čtvrtek 8. ledna 2015

Jaké produkty radši kupuju, než bych si je vyrobila sama

 
Kdo mě zná, ví, že nejsem takový DIY radikál, jak by se mohlo zdát. Používám i kupovanou kosmetiku a na některé produkty nedám dopustit. V tomto článku najdete všechny produkty tělové, pleťové i dekorativní kosmetiky a zda se je, dle mého, vyplatí vyrábět doma, nebo radši kupovat.

Mám velký kosmetický absťák. Po víc než roce, kdy si produkty převážně vyrábím než abych je kupovala, po Vánocích, kdy jsem celý prosinec pletla dárky jak o život (zatímco loni jsem vařila kosmetiku), po ukončení 1. trimestru, kdy se mi zase zmírnila averze na všechny ostřejší pachové vjemy, mám strašnou chuť nakupovat kosmetiku. A nejen to. Zase jsem najela na sledování youtube a doháním všechna videa mé milované úžasně potrhlé Essie Button, nebo uhlazené Lily Pebbles. Dnes jsem vtrhla do DM a začala plenit regál Alverde apod. Místo jen se sushi jsem se vracela do práce z pauzy na oběd ještě s novým alverďáckým make-upem, novou řasenkou Rocket Volume a bohužel s nepořízenou ohledně regeneračního pleťového séra, které jsem doufala najít u Alverde.

A protože se absťák netýká jen nakupování kosmetiky a jejího zkoušení, ale i psaní o ní, musela jsem využit políbení múzáka a hned začít. Abych mohla v práci z vody - bez fotek a předchozího studování produktů a složení - uvařit kosmetický článek, musela jsem zabrousit do vlastních vod a na to se mi krásně hodil právě můj poslední rok s DIY. Vznikla tedy myšlenka na článek, kterých je teď plná blogo-sféra, na článek toho NEJ za rok 2014. A vzala jsem ho tak trochu po svém..

Tak začnem. V článku najdete DIY produkty, které se dle mého vyplatí vyrábět doma, ať už z finančního důvodu, nebo z důvodu dostupnosti a přizpůsobení mým konkrétním požadavkům. Zmíním zde i produkty, které si už přesně z opačných důvodů nevyrábím a raději si je kupuju.

 
*
 
 
Tělová kosmetika
 
Tuhá mýdla
Kapitola sama pro sebe. Od začátku jsem vyráběla mýdla dle mnou vymýšlených receptur, nikoli převzatých. Některá se povedla a některá opravdu ne. Paradoxní na tom je, že se povedla zrovna ta, která se v určité části výrobního procesu nějak pokazila, ale po uzrání z nich vzniklo překvapivě výborné mýdlo s vynikajícími pečujícími vlastnostmi. Naopak zase mýdla, která jsem vymazlila drahými oleji a speciálními ingrediencemi, se mi po uzrání začala rozpadat, nebo po styku s vodou začala smrdět.
 
Zvláčňující jogurtové mýdlo z ovesného mléka
 
Sice žádný učený z nebe nespadl, ale kromě toho, že mě to už přestalo bavit (svět mýdel jsem objevila, vyzkoušela, dosáhla pro mě zamýšlené mety a to stačí), tak jsem ani přes výrobky vlastní výroby nepřišla tuhým mýdlům na chuť. Pravdou však je, že ani žádné z nakoupených se mi nikdy neosvědčilo, takže zda vyrábět, nebo kupovat, vám s jistotou nepovím. Pro mě tuháče asi zůstanou navždy zapovězené. Zůstávám tedy u sprchových gelů a tím se posunujeme k dalším produktům.
 
 
Sprchové gely
Přírodní sprchové gely pořídíte snad už od 40,- Kč a snad jsem nenašla žádný, který by mi nějak škodil. Za samozřejmost beru, že nesmí obsahovat SLS a SLES.  A proč je nedělám? Protože vám na ně nestačí jen rozpustit mýdlo a doplnit éteráky (jak praví některé DIY návody na netu), potřebujete dobře zvolený základ (já kupuju stejně jako na šampon a mycí gel, jemný základ z Ekokozy, který má základ v aloe vera - bacha, mají dva a každý má jiné složení), kvalitní éteráky, které volíte dle pokožky a požadovaných účinků (mátu na noc byste v něm třeba opravdu nechtěly), vyživující složky na péči o pokožku, olejíčky, nebo másla, extrakty.. Do toho samozřejmě jedete podle receptu, který musíte nakombinovat, aby vás to nepálilo přemírou éteráků, abyste nebyly na žádnou ze složek alergické, aby to až moc nepečovalo - aby to stále ještě mylo a nejlíp i pěnilo, ale pořád ještě pečovalo.. Docela věda, nemyslíte?

Jako vrchol lidské vyčuranosti mi přišla jedna prodejkyně na fleru, která prodává "vlastní" sprchové a odličovací gely skládající se z kupovaného základu zakápnutého trochou éterického oleje (už vůbec nemluvím o tom, že éteráky byly zvolené jen čistě pro líbivou vůni, ale zcela nevhodné pro jejich vlastnosti - např. odličovací gel na citlivou pleť s pomerančem a skořicí, nebo letní lehký pleťový krém s bergamotem - do sluníčka naprostý ideál!), a to vše za cenu 2x vyšší než činí samotný mýdlový základ. Ale zpět. I když se vám podaří nakonec vše výše vyjmenované dát dohromady, což zas taková věda není, když se v tom trochu orientujete, zjistíte, že vás to nevyjde ani trochu levně, když na sobě a na složkách nešetříte. Skončila jsem tedy u toho, že si sprcháče kupuju a neřeším.
 
 
Šampony
Tady už je to trochu obtížnější. Základní pravidla namíchání platí stejná jako pro sprchové gely, ale u mě je to ztíženo ještě extrémně citlivou pokožkou hlavy, která svědí po všem kupovaném. Aby ne, v drogerce vím jen o dvou šamponech, které  neobsahují coco-sulfáty, které mi z nějakého neznámého důvodu na hlavě hrozně vadí. Po několika pokusech jsem dospěla k dobrému receptu, který splňuje všechny moje požadavky - pečuje, nevysušuje, vlasy jsou pružné, lesklé, nesvědí po něm hlava a ještě použité složky podporují prokrvování hlavinek a růst vlasů.
 
