pátek 4. dubna 2014

Akné, pupínky, boule.. Jak na ty mrchy vyzrát! | Pomocníci od Hadka, Benefitu, Origins, Nobilis Tilia


Popis: ty malý červený mrchy. Vlastnosti: drží se zuby nehty a odmítají odejít. Délka života: od jednoho dne až po celý život. Zvláštní znamení: zrudnutí pokožky, svědění, bolest, zánět. Následky: občasné jizvičky, tmavší flíčky, zvětšené póry. Poznaly jste v tom aspoň jednu štrapáci, která by vás v životě potrápila? Já si na pomoc pozvala odborníky od Benefitu, Nobilis Tilia, Origins, Karla Hadka, aromaterapie a lékárničky. A jak tento workshop dopadl?

No, byl to mejdan obrovský a táhnul se několik měsíců, to vám teda řeknu. Bitevní vřava probíhala zhruba od loňského července po dobu 4 dlouhých měsíců. Naštěstí jsem to přežila, ale ztráty byly notné - skoro všechny mrchy odešly do věčných lovišť!

Dnes trochu netradičně. Poslední dobou toho mám hrozně moc a při každé otázce, co furt dělám, nebo jak to, že mám furt takové práci, když je v "práci" relativně klid, tak vylítávám jak čertík ze škatulky. Prostě je toho moc - škola, kosmetika (její vaření), práce, výstavy, nová setkání atd.. Nejsem z toho zatím ještě ve stresu, energie mi stále stačí. Ale jedu na plný plyn už nějakých 14 dní a jsem zvědavá, kdy se z toho složím. První známkou už je to vyjíždění na rodinné příslušníky, takže se budu muset začít krotit. A protože mi špatné svědomí z nepsaní příspěvků taky zrovna nepomáhá k duševní rovnováze, máme zde takový rychlý, stručný, leč doufám výstižný post.


*
 

Hřebíčkové pleťové tonikum, Karel Hadek
Má mít silné antiseptické, antibakteriální a desinfekční účinky a zároveň lehce tlumit bolest při zánětlivých excesech. Dle doporučení pana Hadka můžete účinek tonika posílit ještě přidáním pár kapek Hřebíčkového éteráku, ale bacha na to, ve větší míře je dráždivý.
 
 
Z počátku mě velmi silná vůně od používání spíš odrazovala. Po čase jsem si na ni zvykla a milovala ji. Trvalo mi dalšího půl roku, než jsem se jí přesytila natolik, že už jsem flašku s tonikem nemohla ani vidět. A teď to nejdůležitější.. Tonikum by mělo mít díky 7 % alkoholu ještě intenzivnější účinky, než má pleťová voda. No, to je sice hezká teorie, ale už dávno jsem si všimla u všech Hadkových vod, že mi prostě nic nedělají. Nepozoruju na sobě účinek absolutně žádný. Snad jen, že jsem chvilku po aplikaci lehce mokrá, jak nečekané u vody, že? Pokud chcete tímto bojovat proti pupínkům, tohle je velice slabý pěšák.
Kupovala jsem 200 ml za 108,- Kč zde.


*
 

Ledový gel, Nobilis Tilia
Jedná se o bylinkami jemně vonící hustší vodičku. Spíš bych její konzistenci přirovnala k sirupu, než ke gelu. Hodně lidí se zamýšlí nad hygieničností kuličkového aplikátoru, kdy vodičku natíráte přímo na zanícený pupínek. No, upřímně, taky mi to nezní zrovna košer.. Já jsem kuličku kleštěmi hned vypáčila a namáčela jsem si do gelu vatové tyčinky.
 
 
Gel je opravdu ledový - krásně chladí a pokud máte opravdu bolavé zanícené podkožní boule, bude to úleva. Ale nevyléčí je to. Gel je príma na třeba vynípaný pupenec, ale pod neporušenou vrstvu kůže a ž do hloubky k zánětu nepronikne. Nemá tendenci ani moc vysušovat, takže je možné, že když tím vymáčknutý pupínek potřete, udělá se vám do rána stejně znovu, jen takový "čistší". Souhlasím tedy s tím, že hojení zkrátí zhruba o polovinu, ale začíná fungovat až od fáze otevřeného zánětu.
Seženete třeba zde za 123,- Kč.


