středa 9. července 2014

Pleťová maska s mátou a zeleným čajem | DIY


Dneska si vyrobíme univerzální masku pro smíšenou pleť. Univerzální proto, že díky lístkům máty a zeleného čaje bude mít silné antioxidační účinky, bude redukovat nadměrnou činnost mazových žlázek, pleť uklidní, vyčistí, jíl opečuje a konopný olej vyživí. Na  závěr ji stačí jen setřít a už se nemusíte mazat ani krémem. Ideál..

Po posledním minerálním výcucu začnu polehoučku. Síly mi dodává pomyšlení na od zítřka začínající dovolenou. Před skákáním do vzduchu  mě odrazuje jen to, že si beru noťas a práci s sebou. Což je ale zase dobré pro blog, protože budu moct nejen pracovat, ale i psát články. Juchů =D

Takže dneska stručně, bo dodělávám na poslední chvíli resty, do toho vařím až se hory zelenají a snažím se zatím jen psychicky sbalit na 4 dny na jakékoli počasí a činnost. Jak znám O. a blogoasistenta, protáhnou mě kdejakým křovím, takže si beru i oteplovačky a kolo.

Abyste zhruba měly představu, odkud co mám =)

Konopný olej
Začneme vařit.. Konopný olej, copak bych vám o něm asi řekla, co ještě nevíte? No, myslím, že už nic takového není, je to hojně rozšířený a používaný olej především na smíšenou a zánětlivou pleť. Tak jen doplním svoje poznatky. Olej vysušuje. Při dlouhodobém používání, pokud budete na noc třeba mazat jenom jím, tak opravdu vysušuje. Začala se mi šupinkatět pleť. Navíc teda opravdu nemusím ten typický smrádek, takže jsem se přestala přemáhat a ukončila naše kamarádství.

Sice se o něm mluví jako o zázračném oleji, ale mně zázračně nefunguje. Nic se po něm nehojí, vadí mi, jak jsem po něm mastná, prostě si nejsme souzeni. Proto bylo moje překvapení docela velké, když jsem z něj umíchala tuto masku. Na dlouhodobé použití pro mě nepřipadá v úvahu, ale k občasnému naplácání masky je to fajn. Navíc, konopný smrádek hravě přebije vůně rozemleté máty a zeleného čaje.

Jak známo, zelený čaj obsahuje spoustu antioxidantů a máta je zase antibakteriální driják. Dohromady si dokážou poradit s uklidněním zanícené pleti, mastné pleti srovnají činnost mazových žlázek, aby to tak nepřeháněly a maska pak v závěru po mátě na pleti i lehce chladí. O bentonitu jsem vám psala už v tomto článku. Coby lávovka na vlasy byl nepoužitelný, ale do masky je naprosto ideální. Má protiplísňové a léčivé účinky a v masce zastává jílovou složku, která pomáhá hojit a vypořádávat se se záněty pleti.

Všechny hojivé, antibakteriální a desinfekční účinky podtrhuje základ z Hřebíčkové vody a pár kapek Mátového a Levandulového éterického oleje. Tádydádydáá, to je vše, přátelé..



Ingredience:
9 g Jojobového vosku
40 g Konopného oleje

=> dáme rozpustit do horké lázně



23 g Hřebíčkové vody

=> ohřejeme na pár sekund v mikrovlnce, aby byla stejně horká jako rozpuštěný vosk

3 pl sušené Máty
3 pl Zeleného čaje



=> rozemelete na jemný pudr. Do olejové fáze přilijete hřebíčkovou vodu a šleháte metlou do zchladnutí směsi. Vznikne vám z toho hráškově zelená našlehaná mast, do které přisypete mátu a zelený čaj.



2 čl Bentonitu

=> promícháte vše dohromady. Měly byste mít hustý krém s konzistencí patrnou z fotek.

