pátek 12. prosince 2014

Tipy na vánoční dárky | Levné kupované nebo DYI


Tohle se asi šikne všem, které dávají dárky ne podle finanční hodnoty, ale srdcem a chtějí na tom být i osobně zainteresované. To ze mě asi mluví ještě dušička malé Mitsuuko, která zabalila k Vánocům dědečkovi do novin jablko ze stolu, nebo babičce dala její vlastní květináč. Jen teda upozorňuji, že ne vždy všechno DIY znamená i levné řešení. Ale hodnotu to má nevyčíslitelnou ;)

Tak jdem na to.. Stejně jako loni se mi nedostává před Vánocemi financí. Letos teda ještě o trochu míň, takže volba padla na domácí kutění a to na dárkové balíčky. Nemyslete, že se teď vytasím s ošatkou obsahující chipsy, plechovku buráků, konzervu oliv a suchého salámu. Nene, budou to koše obsahující samé domácí dobrůtky, nebo krásné dárečky, které zase koupíte levně, ale musíte si s nimi dát tu práci vymyslet a zkompletovat je.
 
Jako vodítko, jestli něco z toho využijete, můžete použít i to, pro koho jsou koše a jednotlivé dárky určené. Takže můj vánoční seznam obsahuje: nejlepší kamarádky, matinku, její dáseříctspolubydlící ale v podstatě její bytnou, Ondrovu rodinu (maminka i tatínek), mou tetu.. Znamená to tedy, že níže najdete tipy na univerzální dárky pro pány i dámy od středního věku, pro rodinné příslušníky, které máte rády a chcete jim dárky udělat opravdu radost, ale zároveň se s nimi nevídáte tak často, že byste věděly, co mají přesně rády, nebo pro všechny ostatní, kterým chcete udělat radost tím, že na ně myslíte, byť za dary nemůžete vyhodit tisíce..
 
Jo, a  jak to tak bývá, když  se snažíte ušetřit, většinou pak zjistíte, že jste za to daly víc, než kdybyste to rovnou koupily. Mně se to tak alespoň opět potvrdilo. Poprvé loni, když jsem všem výše jmenovaným dělala pod stromeček domácí kosmetiku, letos když jsem se rozhodla dárky uplést a zjistila, že kvalitní vlna je kur...ky drahá a vysolila za každou upletenou věc v přepočtu dvojnásobek, než by stála už udělaná v obchodě. Takže mi nezbývá než si furt dokola opakovat: děláš to z lásky a bude to tak i hodnoceno! =D
 
 
 
 
 
Voňavý set pro dámy
 
Právě teď můžete sehnat nádherné keramické aromalampy v BIOOO za akční cenu 159,- Kč. Když jsem to viděla, tak jsem objednala rovnou do každé rodiny jednu a bylo. Lampy jsou krásné, velké asi 20 cm, pohodlně se tam vleze ruka, abyste umístily svíčku. Misečka na tekutinu je sice malá, ale vydržela mi cca 2,5 hodiny, než se celá vypařila. Za mě ideál. A co k ní?
 
Zdroj
 
To právě udělá z lampičky ten vánoční dárek. Doplníte to malou lahvičkou vánoční éterických olejů "Ježíšek"od Karla Hadka. A aby vás celý set nezruinoval, koupila jsem zvlášť malé 5 ml skleněné lékovky s uzávěry s kapací vložkou (také u KH za pár kaček), velké balení "Ježíška" a všechno hezky nadepíšu a rozliju každému po menší lahvičce. Jestli chcete malou osobní zkušenost s vůní, tak Ježíšek voní jako když máte na stole adventní věnec z chvojí, čerstvou vánočku a mísu pomerančů, prostě Ježíšek ;)



 
 
Pro maminky, babičky, tetičky apod.
 
