úterý 14. října 2014

Pár fíglů pro přirozeně krásné a zdravé nehty | díl 1. Diagnostika nehtu a výběr vhodné péče


S nástupem podzimu a změnou barevné škály laků se začínají objevovat recenze na nové odstíny a s nimi spojené stesky o nedržícím laku, o odlupujících se špičkách, praskajících nehtech i nalakovaných ploškách, jejich třepení.. Prostě všechny možné neduhy nehtů, které vedou také ke kratší výdrži laků. A víte co? Není to vždy jen o nekvalitním laku.

 
Koncem září jsem absolvovala základní seminář  o zdravých nehtech pořádaný Verunkou Mořkovskou (mistryně v ČR manikúry pro rok 2006) a jejím tatínkem, zastupujícími luxusní lázeňskou kosmetiku SpaRitual. Ano, nemám ráda slovo luxusní a jsem na něj alergická. Jenže, v tomto popisu se mi nějak nedostávalo jiných slov. Jejich péče je opravdu luxusní a to ať  už mluvím o salónním ošetření, o jejich prodávané péči určené k domácímu používání, nebo o tom, že jsou co možná nejpřírodnějšího složení, jak je to jen u laků na nehty možné. 

Dlouho jsem přemýšlela, jak bych popsala všechny informace načerpané na semináři, ale je toho tolik, že z toho nakonec bude několikadílný seriál, ve kterém se budu věnovat technice lakování, diagnostice nehtu, odlakovávání, správnému lakování v postupných krocích, abyste dosáhly co nejdelší výdrže, správnému výběru péče o nehet apod. Pokud chcete vědět, jak jsme se měly na semináři, tak se jukněte k Lence na blog, kde vám o něm napsala krásné podrobné vyprávění.
 
Takhle vypadaly moje nehty po prvním ošetření SpaRitualem - všimněte si krátkých tenkých nehtů s nepravidelným tvarem lůžka a poměrně krátkou plochou nehtu
 
Hned na začátek vám chci ještě k semináři říct, že je placený (platila jsem si ho i já) téměř symbolickým poplatkem 500,- na celý den, na kterém vám je zajištěn po celou dobu jeho trvání přísun tekutin i jídla, včetně oběda dle vašeho výběru. Stránku s papáním jsme probraly - jak víme, pro mě velice důležité. Nad to ale dostanete spoustu informací, po celou dobu prakticky ukazovaných, můžete diskutovat o problémech, názorně vám lektor předvede techniky lakování, pilování. Seznámí vás se skladbou složení v běžně prodávaných produktech a co s sebou nesou za zdravotní rizika (moc dobře to popsala lakýrnice eMka v jednom ze svých článků zde). Jako bonus si pak budete moci zakoupit výrobky SpaRitual přímo na místě se slevou od 10 %. Kurz doporučuju každé, protože se na něm dozvíte tipy a triky ze salónních kuloárů, které se k normálním laickým smrtelníkům jen tak nedostanou a všechny opravdu využijete.
 
Dnes začneme od základů. Na toto téma se vyrojilo hodně dotazů a ani mě nepřekvapují. Já bych se ptala také, kdybych neabsolvovala seminář a bláznivě se do celé značky nezamilovala. Ono totiž stačí někde zmínit, že lak stojí cca 340,- kaček a půlka z vás půjde do mdlob. Nebo ne? Já bych teda rozhodně šla. Dřív jsem nikdy nebyla lakovací maniak a schválně si zkuste spočítat na blogu články o nehtech - kolik vám vyšlo, tak 1 nebo 2? A změnil to až SpaRitual a já vám hned vysvětlím proč.
 
Nehty po 14 dnech (tak dlouho mi i vydržel lak výše). Nehty jsou delší, lůžka delší a tvarování nehtu pravidelnější. Nehty jsou pevnější a už rostou do délky. Nalakováno lakem Surreal - božská černo-modrá!
 
 
SpaRitual je, když..
Hodně toho se dočtete na netu a Lenka také už leccos zmínila, podám vám jen info, které mě opravdu zaujaly jako nejpodstatnější. SpaRitual je dceřiná odnož firmy Orly. Na rozdíl od laků Orly, které jsou 3-free (jak by řekla eMka - 3 fujtajbl free), vznikl SpaRitual jako luxusní lázeňská kosmetika, která má pečovat nejen o vzhled člověka krášlícími funkcemi, ale také o jeho psychiku. S tím je třeba spojený i design lahviček na nehty - 3 kroužky u hrdla - soul, body and mind. A pro lakýrnice mám lahůdku - o design laků se postarali ve Ferrari a vyhráli za to i cenu (rukojeť je speciálně pogumovaná, aby lépe držela v ruce a neklouzala). A pro naprosté lakovací fajnšmekryně  - víte, že jeden z červených laků je klasická Ferarri červená, kterou se zatím nepodařilo nikomu obšlehnout, takže se jí pyšní jen tato značka? Ale je pořád vyprodaný, takže si stejně nechte zajít chuť =P

SpaRitual nemá jen péči o manikúru a pedikúru, obsahuje i tělové řady ve vůních kadidlo, jasmín, pelargonie a zázvor. Každá je podle aromaterapie určena k jiným účelům a k použití v jinou dobu (např. zázvor je energizující a prohřívající..). Vůně jsou to překrásné, ale bohužel to už je mimo cenovou relaci, kterou bych byla ochotná za tělovku dát. Takže zůstávám u mani/pedi péče a tělovka se objeví v seznamu pro Ježíška. Pokud chcete udělat radost na Vánoce mamince, babičce, tchýni, nebo ségře, tohle bude dobrý tip pro vás. Na Vánoce už jsou totiž nachystané zvýhodněné balíčky a sety výrobků.
 
