pátek 18. dubna 2014

Vnitřní očista pleti bylinnou směsí NIMBA | Ajurvéda, to je věda!

 
Podle četnosti článků se může zdát, že jsem s ajurvédou sekla. Ale není to tak. Jen jsem zkrátka pitomá a nepoučitelná a sahám po ní, až když mi už opravdu teče do bot. To je totiž to jediné, co mi na 100% opravdu vždycky zabere. Možná proto se bojím jí používat na vše a stále, abych její zázračné účinky nezakřikla. Dnes jsem započala očistu pleti s bylinnou směsí Nimba od Everest Ayurveda.

 
V posledním ajurvédském článku, pokud pominu zkrášlovací masky, jsme si pověděly něco o typech lidí, které ajurvéda rozlišuje, o nastavení tělesných, duševních i fyzických možností a funkcí těchto typů a o bylinách jim přímo doporučovaných. No a jsme u toho. Kromě dóšických směsí, které jsou namíchány přímo na všechny možné neduhy konkrétních typů, existují i speciálně namíchané směsi bylinek, které se zaměřují na problémy konkrétní.
 
 
A jsme u Nimby. Pokud vás trochu ajurvéda zajímá, nebo si čtete články na tomto blogu (=D), pak víte, že Nimba je jiné označení pro Neem a Neem je jiné označení pro bylinku jménem Azadirachta indica. Což je docela prča, protože ať koukám, jak koukám, tak ve složení se tato bylinka vůbec nenachází. No, tak popojedem. Prostě je to směs bylinek určená k čištění krve, což má největší vliv právě na regeneraci pokožky.
 
Existuje i Neemový  olej, který krásně smrdí po česneku a na pleť funguje stejně antibioticky, jako popíjení této směsi. Jen se teda jedná o léčbu venkovní, na což mám voňavý Zázrak a já bych radši, aby se ti zmetci vůbec nedělali, než abych je jen hojila. Tak jsem se rozhodla s tím konečně zatočit, vyndat tuto už snad půl roku koupenou směs z police, sebrat odvahu a začít ji popíjet.
 
 
K čemu všemu směs Nimba slouží..
No, když vám řeknu, že směsi říkají "čistič krve", asi vám to moc nepoví. Ale s čištěním krve souvisí spoustu neduhů, kterých se tak můžete zbavit:
  • celkově zlepšuje prokrvení organismu a tím přispívá k rychlejší regeneraci
  • podporuje hojení a zároveň i působí jako prevence proti oparům, akné, ekzémům a jiným kožním onemocněním
  • s prokrvením souvisí i léčba ženských potíží
  • dá se použít i jako podpůrný prostředek při léčbě nádorových onemocněních a při chemoterapii
 
Dávkování a užívání
Všechny ajurvédské směsi piju nejlíp nalačno. Zesílí se tak jejich účinky. Jednu čajovou lžičku směsi vylouhujete v 250 ml vody (zalíváte vařící). Směs můžete i 3 minutky povařit. Třeba u ledvinové směsi Varuna to poměrně zmírnilo a zchutnilo její aroma a dalo se to líp pít. Co jsem četla recenze na Nimbovou směs, vaření její chuť ještě zintenzivní (což, jak se dočtete níže, není zrovna dvakrát žádoucí =D). U Nimbové směsi se doporučuje pít 2 šálky denně, tedy ráno a večer, což zvládnete i v práci a před večeří doma.
 