Najít pod stromečkem knihu je pro mě už klasika a kdybych ji tam nenašla, musela bych si snad nadělit nějakou sama (letos to radši opravdu sychruju vlastním knižním darem - všem milovnicím knih receptů na DIY kosmetiku doporučuju Mišky novou knihu). No a co skloubit krásně vyvedenou knihu, s milými slovy a voňavou představivostí do jednoho daru v podobě kuchařky s krásným svátečním názvem? Ano, všechno tohle dostanete v jednom balení v podobě Kuchařky ze Svatojánu. Mám ji z levneucebnice.cz a vyšla na 300,- Kč.
 
Zdroj
 
Hned jak začnete listovat, dojde vám, že jste nejen neutratily prachy zbytečně, ale že to opravdu bude krásný dárek. Kniha má nádherné fotky, je poměrně tlustá, obsahuje spoustu výborných receptů ze sezónních a hlavně místních surovin, takže není na dvě věci, když u nás suroviny nedostanete. Prostě doporučuju. Koupila jsem ji dvakrát a už teď lituju, že ani jedna nebyla pro mě.



 
 
Pro velký i malý kluky, přítele, manžele, co stále kluky jsou a budou
 
Kdo z vás si taky doma ujíždí na Simpsonech, Futuramě apod.? Nebo máte doma rovnou komiksového fajnšmekra "Sheldona", který komiksy nejen sbírá, ale miluje je, čte je, vlastní je a prahne po každém novém dílu? Ať tak či tak, doporučuju investovat do skvělého knižního kousku Propletená lapálie, kdy se Simpsonovic rodinka potká s osazenstvem Futuramy v jednom příběhu. Koupíte opět zde a těch něco málo přes 400,- vám za to stojí.
 
Zdroj
 
Původně jsem to kupovala jako malý komiks a nějak mi nedošlo, že by cena byla poněkud přemrštěná. Přesně do té doby, dokud mi nedorazil skoro dvoukilový balík s A4 knihou v tlusté pevné vazbě, která má ještě ochranný nasouvací stejně tak kvalitní obal. Vše navíc zataveno v ochranné fólii. Prostě libovej komiksovej dárek. A hádejte, kdo to začal číst první? Ano, já! =)



 
Pro hračičky
 
Co by byly Vánoce bez her? Jak jsem vám psala loni, byla jsme unešená hrou Zeměplocha na motivy příběhů od Terryho Pratchetta. No a ono se stalo, že byl vydán v průběhu roku další díl, jmenuje se Čarodějky, seženete ho cca za 800,- a je to krabice nacpaná žetonky, kartami, nádherným hracím plánem a dalšími srandovními doplňky. Ještě jsem ji nehrála, ale mám ji už připravenou doma. Po Vánocích poreferuju ;)



 
 
Pro pány, dámy, nebo jako rodinné dárky
 
Domácí šípkový čaj/sirup/marmeláda vám zaručuju, že určitě potěší. Pokud jste nechytly na podzim natrhání šípků, tak už vám s šípkovým čajem a sirupem trochu ujel vlak, ale s domácí marmeládou to můžete dohnat vždycky. Doporučuju nějakou nezvyklou sváteční příchuť, třeba mandarinku, nebo pomeranč s whisky, nebo třeba švestkovou se skořicí a koňakem (můžete použít i sušené švestky, je to vynikající!). Pro hezké uzavíratelné skleničky doporučuju návštívit KIK nebo Ikeu (Ikea má jen větší objemy).
 
Zdroj
 
Na recept na domácí levandulový sirup jsem náhodou narazila u Mišky a hned jsem zajásala. Pro milovnice levandule je to velmi nezvyklý, originální dárek, protože takovýto sirup jen tak nekoupíte (já ani neměla tušení o tom, že to jde) a navíc má dvojí využití - buď jako sladidlo do čaje, nebo pro jeho terapeutické účinky v podobě zklidnění před spaním a k relaxaci. Je to velmi jednoduché, budete k tomu potřebovat jen květy levandule a cukr. Malé šroubovací flétnové lahvičky jsem viděla v KIK.