Můj první nákup. Od té doby se u mě v koupelně SpaRitualí zásoby ještě trochu rozrostly.. =D
 
Laky SpaRitual jsou specifické tím, že jsou veganské, 5- free a mají štěteček, který je tvarován tak, aby se pohodlně lakoval každému na jakýkoli druh a tvar nehtu. Proč jsou veganské? Ne, není to blbost. Věděly jste, že se do laků přidává tzv. guanin, což je perleť z rybích šupinek? A co třeba karmín, jakožto červené barvivo vyráběné z broučků? 5- free zase znamená, že laky neobsahují ty nejškodlivější a zdravotně hodně rizikové látky jako jsou formaldehydové pryskyřice, formaldehyd, toluen, DBP a ten pátý je myslím kafr. Co se týče kafru, je to hodně sporný - je toxický pro organismus při užití vnitřně, takže byste si nehty nalakované lakem s kafrem neměly olizovat. Ale co jsem koukala, i v některých péčích od SpaRitualu se kafr nachází (aspoň mám otázku na další seminář =).
 
*

Já myslím, že ke značce už jsme si toho řekly docela dost a teď už přejdeme k diagnostice nehtu. Je tu spojené všechno se vším. Pokud správně nediagnotikujete svůj nehet, pak mu nebudete věnovat správnou péči. Pak vám nehet nebude prospívat a nebude v takové kondici, aby vám na něm dobře a dlouho držel lak. Jak jednoduché, že? Nehty si rozdělíme do několika kategorií a zkuste podle popisu zjistit, v jaké se nalézají ty vaše.
 

Tvrdé nehty
Tyto drápky jsou velmi pevné a tvrdé, zároveň však i křehké. Vyznačují se zvýšenou tvorbou keratinu, což může mít za následek tlustší plošku nehtu, žluté zabarvení, někdy i patrné rýhování a hlavně trápí své majitelky tím, že se dokážou zlomit, nebo odprýsknout při jakémkoli neopatrném nárazu. Normální nehet by se vám v tu chvíli ohnul, protože je pružný. Tvrdé nehty však pružnost postrádají a rovnu se zlomí. Kdybyste ještě přemýšlely, zda vám tato sorta drápků patří, tak vám třeba poradím v tom, že tvrdé nehty mají hodně výraznou zakulacenou klenbu a když je necháte narůst do délky, začnou se zužovat tím, jak se zespodu kroutí.
 
Nemám foto Protein Boostu, tak to berte jako ilustrační. Tady na obrázku vidíte univerzální primer pod podkladovou bázi - True Bond - vhodný pro každý tip nehtu pro lepší přilnutí laku, tím delší výdrž a zároveň dodává výživu v podobě vitaminů. Je určen pouze k salonní péči.
 
Tyto nehty potřebují dodat pružnost a vláhu, protože jsou suché a hodně náchylné. Pro tvrdé nehty má SpaRitual dvě podkladové báze. Jednu základní - Protein Boost - kterou používáte ve dvou vrstvách jako podlak. Dodá nehtům potřebné proteiny pro jejich výživu a zvýšení pružnosti a hydratace díky extraktům z okurky a kaktusu. Co jsem zatím četla v recenzích, tak jsou s ním majitelky velmi spokojené a opravdu funguje. Výsledky byly zaznamenány už po měsíci. Já jsem ho koupila mamče a zatím je v pozorování. ;)

Někdy je s tvrdými nehty spojeno i výraznější rýhování, nebo nadměrnou tvorbou keratinu zapříčiněné zažloutnutí nehtu. S tím vám pomůže báze Resurface. Jedná se o speciální podklad obsahující bambusová vlákna, který vyrovnává plochu nehtu a neutralizuje žluté zabarvení. Resurface můžete používat v kombinaci s Protein Boostem a lakujete ho jako druhou vrstvu.
 
 
Měkké nehty
Často poznáte už podle pohledu z dálky. Nehty jsou někdy až sytě růžové, tenké (prosvítá prokrvení), mají rozšiřující se lopatkovitý tvar a klenutí prakticky žádné - nehty bývají až téměř placaté. Tyto nehty se velmi snadno zatrhnou a vlivem nedostatku vápníku se na nich občas mohou objevovat bílé skvrnky. Může vás trápit i od lůžek rozšiřující se tvar, podtáčející se konce dolů, nebo otáčející se špičky nahoru. Do toho ještě započítejte velkou ohebnost nehtů a máte diagnostiku pro měkkouše jako vyšitou.

Nehty potřebují dodat pevnost, stavební materiál v podobě vápníku. Pokud máte měkké nehty, sáhněte po podkladové bázi Nutri-Thick. Kromě efektu posílení nehtu vám extrakt z ginkgo biloby ještě pomůže prokrvit kořen nehtu, čímž podpoří rychlejší růst a tím i odrost poničené části nehtu. Opět stačí nanést 2 vrstvy jako podlak.
 