Recept na šampon s marockým jílem (lávovou zemí) najdete tady
 
Moje rodina si ho zamilovala. Já taky. Přesně do té doby, kdy mi jednou došel a byla jsem líná si udělat nový a radši jsem si běžela nějaký koupit. Od té doby se pohybuju sice stále v přírodních vodách, ale už ho vyrábím jen pro ostatní příbuzné. Každopádně vás tak neochudím o recenze na přírodní šampony. Ale vzhledem k výše napsanému jsem pro dělat si šampony domácí.
 
 
Kondicionéry
Ty kupuju. Jasně, stačí mi na to s klidem octový/citronový oplach, ale mě baví ta vůně, lesk, měkkost. Navíc, mám doma ještě 5 kondicionérů (2x JMO, Desert Essence, Korres a Urtekram) rozdělaných víc než rok a neubyla ani 1/3, takže nemusím řešit koupi ani výrobu. Kdybych neměla zásoby, tak bych volila stejně nákup. Je to věc, která má na vlasy působit jako poslední, nejvýživnější a dodat jim nejvíc péče a nechce se mi s tím patlat, když znám spoustu dobrých a cenově přijatelných.
 
 
Tělové krémy, mléka a másla
Tady je to zatrachtilejší a musíme to rozlišit na dvě kategorie - na produkty se SPF a na ty běžné pečující. Možná byste to tiply naopak, ale já jsem pro domácí výrobu těch se SPF a maximálně tělových mlék. Pokud však máte rády tělová másla a hutnější krémy, alespoň ty podle mých receptur se mi nevyplatí dělat doma. Ze stejného důvodu, jako u sprcháčů, ale několikrát to ještě znásobte - domácí vás vyjde několikanásobně dráž než kupovaný. Kdybych neměla kupovanou levnější variantu, se kterou jsem naprosto spokojená (másla Alverde), pak bych asi volila domácí výrobu, ale takto jsem pro koupi.
 
Miluju tělová másla Alverde a hlavně to makadamové!
 
Jde totiž o to, že jsou složky dražší a levnější - kvalitnější a běžné. Pokud tedy chcete  udělat krásně našlehané tělové máslo např. z bambuckého másla, kokosového a mandlového oleje (beru jako základ do emulze olej ve vodě - o/v), pak vás několik set dělí od varianty rafinované a od varianty v organické kvalitě. A jak jste už podle předchozích řádků uhádly - na sobě nešetřím, takže pěkně všechno ťuťuňuňu a v závěru mě 200 ml tělový krém vyšel na 4 stovky. Navíc dělám ráda základ z domácího ovesného mléka, což je parádní vos**r, takže jsem se vrátila s láskou k Alverde.

Co se týče krémů se SPF, tam už to volím nejen podle sumy - vyjde vás to totiž trochu levněji maximálně stejně draho jak v lékárně, ale navíc tam nejsou ostatní přidávané sr***ky, po kterých se vždy osypu, nebo chytnu sluneční alergii (vzpomínáte na moje předloňské léto na roadtripu po Německu s Biodermou?), takže si je vyrábím sama. Jo a taky si můžu zvolit bajvoko výši faktoru a samozřejmě i vůni. Já do něj dávám okurku s vanilkou a je to božská kombinace. Loni jsme ho zkoušeli celá rodina a obstál jak na kolech, tak u moře i na horském sluníčku. Samozřejmě to beru podle sebe, tedy někoho, kdo se nerad vystavuje přímému sluníčku s cílem opálit se a pokud by se mi zdálo, že to moc pálí, nespoléhám na žádný faktor, ani kupovaný, a mažu se oblíct.

 
*
 
Pleťová kosmetika
 
Zrovna dneska jsem hodinu brouzdala po DM v marné snaze najít v přírodním regálu nějaké sérum pod krém, které by hydratovalo a vyživovalo a regenerovalo.. (Edit: Bylo to včera a dneska tam jdu po dlouhém nočním promýšlení zas! =D) No, docela utopie. U Alverde jsem nic nenašla (mají jen krémy a séra pod oči), u mnou nenáviděného Saloosu dělají jen oleje a másla a Lavera nebo Weleda nic takového taky nemá. A jelikož se snažím vyhýbat i takovým výrobkům, které obsahují na prvních místech ve složení "svatou trojici" vodu, glycerin a alkohol,  můj výběr v drogerce je tak značně omezený a odrazuje mě i od většiny pleťové kosmetiky právě od Alverde =/.
 
 
Micelárky (používám k odlíčení očí)
Hádáte správně, ty si kupuju, fakt nevím, jak bych vyprodukovala micely =D. Před týdnem jsem vyzkoušela (po 15 letech) koupit vychvalovanou Mixu sensitive místo milované červené Biodermy a teda, nechápu, co na Mixe kdo má. Nejen krémy mají mizerné složení. Věděly jste třeba, že ač Bioderma není taky žádný přírodní bonbonek, obsahuje na předním místě ve složení ovocný extrakt a vodu z okurky? Navíc není vůbec parfemovaná. A hádejte co, micelárka od Mixy sice jen o malinko hůř odličuje než Bioderma, ale finišuje jemnou pěnou a voní jak okena. Ha! Navíc mě v očích trochu vadí.
 
 
Odličovací gely a pěny
U gelů volím DIY, už jsem vám sem dávala i návod a je to lehké jak facka (jen musíte vychytat pro vás vhodné poměry gelu, vody a oleje), ale stejně si je moc ráda kupuju a zkouším. Stejné je to i u čisticích pěn. Denně používám na celý obličej obojí a mám ráda pro mě neznámé vůně, které si doma jen tak z bylinných běžně dostupných éteráků nenamíchám. Např. božský Juliet od Antipodes, nebo po meruňkách vonící Santaverde.
 
Návod na mycí gel najdete zde
 
Tonikum (pod olej, na noc)
To si dělám. Buď smíchám několik květových a bylinných vod podle požadovaného účinku a přidám pár pečujících ingrediencí, nebo používám různé výluhy apod.
 