 
Rodinný dar a dar pro dámy
 
Tento dřevěný betlém alias svícen jsem dostala od mamči k Mikulášovi. Je nádherný, poskládáte ho ze tří hlavních dílů a pak tam jen nastrkáte do dírek zvířátka a stromečky dle libosti. Je cca 20-30 vysoký a uprostřed má místo na čajovou svíčku. Dohromady tvoří malebné zátiší a pokud k němu přibalíte ještě za pár kaček z Ikey balení voňavých skořicových svíček, není co řešit.
 
Zdroj
 
Dá se sehnat i v kamenných prodejnách a dárkových potřebách, ale tam mamču stál 200,- kdežto tady jsem vám ho našla za krásných 87,- Kč. =) Tedy, betlém do každé rodiny!



 
 
Domácí kosmetika pro pány i dámy
 
Tak asi nejjednodušší na kutění bez nakupování kvanta ingrediencí a bez dlouhého vaření je klasika v podobě tělových másel. Opět můžete použít zavírací skleněné dózy z Ikey. Receptů na másla najdete po netu dost. To samé pro domácí peeling. V podstatě na něj jen potřebujete sůl, nějaký éterák a klidně olivový olej. Pokud chcete změnu, můžete naklusat do Billy a koupit arašídový, nebo kukuřičný olej, které jsou pečující, vyživující a oproti oliváči za ně nedáte takový balík.
 
Co se týče krémů, tak letos je jako dárky nevařím. Ne, fakt. Všem rodinným příslušníkům a známým, kteří si je zamilovali, je odebírají pravidelně a už by to nebylo ani překvapení. Letos mám v záloze něco jiného, ale o tom níže. Co se týče kosmetiky, udělám jen malou výjimku a to v podobě vánočních olivových mýdel, které jsem dělala už v srpnu, protože zrají 5-6 měsíců, takže teď jako když najdu. Jsou se skořicí a pomerančem a opravdu po celého půl roku sušení nádherně voní. Zbylá mýdla budu rozdávat jako dárky taky, ale ta už s výrobou nestíháte, protože se suší i ty nejrychlejší druhy aspoň 3-4 týdny. Maximálně, že byste dělaly mýdla metodou za tepla a to už je takové sra...í a alchymie, že pochybuju o tom, že by do toho některá 10 dní před Vánocemi šla.
 
Takhle vypadal narozeninový balíček Mitsuuko pro mamču
 
Co se týče pánů a pánské kosmetiky, mám však v záloze jednu specialitku a tou je "Bolavé mazání". Jedná se o mast na klouby, namožené svaly, šlachy, otoky, modřiny s koncentrovanou směsí éterických olejů. Recept vám sem bohužel nedám, zatím ho tutlám jako výrobní tajemství a hned vám řeknu proč. On totiž opravdu funguje. Dokáže vyléčit záněty, namožené svalstvo, bolavá kolena, záda, ramena i zánět paty. Prostě vše. Zkouší ho už přes rok všichni členové rodiny a vždy za pár dnů přijdou se stejnými výsledky - už nic nebolí, vše vyléčeno. Ale pokud juknete na net, recepty na DIY masážní mazání tam určitě nějaké najdete a vsaďte se, že to ocení nejeden chlap, nebo cvičící a po nákupech běhající ženská.




 
Pro všechny - dítky počínaje, prarodiči konče
 
Začala jsem plést. Jojo, vím, není to objevení Ameriky, ale já si nedovedla nikdy představit, že bych za jeden film u TV stihla uplést na zápěstích šálu??? A nádhernou. A teď jsme u toho. Na rukách jen za pomocí dobré a tlustější pletací příze upletete ty krásné točené tunely pro dámy, dívky a babičky. Koukněte na návod zde, podle kterého jsem se to učila já. Existují jich mraky, ale tento mi přišel nejlepší, navíc má překlad i s českými titulky. Podle toho, jak jste zručné, zvládnete šálu uplést i za hodinu. Budete k tomu ovšem potřebovat neškrábací tlustší vlnu, které nejsou k dostání zrovna na každém rohu. Mně se vyplatilo udělat maxi objednávku na galanterinky.cz - posílají hned následující den a najdete tam velký výběr a vše hodně levné.
 