 
Normální nehty
A v této kategorii se nalézám já. Normální nehty se vyznačují lehce narůžovělým zabarevním, nepoškozenou plochou nehtu, nejsou nijak deformované, mají pravidelný tvar a jsou tak akorát pevné, ale zároveň i přirozeně pružné. Mají jemné klenutí do mírného obloučku, nejsou ani tlusté, ani tenké, nemají rýhování a vůbec by měly být docela bezproblémové.
 
 

Neusněte však na vavřínech. I s normálními zdravými nehty může nastat potíž, např. změnou stravy (nedostatkem potřebných látek), změnou ročního období, nebo používáním nevhodné péče (špatné složení, časté vysušování v podobě odlakovávání apod.). Já jsem se v rámci diagnostiky nehtu dozvěděla, že své drápky mám zdravé a normální a můžu na ně tedy využít odlehčenou péči. Tato skupina je oproti ostatním v jistém, jak bych to řekla, finančním zvýhodnění, stačí totiž pouze jedna péče. Výše jmenované báze totiž slouží striktně jako podlaky (nadlak tak musíte kupovat zvlášť), kdežto normální nehty žádnou speciální péči nevyžadují, proto si vystačíme s podlakem a nadlakem v jednom.

Multi-Tasker je péče 2v1. Jako podklad jej nanesete na nehty ve dvou vrstvách. Následovat bude krok s vámi zvoleným lakem a jako topcoat opět přetřete Multi-Taskerem. Vyniká rychlým schnutím a velkým závěrečným leskem.


Loupavé (třepivé) nehty
Kategorie sama pro sebe. S loupáním nehtů totiž můžete mít problémy, ať máte nehty příliš tvrdé, nebo normální. Mně se třeba docela často na špičkách začne i s vrchní vrstvou laku po čase oloupávat i nehet po šupinkách. Předcházela jsem tomu častějším lakováním, ale to zase nehty v závislosti na jejich odlakovávání víc vysušovalo a byly k tomu opět náchylnější. Dozvěděla jsem se o  péči Lacquer Lock.
 
 

Tento podklad funguje na bázi přírodních  polymerů, které nehet obalí a zapečetí, aby nedocházelo k jeho třepení (nejčastěji od špiček). Používáme jej stejně jako Resurface, tedy jako 2. vrstvu na podkladovou bázi a pak už lakujeme klasickým lakem. K Lacquer Locku vám toho ještě moc neřeknu, protože jsem si ho pořídila teprve před 2 týdny a protože jsem ještě do teď nehty neodlakovala, tak se na něj nedostalo. Plánuju vyzkoušet v pátek (po pokusu uzavřeném s Veru z Cosmetic Jam, jestli do té doby na nehtech nános vydrží =D). Dle slov Verči Mořkovské však na nehtech udělá takovou až skoro pogumovanou vrstvičku, která nehet chrání před nárazy a zatrháváním a drží pohromadě.
 
 
Desinfekce pod nehty
Tohle je taková třešnička v péči. Pokud půjdete na manikúru SpaRitual do salonu, pak si můžete být jisté, že kromě desinfekce celých rukou krásně vonícím desinfekčním sprejem, vám manikérka kápne pod každý nehet i desinfekci Farewell.
 
 
 
Jedná se o antimykotikum, které zároveň i desinfikuje, funguje jako léčivá vodička pro lehké druhy plísní nehtů, pokud je začnete užívat hned v začátcích a je antibakteriální. Zároveň, pokud třeba jdete z bazénu, nebo jiného rizikového prostoru, můžete si navečer po koupeli kápnout jen tak pro jistotu po kapičce za každý nehet. Tohle dělám rozhodně s nehty u nohou, protože při józe jste vlastně stále ve styku s podložkou, nebo se zemí. Mám dobrý pocit, navíc, kapičky příjemně chladí a hezky voní po tea tree a citronu.
 
 
*

Každá péče vás vyjde na cca 400,- Kč. Ale vězte, že po ni sáhnete při každé úpravě nehtů, takže se vám bohatě vyplatí a každá utracená koruna za to stojí. Vše si můžete "osahat" a okouknout v obchůdku Greenwave, kde Vám milé osazenstvo proškolené v diagnostice když tak pomůže určit váš typ nehtů a k tomu poradí i vhodnou péči. Co se týče výběru péče, nevěnovala jsem jí totiž samostatný článek náhodou. Špatný výběr vám může rapidně ovlivnit kvalitu nehtu. Znáte to obecné pořekadlo, že všechny nehty by se měly posilňovat? Proč bychom na ně tedy nevrzly nějakou tu zpevňující kúru, že jo..? A schválně, jestli jste pozorně četly. Co se vám stane s tvrdými nehty, pokud je budete ještě více zpevňovat? Přesně! Budou ještě tvrdší, ještě křehčí, ještě náchylnější a mohou hodně bolestivě a někdy až do masa praskat. Moc se mi líbilo Verunky Mořkovské přirovnání péče o nehty k péči o pleť. Také si nedáte na mastnou pleť výživný krém a na suchou pleť matující stahovací. Proč? Protože by vám to nesedlo a pleti by to jen uškodilo. Stejně tak musíme vybírat i vhodnou péči na naše nehty.
 
