úterý 27. ledna 2015

Zelený mozek = Zelená matka?


Tak nějak to samo vyplynulo. Vlastně jsem tím zjištěním byla až sama překvapená. Vždycky jsem byla toho názoru, že dítěti se musí jasně vymezit mantinely, zastávala jsem spíš "tvrdší" lásku a vždycky jsem se smála těm, které se rozplývaly nad dětskou výbavou, nákupy na miminko a ležením v tematické literatuře. No, smích mě už přešel. Příroda to zařídila fikaně. Od té doby, kdy jsem poprvé pocítila Prtě a jeho pohyby sílily a sílí každým dnem, začaly hormony pracovat i navenek a já se nemůžu nabažit miminkovských věcí, vybíráním kočárků a přemítáním nad vším, až Prtě bude s námi.

Asi každá těhotná ženská se dřív nebo později začne zaobírat otázkou porodu. Co jsem tak slyšela od známých, většina se tím buď nezabývá vůbec, nebo až poslední týdny. Já v tom chtěla mít jasno. Možná jsem jen chtěla vytlouct klín klínem a uklidnit se a o "svůj vysněný porod" jsem se začala zajímat už někdy ve 3. měsíci. Je to předčasné? Řeknu vám, že vůbec. Nejenže jsem se tím hodně uklidnila, ale od té doby, co jsem našla i vhodnou porodnici, která by vše umožňovala dle mého, už otázku porodu neřeším. Já se na něj totiž paradoxně těším.
 
 
POROD
Jasně, všechno může být jinak, s tím taky počítám, ale v takovém případě bych nechala vše v rukou lékařů. Nejsem žádná hazardérka, abych si za svým stála i proti zdraví svému a svého dítka. (Jop, toto smýšlení s vámi udělají taky hormony, přísahám, takhle dřív zodpovědná a na někom vázaná jsem opravdu nebývala)  Po přečtení několika studií, zkušeností s porodnicemi a odborných článků jsem došla k tomu, že bych si moc přála mít přirozený porod. Ano, nechci žádné oblbováky, chci nechat dotepat pupečník (prý je v něm nejvíce příznivých látek pro miminko, navíc i dosavadní přísun kyslíku, které mělo miminko v bříšku - když se musí odstřihnout moc brzo, děťátko se většinou musí rozdýchávat uměle, nebo mu to samotnému déle trvá), chci trávit první dobu porodní v klidu s přítelem, pokud budu chtít, tak ve vaně nebo ve sprše s intimním osvětlením, pokud budu chtít, chci mít možnost rodit na porodní stoličce, v různých polohách, nebo klidně ve stoje, okamžitý bonding kůži na kůži s miminkem hned po porodu, pokud možno vyhnout se nastřižení a zda bude vše v pořádku, při porodu by byla jen porodní asistentka a doktor pouze v případě komplikací. Zvlášť ten poslední bod prosím berte s klidem. Rozhodně nechci rodit doma, ani v nějakém porodním domě, to jsem zavrhla už na začátku. Zelený mozek jsem taky jen s mírou a to samé platí u zeleného rodičovství. Samozřejmostí je pak co možná nejvlídnější personál a dobré laktační oddělení. Uff, to by bylo "vše". =)
 
Neratovická porodnice, zdroj
 
Jsem docela dost kategorická v poslouchání různých "dobře míněných rad" a vlastních zkušeností z nemocnic nebo z porodů. Každá to máme jinak a každá také máme jiné sny a požadavky a jak zjistíte níže, moje se opravdu od toho běžného reálu docela odlišují, takže pro mě nemá moc smysl poslouchat o něčem jiném. Pokud to nejsou rady a příběhy ošklivé a strašidelné, pak je s klidem vyslechnu a pouštím druhým uchem ven. V opačném případě měním téma.
 
Pokud máte strach z porodu a jste na začátku těhotenství, doporučuju se uklidnit krásnými příběhy o porodech, z nichž jsou rodiny tak nadšené, že snad strhnou každého. Já jsem takové našla zde. Rozhodně se nedívám na videa porodů a ani nečtu o komplikacích, které u některých maminek nastaly. Víme to všechny, ale nemusíme se tím strašit a zbytečně předčasně nervovat. On stres udělá s maminkou taky hodně a co teprve chudák dítko v bříšku, které to pak odnáší s ní.
 
 
Aktuální stav - první pohyby
Porod jsme si doma tedy ujasnili hned na začátku. A co dál? Pak bylo období nic neřešení asi tak měsíc, než se mi objevilo bříško. Sice malé, ale bylo tam. Bomba! Konečně vím, že jsem těhotná. Špatně už mi nebylo, začala jsem zase jíst a pomalu i přibývat na váze. Momentálně, koncem 5. měsíce mám o necelá 4 kg víc a bříško už je viditelné i pro kolemjdoucí pod několika vrstvami oblečení.
 
Velký zlom přišel s prvními pohyby. Obecně se traduje (podle lékařů a bůhví koho ještě), že poprvé mohou prvorodičky ucítit pohyby miminka okolo 20. týdne. Pokud rodí už poněkolikáté, pak pohyby poznají a mohou zaznamenat už v 18. týdnu. Podle lékařů můžete miminko cítit nejdříve  v 16. týdnu. Já jsem se tak snažila s Prťátkem komunikovat a už s ním "být", že jsem vnímala každou změnu a pokaždé jsem ji podrobila pátrání, zda je to normální, nebo se jedná o Prtě. Po Vánocích jsem si tím už byla jistá a první pohyby malého Mitsuukátka si tak užívám od 17. týdne. Po dalším více jak měsíci už vím, kdy se mimčo vrtí, budí, kdy se jen převaluje, nebo je velmi čilé. A od té doby to nazývám, že mi už konečně taky "jeblo".
 
 
KOČÁREK
Začalo to výběrem kočárku. Nechtěla jsem nějaký hned vlastnit. Ale chtěla jsem být připravená a prostě vědět. Dala jsem dohromady všechny články, rady a možnosti spolu s našimi požadavky a vyšel z toho sportovní trojkolák s 40cm nafukovacími neumělohmotnými koly se speciálním zkosením pro lepší rovnováhu. Zvažovala jsem všechny možné značky a bohužel typ kočárku, který bychom potřebovali/chtěli existuje ve zhruba 3 provedeních - značka X-Lander  typ X-Run, Babyjogger a TFK Joggster. Babyjogger je sice trojkolka, ale spíš městská a za 15tis jen sporťák mi přijde zbytečný. Tím jsem odpálila i TFK, protože to je byť kvalitní značka, ale drahá jako prasátko. Navíc, vždy u každého kočárku chybí několik věcí, které by měl splňovat. Vybírala jsem tedy podle funkcí a našich požadavků a podle toho, který se jim co nejvíce přibližuje. A jasným vítězem se tak stal X-Run.
 
Zdroj
 
No a je to. Můžete namítat, že je to polský kočárek, ale je to jeden z nejvíce prodávaných značek kočárků u nás (jeho městské série - 4-kolky), má u nás oficiální servis a vesměs jsou s nimi lidé hodně spokojení. Dá se dobře složit, dokoupíme k němu nacvakávací kompatibilní autosedačku - kolíbku MaxiCosi Cabriofix, hlubokou korbu a hotovo. A protože jsem velice rozumná a racionálně smýšlející osoba (hehe), tak byť jsou to pro mě muka, nechali jsme jeho koupi až na dubnový veletrh For Kids, kde si ho pořádně vyzkoušíme a případně ještě pořídíme s veletržní slevou. Pokud tam nebude, pak budeme objíždět prodejny, nebo si pro něj pojedeme rovnou do origo továrny do Polska. Jo a prosím vás, asi nejsem jediná, jen jsem ještě podobnou maminku nepotakala - argument, že tento typ kočárku je jen ve hnusných barevných provedeních, neberu. Je mi to šumák. Už tak mě stálo dost hodin hledání a nervů najít ideál a já ho pak zatratím kvůli barvě? To přes něj radši přehodím plenku a dokoupím třeba barevný fusak. =D
 
 
POSTÝLKA
Tu budeme mít tradiční - dřevěnou se šprušlemi, ve které vyrůstal ještě Ondra. Od babičky dostaneme novou matraci a postýlka tak bude jako nová. Určitě budeme mít postýlku v ložnici a teď už se kloním i k variantě, že ji budu mít přisunutou jednou stranou u postele. Hodně si pohrávám s myšlenkou kontaktního rodičovství, že by Prtě spalo přes noc kvůli kojení se mnou v posteli a postýlka by tak byla v ložnici u zdi. Ale to se ještě uvidí.
 