 
Stahující tonikum (na ráno)
Tady je to velký rozdíl. Na pleť vyhlazující a póry stahující tonikum nemám výzkumy ani ingredience a ani vědomosti. Jako jo, asi bych dokázala vymyslet nějaké s podobnými účinky, ale já si prostě zamilovala Mádaru balanční tonikum, na pleti doslova kouzlí a na jeho vůni jsem závislá, takže se o podobné čáry doma ani nepokouším a poslušně dokupuju další a další. Pokud byste si však chtěly nějaké vyrobit doma, najde se hodně speciálních složek, extraktů a bylinných vod, které stahujícím účinkem také poslouží a dají se i u nás dobře sehnat. Já jsem na to moc závislá a líná.
 
 
Oční krém
Podobné jako u tonika Mádara. Stále používám třešňový oční krém s flavonoidy od Ilcsi, už mám několikáté balení a není tak drahý (s veletržní slevou), abych nezůstala u kupovaného. Doma si můžete krém vyrobit levou zadní, já jsem na to opět líná.
 
A když si před ním máznu ještě bezové sérum, hmmm.. (recenzi čtěte tu)
 
Navíc to bude chtít mít trochu rozrostlejší zásobu olejů a extraktů, nebo speciálních ingrediencí, abyste namíchaly oční krém např. proti mimickým vráskám, vypínací, na otoky, nebo kruhy pod očima. Takže nepočítejte s tím, že si takto speciálně účinkující oční krém vytvoříte doma ze základních zásob. A pokud za to nechcete utrácet ranec, pak si ho radši kupte, pokud jste našly takový, který vám vyhovuje.
 
 
Odličovací balzám
Tak tady se musím fakt smát všem prodávaným. Jasně, lákalo mě Eve Lom a podobné opěvované předražené preparáty. Ale upřímně, většinou mě dostane složení, které se skládá z levného základu a platíte jen za značku a reklamu. Jako jo, klidně si zaplatím za značku a reklamu, ale jen do té míry, když za to stojí i složení. Ale když na mě vykoukne na prvním místě olej, který se prodává 1/2 litr za kilo a následně včelí vosk, kterého máte za kilo pytel a navíc, když tohle všechno víte, fakt se vám pak nechce ze sebe dobrovolně dělat sponzory věhlasných značek (tím zdravím i milovnice kosmetiky Inlight =D). To se radši koukněte na tento recept a udělejte si ho doma. Odličovací balzám tedy vždy jen svůj vlastní.
 
 
Pleťový krém
No a u něj to vlastně všechno začalo. Už nemám odvahu spolehnout se na nějaký kupovaný. Vyzkoušela jsem jich dost a vždycky se i poslušně vrátila k zinkovému krému. Takže, i když mám super líný den, fakt se mi nechce hnout ani prstem, na zinek se vždycky dokopu a udělám kelímek. Momentálně zkouším sice jednou za čas máznout i něčím jiným, ale po navrácení k zinku vždycky hned spatřím ten rozdíl a nejradši bych si za ty pokusy nafackovala. Už jsem se smířila s tím, že ho budu používat na věky.
 
 
 
Noční krém
To je jiná. Řadím sem krémy regenerační, vyživující a silně hydratační. Většinou mi v zimních dnech stačí dát na noc pod zinkový krém kapku oleje, ale jednou za čas, hlavně po jílové masce nebo na noc, mám ráda nějaké rozmazlování a pleť si pak jen chrochtá. Bohužel jsem se zoufale zamilovala do strašně drahého Bachova krému na noc. Jeho sametově hebká a přitom máslově pevná konzistence, která se do pleti hned vsákne a tam vám pak jemně voní (jak Alverdí krémy).. A ráno koukáte na krásně vypnutou a vyživenou pleť bez šupinek a zarudlých flíčků.. Ach.. no jednou bude můj!

Kdybych noční krém vyžadovala, asi budu určitě používat jen svůj vlastní. Ale protože ho nepotřebuju, vystačím si právě s tragickým zamilováním do Bachova krému a do přání ho jednou vlastnit.
 
 
*

Dekorativní kosmetika
 
Tady to vezmeme rychle.
 
 
Tvářenka
Ujíždím na těch kupovaných v krásných baleních. Kdybych však chtěla jen tvářenku bez toho pozlátka okolo, vystačím si s tou doma vyráběnou - stačí 4 ingredience a je to jednoduchý jak facka.
 
 
Oční stíny
To samé, co u tvářenek - lehké na výrobu, horší je to s nakombinováním pigmentů. Navíc, já mám ráda zase hezká balení a vlastně moc stíny ani nepoužívám. A když, tak krémové.
 
 
Korektor
Mám ráda tekuté pod oči a krémové na breberky, takže kupuju krémový Catrice a tekutý od Maybelline Fit me!, který, jak jsem dnes zjistila, přestali mrchy vyrábět!! Jinak, udělat jde lehce, ale zase ty obaly.. A nechtělo by se mi s tím vymíchávat.
 
Návod, jak si vyrobit vlastní MMU najdete v tomto článku
 
Make-up
Tak tady je to jasné - žádný z prodávaných mě neuspokojil. Buď mi zanášel póry, nebo neseděl odstínem, dostatečně nekryl, nevydržel, nebo se mastil. Takhle si dělám svůj ideál, sice mi občas ustřelí ruka a chodím dva měsíce s tmavším opáleným obličejem (zrovna teď), ale jinak už mám vychytaný základ, který hojí, drží, neslévá se, nežmolkuje a můžu si ho udělat kdykoli. Obecně jsem na pigmenty moc pohodlná - je to opravdu vos**r. Stačí, když melete o vteřinu dýl a už máte o dva stupně tmavší MMU, takže žádná sranda. Ale po drahném zkoušení jsem nakonec vychytala dokonalou barvu pro tmavší žluťásky jako jsem já. Takže spokojenost.

U make-upu záleží čistě na vás. Pokud vám vyhovují a nedělají neplechu prodávané tekuté nebo minerální make-upy, pak souhlasím s vámi, že je nejjednodušší si je kupovat. Já však žádný takový ideální nenašla, takže stejně jako zinkový krém, i MMU je mou pravidelnou položkou v kosmetické kuchyni.
 
 
Řasenka, linky apod..
Jako jo, jde to. Dokonce už seženete na Ekokoze i nové obaly na domácí řasenky a stačí vám na to jen pár složek, vosk a černý pigment, nebo aktivní uhlí, ale nemám chuť se s tím patlat a pak. O čem bych z dekorativky psala, když bych nemohla opěvovat/shazovat ani řasenky a linky?? Navíc, nejsem až takový extrémista, takže všeho DIY dobrého pomálu a nic se nemá přehánět. Něčím musím udržovat tržní ekonomiku v chodu, no ne?
 