Kvalita fota mizerná, ale pro představu dobrý, ne? To víte, noční pletení.. =D
 
Tím jsme vyřešily část dětského osazenstva a komplet ženské. Faktem je, že se na chlapy tunelové šály moc nehodí. To už musíte zabrousit do tajů pletení na jehlicích, nebo si pořídit pletací stav. Jehlice vás vyjdou levně, ale zase musíte zvládnout techniku, která pro naprostého začátečníka - samouka nemusí být zrovna jednoduchá na pouhé obkoukání z videa. Ale přesto, kdyby mezi vámi takové střelkyně byly, tady máte sadu skvělých a na pochopení jednoduchých instruktážních videí, které vás provedou celým procesem pletení - nahazováním základní řady, pletením hladce/obrace a zakončováním. Video pak jen s ukázkou speciálního vzoru na, podle mě, elegantní pánskou šálu, najdete zde.
 
Kruhový pletací stav, zdroj fota
 
Já jsem však na jehlice líná. Ne obecně, baví mě to moc, ale teď, kdy zbývá jen pár dnů do Vánoc a štrykuju dárky pro všechny blízké, nemám čas zdržovat se po večerech ještě pidláním na mini očka a jehlice po celém dni pidlání do monitorů v práci. Já to vyřešila tím kruhovým stavem. Na sehnání je to celkem oříšek (nepočítejte s tím, že jinde než ve speciálce na pletení, nebo eshopech ho seženete) a ne levná záležitost. Ale na tomto stavu upletete cokoli, od rovných věcích jako jsou šály až po kruhové čepice apod. Jen tak pro představu, do vlny jsem investovala zatím cca 4000,- a za sadu 4 kruhových stavů s jehlicí a pletací jehlou dalších 500,- Kč. A ano, pokud jste už začaly také počítat, vyjde vám, co jsem psala na začátku, že koupit hotové výrobky v obchodě, vyšlo by vás to několikanásobně levněji.
 
 
 
Ale to už by nebyla taková sranda, ne? A taky, vědět hned o levných cenách přízí na galanterinka.cz, nemusela jsem utrácet za drahé vlny v kamenném obchodě, nebo za vlny v KIK, které jsou teda nejdražší, co jsem kdy měla - mají malou gramáž i návin a jedno klubko vás vyjde od 55,- Kč. Na šálu pak spotřebujete i 8 klubíček, takže ve výsledku jste si pěkně připlatily.
 
Zpět ke kruhům. Kupovala jsem je opět zde a hlavním důvodem bylo, že za prvé miluju háčkování (tady se tak snoubilo pletení i háčkování najednou - moje dvě televizní vášně) a za druhé miluju práci na stavu. Jako malá jsem měla doma ruční tkalcovský stav a hrozně mě to bavilo, taková práce hrou. Doporučuju pro dítka jako dárek, např. tento dřevěný tkalcovský stav, nebo umělohmotnou klasiku, pokud jsou manuálně zručné, skvěle se přitom vyřádí. Kruhový stav sice nebyla malá investice, ale já jsem chtěla kromě šál plést i rukavice, čelenky a čepice a tohoto už se na jehlicích ujímají opravdu jen dobře zajeté pletařky. Na kruzích vám to však půjde jedna báseň.
 
