čtvrtek 22. května 2014

Khadí bylinná pleťová maska Vetiver | Ajurvéda, to je věda!

 
Miluju pleťové masky. Miluju ty mazlavé, olejové, krémové, našlehané, tekuté a poslední dobou nejvíc ty práškové - pudrové, chcete-li. Největší potřebu masek má moje pleť spolehlivě v době stresu ve zkouškovém období. Takže vám zde přiblížím mého posledního nejlepšího spolubojovníka proti těm boulovatým, nebo zaníceným šmejdům a černým tečkám - ajurvédskou bylinnou pleťovou masku Vetiver od Khadí.
 
Možná se ani nejedná o stres ze zkoušek samotných, ale spíš o špatné svědomí z flákání přípravy. Existuje jen málo svědomitých a pečlivých lidí, kteří se na zkoušky připravují už od počátku semestru a konečná zkouška pro ně nepředstavuje zátěž v podobě stresu z učení narychlo, ale takovou třešničku, kterou zakončí pilná studia. Někdy se mi to taky povede. Třeba zimní semestr jsem měla  za "samý". V letních semestrech však vždycky plavu. A tak je tomu i teď, se špatným svědomím ulehám a s ještě špatnějším svědomím vstávám. Jasně, můžu se začít učit. No, já radši sáhnu po pleťové masce =D.
 
Ještě než se pustím do rozebírání účinků, zdržím se u obalu. U Khadí to mají totiž perfektně vymyšlený. Obsah produktu se z počátku zdá celkem k smíchu, když uvážím, že i po vysypání celého obsahu sáčku do plechovčičky, zaplníte maximálně tak půlku. Co se týče ekonomické stránky věci, je to tedy bída, protože za 50 gramů prášku zacálujete cca 280,- Kč. Ale zatím jsem vypoužívala tak 1/3 a poctivě maskuju už téměř měsíc (s frekvencí 1 maska za 3 dny), takže spotřeba není vůbec špatná. Ale ty plechovčičky.. Řekněte mi, která z vás se někdy nerozhodla pro dražší ale naprosto stejný produkt, jen zabalený v hezčím balení? A ještě k tomu v plechovce?? =D
 
Tohle je "plné" balení, které si zakoupíte a  z pytlíčku vysypete do plechovky..
 
Složení
Asi vás nepřekvapím tím, že složení je čistě přírodní. Jedná se o směs z pečlivě volených bylinek, která i každá sama za sebe zvládne proti akné a černým tečkám dost obstojně bojovat. Připadá mi to jako opupínkovaní pejsek s kočičkou, kteří se rozhodli uvařit meducínku na jejich olezlé kožíšky a smíchali dohromady prostě všechno, o čem se v moudrých knihách dočetli, že by jim mělo pomoct. Ve směsi tak najdete kurkumu, neem, koriandr, santalové dřevo, puškvorec a navrch ještě ždibec oxidu zinečnatého a další..
 
Vůně, barva
No a pokud jste hezky pečlivě přečetly předchozí odstavec, asi vás teď udeří do nosíků fiktivní zápach této směsi, pokud si v mysli představíte vše výše jmenované, hehe. No, dámy, je to opravdu síla. Neříkám, že je to hnusné, je to prostě jen strašně silná a intenzivní vůně. Napoprvé mi to připomínalo indické santalové vonné tyčinky. Po chvíli se však sladkost přehoupla do čpavé tóniny a nejvíc jsem tam cítila křen. Ten to sice určitě nebyl, ale když s touto vůní budete počítat, nebudete aspoň tak překvapené. První maska mi dělala hrozný problém. Po zjištění jejích účinků mi už začala téměř vonět. ;) Barva je paradoxně oproti většině bylinných masek světle písková, po zelené ani stopy.
 
 
 
Použití
Používá se klasicky jako většina práškových masek - rozmícháte ji s vodou. Používám k tomu pleťovou vodu KH podle potřeby - na zklidnění levandulovou, na aktivní záněty hřebíčkovou, na normální trochu mastnější pleť citrónovou apod. Na tenkou vrstvu na celý obličej až k čelistem vám stačí 1 čajová lžička prášku. Masku míchám tekutější než většinu jiných a natírám ji i přes obočí.
 
Nanesu na pleťovkou postříkanou pleť a nechávám 15-20 minut působit a smývám. Kdo má citlivější pleť nechá poprvé působit jen 15 minut. Naposledy jsem nechala omylem 25 minut a měla jsem rudě orámovaný obličej. Sice to za chvilku zmizí, ale asi už to byla moc velká síla.
 