 
*
 

Na jaké výrobky nedáte dopustit  a i kdyby byly jiné sebelepší/sebelevnější, vždy si je budete kupovat? =)
 
 

66 komentářů:

  1. Týjo, hezky dlouhý článek! Já ho během učení lehce prošla, ale vrátím se na důkladnější čtení, neboť mě toto velmi zajímá.
    Jsem ráda že konečně někdo zmínil aspekt, že prostě ta doma dělaná kosmetika je dražší. Právě kvůli vysokým nákladům (s nejistým výsledkem) jsem se minulý rok nechala odradit od svého patlání a časem jsem došla k tomu, že opravdu u některých věcí není nad věc koupenou, popřípadě koupenou od někoho, kdo ji doma vyrobí místo mě :-D
    A jinak - asi jako poslední gratuluji k očekávání nového člena rodiny :-) Články poctivě s nadšením čtu, jen nebyl nějak čas komentovat. Tak aspoň takto. Ať se daří tobě i Martí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, no moc děkujeme, všichni doma ;)

      No právě, při tom zjištění mi taky spadla brada. Jedna věc je, když se zbytečně zásobuješ doma ahromadíš další a další složky, druhá věc, když ani z nich neuděláš nic, co by se nedalo sehnat v obchodě 5x levnější =/ Zas tak mě to nebaví, když vařím třeba celý den, abych z toho pak byla ještě nadšená, takže jsem omezila výrobu jen na to, co nenajdu v obchodech levnější a lepší ;)

      Vymazat
  2. Ten tvoj zinkový krém vyzerá perfektne!!!! Och chcela by som ho vyskúšať!

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, děkuji za něj! A musím se zpetat, prozradíš nám někdy recept na ten baobabový krém se zinkem? :-D Já se teď do DYI docela pustila, pořídila jsem si si knihu od Mishabeauty a většinu tvořím dle jejich receptů a mírně upravuji pro sebe. A zrovna před pár dny jsem si udělala i krém na oči. Ale co se týče dekorativky tak zůstávám u kupovaných produktů vyjma tónovaných balzámků a minerálního makeupu (ty dělám dle tvých receptů).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, na něj dávat recept na net určitě nebudu. ALe jetli máš od Mišky Zelenou knihu, tak není nic lehčího, než zkusit jeden z jejích receptů, jako olej použít baobab a přidat oxid zinečnatý a udělat si tak vlastní variantu ;)

      Vymazat
    2. To máš pravdu :-) Zkusím to.

      Vymazat
    3. Tak už si zkouším dát dohromady vlastní verzi, ale nad jednou věcí tápu, mohla by jsi mi prosím alespoň poradit, jaké je dávkování oxidu zinečnatého? Moc by mi to pomohlo :-)

      Vymazat
    4. Dej pak vědět, jak se Ti povedl ;)

      Vymazat
  4. To je parádní článek! Zatím jsem si sama vyráběla jen pár věcí, ale s tou cenou je to v některých případech pravda, třeba ta tělová másla se dají sehnat levněji a bez práce i s fajn složením...
    Zaujal mě ten tvůj Baobabový zinkový krém, dávala jsi sem recept? Prosím prosím, mohl by být? Moc by mě zajímal! Pokud jenom blbě hledám, tak se omlouvám :))
    Krásný den! Evi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AHoj Evi, nedávala a tento sem ani dávat nebudu. Ale pokud jsi už dělala krémové emulze, můžeš zkusit s baobabovým olejem a zinkem jeho obdobu ;)
      Při tom bilancování mě to docela zarazilo, ale fakt je to tak. Já se půl dne mixuju, míchám, šlehám, chladím, ohřívám a pak to vyjde za takový prachy, že je mi to i líto používat =D

      Vymazat
  5. Parádne som si práve počítala :) A opäť ma to inšpirovalo pustiť sa do nejakej výroby…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Bála jsem se, že tento článek bude působit spíš naopak.. Tak to jsem ráda ;)

      Vymazat
  6. to mi ani neříkej, že se Fit me přestal vyrábět! :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oficiálně to nevím, ale prohledala jsem všechny stojany ve všech možných drogerkách a už je tam jen Fit me make-up, ale tyto korektory zmizely. A přitom byl skvělý, dokonce se mi zdál lepší než NARS a používala jsem jen ten a NARS schovala do šuplíku..

      Vymazat
    2. Fit Me korektor taky miluju, tak to jsi mě nepotěšila, že by snad měl zmizet z regálů. Je ale pravda, že když jsem posledně koukala v dm, nebyl tam. Pokud se chceš zásobit, je k sehnání na parfums.cz :-) Já bych si jich do zásoby objednala klidně několik, ale i při denním používání nějaký ten pátek vydrží a nevím, jakou může mít takový korektor trvanlivost?

      Vymazat
    3. To taky nevím, ale měla jsem jeden pro mě nepoužitelný rok zavřený v koupelně v poličce a po roce jsme ho chtěla zkusit a už smrděl =( takže na parfums.cz? Tak se jdu na to kouknout. Někdo výš tu psal, že je ještě lepší ten jejich Affinitone, tak nevím, zdá se mi sušší, musím to vyzkoušet..

      Vymazat
  7. pokud se můžu zeptat, proč nemáš ráda Saloos (já sama ho moc nemusím, jen jsem zvědavá :))? Článek se fakt povedl, zhltla jsem ho naráz a početla bych si klidně ještě víc, je super, když má někdo opravdu co říct, na většině blogů už nedokážu příspěvky dočíst celé haha. Jinak já to mám tak, že si radši koupím všechno, ale včetně toho, co někdo jiný vyrobí doma, jen sama nějak nemám chuť kupovat suroviny a patlat se s tím, přijde mi to jako ochuzení se o ten nákup, překvapení, objevování, hezké obaly a tak :). Maximálně něco jednoduchého z dostupných surovin jako jílové masky, ale to je spíš výjimka, no.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem málem zapomněla to hlavní, zrovna pokukuju po novém očním krému, tak jsem moc ráda za tip na Ilcsi, dělá něco proti vráskám a je dost hydratační :)? Díky!