Prosím, nepřehánějte to. I když zjistíte, že to funguje, nezvyšujte dávkování. Jak jsem začínala v lednu očistnou kúru s Varunou, z počátku si můj mozek přeložil "jeden šálek", jako jeden kafáč, do kterého naliju přes půl litru kafe nebo čaje. No, směsi jsou opravdu silné a já jsem si to vyzkoušela na vlastní  kůži. Po prvním skoro na ex vypitém půl litru jsem byla, mírně řečeno, zfetovaná - svět byl krásný, byla jsem se vším smířená, neučila jsem se na zkoušku "však ono to nějak dopadne", prostě kein Stress. Stále mi nedocházelo, že se předávkovávám. Až s druhým vypitým půllitrem na večer mi začalo být nějak divně, po třetím kafáči další den ráno už mi bylo regulérně špatně. Pak jsem se zamyslela, O. přišel na záhadu mého "drobného" přepočtu a bylo zase všechno fajn. Svět už sice tak smířlivý nebyl, ale aspoň mi nebylo blbě.
 
 
Chuť
Směs voní lehce štiplavě (trochu jako ostřejší perníkové koření) a je výrazně hořká. Někdo tam prý cítí sladký ocásek, já cítím pouze hořkost od začátku až do konce. 1/4 litru čaje se dá vypít na cca 10 loků. Nedoporučuju popíjet po ptačích doušcích, jen si tak prodloužíte utrpení. Je to sice sakra hořké, ale dá se to. S čím bych to srovnala.. no, znáte Eleutheroccoccový extrakt na posílení imunity od Karla Hadka? Tak ten proti Nimbě chutná jako dezert po nedělním obědě.
 
Ale stejně, jako vám u Mitsuuko pleťového Zázraku přestane za čas vadit, že může trochu mastit (ze začátku), protože prostě funguje, tak vám přestane vadit někdy až příšerná chuť ajurvédských bylinných směsí, protože prostě fungují. Jak jednoduché. Když je někomu blbě a cpe se horem dolem brufenem, přestal by to dělat, kdyby byl chuťově hořký a ne obalený v přátelsky vyhlížejícím růžovém nasládlém obalu? (Když už jsme u brufenu, zmiňuju ho tu jen proto, že je to ještě stále mezi lidmi dost rozšířený nešvar: něco mě bolí, vezmu si brufen a bude mi fajn. Tento názor nezastávám, jen aby bylo jasno..)
 
 
Balení
V krabičce najdete 100 g sypaného čaje, který se prodává v hodně lékárnách, zdravých výživách, nebo specializovaných čajovnách za cca 89,- Kč. Při dávkování dvou šálků denně by mohla krabka vydržet měsíc.
 
Ještě dodám, že balení je dost nepraktické - pytlík se směsí není uzaviratelný, takže krabka je tak nepřenositelná a pokud to budete popíjet jako já - ráno v práci a večer doma - pak na vás čeká rozhodnutí buď koupit dvě krabky, nebo si to přenášet ve skleničce..

*

Tímto započínám pleťovou (krevní) očistnou kúru. Průběžné výsledky budu postovat zřejmě na FB zdi a po dopití této krabičky si sesumírujeme, co to dělá, jak to působí a zda jsem zaznamenala nějaký pokrok.



Jdete do toho někdo se mnou? Mohly bychom si poměřovat sílu účinků ;)



29 komentářů:

  1. Hezký článek, teta! Zatím nepraktikuji, ale je mi to velmi sympatické :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no Luci, jak jsme si psali - co taťkovi - tak tohle by mohl být ideální čajíček. Jinak, když prolezeš stránky Ayurvedy.tak tam myslím mají jednu směs přímo na tento druh problémů určenou.. ;)
      Jo a po Nimbě doporučuju sahat opravdu až ve stavu nouze, to jsi pak schopná udělat i velké ústupky vůči chuti a vůni =D

      Vymazat
  2. Na kožní nemoce a ženské potíže by se mi to líbilo, ale.. neem na 5. místě složení?! To bude hořké víc, než žlučníkový čaj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je to hořké jako sviňa! =D Vždyť píšu - já má Eleutheroccocc ráda, dokonce ho popíjím jen tak, protože mi chutná. Žlučníkový čaj je slabounce nahořklý oproti tomuhle. TOhle se prostě skoro nedá =D Ale jsem pašák, už jsem to dala potřetí ;)