3 kapky Vitaminu E
5 kapek ÉO Levandule
3 kapky ÉO Máta
10 kapek Cosgard

  • konzervant přidávat nemusíte, pokud budete mít masky menší množství a skladovat v ledničce
  • množství v receptu vyjde na cca 87 ml masky
  • asi jste si všimly, že na férovku používám tonika od KH. No jistě, nebudu kupovat vody, když potřebuju dodělat tohle =)
 


Masku aplikujte na vyčištěnou pleť, nechte 15 - 20 minut působit a poté setřete papírovou utěrkou, nebo v teplé vodě namočeným ručníčkem (papír je lepší, nebudete se s tím pak muset prát). Pleť bude po použití hezky vláčná a vyživená. Maska tlumí záněty a bolestivé boule, pleť zanechá krásně vláčnou a hydratovanou. Majitelky mastnější pleti masku mohou pouze setřít a nechat konopný olej spolu s esencemi, ať se rozvinou v plné síle, krému netřeba. Pokud jste sušenky, můžete se pak ještě přemáznout krémem, ale není to podmínkou.



Tak jak vám jde kuchtění? Právě je ideální počasí - pěkně ošklivoučko, jen zalézt k plotně =)
 
 
 

25 komentářů:

  1. Hernajs, jaktože vždycky přijdeš s nějakým domácím zázrakem, když já si právě něco podobného koupím? I když masky mě teď tolik neberou - co jsem objevila Tariku, tak v podstatě žádnou jinou nepoužívám, protože v porovnání s ní mají úplně mizivé účinky. Když mi došla Tarika, tak jsem si splácala nimbovou masku, která vypadala úplně jako tahle tvoje, i když složení už nemůže být odlišnější. :-) Teda až na konopný olej, ten jsem taky používala.
    Koukám, že si hraješ s kosmetikou a připravuješ se na dovolenou - já jsem se naopak právě začala učit na poslední zkoušku; bouřky vítám, protože ve vedrech se prostě učit nedá. Jo a kromě nimby (čaje) jsem si pořídila rovnou i jeden na kašel a jeden na učení, takže ho možná začnu hned pít. Jen se mi moc nechce pít zároveň 2 směsi, ale vyřazovat nimbu se mi nechce, tak ještě uvidím. :-) Koukám, že můj příspěvek je jako obvykle mimo téma. :D Jo a ještě jeden poznatek - dnes jsem si poprvé umyla vlasy lávovou zemí, a stalo se přesně to, co jsem čekala - nesjou umyté moc dobře, naštěstí to není na povrchu tolik znát, ale musím vypilovat techniku a asi i prodloužit dobu působení. Jak dlouho ji necháváš na vlasech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začnu odzadu =) nenechávám ji působit vůbec. Jak jsem psala ve článku, jen posypu mokrou hlavu lávovkou a pořádně promasíruju u hlavy. Já teda pokračuju a sypu až do délek. V případě umývání po delším časovém úseku opakuju proces 2x. Umytou jsem měla hlavu vždycky dobře - nedalas toho tam málo? a co kondiš, ten jsi po tom používala?

      No, tak dvě směsi zároveň by nemusely být tak špatné - nimbu chce pít fakt pravidelně, jinak neuvidíš výsledky a bez nich nestojí za to tu chuť vůbec pít =D

      No hele, já jsem taky ajurvédské královna - nejradši mám Multani, Neem a vetiverovku od Khadí =) ale chtěla jsem nějaké mazání, které bude zároveň i hezky pečovat, vyživovat a zvláčňovat, což teda jílovky neumí ;)

      A na jaké zkoušky se teď učíš? Já bych taky ještě zkouškovala, ale utli mi to na studijním a musím čekat až do září =/

      Vymazat
    2. Je možné, že té lávovky bylo málo, musím to pořádně vyzkoušet a vychytat, jak ji nejlíp používat. Přemýšlela jsem, jestli mýt podruhé (cukala mi ruka, ale chtěla jsem vidět, jak to bude vypadat jen po jednom mytí). No, budu teď pár dní doma, takže mám příležitost experimentovat. :-) Kondicionér nepoužívám, vlastně ho ani doma nemám, protože mám krátké vlasy, které se navíc ani moc necuchají.