 
MONITOR DECHU A CHŮVIČKY
Jo, jo a ještě jednou jo. Je to sice drahá sranda, ale kolik je moc za lidský život? Miminka nemají ze začátku ještě správně navyklé pravidelné dýchání a občas se stává, že usnou tak tvrdě, že se zapomenou nadechnout. V případě, že spí s vámi v posteli, toto nebezpečí na půl odbouráte tím, že miminko bude držet váš vlastní rytmus dýchání a když tak ho máte hned po ruce a můžete zasáhnout. Ale přes den bude spávat ve své postýlce, takže jistota je jistota. Chůvičky netřeba obhajovat. Sice je nejvíce vyhledávají majitelé domů, ale my máme docela velký prostorný byt a rozhodně bych Prtě neslyšela, když bych třeba umývala nádobí v kuchyni a ono spinkalo v ložnici v postýlce..
 
 
Příprava na porod - ANIBALL
Je to to samé, co EPI-no, jen teda o půlku levnější. Vím, že hodně lidí nic nehrotí a nechává to být "přirozeně", v tomto jsem však na straně připravených. Pokud je nějaká možnost, jak zjednodušit, ulehčit a urychlit porod, pak jí využiju. Tento balónek je vlastně taková vnitřní rozcvička pro vaše tělo. Díky němu se naučíte, kde, jak a čím správně tlačit a i kdyby vás to mělo jen uklidnit při porodu, že už zažíváte něco známého, pak je to velké plus. Používá se až od cca 36. týdne těhotenství.
 
 
ŠÁTKY, NOSÍTKA
Má se za to, že šátky jsou vhodné pro malinké děti, tedy novorozence a miminka do 4. měsíce, pak už jsou vhodná i nosítka (to už umí sama držet hlavičku). Neplatí pro klokanky a jiná nosítka, která nejsou vhodná pro správný vývoj páteře. U těch ergonomických je zajištěný správný posed dítka s podsazeným zadečkem a kolínky výše, nikoli pod tělem nebo visícími dolů. A proč nosítka? Moc se mi líbí tato další metoda kontaktního rodičovství, kdy je dítko v těsném kontaktu s rodičem, cítí jeho srdce i tělesné teplo. Dítka jsou tak klidnější a spíš se nechají uspat a nepláčou v takto blízkém kontaktu.
 
Zdroj
 
Šátek jsem zavrhla kvůli Ondrovi, protože přece jen chlap s šátkem mi moc dohromady nejde. Po dlouhém zkoumání jsem vybrala nosítka BECO Soleil Micah, do kterých po dokoupení novorozenecké vložky lze umístit i narozené miminko. Samozřejmě jen na určitou dobu, ne pořád. Navíc, nosítko se mi líbí jako skvělá náhrada kočárku, který by byl třeba v případě nákupu, nebo prohlídky u doktora dost na obtíž. Ale to zase podle zvolené trasy a dostupnosti.
 
 
PŘEBALOVACÍ PULT
Docela dlouho jsem promýšlela i nutnost přebalováku. Sice jsem nechtěla na mimi šetřit, ale zase ani vyhazovat za hovadiny. Od začátku jsem pokukovala po přebalováku cca za 5tis se zásuvkami a poličkami. Pak mi došlo, že ho nepotřebuju, že mi stačí pevná přebalovací podložka za cca 350,- Kč. Poličky se mi ale hodí a tak vzniknul kompromis, kdy za necelý litr budu mít pevnou přebalovací podložku spolu s poličkami. Většina matiček vám totiž potvrdí, že jejich čilá dítka začnou od jistého věku lézt, vrtět se, převalovat se a je jistější a lehčí přebalit je na místě, kde se právě nachází, než několika kilové miminko neustále zvedat, dávat na přebalovák a pak se ho tam snažit ještě udržet. Takhle odmontuju časem pevnou podložku a  místo toho dám pevnou desku, čímž vznikne praktický stolek. No a jaký pak copak.
 
Zdroj
 
 
Cestovní postýlka
Tu prosím dostaneme darem od mé drahé matičky. Hovadina je to přesně do té doby, dokud s Prtětem nepojedem na tábor, na hory, nebo kamkoli jinam. Navíc ji plánuju využít i občas doma v obýváku, kdy se nám ta dřevěná nevejde do futer a do obýváku bych si tak přes den občas postavila tu rozkládací.
 
Huack Babycenter Bear, zdroj
 
 
 
KOJENÍ
Moc se mi líbí přístup, nechat vše na prckovi. Prostě bude kojen, dokud bude chtít a hotovo. Nebojte, taky se mi příčí představa 15letého kojeného "dítěte" =D, ale já třeba byla kojená do 2,5 roku a pak jsem sama rovnou přešla na maso, které jsem kradla z talířů, než na to naši přišli a kojení byl konec. Krásná je i teorie kojit dítě kdykoli bude chtít. Ne tedy dle tabulek jednou za xy hodin, ale třeba po hodině, nebo dvou, pokud opravdu bude pít. Kdo myslíte, že ví líp, kolik a kdy potřebuje nakrmit - sestra v porodnici, nebo dítě samotné? Už vám začínám zavánět tou alternativou? A bude hůř..
 
 
PŘEBALOVÁNÍ - PLENKY
Nejdřív to začalo myšlenkou na tzv. látkování, tedy používání látkových plenek. Z ekologického i přírodního hlediska by se to dalo u mě čekat, ne? Za prvé, nebudete produkovat hory nerozložitelného odpadu denně. Za druhé, co se týče vyčerpatelnosti zdrojů a energie, jen na výrobu jednorázovek je potřeba až cca 10ti násobek, než na výrobu látkovky. Zelené mozky teď nastraží - víte, z čeho jsou jednorázovky vyrobeny? Co je ve složení za absorpčními krystaly, které se přeměňují po styku s tekutinou v gel a ve kterých se pak dítko maceruje? Co prochází přes kůži do těla právě z těchto látek, k jakým reakcím dochází ve styku moče (čpavku) a chemikálií z plínky, jaká jsou na plínky používaná chemická bělidla, která mohou dráždit kůži a způsobovat alergie a jiné problémy..
 
Zdroj
 
Velkými "pro" pro jednorázovky jsou jednoduchost v užití, levné okamžité náklady, dostupnost, savost a díky chemickému koktejlíku i suchost při vstřebání několikerého použití plínky dítětem. To vám zase dá víc času na přebalování, protože dítěti není v plínce nepříjemně mokro. No, ale na druhou stranu.. Nechávat dítě za cenu svého pohodlí dýl ve vlastních výkalech? Co životní prostředí? Co složení gelu, po kterém se miminka opruzují? Co všechno v prvním odstavci jmenované? A takové trochu umlácení argumenty na závěr - víte, na kolik vás přijdou jednorázové plínky na jedno dítě do zhruba 2 let věku? Za jednorázovky vysolíte cca 25tis. Za látkovky méně jak polovinu a pokud se budete držet při zemi jen s nutnou výbavou, pak za ni dáte cca 8 tisíc. A to už vůbec nemluvím o tom, že vám výbava zbyde na druhé dítě (čímž se náklady o polovinu sníží, protože na druhé dítko už nezaplatíte nic) a případně i na třetí, podle výdrže plenek.
 
 
Miminkovské HADŘIČKY
S Ondrou jsem fakt komici. Když jsme poprvé prohlíželi malinké hadřičky poděděné po Renčiných dětech (moc děkuju Renííí ;), naší největší obavou bylo, abychom v těch miniaturách nezlomili dítku vaz nebo nějakou končetinu. Navíc, ani jeden nejsme nad hadrovými miniaturami rozplývací typy a nakupovací už vůbec ne, takže nejlepší by bylo všechno dostat v darech nebo podědit. Opět, jako u kočárku, převládá čistý pragmatismus a nějaká barva a holka nebo kluk je nám šumák, když z toho stejně za chvilku vyroste. Nebojte, i tak se z něj budeme moct zbláznit, jen ne z jeho oblečení, které nás spíš děsí.
 
Ovšem, co mě velice zajímalo, bylo funkční oblečení a zamilovala jsem se do myšlenky oblékat prcka do merino vlny. Nebudu to přehánět, takže žádný nátělník za 500,- který mu vydrží 3 týdny, ale merino deky považuju za dobrou variantu. Taky fusak z bio-bavlny na doma na spaní mi přijde úžasný, zvlášť v prvních měsících, kdy dítko jen leží.
 
Zdroj
 
Kupodivu, zvlášť těch několik hlavních myšlenek a posledních bodů (a to nezmiňuju, že se dost začínám zajímat o bezplenkovou komunikační metodu) už se prý řadí do alternativního rodičovství. Měla jsem za to, že je to běžné, ale zkuste si někomu říct o nosítku, o spaní v posteli, nebo o bezplenkové metodě, či látkových plenách. Schválně, reakce jsou většinou při nejmenším hodně překvapené, leckdy však naprosto zatracující. Pokud si chcete počíst, jukněte určitě na stránky branakdetem.cz, nebo na speciální stránky o látkovkách sem. Na prvním odkazu vpravo si můžete nechat zaslat i stručné e-books na mail, kde se dozvíte víc o mužích na rodičovské, nebo právě o bezplenkovce a kontaktním rodičovství.
 