      Vymazat
  3. Já jsem nejprve začínala s čajem, ale i když jsem se fakt moc snažila, nepřenesla jsem se přes tu chuť. Zato moje sestra to pila opravdu ve velkém a účinky to mělo. Já jsem si z dovolené dovezla nimbové kapsle a účinek jsem zaznamenala (pleť), ale ne takový, jak bych očekávala. A aby to bylo komplet, tak olejíček mám doma taky a když jsem si to dala na noc, tak jsem málem neusnula, jak mi to smrdělo :-)). Nějak jsme si s touto bylinkou nesedly, ale jinak jsem velký příznivec ajurvédské medicíny a všech možných bylinek :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, to je právě to, když to funguje, tak to zase nelahodí po jiné stránce.. =D já jsem nad kapsleitaky přemýšlela. Prý nejlepší je kombinace Neemových kapslí s B-skin tobolkami (prodává se třeba na cestaprirody.cz)..

      CO se týče neemového oleje, je dobré ho naředit jiným nosným olejem a jeho účinky ještě povzbudit, zároveň však neutralizovat vůni, čajovníkovým a levandulovým éterákem. Je to dokonce ofiko doporučovaná kombinace, která prý má tu sílu ten smrádek přebít ;) Takže momentálně už je olejové neemové sérum ve vývinu =D

      Vymazat
  4. Já jsem si tenhle čaj koupila s nejlepšími úmysly dvakrát, a fakt jsem nikdy nezvládla dokončit kúru do konce ... ta chuť :-( (A to nejsem nejsem žádná fifina, každý den baštím lžíci rybího tuku). Ale třeba Tulsi na nachlazení mi chutná moc, tak snad nejsou všechny tak .... nedobré. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne, nejsou. Je až zvláštní, že každá má opravdu odlišnou chuť a to docela markantně. Tahle je prostě hnusná, co si budeme povídat. Ale pokud mi to fakt pomůže, tak to za těch 20 loků denně vydržím =)

      Vymazat
  5. To je náhodička, zrovna tenhle čaj mi včera přišel poštou spolu s jeho bráchou BRAHMI na podporu soustředění a lepší paměti (vzhledem k blížící se maturitě). A musím říct, že BRAHMI je chuťově opravdu moc dobrej, takže o to víc se bojím NIMBY, až se na ní po matuře vrhnu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO jo, Brahmi mám moc ráda =) no, tak si zatím užívej výborné chutě, až zkusíš Nimbu, už z toho tak odvařená nebudeš ;) ale zas, abych jen nestrašila - dá se to.. sice se mi po tom kroutí šňupák, ale 10 loků není tak hrozný..

      Vymazat
  6. Tak já jsem tento čaj pila, zvládla jsem celé balení, ale ze začátku to byl fakt boj. Musela jsem ho doslazovat medem, ale časem jsem si zvykala. Musím říct, že mi teda chutnal líp, když jsem ho připravila převařením, ne vyluhováním - chuť mi přišla méně hořká (btw všechny tyto čaje mi víc jedou po převaření). No a výsledky to mělo jen pozitivní! Fakt mi to pleť vyčistilo a dostalo z nejhoršího :)) Teď pojedu rok tu jejich kúru, co jsi popisovala v prvním článku, a budu poctivě pročišťovat každý orgán v těle :D Tož jsem zvědavá, jak to dopadne!
    Jinak jsem teď někde četla, že na pročištění krve je dobrý čaj z čerstvých sedmikrásek a z kopřiv, tak to možná taky prubnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. =D no jo, když já těm himalájským bylinám věřím nějak víc než těm našem. Ne, že bych měla něco proti nádherným sedmikráskám a úžasné kopřivě, ale nějak nevím, kde bych se dostala tady v Praze, nebo okolí k čerstvým kousků, aby nebyly počůrané od psů, nebo od lidí, nebo jinak znehodnocené a kdybych si je měla kupovat, tak už to vyjde na stejno, jako si kupovat ajurvédské směsi =/ Ale až budem mít jednou chalupu (jako že budem! =D), tak si to tam budu trhat ve velkém ;)
      A Luci, mělo to dlouhodobý účinek na pleť? I po ukončení Nimbové kúry?