      Jo a ta maska vypadá fakt moc dobře. Já se teď spíš snažím o co nejmenší péči (která teda zahrnuje asi 179 produktů), a masky jsem skoro vyřadila, nicméně mi pomáhá OCM, po které masku dát musím, jinak jsem do druhého dne plná boulí. Vyživovat pleť teď naštěstí nepotřebuju; Nimba dělá své. :-) Jen když mám výjimečně chuť dodat víc vláhy, použiju aloe vera gel, který jsem si teď v létě moc oblíbila.

      Zkouška mě čeká bohudík už jen jedna, učím se mikrobiologii. Jsem teprve na začátku, ale je mi úplně jasné, že si za tu dobu učení diagnostikuju aspoň 20 nemocí. :-) To je teda dost hloupé, že nemůžeš jít na zkoušku už teď... Já bych se v září děsně nervovala, že mě vyhodí a nebudu mít kdy si to opravit. Ale věřím, že to v pohodě zvládneš.

      Vymazat
    3. No si piš, že se budu nervovat, protože jinak budu muset vypláznout pěknej ranec za převod předmětu do dalšího ročníku =/ Prostě to dát musím a hotovo. Tak držím palce. To musí být šílený, když se učíš o věcech a pak je vidíš všude kolem =D hehe, to mi připomíná nějaký článek, kde se autorka bála vlézt i do vany, jelikož jsou všude bakterie stejné jako na toaletách =D

      joo, OCM - do toho bych nešla. VLastně moje tělo obecně nemá rádo moc olejů ať už ve stravě (nemám ráda smažené), na vlasech (kokosák i všechny ostatní - mým vlasům to naopak ještě vadí) a na pleti - hned boulovatím. Já jsem teď tak moc ořezala rutinu, že na to asi napíšu článek =D Z velké části za to sice může asi i ta NImba, ale poslední dobou mi všichni říkají, jak mám hezčí pleť =D

      Vymazat
    4. No jo, Nimba je spása. :-) Mně stačilo dva dny pít znovu, a pleť se zas o hodně, hodně lepší. Článek určitě sepiš, třeba mě něco inspiruje. OCM jsem taky zkoušela vyřadit, ale nejpozději za 3 týdny se mi to na pleti projeví a tak olejuju vesele dál. Pořád přmýšlím, jak tu pleť zlepšit i bez Nimby, protože někde musí být zakopaný pes. Osobně z toho viním ledviny, které mám dle moderní medicíny v pořádku, ale alternativní popisuje až děsivě podobné příznaky, které vykazuju já. Navíc v jsme v rodině onemocnění ledvin měli, a hodně se toho bojím. Snažím se teda ozdravit jídelníček a bojovat bylinkami. Nějaký manipulační prostor tu mám, protože se nestravuju zrovna příkladně.

      No, a teď si představ ty nervy, kdybys zkoušku nezvládla a musela si kvůli tomu prodlužovat studium. U nás bohužel neplatí, že by sis mohla zkoušku odložit na jiný semestr, prostě ji buď uděláš a nebo máš po normálním studiu. Ale letos se toho nebojím; spíš příští rok budu mít nervy na pochodu. Jinak to učení se mi vždycky promítá do běžného života, ale za pár dní po zkoušce největší humbuk utichne. :-) Toaletních bakterií se nebojím, ty jsou všude; ale nejvíc eklhaft mi přijde klávesnice. Jednou za měsíc vyloupu písmenka a dopřeju jí alkoholovou očistu. Ráno se často líčím u pracovního stolu a mám tendenci si k tomu z počítače pustit hudbu, ale snažím se do vydržet minimálně do té doby, než si na obličej nanesu krém, abych si po obličeji neroznášela bakterie. Hlavně, že jíst čokoládu rukama mi u počítače žádný problém nedělá. :-)

      Vymazat
    5. Ty jo, tak to je asi nějaká obsese už - anebo spíš u Tebe naprosto logická pracovní deformace ;) no, mně nidky nic testy neprokázaly, ale jak to ta nimba čistí, tak je vidět, že to zabírá a že někde teda něco blbě být muselo.. No, uvidíme dál, zatím se to ještě drží v normě a to už jsme dva-tři týdny s nimbou jedna ruka =D