Dle doporučení výrobce byste v případě velkého podráždění pleti (zanícení) měly masku aplikovat každé 3 dny, dokud nedojde ke zlepšení a zahojení pleti. Momentálně takhle aplikuju už přes měsíc a pleť je opravdu den ode dne krásnější. Nemůžu ale tvrdit, že za to může jen tahle maska, stále piju Nimbu a teď nově zase používám sérum Biofáze Calendulu. Rozhodně to však dost pomáhá.

 
Účinky
Maska by měla zbavovat pleť toxinů, černých teček, působit do hloubky kůže a zabraňovat dalším zánětlivým procesům. Co ocení majitelky smíšené a mastné pleti, je skladba bylinek určená speciálně k vyrovnání činnosti mazových žláz pokožky, čímž odbourává nadměrné maštění a zanášení pórů.
 
Ač se to nezdá, tak to, co vidíte v mističce a na štětci, je množství, které vám vystačí na pokrytí celého obličeje.
 
Přímo na stránkách Khadí je uvedena i taková lehce neskromná větička: "Po její aplikaci budete naprosto nadšeni!". A oni nekecají. Po vyzkoušení jim musím dát za pravdu a bez jakéhokoli přehánění souhlasit s každým jejich slovem. Maska pleť zklidní, ochladí, zároveň desinfikuje a neutralizuje aktivní zanícená místa (boule, pupínky), potlačuje zarudnutí a otoky. Co se týče černých teček, nemůžu sloužit - buď je nemám, nebo nevnímám, nebo se mi moc netvoří, takže to pro mě není ani primární účel této masky. Šlo mi hlavně o zanícené boule, které dokáže jedna aplikace zpasivnět - přestanou bolet, zmenší se otok a většinou ani nepropuknou a po pár dnech zcela zmizí.
 
Co jsem si všimla, tak maska docela zatočila s ucpanými póry v podobě drobné krupičky na čele a na tvářích (zřejmě vlivem Nimby). Pleť je měkčí, jemnější a netvoří se nic dalšího, jen se hojí, co na ní už bylo.
 
Maska je v podstatě i přirozený peeling, protože některé bylinky jsou namlety hruběji a při jejich smývání z pleti cítíte hrubá zrníčka (kousky). Jednou jsem po smytí masky zkusila dát ještě mou klasickou maskovací kombinaci v podobě Ilcsi Jeřabinové hydratační masky, ale nedělalo to vůbec dobrotu. Pleť byla jakoby zmatená, najednou mě pálila a nebylo to vůbec příjemné, jako jindy, takže Vetiver radši používám samostatně jako silnou masku, bez čehokoli dalšího. Po masce aplikuju klasickou péči - tonikum, sérum a krém.

*

A resumé? Z masky jsem nadšená, nelituju ani koruny, která na ni padla a rozhodně v jejím používání plánuju pokračovat. Po jejím dopoužívání se určitě poohlédnu po další..
 
 
 
Máte zkušenosti s pleťovou kosmetikou Khadí? Jak působí na vás?
 
 
 
 
PS: A protože mám ty nejskvělejší čtenářky na světě (jinak si to nedovedu vysvětlit), tak se mi ozvala Terezka s nabídkou dárku - masky Khadí Santal. Takže tento článek bude mít rozhodně pokračování.. moc děkujííí  ;)

35 komentářů:

  1. Od Khadi som skúšala len hennu, masky ešte nie, ale balenie majú pekné, to sa musí nechať :D Z práškových okrem bentonitového ílu používam čistý neem prášok, alebo ho zmiešam s kurkumou. Prednedávnom som si kúpila aj práškovú masku od Auromére, ktorá sa tiež oháňa ajurvédou - je to zmes ílov a byliniek, ale ešte musím to zloženie preskúmať, lebo väčšinu z tých byliniek vôbec nepoznám :) Vonia ale príjemne, tak trochu po sušenom ovocí, cena bola tiež dobrá (nejak do 4 eur).
    PS: akurát sa tu tiež flákam a vyhýbam sa učeniu na štátnice :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, ale na státnice, to už máš teď za pár, že? Jdeš v červnu? Tak držím palce. Ve mně už zvítězil pud sebezáchovy a hned po dopsání článku jsme se pustila do shánění informací a už mám zapsané všechny termíny - bude to perný červen =D a držím moc palce u státnic ;)

      jojo, Neem je skvělý! Miluju ho ve spojení s Multani Mati, nebo samotnou Misterybath.. prostě ajurvédské práškové masky u mě vedou a jsou v o hodně vyšším levelu než ostatní čistící, které jsme kdy zkoušela.. Jestli voní po sušeném ovoci, tak mě napadá, není tam Amla? ;)