      Vymazat
    2. K tomu Saloosu - nejsem tak přesvědčená o kvalitě jejich olejů (cosi jsem zaslechla a nebylo to ani trochu lákavé a lichotivé). Z vlastní zkušenosti - nelíbí se mi složení většiny hydrofilních olejů na obličej, nelíbí se mi vysušující kokosové oleje na tělo - jedno mi dokonce dokázalo i zplesnivět asi za měsíc na vaně. Všechno dohromady mi vychází, jako že já a Saloos nikdy nebudeme kamarádi =)

      Jejej a děkuju, ten začátek komentáře - mám to poslední dobou podobné. Sice nekomentuju, ale Tvůj blog, Bellezy a ještě pár dalších jsou jedny z mála, které otvírám a i dočítám do konce.. Nad ostatními výtvory mi většinou padá čelist a oči letí ke stropu =D

      V podstatě s tím důvodem k nakupování kosmetiky souhlasím. Mám to stejně. Do jejího vaření mě dohnala až zoufalá nutnost, když jsem viděla, v jakém stavu je moje pleť..

      Ilcsi - kup si ho v tandemu s tím bezovým sérem! Je to skvělá dvojka =) Já ho doporučila i své mamče a nemůže si ho vynachválit. Navíc krásně voní, hned se vstřebá, ale pleť zůstává opečovaná a hebká ;)

      Vymazat
    3. jej, tak to mě taky těší :)! Je fakt, že některé Saloos věci mě překvapily, že mají v sobě PEGy a další věci, co ani nevím, co jsou (sprchové oleje, ty hydrofilní,...). Díky, rozhodně Ilcsi přidávám na svůj seznam, teď jsem fakt spokojená se 100% Pure očním krémem, ale nevadil by ještě trochu výživnější :).

      Vymazat
    4. Tak srovnání Ti bohužel dát nemůžu,ale já zase už dojíždím Ilcsi a přemýšlím, že si kopoupím 100% pure ;) tak to vyzkouším..

      Vymazat
  8. Míši,prosím ........poradíš mě, kolik xanthan gumy mám dát do toho tvého odličovacího gelu na obličej s teetree, aby mě potom po nějaké době nezřídnul :-) Chystám se ho zrovna vyrábět,protože mě dochází odličovací mýdlo ...........gel je jinak super, je po něm nádherně čistá pokožka bez vyrážky :-) Děkuji Ti ...........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od 1,5 do 2 %. 2% je maximum a ztuhne to fakt dost. Klidně bych začala na 1 %, vymíchej, dej tomu minutu dvě a pak uvidíš, jak Ti to bude vyhovovat. Xanthanová guma se pak už nerozpustí, takže zůstane v takovém stavu celou dobu, opětovně mi to už nikdy nezřídlo..

      Vymazat
    2. Míši, moc děkuji :-) Zrovna vedeme na FB u paní Miši Suché diskuze o xanthance a já jsem se tam zmiňovala i o tvém úžasné odličovacím gelu :-) Tak fajn, vyzkouším. Jo a ten xanthan tam dáváš až úplně nakonec? Děkuji .........

      Vymazat
    3. Já vím, už jsme to postřehla a do diskuze se taky zapojila ;) =D Tak do gelu mám na xanthanku fígl a je to mega jednoduché. xanthanku rozmíchej v oleji, který do gelu přidáš. V oleji se xanthanka krásně rovnoměrně rozprostře, nezcuckovatí a pak se jen vyšlehá do hladka s vodní složkou, kterou přidáš taky do gelu ;)

      Vymazat
    4. Prima Míši, jsi zlato,moc děkuji a určitě to tak udělám :-) Dochází mě odličovací mýdlo z fleru a protože tam paní momentálně neprodává, namíchám si gel. A všimla jsem si,že jsi se zapojila .........rady,více než ceněné :-)

      Vymazat
  9. Ja občas rada vyrábam, ale spravidla radšej kupujem :) Doma si väčšinou robím našľahané telové maslo, poprípade balzamy na pery, ale inak ma bavia nákupy - najmä vône, ktoré si sama namiešať neviem, obaly, no a samozrejme je to bez piplania :D
    Mojim obľúbeným produktom je momentálne zhusťujúca riasenka od Green people, len by to jedno balenie mohlo aj dlhšie vydržať...alebo stáť menej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teda, o té jsem ještě neslyšela, musí po ní kouknout =) A jak dlouho Ti vydrží? Mně obecně řasenky vydrží vždy maximálně měsíc používání, pak už i z těch objemových se stávají jen pročesávající a lehce barvící a po dvou měsících už se mi drolí.. =/

      Vymazat
  10. Moc zajímavý článek:) Závidím ti vědomosti, já do složení kupovaných věcí nevidím a tak si asi kupuju předražené blbosti:)
    Mohla bys mi svým zkušeným okem ohodnotit tenhle krém, prosím?
    https://www.lushcz.cz/shop/product/product/id/288/keyword/dream/dream-cream
    Zdá se, že mi na kůži pomáhá při podráždění po holení a tak, ale je děsně drahý. Tak bych ráda věděla, jestli je ta cena aspoň trochu adekvátní.
    A taky mě zaujalo toto, ale taky nevím, jestli to není nějaký shit..
    http://creamcosmetics.com/en/antiaging-serum/
    Předem moc díky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě bez studování složení - Lush je obecně velmi předražená značka a ty ingredience za to většinou nestojí. Navíc, nejedou zas tak v přírodě a bohužel, i když jsou už v dnešní době adekvátní přírodní levné náhražky za syntetické ingredience, např. místo SLES/SLS Coco sulfáty, stejně do všech mýdel, šampuků a šamponů cpou syntetiku. Nechápu je. To samé konzervanty. Místo, aby vyslyšely mraky nadávajících lidí, radši vydaly velké prohlášení, proč konzervují parabeny a proč u toho zůstanou... No a přidávání parfému ke všem přírodním silicím - panebože proč??
      Ale zpět ke krému. Je hodně podobný tomu mému tělovému pečujícímu krému =D v podstatě až na kakaové máslo, které nemám ráda a dala jsem tam radši bambucké s kokosákem,je tam všechno stejné, no nic. Určitě vyjde levnější, udělat si ho doma, ale třeba růžový, nebo pravý heřmánkový éterák, jsou dost drahé záležitosti a ne každému se do nich chce investovat (proto třeba nemám růži vůbec v repertoáru). Když to vezmu objektivně, tak by šel udělat levnější a složením ještě lepší. Moc předražený však není. Kdybys však vládla v kosmetické kuchyni, pak Ti stačí i jednodušší recept a základnější ingredience a uděláš si takový zklidňující krém dvakrát levněji..