*

 
Spot Remover, Origins
Tak tohle už je hustý gel! Je průsvitný, voní po Alpě a bylinkách a docela štípe. Zasychá do tenké lesklé vrstvičky, trochu jako tekutý flastr - na den a pod mejkap s tím tedy nepočítejte, na noc fajn, aspoň neobabláte polštáře. V ráně chvilku docela slušně štípe, ale pak máte pokoj. Za štípání může vysoký obsah alkoholu, který vám však pupenec krásně vysuší a vydesinfikuje. Navíc ho i zatáhne, takže pak máte cca 80% jistotu, že se vám do rána už znovu neobjeví.
 
 
 
Opět je však vhodnější spíš na otevřené rány, než hluboké podkožní záněty. Při dlouhodobější aplikaci může trochu vysušovat. Ze všech dnes zmíněných pomocníků doporučuju určitě tento jako nejlepší. Na rozdíl od jeho ceny.. =/
Kupovala jsem na Jahodě za cca 430,- Kč.


*

 
Boo Boo Zap!, Benefit
Jedná se o čistou průhlednou vodičku plnou alkoholu. Jako takový hodně vysušuje a pouze desinfikuje. Nečekejte žádnou přidanou hodnotu v podobě urychlení hojení, nebo pomoci v léčbě. Kromě alkoholu a konzervantů tam nic jiného nenajdete. Když tak na tu nadílku pomocníků koukám, tohle je asi ta nejpitomější věc, kterou jsem na hojení pupínků koupila.
 
 
 
Za prvé to nefunguje (jen čistí, nehojí, ale to vám udělá i čistý líh za pár kaček z lékárny), za druhé je toho fakt málo, za třetí to stojí strašný prachy, za čtvrtý - v závěru se nedá na nic moc ani použít ta lahvička, páč na co? Jo a jako "super" blbost vidím i v aplikaci - ono to totiž nemá žádné kapátko ani aplikátor a je to tekuté jak voda, takže se vám taky může stát (jako mně), že při první manipulaci, kdy to fakt nečekáte, vylijete půlku té pidi ampulky do umývadla. Verdikt: tohle fakt mít doma nemusíte!
Koupeno v Sephoře, ofiko cena $16. 


*

 
Levandulový olej extra, Karel Hadek
Levandulový éterák je jedním z mála éteráků (dobře, ze dvou, ještě Tea tree), který můžete aplikovat v nezředěné formě přímo na kůži. Vzhledem k silným účinkům je na to vhodnější spíš ten Levandulový. Takhle jsem začínala s pokusy s éteráky já. Bohužel jsem byla trdlo a touhle aplikací jsem si navodila na docela dlouhou dobu alergii na Levanduli. Po aplikaci čistého éteráku na ránu nedošlo ani k hojení, ani k zatáhnutí, jen mi celá kůže zčervenala, pálila a z omamné vůně levandule se mi začala točit hlava a bylo mi blivno. Já a levandule, to je láska až na druhý pohled. Teď už ji cpu kamkoliv a dělá mi moc dobře, ale pouze ve směsích s jinými éteráky (které potlačí její původní vůni) a do nějaké nosné směsi.
 
 
 
Pokud chcete něčím potírat pupínky, doporučuju levandulový éterák použít ve směsi třeba právě s Tea tree (dokonalá kombinace tolik osvědčená v Pleťovém zázraku) + s nějakým nosným olejem, nebo třeba Aloe Vera gelem. Tohle se mi zdá asi nejvíc účinná kombinace Spot Treatment a máte ji za pár kaček a smete svými účinky všechny zde zmíněné).
Levandulový extra ÉO jsme kupovala zde 20 ml za cca 350,- Kč.


*

 
Aknette, Karel Hadek
Jak je vidět, bylinkám jsem věřila natolik, že jsem je zkoušela v tomto boji v různých obměnách tinkturami počínaje, pleťovými krémy konče. Aknette je speciální regenerační Hadkův krém na pleť postiženou akné. Měl by tedy dělat všechno, co byste od podobného výrobku požadovaly - hojit, regenerovat, desinfikovat, předcházet vzniku..
 
 
 
No, já na něj měla lehkou alergii, jako na všechny Hadkovi krémy. Nic z vyjmenovaných účinků jsem nezaznamenala ani po měsíci aplikace. Naopak mě po celou dobu používání obličej lehce pálil (od rána do večera a fakt se mě neptejte, proč jsem s ním neflákla do kouta dřív). Jeho "příjemně kořeněná vůně" (cituji z Hadkových stránek) mě naprosto  neokouzlila a jen růžové brýle ve vidině zázračného vyléčení pleti mi nedaly přes lehký smrádek od jeho užívání upustit.
Kupovala jsem na stránkách viz odkaz výše a seženete ho už od 35,- Kč za 5ml vzoreček.