*
 
Tento článek/nečlánek můžete brát jako inspiraci, zamyšlení, nebo jen hormonální výkec těhotné. Vím, že si tu můžu malovat věci a všechno bude jinak - Prtě nebude chtít nosit v nosítkách, plenky nezvládnu prát a vybodnu se na ně, kojení mi nepůjde, na porod půjdu císařem.. Taky všechny věci před koupí plánuju vyzkoušet na veletrhu a až poté zakoupit. A jsem hodně zvědavá, až se k tomuto článku vrátím třeba za rok, co bude jinak a co zůstane, jak jsem si plánovala.
 
Jinak jsem momentálně ve zkouškovém módu, do měsíce mám odevzdat bakalářku, v práci za sebe už zaučuju náhradu a vidinu odchodu na mateřskou mám na půlku dubna (nemůžu se dočkat - chci si vzít celých 8 týdnů před, abych si užila zařizování hnízda a krásných jarních dnů). Zatím jde vše v klidu, ale kosmetické články bohužel kvůli nutnosti focení odkládám na později, protože ráno odcházím ještě za tmy a vracím se už zase za tmy.
 
 
A co vy a vaše plánování? Jaká je vaše vysněná výbava? Máte už v něčem jasno, nebo vše necháváte na poslední chvíli či na babičkách?

 

58 komentářů:

  1. Ahoj, to mě těší, že sis vybrala Neratovickou porodnici, já tam porodila obě svoje děti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to nejsi první, kdo mi to píše =) Jaké to tam bylo? A nevíš něco o tom jejich zavření a snad už nějakém otevření?

      Vymazat
    2. Bylo to tam fajn, proto jsem tam šla znovu. Jako pád drobností by se našlo - ty se týkají novorozeneckého oddělení - ale to je o tom na koho narazíš - je to o lidech. Co se týká ovšem té části porodní a gynekologické, tak tam si opravdu nemohu stěžovat. Strašně pěkně se tam ke mě chovali, byli hrozně milí a člověk si tam připadal skoro jako doma :-) Není to žádá továrna na děti - panuje tam taková domácká atmosféra. A o otevření a zavření vím jen to, že tam měli nějakou havárii vody nebo co a už by měli zase normálně fugnovat. Ale koukám, že je tam nový primář - toho neznám. A také vidím, že jeden neoblíbený doktor už tam není - to je dobře :-D

      Vymazat
    3. Ale tedy schválně koukám na jejich webovky a koukám, že se tam dost změnil personál.... Tak snad ti noví budou stejně skvělí, jak ti, co tam bývali.

      A jinak ještě k původnímu tématu. Víš, kdo je pro alternativní matka? Takové ty, co například porodí doma a nechají dítě žít i nadále s placentou - několik dní, dokud sama neodpadne (tzv. lotosový porod) - tak tohle je třeba už pro mě silné kafe a přes to se nepřenesu. Takže ty jsi dle mých měřítek úplně normální :-)

      Vymazat
    4. Tak to teda - o lotosovém porodu jsem taky četla, Pro mě naprostá šílenost. Nebo třeba nechat usušit placentu a pít z ní koktejl nebo ji "mlsat" v tobolkách - bože. To už je pro mě zkrátka hardcore.
      No, je tam nový primář a spoustu nových lidí s tím, že ale porodní asistentky tam prý zůstaly vesměs stejné. No tak nevím. A nemyslelas doktora Mušku? ;)

      Vymazat
  2. Nemyslím, že bys byla příliš alternativní ale i kdyby jo,co na tom... Tvůj přístup se mi líbí, určitě budete mít šťastné s spokojené dítě;) Já nad těmihle věcmi zatím nepřemýšlím ale je mi jasné že až začnu, nebude se mnou k vydržení:) Budu ráda když budeš psát těhotenský deníček i dál, čtu ho ráda! Ty látkové plenky jsou asi odvážný a náročný krok ale fandím ti! Užívej si to krásné období, držím palec;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tos mě uklidnila =) Doufám, že bude Prtě spokojené a že se sčuchnou s Matýskem, toho se trochu děsím. S těmi plenkami.. Není to tak náročné, jak to vypadá, když se Prtě narodí koncem jara - to bude schnout prádlo jedna báseň. Horší bude zima, to budeme mít plný byt plenek. Ale zase nebudeme potřebovat zvlhčovač vzduchu =D

      Vymazat
  3. Můj vysněný porod je stejný jako tvůj, mimčo bych chtěla nosit v šátku, později v nosítkách a nechat ho spát s námi v posteli, což mi neprojde, tak aspoň s postýlkou hned vedle naší. Už jen prosadit si, aby bylo v ložnici, byl boj, partner nakonec souhlasil, že po dobu, co budu kojit, může být v ložnici, myslí si, že dýl jak pár měsíců to nebude. Nějak jsem neměla odvahu vytasit se na něj s tím, že klidně (pokud to půjde a mimčo bude chtít), budu kojit víc než rok. Už to, že vůbec chci kojit, těžko vstřebával, takže si říkám, že na to půjdeme pomaličku a věci se nějak vyvinou. Doufám. Dalo must zabrat vyrovnat se s tím, že chci přirozený porod, kojit a spát s dítětem. Takže si říkám, že ho ještě víc šokovat nošením v šátku nebo bezplenkovou metodou, ho zatím netřeba. O bezplenkové metodě vím, ale nejsem si jistá, zda by to nebylo až příliš náročné. Myšlenka se mi líbí, převod do praxe může být věc jiná.
    Jinak tedy nemám ani vybraný kočárek, ani koupený jediný kus oblečení (rozhodně bych chtěla z přírodních materiálů, to je jasné, žádné umělotiny), zatím vybírám postýlku, aby byla dost vysoká a pěkně navazovala na naši postel. Zato jsem se ale vrhla do vyšívání přikrývky, jsou na ní takoví roztomilí méďové (tohle se mi líbilo už v době, kdy jsem o dítěti ani neuvažovala).
    Jinak jsi dobrá, že jsi cítila pohyby miminka tak brzo, mě hrozně frustrovalo, že jsem všude četla, že je možné je cítit od 16. týdne a já furt nic. Poprvé jsem je cítila ve 20. týdnu, podruhé až několik dní potom. Prostě mi to trvalo. Teď už si jistá samozřejmě jsem a přítel také. Dokonce teď mimčo téměř vždy reaguje na ruku lehce přiloženou na břicho. Podezřívala jsem ho, že tedy více reaguje na partnerovu. A včera mi to víceméně potvrdila porodoní asistentka. Ležela jsem na lehátku, měla jsem ruce jemně položené na břiše a snažila se vnímat, na které straně se mimčo nachází, PA pak řekla příteli, ať se postaví z druhé strany lehátka a pak se zase měl vrátit zpět. Normálně mimčo se přesouvalo na tu stranu, kde se zrovna nacházel. Ty jo, ani se mě nedotýkal, ani nemluvil. Navím, jak je to možné, PA říkala "dítě vždycky následuje otce". Zajímavé.
    Ať se vám dobře daří, držím palce s bakalářkou a užívej si těhotenství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uff, zaujalo ma, že partner ťažko vstrebával, že chceš kojiť, to som teda ešte nepočula :-O Daj mu preštudovať stránky OZ mamila, o tom, aké je kojenie pre dieťa dôležité, že to nie je len o jedle, a možno pochopí :)

      Vymazat
    2. Chlapi no :-))) Někteří to prostě tak neberou nebo je pro ně dítě spíš překážka, všechny ty starosti kolem. Já jsem si tak jednou uvažovala, až jednou na to přijde, tak jak se to udělá, aby se budoucí manžel vyspal do práce vedle rozeřvaného uzlíku...přeci jen matka je s dítětem doma, tak třeba nějakou tu hodinu na dospání vyšetří, ale ten druhý musí přes den normálně fungovat a vydělávat :-( No ono se to nějak vyvrbí, ale z toho pohledu bych se třeba nedivila,kdyby chtěl spát v jiné místnosti.

      Vymazat
    3. Margaretka: on je partner Francouz a tady se nějak moc nekojí (taky mě to šokovalo), prý je to pro ženu hrozně omezující, únavné a ničí se tím prsa. Navíc partnerův argument téměř na všechno mé vysvětlování: "já už jednu dceru mám, taky nebyla kojená/ při porodu byl epidurál / byla celou dobu v porodnici u matky / od malička spala ve vlastní ložnici atd... a je úplně v pohodě."
      Takže nějaké argumentování tím, co je pro děti lepší, moc velký efekt stejně nemá, protože jeho dcera je přeci v pohodě. Pokud se mi podaří dosáhnout jeho souhlasu, není to proto, že bych ho přesvědčila, že je to tak lepší, ale proto, že když mi to teda udělá radost...