Obr. vlevo - nehty po dalších 14 dnech; Obr. vpravo - nehty po 9 dnech (foceno včera). Nehty mají pravidelný tvar, jsou pevné, přesto pružné, lak nikde nepraská, nehty mají na mě až abnormální délku (už je problém  v prstech udržet šroubek =D)
 
Závěrem vám jen chci říct, že mě SpaRitual opravdu dostal. Za měsíc a půl péče jejich kosmetikou se mi nehty zlepšily a jejich stav se otočil o 180°. Kdo mě zná, nikdy mě neviděl s dlouhými nehty - vždycky se mi totiž dřív tím neustálým olupováním a zatrháváním tak zkracovaly, že jsem žádné pořádné délky nikdy nedosáhla. No, teď už mám solidní drapáky, že i Matýsek za mnou chodí častěji, protože podrbání už dostalo zcela jiný význam =D. Nehty mám pevné, přitom pružné, dlouhé, lak mi na nich vydrží déle jak 10 dní bez problémů a po těch 10 dnech ho sundávám spíš kvůli odrostům, protože mi začaly dost rychle růst nehty, nebo že chci změnu.

Prostě, doporučuju. Neříkám, že byste měly hned zahodit všechny své laky a přejít na tyhle. Ani já to tak neudělala. Ale péči používám komplet SpaRitualí. Přijde mi to jako když si koupíte stíny na oči od Catrice, ale podklad máte kvalitní a přírodní krém.  Zkuste začít s péčí a nadlakem, je to v podstatě základ lakování a uvidíte, co se vám s nehty stane. S výdrží laků samozřejmě souvisí i odlakovávání a správná technika nalakování nehtu a o tom si povíme v dalších dílech.
 
 
 
Jak pečujete o své drápky vy? Láká vás SpaRitual? Chodíte pravidelně na manikúru? Dozvěděly jste se v článku něco překvapivého?


 

55 komentářů:

  1. Tak tohle je velmi pěkné. A plánuju někdy si k nim zajít a nechat si nehty diagnostikovat, protože si fakt nejsem jistá, jaké vlastně mám. :) Byla jsem k tomu nalomená už před Tvým článkem, ale po něm už teda definitivně budu muset. Když už máme v Brně salon, že... (A když jsem ho posledně při vyzvedávání zásilky asi hodinu hledala, haha...) Takže děkuji za postrčení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to Ti opravdu závidím. Já tu mám salony jen v podobě luxusních hotelů, nebo v Bomtonu, což je zase místo, které mě odpuzuje, takže čekám, až ho otevřou na Národce v rámci kosmetiky Primavera pod Greenwave a bude =)

      An., a ani podle tohoto článku se Ti nepodařilo určit své nehty?

      Vymazat
    2. Taky jsem za to ráda. :)

      No, takhle, podle článku to vypadá na měkké, třepící se. Ale momentálně jsou hlavně celkově ve špatné kondici a budu raději, když mi to někdo potvrdí... :)

      Vymazat
    3. (Potvrdí ten typ nehtů. Špatný stav potvrzovat nepotřebuju, to vidím... :))

      Vymazat
    4. Tak bacha, jejich ošetření je silně návykové =D

      Vymazat
  2. to je fakt super informativní článek, i pro mně, která si nehty nelakuje :), ale pokud bych zas začala, tak by to teď byl Spa Ritual! Moje nehty jsou asi něco mezi tvrdými (mám problém je často i ostříhat, jsou jak z betonu :D), ale na druhou stranu jsou i normální, protože se ohnou a nezlomí... Jinak ještě mám na zdravém, přírodním a vegan seznamu laky 100% Pure, Butter London a myslím Zoya?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;) no, ona stačí i ta péče. Ještě jsem do článku nenapsala, ale to asi v jiném dílu, že nehet je skládán ze tří vrstev, nichž ta prostřední má nejvíce sklony k tomu nasávat do sebe vlhkost. Proto je třeba nehty ošetřit alespoň podkladovým lakem, nechat ho zatéct pod tuto vrstvu pod nehet a vždy přelakovávat i špičky. Jojo, o těch jsem taky slyšela, ale má pocit, že dva poslední jsou jen 3-free? A lak 100% pure jsem ještě neviděla, musím pohledat ;)

      Vymazat
    2. no já jsem barbar i na péči :D, moje sestává z nůžek, pilníku a nočního krému na ruce, ale je mi jasný, že když už barevný lak, tak to chce i všechno okolo, nadlak, podlak, další péči... tak mi zatím ta pauza vyhovuje :)

      Vymazat
    3. Jasně, to se nedivím =) Já kdybych neměla na nehtech aspoň základní průsvitný lak, tak se mi hrozně ničí a měknou vlivem častého mytí rukou, nádobí a draním o vodítka, nebo vařením. Navíc, na podzim miluju tmavé laky ;)

      Vymazat
  3. určite super článok, teším sa na pokračovanie, asi som konečne zistila, aký typ nechtov mám, no chcela som sa spýtať, keby použíjem medzi bázou a vrchným lakom lak inej značky, znížim tým účinky Sparitual?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v podstatě bys neměla, protože nehet už bude dostatečně ochráněný dvěma vrstvami podlaku Sparitual a nadlak budeš mít taky jejich. Maximálně to může ovlivnit výdrž laku a rychlost schnutí ;)

      Vymazat
  4. Ahoj, parádní článek! Pře dvouma měsící, když jsem řezala dřevo, jsem si pilou nařízla nehet dost daleko a hluboko a pořád mi ne a ne zarůst...tak doufám že jeden z tvých typů pomůže :)

    www.mysocialshake.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, a to šlo do živého skrz nehet? V tom místě se Ti tam s největší pravděpodobností utvoří/la jizva, která tam už zůstane. Přes ni bude růst nehet deformovaný.. Tohle jde prý velmi snadno "rozpustit" bezbolestným laserem na jizvy.. Určitě bych se na to informovala co nejdřív třeba přímo na "základně" SpaRitual v Brně, odkud tuto info mám. Můžeš si ta zachránit nehet. Tento zákrok jde myslím provést pouze do roka od zranění..