Mega selfie - njn, na to mě moc neužije, neumím ten správný kachní rypec. Ale pro představu, jak asi vypadá kočičí čepice s ušima. Byl nadlidský úkon vyfotit uši navrch hlavy =D
 
Nevěříte? Tak vám sem schválně přikládám fotku ušaté kočičí čepice podle tohoto návodu.  Dělala jsem ji poprvé, trvala mi asi hodinu, je to mega jednoduché, skvěle to vypadá, je teplá, neprofoukne, protože je dvojitá a můžete si ji udělat z jakého materiálu a barvy je vám libo. Dále tu máme pro paní a dámy s načesanými účesy do zimy čelenky. A aby to nebyly jen tak nějaké čelenky, uděláme si je hezky ozdobně zaplétané, což je super, protože vám to nezpotí čelo a pak se vám neobsype, nebo nerozmaže makeup ;) Čelenky vyrobíte podle tohoto návodu a jedna mi trvala cca 30 minut.
 
Doporučuju koupit tuto vlnu. Konkrétně jde o 7022 Elian Exclusiv a má v sobě ještě lehké pableskující růžovo-fialové třpytivé nitky, které nádherně navozují sváteční ladění pletených výrobků. Navíc neškrábe. Kdybyste nevěděly, co z galanterinky koupit, kupte základní černou tlustou vlnu a k tomu tuhle, namixujte to a vyjde vám z toho nádherná šála. Řada přízí Elian exclusiv má i skvělou bílou a další odstíny do tmavých barev.. Zdroj fota
 
Vrátím se s pokrývkami hlavy k mužskému osazenstvu. Nevím, jak ti vaši, ale Ondra by asi nechodil v ušaté čepici, nebo té s copánky apod. výstřelky. Tahle jednoduchá čapka akorát na hlavu je ideální, vypadá dobře a můžete ji zkompletovat třeba s výše jmenovanou pánskou šálou.  Ještě jsem jí nepletla, ale je to návod od stejné autorky jako většina zde uvedených videí, takže věřím, že se to podle toho dá lehce zvládnout a co jsem koukala, návod je srozumitelný a dobře koukatelný.
 




 
Dárek pro každého nezávislé na věku a pohlaví
 
A tím je charita. Já si vybírám speciálně psí a kočičí útulky a poslední rok i projekt XY, který asi znáte z blogsale u Sofastars. Můžete jim poslat jednorázový finanční dar, nebo si nastavit trvalý  příkaz, nebo adoptovat nějaké zvířátko, nebo se zapojit do jejich aukcí. Já jsem naposled vydražila asi 20 věcí za cca 1500,- a dala jsem celou krabici Ondrovi k narozkám s tím, že to jsou všechno věci koupené jeho jménem a celý obnos šel na slepá nebo jinak hendikepovaná zvířátka.
 
Zdroj (stejně jako titulní foto)
 
Věřte mi, že dárek to byl asi nejhezčí, který dostal, měl z něj radost a plnou krabici psích hraček a cetek nakonec ještě ocenil Matýsek, který ji s velkou chutí rozbaloval a ještě z ní něco zbylo pod stromeček.
 
 
 
 
Tím bych asi skončila. Do Vánoc zbývá 12 dní a máte hodně času na to, abyste většinu dárků z tohoto článku ještě v klidu zvládly. Navíc, co může být příjemnějšího, než se dívat na TV, nohy nahoře, popíjet čaj, mlsat dobroty a u toho dělat dárky?
 
 
Tak co, vyrábíte letos něco pod stromeček? Inspiroval vás nějaký tip z tohoto článku?