      Veru, pro partnera dítě překážka určitě není, chtěl ho snad víc než já, no, rozhodně ho chtěl už mnohem dřív. Jenže prostě jaksi očekával, že bude všechno naprosto stejné jako kdysi s jeho dcerou (např. pořád nemohl pochopit, jak to, že mi není špatně a nezvracím. ale zároveň zas nechápal, jak můžu být pořád tak unavená a posíla mě k doktorovi pro prášky, že to není normální) a teď zas nechápe, že chci rodit jinak než jeho, že chci kojit atd.Jenom doufám, že až se malý narodí, nebude ho neustále srovnávat s dcerou, ale pochopí, že je to naprosto jedinečná bytost a ne kopie někoho jiného.
      Jinak k tomu řvaní v noci, říká se, nemůžu to zatím potvrdit z vlastní zkušenosti, že když dítě spí s rodiči, vyspí se všichni líp, protože má téměř okamžitě přístup k prsu, tak se nemusí ke kojení vstávat, cítí blízkost matky, tak taky tolik nebrečí. Ale tak to uvidíme, jak to bude.

      Vymazat
    4. Jeee, Peťo, teda, koukám, že to máte doma hodně rozdílné.. Budu moc držet palce, aby pak vše bylo k Tvé spokojenosti a ke spokojenosti Tvého dítka a hlavně, ať ho partner nedej bože nesrovnává s jeho dcerou.
      Právě se říká, že dítko v klidu spinká a někdy se ani úplně neprobudí, jen si ho přitulíš a nakojíš. Ondra taky nechce Prtě v posteli - bojí se, aby na něj neskočil v noci omylem Matýsek, nebo ho nezalehl on sám.Už jsem ho uklidňovala, že si dám Prtě na stranu k sobě, Mates sám bez dovolení na postel leze jen do nohou a tam Prtě určitě nebude a mělo by to tak být v pořádku. Nenápadně jsme se na to vyptala své mamči, co si o tom myslí, jestli se jí to taky jako Ondrovi nezdá nebezpečné a ona mi k mému překvapení řekla, že mě měla v posteli a kojila asi do roku a půl =)
      Achjo, v té Francii je to teda výhra. Chápu, že to fr ženy berou jinak, že je to normální a snad to tak i chtějí, ale kurňa, pokud to tak nechceš Ty, tak si to budete muset doma co nejdřív vyříkat, ať pak z toho později, až se mimi narodí, nebudete mít problémy ve vztahu.
      V jaké jsi vlastně týdnu?

      Vymazat
    5. Taky mě ty rozdíly překvapily, protože normálně nemáme problém se shodnout.
      Ono to asi vychází z toho, že Francouzky jsou oproti Češkám mnohem více emancipované - mají také právo na kariéru a neměla by být narušována mateřstvím (takže si myslím, že by snad ani delší nebo o moc delší mateřskou nechtěly), není jejich povinností starat se o domácnost, vařit atd., takže chlapi prostě nakupujou, vaří (můj partner je celý nesvůj z toho, že téměř denně vařím já a pořád dokola mi opakuje, že nemusím, že nejsem jeho služka. Přitom já to dělám i pro sebe, ráda dobře jím, jsem ráda, když vím, že jsem použila kvalitní suroviny a navíc mě to baví), perou, uklízejí a třeba i vstávají k miminu, aby ho v noci nakrmili. Což byl taky jeden z hlavních argumentů partnera proti kojení (kromě to, že se mi tím zničí prsa :-) ) - že mě nebude moci zastoupit a nakrmit malého, když budu unavená.
      Já samozřejmě s těmi myšlenkami (vlastní kariéra a to, že není povinností ženy vykonávat domácí práce) souhlasím, ale občas mi přijde, že se to tu zvrhlo do opačného extrému a služku tu dělají chlapi (ale ber to s rezervou, protože mám omezený sledovaný vzorek a možná mám v sobě příliš silně zakořeněné, že přeci jen některé práce jsou spíše ženské, takže i když si vědomě říkám, že to dělat nemusím, cítím se provinile, pokud kolem mě lítá chlap s hadrem, zatímco já právě odpočívám.)
      Myslím, že to hlavní jsme si už vyřešili. Nejtěžší a nejdelší (několikaměsíční) diskuse byla právě ohledně spánku. Navrhovala jsem různé varianty - s námi v posteli, postýlka hned vedle naší postele, naše matrace položené přímo na zemi, takže se vyhneme riziku pádu, navíc se dá snadno přidat další matrace, pokud nebudeme mít dost místa (tsss, oni tu mají standardní šířku postele 140 cm a 160 je pro ně king size), já s dítětem v jeho ložnici a přítel v naší (to by se mi teda moc nelíbilo) nebo když půjdu uložit dítě, budu s ním, pak se přesunu do ložnice k partnerovi a až dítě zapláče, přejdu na zbytek noci k němu (tohle si myslím, že je vcelku fajn varianta pro postupný přechod na samostatné spaní, sice bych pořád migrovala sem a tam, ale docela se mi tahle myšlenka líbí). Partner všechny návrhy odmítal, až pak jednoho dne sám přišel s tím, že dospěl k rozhodnutí, že dítě bude spát s námi v ložnici (nikoli v posteli) po dobu, co budu kojit. Souhlasil s tím hlavně proto, abych měla možnost si v noci lépe odpočinout a nevysilovat se neustálým vstáváním. Dost se mi ulevilo.
      Myslím, že další věci se budou už moct řešit za pochodu a podle aktuální situace. Proč ho děsit tím, že můžu kojit víc než rok, když ani nevím, jestli třeba po dvou měsících nepřijdu o mléko nebo řešit nyní přesný den přesunu dítěte do vlastní ložnice? To ukáže čas.
      Já vlastně ani nevím, jaký je obecně rozšířený pohled na přirozené porody, šátkování a společné spaní v Česku. Ano, mám pár kamarádek, které mají stejné názory jako já, ale ony dost možná patří k té "divné" části populace. Fakt je ten, že když jsem před našima zmínila, že je zde možnost, že pokud je žena i dítě po porodu v pořádku, můžou, pokud si to přejí 2 hodiny po porodu opustit porodnici a jít domů, vyvolalo to dost negativní reakce, pak se hovor stočil na šílené matky rodící doma. Je dost možné, že naši taky žijí v tom, že jediný správný porod vypadá tak jako to znají oni z doby, kdy jsem se narodila já. Abych to uvedla na pravou míru, v Česku (ani ve Francii) bych doma nerodila, ale žít v zemi, kde jsou domácí porody běžné a se zkušenou asistentkou, která když se jí nebude něco zdát, doporučí jít raději do nemocnice, bych byla pro.

      Vymazat
    6. No to ne, rozdělení postelí je na prd. Intimita vztahu jde do háje a v tu chvíli se vytrácí taková rodinná atmosféra.. No ale hele, my máme postel taky 160cm a je to obr - ráno se budíme a máme mezi sebou ještě volný metr, jak je každý zvyklý spát na opačné straně =D Takže pro Prtě místa dost..

      Emancipace je super, ale nic se nemá přehánět. Třeba u nás doma myje nádobí zásadně Ondra a dokonce mě od něj vyhání, protože ví, že to dělám fakt nerada. Já zas radši nacpu věci do myčky a mám uklizeno tak jako tak =)

      S tím spánkem.. taky počítej se zády. Mimčo něco váží a neustále vynášení z postýlky nakojení, na přebalení, zase šup do postýlky a takhle několikrát za noc i den - většina ženských se pak rozhodla pro spaní s miminkem právě kvůli tomu, že jak přibíralo, šla jim záda do háje..

      Vymazat
    7. My máme 160 a přijde mi to malý, u sebe jsem měla dva metry. Ale je fakt, že přítel se ke mně pořád tulí, zatímco já mám ráda kolem sebe prostor, takže uhýbám, uhýbám, až zjistím, že jsem na krajíčku, div nespadnu. Ale už jsem se naučila uhýbat míň a spíš jej odtlačit na jeho půlku :-)
      Já právě chci koupit postýlku, kterou si budu moct dát přimo vedle postele, takže matrace mimča bude přímo navazovat na naší. Takže sice nebude spát v naší posteli, ale bude to skoro jako by jo.

      Vymazat
    8. Jojo, to je taky možnost. ROzhodně to chci aspoň zkusit, až bude mimčo trochu větší, aby mělo svůj prostor a my taky =)

      Vymazat
    9. Ahoj Míšo, já takhle měla postýlku s každým synem od začátku přiraženou k posteli a bylo to super. Když kluci povyrostli a začali se ze spaní vrtět a otáčet, o kousíček (asi 2 cm) jsme snížili jejich matraci aby se pořád "necpali" ke mě a spali ve své :-) Nemusela jsem nikdy vstávat z postele, jen jsem se k malému přišoupla :-) Nosítko jsem měla taky ale miminko se celkem brzy začne pronášet... Bolela mě záda.