      Vymazat
  5. Při čtení článku jsem si říkala jo, tohle chci okomentovat, tohle zmínit, tamto taky... No a teď jsem nějak zapomněla, o čem jsem vlastně chtěla psát :D
    Nehty máš pěkné, je fajn, že se dávají do kupy, ta péče nejspíš funguje :)
    Moje nehty jsou normální, možná mírně tvrdé, ale z té charakteristiky tvrdých nehtů sedí asi jen ty podélné rýhy, rostou mi s nimi odjakživa. Nelámou se, ale mám problém s tím, že se rozdvojují. Není to to samé jako třepení, prostě se ty vrstvy nehtu jakoby oddělí od sebe aniž by se ta horní odloupla, konec nehtu není z jednoho kusu, ale rozdvojený. Moc nevím, jak to srozumitelně popsat. Momentálně se mi daří nechat to odrůst, dávám pozor abych s nehty o nic nepraštila, protože pak jede rozdvojení nanovo. Nejhorší je, když už to skoro odroste a já se jak na potvoru o něco praštím, to bych vraždila :)
    Jinak s nehty problémy moc nemám, akorát s tím jak jsou pevné trvá jejich zkracování/pilování nekonečně dlouho a strašně mě to nebaví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ale ono to to loupání asi je. Třepení nehtů je pouze jiný a o hodně mírnější výraz. Mně se někdy nehty rozdvojí až do půlky a pak jsou ztenčené a měkké. Zkus ten Lacquer Lock, měl by být právě na to.. ;)

      Vymazat
  6. Mo pěkný článek :)) Přes léto se mi moc lakovat nechtělo, čas jsem trávila stejně neustále venku, na kole, na horách, ve vodě atd....takže na lakování nezbývalo ani moc času a....ani moc chuti :)) Ale jak se blíží podzim a s ním lenošnější období, mám zase chuť své nehty začít trochu zkrášlovat. Mám nehty spíše měkčí, nepravidelného tvaru (pilovat musím i z boku) a čas od času se mi odlupují šupinky :-( SpaRitual vypadá skvěle a rozhodně by stál za zkoušku,.....A kdepak si mohu produkty prohlédnout? Na stránkách Greenwave jsem značku nenašla :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: Ten korálový lak je úúúchvatný!!! :))

      Vymazat
    2. Hehe, jmenuje se Last Tango a ten den se do něj zamilovala snad každá ;)

      Na stránkách GW ještě laky nemají, ale je to v procesu. Luci, jsi brňačka, máš to o to jednodušší, zajdi si k nim přímo na sparitualí základnu, je to uvedeno na jejich stránkách v kontaktech, kde mají studia ;) Tam pracuje i Verča Mořkovská. A doporučuju si zajít aspoň na tu základní manikúru, protože Ti během ní kromě peelingu a hrozně příjemné masky a masáže rukou provedou i kompletní ošetření a diagnostiku nehtů ;)

      Vymazat
    3. Tak jsem již přihlášená sem: http://www.sparitual.eu/soubory/SpaRitual_Brno_08_11_2014.pdf :)))

      Vymazat
  7. Po dlouhé době jsem dospěla k tomu, že na sobě fakt šetřit nemůžu a do péče se investovat vyplatí, i když se mnou pak peněženka nemluví.
    Laky vypadají moc dobře, úplně jsi mě navnadila, ale sama nevím, do které kategorie bych se zařadila - jednou mám nehty moc měkké, pak zas moc tvrdé a odlupující se... A jako ty dřív je mám permanentně krátké, protože v delším stavu se třepí a jsem nenechavec, dlouhé a třepící na sobě nesnesu. No a co nejhůř - asi mi není pomoci, protože jsem takřka každý den na praxi, kde je jakýkoli lak na nehtech vyloučený. A aby toho nebylo málo, stokrát denně si myju ruce a často používám i dezinfekční prostředky, takže jsou mé nehty spíš takové Popelky... Ale věřím, že mají potenciál, aby se z nich staly princezny. :-)
    Tvé nehty jsou na fotkách pěkné; výsledky jsou vidět. Asi si fakt nějaký lak pořídím, a budu patlat aspoň o víkendech...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, a to bys nemohla mít třeba jen ten průsvitný? I za cenu toho, že vydrží kratší dobu, tak by Ti nehty aspoň ochránil a nemusel by být barevný. I když, vy to máte asi tak, že je nesmíte mít kvůli pacientům nalakované vůbec, že? =/
      Víš jak to vypadá? Jako přesně můj typ nehtů. Schválně, normálně jsou tvrdé a v pohodě přesně do té doby, než se začnou loupat? a pak jsou měkké v místech, kde se Ti sloupala ta vrchní vrstva nehtu? Zkus ten Multi-Taker ve spojení s Lacquer lockem.. Navíc, teď s příchodem zimy budou mít nehty tendenci být vysušené víc než obvykle, takže by na ně neuškodil ani protein Boost, pokud tedy nejsou opravdu tvrdé =)
      Já jsem se právě taky už konečně rozhodla investovat do kvality. Peněženka už ani neprotestuje, protože pak nekupuju zase hovadiny v drogerce po kilech ;)

