pátek 1. ledna 2016

Hojivá mast alá domácí "bepanthen" | DIY


A je to tady, jak jsem slíbila. Mast je již dlouho zkoušená, prubla jsem i několik receptur a ustálila se na této. Je vhodná na miminkovskou citlivou kůži, na léčení opruzenin, na prevenci proti nim, na rychlejší hojení a regeneraci čehokoli, na obličej, na ruce, na nohy, na extrémně vysušená místa, ale i proti mrazu. Tak jedem!

Dala jsem si předsevzetí, jak jste, doufám, mohly už číst v mém předchozím článku o splněných slibech a přáních, že budu psát zase častěji. Jako jo, mám dítě a jo, nemám moc času sama pro sebe, zvlášť, když ho musím dělit ještě mezi aktivního Ondru, neméně aktivního Matýska a zbytek rodinných příslušníků. Nedejbože, kdybych si chtěla přečíst knížku, nebo se koukat na seriál na víc než dva díly v kuse. To radši z opatrnosti zatím do rubriky o přáních nedávám. Ale u mě je to jako se zvyšováním výplaty. Čím máte víc peněz, tím více vám jich chybí, protože začnete i víc utrácet. Tak je to i s volným časem. Takže i když mi dává Ondra denně cca 2 hoďky k dobru a jde Áňu vyvenčit s Matesákem, během tohoto času stejně nic moc nestihnu. A já chci. Je dost deprimující koukat na to, že za půl roku jste kromě miliony praček a složení tun suchého prádla nic moc neudělaly, natož aby za vámi něco zbylo. Takže šup, jdu makat. Články už nebudou tak dlouhé, jako dřív, ale bude jich snad víc a půjdou rovnou k věci. /jako tento úvod, že?!! =D/

Takže domácí "bepanthen".. Ze začátku jsem používala na Áňu ten kupovaný. Pak jsem se jednou sekla a novou tubu už nekoupila. Áňa, asi jako většina malých miminek, má prcku docela citlivou, takže konec preventivního mazání se na ní do týdne projevil. A to už jsem musela začít řešit. První verzi jsem chtěla vymazlenou, ale snažila jsem se dost kopírovat složení pravého Bepanthenu, takže je tam cca 5 emulgátorů a až na ropný olej jsem se držela kupovaného základu. 

Bezvodý lanolin aka Adeps lanae (existuje víc druhů včetně rostlinného, já používám tento)


Jako konzervant jsem použila pro mě novinku Leucidal - čiště 100% přírodní konzervant z ředkviček. Hmm, při dávkování 1 % prostě nestačil a do týdne jsem celou pikslu vyhazovala, protože obrostl plísní. Výrobcem je uváděno až 4% dávkování. Do toho už nejdu. Sice je skvělé, že je echt přírodní a narozdíl třeba od Cosgardu i opravdu bez vůně, bez zápachu, ale není na něj spoleh. A při nejvyšší koncentraci bych zase přišla na buben, protože to není nic levného. Níže vám tedy ukážu verzi už dobře posichrovanou Cosgardem v obvyklém dávkování cca 0,6 % na výsledný objem produktu. Mám vyzkoušeno a tedy vám garantuju, že to stačí. Pikslu teď dojíždím a celý měsíc jsem do ní sahala několikrát za sebou i mokrýma rukama (to vše několikrát denně) a ležela mi vedle přebalováku. Párkrát mi do ní hrábla Áňa oslintanou ručičkou, nebo kopla nohou a obablala v tom ponožku. Vydržel to všechno. Už jsem na dně a půjdu na vaření další várky.

V receptu jsem použila i ÉO Levanduli lékařskou, tedy jednu z nejhojivějších a nejúčinnějších odrůd levandule. Nejsem si však jistá, že to má víc benefitů, než rizik možné alergické reakce nebo podráždění a byť jsem dala poloviční než normální množství dané na objem produktu určeného na obličej, příští verzi udělám zcela bez ÉO. Sice to bude smrdět jako opravdový kupovaný Bepanthen (dělá to ten lanolin), ale zase bude vhodný i pro tu nejcitlivější pleť. Tak uvidíme, jestli ztratí něco na hojivých účincích.