      Vymazat
    10. Marti, uvidíme, jaké vlastně budou rozměry té prastaré postýlky. Co jsem se nedávno koukala např. v Ikea, tak mě překvapilo, že v dnešní době jsou šprušlové postýlky hrozně maličké. To tak klasika, ve které jsem vyrůstala já je alespoň dvakrát tak velká. Je zas fakt, že taky budu mít asi problém jna ni udělat vedle postele místo, narozdíl od té pidi, která má rozměr jen o pár cm větší než noční stolek, na šířku.. A to posunutí matrace níž je velice důmyslné ;) Na nosítka jsem zvědavá, už je mám doma ;) dokud nevyzkouším, nebudu vědět =)

      Vymazat
  4. waw jen jsem proletela nápisy a stacilo, jsi teda mega pripravena, ja zacinam treti trimestr a spostu veci jeste neresim:-) ale je to asi tim ze jsem zdravotnik a spoustu veci asi tak nejak vim z drivejska:-) ale i tak jsem se sem tam zacetla a zasmala jako vzdy:-) Me se hadriky zacinaji slitat od kamaradek co uz maji uz odrostlejsi deticky, plinky mi prijdou pristi tyden latkove (sila mi je kamaradka), kdyz mela prcky male byla jsem u ni a videla jsem ze to jde s latkovkama uplne stejne jednoduse jak s jednorazovkama:-) asi spis je to o pohodlnosti, protoze jinak zadne plusy jsem v jednorazovkach nenasla:-)ale to je kazde maminy vec:-) postylku mam jeste po nas kdyz jsme byli decka:-) kocarek jsem nakonec uvolila ze koupime novy:-) takovy klasika retro, ale Xlander je suprova znacka at koupite jaky koupite, je to i o tom jak jsou aktivni rodice:-). to je vse co mam poresene kocar, plinky a dal nic moc, ale mam super porodni asistentku, ktera mi se vsim co nevim poradim.
    Aspon jsi me prispevkem nasmerovala nad cim se jeste zamyslet ci porizovat nebo ne!!!! uzivej si :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, no to jsi tak o měsíc a půl napřed než já ;) Ty hadříky od kamarádek jsou skvělé. Já jsem za to hrozně vděčná. Nebaví mě ani pro sebe samotnou nakupovat hadry, natož pro malé, ve kterých se ještě moc nevyznám a navíc s vědomím, že z nich za chvilku vyroste =)
      A ty ručně šité plenky Ti teda opravdu závidím. Už jsem se prokousala jakž takž tím, jakou zvolím sestavu.. Nakonec jsem se dobrala hlavně ke čtvercovkám a vlněným svrchňáčkům a klasickým PULkám + celulózové separačky a bambusové vložky, no uvidíme. Ty, které budou Prtěti sedět, tak jsem si už pohrávala s myšlenkou, že časem, jestli se plenky osvědčí, zkusila bych začít šít i svoje. Kurňa, když už si pletu a vyrábím krémy, tak to by bylo, abych nezačala na Prtě i šít =D

      Vymazat
  5. Na téma látkové pleny připravuju obsáhlý článek i s odkazy, tipy, který snad bude i praktický a s dostatkem informací. Zatím procházím veškerý dodaný materiál k článku a je to až neuvěřitelné ;)
    Látkování zdaleka není jen o tom, že "ušetříte" a nebo že neprodukujete společně s miminem tolik odpadu.....
    Navíc třeba většina maminek z rodiny či kamarádky, které žijou v zahraničí tak zásadně látkují - hold tam už jsou prostě dál než my tady. My zatím přicházíme jen postupně na to, že kosmetika, jídlo.... a třeba i plenky nemusí být takové "nebe" jak nám tvrdí reklama...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwi, tak to je skvělé, doufám, že ho dokončíš dřív, než si nakoupím, co jsem si už pro začátek vybrala ;)
      No, já už jsem na víc kladů látkovek, než jsem v těch dvou odstavcích vypsala, nepřišla. Snad jen, že jsou hrozně roztomilé, rozhodně přirozenější, než mít zadek v igelitu (já taky nepoužívám vložky a vím přesně proč) a je tolik variant durhů a možností přizpůsobení jak tvaru dítěte, tak požadavkům na savost a počasí. Kdežto pampersky jsou jen jedny.. =D Jestli víš o dalších, napiš, moc mě to zajímá.

      Vymazat
    2. No děvčata, já teda nevím, proč se tady vlastně zapojuju do diskuze, jelikož mateřství se mě netýká a myslím, že ani dlouho týkat nebude! :-D
      Každopádně k těm kladům látkových plenek - ještě jsem slyšela teorii, že to děti spíše naučí chodit na nočník. Jelikož ta mokrá látka jim není vůbec příjemná, kdežto v těch jednorázových si tam "lebedí" aniž by cítili nějaký nekomfort a pak bývá prý i problém je učit na nočník, protože mají prostě pohodu. Ale prosím pěkně, jak jsem koupila, tak prodávám, toto mám jako zprostředkovanou zkušenost :-)
      No a ještě mě napadlo - vyrostli jsme na tom všichni, tak jaképak výhody/nevýhody, očividně to funguje, prověřeno generacemi! :)

      Vymazat
    3. No, Veru,, zrovna tohle jsem zmiňovat nnechtěla, protože je to dost sporné a prý každé prtě to má jinak. Tak uvidíme, zkusím udělat vlastní průzkum ;)

      Vymazat
  6. Mišička, vôbec mi nepripadáš ako extra zeleno-alternatívna, ale úplne normálna uvedomelá žena, ktorá nechce aby sa s ňou pri pôrode zaobchádzalo ako s nesvojprávnou a zároveň sleduje moderné trendy výchovy, máš odo mňa veľký palec horeee :) Veľmi by som ti dopriala pôrod, aký som mala ja - rýchly, bezproblémový, bez epidurálky, bez nástrihu (viva Epi-no!!!) a bez jediného škrabanca :) (až na tie hemoroidy po, no :D) Čo sa týka kočiara - som rada, že sme ho kupovali z druhej ruky, by ma šľak trafil, keby som si vybrala nejaký drahý supermoderný model, lebo moje dieťa je absolútne antikočárkový typ (dokopy som ho mala vonku asi 10x a momentálne ho už vôbec nepoužívam, ak tak len ako nákupný vozík). Nosím ju v šátku, som úplne zamilovaná "nosnica", odporúčam začať nosiť hneď novorodeniatko, tak si rýchlo zvykne a je to veľmi dobrý spôsob upokojenia plačúceho nespavca. Môj muž nosí tiež, ale v manduce. Postieľku máme tiež zdedenú (máme aj monitor dychu), ale aj tak slúži už len na odkladanie harabúrd, pretože malá spí s nami v posteli. Kojenie úplne milujem a dúfam, že budem kojiť dlllllhoooo :D Autosedačku máme tiež "maxikozy" cabriofix :) Čo sa týka prebaľovacieho pultu, je to podľa mňa zbytočnosť, my máme iba prebaľovaciu podložku na komode, čo úplne stačí. Moje dieťa je naučené prebaľovať sa a relatívne "kľudne" ležať iba a výlučne na tejto podložke, inde prebaliť je sakra problém, kope, pretáča sa, lezie preč... no koniec toto :D Takže som rada, že aspoň na tomto mieste mi láskavo dovolí ju prebaliť. Plienky - áno, mala som naivnú predstavu, že začneme s BKM, že budeme látkovať - trt makový... moje dieťa kakalo aj 10x denne a ver tomu, že x-krát denne prepierať pokakané plienky je o nervy... takže látkovať som vydržala so sebazaprením 2 týždne a potom som sa nadávajúc pokorne vrátila k pamperskám - nech si hovorí, kto chce čo chce, ale sú jediné, ktoré nepretekajú, neodlepujú sa im lepky, držia tam kde majú, nevážia tonu, nie sú ako z igelitu... A cestovnú postieľku máme tiež, zatiaľ sme ju využili raz na dovolenke. Tak som tiež zvedavá, čo sa dočítame cca za rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, no já právě přemýšlela, jestli pro nás kočár má vůbec cenu. Do sporťáku prcka stejně nemůžeš aspoň do půl roku posadit a když už dám přes trojku za nosítka, chci ho nosit a ne ho šoupnout do korby. Zas na druhou stranu mě ukecaly hlasy starších ženských, že v korbě se dá spát, dá se nosit s sebou po bytě a mimčo v ní ze začátku stráví nejvíc času. No nevím no.. Jak jste to měly vy s malou? Mělas šátek, nebo jen nosítka? A kde spí malá přes den, ve vaší posteli? Ten monitor - zapomněla jsem napsat, že je možnost si ho půjčit v porodnici za nějaký poplatek cca na půl až 3/4 roku, takže půjdu asi do toho půjčeného.