      Vymazat
    2. V tom je právě ten problém; na nehtech nemůžu mít vůbec nic, jinak by se na mě řvalo a to nemám zapotřebí. Navíc pracujeme rukama, takže mi na ně každý kouká a odhalili by mě hned. :-) Popravdě si nemyslím, že je to až takový hygienický problém, ale předpisy jsou nekompromisní.
      Tak máme asi opravdu stejný typ nehtů, tvůj popis na mě totiž přesně sedí. Hlavně bych řekla, že ve velmi krátkém stavu vypadají normálně a zdravě, ale jak mi jen lehce poporostou, tak je to hrůza. Ach jo, asi si fakt budu muset něco objednat a zachraňovat nehty aspoň o víkendech. :-) Akorát ty částky se mi moc nezamlouvají; jelikož nehty jsou spíš na okraji mého zájmu, ale zas péče je péče... No snad přemluvím Ježíška. :-)

      Vymazat
  8. Nalákala jsi mě, Spa ritual znám zatím jen s blogů. V profi péči znám klasické zančky Orly, OPI, CND,LCN ale to jsou klasické chemky. Tohle mě hodně zaujalo. A ten kurz vůbec není drahý, já se musím přiznat , že takhle hezky popsané jak rozpoznat nehty jsme neměli ani na škole, musela jsem se po všem složitě pídit sama. A i když skoro vše pro mě bylo opakování, tak spa rituals a tvoje recenze jak dobře fungují mě nadchly natolik , že o tom fakt uvažuji :) asi konečně začnu drápkům dopřávat pořádnou péči stejně jako pleti a tělu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to jsem moc ráda, že to takto působí. Vlastně všechno v těchto článcích, včetně tohoto vychází z informací ze semináře. Fakt za to stojí ho absolvovat. Kromě milé společnosti se člověk dozví takové věci, až si říká, kde posledních 20 let byl, když si lakoval nehty, aniž by to všechno věděl =D
      Od té doby, co používám tuto péči, tak mám úplně jiný pocit při pohledu na nehty =)

      Vymazat
  9. Mášo, děkuji za skvělý článek a už se moc těším na další a věřím, že nejsem jediná :-P.
    I já jsem značce SpaRitual zcela podlehla a lítám v tom až po uši. Péči už jsme kompletně celou vyměnila, ale laky zatím ne bo jich mám mooooc a jaksi se jich nechci vzdát :-). Mám tvrdé nehty a celou dobu jsem myslela, že jsou měkké a proto jsem tomu uzpůsobila péči a šíleně se divila, že se nehty stále lámou. Od té doby co používám protein boost je po problému a co víc dokonce i rychleji rostou. Dokupuji stále další a další přípravky a dělá mi to nesmírnou radost :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárí, takže se mi to nezdá, že rychleji rostou?? =D No neboj, neboj, už přemýšlím nad dalším tématem, jestli spíš doplňky - pro začátek - nebo rovnou lakování =)
      Já mám taky některé oblíbence, které barevně u Sparitualu nejsou k sehnání. Ty si nechávám a lakuju je jako barevnou mezivrstvu ;)

      Vymazat
    2. Asi nezdá bo já tu za tu dobu opravdu postřehla a nesmírně si to užívám :-). Bojuju tedy s tím lakováním i pod nehet, nejde mi to a zatím na to nemám trpělivost...má to všude jen ne tam, kde bych chtěla :-D.

      Vymazat
    3. NO, naštěstí se pod nehet lakuje jen ta báze, kdybych to měla dělat i s barevným, tak musíme dvakrát do měsíce malovat. Taky s tím bojuju a jsem ráda, že ten průsvitný aspoň není vidět - buď si ho tam dám pokaždé málo, nebo moc a pak se mi přilepí nehet na bříško =D

      Vymazat
  10. Tak tohle jsem zhltla jedním dechem, akorát se taky neovedu zařadit, respektive mám nehty měkké, ohebné, růžové a s tečkami, loupou se po vrstvách, ale nemám je placaté, nebo lopatkovité, jak se píše, tvar mají pěkný a jsou klenuté. Nicméně do péče investuju pro začátek vezmu podklad na třepící se nehty a ten s vápníkem a uvidí se. Je potřeba na ně pak dávat barevný/další lak? Přestala jsem si barevné laky dávat, kvůli vysoušení z odlakování a časté práci s rukama a nějak se mi nechce zase začít:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO určitě není potřeba, stačí jen tento podkladový lak - 2 vrstvy. Podle toho, co píšeš, tak bych řekla, že to je klasický prototyp měkkých nehtů. Nemusí mít vždy placatý tvar, ani se rozšiřovat, to není podmínkou. Ostatní body však splňují.. Co se týče toho vysušování, i ten bezbarvý lak se musí jednou za čas odlakovat a nalakovat znovu a pokud už budeš používat Sparitualí podklady, tak není problém začít lakovat i barevným ,protože by měl na nehtech vydržet stejně dlouhou dobu, jako ten samotný bezbarvý ;)