      To sérum - ja TI nevím, ale zvlášť druhá půlka složení mi připadá spíš jak od laku na nehty. Ty asi nehledáš v echt přírodních vodách, že? Jestli Ti na tom nesejde, pak bych se aspoň vyhýbala výrobkům s EDTA a PEGy - nebo já to tak aspoň dělám. Až je mi líto té chudinky aloe, jak se tam tak sama krčí =D Jukni na tohle sérum: http://www.thebodyshop.co.uk/shop-by-range/vitamin-e/vitamin-e-overnight-serum-in-oil-28ml.aspx
      Sice Body Shop taky není žádná super příroda, ale na tohle se chystám i já a hodně se mi pozdává ;)

      Vymazat
  11. Koukám, že máme hodně podobné názory. :-D Já mám v merku tvůj odličovací balzám, čisticí gel, nějaký krém a minerální make-up. Zbytek hodlám dál kupovat. Dekorativku nevyžaduji přírodní, ale vždycky pátrám po značkách netestovaných na zvířatech a jako noční péče se mi osvědčil ricinový olej. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak riciňák dávám do spousty věcí, ale samotný na obličej bych si ho asi nedala =D Ale skvělý je na oční okolí, do odličovacího balzámu a do balzámu na rty ;)

      Vymazat
  12. Tyjo tak že je někdo ochotnej vyrábět sprcháče, řasenky a makeupy? No tak o tom jsem neměla nejmenší tušení :D :D :D Já se přiznám, že nejsem úplně zastánce těch hysterií, že vše kupované je zlo, používám prakticky všechnu pečující kosmetiku přírodní, ale že bych si vyráběla dekorativku, tak to fakt ne:) Jako snažím se vybírat si makeupy a pudry a tvářenky alespoň s trošku lepším složením, ale záleží mi i na designu a tak dále:) No a oční stíny, to jsem se málem osypala, paletky očních stínů jsou moje závislost a že by to chtěl někdo vyrábět doma, to mi přijde naprosto ujeté, snad nikoho neurazím :D :D
    Jinak Fit me korektor mám doma taky, ale používám od Maybelline Affinitone a ten je daleko lepší:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Faakt? To bys mi právě zachránila oči, protože Fit me jsme milovala a teď už se nikde nedá sehnat a vydržel mi rok! A ten Affinitone - já jsme ho zkoušela v drogerce, ale zdál se mi takový hodně matující, jakoby až vysušující, oproti tomu Fit me - není to tak? Jestli ne, tak jdu místo oběda zase šmejdit do DM =D

      No, stíny je velmi lehké udělat. Spíš to je zaměřené pro někoho, kdo si kupuje sypké minerální stíny, které jsou dost předražené - třeba i 500,- za malou pár gramovou piksličku, což je fakt zbytečnost. Paletky mám taky ráda, ale jen tak na vzhled a vlastnit je, ale nakonec stejně se po nějaké době vracím k jednomu základnímu stínu a neřeším, takže mi doma všechny paletky leží ladem..

      A makeup - to je pro mě bohužel nutnost. Byla jsme ochotná odhlídnout i od složení - ať už syntetika, nebo ne, hlavně že mi vyhovuje. Ale nenašel se ani jeden a to samé ani u přírodky a minerálů. Takže jsme je začala dělat sama aa jsem spokojená. Ale po pravdě, kdyby ho prodávali, taky si ho radši budu kupovat =)

      Vymazat
    2. Jo tak když Ti žádný nevyhovuje, tak to samozřejmě chápu:) A já právě paletky trošku sbírám, nezbavuju se ani těch co nepoužívám, ale používám jich fakt hodně, protože stíny miluju z líčení nejvíc:) No a ten Affinitone, dávala jsem ho do oblíbenců za rok 2014 a hodně holek mi psalo, že ho mají rády, ale máš pravdu, že tak hydratační jako ten Fit me asi není. Ale já mám pleť suchou a používám oční sérum od Apeironu a nemám problém. Navíc já používám hydratační makeupy, takže jestli i to hraje roli? Nevím:)

      Vymazat
    3. Jo a jinak ten Fit me mám v odstínu 10 a použila jsem ho párkrát a to jen pod oči, jinak je na mě tmavý, takže kdybys ho chtěla poslat, tak mi napiš:)

      Vymazat
    4. Jsi moc hodná, díky moc, ale 10 je na mě taky tmavá. Mám ráda zesvětlení pod očima a akorát mi na to vyhovuje 15. Když jsem zkoušela 10, vypadala jsem jak se žloutenkou =D
      Nechce se mi kvůli stovkovému korektoru lítat po e-xshopech za nekřesťanský poštovný, takže asi budu muset stejně přejít na jiný korektor a teď je otázka, jestli Lumík od lorealu, nebo zkusím Tvůj oblíbený Affi.. ;)

      Vymazat
  13. Jediný, co jsem letos dělala, je konopná mast, pokud nepočítám nakapání eteráku do oleje (speciální anticelulitidní směs podle jedný chytrý knížky). Míchání kremíků mně bavilo, ale v množství pro jednoho je to vopruz.
    Jo a taky by mně zajímalo, co máš proti Saloosu? ;-) já jejich olejíčky na ksicht ráda, nebo čistý argan. A sprcháče, ... a vlastně hodně věcí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad Saloos viz výše na koment pro "Y." Co se týče kupování olejů, pak je kupuju po větším množství a to už vybírám opravdu v jiných vodách - i co se týče původu, dovozu, kvality.. takže tam Saloos nemůže konkurovat. Navíc, ve větším objemu pak vyjde docela draze =)

      Vymazat
    2. no, já když si koupím mandlový v půllitrovce, tak to tak akorát stihnu spotřebovat, větší balení je pro mně zbytečný, byť maj myslím i litrovky ... beru přímo od Saloosu, takže vše čerstvé, nikdy jsem se zkažením problém neměla. Právě jsem výhrady k Saloosu slyšela už víckrát, ale nikdy nic konkrétního, třeba studie, že by něco pančovali, nebo neprošli nějakou kontrolou, tak si říkám, že jestli to není jen nějaké JPP. Jde mi tedy hlavně o jejich jednosložkový produkty, etéráky a boo oleje.