      S tím pultem - no, víš, my totiž žádnou komodu nemáme. Jak jsem si dělili domácnosti s mamčou, tak veškeré komody, police a zásuvky má ona v bytě, takže pro to bych ocenila aspoň tento stolek. Stejně budu muset ještě vymyslet místo pro Prtěcí oblečky a plenky, ale to už jsme fakt bezradná. Prostě asi jen zatím vyházím oblečení ze svých zásuvek a jen to přehodím, aby mu je netahal Mates =D
      Ty plenky se ale neperou denně, ale jednou za 2-3 dny, podle toho si jich taky nakoupíš určitý pocit. Navíc, když se mimčo pokaká, zachytí to separační plena, která se splachuje do záchodu. Ta zároveň zajišťuje i suchou kůži miminku a veškěrá tekutina proteče skrz ni do plenek. No, potud teorie a zkušenosti látkařek, jsem zvědavá, jak to dám v praxi =D

      Vymazat
    2. Tak ja som mala od začiatku šátek. V kočárku malá revala a revala, spať tam vydžala prvé 2-3 týždne, keď bola ešte extrémne spavá po žltačke, potom už ani za nič. Ak sa chceš dozvedieť všetky info o nosení, prípadne sa poradiť, pridaj sa na FB do skupiny Nosíme děti. Nosítko sme mali asi až od 2 mesiacov, manducu, ktorá má integrovanú novorodeneckú vložku. Inak cez deň spávala v postieľke, ale teraz už spí v našej posteli (teda tých 2x5 minút denne čo ona "spí"). Z jednej strany je postieľka, z druhej máme zábranu a z tretej sú pod posteľou sedáky z balkónovej sedačky, keby chcela náhodou zliezť a spadla by.
      No ak nemáte komodu, tak chápem, my sme kúpili v Ikee kvôli tomu, že všetky tie komodičky k pultu boli strašne malé a ja som chcela mať všetky veci pokope. No a s plienkami uvidíš, bude fajn ak nájdeš také látkové čo ti budú vyhovovať. Ja som mala aj klasické štvorce aj bambusové bamboolik, ale všetko som už posunula sestre :)

      Vymazat
    3. Ty jo, to jste teda velmi dobře posichrovaní, aby malá nespadla =) No právě, já stejně budu muset kouknout po nějaké komodě, kde budou zásuvky. Polic máme díky vestavěným skříním dost (takové ty naprosto na nic - hrozně hluboké a vysoké, takže pro malé mimi věci nepoužitelné, protože chceš sáhnout a vytáhnout a ne hrabošit v metr hluboké skříni a v xy komíncích.. Já jsem dokonce uvažovala, že si jen koupím ten pevný přenosný přebalovák a ze začátku ho můžu dávat přes postýlku a pak šoupat podél stěny na stojáka a nezabere tak místo..

      Vymazat
  7. Podle mě si celkem normální těhotná :) Možná trošičku "víc zelená", ale v této době to není už nic neobvyklého...dost maminek se pustilo tímto směrem, takže určitě nejsi divná :D
    K monitoru dechu - nekupuj Tomy značku, ten máme a spokojení velmi nejsme, tedy co se týče výdrže baterek - žere to a baterky vydrží tak 4-10 dní max. ..a podle výrobce "prý" půl roku, ehm :D
    Na spaní je fusak/spací vak super, ale my ho začaly používat až tak kolem druhého měsíce...ze začátku v něm byla tak nějak ztracená a nelíbil se jí v něm :) A hlavně- ze začátku se fakt uklidnila nejlépe v zavinovačce + dobře se v ní dá houpat i v postýlce, aniž by jí člověk nosil na rukách :)
    S tím kojením...good luck :) Já teda kojení nějak nemusím, ale to bude tím, že malinká je schopná se krmit i hodinu...ale zase sama tak nějak dodržuje zhruba 3 hod. intervaly, takže aspoň že tak :)
    Přebalovací pult jsme vyřešili komodou na kterou se dá položit přebalovací podložka a zatím nám to stačí :)
    ...a podle toho, že cítíš tak brzy pohyby a máš chuť na ovoce (pokud si dobře pamatuji z předchozího článku), tak bych tipovala holčičku :D ...protože já jsem to měla taky tak, v 17-tém týdnu první pohyby a jahodyyyyy...a potom broskve, hrušky...vše :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, díky za radu. Já jsem dokonce přemýšlela, že se na něj přeptám v porodnici - ve většině z nich je půjčují až na 3/4 roku za poplatek cca do 1000,- Kč. No jasně, zavinovačka je samozřejmá. Koukala jsem po té merino dece, jak je elastická, že se do ní dobře zavíjí. Mají ji na Anavy.cz ve dvou velikostech a zabil abych tím dvě mouchy jednou ranou - deku i zavinku.. =)
      Hehe, no, já zase slyšela, že když nerostou v těhu prsa, tak je to přemírou mužských hormonů, když se čeká chlapeček. Navíc mám taky docela dost nízko bříško, tak uvidíme.. =D Každopádně jsem se rozhodla - i k mému překvapení - že si to říct nenechám a počkám si - babičky mě asi ukamenují =D

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek! Děkuji za tip ohledně veletrhu For Kids. Také už vybíráme postýlku, povlečení, kočárek(mým favoritem je trojkombinace Depemo Grander Play-taky polský). Máme velký byt, v ložnici bude postýlka a v obýváku/kuchyni bude malý v jezdícím koši - ať ho mám na očích. Oblečení jsme také podědili plus něco málo jsem koupila v lednu ve slevách. Víc už ale kupovat nebudu protože hodně maminek říká, že spoustu věcí ani nepoužilo. Také jsem si pohrávala s myšlenkou na látkování. Myslím, že je to skvělá věc. Ale vzhledem k tomu, že nám prádlo doma schne hrozně dlouho a nemám ho kde jinam vyvěsit, musela jsem to přehodnotit. Bojím se, že bych si doma vypěstovala tak akorát plíseň a to pro mimi není vůbec dobré.. Také se snažím nebláznit a zbytečně neutrácet. Hodně věcí koupím z druhé ruky. Do dvou věcí ale investuju určitě - do pracího prášku(mimi-eko) a do soukr porodní asistentky. Vzhledem k osobním zkušenostem co mám s přístupem personálu v nemocnicích, jsem neváhala. Jsem teď klidná a přítel taky..:-). Mám vybranou zkušenou hodnou paní, která mi udělá předporodní přípravu, bude se mnou u porodu a pak nás cca 2x navštíví doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já doufám, že to bude k něčemu. Když jsme vloni byli na For caravan, tak to bylo super, mám ráda veletrhy v Letňanech. Možná víc než ty na Výstavišti. A moc doufám, že tam vše plánované ozkoušíme a nakoupíme =) Na ten Depemo jsem toho už taky dost četla. Vypadá skvěle. Jen je teda docela těžky. Jen konstrukce má 9 kil, takže se sporťákem se dostaneš na 16 a s korbou na 14 bez váhy samotného dítěte. Tak uvidíte, až ho vyzkoušíte, nebo jste se sním už někde projeli? Já mám zatím plány jen v hlavě, ale snad z pověrčivosti (nikdy bych si nemyslela, že jsme pověrčivá), jsem se ještě nic neodvážila kupovat. Zatím máme doma jen to, co jsme dostali. Ale protože se Prtě pravidelně hlásí s čím dál větší razancí, tak se dneska asi neudržím a naobjednám aspoň ty plínky. Aspoň budu mít o důvod víc začít koukat po té komodě a přesunovat věci - to miluju =D

      Tak to je super, s tou PA. Jeslti Tě to uklidní a ještě vlastně "víš", tak to je to, co potřebuješ, abys byla v klidu a mimi taky. Já jsme se včera dozvěděla od kamarádky, že rodila císařem jen proto, že jí z nervů v porodnici na hekárně tak vylezl tlak, že to pro ni bylo už nebezpečné a radši jí udělali císaře, byť byla v pořádku a mimčo taky =/

      Jojo, je blbost látkovat, když vám neschne prádlo, to je jasný. My máme balkon, který využiju teda v prvních měsících Prtěte v létě a pak se taky se sušákem přestěhuju dovnitř do bytu, takže byť bych třeba chtěla hodně bambusových kalhotkových plenech a AIO, tak kvůli horšímu schnutí holt půjdu do čtvercovek apod. Uvidíme, jak to půjde, když ne, skončím holt na jednorázovkách a budu se tu kát. I to je možnost =D A co pokoj, už zařizujete? ;) A v kolikátém jsi týdnu?