      Vymazat
  11. Diky za tal obsahly clanek, uz se tesim na dalsi dil.
    SpaRitualem jsem uz okouzlena delsi dobu, takze se dal snazit nemusis :-) Mam zatim par barevnych laku, Multi-Tasker planuju pri nejblizsi prilezitosti no a na diagnostiku si snad nakonec budu muset zajit taky. Protoze by me zajimalo nakolik jsou normalni a nakolik mekke. Docela me totiz zaujalo, ze mekke nehty rostou lopatkovite, jsem si vzdycky myslela, ze s timhle svym pitomym tvarem nic nenadelam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když se nehty zpevní a začnou produkovat víc keratinu, zpevní se a podle toho se začnou i jinak klenout, takže ano, má to s tím souvislost ;) Nehty mohou být měkké přechodně (nadměrným vysoušením, námahou, nebo nemocí a špatnou stravou), pak mohou být měkké geneticky a to se pak musí napravovat péčí a výživou ;) Já jsem dřív měla nehty maličkaté, ve škole se mi smáli, že mám prsty jako soudky - když nehet trochunarostl, vypadalo to jako ošklivý čtvereček.. Ale to byl docela těžký případ =D
      JInak, já se nesnažím, prostě jsem jimi okouzlená =) A určitě začni Nutri-Thickem ;)

      Vymazat
    2. Tak to moc rada ctu. Mam totiz nehty taky docela male, resp. se brzo oddeluji od luzka a kdyz narostou do delky, ktera by se mi libila, tak se nektery spolehlive zatrhne, takze muzu tak akorat zkratit vsechny a zacit znovu..
      A prosim jak se jmenuje ten Ferrari odstin? At vim, po cem mam touzit.. :-)

      Vymazat
    3. Možná i stejně - Ferrari, ale nejsem si tím jistá, nevím, jaký to je, zaslechla jsme o něm jen tak mimoděk, jako o bájném laku, který se nedá sehnat =D

      Vymazat
  12. No keby bol takýto salón u nás v Košiciach tak neváham ani chvíľku, 400 korún, vôbec nie je veľa, keď si vezmem koľko peňazí vrážam do lakov od Sally Hansen, ktoré napriek skvelým recenziám an moje krehké, štiepajúce sa nechty vôbec nefungujú:/

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, na SLovensku jsem našla na jejich ofiko stárnkách jen jeden salon a to v Žilině, jukni úplně dolů http://www.sparitual.eu/salony.htm

      Ale určitě není problém produkty u vás koupit, nebo koupit tady a nechat poslat na Slovensko ;)

      Vymazat
    2. SH mi taky moc nefunguje a dokonce se mi ani moc nepozdává, není mi sympatický, nevím proč. Koupila jsem si od nich na jedno doporučení změkčovač kůžičky, ač byl s hnusným složením, doufala jsem, že bude aspoň fungovat a teda - skoro dvě stě v čudu a s kůžičkou mi ani nehne =/

      Vymazat
    3. Dobrý den, oficiální zastoupení pro Slovensko máme právě v Košicích. Na stránkách www.sparitual-sk.sk najdete adresu a kontakty.Také je tam nádherný salon, kde pracuje mistryně Slovenska ve wellness manikúry Martina Forgáčová, kterou jsem i školila. Pěkný den

      Vymazat
  13. Takovýhle článek jsem přesně potřebovala, takže ti patří velký dík:). SpaRitual vypadá víc než dobře, jen jsem ještě nedospěla do fáze, abych utratila za lak víc než 200. I když moje nehty by zlepšit kondici potřebovaly. Hrozně se mi třepí, takže jakmile je mám drobet dlouhé, je to zázrak... Někdy bych si ráda dopřála salónní péči, ale na to si ještě budu muset drobet našetřit a počkat... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už Tě vyjde levněji si tu péči za ty 4 stovky koupit a mít pokoj a nehty zdravé ;) No, není to málo, ale mně se nehty tak zlepšily, že už bych do jiné péče nešla. Navíc, zkoušela jsem si to propočítávat a dohromady za život jsem koupila 3 "pečující" báze a vesměs SH a většinou mi vydržely jen měsíc(nic nedělaly tak jsem je přestala používat), byly nacpané pěknými sajrajty a v půlce vyschly.. a fór je v tom, že dohromady stály víc, než tahle od Sparitual ;)

      Vymazat
  14. Vypada to paradne, myslim ze jejich peci vyzkousim. Mam nehty neco mezi normalnimi a tvrdymi a obcas je fakt sileny jak se lamou a jsou zazloutly. Super clanek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeju, ať s nimi nemáš žádné problém a ať jsi nadšená z péče stejně jako já ;)

