pondělí 9. prosince 2013

Pleťové masky Multani Mati a Neem | Ajurvéda, to je věda!


Další ajurvédu? Vážně? Máte to mít! Sáhla jsem do svého archivu rovnou po geniální masce. Geniální proto, že lehce chladí, skvěle uklidňuje pleť a když to s ní vydržíte 20 minut, zaznamenáte perfektní čistící a rozjasňující účinky - pamatujete, jakým zázrakem jsem spravila pleť po brutální reakci na Ďábelský enzymák od Ryoru? Takže dámy, představuji vám Multani Mati a Neem..

V tomto článku nebudu rozebírat masky zvlášť. Dle doporučení výrobce a mnoha pokusných králíčků a zároveň na základě vlastní zkušenosti míchám z obou prášků směs, o které zde budu psát. O Neemu toho bylo napsáno až až, takže pro detailní info použijte strejdu Gůgla. Zkoušela jsem ho i samostatně, ale protože  jsem baba náročná a kromě zklidnění chci i vyčištění pleti, tak používám Neem v kombinaci s Multani Mati. Kdybyste však prahly čistě po regeneraci pleti, tak použijte Neem samotný.

Ještě před samotným mícháním obou prášků se podíváme na rozdíly mezi nimi..
 
Zdroj
 
Neemový prášek (můžete nalézt i označení Nimba) se mele z lístků prastaré rostlinky používané v ajurvédě zejména k léčbě kožních onemocnění. Jedná se o tmavě zelený prášek silně vonící po trávě (podobný jako bezbarvá henna Khadí). Na obličeji se promění v sytou mechovou barvičku a vůně se dá docela dobře snést. Neem je označován jako přírodní antibiotikum a pro jeho silné antibakteriální účinky se skvěle hodí na aknózní, zánětlivou pleť, nebo pleť trpící různými kožními onemocněními jako jsou ekzémy, lupénka, vředy (ale to  už zabíhám moc do podrobností =D). Jeho použití je všestranné - od pleti, přes tělo až po vlasový porost. Jeho nejvýraznějšími účinky jsou léčba a podpora hojivého procesu akné, zklidnění pleti, hydratace pleti a její rozjasnění. Že já zde vždycky přijdu na nějaký zázrak, že? =D
 
Zdroj
 
Multani Mati je proti tomu jílovka jak vyšitá. Prášek má světle béžovou barvu, jemně voní po hlíně a jeho konzistence je tak jemná až připomíná pudr. V původním znění se setkáte s označením "indická hlinka". Jedná se o minerální hlinku podobnou kaolinu, ale utvořenou rozkladem sopečného popela. Indická hlinka má velmi savé účinky, proto je skvělá na čištění mastné pleti a k celkové detoxikaci kůže, kterou zbavuje bakterií a toxinů.

Oba prášky seženete od různých výrobců. Já jsem nakoupila zde od už odzkoušené firmy Ayuuri Natural. V krabičce najdete 100g prášku a vyjde vás na 99,- kaček.

 
Směs
Na celý obličej a část krku vám stačí po jedné vrchovaté čajové lžičce od každého prášku. Smícháte s teplou vodou do husté pasty. Je to docela oříšek, protože v případě přelití vám vyjde špinavá voda a můžete začít od začátku. Pokud je pasta moc hustá, bude se vám zase špatně nanášet, hůř přilne k pleti a bude opadávat. Už víte, proč píšu, že je to věda? ;)
 
Vlevo Multani Mati, vpravo Neemový prášek.
 
Smícháním obou prášků dostanete světle zelenou kašičku vzhledem i vůní hodně podobnou špenátu. Já se s tím nemažu - nanáším štětcem (konkrétně RT Pointed Foundation Brush, kdyby vás to zajímalo - na foundations je mi na ***, ale na nanášení masek je geniální!). Ač prášek smícháte s teplou vodou, bezprostředně po nanesení má tendenci maska lehce chladit a do té doby, než začne zasychat (cca 10 min) vám chladivý pocit vydrží. Můžete samozřejmě použít i květinovou vodu, ale já mám doma jen Hadkovo Hřebíčkové tonikum a vůněmi by se to dost tlouklo, tak ředím čistou vodou. Ještě okurková varianta by mohla být zajímavá, hmm..