      Vymazat
  10. myslim, ze toto riesenie pri prvom dietati je normalne, aj tak potom sama zistis ako je to naozaj a co z toho co si si predstavovala naozaj bude. Pri prvom synovi som na tom bola podobne a nechapala som zhovievave pohlady kamaratok s troma viac detmi :-). Dnes ma nas treti dva roky a zviezol sa pri surodencoch uz tak nejak sam - vychovava ho okrem rodicov aj brat a sestra a mam pocit, je to nase najstastnejsie dieta. Takze drzim prsty a prajem nech si to vsetko pekne spolu uzijete - je to uzasne obdobie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. =) No, my zase počítáme s tím, že ho bude na půl vychovávat Matesák (na rozdíl od něj se vlivu mé drahé matičky trochu bojím). Ale když si vzpomenu, jak mě bylo nádherně s prarodiči, když jsme byla malá, tak jsem moc ráda, že je Prtě zažije na delší dobu a rovnou z obou stran =) (=>mamča mě měla totiž docela pozdě a já jsem zažila babičku a dědečka jen do nějakých 10 let =/
      Už se na tu našu rodinku moc těším =) Jinak, je jasný, že při více dětech se toho už tolik ani nemusí řešit .- všehno vyplyne časem a zkušenostmi z těch prvních "kousků" =) Já jsem ráda, že jsem takhle dědila hadřičky a tašku aspoň po Renčiných dětech, protože z rodiny ani okolí nemám po kom dědit =)

      Vymazat
  11. Ahoj Mitsuuko, mám 2 děti (holčičku 4 a kluka 1) oba dva jsem si už v porodnici (k nelibosti některých sester z novorozeneckého) dávala k sobě do postele. Praktikovala jsem to tak i doma. Oba spali mezi mnou a manželem. Poradila nám to naše "alternativní" doktorka. Porod je pro dítě šok ze ztráty blízkosti s matkou a tím, že si ho dáš k sobě tento šok mírníš :D U dcery jsem ze začátku měla obavu zda z toho v budoucnu nebudou problémy. Nakonec nám oba sami naznačili, že jim s manželem vadíme a šli dobrovolně do své postýlky. Jinak oba jsem nosila v šátku. Syna tedy ze začátku moc ne kvůli silnému refluxu. S výběrem porodnice je to vždy ošemetné. Hodně záleží na koho narazíš. Já rodila oba na Mělníku a u porodu jsem měla skvělé lidi. Horší to bylo na novorozeneckém, ale to je na 10-ti stránkový popis událostí :D

    Jinak jako vždy skvělý článek.

    Přeji ti pevné nervy a dostatek optimismus, kterým hýříš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Kači za zkušenosti. No právě, docela mě nadzvedávají ze židle věty u ročního prcka: Však ať řve, jí to utužuje hlasivky", nebo "A ust za ní nepůjdu, když jsem šla minule, tak přestala řvát, jen když jsem jí pochovala, ani přebalit nechtěla, takže stejně nic nepotřebovala" - prostě chci Prtěti dopřát co nejvíc rodičů, protože jak to znám od sebe, velmi rychle začnou být dítka samostatná, prozkoumávat a pokud budou chtít někde vymyslet vynález zkázy, pak se s tím někam zašije (z vlastní zkušenosti =D), takže jen ať jsou hezky opečovávaná, čím víc budou, tím rychleji se pak osamostatní a nebudou se bát světa okolo =) Nakonec zjistím, že mi bude na nic jak postýlka, tak kočárek a budu jen nosit a půjčovat svou postel =D
      Moc děkuju a přeju krásnou zimu =)

      Vymazat
  12. hrozně ti závidím, taky bych chtěla řešit totéž :)). Tvůj přístup mi přijde fakt rozumný, přirozený, ale ne až moc alternativní, já osobně to vidím stejně. Neratovickou nemocnici znám, táta tam pracoval (gynekolog), tak se ho můžu na porodnické oddělení zeptat, i výhledově pro sebe haha :D. Já bych chtěla rodit do vody, přirozeně, ale zatím mě straší na očním i na gyndě, že budu muset císařem, tak uvidíme. Držím palce a užívej si těhotenství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jestli do vody a budeš trvat na ČR, tak to máš jasný Krnov =D A na Neratovickou se poptej, zajímala by mě info zevnitř ;) Já bych chtěla vanu využít od začátku, ale na porod samotný už ne, po tom nějak mé srdce netouží =) A proč Tě na očním straší s císařem?? =D

      Vymazat
    2. Krnov, tak to jsem nevěděla! No, ani nevím, jestli nebudu rodit stejně někde za hranicemi, já tohle řeším strašně předčasně, ale nemůžu se dočkat haha :D. Vana je určitě super... mně voda hrozně láká, přijde mi to nejpřirozenější (pro dítě i pro mě) a musí to uklidňovat. O level výš by byl porod do vody s delfíny, to jsem viděla někde v televizi a to by se mi taky líbilo, ale kde to nabízí :D. No, protože mám úzkou pánev a hodně vysokou krátkozrakost, což je obojí kontraindikace... ale císaře nechci, nechci a nechci :))

      Vymazat
    3. Hehe, tak to jsi asi první, kdo tořeší až tak předčasně! =D zatím jsem se dozvídala, že to řeším předčasně já, protože jsem "teprve" v 5-6 měsíci =D No hele, stejně je to docela fór, na gyndě o mně pořád mluví jako o té "ještě málo těhotné", takže jsem třeba až do začátku 5. měsíce čekala s pořízením těhotenských kalhot, jako abych to nepřeháněla a zbytečně neplašila, ale když už jsem v normálních fakt mohla jen ležet a funěla při každém ohnutí, tak jsem se na to vybodla, nakoupila v HM super věci a teď si nepřipadám i s bříškem div jako modelka! =) a to už mi najednou lidi říkají, že se diví, že jsem si těhotenské oblečení s takovým břichem nepořídila už dávno! Tak se v tom pak vyznej =)
      Jojo, Krnov je u nás jediný, kde můžeš rodit do vody.. Ted, s tou krátkozrakostí jsi mě dostala, to by mě vůbec nenapadlo.. No, držím palce, ať to jednou bude do vody a přirozeně ;) Já bych taky nechtěla moc císaře. Sice bolest z porodu za Tebe udělá někdo jiný, ale prý je daleko horší bolest spojená s rekonvalescencí..

      Vymazat
  13. Tak mám přesnou představu porodu jako ty, takže kde že to budeš rodit?:))) Neratovice??? Teda musíš udělat článek na témě porodnice v ČR rozdíly a nabídka atd. A za to tě budu asi milovat už napořád :) A vynášet tě do nebe :D Já nad tím přemýšlím dost často, byť mimi nečekám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeee, taková studie =) No, ale je zase pravda, že přečíst a nakoukat můžeš cokoli, ale pravda se pak ukáže trochu jiná. Což doufám, v mém případě nenastane, ale stát se to může. Už mi jedna maminka psala, že se v Neraatovicích právě dost těžce zklamala. Sice to byl první případ, o kterém jsem takhle četla, ale zase přesný protiklad toho, čím se honosí a co bych chtěla. Tak uvidíme. Prostě to vyzkouším a hotovo. Hodně snad napoví už poraadna od 36. týdne, to budu referovat dřív ;)

      Vymazat
  14. Asi budete chtít monitor dechu nový viď, kdyby ale náhodou, my ho právě prodáváme a je ještě rok v záruce, používali jsme ho cca 3 měsíce, máme takový ten se dvěma deskama, takže pokud máš pak postýlku třeba v obýváku a ložnici tak se přenáší jen ta krabička:) Jinak jsem Ti napsala dlouhatánský komentář, ale zase jsem ho smazala, protože oni ty názory už maminek jsou někdy strašně otravné a prostě po porodu už všechny ty věci vidí naprosto jinak, za důležité považuje naprosto jiné věci :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, ale mě zajímá názor maminek, zvlášť Tebe ;) škoda toho smazání.. Každopádně, monitor dechu nevyžadujeme nový, dokonce jsem přemýšlela, že bych si ho jen za poplatek půjčila v porodnici, ale takhle ten od Tebe by byl skvělý - se dvěma deskami.. Za kolik ho prodáváte? Napiš mi prsím do mailu ;)

      Vymazat
  15. Spaní s miminky v jedné posteli je skvělá věc - máme prcky dva, s námi spí stále oba a jsou fantasticky klidní a přitom nepotřebují být pořád jednomu z nás za zadkem. Navíc se člověk v noci vyspí o dost víc, než když vstává k postýlce a pak zas dítě ukládá a tak...

    Jako fakt skvělou věc k lepšímu porodu doporučuju užívat lněné semínko - já si ho asi měsíc a půl před druhým porodem mixovala ráno do smoothie a mimčo musela porodní asistentka chytit, jak rychle bylo venku (ps: oblíbené strašidlo prvorodiček na téma "protlačit meloun dírkou velikosti citronu" je mýtus - nic to není, tělo se přizpůsobí. Jediné, co u porodu bolí, jsou kontrakce před tím)

    Jednorázových plínek bych se nebála - děti ze zásady nemažu nikdy ničím (do koupání čistou vodou přidávám mandlový olej) a děti se mi neopruzují vůbec. Chtěla jsem látkovat, ale zjistila jsem, že svoji výbavu bambusových plínek v bytě s blbou cirkulací vzduchu po vyprání prostě neusuším.