      Vymazat
    2. nj, tak to chápu. sbírat kytičky v Praze a dělat si z nich čaje..to bych asi neriskovala :D
      Nimbovou kúru jsem ukončila někdy začátkem ledna a od té doby se mi pupínky skoro nedělají, teda rozhodně ne v takové míře jako předtím. Takže řekla bych, že dlouhodobý účinek tam je... já piju teda neustále nějaké čistící čaje (v únoru jsem pila tu Varunu jako ty, teď mám ten ajurvédský na játra - nějakej krkolomnej název to má), takže možná tak nějak v těle udržuju to "čisté" prostředí :D :D... ale jako fakt to chce pravidelně, každý den ráno a večer..já to ze začátku pila jen jednou denně, protože jsem nesnesla tu chuť a nic to nedělalo. jakmile jsem najela na pravidelný režim, pleť se začala opravdu zlepšovat :) Takže vydrž a pij!

      Vymazat
    3. Piju! =D tak to se těším, už jen kvůli tomu to musím zkusit vydržet.. je fakt, že letos mě ledviny ještě nevzaly - ale taky nebyla pořádná zima, že? No, uvidíme, tyhle směsi miluju! =) Jo a ten krkolomnej je Kalamegha, že? ;)

      Vymazat
  7. Zlato napsala jsem Ti komentář a ne krátký a jakmile jsem dopsala zkolaboval mi počítač, no fakt nevím, co se to děje.....zkusím to napsat znovu
    Doufám, že Ti tedy tenhle hořký nápoj dobře poslouží a budeš pozorovat nějaký pozitivní oučinky :-D. Já teď vůbec očistu neplánuju, bych asi fyzicky zkolabovala, tak zatím jen očista životní a psychická :-D....ale mrzí mě to, páč jsi tak fajně vyzvala k následování....víš že jsem pro každou srandu a klíďo bych si s Tebou popíjela...
    Ajurvéda je mi sama o sobě sympatická, oni to na té straně zeměkoule vůbec měli hodně dobře promyšlené, celostní a tak vůbec, ale co se týče chutí jsem asi spíš evropan s občasnými exotickými výlety viz. dáta masala a kari, ale jako čistič krve raději kopřivu s maliníkem, smetánkou (lékařskou) atd.....anebo červenou řepu a tak no..
    Zlatíčko užij si nádherné velikonoce a pozdravuj Matýska!!!! Pac a pusu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eMí, takže Tebe takhle zlobí technika, joo? No to je mi ale blamáž! =D ale hezy jsi to napsala znovu a jsem ráda, že ses na to nebodla, protože já někdy hodně bojuju, když se smaže zpráva nebo koment, abych s tím netřískla a pustila se do psaní znovu =)
      Tak nevím, jestli bychom tohle spolu vychutnávaly a popíjely, protože je to hořké jak prase a pěkně hnusné. Chtěla jsem použít aspoň pár roztomiilých zdrobnělin, ale pokaždé si vzpomenu na tu chuť, kterou jsem naposled cítila dneska ráno, napadjí mě jen sprostá slova, zvláštní.. =D
      Jojo,pampeliška, kopřiva, maliník.. Teď mě napadá, cítilas někdy vůni malinového oleje? Kdyby taakhle voněly a chutnaly pravé maliny, asi bych si pak malinovku ráda nechala ujít =D
      Pozdravuju vaše kočičí království, mějte se krásně a hezky si to pospolu o Velikonocích užijte ;) PS: Jaký byl "víkend"?