 
Doba působení
A máme tu další oříšek. U Neemu se dočtete, že by měl být na pleti nanejvýš 5 minut, kdežto Multani Mati máte nechat působit 20 - 25 minut. A vzhledem k tomu, že jejich kombinace je přímo výrobcem doporučována, jsou rozdílné doporučené doby působení přinejmenším úsměvné. Jsem si svou chytrou hlavinkou spočítala "zlatý střed" a nechala minut 20.
 
Po 10 minutách chladivý efekt a začíná jemně kousací fáze. Není to bolavé, ale masku prostě cítíte a nejmarkantnější je to v citlivém okolí očí a rtů. Pokud jste škudlily a nanesly masku jen v tenké vrstvě, po 10 minutách ji už máte skoro zaschlou. Jestli se chcete vyhnout úpornému tahání pleti, stříkejte průběžně masku vodou, aby nezaschla. Pokud necháte zaschnout úplně, připravte se na horší smývání a docela silný peelingový efekt =D (hodně podobný masce MoM od Lushe).
 
 
 
Smývání
Na smytí zaschlé masky je nejlepší vzít rovnou houbičku. Nejdřív si houbičkou namočenou v teplé vodě navlhčíte masku a potom začnete krouživými pohyby jemně smývat. Bacha na odpad, je to docela síla - začnou z vás opadávat kusy bláta a to asi trubkám moc nesvědčí. Proto je lepší masku smývat postupně, aby se stihla zpátky rozmočit do špinavé vody.
 
Po smytí masky obličej omyjte ještě studenou vodou. Nejenže vám to dá hrozně příjemnou osvěžující pecku, ale póry se vám zavřou a pleti dáte jasný pokyn, že teď už bude jen krásnět a další kúra ji nečeká.

 
Minusy
Maska je to opravdu účinná a silná. Po konci chladivé fáze mě začala maska kousat jak vlněný svetr. Mohlo to být i tím, že zrovna na krku (kam jsem zvyklá masky normálně patlat) je kůže jemná a neustále v pohybu, proto při jejích zasychání maska popraskávala a tahala za jemnou kůži. Po bezprostředním smytí jsem měla obličej mírně začervenalý, ale nebojte, stačí přiložit chladný vlhký ručník a "ruměnec" je ten tam. Jiné minusy už fakt nemám!

 
 
 
 

Účinky
Ach! To jsem vám toho řekla, že? Ale věřte, že je to nejvýstižnější slovo, které mě napadlo. Pokud bych to měla rozvést, tak.. Maska je výtečná na čištění ucpaných pórů a zjemnění reliéfu pleti. Povzbuzuje krevní oběh, pleť po ní tedy budete mít jemně napnutou, vyhlazenou, vystouplé pupínky budou menší - vyhlazené a méně zarudlé (vysuší a vydesinfikuje je to). Pleť je rozjasněná, jemná a hladká, na nosu bez černých teček.

Při pravidelném používání funguje i jako prevence. Můžu vás ubezpečit, že okamžité účinky sice nejsou tak patrné, ale zase vám déle vydrží a při dlouhodobém používání (3 týdny a déle) zjistíte, že póry jsou menší, už se vám tolik neucpávají a někde ani nedělají (jak já už dlouho neměla tak hladké čelo bez krupičky). Maska navíc dobře reguluje maz a pleť se vám pak i pod náporem výživných zimních krémů bude přes den méně mastit - true story.
 
 
 
 
Už máte napečené cukroví? Pečete nějaké speciální druhy? ;)
 
 
 
 


36 komentářů:

  1. Tu Neem jsem si sama objevila asi před měsícem a jsem z ní podobně paf! Je skvělá. Používám jí na střídačku s Tarika a výsledky se plíživě dostavují. Ale ještě neem jím - tobolkový. Škoda, že se u nás nedá koupit, nejblíž na Slovensku :( Doufám v zázraky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co ve zdravých výživách? Já poslední dobou narážím na ty mnou recenzované ajurvédské zázraky ve všech bylinkářských obchodech a to přitom jsem to pracně s poštovným nakupovala po eshopech =/
      Tu Tariku jsem taky chtěla vyzkoušet, ale pak padla volba na tyhle a už by toho bylo moc. Ještě mám jednu práškovou a to už bych byla celá zaprášená =D
      Ten Neem mají ještě v oleji.. http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=8124
      ale nevím, jestli bych si to pro tu vůni lajzla dát na pleť =D