      Vymazat
    2. Už tento utorok :) Ale snažím sa priebežne učiť, ale treba aj prestávky, no :D
      Pozrela som zloženie a áno, amla je na prvom mieste, si dobrá! :D Ale je tam niekoľko ďalších exotických zložiek - indické rastliny čo nepoznám, takže po štátniciach si ich pekne dogúglim :)

      Vymazat
    3. Hehe, právě jsi notně pošimrala moje ego! =D a kdyby ses nemohla toho gůglení dočkat, tak to zkus zakomponovat do téma na státnice, mně se to povedlo s bakalářkou ;) =D A držím palcéé =)

      ona je ajurvédská skladba bylinek na pleť docela neměnná - může tam být kurkuma, neem, amla, santal, lodryha.. není zas tolik možností ;) =D

      Vymazat
    4. Rado sa stalo :) A ďakujem za držanie palcov, zíde sa! :) Držím place aj ja tebe :)

      Amlu, kurkumu a neem ešte rozoznám, ale okrem amly (a ílov) v zložení nič moc nepoznám, no schválne, možno ty niečo poznáš:
      Indian gooseberry (amla), mango ginger, pistacia integerrima, nut grass, Himalayan silver fir, embelia tsenam, sweet flag, bonduc nut, terminalia chebula, terminalia belerica, galangal, young terminalia chebula.
      Niektoré by mali byť podobné zázvoru a kurkume, ale nie sú mi známe.

      Ale ak nepoznáš, gúgliť nemusíš, ja si to už potom pohľadám :)

      Vymazat
    5. Haha, tak to jsi mě překvapila, poznám asi tak stejně jako Ty - kurkumu, nějakej ten kořínek, zázvor a pak některé další, u kterých ale neznám český překlad - zbytek je pro mě indická vesnice =D

      Vymazat
  2. Teda, navrtala si mě slušně :). Mě zatim na boule zabírá tvůj zázračný Spot Treatment :). Ale tohle by taky nemuselo být špatný :))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hihi, fakt?? To jsem moc ráda a voní Ti? mně docela jo, jako takový hodně silný Zázrak =D a co vlastně říkáš na krémy, už jsi něco z toho zkoušela? Když budeš mít chvilku, tak mi napiš třeba na FB ;)

      Ta Khadí maska je skvělá.. ale myslím, že obecně, nejde jen o boule, ale i krupičku, póry, prostě vše tak nějak samozřejmě vyčistí, že si toho nestihneš za tu chvilku působení ani všimnout =)

      Vymazat
  3. :-) a znovu mám pocit, že si tu masku musím koupit:-D po objevení tvého blogu si s naším pošťákem už téměř tykám :-) ale moc děkuji za inspiraci. Khadí mě zatím zaujala hlavně hennou, kterou už dlouho používám, zkusila jsem i jejich růžovou vodu, ale úplně mě nenadchla, tak zkusím i nějakou masku ...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, tak vidíš, jak blog krásně posiluje sociální vazby obyvatelstva ;) =D Já právě do té doby měla taky zkušenost jen s jejich hennami a přípravky na vlasy. Pak jsem se jednou dostala k jejich neemovému sprchovému gelu, který mě natolik překvapil, že jsme začala vyhledávat i další jejich výrobky a dostala se až k jejich maskám =) jsem ráda, že se nejedná jen o "jako" ajurvédu, ale že to fakt funguje a poznávám v ní i známé bylinky =)

      Vymazat
  4. To jsem neměla vidět.Ani tu masku,ani ty stránky.To bude zase boj se silnou vůlí!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oj! tak za ty stránky pardon, ale tu masku jsem si prostě nemohla nechat pro sebe ;) a jen tak pro uklidnění peněženky - maska fakt vydrží, takže stačí jednorázová investice 300,- a máš masku a kochat se z ní můžeš pár měsíců.. pokud teda netrpíš syndromem jedné položky v košíku =D

      Vymazat
    2. Evidentně trpím, objednávka za 1300,- právě provedena :o) Tak snad z toho budu zas chvíli kosmeticky žít. Co navštěvuju blogosvět, jsem furt na mizině!!:o))

      Vymazat
    3. To znám =D ale věř tomu, že když se přesuneš na druhou stranu - blogerskou - nebudeš na tom o moc líp =D

      Každopádně, co sis objednala?? ;)