      Vymazat
  8. V lete se chystam vysadit HAK, takze sbiram tipy co vše budu pit a jist a tad... Mam to na seznamu =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak sbírej i síly, abys tuhle hořkou meducínku vydržela pít ;) =D

      Vymazat
  9. Chce se mi vrhnout, jen tu krabku vidím.. to jsem fakt nedala, ale chlapovi kupodivu chutnal.. ještě se mi tu práší na tu kalameghu, tak se možná hecnu a půjdu do toho s tebou :o)
    Ale dnes ne, dnes jsem si naordinovala červené víno :o))
    Pusu Matesákovi!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chacha, tak jsem se obě srdečně, s mamčou, zasmály Tvé první větě =D ona si ji totiž pokoutně koupila taky a až když přijel ana slavnostní oběd k nám a viděla tu krabičku, měla podobnou reakci, jako Ty =D a upřímně, ta chuť je něco tak odporného, že pleť se začně hojit jen ze strachu, abych to nepila další měsíc =D
      Pusu bonsaji, mějte krásné Velikonoce ;)

      Vymazat
  10. O Nimbě jsem psala někdy vloni touto dobou a je fakt, že mi pak několik čtenářek napsalo, že je to chuťově tak odporné, že se to nedá. Já jsem v tomhle asi divná, ale když cítím, že mi něco pomůže, nemám s chutí sebemenší problém :-). Tato směs je výborná, můžu potvrdit, už jsem spotřebovala několik balení :-). Čaje ale mezi sebou střídám podle toho, co zrovna potřebuji léčit....tím nemyslím, že každý den piju něco jiného, střídám směsi cca po spotřebovaném balení. Jsem moc ráda, že jsi další blogerka, která o ajurvédských čajích píše :-)!
    PS. všechny směsi vždy vařím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vařím jen ty večerní, v práci nemám kde, takže jen přelívám. Ale je to hnus, vlebnosti.. =D Každopádně, máš pravdu, prostě když to funguje, tak to budu pít, ať to bude chutnat jakkoli. Kdybych nebyla tak zoufalá, což vlastně už nejsem, protože buď to nejpalčivější období polevilo samo, nebo už začala působit Nimba..?, tak stejně se hecnu a piju to. To je jako s vůněmi, jakmile si člověk zvykne na občas hodně prapodivné bylinné vůně, pak je schopný už zkousnout leccos ;)

      Jsem ráda, že mi vždycky k ajurvédským článkům napíšeš i svůj názor.. Vzpomínám, jak jsi psala, že máš těch směsí celou skříň ;) Jo a léčila ses tím i z nějakého nachcípání? Co bys doporučila na rýmu, kašel a ucpaný nos?

      Vymazat
  11. Já jsem na základě tvého minulého článku začala pít ten čaj proti zánětům močáku. Chtěla jsem najet na tu roční kúru, jak ji doporučují na ajurvédských stránkách. No, já nevím... Pila jsem ho asi měsíc a možná to s tím nesouvisí, ale mám teď už skoro tři měsíce ten močák úplně rozhozený! Cítím se, jako bych měla zánět, ale ten podle výsledků moči nemám. Tak mám nějaké jiné prášky na svaly močového měchýře a nemám pocit, že by nějak pomáhaly. Jak říkám, nevím, jestli to s tím souvisí, navíc za tu dobu by to už mělo z těla zmizet, ale ty problémy začaly až po tom čaji a nikdy jsem nic podobného neměla. Tak teď se trochu čehokoli bylinkového ajurvédského celkem bojí. Protože i kdyby to z toho nebylo, tak jsem si to prostě spojila. Akorát pořád nevím, co s tím močákem :-(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, Theri, a co Ti konkrétně je? "Jako zánět močáku" znamená časté chození na záchod, pálení a bolest? Až tak? Tyhle kúry by Ti měly pomoct, ne Ti to rozhodit.. A předtím jsi na tom byla s ledvinami a močákem jak? Napadá mě totiž, jestli ty čaje třeba nemohly uvolnit kameny, nebo něco podobného, proto se tak cítíš.. někde na to upozorňují.. Já jsem pila Varunu asi měsíc - přesně tu jednu krabičku a jako chronické močákářce mi to nic zlého neudělalo..
      Ty bylinné ajurvédské směsi jsou fakt silné a účinně. Uvidíme, jak to bude s Nimbou..