      Vymazat
    2. Souhlasím, zrovna minulý týden jsem potkala ajurvédské pasty ve zdravé výživě. :-)

      Vymazat
    3. No možná, trošku natajno, protože od ledna 2012 je prodej zakázán SŮKLem :-( Prostě to moc fungovalo, tak se konvenční farmaceutické firmy dohodly, takhle tedy neee...

      Vymazat
    4. Přesně tak, zakázali ho. On funguje poměrně dobře jako antibiotikum a nic nestojí, že... Ještě by se lidi začali léčit sami. A na Slovensku je, jo? Asi zaúkoluju kamarádku, mohla bys, prosím, hodit odkaz nebo název, co máš? Děkuju.

      Vymazat
    5. No právě, asi 11 eur, funguje a neškodí. Na Slovensku je legální, dováží ho Ecce Vita Dr. Freje z Prahy 10, která distrubuuje značku Organic India.
      Já ho mám odsud http://www.svetharmonie.sk/vyzivove-doplnky-organic-india/neem-antibakterialny-protizapalovy-60-kapsul-organic-india/
      H byl pracovně v Blavě, tak mi ho koupil osobně, ale samozřejmě zasílají. Když mi napíšeš mail, prozradím malé tajemství.

      Vymazat
    6. Jojo, je zakázaný. Je sice někdy třeba informace z eshopů prověřit - viz například tinktury Herba Vitalis, kdy je přímo na cestě přírody uvedeno, že firma zrušila výroba a že je ukončená, dokonce mi to na dotaz potvrdili i do mailu a když jsem napsala náhodou přímo do Herba Vitalis, tak mi řekli, že pouze omezili dočasně do jara 2014 prodej jen na kamenné lékárny a bylinkářství,ale že se prodej do eshopů zase vrátí.. dobrý, no..), ale Neem je fakt stopnutý =/

      Já bych se přidala, holky, taky bych je ráda začala používat vnitřně..

      Vymazat
    7. No buď z toho Slovenska anebo mailem :), jinak to je neprůstřelný, co jsem vyzkoumala.

      Vymazat
  2. Neem je super a na tu druhou se už chystám:) Jen jsem teď objevila jíl a mátovým olejem a ten je taky super!
    Wonderfull Today

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, mátový olej, to mám hrozně ráda i tu vůni. mám doma i éterák a ten jsme schopná i kapat do pusy, když je nejhůř =D

      Vymazat
  3. Prave sa chystam objednavat z bionatural Tarika bylinny prasok proti akne a nad Multani Mati som dumala, ci skusit/neskusit, takze skusit! :) Skoda, ze nemaju aj Neem prasok, tiez by som si namixovala take ucinne blaticko :) Musim ho niekde u nas pozhanat

    OdpovědětVymazat
  4. Tak oprava, aj Neem je tam :D Bionatural,sk. Medzi tonikami ma ho ale fakt nenapadlo hladat:) Takze supeer, vyskusam oboje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chacha, to jsem zvědavá, co Ty na to =) Nad tarikou se taky pořád rozpakuju,ale zahrnu ji až do další objednávky. Multani i Neem ubývají docela pomalu, takže není kam spěchat.. což je zas na druhou stranu paráda pro peněženku, protože tak levné a účinné masky jsem už dlouho neměla ;)

      Vymazat
  5. Tak to zas vypadá jako něco, co bych měla zkusit :)! Já jsem pekla jen linecké, dneska jsem přidala ještě tmavé linecké a v dohledné době mě čekají rohlíčky, jen jsem nějak zapomněla koupit mouku...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je blbý, ale ta na rozdíl od koření v regálech snad nikdy nedojde =D
      Fakt jsem koukala jak sůva z nudlí, že mají všude vyprodaný Badýan, pomalu z regálů mizí i Hřebíček, mletý Zázvor jsem nenašla vůbec a celá skořice je už taky pryč - pamatuju, že nebyly k sehnání banány a pomeranče, ale koření nedošlo snad nikdy! =D