      Vymazat
    4. Nakonec jsem kupodivu masce odolala, na pleť toho teď mám vážně dost. Ale ta jejich vlasová péče mě nemohla nechat chladnou, jelikož vlasy jsou momentálně můj problém No.1. a Ajurvédě věřím. Takže jsem nakoupila šampóny, Amlu alá kondicionér a ještě ten desetibylinný olejíček na celulitidu :o) Nemám sice blog primárně o kosmetice ale pokud něco z toho bude tak skvělé, že si to nebudu moct nechat pro sebe, tak se o to určitě podělím:) Zatím testuju:)

      Vymazat
    5. Tak to se těším, kdyby náhodou takové povídání vzniklo, prosím ,hoď sem link, ať mi to neuteče ;) a výběr skvělý - olejíčky jsme sice od Khadí ještě nezkoušela, ale Amla i ty šampony jsou téměř zaručené ;)

      Vymazat
  5. Dobrá, píšu si na seznam.. cítím přímo povinnost otestovat ji pro blaho lidstva na svých černých tečkách.. :D ale až potom, co spotřebuju to, co mám doma.. jdu si smíchat amlu s neemem, přisypu kurkumu a budu mít dobrý pocit, že mi ubylo něco ze zásob :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o to lepší pocit, že si tím vlastně namícháš tuto masku ;) =D

      Vymazat
  6. Masku mám také , jsem s ní velmi spokojená i při občasném použití :) kůže trochu začervenalá těsně po ošetření ale hojí i čistí fakt dobře. A vůně mi vůbec nevadí :) což se divím , taková Neem maska mi teda nevoní víc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni mají i Neemovou masku? nebo myslíš jinou? Byla jsem překvapená, že jsou fakt tak skvělé. Už dávno nejsem zvyklá, že co se kde naslibuje, mohla by být i pravda =)

      Vymazat
    2. Myslím jiné značky kde neem převažuje. Ty my nevoní u téhle mi to neva.

      Vymazat
    3. No, tak neem vůbec smrdí fakt děsně.. když jsem naposled míchala olejíček, tak jsme musela použít trojnásobné množství ÉO, než jsem tu "vůni" přetloukla =D

      Vymazat
  7. Tuhle masku už chci dlouho. konečně recenze, takže si ji asi brzo objednám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neváhej, dávám za ni ruku do ohně a takových věcí moc není. Vlastně, když tak nad tím přemýšlím, tak takových víc jak 10 nebude =)

      Vymazat
  8. Rozhodně jsi mě nalákala, ale té vůně se fakt bojím, mám ten čumák dost citlivý a křen teda vyloženě nesnáším, takže si nejsem jistá, zda bych ji použila víc než jednou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, jde o to, jak moc jsi zoufalá - znáš to: zoufalí lidé dělají zoufalé věci =D Mě už prostě nebaví používat nefunkční masky a tyto práškové jsou účinky naprosto skvělé. A taky je fakt, že jejich vůně jsou dost nevšední =D ale dá se na ně zvyknout, opravdu. Když jsme si na ně zvykla já a to jsem si třeba nezvykla na vůně krémů KH, tak by to nemělo být tak zlé ;)

      Vymazat
  9. to jsou mi zase novinky :) vypadá to moooc dobře! musím mrknout na web, s tímto typem kosmetiky nemám vůbec zkušenosti, což ráda změním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc doporučuju. Teď se ke mně dostala i ta verze Santalové dřevo a je snad ještě lepší (nebo aspoň pro mě příjemnější) než Vetiver ;)

      Vymazat
  10. Já jsem si zrovna dnes od Khadí objednala pleťový a tělový olej růžový lotos, protože stojí 349 Kč za 210 ml. A to vychází mnohem výhodněji než třebs Saloos, a to i s přičteným poštovným! Takže mi to nepřipadá na to množství zase tak moc, navíc složení to má skvělé :). Jsem zvědavá na to, jak bude vonět, trošku se bojím, ale na druhou stranu mně většinou voní takové ty "kořeněné" indické vůně, tak snad to bude ok :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem někde vychvalovala Saloos? A ještě ho upřednostňovala před Khadí? To snad ne! =D Navíc, nemyslím si, že za ty účinky je maska drahá, vůbec jejich sortiment mi přijde cenově na takový možná lehce vyšší střed. Oleje bych si od nich teda asi neobjednala - na pleti nesnesu nic moc silně voňavého, spíš neutrálního a navíc si je umíchám sama a na tělo mám ráda jednodušší oleje, nebo třeba ALverde pro miminka z DM, ten je skvělý. no, musím se po něčem zase podívat, protože je to to nejrychlejší mazání, které existuje. S krémem je to vždycky zbytečné zdržování =D

      Vymazat
  11. Já jsem si zrovna dnes od Khadí objednala pleťový a tělový olej růžový lotos, protože stojí 349 Kč za 210 ml. A to vychází mnohem výhodněji než třebs Saloos, a to i s přičteným poštovným! Takže mi to nepřipadá na to množství zase tak moc, navíc složení to má skvělé :). Jsem zvědavá na to, jak bude vonět, trošku se bojím, ale na druhou stranu mně většinou voní takové ty "kořeněné" indické vůně, tak snad to bude ok :).