*
 
 
A to je tak vše.. Absolutním vítězem ze všech nominovaných se stal Spot Treatment od Origins, kterého však dost upozaďuje jeho cena a ne dobrá dostupnost v našich končinách. Ale jukněte do Bootsu, tam ho stopro mají. A když tak nad tím přemýšlím, jdu si zkusit umíchat vlastní lokální péči viz mini návod výše =)
 
 

Na závěr ještě dodám, že tenhle článek mám pro vás nachystaný už loňského léta. To jsem tu lokální péči o pupence hodně řešila. Se změnou kosmetiky už takový problém nemám a spíš jen občas potírám na noc postižená místečka Ichtyolovým korektorem od Ilcsi (kuk na recenzi), ale nic pravidelného. Navíc, já si ty ksindly nechci hýčkat pravidelnou péčí. Chci, aby co nejdřív vypadly, takže žádnou pohostinnost jim nedopřávám. =D
 
 
 
Co používáte jako lokální péči? Zkoušely jste některý ze zmíněných přípravků?
 
 
 
PS: Když jsem říkala stručný, nikdo jste tomu u mě nevěřil, že? =D No, abych se vám přiznala, ani já ne..

35 komentářů:

  1. Nojo, to je zase téma pro mě... :D (Ne, nenudím se, jen se potřebuju nutně odreagovat.)
    Hadkova tonika mi přijdou fajn, ale jen na běžnou péči, ne na boj s už utvořenýma prevítama. I když vlastně - tady mi docela funguje Eleutherococcovo-propolisové tonikum, které obsahuje 70 % alkoholu, takže samozřejmě jen opatrně a lokálně, ale při intenzivním potírání dokáže zahnat i ty nevylezlé podkožáky.
    A na běžný každodenní souboj používám (taky lokálně) tonikum od Alverde na "nečistou" pleť (ten název mě děsně irituje). To je takové to s tím bordýlkem uvnitř, jak se to musí hodně protřepat. No ale myslím, že nejlepších výsledků jsem dosáhla až dlouhodobě, a to důsledným, pravidelným a neagresivním(!) čištěním ráno i večer (odličovák neutral od Hadka) a spíše minimalistickou přírodní (jako opravdu přírodní) péčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Luci, ale to jsi vystřelila rovnou do řad speciální péče - eleutherococc je síla a to tonikum tak koncentrované, že se hodí fakt jen lokálně =) To pak dělá divy i zevnitř, nejen zevně ;)
      Nojo, dlouhodobá péče je nejlepší, protože s ní dokážeš těm hajzlíkům i předcházet.. Já když nemám po ruce nic takového speciálního, sahám po Alpě nebo láhvi se silnou slivovicí ;)

      Vymazat
    2. Jojo, Alpa, bez té jsem nedala celou pubertu ani ránu! :D

      Vymazat
  2. Doporučuji ti z vlastní zkušenosti vyzkoušet regenerační sérum CANADENT. Je sice určení spíš k ošetření sliznice rtů a úst, ale já ho mám jako mou jedinou SOS v případě, že se mi na tváři (nebo kdekoliv jinde) objeví nějaké červené bolavé monstrum a musím říct, že pomáhá jak nikdy nic! :) Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Óóó, díky za tip =) Počítám, že to je "cana-" jako konopí? Bohužel na mě konopné produkty absolutně neúčinkují. Můžu je pít (olej), mazat, tinkturovat, od těch kupovaných až po ty domácky dělané - nejenže mi hrozně nepříjemně páchnou, ale vůbec se mé pleti nelíbí.. =(

      Vymazat
    2. Ano, je to 100% přírodní konopné sérum a fakt myslím, že stojí alespoň za vyzkoušení :) Já tomu taky moc nevěřila, ale opravdu je do 2-3 dnů minimálně po bolesti z nějakého zahnisání atd.

      Vymazat
  3. No, možná to bude poněkud zvláštní, ale já na spousta věcí používám Hemagel.. od občasných (opravdu jen jednou za měsíc např.) pupenců až na opary.. ten je u mě jednička:) Hádka mám také (odličovací olej a hřebíčkovou pleťovku), nicméně souhlasím, žádné zvláštní účinky jsem nezaznamenala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. KAtko, to je fakt, Hemagel je skvělý od hmyzích bodanců až po opary a pupínky. Vždyť je to taky silná hojivka. A taky nestojí zrovna pár kaček, co si vzpomínám.. Ještě podobné účinky přikládají Fenistilu, ale mně se zdál o hodně slabší..