      Vymazat
    3. co je JPP? Mně osobně ta kosmetika nezajímá. Mají pro mě hloupě těžké skleněné obaly a většinou z matného skla, ze kterého mi přejíždí mráz po zádech. O pančování jsem právě slyšela dost a i z dost důvěryhodných zdrojů. ALe není to pro mě berná mince. Nelíbí se mi, co všechno cpou do rádoby čistých olejů a žádný produkt mi nikdy nefungoval tak, jak sliboval. Toť má osobní zkušenost a rozhodně ho dál nepomlouvám, ale ani dál nedoporučuju. Kdyby existovala nějaká taková studie oficiálně, tak už tady neexistuje =D A éteráky mám ráda v nejlepší kvalitě - tedy i k užívání vnitřně - a od nich bych si je nikdy nekoupila. Např. pravý levandulový éterák stojí 10 ml přes dvě stovky a ne pade.. je toho prostě víc..

      Vymazat
    4. JPP- jedna paní povídala ;-) ... no oni mají v nabídce levandulových eteráků víc jeden cca za 70 a druhý za 109 ... mluvím o velkoobchodní ceně ... takže tak nějak. Jako ty skleněný obaly (50-ti ml) nic moc, ale já beru obvykle větší balení, tak to už je v plastu ... a třeba sprcháč si přelívám do rozprašovače ... no, já je nechci obhajovat ... sama si rozbor neudělám ... ale zajímá mně to, právě proto, že to používám a cenově je to pro mně přijatelný ... tak jestli ty fámy kolem maj reálnej základ, nebo je to třeba jen konkurenční boj.

      Vymazat
    5. mimochodem Ježíšek mi nadělil nějakej Just, mimo jiné mix etéráků "na všechno" ... a to bych teda nenamíchala ... a co se týče složení nějakých krémů ... to jsem ani nedočetla, jak to bylo dlouhý ;-) a to jsou lidi, co na to nedaj dopustit, jaká je to kvalita ... tak já nevím ... cenu neznám, po vychvalovaném průduškovém balzámu se mi synek osypal a to jsem ho pod to mazala

      Vymazat
    6. Tak s Justem mám také zkušenost. Dokonce jsem se nechala zlákat na poradce. Zezačátku nadšení, moje nadšení ale postupně ochablo, protože jsem se začala více orientovat ve složení. A například levandulový krém který má v obsahu více dimethiconu než levandulového oleje - no to je jako co???Teda musím říci, že Eucasol a Tymiánový krém funguje, ale určitě by se dala vyrobit kvalitnější a lepší alternativa za podstatně méně peněz a svinstev......

      Vymazat
    7. No a jsme zase u toho, že teda na "JPP" už dávno nedám a používám zdravý rozum - čtu složení a ať je ta značka sebelíp propagovaná, tak si to nevezmu, když mi za to složením nestojí. Nemám potřebu si to pak ošklivou kožní reakcí a vyhozenými kačkami dokazovat =)

      Vymazat
  14. Já si v podstatě vyrábím jenom hodně jednoduché věci, balzámy na rty, tuhé balzámy na obličej a tak podobně. Hodně si vystačím s čistými oleji, nahradí mi odličovač, tělové krémy, péči o konečky vlasů, používám je i na obličej.
    K věcem, které určitě vyrábět nebudu, patří "mycí" kosmetika – sprcháče, šampony, kondicionéry. Ale nad tím šamponovým základem z Ekokozy pořád uvažuji, asi nakonec neodolám a zkusím něco spáchat. Stejně jako ty jsem si nikdy neoblíbila tuhá mýdla :)
    Doma umíchané a nekupované mi vyhovují peelingy, fakt si nepotrpím na načančaný obal a parfemaci, hlavně aby to obrušovalo, růžová květová voda a cukrová pasta na depilaci. Ta v obchodech moc dostupná není (když nepočítám Purity Vision) a domácí výroba je poměrně jednoduchá :) U těchto věcí se po kupovaných variantách ani nepídím.
    Dekorativku kupuji, jedinou výjimkou je pudr, nemám na něj tak vysoké nároky jako třeba na MMU nebo korektor, takže doma umíchaný mi stačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda,koukám, jaké máš pěkné portfolio výrobků ;) Já bych ještě asi nikdy nezačala dělat domácí zubní pastu a lékárenské vnitřní směsi. Sice na svaly šlachy a klouby své mazání mám. To samé na hojení ran, ale to už radši než po éterácích na vnitřní užití sahám po homeopaticích.

      Vymazat
    2. jj, na domácí peeling nedám dopustit ... sůl + jakýkoli olej (oliváč, mandlový, ... a když se chci echt rozmazlit, tak přidám etérák) na ruce a tělo neznám nic lepšího ... spláchnu a nemusím se mazat :-)

      Vymazat
  15. Obdivuju, že se pouštíš do výroby tolika věcí. Já jsem zatím zkusila jen tělový peeling a nějaké domácí masky. U masek mi vadí, že ucpávají odpad, jinak jsem byla spokojená. Zcela souhlasím názorem na makadamové máslo Alverde. Je skvělé a za dobrou cenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. =) no, já zase nevyrábím moc tělových věcí - moc mě na ně neužije. Většinou se koupu večer po filmu a to už jsem pak tak zdrchaná a zralá do postele, že se na pikslu s peelingem jen kouknu a dlabu na to =D

      Vymazat
  16. Jsem překvapena, že si někdo vyrábí takové věci sám. Klobouk dolů :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Bezva článek Míšo ! Já se sice v kosmetice skoro nevyznám, ale Tvůj čistící gel (který sice podle návodu je asi opravdu brnkačka ale á ho stejně dělat nebudu) a zinkáč jsou vážně super. I syn už konečně přiznal že je s tím spokojený a do koupelny už ho honit nemusím. A kdybys ho viděla, když jsem mu říkala, že nám zase něco umícháš, jak se neovládl a projevil fakt radost :-)
    Jinak já se v kosmetice vůbec nevyznám, proto toho ani moc nepoužívám i když si občas říkám, že bych to měla změnit. Ale když nevím, co od toho chci, nebo mám chtít, tak se mi ani do drogerie nechce, byla bych tam za blbku a bůh ví, co by mi vnutili :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, blbku by z Tebe nikde neudělali, ale asi by ses tak pak cítila poté, co by využila většina Tvé neznalosti, nebo nejistoty a Ty bys tam nechala ranec za produkty, které jsou pro Tebe nepotřebné, nebo přímo nevhodné. TO se stává dost často. Vidím to na své mamče, která je takhle schopná koupit i krém za 2 tisíce, o kterém nic neví, neví proč by ho měla používat, jen jí o něm někdo něco hezkýho nakecá.. A přitom se maže normálně krémem za kilo z drogerky, protože jí je to jinak jedno.. V takových chvílích skoro proskakuju oknem =/
      A jsem moc ráda, že vám oběma produkty opravdu sedí a jste s nimi spokojení ;) Co víc si přát (na obou stranách ;)