      Vymazat
    2. Protože trpím na záněty močáku, tak už tak nějak poznám, že něco není ok (to asi znáš...). A protože mě čekal týdenní pobyt na horách v Alpách, došla jsem si radši k doktorovi. Měla jsem pocit začínajícího zánětu močového měchýře. Sice žádná bolest ani výrazné pálení, ale chodila jsem na záchod častěji a i pak měla pocit, že ještě musím čůrat, i když už nebylo moc co dostat ven. Naštvalo mě to, protože mě vloni doktor něčím přeléčil a měla jsem delší dobu klid. Dostala jsem antibiotika, která mi vždycky pomohla, jenže když jsem volala kvůli výsledkům, tak moč před léčbou byla úplně v pořádku. A ten samý výsledek byl i podruhé. Pro jistotu jsem si došla i na kontrolu na gyndu a i tady byl výsledek v pořádku.

      Napadlo mě přesně to, co píšeš, jestli ten čaj něco nespustil. Ale nemám bolesti, tak na kameny to nevypadá.

      Možná to může být nějak podvědomě spojené s nervama, jsem celkem nervák, i když to nedávám najevo a teď mám v práci nového kolegu, který mi moc nesedne a hlavně to, jestli s ním bude nějaký problém se projeví pořádně až teď v květnu, takže to třeba samo přejde až se zklidní situace :-(.

      Ale mrzí mě to, protože se mi ten celý ajurvédský program líbil.

      Vymazat
    3. Theri a jak dlouho jsi to pila? a když jsi přestala, jsou tam stále ty potíže? Já něco podobného teď poslední týden řeším s pletí a zřejmě v závislosti s Nimbou - po cca 3 dnech se mi osypal celý obličej krupičkou, navíc mě začala pleť pálit. Hodilo se mi to i na záda, takže to asi těžko bude jen pleťovou péčí. Uklidnilo se to samo asi po 6 dnech.. =/

      Vymazat
    4. Pila jsem ho asi cca měsíc. Teď jsem dobrala ty prášky a mám pocit, že je to horší než před nima. Dokonce uvažuju, že Varunu začnu pít znova, protože fakt nevím (a asi pořádně ani doktoři) co s tím močákem mám :-(. Hele a tobě to samo uklidnilo aniž bys ten čaj přestala pít? Nebo ti ta krupička a pálení zmizelo ještě během pití?

      Vymazat
    5. Theri, tak se budeš asi hrozně smát (jestli Ti teda po těch lapáliích ještě zbylo krapet na zasmání), protože já jsem dopadlo docela jako Ty.. Ta Nimba mi udělala přesně to, proti čemu má naopak bojovat =D a protože to souběžně začala používat i moje mamča a symptomy máme obdobné, nemůže to být ničím jiným - oběma se nám rozjely lehké bolesti, jako bychom měly gynekologické záněty (nemáme), mamče se zhoršilo dýchání (astmatička) a bere ji žlučník, mně stále pálí pleť (pořád), hrozně špatně se mi hojí, co se mi na obličeji udělá a občas mám po práci stavy, jako když jsem nemocná a druhý den to je zase dobrý. Taky se u mě střídají stavy, kdy je mi zevnitř strašné horko jak při horečce, ale zvenku zima.. no dbrý no. ALe stále to ještě jde, takže na to dlabu a pokračuju v kúře dál. Jsem si to opodstatnila tím, že když jsem nikdy žádnou čistící kúru neměla, tak pokud se tělo teď čistí, je to asi pěkný záhul a všechno se to projevuje přesně těmito příznaky.. logické, ale nemilé a zvláštní, že o tom nikdy nikdo nepssal.. =/ no uvidíme, jak to bude dál..

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...