      Ty jo, tolik slepovanýho, tě pic, nebolí Tě z toho ruce a záda? ;) já zatím udělala jen 5 plechů zázvorek, ale bohužel jsme stihla průběžně už dva plechy odjíst ;)

      Vymazat
  6. Přidávám na seznam, na neem už jsem koukala, multani mati překvapení. přihodím ho do košíku s ním, ale zatím mám od Himalaya neem mask, takže napřed spotřebuji to. Jinak amlu jsem zkoušela 2x a super, akorát vana i umyvadlo jsou zralé na krtka :( Co říkáš na Urtekram šampony? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urtekram šampon mám moc ráda, jen je teda tekutý až běda, moc nepění a hrozně rychle ubývá. Já se těma svýma pačesama mám půl lahvičky (té 250ml) pryč už po 7 umytích =/
      Amla ale zas tolik neucpává.. udělá s vodou špinavou vodu a tím to končí, to tyhle masky na obličej jsou horší - ty totiž fakt udělají hroudy a pak se ucpe umyvadlo, dneska musím krtkovat =/ Jojo, ta Hymalaya je te´d hodně profláknutá. Mně se taky sbíhaly sliny na jejich věci, dokud jsem neuviděla to složení, nechápu, proč tam cpou chemii, poté, co hlásají a mají takové poklady. Proto radši neem práškový,aspoň v tom nic není..

      Vymazat
    2. Já jsem tu amlu ztužila olejem a pak se to teda moc nerozpouštělo :/ Taky mě složení naštvalo, myslela jsem, že je přírodní a koukla a to až doma :/ škoda, jinak je fajn, ale další si nekoupím.

      Vymazat
  7. Tobě sluší i bahno, to není fér! :D

    A na cukroví se právě vrhám. Zrovna jsem nakrmila mrazák tímhle http://www.vypecky.com/2012/12/matcha-kulicky.html a jdu vyrábět toto http://www.vypecky.com/2013/03/cokoladove-bonbony-ala-reeses.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, až potkám nějakého Shreka, tak mi to přijde vhod ;)
      Ty jo, hned jsme si musela ty specialitky rozkliknout a matcha kuličky vypadají fakt dobře.. hmm, asi zexotičním letošní Vánoce ;) díky za tip =)

      Vymazat
  8. No je vážně skvělá, ta od Tebe mi sedí na umývadle a nejradši bych se s ní patlala pětkrát denně, jak nádherně voní a jak má úžo barvu!

    Já hodlám zkoušet zázvorky, jak víš, a udělala jsem tu chybu, že jsem tu pročítala celou diskuzi a už teď mám na seznamu dalších několik druhů, který prostě CHCI!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. několik druhů masek, nebo cukroví? ;) =D

      to chápu, já bych se normálně nerozpakovala masku používat ob den na lehčí čištění třeba po 10 minutách.. hmm, budu to muset vyzkoušet =)

      Vymazat
    2. Haha, cukroví, masek mám od Tebe zásobu na půl roku dopředu! (Děkuju na stotisíckrát.)

      Jojo, takhle používám narockej jíl:) A mimochodem, je to nejlepší spot treatment, to se takhle udělá pupínek, plácneš si na to pastičku z jílu, toneru a tea tree a ráno pupínek není!

      Vymazat
    3. Já na tohle zase plácám ten ichtyol, to mi připomíná, že dneska jsem půl dne řešila průsery nasekaném mým novým (a za chvilku asi i bývalým) finančním poradcem až se mi z toho udělala druhá brada a bolí to jako blázen. Takže mi s tím pomůže ten ichtyolový korektor, nebo půjdu do Tvého receptu ;)

      Vymazat
  9. Neem mám a souhlasím, že je super. Tak smíchat s jílem, říkáš? Mmm, zkusím..
    A kde je blogoasistent? Odmítl si nechat máznout bahýnko na čenich nebo Ti ještě furt neodpustit to paroží? :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha! Jak jsi blízko pravdy!!Ten rozkousal sobí rohy z minulého článku (asi pomsta), dostal sekec a právě se se mnou nebaví, takže byl článek bez něj - řekla jsem mu, že na veřejnost můžou jen slušně vychovaná pejskové a sobíci =D