      Vymazat
  18. Ahoj Míšo, článek supr, hezky jsem si pocetla:-)
    Mohla bys mi prosim dat tip/y na ty sprchace, jak pises, ze jich je plno bez SLS a nektere ani moc nestojí? Byla bych moc rada, nemuzu nic najit.
    Moc dekuju a přeju hlavně hodne zdraví vám všem:-)!!!
    Paja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pájo, záleží na tom, jakým všem sulfátům se chceš vyhnout, vadí Ti i coco? Mně na tělo ne, jen na vlasy a to pouze ve vyšší koncentraci, takže sprcháčů s nimi, někdy i bez nich najdeš opravdu hodně. Například z těch, které jsme měla opravdu ráda je poslední Brown Sugar od Urtekram - pění málo, ale zase "pěna/mycí emulze" vydrží dýl a umyješ s ní větší část těla. Nebo Lavera, Eubiona, Khadí je taky skvělý a mají hodně verzí.. Fakt jukni. Navíc, kdyby sis je chtěla dělat, tak stejně nakonec skončíš u toho, že mýdlové a sprchové základy alespoň ty koko sulfáty obsahují, jen to tak neřve do očí..

      A díky moc, měj se krásně i Ty =)

      Vymazat
    2. pokud můžu přidat svoji trošku :) (protože sulfátům se ze setrvačnosti vyhýbám pořád úplně..), tak úplně bez-sulfátové jsou sprchové krémy - ne gely - Alverde a Weleda, pak Nobilis Tilia a Dr. Hauschka (taky spíš balzámová konzistence), ze zahraničních potom JMO, Deep Steep, Jurlique nebo myslím i Essential Care, je jich hodně, přijde mi, že dost značek mění sulfáty za šetrnější pěnidla poslední dobou :)).

      Vymazat
    3. Jojo, až na Lush, ten si dal takovou práci, aby do posledního čísla magazínu popsal 6 stránkové pojednání o tom, proč stále používají sulfáty a jak jsou bezpečné a prověřené a že si na ně lidé stěžují neoprávněně, protože o nich nic nevědí. To samé udělali asi před rokem jenže na parabeny =D a jako tečku, po všem tom vychvalování sulfátů byla na konci článku věta, že ale už pracují na tom, aby sulfáty nahradili něčím přjatelnějším =D jo a druhá věta byla, že škodlivé tedy opravdu nejsou, jen mohou lehounce vysušovat =D

      No a k těm značkám, Yvonne už míří trochu výš ;) a co se týče Alverde, mně se moc ty krémy nelíbí - špatně se mi s nimi myje. Dřív než se s tím stačím potřít, tak mi to spláchnou kapky vody a spotřebuju ho tak několikanásobně tolik =/

      Vymazat
    4. Holky, moc dík za odpovědi:-)!
      Míšo, píšeš v článku "Přírodní sprchové gely pořídíte snad už od 40,- Kč", tak jestli bys mi mohla na takové dát typ, děkuju.-)

      jinak na tělo mi koko sulfáty vadí mín, ale na vlasy víc:/, tak to mám asi podobně jako ty:(
      Z Lushe jsem taky rozpačitá a moc ten jejich přístup k sls a parabenům nechápu. Ale uplně vidim, že na lidi to děsně působí a že jsou nadšený:/

      Vymazat
    5. Pájo, tak to jukni opravdu po tom Alverde.. Já pak třeba kupuju ten Rtekram, který je sice za 200,- (myslím, teď bych kecala), ale zase je ho půl litru a mám pocit, že mi vydrží déle než ty Alverde, protože těch spotřebuju zase na jednu sprchu víc..
      No, mají to fikaně v Lush vymyšlené, jen co je pravda. Já bohužel miluju jejich vůně, design i nápady, takže čas od času něčemu podlehnu, ale třeba těm šampukům i šamponum a sprcháčům se už vyhýbám ať voní sebelíp - nestojí mi to za to..

      Vymazat
    6. Já to okouknu, dík moc, Míšo:-). Poslední dobou mě pokožka nějak zlobí, jestli je to i po zimě:/, nevím. Na obličej si nemůžu dát skoro nic, abych se neosypala (než jsem to zjistila, hojně jsem se jala vypotřebovávat všemožné vzorky, co mám doma.... no, to, co nastalo, to nechceš vědět:D.......)

      Mě to v Lushi naštěstí uplmě moc neláká a vůně se mi zdají často takové umělé:/. Ale na pohled to mají krásné, všechno barevné a tak, to se mi líbí:-).

      A jak ti je, Míšo? Už se to krátí, viď:-).

      Vymazat
    7. No jo, krátí, však začínám být nervózní =)

      Já teď s kůží nemám nějak žádný problém - jak jsem přestala používat sulfáty, už to budeou tak 3-4 roky, tak se po sprše mažu spíš ze zvyku, ale když vynechám, nic se nestane a ani to nepoznám.. A ta pleť, asi sis to nějak rozházela třeba nedostatečnou péčí v zimě a těmi vzorky jsi to dorazila a hodně podráždila. Tak držím palce, ať se to zas co nejdřív znormalizuje, třeba Ti sluníčko a jaro pomůže ;) Já už zase nasadila Zinek a jsem bez problému, díky Bohu za něj. Jinak bych si v krámě taky nevybrala =/

      Vymazat
    8. tak moc moc držím palce:-)!!! Hlavně ať jste všichni v pořádku:-)

      Těmi vzorky jsem to dorazila nehorázně, pár dní to bylo děsné, než se mi ta pleť zklidnila, ale už je to ok.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...