 

15 komentářů:

  1. Na Kuchařku ze Svatojánu jsem se taky chystala ale pořád jsem otálela jestli jo či ne...Přesvědčila jsi mě, kupuju :) Děkuju za skvělé tipy od superženy (vůbec nechápu jak dokážeš stíhat, vyrábět a učit se tolik věcí!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, děkuju za poklonu =) NO vidíš a já mám pocit, že když ráno vstávám v šest (pondělí, úterý, neděle, sobota, je to jedno, prostě se tak budím, ale zase ulehám v devět - to ten prcek =D), že se ještě flákám, když se válím několik hodin na gauči u vánočních pohádkových filmů jako Sám doma, nebo Santa Claus a u toho jen pletu. To je tak krásné odreagování =) doporučuju i na nervy ;)

      Vymazat
  2. To pletení se mi moc zamlouvá a navíc se to zdá i jaksi jednoduché. Ale znám se, nakoupím potřebné a pak mě to zase rychle přestane bavit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem rovnou napsala, co je nejlepší koupit za vlny. Já na nich finančně vykrvácela a až pak zjistila, že jsem měla koupit jen ty ve dvou základních barvách =/ a kruhy se vyplatí, už jsme si na nich uháčkovala 3 čepice, jde na nich dobře i šála a nemusíš měnit a kupovat jehlice nebo hledat vhodnou tloušťku vlny právě na ně ;)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Hlavně, aby k něčemu byly, když už jsem půlce známých tímto článkem práskla, co dostanou pod stromeček. Rodina si to doufám nepřečte =D

      Vymazat
  4. inspiroval ma ten Pratchett, manzel je velky fanda a citatel jeho knih a mame doma aj Ankh Morpork hru, takze dakujem za tip na Witches, sice k Vianociam uz nie, lebo darceky uz mam nakupene, ale odlozim si tento tip na narodeniny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme ráda =) Ilustrace jsou na té druhé hře stejně skvělé jako na první. Ale nevím, jestli mu půjde i o hrací mechanismy, jestli se mu budou Čarodějky líbit - není to už škodící, ale naopak stmelovací týmová hra Dokonce to nazvali v několika recenzích jako rodinnou hru vhodnou i pro hraní s menšími dětmi..

      Vymazat
  5. Moc hezké tipy na dárky. Na letošní vánoce už je asi nevyužiju, ale možná začátkem roku nakoupím nějaké vlny na ukrácení dlouhých zimních večerů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, na ukrácení večerů je to ideální odreagování. Člověk něco dělá, navíc poslouchá filmy a kouká na pohádky, prostě ideální činnost =)

      Vymazat
  6. To jsem netušila, že máš svojí vlastní řadu kosmetiky. Ale dárek to musí bejt boží!
    Mitsuuko, tak krásný Vánoce a ať Ti příští rok to všechno vyjde na jedničku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, no, je to taková soukromá "značka", takže´s to tušit ani nemohla, ale ulítávám na ní slušně =D
      Luci, Tobe taky, přeju hodně zdraví, štěstí a spokojenosti do Nového roku a dodatečně doufám, žes měla krásné Vánoce. Co jsem však viděla fotku na FB se seniorskými klávesnicemi, tak musely být Vánoce u vás doma skvělé ;)

      Vymazat
  7. prima tipy. Miluju aromatické lampy.

    OdpovědětVymazat
  8. Jéééé, tak já nestíhám a koukám, že Ty máš pilně už nadárkováno :-D, uff letos nějaké velké DYI u mě asi nebude, průšvih je, že na to nemám čas a přitom to miluju. Teda nejvíc se mi líbí selfie - jsi fakt kočka!!!!! A ještě kočičí čepice!!!!!! Ty jo, plést jsem nikdy neuměla leda páté přes deváté. Ovšem Maty a jeho šála nemá chybu, původně jsem si myslela teda, žes mu koupila lyžařské brýle dle té první fotky :-DDDD
    Užijte si nádherné svátky Zlatíčko, moc na Vás myslím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eMí, nic si z toho nedělej, já nestíhám už vůbec. TO pletení jen bylo příjemné zpestření ranních chvilek, kdy jsem třeba od pěti od rána nemohla spát, tak jsme si pustila pohádku a denně před odchodem do práce při vánoční pohodičce pletla ;) Doufám, že jste s holkami měly krásné svátky a přeju hrozně spokojenosti a štěstíčka a zdravíčka do Nového roku ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...