      Neem je prima, určitě ho budu používat v létě po slunění na uklidnění pleti. Teď je zase aktuální ta kombinace s jílovkou, fakt je to hodně znát =)

      Vymazat
    2. Copak rohy, ty bych oželela.. ten náš malej smrad mi dnes ohryzal origo crocsy, zatímco já si hověla ve vaně s neemem na xichtě a myslela si, že ten pejsánek konečně sladce spinká :o))

      Vymazat
    3. Jojo, to znám, říkám tomu zákeřné mlčení =D Tak můžeš být naprosto v klidu, moje crocsy už dávno padly za vlast (teda, vlastně taky za vanu) a teď už na doma nosím jen ty "číňánkovské" a těch se ani nedotkne, zmetek jeden! =D

      Vymazat
  10. Díky za tip, už jsem je viděla před delší dobou,ale zrovna jsem doma měla jiné , takže je snad konečně taky vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej ;) Výhoda je, že kdyby Ti to nesedělo, vždy se dají používat prášky zvlášť a téměř na cokoliv od tělových zábalů až po mytí vlasů ;)

      Vymazat
  11. Občas mám pocit, že naběhnu do bylinářství a budu se dožadovat, aby rozšířili Ajurvédský sortiment z čajů, henny, amalaki a čert ví čeho na všechno. Jen ty zubní pasty mi leží od minula v hlavě.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty zubní pasty tam mají taky, u nás se už prodávají téměř ve všech bylinkářstvích ;) mně už z nich zbývá tak půlka, tak uvidím, jestli dokoupím, nebo vystřídám skořicovo-pomerančovou, o které tam někdo psal pod článkem ;)

      Vymazat
  12. Já to taky takhle míchala, ale líp než ta hlinka mi funguje zelený jíl. Ještě chci zkusit marocký. Já si na tom bahně dost ujíždim :-) Ale třeba u těch jílů jsme zjistila, že to taky není úplně jedno - zelený jíl od Raw Gaia mi fungoval o dost líp jak zelený jíl od Nobilisu. A pokud se do těch masek kápne trochu oleje (já dávám ráda rakytníkový, protože samotný strašně barví a v těch maskách to je ok), tak se to daleko líp nanáší. A na nimbový olej se chystám, snad ten smrad zvládnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, Reni, strašně záleží na kvalitě a čistotě - bůh ví, kde to bahýnko vyškrábli, že jo.. Mně třeba vůbec nefunguje to od Manufaktury, pak mám doma čistý kaolín, ten je taková zlatá střední ideál na další míchání a od Raw Gaia se mi taky líbi nejvíc.. ještě bych chtěla zkusit červený jíl, s tím nemáš zkušenost?
      No, Ti nevím, ten smrad.. Já mám doma pro psa česnekové kapky a jen to cítím přes pytlík, lahvičku a šroubovací krabku, už se mi navaluje =D

      jojo, olej jsem tam chtěla taky kápnout, ale to počkám až na tužším razy.. včera jsem rukou zavírala horkou troubu, polila si to pak rakytníkem a sice byla oranžová rázem celá kuchyň, ale ruka byla zahojená ;)

      Vymazat
  13. Heh, že bych si začala dělat povánoční seznam?! Ta Neem mě hodně zaujala. Opět se mi splašila plať. Asi těma hormonama nebo co :D Ale ty pčinky bych si teda nechala líbit. To teda jo :)

    Jinak zrovna se mi chladí těsto na měkké perníčky, tak zítra budu vykrajovat a péct. Večer si s mužem uděláme zdobící večer a ozdobííme si je společně :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, vy zdobíte společně? Já myslím, že by mi O. i pomohl, kdybych mu řekla, myslím, že se i ptal, ale zrovna tuhle činnost si k němu nějak nedovedu představit. Možná bych byla překvapená.. =D
      Neem je víc klidnící, Multani je zase čistící.. A mám ještě jednu v záloze, ale ta je teda už fakt drasťák =D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...