    OdpovědětVymazat
  12. Díky moc za recenzi, přemýšlela jsem o zakoupení a recenze mě zlomila a hned jsem si masku objednala a včera vyzkoušela a teda pleť se mi opravdu nádherně prozářila, až se tomu sama divím. Jinak už deset let si barvím vlasy hennou a poslední dobou jsem přešla na Khadi hennu, ta mi vyhovuje nejvíce. Používám čistou hennu, vlasy mám pak krásně silné a když si to nechám přes noc, tak to začne odrůstat až po mnohem delší době. Henna teda trochu vysušuje, tak si na vlasy dva dny poté dávám kokosový olej, který je zjemní. Taky používám jejich šampony, teď zrovna Amla a nemůžu si vynachválit + krásně voní. A opravdu je super, že člověk nepotřebuje kondicionér ( a to já jsem potřebovala vždycky, mám hodně vlasů a delší a bez kondicionéru byly nerozčesatelné). Takže kdyby někomu jejich přípravky přišly drahé, tak ve skutečnosti jsou levnější než komerční drogérkové. Např. ten šampon a henna prášel- člověku stačí jen to a už nepotřebuje výmysly jako kondicionér, balzámy, reparační spreje a kdoví co ještě. :-) Hančí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, ta maska byla skvělá! =) Já jsem si pak začala z různých prášků, jílů a ajurvédských bylin míchat svou vlastní. Ale jinak bych se k této vrátila. Bohužel jsem hennu opustila, protože jsem se chtěla vrátit zpátky ke svým světlým vlasům a ono ni, jsem stále zrzavá jak veverka a to mám pocit, že snad i ty nové odrosty už jsou rovnou zrzavé a to přitom hennu neviděly =D
      A jasně, je to kvalitní, navíc toho člověk nepotřebuje tolik, takže se cena v tomto vyplatí. Já to zas přepočítávám ještě dál - vezmu v potaz vstupní suroviny, vlastní výrobu a mám z toho v závěru předraženou masku, protože ji zvládnu levněji. Obecně to však neplatí..

      Vymazat
    2. Tyjo, super, třeba si taky jednou něco umíchám. Zatím teda raději zaplatím za konečný výrobek. Navíc bydlím v Anglii a tady je stejně všechno drahý, takže by se mi to třeba ani nevyplatilo. :)

      To jo, taky si občas řikám, že už se mi ty vlasy přebarvily a stačí jen zvýrazňovat barvu. :) Jinak moje česká kadeřnice, která barví jen přírodníma barvama mi doporučila značku vlasové kosmetiky Noah, dělají i světlé barvy. Já to teda zkoušet nebudu, zůstávám u henny, ale už jsem si objednala jejich šampon a kondicionér. Kadeřnice mi od té značky dávala do vlasů nějakou pastu a náááádherně voněla, takže jsem neodolala a hned objednala. :)

      Jinak super blog. Díky. Inspirativní. :)

      Vymazat
    3. Hani, takže Noah se dá sehnat u nás v ČR? Tak tos mě teda nalákala! Vzpomněla jsem si na Tebe a ne jednou - za prvé mám na sobě asi tři dny znovu zrzavou zářivou hennu =D a za druhé, byla jsem teď na Biostylu a koupila si od Khadí pomerančovou masku v prášku - ještě jsem ji nezkoušela, ale jsem na ni zvědavá (jestli bude účinky jako Vetiver, tak pecka!) a navíc - hádej, co mám? No jasně, jejich šampon! =D Ale Amlu jsem teda nezvládla, bohužel vlatně ani jednu z jejich přívoní, ale nakonec jsem vzala Ibišek, protože voněl nejlíp. Vzala bych i lemongrass, ten byl takový klasicky osvěžující, ale bojím se dávat na vlasy něco na mastné vlasy, aby mi to nedělalo neplechu.. Po henně si vždycky nemusím dlouho mýt hlavu, takže ještě jsem ho neměla příležitost zkusit, ale už se na něj těším =)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...