    Neratovická porodnice je prý docela dobrá volba. Pokud by zrovna malovali nebo tak něco, doporučuji nevolit jako náhradu porodnici v Hořovicích - místní personál mi u prvního porodu zajistil zážitky, na které dost nerada vzpomínám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uff, v to nějak tak doufám, že by mělo společné spaní mít taakový účinek =) Tak uvidímě, jak to bude fungovat u nás, ale moc doufám, že ano ;)

      Lněné semínko.. jak to přesně funguje, nebo na co to má vliv? Už jsem o tom slyšela, zvlášť ve spojení s maliníkem, ale netuším, na jakém principu to funguje. Tak daleko ve zkoumání jsem ještě nezašla..

      No, těch bambusek se taky trochu bojím.. Ale uvidíme, s prádlem jsem nikdy v bytě problém neměla, i v sychravém počasi uschlo třeba povlečení a porstěradla na jednoduchém sušáku do druhého dne, tak třeba by to zvládly i několikavrstevnaté plenky? Jsem na to zvědavá, čím dál víc mě svrbí ruce nad různými e-shopy =D

      Zrovna té Hořovické bych se vyhla obloukem, takže děkuju za potvrzení ;) Stačilo mi, jaké s ní mám osobní zkušenosti já plus co jsem konkrétně o porodnici přečetla a absolutně by mě něhlo se tam snažit dostaat. Navíc to teda myslím mám přesně opačným směrem..? Aspoň teda doufám, že jsem si ji nespletla s jinou a teď ji tu nehaním..

      Vymazat
    2. Lněné semínko by mělo mimčo jakoby "obalit slizem", aby lépe vyklouzlo. Moc jsem tomu nevěřila, ale fakt to zafungovalo.

      Vymazat
  16. Já jsem taky velký zastánce spaní s dětmi v posteli. Přijde mi to jednak super praktický, jednak vidím sama, že prostě to dítě se občas vzbudí, že má špatný sen nebo tak a když spíš vedle něj, tak ještě, než se stačí opravdu probudit, tak ho ukonejšíš. Představa, že se vzbudí, bojí se a brečí, dokud někdo nepřijde, mi přijde strašná. Zrovna tak, když jsou třeba náhodou nemocní. Mě se to prostě líbí, nepřijde mi na tom nic divného, když rodina spí pohromadě. Navíc pak dítě v noci nepláče (minimálně ne tolik) a nebudí všechny okolo. I když jsme teda dost nabroušená u argumentu, že se chlap potřebuje vyspat do práce - a ta ženská se jako bude celej den válet nebo co? Já bych přejmenovala mateřskou dovolenou na otcovskou dovolenou, bo ten chlap si chodí do práce odpočinout. A není to nějaký psychotický pohled šílené matky - před necelým rokem jsme se s mužem vyměnili a já chodím do práce a on je s dětmi a to jsou už kluci velcí. To je naprostý veget, jsem celý den sama v kanclu a bavím se s dospělýma lidma. A on je jakejsi unavenej nebo co :-))) Když chci být hnusná, tak se ptám, co celej den dělal, že je tam takový bordel :-) Já měla na obě děti jednorázovky, přiznám, že z lenosti, ale teď už bych asi taky šla do látkovek. Ale neopruzovali se vůbec, spíš mi vadí ten odpad, je děs, kolik toho je..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, ten odpad a ta chemicé v tom mi na tom vadí asi nejvíc. Ty finance jsou sice nezanedbatelné, ale podružné vzhledem k tomu, že se úspora zobrazí až v dlouhodobějším horizontu.. Uvidíme, jak to budu zvládat. Do porodnice si určitě vezmu eko-jednorzovky, ale budu kupovat jen potřebný počet, abych pak právě netíhla k pohodlnosti a látkovat vůbec nezačala líná jsme na to dost, aby to mohlo hrozit.. =)

      Tak vy jste se doma vyměnili a ty mu to tak dáváš sežrat, jo? =D No to veřím, že máš najednou klid. Vždyť i já, aniž bych měla zatím děti, doma pořád tvrdím, že ddlouhodobý pobyt doma není nic pro mě. Potřebuju ten svůj klídek v kanclu =D Tam to všechno plyne tak v pohodě - pracuješ, uděláš si kafe, snídani, pracuješ, jdeš na oěd. Ale furt je to jen o Tobě, kdežto stačí být doma a už ti do toho vlítne navíc úklid, starání se o domácnost, o její členy, prostě to tam je samo a njede to vypudit.. Právě zvažuju délku pobytu doma před porodem a dost zvžuju všechna taato pro a proti =D

      Vymazat
  17. Gratuluji k těhotenství a přeji, ať se narodí zdravé a krásné miminko!
    Koukám, že máš nastudováno víc, než jsem měla já ;-) Po odchodu na mateřskou jsem začala řešit látkování a porodní přání, do té doby nebyl moc čas. Kočárek a autosedačku naštěstí vybral přítel a jsme spokojení (kočárek máne easy walker qttro a autosedačku cybex s isofixem). Látkování je v pohodě, čtvercovky jsem využila zkraje, teď už by nestačily, nejvíc používám bambusové a mám víc typů, na noc už ekojednorázovky. S prckem jsme spali společně, je to fajn i při kojení, teď už ho dáváme víc do postýlky, je mu 10 měsíců a hodně se přemísťuje, dává hlavičky a občas kouše...
    Zpětně bych se pokusila o bezplenkovku, nepořizovala monitor dechu, ale jen vypůjčila a pořídila šátek. Nosítko máme beco a je fajn, dokoupila jsem i novorozeneckou vložku, ale pak jsme ji moc nevyužili, na tak malé miminko není nosítko vhodné.
    Opatrujte se a ať se oba cítíte dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, děkuji =) než to zapomenu, zeptaám se na to nejpřízemnější - mmáte ještě do Beca tu novorozeneckou vložku? Nechcete ji prodat?
      A teď dál =) No, já to zas beru v obráceném pořadí, protože, pak se mi dva měsíce před porodem nahrne zkouškové období, bakalárka a možná i státnice, taakže toho budu mít plný kecky, tak chci mít zajištěno co nejvíc to jde, kdy je na to ještě klid a čas. Taky, nikdy nevím, co se může stát po zdravotní stránce, tak než se nervovat a nechávat to pak případně na Ondrovi, tak to načtu a vymyslím teď. Kupovat jsem ještě nic nechtěla, na to si taky myslím, že je moc brzo, hlavně to zatím nemám ani kam dávat - nejdřív tu musí proběhnout ten plánovaný přesun nábytku. Ale už se na to zařizování moc těším. Půjdu na mateřskou akorát kdy už začně nádherné jaro (teda doufám!) a hned s emi bude líp chodit do školy, finišovat zkoušky a zařizovat byt ;)

      Vymazat
    2. Ahoj Míšo, psala jsem Ti na facebook. Držím palce se zkouškami a ať jste s miminkem zdraví!

      Vymazat
  18. Zaujimave citanie od mojej oblubenej blogerky o tom, co sa jej oplatilo kupit a co nie. Tak snad Ti padne na uzitok :-)
    http://vanilkova.blogspot.fr/2015/02/s-rozumom.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odkaz, myslím, že se na spoustě věcech shodneme =)

      Vymazat
    2. Pre "velky uspech" pripajam este jedno citanie: http://thebeautycouloir.blogspot.sk/2015/02/detska-kozmetika-denna-starostlivost.html

      Vymazat
  19. První dítko jsem porodila před dvěma a půl roky, tehdy jsem o nějakých alternativách vůůůbec neuvažovala. Dávala jsem jednorázovky, krmila přesně po x hodinách, příkrmy vařila přesně podle receptu (kdybych dala o gram mrkve víc, tak by na to to dítko asi umřelo :D ) protože "všichni to tak dělají". Doktoři mě měli rádi, protože jsem byla poslušná ovečka, která dělala přesně to, co chtěli a kdy to chtěli. Nemělo to valné výsledky - mrňátko nebylo spokojené, já taky ne, porod byl na prd... Teď s druhým dítkem (narodí se v květnu nebo v červnu - jak se mu bude chtít :) ) jsem rebelka! :D Nakoupila jsem AIO látkové kalhotky, očkovat budu vakcínou, která v sobě nemá protilátky proti žloutence typu B a navíc ve schématu 2+1, šátek na nošení mi už leží ve skříni, postýlka zůstane ležet na půdě ještě hezkých pár měsíců po porodu, mrňátko bude spát s námi v posteli, odmítla jsem OGTT v těhotenské poradně... No, tuším, že jsem se stala tak "zelenou" až by se z toho mohla někomu točit hlava :) A víš co? Nejdůležitější je fakt jenom to, aby bylo spokojené miminko a maminka (přesně v tomto pořadí). Takže jsem připravená zase couvnout do vyjetých kolejí, kdyby se něco maličkému nelíbilo (typicky látkové plenky). Je jedno co a jak děláš, důležitý je výsledek.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...