      Vymazat
  15. Ani nevíš jak moc jsi mi tímhle článkem pomohla! Přišla jsem na to, proč mám často hrozně nepohodlný pocit v okolí nehtů. Pobolívá to, je to takové nepříjemné... no, podle všeho mám tvrdé/normální nehty, a dost si je ničím tím, že si je lakuji keratinovou péčí od Misshy a jako podlak používám cosi diamantového od GS. Nehty mi rostou dost rychle, jsou čím dál tvrdší, žloutnou mi (myslela jsem si, že je to kvůli tmavým lakům), jsou čím dál sušší a dokonce se mi začaly třepit, chm. Vůbec mi nedošlo, že používám nevhodnou péči. Každopádně si půjdu pro péči SpaRitual (mám GW hned za rohem od místa kde pracuji :D). Ale pro začátek bych zkusila zatím jen jednu lahvičku, přeci jen 400,- je dost. Co bys mi doporučuji jako první, prosím? Protein boost, Resurface nebo ten top coat a base coat 2v1? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, určitě vezmi Protein Boost. Pomůže Ti dodat proteiny a pružnost nehtům a nebudou tak tvrdé. Začni od péče, není nutné mít hned všechno hned od SR. Brala bych to pragmaticky, kup si tu základní péči, která pomáhá ;)

      Vymazat
  16. Skvělý článek! Kéž by byli ted v sobotu na Interbeauty. Hned bych si tam všechno nakoupila. Na SEMINÁŘ chci taky a i bych si někam zašla. Vím, jak moc mi před lety pomohlo začít se správnou péčí o pleť. Nyní potřebuji nehty a v padesáti budu k nepoznání. Vlasy, tělo, ...

    Díky za tvůj blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to jsem moc ráda. Já už taky jedu po metách.. nejdřív pleť, vlasy, teď nehty, co dál.. hm, už snad jen doladit nábytek a bude =D

      Vymazat
  17. Zdravim, takze dnes jdes odlakovavat.? :)
    Clanek jsem cetla hned, ale az ted mam cas na dukladny komentar.
    Ten seminar stoji jen 500 Kc? To je fakt dobre, to bych si ho klidne taky dala!
    A reknu ti, ze jsi me navnadila, aspon na ty pece. Sice nevim, ktery typ jsem, ale kdyztak si necham poradit v GW.
    No a samozrejme chci Ferrari cervenou, nejlepe k nim jeste sehnat vodolepku s konikem ve zlutem poli a jsem v nehtovem nebi :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No úplně si to představuju - ferrari nehty! =D A popravdě, ty nehty jsem ještě neodlakovala, neměla jsem čas, takže s těmi drápy chodím už 17 dní. =D

      Seminář je super, doporučuju, už za tu milou společnost a jídlo stojí - ty informace jsou snad k nezaplacení ;)

      Vymazat
  18. Tak uz vim ze potrebuji multi-tasker a Lacquer Lock, ale ten na eshopu nemaji :( Jeste se zeptam, jestli neco pouzivas na kuzicku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, o kůžičce bude druhý díl.. mají skvělý krémík, ale poměrně drahý.. zase vydrží, ale nepovažuju to už za nezbytnost. Pokud Tě trápí suchá zatrhávající se kůžička, tak kdykoli si vzpomeneš, hydratuje krémem. Klidně hydratačním krémem na pleť - Alverde, nebo cokoli, nebo hydratační pod oči, aby byl malý do kabelky. Hlavně nemaž olejem, bylo by to ještě horší..

      Vymazat
  19. Tento popis nechtov som už čítala -myslela som si, že mám nechty tvrdé a chcela si kúpiť Protein Boost. No potom som bola na Interbeauty a slečna mi povedala, že moje nechty sú super - teda skôr normálne, keďže ich mám dosť dlhé a vraj tvrdé by tak nenarástli. Tak som si kúpila podkladový Colorstay. No a dva týždne na to sa mi jeden necht úplne vylomil - to som ním len klepla o stoličku, ani neviem ako sa to stalo a na druhý deň sa mi zlomil ďalší necht (pre zmenu na druhej ruke ) :/ Takže som teraz celkom nešťastná, lebo ja som zvyknutá nosiť dlhé nechty - a to nielen preto, že sa mi páčia, ale aj preto, že moje prsty vyzerajú strašne s krátkymi, ako také krátke kolíky xD Teda tie zlomeniny nezvaľujem na nové laky, len ma to nepotešilo...človek chce urobiť niečo fajn pre svoje nechty a oni sa takto odvďačia :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nevím kde Vám to řekli, ale předpokládám že ve SpaRitual ne.Je to přece nesmysl, že dlouhé nemohou být tvrdé, právě naopak.Váš popis přesně sedící na tvrdé-křehké nehty.

      Vymazat
    2. Sparitual přeci na Interbeauty nevystavuje? Mám pocit, že na Beauty and Spa jenom.

      Vymazat
    3. Slečna myslela Interbeauty v Bratislavě :)

      Vymazat
    4. Koukám, že už zde bylo vše vysvětleno =) A ano, jak přichází zima, tak já už jsme se taky dostala z původních normálních nehtů na lehce tvrdší s podélným rýhováním. Při prvních nákupech jdu pro Protein Boost.

      Jo a pro zvědavce.. poslední dva měsíce jsme měla nehty na nemocenské zcela bez péče - bez laku, bez všeho. Kdo by čekal, že byly v naprosto mimořádné kondici, spletl by se - začaly se třepit, lámat a rýhovat. Musela jsem zase začít lakovat, aby se na ně dalo koukat a nebyly tak náchylné.. ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...