Oleje jsem teď volila taky jiné a to podle jejich účinku. Nakonec to vyhrál Jojobový (tedy tekutý vosk), protože se mi zdál k tomuto účelu nejvhodnější. Na malé množství jsem pak nechtěla kombinovat několik druhů olejů po množství v ml, tak jsem dala pouze Jojobu (můžete dát i meruňku, mandli apod.). Někoho může zarazit i použití včelího produktu, tedy včelího vosku na miminkovský produkt. Vím, že se všude píše, že děti do jednoho roku by pro velké riziko alergie neměly do styku s včelími produkty vůbec přijít. Záleží na vás, klidně ho vynechte, já jsem vyzkoušela, nic se nestalo a používat budu dál. Navíc vám, stejně jako v balzámech na rty, udělá ochrannou vrstvu, kterou jsem potřebovala. 



K tomu lanolinu. První receptura ho obsahovala pouze 15 % a panthenolu jsem dávala 4 %. Zato jsem dala 1 % včelího vosku. Výsledná konzistence byla dokonalá pro suchou pleť na obličej, jako vysoce regenerační krém. Ihned se vstřebávala a pleť po něm zůstávala nádherně namazaná, ale ne mastná. Na zadek to však dobré moc nebylo. Při umývání se větší vrstva začala drolit. A to jsem nechtěla. Potřebovala jsem ochranný plášť, který vydrží a pokožku zároveň i lehce promastí. A drolení při mytí prcky x-krát za den taky není zrovna žádoucí. Zdvojnásobila jsem tedy dávku lanolinu na 30 %, panthenolu jsem dala maximum - 10 % - ubrala o půku včelího vosku. A povedlo se. Dokonce po nočním namazání můžu ráno ještě objevit místy zbytky balzámu. Chrání tedy dokonale a v tlustší vrstvě i celou noc. Vstřebá se, ale nechává promazanou kůži, ne však mastnou. Je tužší, musela jsem ho šlehat ručně metlou, protože kapučínovač na baterky mi to nedal. Ještě uvažuju o tekutější verzi do pumpičkové botely, která přece jen bude praktičtější a i rychlejší k aplikaci. Blbý je, že tím bych musela vynechat všechny potřebné emulgátory, které se mi starají o hydrataci, promazání a ochranný povlak. Ještě to musím promyslet. Teď jdeme vařit..



Budete potřebovat:
10 g Jojobový olej
5 g Olivem 900
5 g Včelí vosk
25 g Lanolin (hehe, tak koukám, že jsem nakonec zase nedala celých 30 %)
4 g OliveOil
10 g Bambuckého másla

10 g Panthenol
37 g voda
4 g koncentrované Aloe (na poměr 100:1)
 
20 kapek Cosgardu
15 kapek ÉO Levandule
10 kapek vitaminu E

Já vím, poměry nějak nevychází. Nakonec jsem se rozhodla tam vrznout ještě bambucké máslo, aby tam nebylo víc emulgátorů, než pečujících olejů. Celkem to vychází na cca 110 gramů produktu. Konzervant jsem navýšila o dvě kapky a v receptu už je vše přepočítáné a uvedené správně. Výsledná emulze bude olej ve vodě v poměru cca 60:40.

Vlevo rozetřený, vpravo ukázka konzistence. Po pár minutách byste vlevo neviděly ani ten mastný povrch.


Červená barva označuje olejovou složku a modrá zase tu vodní. Postup je už klasika. Do pánví jsem nalila vodu a v jedné misce rozpustila emulgátory a vosky s oleji a ve druhé zahřála na stejnou teplotu vodní složku. Pak nalila vodní složku do olejové a mixovala, dokud to šlo. Do ještě teplé směsi jsem přidala poslední ingredience a vymíchala metlou. Výsledná konzistence je pevná, drží jak přibitá, ale dobře se rozmazává. Krém vám tak nikde nepoteče, ale zůstane i při teplejších teplotách tam, kam jste jej daly a to samé platí o vyšší odolnosti proti stěru. A hotovo.

