říkám, jestli se ta mini varianta nevyplatí víc, protože až na pár hrbolků je vlastně stejná..? Zkoumalas to nějak před jeho koupí? Že bys mi pomohla rozhodnout.. =)

      Vymazat
    4. Dvacítka mi přišla smskou v rámci předvánoční nákupní masáže :o))
      ten velký má myslím osm intenzit brnění, malý jen dvě.. já teda používám jen jednu.. :o)) velký má navíc nějaké antiage vibrace/pulzy či co a upřímně.. tomu, že by to omlazovalo, tomu fakt nevěřím :o)))
      ty velké jsou barevně rozlišené podle typu pleti, každý z nich má trošku jiné ty hrbolky.. u miniverze jsou hrbolky stejné a barvu si vybereš podle libosti :o)) můj subjektivní názor je, že je to úplně fuk, který si koupíš.. nemyslím si, že drobné odlišnosti hrbolků mají zásadní vliv na funkci :o) je to prostě jen čistítko, které díky motorku šmrdlá tak intenzivně, že toho ručním čištěním nedosáhneš.. něco jako zubní kartáček obyč/elektrický.. :D
      pomohlo to s rozhodováním? :D

      Vymazat
    5. Hehe, díky moc, tak Ti nevím, furt si víc a víc říkám, jestli to potřebuju.. =D Uvidíme, třeba si to budu přát k narozkám. A nevím, jestli vzít velký nebo malý, v tom furt ještě tápu.. Totiž nevím, jestli mi to neudělá spíš medvědí službu, když mám docela citlivou pleť a ještě ji navíc šmrdlaat byť gumovým "kartáčkem".. achjo, těžké to rozhodování =D

      Vymazat
  13. Ahoj, mas super recenze, a dekuji ti za ne! Moje plet je ve stadiu naproste silenosti, cerne tecky, zanety, bolaky, do toho je ale citlivejsi a dehydratovana. Neporadila bys mi nejaky dobry nejlepe prirodni krem? Popripade dal by se koupit nejaky tebou vyrabeny? dekuji moc! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Saabi, díky moc =) No, bohužel z těch prodávaných Ti neporadím - mně žádný nevyhovoval, tak jsem si ho musela začít dělat. Pokud chceš něco ode mě, tak mi napiš do mailu, nějak se domluvíme ;)

      Vymazat
  14. ahoj, mask of managmity maji na webu dva druhy - jednu tu obyc a druha je samokonzervacni a mela by to byt prave ta s tim medem. zkus na to mrknout :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...