      Vymazat
  2. Je úžasný na vlastní oči vidět složení (obsah) masky. Povedené! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky nestačím koukat, jaké věci jsem to dřív vlastně kupovala =D

      Vymazat
  3. vaaau take je určite radosť použivať,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasně, že je, jsme z masky nadšená - ta vůně zeleného čaje s mátou - hrozně mi to připomíná vůni Mask of Magnaminty od Lush ;)

      Vymazat
  4. Waau tak to je nádhera:)hneď by som to vyskúšala, ale väčšinu z ingrediencií doma nemám, tak možno neskôr:)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, v podstatě to můžeš udělat jako CDD (co dům dal) a nahradit všechno něčím jiným - jojobový vosk včelím, olej jiným, který Ti vyhovuje, namlet můžeš třeba pampelišku, kopřivu, nebo měsíček, heřmánkový květ, co je libo ;) a jíl nějaký doma mít budeš, ne? ;) a tramtararááá, maska je hotová ;)

      Vymazat
  5. Já nad těmito domácími recepty vždycky žasnu. Jakmile musím odměřovat vodu v gramech a ještě přesně, je to pro mě recept na katastrofu :D Užij si dovču a snad i s prací si najdeš čas na odpočinek:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kay, no, já to dělám hrozně ráda, relaxuju u toho ;) Děkuju, dovča byla krátká, ale už se tam zrodily nápady na další ;)

      Vymazat
  6. Podobnú masku si robím, ale nie do zásoby :) Ale teraz je pre mňa i tak naj tá ajurvédska od Auromere a nimbový prášok, ten je úplne naj naj :D
    Inak dnes začínam s ajurvédskym čajom Nimba, už dávnejšie som machrovala, že sa do toho pustím, tak dnes nastal ten deň :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, tak podávěj zprávy, jsme na to zvědavá, co to bude dělat s Tebou. Ty ji budeš pít poprvé? ;)

      Vymazat
    2. Áno, prvýkrát, i keď tieto čaje som nejaké pila určite aj dávnejšie, ale to už muselo byť veľmi dávno, lebo si nepamätám, ktoré konkrétne (okrem Brahmi pri učení :) ). Dnes to bude týždeň a zatiaľ žiadna zmena. Len som trošičku vyhádzanejšia než pár dní dozadu, ale zas ťažko povedať, či za to môže čaj :)
      Chuť je inak podľa mňa úplne v pohode (vlastne mi to chutí trochu podobne ako Brahmi, možno dokonca o chlp lepšie), ale zas ja zvládnem vypiť aj palinu :D Zatiaľ sa mi ho darí pekne dvakrát do dňa, tak dúfam, že mi to vydrží celých tých 40 dní :)

      Vymazat
    3. A Jak Ti funguje na učení Brahmi? Taky jsem o ní přemýšlel a příští rok se mi během bakalářky bude fakt hodit ;)

      Tak uvidíš, jestli to bude nějak postupovat. Já jsem teď po 3 týdnech zaznamenala, že se mi něco vytváří zase jen na levé části obličeje - jak podle pravítka, neuvěřitelné! =D - tak uvidíme, kam až to zajde =)

      Vymazat
    4. Nejakú náhlu genialitu som žiaľ, nepostrehla, ale možno som ho len nepila dosť pravidelne na to, aby sa mi dostalo osvietenia :D Každopádne školu som úspešne dokončila, čiže sa nesťažujem :)
      Tak som zvedavá, ako to bude s nimbou, keď ju budem poslušne piť, dúfam, že opekniem :D

      Vymazat
    5. A třeba lepší soustředění? Já jsme po jednom doplňku tohle měla, ale už si nepamatuju po čem =D

      Vymazat
  7. tohle je naprostá paráda, koukej nahodit sériovou výrobu! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Njn,co k tomu dodat,viď? :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Snad nikdy jsem o pleťové masce z čaje neslyšela, takže to budu muset asi hodně rychle napravit podle toho, co jste zde o té masce napsala :) Děkuji moc za suprové doporučení, určitě vyzkouším hned jak to bude možné a pak Vám dám vědět jak se líbilo mne.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...