Toto množství mi vydrželo na měsíc. Teď už vypatlávám okraje kelímku, takže budu vařit další várku. Asi se budu držet zatím tohoto receptu. Uvidím, jaká bude verze bez levandule. Jo a příště bude následovat dětské tělové mléko a krém do mrazu. Ale až je vymyslím ;)



Tak hezké vaření a Šťastný Nový rok!!!



7 komentářů:

  1. Wau teda to je mega dobrodrůžo...:-) ten úvod to chápu já to měla stejně, teď už máme skoro 8 měsíců a Tomíno si prakticky celý den hraje a zkoumá vše sám:-) samozřejmě že výjimka potvrzuje pravidlo a někdy má den že se od něj nemůžu hnout, ale to bývá málokdy:-) s tím včelím voskem na mimina jsi mě překvapila to nevím (weleda ho má v kojeneckém krému taky) a já ho do svého "bepanthenu" dala též;-) a nic se malému nestalo:-) jednu dobu jsme nemazali vůbec protože měl stolici tak jednou týdně a nic se nedělo, teď s příkrmama je to už veselejší tak jsem mu udělala též home made a jsem s ním spokojená. Trochu jsem si poupravila recept od A.Thomas, který byl moc olejový a roztíkal se mi dřív než jsem s ním ten zadeček namazala:-( trochu včelího vosku a je to OK. Tvůj recept určitě zkusím jen ty emulgátory nemám, ale chtěla jsem je i na výrobu jiných krémů takže bych je stejně kupovala. Mějte se s rodinou v Novém roce pohodově. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou od sebe jen mesic, takze jsme na tom dost podobne ;) hrala si sama snad od narozeni. No,hrala, vystacila si, az mi to nekdy bylo lito, ale ted je to pekny zahul. Uz jsem ppchopila vety matek starsich deti, ze si mas uzivat, dokud se jeste nehybou. Ana leze, stoji a je dost nebezpecna sama sobe. Je to expert na vynalezeni 100+1 zpusobu jak se denne pokusit pripravit ovlastni zivot, takze je dost velke drama i driv jednoduche prebalovani =D
      A. Thomas myslis z Delame si to doma sami? Ten prvni dil me moc neohromil, nepracuje s emulgatory a vetsinou jen smicha par oleju dohromady. Nemam to rada, teda aspon moje plet, takze mi to bylo docela k nicemu. Tady jsem se snazila neprekombinovat ucinne latky a radsi zustat u dvoi tri hlavnich a ty vyuzit v maximalnim moznem davkovani. Funguje to velmi dobre, tak uvidime, kdy me zase dalsi Anin posun dokope k vymysleni neceho noveho.

      Mejte se i vy krasne,rodinko,vsechno nej nej do Noveho roku ;)

      Vymazat
    2. Ten konkrétní recept má na blogu...
      Náš malý ještě úplně 100% nelozí ale dostane se všude už na sebe převrhl obrovský květináč se zamioculcasem a pak si za nabíjecí šňůru stáhl na hlavu notebook:-) ještě že stromeček má pevnou základnu aby ho na sebe nestrhl...:-) jj jsem zvědavá co bude až bude chodit:-) užívejte roku 2016

      Vymazat
  2. Děkuji za recept!!! Vypadá zajímavě a určitě vyzkouším. Po smutku, který jsme měli se vše zase v dobré obrátilo a před Vánoci a původním termínem jsme se dozvěděli, že čekáme opět miminko a bude to letňátko.. Přelom července a srpna..takže v létě zkusím vyrobit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti,strasne moc gratuluju,drzim palce a preju hodne zdravi a stesti a radosti s prtatkem!!!!! Urcite prubezne referuj a hlavne si uzivej. To brisko je moc fajn a je to nadherna blizkost ;)

      Vymazat
  3. Vařila jsem a je super! Malému včelí vosk nevadí, takže budu dávat. A zdá se mi, že dělá ještě lepší bariéru než origoš bepanthen. Super, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak super!! =) jo a ještě doporučuju tu aktualizaci receptu bez emulgačních vosků s jinými oleji a přidanou aktivní látkou - mám ho na IG u fotky s ním ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...