      Vymazat
    2. Hemagel používám na stroupky po pupínkách. Krásně urychlí jejich zahojení :)

      Vymazat
    3. =) je to prostě svělá hojivka.. já mám na suché šupinky a stroupky radši něco mastnějšího a výživnějšího, aby se pod tím neudělala ani jizvička.. navíc, když to takhle vyschne, tak to docela tahá a svědí a pak si to člověk poškrábe a může začit hojit nanovo.. achjo

      Vymazat
  4. tak tohle je tema pro mě a moji pleť...
    s pupínky bojuju přes svůj pokročilý věk stále a je to jak na houpačce:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a asi bude i nadále, jestli s tím bojujeme v tomhle věku stále.. Nebo to chce změnu podnebí.. Mně by se tuze líbilo někde na severu u moře =)

      Vymazat
    2. no co ty, ty jsi jeste mlada kočka:D!!

      Vymazat
    3. Holka, co si tak pamatuju, tak jsme stejně starý, takže nemachruj babice! =D =P

      Vymazat
    4. lol :DDD

      tak tosi pamatujes blbe, ja jsem starší :D!! tak se nevytahuj:DD

      Vymazat
    5. Ale asi o 20 dní =D =P =P =P

      Vymazat
  5. Ja si na akykolvek pupak v noci natriem zubnu pastu, ktora ho cez noc krasne vysusi a rano hotovo. (pri odolnejsich opakujem dve noci po sebe). jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to je sice super, ale klidně Ti sem z fleku hodím 100+1 důvod, proč si zrovna pastu na zuby na zanícená místa nedávat =) Tenhle "babský" recept koloval už od mých 15ti na střední a až po 15 letech vím, jak špatně mi tehdy musela do zanícené rány dělat složka jako fluorid, sulfáty, nebo různá bělidla.. =/ v té době jsme ještě rozhodně neměli tak přírodní pasty, že bych si je teď na obličej s klidem dala.. Teď už sice jsou, ale pořád trpím komplexem z mládí, že pasta na zuby na obličej prostě nepatří.. =)

      Vymazat
  6. No já většinou mívám podkožáky a na ně mi ještě nikdy nic nepomohlo :/ Zkusím levandulový éterák, protože levanduli mám ráda a je mi to sympatické :D Děkuju za tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, ale dej bacha, ať s tou levandulí nedopadneš jako já ;) a doporučuju to plácnout dohromady s tím aloe gelem i kapkou Tea tree oleje - kombinace to bude ideální - tea tree zatáhne a vysuší, levandule zahojí a aloe regeneruje ;)

      Vymazat
  7. Přiznám se, že ani jeden z produktů jsem nevyzkoušela, i když Hádek mě láká... Já lokálně používám Sudocrem (opravdu jen výjimečně, minerální oleje mi ucpávají póry) a pak nějakou pochybnou chemku z polské drogerie, která stála cca 70 Kč :D Je to kdo ví co, ale funguje to!
    Ale musím zaklepat, že momentálně na pupínky a hlavně na podkožáky moc netrpím. Nevím, jestli za to může březový sirup Weleda, Alverde pro smíšenou pleť, pravidelný peeling, nebo enzymatické patlátka MyChelle.. ale cca po roce se můj obličej konečně zklidnil! :)
    P.S.: Kyselinky MyChelle mi naštěstí sedí, i když jsem se bála opaku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha =D polské "kouzlo" =D ten Sucocream mi vůbec nefungoval, no fakt. Jediné, co mě hrozně příjemně překvapilo bylo, že nádherně voní po levanduli. S pletí mi nic nedělal. Teď plánuju upatlat vlastní Zinkovou mast, takže zkusím proti tomu neřádstvu bojovat zinkem taky, ale po svém =)

      Joo, já měla taky pleť krásnou,a le pak jsem na sebe začala plácat všechno nově upatlané a pleť mi to teď dává sežrat, no.. =D A s MyChelle si stále ještě nejsem jistá a myslím, že z toho jak mě na obličeji štipká při pouhém odlíčení, to nebude to pravé =/ ale jestli tak dobře snášíš kyselinky, tak by Ti určitě vyhovovala ta vychvalovaná voda PIXI, jak se skoro nedá sehnat. Měla jsem jí dvě flašky a musela jsem obě prodat, jen jsem to dala na obličej, byla jsme rudá jak račice a do dvou dnů obsypaná boulemi..

      Vymazat
    2. Kyliny mi asi svědčí, ani po 14 dnech mi nedělají žádnou neplechu, spíš mi přijde, že naopak...To je dobře, že se PIXI nedá sehnat.. bych si jí hned musela koupit! :D Stačí, co mě láká z dostupných produktů..!

      Vymazat
    3. No, ale až budeš mít někdy cestu do Londýna, tak se tam pro ni stav, je to ultra levně - asi 3y levnější než MyChelle a velmi vychvalované ;)

      Vymazat
    4. Oooh, tak to si budu muset udělat výlet, nebo někoho zaúkolovat!
      Jinak s tím, že mám pěknou pleť jsem to fakt zakřikla! Do rána se mi udělal přesně veprostřed brady pěknej podkožák.. a to musím mezi lidi a působit na ně sympaticky..!

      Vymazat
    5. =D nojo, to je pokaždé, kdy ž se to zakřikne, aspoň je vidět, že nejen zdi, ale i pleť má uši =D víš jak jsem na to vyzrála? že je mi to fuk.. když s emi přes noc něco udělá, beru to jako výzvu a zkouším, jestli mi na to zabere krém ;) =D

      Vymazat
    6. Uvidím, co na mě zabere do pátku!:-D Tady těm hnusákům to trvá vždycky nejmíň týden..

      Vymazat
  8. Pěkný článek, ani jeden produkt jsem v boji proti akné nezkoušela. Ale ani mě nic nenadchlo, takže díky za ušetřené penízky. Zkoušela jsi akné gel od nobilisu, mě vždy přišel naprosto dokonalý al eted co mám dva týdny nové balení nevím nějak jakoby moc nefunguje...podezřívám je zda mi nezměnili složení ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je jaký gel? Myslela jsem, že gel na akné má NObiliska jen ten Ledový, jiný jsme ani nenašla..
      S tím složením je to naprosto možné, dělá se to dost často, aby se ponížily náklady a cena zůstala stejná - nemáš ještě starou pikslu, že bys to podle toho zkontrolovala?

      Vymazat
  9. Teda, ten uvod mi mluvi z duse. Posledni tri tydny pomalu nemam cas se ani nadechnout. V pondeli jsem uz byla tak hotova, ze jsem nesla na mou oblibenou prednasku a misto toho pet hodin spala. Uuuf. Takze Te presne chapu a soucitim. Jeste ze jsme se vykvajzly ty vis na co:-)
    Jinak ten gel me zaujal, i kdyu z Tebe ja mam vzdycky chut koupit vsechno, co vidom. Snad i tu Benefit potvoru, ktera je o nicem, ale obal ma naprosto fantastickej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hihi, "ty víš na co" - to je jak z Harryho!! =D
      Miško, tak se přihlas a ž se dokopem k tomu si konečně sednout, tak já Ti ten zbytek Benefitky dám - mám ještě aspoň půlku v ledničce ;) Ten gelík nedám, páč mi stále zachraňuje kůži =D =P

      Vymazat
  10. já jsem si před nedávnem objednala skoro všechny hádkovi 20ml vzorky PV i PT a už se těším, až budu moc vyzkoušet (ačkoliv mě fakt zarazilo, že chtějí platbu poslat až mi přijde balíček, to mě teda hodně překvapilo a v naší republice bych si to netroufla :D). pupínky mě trápí pořád a asi mě nikdy trápit nepřestanou, ale nikdy proti nim nepřestanu zbrojit !:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barunko, tak Ti držím moc moc palce, ať Ti léčba s Hadkem vyjde. Mně nevyšla. Nefungovalo mi od něj nic a všechno na pleť až na tonika mi dělalo spíš špatně. TOnika nedělala aspoň nic =) A co sis všechno objednala? ;)

      Vymazat
  11. ten Origins mi nedá spát, takže jsem teď trochu nakouslá, díky tvé pozitivní recenzi, achjoo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. =D Lindi, zas na druhou stranu, vezmi si to tak, že to je vítěz z recenzovaných. Pokud chceš vyzkoušet něco podobného, buď si udělej vlastní spot treatment viz návod ve článku, nebo to zkus poťupkat alpou ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...